Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-30, 19:54   #3571
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
mam kilka pytań proszę może mi odpowiecie na tyle na ile wiecie?
1. czy spiralę może założyć każdy lekarz ginekolog?
2. czemu niektóre zakładają spiralę pod narkozą?
3. czy narkoza jest refundowana, czy w ogóle wykonują ją nie-prywatnie?
4. czy zakładając spiralę u jednego lekarza mogę normalnie leczyć się i chodzić do innego? (założę prywatnie a leczę się gdzie indziej, na nfz?)
5. czy muszą być robione usg przed założeniem i po założeniu?

1. Chyba kazdy, ewentualnie powie wczesniej ze nie zaklada
2. Ja mialam pod narkoza bo jestem po CC i to krotko i jak to gin stwierdzil bez narkozy byloby to dla mnie bardzo bolesne i nieprzyjemne
3. Ja zakladalam prywatnie wiec nie wiem jak to jest na NFZ ale nie sadze zebym cos za narkoze dodatkowo placila bo jak pytalam innych ginow o zalozenie prywatnie to podawali taka sama cene a nawet wyzsza i zadnego znieczulenia nie chcieli mi dawac a dokladnie jeden gin mowil o miejscowym, wszyscy chcieli zakladac w gabinecie wiec bez narkozy bo to tylko w szpitalu z narkoza zakladaja)
4. Tez sie nad tym zastanawiam bo zakladal mi spiralke gin ktory bierze 130 zl za wizyte i jakos szkoda mi juz kasy zeby isc na kontrole tej spiralki do niego (zreszta kazal przyjsc za pol roku ale to wg mnie za dlugo i pojde za miesiac po @) i mam zamiar isc do gina na NFZ
5. Przed zalozeniem nie robiono mi USG tylko badano palcem (chyba ze usg robil jak mnie juz uspili ale ja o tym nic nie wiem) a USG robione mialam po zalozeniu od razu zeby sprawdzic jak sie umiescila (usg dopochwowe)

Edytowane przez buziaczekk
Czas edycji: 2011-05-30 o 20:00
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 07:32   #3572
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79

witajcie
jednak zorbilam test po tym jak bylam u lekarza z powodu bolu plecow [juz od miesiaca sie z tym mecze] test negatywny
ale spytalam sie czy te leki co mi przepisal wczesniej i teraz moga oslabic dzialanie wkladki miedzianej i powiedzial ze jak najbardziej
ale z tego wszystkiego nei zapytalam sie na jak dlugo...

i jak myslicie? jak przy tabsach to wiadomo glownie w tym cyklu co sie cos dzieje trzeba uwazac... ale jak to sie ma do wkladki i zmniejszonego jej dzialania [chodzi o stany zapalne w macicy]? tak dlugo jak biore leki czy jeszcze dluzej? :conf used:

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 08:30   #3573
agusiamyszka
BAN stały

nie wiedzialam ze leki mogla oslabic dzialanie wkladki? rzeklabym ze to jakas bajka

ja chyba bralam normalnie leki przez 2,5 roku i nic mi sie nie dzialo, rozumiem hormony ale co ma piernik do wiatraka

mialam tylko 3 razy plamienia w srodku cyklu (pomyslalam ze to moze owulacyja) a takto nic

a odpowiadajac na tamte pytania
ja nie rodzilam i zakladana mialam ja w przychodni, bez narkozy - odplatnie (300 zl). bolalo strasznie, nie wiem czy bym sie zdecydowala ponownie na zywca
mialam usg po zalozeniu, kolejne za tydzien i po miesiaczce; ja zrobilam odwrotnie - mialam lekarza na nfz ktory zakladal a poszlam prywatnie bo tamta dr nie robila mi juz usg, a dr taniuska, brala maks 50 zl za wizyte (w tym 2 usg mialam) wiec moglam sobie pozwolic

leczylam sie u prywatnej, minelo 2,5 roku, poczulam okropny bol ktory sie okazal zapaleniem przypadkow i pani dr z nfz mi sciagnela spirale

potem majac torbiele najpierw leczylam sie na nfz a potem poszlam do w/w prywatnej, wrocilam do nfz po operacji torbieli ale mnie zniechecila swoja osoba wiec zmienilam ja na inna

