![]() |
#3031 |
BAN stały
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
zaraz po założeniu spirali kręciło mi się w głowie, ale chyba bardziej ze strachu niż z bólu, potem jeszcze bolał mnie brzuch tak jak na okres i miałam biegunkę. potem juz raczej ok ale misiączki mam bardziej bolesne niz kiedyś, mam tez nie raz biegunkę, bez no-spy albo apapu się nie obejdę. mimo tych niedogodności chyba zdecyduje się na następną spirale.
Co do ceny to jednorazowo musiałam wyskoczyć z 400zł ( dorzucuł sie 200zł mój narzeczony) ale jak 400zł podzielisz sobie przez 36 miesięcy(3 lata) to wychodzi 11 zł na miesiąc, tyle co paczka lepszych gumek.,więc chyba nie jest tak drogo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3032 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Tabletki też grożą różnymi chorobami , a ostatnio wyczytałam z ulotki, że tabletki plus nadwaga to jakiś zator żylny czy coś. W wieku 21 lat nie zastanawiam się nad dziećmi , ale sądzę, że jeżeli założę spiralę na 3 lub 5 lat i zdejmę ją w wieku 24/26 lat to do 35 roku życia uda mi się zajść w ciążę. Przed 30 dzieci nie planuję. To po pierwsze, a po drugie - jak już pisałam - ku spirali skłania mnie nietycie. Przed rozpoczęciem brania tabletek ważyłam ok 55,56 kg. Po 2 latach - 75 kg. A co będzie po 5 latach?? 100 kg? Koszmar. Mam dosyć siebie samej. O powikłaniach związanych ze spiralą dużo się naczytałam..Także dziękuję za Twoją wypowiedź, ale w tym momencie to myślę tylko o tym, żeby nie przytyć już więcej przez tabletki, bo z hormonów ponoć bardzo trudno schudnąć. No, zresztą tak jak napisała któraś dziewczyna, dobrze założona spirala nie przeszkadza w zajściu w ciążę. ---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:55 ---------- Cytat:
Spoko, 400 zł to nie jest tak źle, myślałam, że z 1000 ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- Rety, to chyba nie Ty pisałaś o warszawie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201607260936 Czas edycji: 2011-01-15 o 20:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3033 |
Zakorzenienie
|
mnie w sumie nie bolalp, jedyn co to pozniej zrobiło mi sie niedobrze, no i mialam bole jak przy okresie, tak jakby macica chciala wyplluc cialo obce
![]()
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3034 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest jeszcze jeden dobry powód - jak się jest znieczulonym, to się człowiek nie rusza, nie ucieka przez narzędziami i źródłem bólu, więc jest mniejsze ryzyko, że wkładka zostanie źle założona. Ja się zdecydowałam na znieczulenie i to była dobra decyzja. Dopłaciłam za to 150 zł (o ile pamiętam), przyszedł anestezjolog, który mnie znieczulił. I po kłopocie. Uważam, że było warto. Namiary moge podać na priv, jeśli chcesz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3035 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
dramat zaczyna się dopiero gdy organizm daje kobiecie znać że już chce dziecka a tu nie będzie można - wtedy to naprawdę jest dramat, nie życzę wam dziewczyny źle ale chciałam ostrzec pomyślcie jeszcze nad tym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3036 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3037 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- I to ta Mirena? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3038 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3039 |
BAN stały
|
jedyne inne niehormonalne skuteczne to prezerwatywy i spiralka ale wiadomo, ze spiralka jest o wiele bardziej, bo gumki pekaja (juz sie zdarzylo nam ..) owszem, sa tabletki po, ale nie kazdy je moze. ja mam stan przedcukrzycowy i diabetolodzy kaza mi unikac oprócz cukrów hormonów jak ognia, wiec wq moim przypadku tabletka PO odpada, wiec jak peknie nam gumka w dni plodne, to nic z tym nie zrobimy i mamy dzicie. a w chiwili obecnej moje zycie sie tak pogmatwalo, ze nie moge sobie na dziecko pozwolic... wiec cóż, zostaje spirala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3040 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie prawda ,sa na rynku specjalne spirali dla nieródek ale zakłada się też i zwykłe. Skad wiesz czy i bz spirali nie bedzie problemów z zajściem/donoszeniem ? nie wiesz. ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
