Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 108 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-28, 21:31   #3211
kasiarybka
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Mnie dzisiaj zamontowano spiralkę zdecydowałam się na miedzianą. Jeszcze nie rodziłam ale pani dr naprawdę łatwo poszło założenie, czułam tylko niewielki ból, taki jak przy mocniejszych skurczach w trakcie miesiączki. Mam nadzieję, że spiralka mi podpasuje, bo za nic nie chcę już wracać do hormonów. Liczę na szybki powrót libido

Pani dr zaleciła mi powstrzymywanie kaszlu (co jest u mnie dosyć trudne, bo non stop coś mnie drapie w gardle i dodatkowo jestem teraz przeziębiona), bo podobno nacisk ścian jamy brzusznej może spowodować przesunięcie spirali. Myślicie, że to dotyczy tylko tych pierwszych dni po założeniu, zanim spiralka się ułoży, czy zawsze jest to niebezpieczne?

Ograniczam zakupy kosmetyczne tzn... chciałabym bardzo...

Odpisz, proszę, u mnie
kasiarybka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-28, 21:34   #3212
DuzaMala
Raczkowanie

Pierwsze słyszę o takim czymś. Jednak podobnie jak ty, dopiero poznaję ten świat spiral. Boję się tylko żeby mi nie wypadła
DuzaMala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-28, 22:07   #3213
kasiarybka
Raczkowanie

Jak się trochę nad tym zastanowić to nawet to logiczne jest.

Odpisz, proszę, u mnie
Stary 2011-02-28, 23:00   #3214
HotterThanFire
BAN stały

hmmm skoro lekarze zalecaja powstrzymywanie sie od kaszlu, to co z moim belly dance? jakos nie wyobrazam sobie rezygnowac z kursu, tym bardziej ze calosc zaplacona;( ale z kolei nie chce, zeby mi sie to mialo przesunąć ehh..;/
HotterThanFire jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 06:47   #3215
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiarybka Pokaż wiadomość
Pani dr zaleciła mi powstrzymywanie kaszlu
co za bzdura :/
po to sie zaklada i za kilka tyg. idzie na kontrole aby sprawdzic czy się nie wysunęła a nie powstrzymuje od kaszlu :/ i co jeszcze ?nie śmiać się szczerze ?nie napinać brzucha?

Posaidanie spirali nie oznacza rezygnacji z normalnego życia ,ba po pol roku zapomina sie ,że się ma spiralę.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-03-01 o 06:48
paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 07:25   #3216
dominikaaK
Raczkowanie

GG do dominikaaK

Paula a moze ma to cos wspolnego z tym ze kichanie i kasłanie pod koniec ciazy moze spowodowac poród?Nie wiem ...staram sie jakos to sobie logicznie ułozyc.

Ale jest co nonajmniej dziwne ,bo wtedy także nie zalecało by sie jezdzic autobusami badz autem, bo kazda dziura na naszych drogach mogła by sie skonczyc osunieciem.

Moze to nie bzdura a zbytnie przewrazliwienie lekarza

52->53->54->55->56->57->58->59->60

Idę jak burza!!!!!
moje wymiary
dominikaaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 07:34   #3217
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikaaK Pokaż wiadomość
Paula a moze ma to cos wspolnego z tym ze kichanie i kasłanie pod koniec ciazy moze spowodowac poród?Nie wiem ...staram sie jakos to sobie logicznie ułozyc.

Ale jest co nonajmniej dziwne ,bo wtedy także nie zalecało by sie jezdzic autobusami badz autem, bo kazda dziura na naszych drogach mogła by sie skonczyc osunieciem.

Moze to nie bzdura a zbytnie przewrazliwienie lekarza
Pod koniec ciazy wskazany jest poród

Dla mnie wiarygodneym żródłem jest ulotka od spirali ,w mojej nie ma przeciwskazań do kaszlu czy kichania a i lekarz nic tekiego nie powiedział.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-01, 08:44   #3218
dominikaaK
Raczkowanie

GG do dominikaaK

no tak poród wskazany.
To juz nie mam innych wytłumaczen
W mojej ulotce tez nic nie ma.

