|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
za kilka miesięcy przymierzam się do założenia miedzianki, wiem że jednym z przeciwskazań są obfite miesiączki, ale co to znaczy obfite?
moja trwa 6-7 dni i przez pierwsze dwa dni musze zmieniać podpaske co 2-3 godziny w nocy czasem zdarza się mi poplamić bielizne czy pościel, już sama nie wiem czy mam obfite okresy czy nie. przepraszam że zawracam wam głowe takimi rzeczami
#3272 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam spiralei okres się wydłużył do 7 dni a obfitość dałabym radę na 2 podpaskach w 2-3-4 dni okresu ,nie sprawdzałam ale tak myślę ![]() wiec jednak okres sie i wydłuzył i jest bardziej obfity ale wczesniej miałam raczej skąpy więc u ciebie ryzyko jest ,chyba ,że założysz spirale hormonalna przy której okres może zniknąc całkowicie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3273 |
Przyczajenie
|
Ranek dnia następnego.
Samopoczucie - bardzo dobre ![]() Ból w podbrzuszu - praktycznie go nie ma, gdybym się nie spodziewała go to pewnie bym nie czuła ![]() Czyli efekt końcowy chyba jest bardziej niż zadowalający ![]() Mam tylko nadzieje,że nie zaleje mnie za bardzo podczas następnej miesiączki ![]() ![]() A właśnie,jak to jest z tymi tamponami przy spiralce. Wiem,ze tampon wchodzi dużo płyciej, ale lekarka na początek mi odradziła, macie jakieś z tym doświadczenia? |
![]() ![]() |
![]() |
#3274 |
Zakorzenienie
|
Tamponów sie nie zaleca ale mój lekarz nie zabrania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3275 |
Konto usunięte
|
ja dopiero dzis ide na zalozenie spiralki, mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze ale sie boje
![]() napisze wieczorem, spytam sie o tampony, jak z wrazenia nie zapomne |
![]() ![]() |
![]() |
#3276 |
Zakorzenienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;25905670]ja dopiero dzis ide na zalozenie spiralki, mam nadzieje ze wszystko pojdzie dobrze ale sie boje
![]() napisze wieczorem, spytam sie o tampony, jak z wrazenia nie zapomne[/QUOTE] trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3277 |
Konto usunięte
|
taaakk...... wiec wzielam ginefix na spacer, jestemy w domku cale i zdrowe, kazda oddzielnie w swoim wlasnym opakowaniu
![]() bez badan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() o tamponach oczywiscie zapomnialam.... no comments a juz sie przychicznie nastawilam ![]() paula- dzieki za kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3278 |
Zakorzenienie
|
No to niezła przygoda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3279 |
Zakorzenienie
|
Witam......
Mam zamiar w maju zakladac wkladke ale i mam male dylematy jaka wybrac? moj gin poleca mi tylko i wylacznie zwykla nie hormonalna miedziana, mowiac ze jestem jeszcze mloda (29 lat i 2 dzieci) i nie poleca mi hormonalnej ![]() Inni polecaja wkladke hormonalna Mirene.... W zwiazku z tym mam do was pytanko, ktora wkladka lepsza? jakie sa plusy i minusy obu, ktora bardziej polecacie? dodam ze wiecej dzieci nie planujemy (no chyba ze za 9-10 lat moze ale watpie) Mirena jest droga, to wiem, ale bardziej niz o cene chodzi mi o to co lepsze? |
![]() ![]() |
![]() |
#3280 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla kazdego co innego jest plusem i minusem. Hormony u mnie odpadaja bo ich nie chcę ,czy ty chcesz ? dzieki hormonom w mirenie może zaniknąc miesiączki ,dla mnie to minus jednak okres jest wyznacznikiem owulacji i braku ciąży mirena jest wkładką dużą ,mnie to nie pasuje fizycznie mirene poleca sie kobietom o sporych krwawieniach no i cena . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3281 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie wolalabym cos bez hormonow ale znowu podobno Mirena ma wieksza skutecznosc niz ta zwykla, a strasznie boje sie wpadki a ze wiecej dzieci nie planujemy to chce cos porzadnego zalozyc, obecnie biore tabletki Yasminelle bo wkladke moge zalozyc dopiero w maju, bardzo niewygodne sa tabletki i te akurat sa drogie wiec zdecydowalam sie na wkladke, tylko wlasnie mam dylemata co lepsze bo lekarze roznie polecaja....jeden ta miedziana inny Mirene, no i wogole jakies male opory mam co do tej wkladki, jakos sie boje jej troche, kurcze ze tez nic nie wymysla dla facetow
![]() Ta zwykla wkladka u mojego gina kosztuje 400 zl ze wszystkim, a Mirena u innego gina 850 zl ze wszystkim, nie mam obfitych i bolesnych miesiaczek wiec moze rzeczywiscie lepiej bedzie jednak ta zwykla zalozyc Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-03-23 o 22:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3282 |
Zakorzenienie
|
Skuteczność jest bardzo porównywalna.
Założenie spirali jest refundowane przez NFZ więc spirala w sumie kosztuje ok 100 zł na 5 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
#3283 |
Zadomowienie
|
Witam,
często podczytuje Wasz wątek bo sama bardzo poważnie zastanawiałam się nad spirala no i się zdecydowała, myślę że za miesiąc ją założę. Myślałam, że znalezienie ginekologa który założy spiralę będzie trudne, ale na szczęście się myliłam. W sumie mam sporo obaw co do samego zabiegu, ale pewnie jakoś przeżyję. ![]() Tabletek brać nie mogę bo tyłam jak oszalała, próbowałam już chyba z 5 różnych rodzai i zawsze to samo więc spróbuje ze spirala. Kilku lekarzy mi telefonicznie odmówiło, a kilku się zgodziło. |
![]() ![]() |
![]() |
#3284 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3285 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3287 |
Zakorzenienie
|
sama nad nim myslalam , tylko mam obiekcje jecsli chodzi o higiene
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3288 |
Zakorzenienie
|
No to tez do tego dochodzi sam fakt zakładania sobie czegos w razie czego ,pretensje tylko do siebie no i nie bardzo chcę hormony a i cena .
|
![]() ![]() |
![]() |
#3289 |
Zadomowienie
|
Krążek, tabletki, plastry, zastrzyki odpadają wiec drogą eliminacji została mi spiralka
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3290 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3291 |
Zakorzenienie
|
Podobno w Anglii popularna antykoncepcja jest jakas igielka ktora wbijaja w ramie
![]() A miala ktoras zakladana spirale na NFZ w przychodni? bo podobno tego nie robia ze wzgledu na brak warunkow ambulatoryjnych itp Moj gin prywatny ktory bedzie mi ja zakladal powiedzial ze nie moze mi jej zalozyc u siebie w gabinecie tylko w szpitalu bo musi mi ja zakladac w znieczuleniu z tego powodu ze jestem po CC i musi tez minac pol roku, czy miala ktoras taka sytuacje? ze zakladala wkladke po CC ? Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-03-24 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#3292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3293 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla mnie odpada bo to hormony. Cytat:
Bzdura ,zakładanie trwa 2 minuty i nie trzeba żadnych specjalnych warunków. Ktoś wyzej napisał ze w holandi zakladaja ot tak lekarze I kontaktu w zwykłych gabinetach ,u nas jak zwykle trzeba naciągnąc pacjentkę. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3294 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() no chyba ze ktos sobie wybierze gynefix ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3295 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Minimum rok ![]() ![]() Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-03-25 o 21:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3297 |
Zakorzenienie
|
BYłam dzisija u kolejnego gina.
Potwierdzil to co sama myslałam,spirali zwykłej nie rzeba jej wymieniac tak jak zaleca producent. spirala działa i 20 lat bo działa gł. mechanicznie. Wyjmował spirale po 20 latach noszenia ,spirala w idealnym stanie jedynie miedż zniknęła. Wiec się nie będę spieszyć z wymianą. Tym razem chciała 200 zł z spiralą. Nie poleca wymiany na 1 wizycie ,minimum 1 miesiac przerwy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3298 |
Wtajemniczenie
|
no rok mam czekac, byłam mocno rozcinana i przerwa miedzy 1 a 2 cc nie była duza. Gin mówił ze za wczesnie założona moze przebic macice w miejscu szwu - a tego bym nie chciała.
a ja coraz powazniej zastanawiam sie nad mirena przy tych moich obfitych @. tylko bije sie ze wydam 800-1000 zł a moze po pary dniach sie okazac ze sie nie przyjmie u kasa wyrzucona ![]()
#3299 |
Zadomowienie
|
Ja niedługo idę na wizytę więc będę już dokładniej wiedziała co z moją spiralą.
Boje się, że cena wraz z założeniem będzie kolosalna ![]() Ile może kosztować spirala starszego typu bez hormonów + założenie? Niektóre z was piszą, że 200zł, a niektórzy ginekolodzy biorą 200zł za zwyczajną wizytę, co jest dość dziwne. Jakie badania będę musiała wykonać przed założeniem spirali? |
![]() ![]() |
![]() |
#3300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym miesiacu przeszłam 3 ginów w tej sprawie i chcieli tak : 500 zł, 400 zł i 200 zł ze spiralą. Wiec ceny są różne. Badań ja nie wykonywałam żadnych specjalnych . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.