ja za swoja zaplacilam 100 zł ,założenie jest refundowane!!! na 5 lat ,wystarczy policzyć. Moja b. dobra znajoma miala zakladana spirale przez swojego wujka-ginekologa a wczesniej nie rodzila,uważasz ,że rodzina by ryzykowała ?po wyjście spirali ,urodzila dziecko i założyła kolejna spiralę. Cytat:
![]() nie wierzę w takie coś ,sami decydujemy kiedy chcemy miec dzieci a nie organizm. I bez spirali tez kobiety maja problemy z zajściem /donoszeniem ,itd ,nie ma co uogólniac i straszyć. Każda nasz decyzja niesie jakies konsekwencje ,ja dla wygody tu i teraz wybieram taką antykoncepcję i nie myślę co bedzie za 5-10 lat ,gdybym miała tak myslec to musiałabym odstawić wino/leki na kaszel bo może zaszkodzić mojej wątrobie ,itp. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3041 |
Zakorzenienie
|
do powyzszczego jeszcze dodam, ze wszystkie te historie opowiadajace o dzieciach rodzacych sie ze spirala w glowie np to pomiedzy bajki mozna włożyć , pytałam kilku ginekologow wszyscy zgodnie mowili ze spirala co najwyzej moze sie w łożysku ulokowac
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3042 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Swoja spirale mam juz ponad 4 lata, nie mialam jeszcze zadnego problemu z nia. Oczywiscie, ze sa inne metody antykoncepcyjne, ale dla mnie mozliwosc monitorowania dlugosci cyklu, obserwowanie owulacji itp daje spiralce niesamowita przewage nad hormonami. Jak dla mnie spirala nie ingeruje tak bardzo w moj organizm jak hormony. Niedawno czytalam o tabletkach, ktore oszukuja organizm tak, ze on mysli ze jest w ciazy, co zapobiega owulacji. No naprawde, rewelacja i tak w dodatku co miesiac ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3043 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z paulą. Jakby się tak zastanowić, to wszystko szkodzi, środki konserwujące w kiełbasie, tabletki od bólu głowy... Można by długo wymieniać...
Dlatego nie można dać się zwariować. Przypomnijmy, że zachodni lekarze mają, ze względów oczywistych, dłuższe doświadczenie z antykoncepcją, niż polscy. W Anglii zakładają nieródkom, w Belgii, we Francji... w Szwecji zakładają mirenę bardzo młodym dziewczynom, żeby uniknąć niechcianych ciąży, które się tam bardzo często zdarzały. A aborcja niewątpliwie bardziej wpływa na płodność, niż spirala... W mojej prywatnej opinii, gdyby badaniami naukowymi zajmowało się więcej kobiet, mielibyśmy antykoncepcję dla facetów. A ponieważ to faceci się najczęściej zajmują nauką, jest jak jest. Wolą, żeby to kobiety martwiły się o swoją płodność. No, ale moje zdanie nie musi być obiektywne ![]() ![]() ![]() A tak poważnie, oczywiście, każdą decyzję należy przemysleć i jeśli ktoś ma obiekcje, to niech się na spiralę nie decyduje. Nie ma rozwiązań idealnych, można wybrać mniejsze zło... Paula, założenie spirali jest refundowane, owszem, ale w tym wypadku o znieczuleniu możesz zapomnieć. Więc jeśli ktoś się bardzo boi bólu, to cóż... W moim przekonaniu warto poświęcić parę złotych. Edytowane przez AnneMauro Czas edycji: 2011-01-17 o 07:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3044 | ||||
Raczkowanie
|
aleście mnie zakrzyczały
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ale przecież każdy jest Panem własnego organizmu i może zrobic co chce ![]() ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- ja to cały czas myślałam że na tym wątku to większość mam - a tu się okazuje że może więcej i takich co nie rodziło ![]() Edytowane przez Indicolite Czas edycji: 2011-01-17 o 07:54 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3045 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiesz ,że sa ludzie ,którzy maja prace,dom,siebie i niczego im nie brakuje. dwa sa kobiety ,które nie urodzą dziecka bo nie chcą ,bo nie maja partnera ,bo ich nie stać... Sama mam tyle lat ,że wiem czego chcę i wiem czego nie chcę . Przenosisz na innych swoje doświadczenia i obawy i stąd twoje przekonanie na Nie. ---------- Dopisano o 09:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
