![]() |
#331 |
Przyczajenie
|
Dot.: spirala-co i jak
Witam wszystkich.
Przeczytałam wszystkie wasze posty i muszę się podzielić moimi przeżyciami.Długo myślałam czy założyć spirale czy nie? Szczreze mówiąc bałam się ,ale w końcu się zdecydowałam ponieważ była to moja ostatnia nadzieja.Tabletek nie chcę i nie mogę łykać bo odrazu po nich tyje , a prezerwatywy niestety pare razy mnie zawiodły ![]() 2 lutego(tego roku oczywiście)założyłam spirale o nazwie NOVA T 380.Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona ponieważ nic mnie nie bolało ,nie czułam żadnego ukłucia i bólu brzucha . Po wyjściu z gabinetu pana doktora byłam bardzo zadowolona , że się zdecydowałam myślałam sobie teraz w końcu 5 lat spokoju. I w takim przekonaniu trwałam, aż do pojawienia się okresu........i wtedy moja radość przejawiła się w rozpacz.Krwawienia mam raczej normalne jeśli chodzi o obfitość lecz są sporo dłuższe , ale to normalne. Nienormalne natomiast są moje bóle, są to bóle porodowe trwające trzy dni,mam okropne skurcze macicy.Wytrzymałam już trzeci taki okres ( chć szczerze mówiąc ostatnim razem myślałam , że się już wykończę) Zdecydowałam ,że jak mi się tylko zacznie następny okres to odrazu "lecę" wyjąć tą spirale.Bo z takimi bólami żyć się nie da. Brałam dziennie po 6 sztuk no spy i tak nic nie pomagało ![]() Bardzo proszę Pana dr Wojciecha o wyjaśnienie mi skąd te bóle, co jest ich przyczyną i czy mogą być w jakiś sposób nibezpieczne? Wiele moich znajomych ma spirale i żadna nie miała takich dolegliwości.Dodam jeszcze ,że mam dwoje dzieci i rodziłam je w sposób naturalny. Z góry dziękuję za każdą odpowiedz , pozdrawiam - Monika. |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie to dziwne ,że ból jest az tak mocny
![]() czy przed załozeniem tez mialas bolesne okresy? bylas juz na kontroli po założeniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
U lekarza jeszcze nie byłam , ale rozmawiałam z nim przez telefon o mioch bólach i właśnie muszę się do niego wybrać.Narazie się nie spieszę bo okres się skończył i nic mnie nie boli. Powiedział mi , że przepisze mi jakieś tabletki i zobaczymy czy coś się zmieni ,ale ja się zastanawiam czy jest sęs się truć tyloma silnymi lekami? Z drugiej strony bardzo się boje kolejnego okresu z bólami porodowymi.I nie wiem czy ryzykować kolejne męki czy poprostu się pozbyć tej spirali........Jestem w wielkiej kropce niestety. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
Moj kazal przyjsc na usg po ok 2 miesiacach od zalozenia aby sprawdzic czy przy ew.silnych skurczach spirala sie nie przesuneła ,itp.
bylam dzisiaj zrobil usg i wszytsko jest ok. umów sie na wizyte i pogadaj ,moze cos dordzi. ja dalam sobie czas do wakacji do wyregulowania okresu,plamieni itp chociaz jak narazie jest wszytsko w maire regularne a i plamienia ustaly. |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Przyczajenie
|
Ja mieszkam w dość małej miejscowości i nie słyszałam żeby u nas komuś robili USG sprawdzając czy jest wszystko w porządku. U nas kończy się tylko na badaniu, takie są chyba uroki mieszkania w małym mieście.
A co do regularności okresu to wszystko jest ok. Teraz złapałam angine ropną , ale jak tylko wyzdrowieje to odrazu idę na wizyte bardzo jestem ciekawa co mi pan doktor powie ![]() Najbardziej mnie zastanawia fakt jakie są przyczyny tych bóli. |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Myślaam ze to usg to norma w koncu tylko w ten spsob mozna zobaczyc calkowity obraz połozenia spirali ,moze w tym lezy przyczyna twojego bólu?
moj lekarz zaleca usg przynajmniej raz w roku. |
![]() ![]() |
![]() |
#337 | |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ciekawe czy Pan doktor Wojciech coś mi odpowie? Bardzo bym chciała "usłyszeć" jego zdanie na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Rozeznanie
|
Po założeniu pierwszej spiralki miałam podobne objawy(z tą różnicą że czasami z bólu nie mogłam chodzić). Spiralkę musiałam usunąć.Odpowiedż lekarzy (konsultowałam z kilkoma ) była ta sama-przed urodzeniem dziecka ok. kilkunastu % ma takie problemy. Od urodzenia dziecka (a było to 11 lat temu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#340 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
1-wszy raz 10 lat temu przy porodzie 2-gi raz 4 lata temu przy porodzie Pózniej nic takiego miejsca nie miało ,aż do momętu założenia spirali i przy pierwszym okresie .........bóle porodowe :-( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Wtajemniczenie
|
Może poprostu Twój organizm nie toleruje spirali
![]() Koniecznie porozmawiaj ze swoim lekarzem. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Przyczajenie
|
Ja się już praktycznie zdecydowałam na usunięcie spirali tylko czekam na następny okres bo z tego co wiem to usuwać też trzeba podczas okresu aby nie bolało (lub aby mniej bolało
![]() Pozdrawiam i życzę miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Rozeznanie
|
Wielkość MUSI być odpowiednio dobrana,możemy gdybać ,ale potuptać do dobrego specjalisty niestety musisz.
![]() Aha! Zapomniałam ? Czy masz mirenę czy inną? |
![]() ![]() |
![]() |
#345 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Rozeznanie
|
Ups! Niedoczytałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
Mirena - za i przeciw
Proszę Was, napiszcie jak oceniacie tę wkładkę. Ja miałam do tej pory "zwykłe" spirale, a teraz przymierzam się do hormonalnej, ze względu na długie i obfite miesiączki.
Jeśli korzystacie, bądź korzystałyście z Mireny, opiszcie jej wpływ na Wasze samopoczucie, menstruację, torbiele i wagę. Proszę, nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo sprawdzałm i niewiele znalazłam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mirena - za i przeciw
niewiele bo chyba niewiele z nas ma lub mialo te wkładke .
jak dlugie mialas okresy przy zwykłych? |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
murowane 2 tygodnie
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
od kiedy spirala wyklucza dzieci?
Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2006-05-01 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz doby tydzien i zdecydowanie obfitszy chociaz wczesniej mialm skąpy wiec taki jak mam teraz to pewnie dla wielu kobiet normalne . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
ja przed spiralą (inna era
![]() a po założeniu, kiedy jeszcze karmiłam piersią miałam nawet 20 pare dni więc krótkie były OKRESY "BEZ" okresu ![]() nie było wtedy do końca wiadomo, czy to spirala zawiniła na szczęście po kilku cyklach miesiączki zaczęły się skracać no, ale ja już mam serdecznie dosyć tych "pieluch" |
![]() ![]() |
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
już od dłuższego czasu namawiał mnie na nią ale, kiedy się wreszcie zdecydowalam, trzeba było zająć się torbielą, która urosła sobie na jajniku teraz byłam już dwukrotnie na badaniach kontrolnych i wszystko było OK zastanawiałam się nad tą endometriozą, bo USG chyba jej nie pokazuje w każdym razie pytałam lekarza, czy nie ma u mnie przeciwskazań odpowiedział, że JUŻ nie ma czy powinnam dalej drążyć temat endometriozy? a!nie sądzę, żebym jeszcze zdecydowała się na "baby", mam już dwójkę |
|
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Zakorzenienie
|
up
|
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
fakt drożyzna straszna, ale ja i tak bajońskie sumy wydaję na pieluchy
![]() to razy 5 lat + jakakolwiek inna antykoncepcja + moje nerwy ---- to i tak się opłaca |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
w sumie spirala nalezy do najtanszych metod antykoncepcji ,kosz mireny podzielony na 5 lat to wychodza gorsze.przy spiralach nie hormonalnych koszt jest minimalny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
no, ale trzeba wyłożyć te 1000 złotych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Zakorzenienie
|
ee tys? chyba mniej z 600-800 ,mozna brac ja na raty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gdzieś zakładają za darmo? no i właśnie kiedyś gdzieś widziałam te raty, a teraz nie mogę ich znaleźć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
raty chyba sa opisane na stronie mireny.
w kazdej przychodni lekarz zaklada za darmo ,polecam watek :spirala-co i jak" tam opislam moja walke o zalozenie darmowe tzn. refundowane przez nfz i okazalo sie ze faktycznie nfz refunduje takie "zabiegi" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.