Idę jak burza!!!!!
moje wymiary
Stary 2011-03-01, 12:29   #3219
Kathi75
Zakorzenienie

Dosc dawno nie pisalam i pewnie to juz moj ostatni post tutaj bo juz nie jestem posiadaczka spirali
Po 1,5 roku i wielu przejsciach wyjelam ja i czuje sie swietnie
Przez ostanit 6 miesiecy wilam sie z bolu i maial okresy jak10 dni , Lekarz wpadl na pomysl ze do miedzianki dolozy chormony ( a ja ich nie moge) i do tego dostalam jakichs boli nieokreslonych podbrzusza i wyladowalam w szpitalu z podejzeniem zapalenia wyrostka
Okazalo sie ze to nei wyrostek a jakis stan zapalny ktorego nie da sie znalezc ( organy) bo niby wszystko jest oki a cos nie tak
Ginekolog dala mi 2 wyjscia albo wyjac spirale albo przeleciec organizm antybotykiem tak silnym ze masakruje czlowieka ale czysci cudnie jak to powiedziala Pani doktor wiec zdecydowalam sie na to pierwsze i cieszez sie ze tak
Stan zapalny minal a ja czuje sie swietnie
Niestety spirala moze byc nawet po roku odrzucona przez organizm
Pozdrawiam

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 12:34   #3220
kasiarybka
Raczkowanie

Podejrzewam, że pani dr chodziło o to aby nie napinać za bardzo mięśni brzucha w ciągu kilku pierwszych dni po założeniu spirali. Wciąż mam @, więc ostre napady kaszlu mogłyby pewnie coś nabroić w połączeniu ze skurczami macicy.

Na dłuższą metę to wydaje się to faktycznie bez sensu, no bo jak tu żyć? w ciągu 5ciu lat noszenia każdemu zdarza się przeziębić - kaszleć, kichać, lub też ćwiczyć na siłowni, albo uczestniczyć w innych zajęciach sportowych.

Na razie siedzę wściekła w łóżku, bo odzwyczaiłam się od podpasek i mam wrażenie, że chodzę w pampersie... ehh...

---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
Napisane przez Kathi75 Pokaż wiadomość
Dosc dawno nie pisalam i pewnie to juz moj ostatni post tutaj bo juz nie jestem posiadaczka spirali
Po 1,5 roku i wielu przejsciach wyjelam ja i czuje sie swietnie
Przez ostanit 6 miesiecy wilam sie z bolu i maial okresy jak10 dni , Lekarz wpadl na pomysl ze do miedzianki dolozy chormony ( a ja ich nie moge) i do tego dostalam jakichs boli nieokreslonych podbrzusza i wyladowalam w szpitalu z podejzeniem zapalenia wyrostka
Okazalo sie ze to nei wyrostek a jakis stan zapalny ktorego nie da sie znalezc ( organy) bo niby wszystko jest oki a cos nie tak
Ginekolog dala mi 2 wyjscia albo wyjac spirale albo przeleciec organizm antybotykiem tak silnym ze masakruje czlowieka ale czysci cudnie jak to powiedziala Pani doktor wiec zdecydowalam sie na to pierwsze i cieszez sie ze tak
Stan zapalny minal a ja czuje sie swietnie
Niestety spirala moze byc nawet po roku odrzucona przez organizm
Pozdrawiam
O kurczę, współczuję Ci, że musiałaś tyle wycierpieć. miejmy nadzieję, że wszystko już będzie dobrze. Trzymaj się ciepło

Odpisz, proszę, u mnie
Stary 2011-03-01, 16:38   #3221
agula405
Przyczajenie

Wink Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Czego to już lekarze nie wymyślą! Powstrzymać się od kaszlu? Ja ma 2 wkładkę mirena i ćwiczę intensywnie o mięśniach brzucha nie wspomnę. Owszem przyszło mi do głowy przesunięcie podczas intensywnego treningu , ale mój ginekolog mnie wyśmiał powiedział:"Przecież ćwiczy Pani mięśnie brzucha a nie macicy!" I dałam sobie spokój.
agula405 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-01, 18:19   #3222
kasiarybka
Raczkowanie

Czyli moja pani dr jest przewrażliwiona dzięki dziewczyny, że mnie uspokoiłyście

Jejku, niech mi się ten @ skończy...

Odpisz, proszę, u mnie
Stary 2011-03-03, 11:27   #3223
DuzaMala
Raczkowanie

Moja @ trwa już 10 dni . Oszaleć można, bo to naturalna antykoncepcja
Stary 2011-03-03, 11:40   #3224
dominikaaK
Raczkowanie

GG do dominikaaK

Moja po 7 dniach sobie poszla ale do samego konca bylo tego sporo.Nastepnego dnia juz poprostu nic.Choc poprzedniego wieczoru zdawalo mi sie ze jeszcze "troche" to potrwa.

