|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Nie ,bo to lek działający jak narkotyk.
W sumie nie wiemczego bardziej sie bać bólu czy skutków ubocznych tramalu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3332 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja , jak pisałam miałam zakładaną na NFZ. Nie wzięłam żadnej tabletki przed założeniem,ani po. Moja dr to bardzo delikatna kobietka i zrobiła to bezbolesnie. Sama byłam zdziwiona,że to już. Po wszystkim pojechałam do CH na zakupy. Czułam się, jak gdyby nigdy nic. Wg. mnie, to większe słowo niż ból, który w prawdzie nie jest bólem, tylko takim leciusieńkim napięciem jak przed @, prawie niezauważalnym. Wszystko zależy od lekarza. Nie martw się, bo to nie jest aż tak straszne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3333 |
Zadomowienie
|
Lekarka kazała wziąć coś przeciwbólowego godzinę przed ale powiedziała, że to i tak pewnie nic nie pomoże. Powiedziała, że wywietrzy gabinet i że muszę po prostu wiedzieć, że to będzie bardzo nieprzyjemne. Właśnie najbardziej się boję, że zemdleję albo że będę wymiotować.
![]() Ale z drugiej strony będę miała już spokój na 5lat. Za założenie spirali+ wizytę + samą spiralę zapłacę 350zł więc uważam, że bardzo korzystnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3334 |
Raczkowanie
|
Nie denerwuj się
![]() ![]() Ja jestem już ponad miesiąc po założeniu spiralki i uważam, że to była jedna z lepszych decyzji jakie podjęłam ![]() ![]() Ale najlepszą rzeczą w tym całym galimatiasie jest wzrost libido ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3335 |
Przyczajenie
|
czy u nas w Polsce można założyć spirale na NFZ?
#3336 |
Zakorzenienie
|
Tak.
Wypadało by przeczytac chociaz z 5 stron wątku lub go przeszukać . |
![]() ![]() |
![]() |
#3337 |
Przyczajenie
|
Cześć
![]() Ja już , nie wiem jak jest z tą refundacją .Wczoraj usunęłam po 5 latach wkładkę i czekam na założenie nowej. Dzwoniłam do oddziału NFZ gdzie mnie poinformowano, że założenie nie jest refundowane. Obdzwoniłam chyba każdy gabinet w mieście i wszędzie od 300 do 500 zł. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwne ,że w nfz ci powiedzieli ze nie jest refundowane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3339 |
Przyczajenie
|
Dzwoniłam do każdej przychodni w Sosnowcu + gabinety prywatne i o dziwo czasem w przychodni było drożej niż w prywatnym gabinecie .
O dziwo oddział NFZ delegaturze nie równy ![]() W Dąbrowie Gór, założenie wkładki nie jest refundowane - a w Katowicach w delegaturze już powiedziano mnie że jest. Teraz udam się tylko po pisemne potwierdzenie tego i tak uzbrojona pójdę do lekarza ![]() Podejrzewam , że nie będzie zbyt szczęśliwy z tego faktu ale cóż. Nie mam zamiaru płacić za coś co jednak jest w standardzie. Pozdrawiam Edytowane przez Kasiunta Czas edycji: 2011-04-06 o 11:51 Powód: dodatkowe informacje |
![]() ![]() |
![]() |
#3340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Może jakaś wrocławianka poleci konkretnego ginekologa, który się nie boi zakładać spiralek nieródkom ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 |
Raczkowanie
|
Ja tez mam miec zakladana Mirene jak tylko dostane @.Mialam juz kiedys zwykle wkladki ale mi sie obsuwaly,w sumie 3 w ciagu dwoch cykli.Troche sie boje ale nie widze zadnej innej opcji.Mam zylaki i do tego watroba troche nie tak jak trzeba.Mam nadzieje ze wszystko bedzie oki.I mam pytanie,lekarka mi powiedziala ze przez 6 tyg od zalozenia nie bede mogla intensywnie cwiczyc,tez tak miayscie?Dodam ze podnosze dosyc duze ciezary,moze dlatego mi zabronila.czy cwiczylyscie normalnie?