Poza tym jesli już nieródka ma mirenę to czym ona sie różni od miedzianki ?tylko tym ,że ma hormony ,swoim kształtem działa tak samo jak miedzianka. I po jej wyjęciu też można miec problemy z ciążą. Poza tym ludzi lubia mieć kogos/coś aby obwiniac o ew. problemy a organizm kobiety cały czas pracuje i bywa ,że przez starzenie się sa problemy a nie przez hormony czy spiralę. Każda nasza decyzja niesie za sobą jakies konsekwencje i każda metoda ma swoje plusy i minusy ,osbiście wolę miejscowe konsekwencje tj. macica niż mieszac sobie w całej gospodarce hormonalnej. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3046 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- a poza tym czym wytłumaczyć fakt że wciąż tak wielu lekarzy jak nie większość spirali osobie która nie ma dzieci nie założy? coś w tym chyba jest Edytowane przez Indicolite Czas edycji: 2011-01-17 o 09:26 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3047 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A wątek jest po to i to na forum by osoby mówiły o swoich doświadczeniach zarówno tych pozytywnych jak i negatywnych. A kto to czyta sam podejmuje decyzję i i robi ze swoim "tyłkiem" co mu się podoba ![]() Ja jestem miesiąc po wyciągnięciu spirali i mogłam już zaobserwować różnice po roku jej noszenia.Rodziłam dwa razy więc z założeniem nie miałam problemów.Ale problemy miałam nosząc ją. I wcześniej pisałam o tym i dzieliłam się swoją opinią. Ze spiralą miałam komfort antykoncepcji-bynajmniej ja tak czułam ale komfort samopoczucia i skutków ubocznych noszenia spirali był dla mnie nie do przejścia.Teraz jestem w kropce z antykoncepcją-szukam innych metod.I jedno wiem na pewno-bez spirali wracam do zdrowia i jestem szczęsliwa z tego powodu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3048 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Można zwyczajnie pracować za biurkiem ,miec mieszkanie,samochod ,męża i nie odczuwac pragnienia rozmnożenia się ,ot tak zwyczajnie . Bycie we dwoje też ludziom wystarcza i potrafia być razem szczesliwi ,całe życie. Przeczytaj ulotki innych leków ,są tam wyspisane wszytskie mozliwe skutki uboczne -takie zabezpieczenie dla producenta leku. Nie zaleca ,co nie znaczy zabrania czy zakazuje ,lekarz o tym decyduje i pacjentka a do tego są spirale dla nieródek,jak dla mnie to kolejna zwykla spirala tylko haslo ładne a niczym sie nie różni. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ---------- Cytat:
Biznes.To jest odpowiedż. Nie chcesz nie zakładasz spirali ale bez doświadczenia w tej materii lepiej nie zabierać głosu ,szczegołnie ,że nie którzy nie mogą przyjmować pigułek. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3049 |
Zakorzenienie
|
ja mam 2 teorie na temat tego, dlaczego lekarze niechętnie zakładają spirale nieródkom. Tzn jedna dotyczy nieródek, druga jest taka ogólna...
Myślę, że boją się trochę odpowiedzialności. U nieródki to jest trochę jednak większa ingerencja w organizm, w tym sensie, że pierwsza. Jak już było wspomniane, lubimy szukać powodów swoich dolegliwości. I tak kobieta, która już ma dzieci, a po wyjęciu spirali okazuje się, że nie może ich więcej mieć, zniesie to łatwiej. Natomiast nieródka nie wie przed jej włożeniem czy może mieć dzieci i potem w razie problemów będzie twierdziła, że spirala była źle założona albo coś w tym stylu i może próbować zrzucić winę za swoją niepłodność na lekarza Druga, to tak jak już także było wspomniane - biznes... Lekarze większą kasę mają z regularnego wypisywania tabletek niż jednorazowego włożenia spirali. No, chyba, że mają takie ceny jak moja gin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3050 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
ale jej działanie przede wszystkim polega na działaniu hormonów, a nie samego kształtu jaki posiada, który jedynie służy temu aby prawidłowo się wpasowała w budowę jamy macicy i po to właśnie kształt spirali, Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
może mimo wszystko boją sie też że coś mogłoby pójść nie tak wystąpiły by jakieś powikłania i komplikacje i dlatego nie zakładają, po co mają brać na siebie taką odpowiedzalność na upartego po same recepty tabletki to można by chodzić do lekarza na rejon |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3051 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
