Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-04, 16:15   #3451
manymanyways
Rozeznanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

cholera, od niedzieli krwawię lekko i mam dość silne bóle codziennie, trochę jak miesiączkowe, do tego te okrutne skurcze, które normalnie zmuszają mnie do np. trzymania się mocno krzesła z bólu . Tabletka przeciwbólowa (codziennie, to już standard) niekoniecznie na te skurcze pomaga. w piątek kontrola. jak myślicie, to jest całkiem normalne czy spirala może być do wyjęcia? mam Flexi t 300, zakładaną 19 kweitnia.
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 16:35   #3452
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manymanyways Pokaż wiadomość
cholera, od niedzieli krwawię lekko i mam dość silne bóle codziennie, trochę jak miesiączkowe, do tego te okrutne skurcze, które normalnie zmuszają mnie do np. trzymania się mocno krzesła z bólu . Tabletka przeciwbólowa (codziennie, to już standard) niekoniecznie na te skurcze pomaga. w piątek kontrola. jak myślicie, to jest całkiem normalne czy spirala może być do wyjęcia? mam Flexi t 300, zakładaną 19 kweitnia.
Normalna sprawa ,bierz No spa na skurcze.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-04, 18:02   #3453
manymanyways
Rozeznanie

fajnie, że ktoś mnie w ogóle przed założeniem spirali informował o takich przyjemnościach :/ (lekarz itp.) jak pytałam o plamienia, bóle itp. to słyszałam tylko że "jedynie przy owulacji może być trochę plamienia, ale niektóre kobiety tak mają i bez spirali" :/ na ulotce do spirali też napisano, że "jest dobrze znoszoną metodą antykoncepcji " i nie powinno być bólu itp... dlatego właśnie myślę, że to może być jednak coś nieprawidłowego. nie wiem, czy bym się zdecydowała na tę spiralę wiedząc, co mnie czeka. ale hormonów brać nie mogę, a sama guma? jakoś nie bardzo im ufam (mimo, że używamy także gdy mam spirale).
Stary 2011-05-04, 18:56   #3454
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
fajnie, że ktoś mnie w ogóle przed założeniem spirali informował o takich przyjemnościach :/ (lekarz itp.) jak pytałam o plamienia, bóle itp. to słyszałam tylko że "jedynie przy owulacji może być trochę plamienia, ale niektóre kobiety tak mają i bez spirali" :/ na ulotce do spirali też napisano, że "jest dobrze znoszoną metodą antykoncepcji " i nie powinno być bólu itp... dlatego właśnie myślę, że to może być jednak coś nieprawidłowego. nie wiem, czy bym się zdecydowała na tę spiralę wiedząc, co mnie czeka. ale hormonów brać nie mogę, a sama guma? jakoś nie bardzo im ufam (mimo, że używamy także gdy mam spirale).
No nie wiem ,w końcu to ciało obce w macicy i macicy ,dwa przy owulacji ,okresu może nasilac skurcze. Ale jeśli masz wątpliwości idz do gina ,chociaz to dopiero początek noszenia więc różne rzeczy mogą się zdarzać od skurczy,plamienia.

Stary 2011-05-04, 19:57   #3455
manymanyways
Rozeznanie

rozumiem że ciało obce itp. ale kurczę, to już 4 dni krwawienia... normalnie, jakbym dostała skąpy, ale bardzo, bardzo bolesny okres. ciekawe, jaki będzie ten "prawdziwy" okres;/...
zastanawia mnie też czemu było ok i nagle buch! jakby przez ten tydzień organizm zbierał siły żeby zaatakować i to silnie.
no idę w piątek i zobaczymy. mam ochotę się tego pozbyć, ale jak piszę, jedynym wyjśćiem jest wtedy gumka bez niczego innego. nieco zbyt ryzykowne.
Stary 2011-05-04, 20:10   #3456
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem że ciało obce itp. ale kurczę, to już 4 dni krwawienia... normalnie, jakbym dostała skąpy, ale bardzo, bardzo bolesny okres. ciekawe, jaki będzie ten "prawdziwy" okres;/...
zastanawia mnie też czemu było ok i nagle buch! jakby przez ten tydzień organizm zbierał siły żeby zaatakować i to silnie.
no idę w piątek i zobaczymy. mam ochotę się tego pozbyć, ale jak piszę, jedynym wyjśćiem jest wtedy gumka bez niczego innego. nieco zbyt ryzykowne.

Nie masz spirali nawet miesiąc ale chyba oczekujesz zbyt wielkiego cudu ,daj sobie trochę czasu ,mnie plamienia,krwawienie trwało do pol roku zanim się wszystko unormowało,bylo to męczące po 2 tygodnie z podpaską chodzić ale wg mnie bylo warto.
Okres normalny wcale nie musi być masakrą ,na prawdę

Stary 2011-05-05, 16:40   #3457
manymanyways
Rozeznanie

dobra, chodzić z podpaską to ja tam mogę, ale dziś 5ty dzień na tabletce przeciwbólowej jestem. Nawet nospa tych skurczy nie potrafi skutecznie zneutralizować...
Stary 2011-05-05, 16:57   #3458
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
dobra, chodzić z podpaską to ja tam mogę, ale dziś 5ty dzień na tabletce przeciwbólowej jestem. Nawet nospa tych skurczy nie potrafi skutecznie zneutralizować...
Polecam jeszcze hemorigen ,na zmniejszenie krwawienia.
Może w aptece cos mocniejszego ci doradza na skurcze?

Stary 2011-05-05, 20:50   #3459
Zapach deszczu
Zadomowienie

Dziś byłam na kontroli po pierwszej miesiączce. Spirale mam ponad 3 tygodnie.
Wszystko idealnie leży, działa jak trzeba. Chociaż miałam wcześniej wątpliwość, bałam się, że wkładka się wysunęła. Ale było to bez podstaw. Okazało się, że lekarz zostawiła mi długie nitki. Mówiła, że zawsze tak robi. Mi to pasuje, bo mogę je łatwo wyczuć.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 10:23   #3460
manymanyways
Rozeznanie

a u mnie już po kontroli. Babka była naprawde zdziwiona, słysząc moją relację o tym, jak zachowuje się spirala. Ale jest podobno ta spirala na miejscu i ogólnie wszystko wygląda ok. W lipcu znowu do lekarza i jeśli sytuacja się nie uspokoi, to spirala jest do usunięcia. A nitka jest ponoć wystarczająco krótka i bardziej jej skrócić nie można. Kobieta dziwiła się, jak tak krótką nitkę mógł wyczuć mój partner (tym bardziej, że wcale nie jest jakoś niemożliwie hojnie obdarzony ). No, ja też się dziwię temu wszystkiemu, co ta spirala wyrabia, ale nic, do lipca poczekamy i zobaczymy.
Stary 2011-05-06, 21:59   #3461
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

U mnie z tym zakladaniem spirali to bedzie cale wydarzenie! Bo gin stwierdzil ze nie moze mi tego zalozyc w gabinecie tylko w szpitalu, powiedzial ze jestem po cc i musi mi dac znieczulenie do zakladania, zakladanie mam na godz 13 i musze byc na czczo, moge tylko leciutkie sniadanko zjesc przed 7 i do 13 nic nie moge jesc ani pic, czuje sie jakbym na jakis zabieg szla a nie wkladanie wkladki wy tez tak mialyscie ?

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2011-05-06 o 22:00
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 22:20   #3462
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
U mnie z tym zakladaniem spirali to bedzie cale wydarzenie! Bo gin stwierdzil ze nie moze mi tego zalozyc w gabinecie tylko w szpitalu, powiedzial ze jestem po cc i musi mi dac znieczulenie do zakladania, zakladanie mam na godz 13 i musze byc na czczo, moge tylko leciutkie sniadanko zjesc przed 7 i do 13 nic nie moge jesc ani pic, czuje sie jakbym na jakis zabieg szla a nie wkladanie wkladki wy tez tak mialyscie ?
Nie
Nie możesz pić? Dziwne to dla mnie, ale może się nie znam.

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Na wielu stronach internetowych znalazłam informacje, że po założeniu wkładki należy prze miesiąc, trzy lub nawet więcej stosować dodatkowe zabezpieczenia.
Co o tym myślicie? Wydaję mi się, że po wizycie kontrolnej po pierwszej miesiączce nie potrzeba już dodatkowych zabezpieczeń.
Stary 2011-05-06, 22:35   #3463
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

Cytat:
w moim przypadku- nic z tych rzeczy

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość

Na wielu stronach internetowych znalazłam informacje, że po założeniu wkładki należy prze miesiąc, trzy lub nawet więcej stosować dodatkowe zabezpieczenia.
Co o tym myślicie? Wydaję mi się, że po wizycie kontrolnej po pierwszej miesiączce nie potrzeba już dodatkowych zabezpieczeń.
ja mam 6 tyg- czyli do wizyty kontrolnej, choc na instrukcji wkladki bylo napisane- zadnego seksu przez 5 dni po zalozeniu

wogole jakis tydzien temu pojawily sie plamienia, raz mniej raz bardziej obfite- wypada ze to czas owulacji, a mialam nadzieje ze mnie to ominie
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 22:50   #3464
Zapach deszczu
Zadomowienie

Lekkie plamienia podczas owulacji to chyba nic złego.

Na ulotce wkładki napisano, że wkładka działa od razu po założeniu. Więc chyba nie ma sensu stosować dodatkowe zabezpieczenia przez aż 3 miesiące.
Stary 2011-05-07, 07:29   #3465
AnneMauro
Raczkowanie

Cytat:
Ja miałam zakładaną wkładkę pod znieczuleniem, bo jestem nieródką, a Ty, skoro miałaś cc, to w zasadzie też. Najwyraźniej lekarz stwierdził, że masz wąską szyjkę macicy i hegarowanie jej (rozszerzanie do założenia) może bardzo boleć i spowodować, że wkładka może zostać założona niewłaściwie - na zasadzie reakcji ucieczki od źródła bólu. Nic się nie bój, to nie będzie nic strasznego!
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-07, 13:30   #3466
Zapach deszczu
Zadomowienie

Też jestem nieródką, lekarz nawet nie proponował znieczulenia. Sama też nie chciałam.
Stary 2011-05-07, 13:54   #3467
Sherezada
BAN stały

dziewczyny jestem tu nowa, nie zdążyłam jeszcze przeczytać całego wątku, ale się staram. Równiez mam załozona miedziana spiralę , teraz jest już czwarty rok, ale ostatnio dzieje sie coś niepokojącego. Miesiączke miałam dziwnie skąpą, ale za to długą, zaczeła się 28 kwietnia do tej pory mam plamienia i strasznie boli mnie brzuch w lewym boku, takie skurcze, że myslałam parę razy że zemdleje. Na czwartek jestem umówiona juz do mojego ginekologa, ale nie wiem czy isc do niego czy gdzie indziej, bo ta babka nie ma w gabinecie usg, a bez usg raczej nie będzie sprawdzic czemu mnie tak strasznie boli? na razię jadę na no-spie średnio mi pomaaga i na espumisanie bo mam strasznie wzdęty brzuch. Chce wyjąc juz ta cholerną spirale

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

boje się że to może byc ciaza pozamaciczna mam wyszystkie objawy((
Sherezada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 14:38   #3468
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Nie miałam tak ale wiem ,że polscy lekarze z zakladania wkladki robia cała wielka sprawę i to zupelnie nie potrzebnie.

Cytat:
Nie

Nic takiego nie znalazłam a i lekarz nie mówił o 2-3 miesiącach .

[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;26765237]w moim przypadku- nic z tych rzeczy

wogole jakis tydzien temu pojawily sie plamienia, raz mniej raz bardziej obfite- wypada ze to czas owulacji, a mialam nadzieje ze mnie to ominie [/QUOTE]

Plamienia po założeniu wkładki moga wystaepowac bez względu na owulacje ,macica musi sie przyzwyczaic do ciala obcego.

Cytat:

Na ulotce wkładki napisano, że wkładka działa od razu po założeniu. Więc chyba nie ma sensu stosować dodatkowe zabezpieczenia przez aż 3 miesiące.
Tez tak myślę ale jak ktos ma sie lepiej z tym czuc to co mu szkodzi , wiele kobiet lyka pigulki i stosuje gumki ,ich wybor.

Cytat:
Napisane przez Sherezada Pokaż wiadomość
dziewczyny jestem tu nowa, nie zdążyłam jeszcze przeczytać całego wątku, ale się staram. Równiez mam załozona miedziana spiralę , teraz jest już czwarty rok, ale ostatnio dzieje sie coś niepokojącego. Miesiączke miałam dziwnie skąpą, ale za to długą, zaczeła się 28 kwietnia do tej pory mam plamienia i strasznie boli mnie brzuch w lewym boku, takie skurcze, że myslałam parę razy że zemdleje. Na czwartek jestem umówiona juz do mojego ginekologa, ale nie wiem czy isc do niego czy gdzie indziej, bo ta babka nie ma w gabinecie usg, a bez usg raczej nie będzie sprawdzic czemu mnie tak strasznie boli? na razię jadę na no-spie średnio mi pomaaga i na espumisanie bo mam strasznie wzdęty brzuch. Chce wyjąc juz ta cholerną spirale

Usg by sie przydało ,może umów sie na poniedziałek do kogoś innego ,nie panikuj z ta ciążą pozamaciczną

Stary 2011-05-07, 16:58   #3469
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez AnneMauro Pokaż wiadomość
Ja miałam zakładaną wkładkę pod znieczuleniem, bo jestem nieródką, a Ty, skoro miałaś cc, to w zasadzie też. Najwyraźniej lekarz stwierdził, że masz wąską szyjkę macicy i hegarowanie jej (rozszerzanie do założenia) może bardzo boleć i spowodować, że wkładka może zostać założona niewłaściwie - na zasadzie reakcji ucieczki od źródła bólu. Nic się nie bój, to nie będzie nic strasznego!

Pierwsze dziecko rodzilam normalnie sn wiec jestem porozciagana a drugie przez cc i on wlasnie stwierdzil ze z powodu tego cc musi byc znieczulenie bo macica jest pocieta (mysle ze moze to dlatego wlasnie ze jest ona pocieta i ze moze bardziej bolec bez, albo ze bedzie to tylko 6 m-cy po porodzie gdzie ciecie jeszcze nie zabliźnilo sie calkowice) dlatego czytajac te wasze zakladania to mnie to dziwi, no ale coz moze i lepiej z tym znieczuleniem widocznie woli dmuchac na zimne, zaczynam sie juz troche stresowac

Czas edycji: 2011-05-07 o 17:03
Stary 2011-05-07, 19:21   #3470
dominikowa
Wtajemniczenie

mnie po cc kazał gin czekac rok, ale nic nie wspominał o zakładaniu w szpitalu.
a tak sobie pomyślałam może on chce kase większą od ciebie wyciągnąć?

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 21:29   #3471
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Shererezada...jeśli podejrzewasz ciążę pozamaciczną a ból odczuwasz tak silny, pędź jak najszybciej do lekarza z usg, nie czekaj do czwartku bo nie wiem czy wiesz, ale jeśli to ciąża to może dojść do rozerwania jajowodu i krwotoku wewnętrznego.
Uważam że lepiej dmuchać na zimne, Twoje zdrowie i życie jest najważniejsze więc jeśli ból się nasili to leć na pogotowie nawet jutro, trzymam kciuki żeby było wszystko ok

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-07, 21:32   #3472
Sherezada
BAN stały

tez o tym mysle może znajde jakigos lekarza który przyjmuje w niedziele i polece na USG, na pogotowie jak sie okaze ze to nie to to mnie wysmieja i kaza jeszcze zapłacić
potwornie sie boje
Stary 2011-05-07, 21:47   #3473
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
tez o tym mysle może znajde jakigos lekarza który przyjmuje w niedziele i polece na USG, na pogotowie jak sie okaze ze to nie to to mnie wysmieja i kaza jeszcze zapłacić
potwornie sie boje

Nikt od ciebie kasy nie ma prawa wziąć ,test ciążowy powinien wykazać ciążę ,chociaż wątpię skoro miałaś okres.
A jego obfitość i dł przy wkładce może byc różna.

Stary 2011-05-07, 22:29   #3474
Sherezada
BAN stały

podzwonię jutro po gabinetach może ktos przyjmie mnie w niedziele, problem jest taki że nie wkazdym jest USG, jak nie może dotrwam do poniedziałku i pojde z samego rana.
Stary 2011-05-08, 22:00   #3475
DuzaMala
Raczkowanie

Cytat:
Pierwsze dziecko rodzilam normalnie sn wiec jestem porozciagana a drugie przez cc i on wlasnie stwierdzil ze z powodu tego cc musi byc znieczulenie bo macica jest pocieta (mysle ze moze to dlatego wlasnie ze jest ona pocieta i ze moze bardziej bolec bez, albo ze bedzie to tylko 6 m-cy po porodzie gdzie ciecie jeszcze nie zabliźnilo sie calkowice) dlatego czytajac te wasze zakladania to mnie to dziwi, no ale coz moze i lepiej z tym znieczuleniem widocznie woli dmuchac na zimne, zaczynam sie juz troche stresowac