#3342 |
Przyczajenie
|
Mam dość powoli - przepisy swoje lekarze swoje.
Każdy znajdzie wytłumaczenie aby nie założyć wkładki na NFZ począwszy od niezgodności z przekonaniami moralnymi a na nie podpisaniu kontraktu na tę konkretną usługę skończywszy. W moim mieście nie znalazłam przychodni , która zdecydowała by się założyć wkładkę na NFZ . W poniedziałek pojdę założyć prywatnie bo dłużej czekać nie chcę to raz a dwa szału idzie dostać. Co nie zmienia faktu, że i tak mam zamiar złożyć skargę na każdego lekarza, który odmówił . Pozdrawiam i może Wy będziecie miały więcej szczęścia . |
![]() ![]() |
![]() |
#3343 |
Zadomowienie
|
Ja tam nawet nie szukałam na NFZ, od razu poszłam prywatnie. Wole wydać te 350zł i mieć już spokój.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3344 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli lekarz chce kase przyjmujac na nfz nalezy to zglosic na policje i do nfz. wiec pytanie gdzie dzwonilas do jakis przychodni. Dziwi mnie rozbieżność w info w nfz w tej sprawie. Cieszę sie ,że walczysz o coś co juz jest opłacone ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3345 |
Zadomowienie
|
Ale na NFZ nikt by mi nie założył , bo i prywatnie jest problem znaleść lekarza, co zakłada nieródką.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie pisze tu konkretnie o twoim przypadku bo pewnie z nieródkami jest inna sytuacja ale ogólnie o kobietach ,które machają ręka i idą prywatnie . ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3347 |
BAN stały
|
hej Kochane, jestem załamana xD
Spirale miałam miec zakładana w środe (we wtorek dostałam @) i okazalo sie, ze mojej gin nie przysłali spirali:/.. - miesiac temu z kolei przysłali jej za duza.. stwierdzilam, ze tego juz za wiele, zadzwonilam do "1 lepszej" prywatnie - powiedziala ze moze zalozyc od razu, ale musi mnie zbadac. No i przy usg wyszlo jej ze mam torbel na lewym jajniku - dla wyjasnienia, wykryli go u mnie 14 miesiecy temu, miał 8x8 cm, moja gin kazała mi miesiac brac luteine, zmniejszyl sie po 3 miesiacach do 2x2 cm i powiedziala, ze mam zapomniec, ze go w ogole mam - tak tez zrobilam. jak 2 miesiace temu pytałam sie jej, czy ten torbiel nie jest przeszkoda do zalozenia spiralki, powiedziala ze nie. a ta nowa powiedziala ze przenigdy nie zalozyla by spirali nikomu kto ma torbiel, bo to sie moze bardzo zle skonczyc (nawet zapaleniem otrzewnej niby..) i powiedziala, ze wpierw musi mi zniknac, dopiero potem zalozy..(obecnie mam 3 cm na 3,5 cm) i jedna mowi tak, druga tak.. komu teraz mam wierzyc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3348 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3349 |
Przyczajenie
|
Powiem Wam , że przez tę sytuację jestem zdrowo nakręcona.
Byłam już w NFZ w Katowicach złożyłam doniesienie na kilka ( bo tu nie była jedna ) przychodni w moim mieście.Dodatkowo zadzwoniłam do lokalnego "Dziennika Zachodniego " długo rozmawiałam z bardzo miłą panią redaktor, obiecała przyjrzeć się sprawie - sama sprawdziła moje info również . Przez 3 dni albo chodziłam osobiście po przychodniach albo dzwoniłam i śmiech na sali gdy lekarze się zaczynają tłumaczyć : - nasz kontrakt tego nie obejmuje , w tym roku mamy już wyczerpany limit i najlepsza "perełka " z ust pani doktor : moja moralność nie pozwala na zakładanie wkładek gdyż są sklasyfikowane jako środek wczesnoporonny ... Szkoda tylko , że moralność ją obejmuje gdy w grę wchodzi NFZ- bo ta sama lekarka 5 lat temu zakładała mnie wkładkę za którą policzyła wówczas 200 zł . Szkoda, że nie trafiłam wcześniej na Wasze forum ![]() Chyba zagoszczę tu na stałe - pozdrawiam i walczcie o swoje - bo jak każda będzie wolała zapłacić i mieć spokój tym samym dajemy lekarzom ciche przyzwolenie i godzimy się z takim stanem rzeczy . |
![]() ![]() |
![]() |
#3350 |
BAN stały
|
no, pewnie tak..