Idę jak burza!!!!!
moje wymiary
Stary 2011-03-03, 17:35   #3225
HotterThanFire
BAN stały

Dot.: Spirala???

dziewczyny, ja ide 9 lub 10 marca na zalozenie spirali(mialam miec miesiac temu juz ale nie udalo sie bo wyjazd), place 500 zl (moja gin jest z zasady droga niestety ale chce isc do niej bo mam zaufanie do niej, 1 gin u jakiego byłam, wyleczyla mi torbiel na jajniku i w ogole jakos sie nie stresuje u niej na wizytach, dlatego chce zalozyc k,oniecznie u niej) i ona powiedziala ze najprawdopodobniej to bedzie OMEGA rozmiar S xD a wypowiedz ktora cytuje jest z 2006 roku.... ta omega nie jest teraz jakims przezytkiem ktorego sie juz nie zaklada? prosze o szybkie odp bo 9 ide a sie zestresowalam tym... (zaczelam sobie powolutku czytac caly watek:P)
dodam tez ze ze wzgledow zdrowotnych musze mieć miedzianke, nie wolno mi hormonów. a i nigdy nie rodzilam

Cytat:
Napisane przez bergamia Pokaż wiadomość
Hehe, to pomyśl sobie jak mi cisnienie podskoczyło, bo ja z kolei zostałam oszukana przez lekarza; założył mi spiralę najtańszą na rynku chyba-nasza polska "omega"-ale tego dowiedziałam się dopiero jak już ją miałam w sobie kiedy na kolejnej wizycie poprosiłam o ulotkę od spirali, bo nawet mi ten lekarz nie powiedział jaką mi założył, miała być jakaś super najnowszej generacji tak mi o niej opowiadał....No i byłam na wizycie na NFZ, nie prywatnej i za założenie zabuliłam 300zł!!!!! cały czas myślę jak mogłabym mu nabruździć pałam chęcią zemsty .Tym bardziej, że miałam z nim inne przeboje, opisywałam to w innych postach, nie będę się powtarzać.
Podziwiam Paulę za jej upór i osiągnięcie celu, wielki ukłon też za to,że uświadomiła innym, że niemożliwe jest możliwe

---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

aha, powiedzcie mi jeszcze, ta omega ma jakies "medyczne oznaczenie" np w stylu T Cu 380 ? bo jak patrze po aptekach internetowych, to wkladki o nazwie omega nie ma nawet na liście miedzianek:/ i sie denerwuje ze moze to jakies stare g... gorzej dzialajace niz te najnowsze, ktorego sie juz prawie nie produkuje a ona mi chce to wcisnąć bo jej np zostala taka:/ mam mętlik w głowie teraz;(

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

aha, mam pytanie jeszcze do was, omega miedziana jest na 3 lata? bo moja gin mowi, ze na 3, ale mowila tez ze to najnowszej generacji wkladka a jak zobaczylam ten post zacytowany z 2006 to mi sie slabo zrobilo, wiec moze na dodatek ta wkladka jestna 7 czy 10 a ona mowi ze na 3.........;/

Edytowane przez HotterThanFire
Czas edycji: 2011-03-03 o 17:22
Stary 2011-03-03, 18:37   #3226
paula78
Zakorzenienie

Nie znam spirali Omega ale za 500 zł to ja chciałabym jakąś na więcej niz 3 lata.
Właśnie dlatego wole iśc na nfz bo sama kupuje spiralę,świeżą i wiem za ile.

Stary 2011-03-03, 18:39   #3227
HotterThanFire
BAN stały

a ja chce własnie na 3, bo zaraz po wyjeciu chce sie zaczac starać o pierwsze dziecko hmm ale martwi mnie tylko ze ta omega to jakies przestarzałe badziejstwo..
Stary 2011-03-03, 19:21   #3228
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HotterThanFire Pokaż wiadomość
a ja chce własnie na 3, bo zaraz po wyjeciu chce sie zaczac starać o pierwsze dziecko hmm ale martwi mnie tylko ze ta omega to jakies przestarzałe badziejstwo..
Zakładając na 5 czy 7 lat możesz w każdej chwili wyjąć ,nie wiesz co bedzie za 3 lata i czy bedziesz mogła sie starać o dziecko a będziesz musiała wyjąc spiralę i może załozyć kolejną ,dla mnie trochę bez sensu.
Szczególnie ,że nie wiesz jak zniesiesz zakładanie spirali ja strasznie a za miesiac musze wymienic po 5 latach i gdybym mogła nosiłabym jeszcze kolejne 10 lat

Umów sie do gina i wypytaj o omegę ,powiedz jej o swoich obawach i brak info na jej temat w necie ,być może jest tak jak napisałas ,że została jej jakąś sprzed 10 laty a obecnie uzywa sie juz innych modeli.
Działanie miedziaków jest takie same więc działać bedzie .

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-03-03 o 19:22
Stary 2011-03-03, 19:26   #3229
19ania75
Przyczajenie

Witam.
W listpoadzie tamtego roku założyłam sobie Mirenę. Doktor namawiał mnie od wielu miesięcy ze względów zdrowotnych, choruje na endometriozę i miałam długie miesiączki,sam okres ok 3-4 dni ale długie plamienia ok 14 dni i to przy tabletkach anty.. Podobno przez 6 miesiecy ma to się unormować, jednak minęły już cztery miesiące i nie ma poprawy. To znaczy nie jest to juz tak uciążliwe jak przy tabletkach bo okres jest słabiutki właściwie to plamienia a nie krwawienia, nie mniej jednak zaczynam tracic cierpliwość a miało być tak różowo. Na dodatek wczoraj nie wyczułam nitek więc znów stres Gdzieś wyczytałam że przy miesiaczce tak moze byc bo szyjka jest powiekszona i i nitki moga być niewyczuwalne.
Może któras z Was też miała takie problemy przy Mirenie i ma jakies rady?? Bede wdzięczna
19ania75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 19:30   #3230
HotterThanFire
BAN stały

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość

Umów sie do gina i wypytaj o omegę ,powiedz jej o swoich obawach i brak info na jej temat w necie ,być może jest tak jak napisałas ,że została jej jakąś sprzed 10 laty a obecnie uzywa sie juz innych modeli.
Działanie miedziaków jest takie same więc działać bedzie .
taak, i napewno by sie przyznała.
hmm i działaby tak samo jakby leżała ileś tam nieuzywana w opakowaniu xD?
hmm no w sumie racja, moglabym zalożyć na 5 ale nie wiem czy s aomegi na 5 lat, pozatym wtedy cena pewnie bylaby wyzsza a jak juz pisalam chce zakladać akurat u niej.
Hmm a swoja droga spiralki na 5 lat nie obciazaja macicy bardziej niz te na 3? bo skoro wydzielaja dluzej te miedz i maja jej wiecej, pewnie bardziej obciazaja

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

ja z moim progiem bólu i przez to ze nie rodziłam nigdy tez pewnie to strasznie zniose:P.
a Ty tez jeszcze nie rodzilas?
Stary 2011-03-03, 19:58   #3231
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19ania75 Pokaż wiadomość
Witam.
W listpoadzie tamtego roku założyłam sobie Mirenę. Doktor namawiał mnie od wielu miesięcy ze względów zdrowotnych, choruje na endometriozę i miałam długie miesiączki,sam okres ok 3-4 dni ale długie plamienia ok 14 dni i to przy tabletkach anty.. Podobno przez 6 miesiecy ma to się unormować, jednak minęły już cztery miesiące i nie ma poprawy. To znaczy nie jest to juz tak uciążliwe jak przy tabletkach bo okres jest słabiutki właściwie to plamienia a nie krwawienia, nie mniej jednak zaczynam tracic cierpliwość a miało być tak różowo. Na dodatek wczoraj nie wyczułam nitek więc znów stres Gdzieś wyczytałam że przy miesiaczce tak moze byc bo szyjka jest powiekszona i i nitki moga być niewyczuwalne.
Może któras z Was też miała takie problemy przy Mirenie i ma jakies rady?? Bede wdzięczna
A gdzie masz problem ?
Mirena nie gwarantuje zaniku miesiączki na bite 5 lat ,moga byc plamienia.
Żeby sprawdzać nitki trzeba znać sie na fazach szyjki macicy.

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Cytat:
taak, i napewno by sie przyznała.
pewnie nie
Cytat:
hmm i działaby tak samo jakby leżała ileś tam nieuzywana w opakowaniu xD?
Spirale maja daty ważności.
Cytat:
hmm no w sumie racja, moglabym zalożyć na 5 ale nie wiem czy s aomegi na 5 lat, pozatym wtedy cena pewnie bylaby wyzsza a jak juz pisalam chce zakladać akurat u niej.
Spirale miedziane kosztują od 100 zł i pewnie omega tez tyle kosztuje a reszta to koszt założenie do kieszeni lekarza.
Cytat:
Hmm a swoja droga spiralki na 5 lat nie obciazaja macicy bardziej niz te na 3? bo skoro wydzielaja dluzej te miedz i maja jej wiecej, pewnie bardziej obciazaja
co obciązaja ?
to nie hormony ,miedz działa na plemniki i to miejscowo ,nie ma wpływu na organizm

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------
Cytat:
ja z moim progiem bólu i przez to ze nie rodziłam nigdy tez pewnie to strasznie zniose:P.
a Ty tez jeszcze nie rodzilas?
Nie ma reguły co do bólu ,mnie bolało a rodziłam.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2011-03-03 o 19:55
Stary 2011-03-03, 21:04   #3232
19ania75
Przyczajenie

Dziekuje za odpowiedz Paula 78.Problem w tym, ze od kilku lat nie wychodze z podpasek, wkładek ciagle jakies plamienia, krwawienia i juz mam dosc. Po załozeniu spirali miało to sie unormowac a tu d... znów to sie ciagnie przez pół miesiaca. Zadałam pytanie do forumowiczek które maja Mirene dłuzszy czas i jakie One miały doswiadczenie, bo wiadomo nie kazda reaguje tak samo.
Stary 2011-03-03, 21:23   #3233
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Dziekuje za odpowiedz Paula 78.Problem w tym, ze od kilku lat nie wychodze z podpasek, wkładek ciagle jakies plamienia, krwawienia i juz mam dosc. Po załozeniu spirali miało to sie unormowac a tu d... znów to sie ciagnie przez pół miesiaca. Zadałam pytanie do forumowiczek które maja Mirene dłuzszy czas i jakie One miały doswiadczenie, bo wiadomo nie kazda reaguje tak samo.
No niestety to jest skutek uboczny spirali ,ja mam miedzianą i unormowało sie po pol roku , plamienia zanikły a i okres stal sie regularny .

Stary 2011-03-04, 07:06   #3234
DuzaMala
Raczkowanie

---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Spirale miedziane kosztują od 100 zł i pewnie omega tez tyle kosztuje a reszta to koszt założenie do kieszeni lekarza.

Ja za swoją zapłaciłam 45 zł, a moja koleżanka w innej aptece 110zł,za taką samą, tak więc są duże rozbieżności w cenach.

Acha, mnie moja dr nie kazała sprawdzać nitek podczas okresu, bo wtedy łatwiej spirala może wyskoczyć. Nie wiem czy to prawda, ale logicznie myśląc wydaje mi się,ze coś w tym jest.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------
Stary 2011-03-04, 07:12   #3235
dominikaaK
Raczkowanie

GG do dominikaaK

Ania a dlaczego jesli miałas problemy przy tabletkach gin polecił Ci wkładke hormonalna?

Idę jak burza!!!!!
moje wymiary
Stary 2011-03-04, 07:58   #3236
19ania75
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dominikaaK Pokaż wiadomość
Ania a dlaczego jesli miałas problemy przy tabletkach gin polecił Ci wkładke hormonalna?
Poniewaz Mirena jest stosowana leczeniu nadmiernych krwawień i w pomaga przy endometriozie na która choruję. Zobaczymy podobno ma to sie unormowac przez pół roku ale raczej watpię bo zmian na lepsze nie widzę. Poza długimi plamieniami jestem bardzo zadowolona z tej spiralki.
Stary 2011-03-05, 07:23   #3237
AnneMauro
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam mirenę, też założoną ze względów zdrowotnych. I u mnie to "normowanie się" trwało dośc długo. Plamienia chyba nawet ponad pół roku. Ale teraz jest bosko! W kwietniu będą dwa lata jak mam mirenę i powiem szczerze, żałuję, że dopiero tak późno się w nią zaopatrzyłam.
Poczekaj jeszcze trochę. Wszystko będzie ok.
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 18:59   #3238
morelka1987
Zadomowienie

Jakie są ceny założenia spirali? Tzn chodzi mi o lekarza na NFZ? Bo prywatnie to chyba ok 500 zł?
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-05, 22:43   #3239
HotterThanFire
BAN stały

ja place 500 prywatnie za miedzianke;/ ale widzialam, ze niektore dziewczyny placily mniej, np 250 zalezy jak sie trafi.
a na nfz jak Ci sie uda, to ponosisz tylko koszty zakupienia spirali
Stary 2011-03-07, 12:39   #3240
paula78
Zakorzenienie

Jestem po wizycie u gina w sprawie wymiany wkładki.
I historia sie powtarza cyt:"NFZ ma swoje przepisy a lekarze swoje ,tak się utarło i nikt w moim miescie nie załozy mi jej na NFZ "

Prywatnie 500 zł.

Jestem w kropce ,zniesmaczona,oburzona i nie wiem co zrobić :/

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości