|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3301 |
Zadomowienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Paula dziękuję za odpowiedź.
A mieszkasz w dużym mieście? Jestem ciekawa ile zechce Pani do której idę na wizytę. Nie chcę wydać więcej jna spirale + założenie niż 600zł, ale oczywiście fajny by było zrobić to taniej. Edytowane przez Zapach deszczu Czas edycji: 2011-03-27 o 15:30 Powód: . |
![]() ![]() |
![]() |
#3302 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Paula juz nie zakladaja na nfz ?? ![]()
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3303 |
Zakorzenienie
|
Jak znajdziesz takiego ,który ci to zrobi to daj mu ode mnie medal. Moj gin zażyczyl sobie 500 zł !i powiedział:"że tak juz sie utarlo i nikt tego za darmo nie zrobi" rozważam złożenie skargi na niego do NFZ. ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- zielona góra. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-27 o 17:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#3304 |
Zadomowienie
|
Powiedzcie mi jeszcze jedno,
rozmawiałam z pania gin przez telefon wstępnie tylko i powiedziała, że zakłada młodym pacjentkom i że bez problemu mi założy, jeżeli wszystko bedzie ok, ale zapomniałam dodać podczas tej rozmowy, że chce spiralę bez hormonów, a nie ta najdroższą mirene. Czy takie wkładki bez hormonów też można zakładać nieródka? ( na wielu forach czytałam, że tak ale teraz będę musiała jeszcze raz zadzwonić i dopytać ). |
![]() ![]() |
![]() |
#3305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet może bardziej niż hormonalna bo ona jest większa niż zwykłe np. miedziane. Wkładka niehormonalna specjalna dla nieródek jest właśnie bez hormonów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3307 |
Zadomowienie
|
Hormonów brać nie mogę, ogólnie 2 lata brałam tabelki ( 6 czy 7 o rożnym składzie) i przytyłam przez ten czas 20kg, miałam chyba wszystkie skutki uboczne wymienione na ulotkach więc nie będę zakładała spirali z hormonami.
A ile kosztuje ta specjalna dla nieródek bez hormonów? |
![]() ![]() |
![]() |
#3308 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem bo zdaje się jest niedostępna w PL ale lekarze czasami ja sprowadzaja dla pacjentek.
Jednak nieródka z powodzeniem zakłada się te pozostałe miedziaki. |
![]() ![]() |
![]() |
#3309 |
Raczkowanie
|
Ja miałam zakładaną na NFZ. Jedynie koszt spirali- 45zł. Prywatnie kosztuje 200-300zł + koszt spirali. U mnie chyba wszystko się unormowało, bo plamień między @ aż tak wielkich nie było. Jedynie czasami po rikitikitak ![]() ![]() Acha, nie lubię też sprawdzać tych nitek, jakoś mnie to krępuje i głupio się czuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3310 | |
Zakorzenienie
|
no to miałas szczęscie ,podobnie jak ja 5 lat temu
Cytat:
To nie sprawdzaj . Ja na razie nie wymieniam ,spirala działa znacznie dłużej niz przewiduje producent. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3311 |
Zadomowienie
|
Paula dziękuje, to dobra wiadomość.
Jestem już przekonana, że chcę spiralę na 100% i chciałabym ją mieć jak najszybciej aby odstawić tabletki. Mam nadzieję, że ginekolog nie zmienił zdania i założy mi spiralę. Gin mówiła, że sporo bardzo młodych osób decyduję się na taką formę antykoncepcji więc nie jestem jedyna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3312 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3313 |
Zakorzenienie
|
A czy te wkladki zwykle nie hormonalne sa tylko medziaki ? czy sa jeszcze inne? bo gdzies wyczytalam ze jest jeszcze zloto, srebro i platyna, ale gin mowil ze to hormonalne wiec juz zglupialam
I czy robilyscie przed zalozeniem np cytologie? Ja jak pisalam bede placic ze wszystkim 400 zl , moj gin nie nalezy do tanich bo bierze 130 zl za wizyte co u nas jest drogo bo przewaznie biora 50, 80, 100 zl najczesciej ale sa tez tacy co po 200 zl biora ale to juz w innych miastach i zadkosc Jutro albo w srode wybieram sie do gina na nfz i popytam jak to jest u niego z ta wkladka, ile kosztuje i czy na nfz tez zaklada |
![]() ![]() |
![]() |
#3314 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też mam 21 lat, skończyłam miesiąc temu więc wielu lekarzy odmówiło bo powiedziało, że jestem za młoda na taką decyzje ![]() A ile cię kosztowało założenie+spirala? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3315 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mirena jest jedyna hormonalną wkładką. cytologię robie regularnie ale nie wydaje mi się aby przed założeniem powtarzała specjalnie cytologie na okolicznośc założenia wkładki. Cytat:
Nie pytaj ile kosztuje ,tylko czy zakłada i jaka masz wkładkę kupić a on dopiero wtedy ci powie ,ze on wkładki ma i płaci pani tylko 200-300-500 zł ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-03-28 o 12:54 |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3316 |
Zadomowienie
|
Przed założeniem trzeba koniecznie zrobić cytologię, jeżeli nie była robiona w ciągu ostatniego roku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3317 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja gin miała opory żeby mi założyć bo oni niby odgórnie mają zalecenie od jakiegoś tam towarzystwa ginekologicznego żeby nieródką nie zakładać bo jest duże ryzyko i w ogóle. Ale ją bez większego problemu przekonałam ![]() Zapach Deszczu, po prostu powiedz lekarzowi,że znasz ryzyko i na własną odpowiedzialność chcesz założyć, tupnij nóżką i tyle ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3318 |
Zadomowienie
|
Znalazłam już lekarza, który mi bez problemów założy, jednak miałam nadzieję, że moja stale prowadząca mnie lekarka mi to zrobi. Ale ona była oburzona, że w ogóle o to zapytałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3319 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3320 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3321 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prywatnie to nawet facetowi założą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3322 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na NFZ to normalne ale prywatnie odmawiaja bo w PL spirala dla nieródek nie jest popularna ,generalnie spirala jest niepopularna . Gin po porodzie nie zaproponował mi spirali tylko pigułki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3324 |
Przyczajenie
|
No to kto moze odpowiedziec mi na takie pytanie. Jestem po 3 poronieniach, chodzilam do jednego gin rok i niemogl mi pomoc, wkoncu postanowilam isc do innego, po pierwszej wizycie i badaniu lekarz stwierdzil za mala macice i zaproponowal zalozenie wkladki wewnatrzmacicznej na powiekszenie macicy. Czy jest to wogle mozliwe i czy moge ja zalozyc jezeli nigdy nie rodzilam????
|
![]() ![]() |
![]() |
#3325 |
BAN stały
|
pierwsze slysze
![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- a zalozyc mozesz, jesli nie rodzilas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3326 |
Zakorzenienie
|
Ja już odpowiedziałam ci w twoim wątku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3327 |
Zadomowienie
|
Witam,
byłam u lekarza kilka dni temu, zrobił mi usg i rutynowe badania, pytał o przebyte choroby, zachorowania na nowotwory w rodzinie itp. Wszystko jest w porządku i za 2 tygodnie będę miała zakładaną spiralę ![]() Nastraszył mnie też niestety bolesnością zabiegu, dużym prawdopodobieństwem wymiotów od razu po nałożeniu. Nie chcę się niepotrzebnie nakręcać ale boje się bardzo, że zemdleje, albo, że to będzie okropny ból. |
![]() ![]() |
![]() |
#3328 |
BAN stały
|
moja z kolei mowila ze jest to po prostu "nieprzyjemne" i ze moge sie czuc slabo, ale nic nie mowila o wymiotach czy wielkich bólach.. (ale nospe godzine przed kazala wziasc
![]() ja mam zakladana 7 kwietnia, eh, ale mnie postraszylas xD |
![]() ![]() |
![]() |
#3329 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to trzeba trzymac kciuki ![]() Lekarz u którego byłam ostsnio na godzinę przed zakładaniem daje tabletkę Tramal. Polecam wziąc cos przeciwbólowego i no spę . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3330 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:15.