skad mozesz wiedziec jakie mam doświadczenie ? wypowiadam sie tak samo jak ty.Nie wyczytuj miedzy wierszami czegoś czego nie ma. ![]() ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
Cytat:
Wiadomo ,ze w sytuacji awaryjnej może wypisać ale kilka razy w roku ? Mój "rejon" przyjmuje na bieżąco ,dzisiaj dzwonisz i za godzine masz wizytę ale znajoma chodzi do innej przychodni i u niej na taka wizytę trzeba czekac kilka dni ,co w sytuacji podbramkowej jest idiotycznym rozwiązaniem. Tak czy siak pzdr ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3052 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z resztą.. podobno nie chciałaś się wdawać w dyskusję na ten temat? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3053 |
Konto usunięte
|
No to i wiadomo czemu taka cena ![]() A ja ponowię pytanie, czy któraś z Was zna lekarza z Wrocławia, który podjąłby się założenia spirali?? Edytowane przez 201607260936 Czas edycji: 2011-01-17 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3054 | |
Raczkowanie
|
pisząc o lekarzu na rejonie - nie miałam na myśli lekarza pierwszego kontaktu tylko ginekologa rejonowego, może źle się wyraziłam - ja w ogóle leczyłam się panstwowo jak nie miałam żadnych większych problemów, więc u mnie nie miałam takiego problemu z wypisywaniem recept, umawiałam się wcześniej i miałam
---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:32 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Indicolite Czas edycji: 2011-01-18 o 14:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3055 |
BAN stały
|
![]() dobrze powiedziane ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:31 ---------- mnie nie zależy czy po spirali będę mogła mieć dzieci ale wołałabym żebym jednak nie mogła mieć, bo nie znoszę dzieciarni i nie chodzi tu wcale o jakies wyzwolenie czy robienie kariery, po prostu małe dzieci mnie obrzydzają i tyle |
![]() ![]() |
![]() |
#3056 |
Przyczajenie
|
Witam.
Na Waszym kobiecym forum i facet chciałby zapytać o radę ![]() Otóż moja Kobietka wybrała się do ginekologa by dowiedzieć się o spirali miedzianej bo chce sobie założyć. Facet zaśpiewał Jej 500 zł za tą przyjemność! Do tego wciska, że potrzeba do tego narkozy i miejscowe znieczulenie w gre nie wchodzi. Za tą narkoze liczy sobie 100 zł, ALE powiedział, że może uda mu się to 'samemu tylko włożyć i nie potrzeba anestezjologa'. Stąd moje pytanie, ile same płaciłyście za spirale miedzianą i na czym to jego 'wkładanie' miałoby polegać? Bo z tego co zdążyłem się sam dowiedzieć to taką spirale trzeba umocować, a nie tylko włożyć jak on twierdzi. Do tego sam zaproponował, że spirale zakupi w gabinecie, nie w aptece. Podejrzewam, że facet po prostu chce wziąć do kieszeni! Oglądałem ceny spirali i oscylują w okolicach 150 zł. Co o tym myślicie? Ile kosztuje taka spirala? Bo wietrze, że ginekolog chce zrobić na tym interes. Aha, lekarz dodał, że za sam zabieg się nie płaci, wyłącznie za spirale i narkoze. Edytowane przez Brad Czas edycji: 2011-01-19 o 18:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#3057 |
BAN stały
|
ja ide 15 lutego na zakładanie spirali.
żadnego znieczulenia ani narkozy tym bardziej mieć nie będe, gdyż moja gin twierdzi, że nie jest to potrzebne, bo to przewaznie nie boli a jak boli to tak, że te 3 minutki da sie wytrzymać. ja bede płaciła 500 złotych właśnie, bedzie to za spirale+zabieg+kontrole |
![]() ![]() |
![]() |
#3058 |
Przyczajenie
|
Wiem, że spirala z hormonami jest kilka razy droższa. Czy taką właśnie chcesz sobie założyć czy zwykłą miedzianą?
Dodam, że moja Kobietka w ciąży nie była stąd miedziana, z hormonami się nie zmieści - tak przynajmniej powiedział ginekolog |
![]() ![]() |
![]() |
#3059 |
BAN stały
|
ja bede miała miedzianke, bo ze wzgledu na stan przedcukrzycowy nie moge przyjmować zadnych hormonów i za te miedzianke płace 500. takie rzeczy niestety kosztuja
|
![]() ![]() |
![]() |
#3060 |
Przyczajenie
|
To jakim cudem może być taka rozbieżność w cenie spirali skoro to jest tylko miedź? Nie ma lepszej ani gorszej miedzi... W aptece można ją dostać za 150, a u ginekologa już kosztuje 400/500 zł? Do tego zarzeka się, że zabieg jest darmowy bo z NFZ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.