albo da sie zakładac jak sie ma torbiel a tamta jest przewrażliwiona.. hmm któraś z was sie orientuje jak to jest ? |
![]() ![]() |
![]() |
#3351 |
amor vincit omnia
|
chyba nie jest jednak przewrażliwiona, bo pamiętam jak moja mama leczyła torbiel przed założeniem spirali ( jakieś 7 lat temu) wiec jednak jest co śna rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3352 |
Zadomowienie
|
Ja mam mieć zakładaną za kilka dni i coraz bardziej się boje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3353 |
Zakorzenienie
|
Duzo czytalam o wkladkach i gdzies przeczytalam ze torbiele sa przeciwskazaniem do zalozenia wkladki bo moga wyjsc komplikacje i nie wolno jej zakladac, najpierw trzeba to wyleczyc
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3354 |
Konto usunięte
|
jak pisalam jakis czas temu- jutro ide na zalozenie ginefix
![]() bakteria na obecnosc ktorej (miedzy innymi) mialam robione badania to chlamydia ![]() ![]() wynik jest negatywny, ale kurcze to zastanawiajace ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3355 |
Raczkowanie
|
Ja przed założeniem wkładki musiałam wyleczyć lekki stan zapalny i wymrozić nadżerkę, bo moja dr powiedziała,że musi być wszystko czyściutkie i zdrowiutkie
![]() Tak więc, torbieli tym bardziej nie powinno być. Hotter... moim zdaniem,ta druga lekarka ma rację. A ta pierwsza, to jakaś pazerna. Dla niej nie ważne zdrowie pacjentki, tylko aby kasę wyciągnąć. A gdyby tak torbiele ię powiększały i trzeba by wyjąć wkładkę, to po wyleczeniu musiałabyś płacić za założenie nowej, drugi raz. Wylecz się i dopiero załóż. Ja mam takie pytanie: moja gin nie kazała mi przez 3 cykle używać tamponów. Właśnie dostałam trzecią @ po założeniu spirali. Czy od przyszłego miesiąca będę już mogła przejść na tampony? Te podpaski mnie wykończą psychicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czemu 3 a nie 5 ?to dziwne. tampony są niewskazane co nie znaczy ,że są zabronione. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3357 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3358 |
Zakorzenienie
|
Nie są zalecane ale nie sa zabronione. Ja uzywam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Konto usunięte
|
jestem zaspiralkowana
![]() nie bylo tak zle ![]() ![]() badanie, "mierzenie", usg....malo to przyjemne ale da sie zniesc za 6 tyg kontrola.... mam nadzieje ze bedzie dobrze ![]() testy na obecnosc chlamydii sa standardowe ![]() no tak....a o tampony zapomnialam zapytac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3360 |
Zadomowienie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;26294210]jestem zaspiralkowana
![]() nie bylo tak zle ![]() ![]() badanie, "mierzenie", usg....malo to przyjemne ale da sie zniesc za 6 tyg kontrola.... mam nadzieje ze bedzie dobrze ![]() testy na obecnosc chlamydii sa standardowe ![]() no tak....a o tampony zapomnialam zapytac ![]() A brałaś jakieś znieczulenie ? Jakieś tabletki przeciwbólowe przed? Ja nie będę miała znieczulenia i zaczynam się bać. Ile trwało mierzenie i samo zakładanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:33.