Kochana, ja też miałam cc i urodziłam bliżniaki. Niecałe 5 miesięcy po porodzie, założyłam spiralę . Nikt mi żadnego znieczulenia nie proponował, chociaż dr straszyła mnie,że to boli. W rzeczywistości nie boli prawie nic Coś mi się wydaje,że ten twój lekarz jest nie pewny swojej ręki albo/i umiejętności. Przecież wiadomo,że wygodniej mu będzie kiedy będziesz znieczulona. Ja bym się nie zgodziła na takie coś. Znieczulenie jednak jakiś tam wpływ na organizm ma...
DuzaMala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 09:50   #3476
manymanyways
Rozeznanie

a u mnie, po długim czasie krwawienia i plamienia pojawił się też okres. Tak myślę. Skurcze mnie chyba zabiją, nic na nie nie pomaga, niektóre są takie że jak od razu nie usiądę to się chyba przewrócę (promieniują aż do stóp). Myślę że ten okres to "być albo nie być" spirali. Wiem, że miesiąc to krótki czas na taką decyzję, ale nawet zdaniem lekarki ta spirala zachowuje się bardzo dziwnie i możliwe że po prostu trzeba będzie wyjąć i już.
Stary 2011-05-09, 11:02   #3477
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
mnie po cc kazał gin czekac rok, ale nic nie wspominał o zakładaniu w szpitalu.
a tak sobie pomyślałam może on chce kase większą od ciebie wyciągnąć?

Nie, kasy wiekszej raczej nie chce wyciagnac bo za wszystko chce 400 zl a pytalam tez innych ginow to tez chcieli 400-450 zl i zakladanie w gabinecie, bez znieczulenia i kazdy jeden mowil ze po cc musi minac min 6 m-cy, nikt nie mowil o roku

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Cytat:
Napisane przez DuzaMala Pokaż wiadomość
Kochana, ja też miałam cc i urodziłam bliżniaki. Niecałe 5 miesięcy po porodzie, założyłam spiralę . Nikt mi żadnego znieczulenia nie proponował, chociaż dr straszyła mnie,że to boli. W rzeczywistości nie boli prawie nic Coś mi się wydaje,że ten twój lekarz jest nie pewny swojej ręki albo/i umiejętności. Przecież wiadomo,że wygodniej mu będzie kiedy będziesz znieczulona. Ja bym się nie zgodziła na takie coś. Znieczulenie jednak jakiś tam wpływ na organizm ma...
No dlatego sie dziwie ze zadna nie miala znieczulenia a tutaj chce mi go dac, moze to i dobrze z jednej strony ale nie wiem bede na miejscu to zapytam dlaczego to znieczulenie.....czy jest niepewny swojej reki raczej to nie to bo skoro codziennie przeprowadza cesarki i inne zabiegi w szpitalu to raczej zalozenie spirali nie jest dla niego zadna trudna sprawa, no ale zobaczymy, zaufanie do niego mam powiedzmy 100% bo mi ladnie poprowadzil zagrozona przedwczesnym porodem ciaze do konca i ladnie, sprawnie, szybko zrobil cesarke, bez zadnych komplikacji, bez zrostow, ladne rowne ciecie

Moze z tego powodu jak mowila twoja lekarka ze to moze bolec, to pewnie zalezy od progu bolu kobiety, jedne moze boli a inne nie i widocznie profilaktycznie woli dac to znieczulenie

No i wlasnie dziwi mnie jeszcze to ze mowil ze w gabinecie mi tego nie moze zalozyc tylko w szpitalu

Czas edycji: 2011-05-09 o 11:53
Stary 2011-05-09, 18:15   #3478
Sherezada
BAN stały

dziewczyny byłam dzisiaj rano na usg, lekarka powiedziała,że wszystko ok spirala prawidłowo leży, jajniki w porządku, wracając do domu cos mnie podkusiło i kupiłam w aptece test ciązowy zrobiłam go i wyszedł pozytywny
Stary 2011-05-09, 18:20   #3479
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny byłam dzisiaj rano na usg, lekarka powiedziała,że wszystko ok spirala prawidłowo leży, jajniki w porządku, wracając do domu cos mnie podkusiło i kupiłam w aptece test ciązowy zrobiłam go i wyszedł pozytywny
No co ty ??
na usg mozna było nie zauważyc bardzo wczesnej ciąży ale są tez inne objawy fizyczne a z drugiej strony miałaś okres więc o co chodzi ?

Stary 2011-05-09, 18:24   #3480
Sherezada
BAN stały

nie wiem o co chodzi
miałam okres ale bardziej skapy niz zwykle potem po okresie pare razy bardzo bolał mnie brzuch po lewej stronie myslałam ze zemdleje zazywałam po 3 nospy naraz, teraz jeszcze boli mnie jedna piers lewa
poszłam na usg ii niby wszystko ok a test pozytywny nie wiem co mam zrobic?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości