![]() |
#3211 |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Mnie dzisiaj zamontowano spiralkę
![]() ![]() Pani dr zaleciła mi powstrzymywanie kaszlu (co jest u mnie dosyć trudne, bo non stop coś mnie drapie w gardle i dodatkowo jestem teraz przeziębiona), bo podobno nacisk ścian jamy brzusznej może spowodować przesunięcie spirali. Myślicie, że to dotyczy tylko tych pierwszych dni po założeniu, zanim spiralka się ułoży, czy zawsze jest to niebezpieczne?
![]() |
#3212 |
Raczkowanie
|
Pierwsze słyszę o takim czymś. Jednak podobnie jak ty, dopiero poznaję ten świat spiral. Boję się tylko żeby mi nie wypadła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3213 |
Raczkowanie
|
Jak się trochę nad tym zastanowić to nawet to logiczne jest.
![]() |
#3214 |
BAN stały
|
hmmm skoro lekarze zalecaja powstrzymywanie sie od kaszlu, to co z moim belly dance? jakos nie wyobrazam sobie rezygnowac z kursu, tym bardziej ze calosc zaplacona;( ale z kolei nie chce, zeby mi sie to mialo przesunąć ehh..;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#3215 |
Zakorzenienie
|
co za bzdura :/
po to sie zaklada i za kilka tyg. idzie na kontrole aby sprawdzic czy się nie wysunęła a nie powstrzymuje od kaszlu :/ i co jeszcze ?nie śmiać się szczerze ?nie napinać brzucha? Posaidanie spirali nie oznacza rezygnacji z normalnego życia ,ba po pol roku zapomina sie ,że się ma spiralę. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-01 o 06:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3216 |
Raczkowanie
|
Paula a moze ma to cos wspolnego z tym ze kichanie i kasłanie pod koniec ciazy moze spowodowac poród?Nie wiem ...staram sie jakos to sobie logicznie ułozyc.
![]() Ale jest co nonajmniej dziwne ,bo wtedy także nie zalecało by sie jezdzic autobusami badz autem, bo kazda dziura na naszych drogach mogła by sie skonczyc osunieciem. Moze to nie bzdura a zbytnie przewrazliwienie lekarza ![]()
#3217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie wiarygodneym żródłem jest ulotka od spirali ,w mojej nie ma przeciwskazań do kaszlu czy kichania a i lekarz nic tekiego nie powiedział. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3218 |
Raczkowanie
|
![]() To juz nie mam innych wytłumaczen ![]() W mojej ulotce tez nic nie ma.
#3219 |
Zakorzenienie
|
Dosc dawno nie pisalam i pewnie to juz moj ostatni post tutaj bo juz nie jestem posiadaczka spirali
Po 1,5 roku i wielu przejsciach wyjelam ja i czuje sie swietnie Przez ostanit 6 miesiecy wilam sie z bolu i maial okresy jak10 dni , Lekarz wpadl na pomysl ze do miedzianki dolozy chormony ( a ja ich nie moge) i do tego dostalam jakichs boli nieokreslonych podbrzusza i wyladowalam w szpitalu z podejzeniem zapalenia wyrostka Okazalo sie ze to nei wyrostek a jakis stan zapalny ktorego nie da sie znalezc ( organy) bo niby wszystko jest oki a cos nie tak Ginekolog dala mi 2 wyjscia albo wyjac spirale albo przeleciec organizm antybotykiem tak silnym ze masakruje czlowieka ale czysci cudnie jak to powiedziala Pani doktor wiec zdecydowalam sie na to pierwsze i cieszez sie ze tak Stan zapalny minal a ja czuje sie swietnie Niestety spirala moze byc nawet po roku odrzucona przez organizm ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3220 | |
Raczkowanie
|
Podejrzewam, że pani dr chodziło o to aby nie napinać za bardzo mięśni brzucha w ciągu kilku pierwszych dni po założeniu spirali. Wciąż mam @, więc ostre napady kaszlu mogłyby pewnie coś nabroić w połączeniu ze skurczami macicy.
![]() Na dłuższą metę to wydaje się to faktycznie bez sensu, no bo jak tu żyć? w ciągu 5ciu lat noszenia każdemu zdarza się przeziębić - kaszleć, kichać, lub też ćwiczyć na siłowni, albo uczestniczyć w innych zajęciach sportowych. ![]() Na razie siedzę wściekła w łóżku, bo odzwyczaiłam się od podpasek i mam wrażenie, że chodzę w pampersie... ehh... ![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3221 |
Przyczajenie
|
![]()
Czego to już lekarze nie wymyślą! Powstrzymać się od kaszlu? Ja ma 2 wkładkę mirena i ćwiczę intensywnie o mięśniach brzucha nie wspomnę. Owszem przyszło mi do głowy przesunięcie podczas intensywnego treningu , ale mój ginekolog mnie wyśmiał powiedział:"Przecież ćwiczy Pani mięśnie brzucha a nie macicy!" I dałam sobie spokój.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3222 |
Raczkowanie
|
Czyli moja pani dr jest przewrażliwiona
![]() ![]() Jejku, niech mi się ten @ skończy... ![]()
![]() |
#3223 |
Raczkowanie
|
Moja @ trwa już 10 dni . Oszaleć można, bo to naturalna antykoncepcja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3224 |
Raczkowanie
|
Moja po 7 dniach sobie poszla ale do samego konca bylo tego sporo.Nastepnego dnia juz poprostu nic.Choc poprzedniego wieczoru zdawalo mi sie ze jeszcze "troche" to potrwa.
![]()
#3225 | |
BAN stały
|
Dot.: Spirala???
dziewczyny, ja ide 9 lub 10 marca na zalozenie spirali(mialam miec miesiac temu juz ale nie udalo sie bo wyjazd), place 500 zl (moja gin jest z zasady droga niestety
![]() dodam tez ze ze wzgledow zdrowotnych musze mieć miedzianke, nie wolno mi hormonów. a i nigdy nie rodzilam Cytat:
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ---------- aha, powiedzcie mi jeszcze, ta omega ma jakies "medyczne oznaczenie" np w stylu T Cu 380 ? bo jak patrze po aptekach internetowych, to wkladki o nazwie omega nie ma nawet na liście miedzianek:/ i sie denerwuje ze moze to jakies stare g... gorzej dzialajace niz te najnowsze, ktorego sie juz prawie nie produkuje a ona mi chce to wcisnąć bo jej np zostala taka:/ mam mętlik w głowie teraz;( ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- aha, mam pytanie jeszcze do was, omega miedziana jest na 3 lata? bo moja gin mowi, ze na 3, ale mowila tez ze to najnowszej generacji wkladka a jak zobaczylam ten post zacytowany z 2006 to mi sie slabo zrobilo, wiec moze na dodatek ta wkladka jestna 7 czy 10 a ona mowi ze na 3.........;/ Edytowane przez HotterThanFire Czas edycji: 2011-03-03 o 17:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3226 |
Zakorzenienie
|
Nie znam spirali Omega ale za 500 zł to ja chciałabym jakąś na więcej niz 3 lata.
Właśnie dlatego wole iśc na nfz bo sama kupuje spiralę,świeżą i wiem za ile. |
![]() ![]() |
![]() |
#3227 |
BAN stały
|
a ja chce własnie na 3, bo zaraz po wyjeciu chce sie zaczac starać o pierwsze dziecko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3228 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczególnie ,że nie wiesz jak zniesiesz zakładanie spirali ![]() ![]() Umów sie do gina i wypytaj o omegę ,powiedz jej o swoich obawach i brak info na jej temat w necie ,być może jest tak jak napisałas ,że została jej jakąś sprzed 10 laty a obecnie uzywa sie juz innych modeli. Działanie miedziaków jest takie same więc działać bedzie . Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-03 o 19:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3229 |
Przyczajenie
|
Witam.
W listpoadzie tamtego roku założyłam sobie Mirenę. Doktor namawiał mnie od wielu miesięcy ze względów zdrowotnych, choruje na endometriozę i miałam długie miesiączki,sam okres ok 3-4 dni ale długie plamienia ok 14 dni i to przy tabletkach anty.. Podobno przez 6 miesiecy ma to się unormować, jednak minęły już cztery miesiące i nie ma poprawy. To znaczy nie jest to juz tak uciążliwe jak przy tabletkach bo okres jest słabiutki właściwie to plamienia a nie krwawienia, nie mniej jednak zaczynam tracic cierpliwość a miało być tak różowo. Na dodatek wczoraj nie wyczułam nitek więc znów stres ![]() Może któras z Was też miała takie problemy przy Mirenie i ma jakies rady?? Bede wdzięczna ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3230 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() hmm i działaby tak samo jakby leżała ileś tam nieuzywana w opakowaniu xD? hmm no w sumie racja, moglabym zalożyć na 5 ale nie wiem czy s aomegi na 5 lat, pozatym wtedy cena pewnie bylaby wyzsza a jak juz pisalam chce zakladać akurat u niej ![]() Hmm a swoja droga spiralki na 5 lat nie obciazaja macicy bardziej niz te na 3? bo skoro wydzielaja dluzej te miedz i maja jej wiecej, pewnie bardziej obciazaja ![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- ja z moim progiem bólu i przez to ze nie rodziłam nigdy tez pewnie to strasznie zniose:P. a Ty tez jeszcze nie rodzilas? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3231 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mirena nie gwarantuje zaniku miesiączki na bite 5 lat ,moga byc plamienia. Żeby sprawdzać nitki trzeba znać sie na fazach szyjki macicy. ---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- pewnie nie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
to nie hormony ,miedz działa na plemniki i to miejscowo ,nie ma wpływu na organizm ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Nie ma reguły co do bólu ,mnie bolało a rodziłam. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-03 o 19:55 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3232 |
Przyczajenie
|
Dziekuje za odpowiedz Paula 78.Problem w tym, ze od kilku lat nie wychodze z podpasek, wkładek ciagle jakies plamienia, krwawienia i juz mam dosc. Po załozeniu spirali miało to sie unormowac a tu d... znów to sie ciagnie przez pół miesiaca. Zadałam pytanie do forumowiczek które maja Mirene dłuzszy czas i jakie One miały doswiadczenie, bo wiadomo nie kazda reaguje tak samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3234 |
Raczkowanie
|
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Spirale miedziane kosztują od 100 zł i pewnie omega tez tyle kosztuje a reszta to koszt założenie do kieszeni lekarza. Ja za swoją zapłaciłam 45 zł, a moja koleżanka w innej aptece 110zł,za taką samą, tak więc są duże rozbieżności w cenach. Acha, mnie moja dr nie kazała sprawdzać nitek podczas okresu, bo wtedy łatwiej spirala może wyskoczyć. Nie wiem czy to prawda, ale logicznie myśląc wydaje mi się,ze coś w tym jest. ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 --------- |
![]() ![]() |
![]() |
#3235 |
Raczkowanie
|
Ania a dlaczego jesli miałas problemy przy tabletkach gin polecił Ci wkładke hormonalna?
#3236 |
Przyczajenie
|
Poniewaz Mirena jest stosowana leczeniu nadmiernych krwawień i w pomaga przy endometriozie na która choruję. Zobaczymy podobno ma to sie unormowac przez pół roku ale raczej watpię bo zmian na lepsze nie widzę. Poza długimi plamieniami jestem bardzo zadowolona z tej spiralki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3237 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Poczekaj jeszcze trochę. Wszystko będzie ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3238 |
Zadomowienie
|
Jakie są ceny założenia spirali? Tzn chodzi mi o lekarza na NFZ? Bo prywatnie to chyba ok 500 zł?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3239 |
BAN stały
|
ja place 500 prywatnie za miedzianke;/ ale widzialam, ze niektore dziewczyny placily mniej, np 250
![]() a na nfz jak Ci sie uda, to ponosisz tylko koszty zakupienia spirali |
![]() ![]() |
![]() |
#3240 |
Zakorzenienie
|
Jestem po wizycie u gina w sprawie wymiany wkładki.
I historia sie powtarza cyt:"NFZ ma swoje przepisy a lekarze swoje ,tak się utarło i nikt w moim miescie nie załozy mi jej na NFZ " Prywatnie 500 zł. Jestem w kropce ,zniesmaczona,oburzona i nie wiem co zrobić :/ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.