jak ktos chce moge dac namiar na lekarza z cz-wy ktory zaklada, moze wam zalozy, moze nie, ale warto zagadac
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 08:39   #3574
Agee79
Rozeznanie

kurcze pisze odpowiedz a co innego mi wyswietla

Agusia bo chodzi o to ze miedz wywoluje stale stany zapalne w macicy ktore uniemozliwiaja zagniezdzenie zaplodnionej komorki... a leki przeciwzapalne takie jakie mialam i jakie mam nadal nijako ten stan niweluja stad zmnijeszaja dzialanie wkladki...
ale byla juz o tym mowa kiedys

i ja nawet uwazam ze to sa wlasnie te odsteki przypadkow zajscia w ciaze przy wkladce jezeli lezy prawidlowo...

Edytowane przez Agee79
Czas edycji: 2011-05-31 o 08:42
Stary 2011-05-31, 09:46   #3575
agusiamyszka
BAN stały

a to numer

no nic pewnie sama blokada zadzialalaby gdyby co
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-31, 09:56   #3576
Agee79
Rozeznanie

no u mnie jak widac zadzialala chociaz z powodu tego bardziej skapega krwawienia mialam nie lada zagwostke

Stary 2011-05-31, 17:35   #3577
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Agee79 Pokaż wiadomość
no u mnie jak widac zadzialala chociaz z powodu tego bardziej skapega krwawienia mialam nie lada zagwostke
Jakie leki bierzesz? Antybiotyk?
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 06:44   #3578
Agee79
Rozeznanie

biore leki p. zapalne na korzonki i jest to xylo rapid, ale bralalam wczesniej venoruton i on tez jest np lekiem p.zapalnym o czym nie wiedzialam bo myslalam ze tylko p.bolowym

ale tak sobie myslalam i myslalam i wymyslilam ze to moje mniejsze krwawienie wynika z tego ze bralam te tabletki ktore mogly wplynac na zmniejszenie stanu zapalnego a co za tym idzie mniejsze krwawienie

tylko jak mowie... ciekawe jak dlugo miedz na nowo zaczyna miec swoje dzialanie???

Edytowane przez Agee79
Czas edycji: 2011-06-01 o 06:46
Stary 2011-06-01, 10:18   #3579
Kaja_Mi
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!
Mam taką sytuację, 21 marca założyłam sobie wkładkę, niehormonalną. Potem przez miesiąc brałam jeszcze pigułki (wolałam żeby tej miedzi się trochę zdążyło uwolnić do organizmu) i miałam normalny okres. Odstawiłam pigułki i minęły 4 tygodnie, 5 tygodni, 6... I jak okresu nie było tak nie ma. Test robiłam, wyszedł negatywny.
Czy takie sytuacje wam się zdarzały? Żeby okres tak się spóźniał?
Dodam,że bardzo delikatnie plamie, ale to dosłownie minimalnie, jakby po prostu naturalna wydzielina była trochę innego koloru, ilościowo się nie zmieniło nic.
Powiedzcie,że też tak miałyście, to się uspokoję, jak nie do się wybiorę do lekarza...
Kaja_Mi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 10:31   #3580
Agee79
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kaja_Mi Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!
Mam taką sytuację, 21 marca założyłam sobie wkładkę, niehormonalną. Potem przez miesiąc brałam jeszcze pigułki (wolałam żeby tej miedzi się trochę zdążyło uwolnić do organizmu) i miałam normalny okres. Odstawiłam pigułki i minęły 4 tygodnie, 5 tygodni, 6... I jak okresu nie było tak nie ma. Test robiłam, wyszedł negatywny.
Czy takie sytuacje wam się zdarzały? Żeby okres tak się spóźniał?
Dodam,że bardzo delikatnie plamie, ale to dosłownie minimalnie, jakby po prostu naturalna wydzielina była trochę innego koloru, ilościowo się nie zmieniło nic.
Powiedzcie,że też tak miałyście, to się uspokoję, jak nie do się wybiorę do lekarza...
a jak dlugo bralas tabletki? mysle ze to bardziej efetk odstawienia i powracania ogranizmu do normy

ja nigdy nie mialam takich przesuniec... raczej od poczatku wszystko bylo w terminie ale kazdy organizm rozny
teraz pewnie i stres wplywa negatywnie wiec postaraj sie wyluzowac i spokojnie czekac na @

Stary 2011-06-01, 10:40   #3581
Kaja_Mi
Przyczajenie

Przed założeniem spiralki ile brałam? Hmm... To będzie gdzieś z 5 lat... A długo taki efekt odstawienia może trwać? Kiedy powinnam zgłosić się do lekarze, jak myślisz?
Kaja_Mi jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-01, 10:47   #3582
Agee79
Rozeznanie

Proszę kliknij w jedną z ikonek Szybkiej Odpowiedzi przy postach, aby uaktywnić to okienko.

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

jesuuu co sie dzieje z tym forum!!! pisze a tu mi cos innego wyskakuje

pisalam ze mysle ze i do pol roku organizm moze sie oczyszczac i @ moga byc nieregularne...

ja jakbym jeszcze przez 2 tyg nie dostala @ to poszlabym jednak do lekarza...

Edytowane przez Agee79
Czas edycji: 2011-06-01 o 10:48
Stary 2011-06-01, 14:07   #3583
manymanyways
Rozeznanie

a u mnie znowu cyrki, ni stąd ni zowąd dziś zaczął mnie boleć brzuch jak na okres, noi pojawilo się jakieś krwawienie. nie wiem jednak, czy to miesiączka, bo miałam 0 objawów nadchodzącego okresu (zawsze bolą mnie piersi przez ok. 5 dni przed itp.). do tego mam długie cykle i okresu spodziewałabym się dopiero za jakieś 5,6 dni. dziwne to...

no i cóż, dziś po krwawieniu ani śladu, zblizającego się okresu też. Jutro albo w sobotę zrobię test ciążowy, choć nie wierzę - stosujemy z TŻem także prezerwatywy.

Edytowane przez manymanyways
Czas edycji: 2011-06-02 o 06:40
manymanyways jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-02, 11:35   #3584
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez manymanyways Pokaż wiadomość
a u mnie znowu cyrki, ni stąd ni zowąd dziś zaczął mnie boleć brzuch jak na okres, noi pojawilo się jakieś krwawienie. nie wiem jednak, czy to miesiączka, bo miałam 0 objawów nadchodzącego okresu (zawsze bolą mnie piersi przez ok. 5 dni przed itp.). do tego mam długie cykle i okresu spodziewałabym się dopiero za jakieś 5,6 dni. dziwne to...

no i cóż, dziś po krwawieniu ani śladu, zblizającego się okresu też. Jutro albo w sobotę zrobię test ciążowy, choć nie wierzę - stosujemy z TŻem także prezerwatywy.

Skoro się zabezpieczacie dodatkowo to nie ma sensu robić testu.

Jednak u Ciebie ciągle coś niepożądanego dzieje. W sumie to dopiero początki i może być różnie, więc spokojnie A organizm musi mieć trochę czasu żeby przywyknąć to takiej zmiany.
Stary 2011-06-02, 12:35   #3585
manymanyways
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość

Jednak u Ciebie ciągle coś niepożądanego dzieje.
haha, no ja już sama się dziwię

dzięki ogólnie za pocieszenie staram się być spokojna, zobaczymy co i jak
Stary 2011-06-04, 20:38   #3586
cukraktywna
Zadomowienie

Moje Drogie, mogę zadać nieeleganckie pytanie? Od paru miesięcy przygotowuję się psychicznie do założenia wkładki (tabsy kończą mi się na początku lipca) i zastanawiam się, czy mogą się na nią decydować pary, które lubią głęboką penetrację. Odczuwacie w takim przypadku dyskomfort? Może się "przesunąć"?
cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 01:05   #3587
muszynianka
Zakorzenienie

jeżeli będę zakładać spiralę to... najpierw odstawić tabletki potem założyć, czy najpierw założyć potem odstawić tabletki?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 11:18   #3588
cerveza
Zakorzenienie

Cytat:
jeżeli będę zakładać spiralę to... najpierw odstawić tabletki potem założyć, czy najpierw założyć potem odstawić tabletki?
Z tego co kojarzę, dziewczyny pisały, że zakładały spiralę przy krwawieniu z odstawienia i później już tabletek nie brały. Ale można też odstawić tabletki, poczekać kilka miesięcy i zakładać spiralę.
A znalazłaś u siebie lekarza, który zadeklarował, że spiralkę Ci założy? (bo o ile dobrze kojarzę, to nie rodziłaś jeszcze )
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-11, 12:37   #3589
muszynianka
Zakorzenienie

No niestety jeszcze nie... Został mi ostatni blister tabletek, bardzo nie chcę ich brać ale chyba muszę, bo nie wiem ile mi zajmie znalezienie takiego lekarza a jak już znajdę nie chciałabym mieć plamień w nieskończoność...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-12, 00:04   #3590
curry
Zadomowienie

Cytat:
No niestety jeszcze nie... Został mi ostatni blister tabletek, bardzo nie chcę ich brać ale chyba muszę, bo nie wiem ile mi zajmie znalezienie takiego lekarza a jak już znajdę nie chciałabym mieć plamień w nieskończoność...
Daj znac jak znajdziesz, moze byc na pw :} Moje zalozenie przesunelo sie na "po wakacjach", ale jestem zdecydowana w 99%.

curry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-12, 07:17   #3591
Zapach deszczu
Zadomowienie

Brałam pigułki normalnie, a założenie wkładki wypadło w połowie opakowania ( bo wiadomo lekarze prywatnie przyjmują czasem raz w tyg. więc ciężko by było trafic na krwawienie ). W tym dniu co założyłam wkładkę odstawiłam tabletki. Ale można brać do końca, albo odstawić wcześcniej, jak kto woli. Bo wkładki wcale nie trzeba zakładać w pierwszym dniu krwawienia. Można w każdym dowolnym dniu cyklu.
Stary 2011-06-13, 09:03   #3592
agaD2008
Przyczajenie

Witam. Jestem tu pierwszy raz. Spiralę mam założoną od 29 kwietnia tego roku. 25 maja miałam pierwszy okres przy spirali. Nie było tak źle, tylko przez 2 dni to praktycznie "pływałam" no i odczuwłam dni płodne. Nastepny termin miesiączki to 22 czerwca. Dziś w nocy zaczęło się sama nie wiem co czy wcześniejszy okres czy to ma być plamienie, w każdym razie musiałam założyć podpaskę. Czy to jest normalne? Czy 22 normalnie dostane okres? Po drugim okresie mam iść na kontrolne usg.
agaD2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-18, 19:14   #3593
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Myslalam ze nie bedzie probemow ze spiralka a jednak juz mam problem....

Dzis jest miesiac jak mi ja zalozyli i jest dokladnie 32 dzien cyklu i nie mam miesiaczki 18 maja jak mi ja zakladali to dostalam miesiaczke ta z odstawienia tabletek i teraz powinnam miec juz normalna bez tabletek i nie mam....tzn tydzien temu strasznie bolal mnie chyba jajnik bo wsumie to bardziej posrodku bolalo, teraz od paru dni leciutenko pobolewa mnie brzuch momentami i od tygodnia duzo sluzu przeźroczystego, czasami z domieszka krwi, raz wiecej a raz mniej i tak do dzis i nie wiem co to ma znaczyc? czy miala ktoras tak?
Dodam ze nigdy nie mialam takich dlugich cykli, zawsze 28-29 dni i teraz nie wiem co o tym myslec czy to moze byc z powodu odstawienia tabletek? czy moze przez ta spirale? bo ciaze to zdecydowanie wykluczam bo to chyba bylby cud do ksiegi ginessa

Czas edycji: 2011-06-18 o 20:19

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-19, 17:55   #3594
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
Myslalam ze nie bedzie probemow ze spiralka a jednak juz mam problem....

Dzis jest miesiac jak mi ja zalozyli i jest dokladnie 32 dzien cyklu i nie mam miesiaczki 18 maja jak mi ja zakladali to dostalam miesiaczke ta z odstawienia tabletek i teraz powinnam miec juz normalna bez tabletek i nie mam....tzn tydzien temu strasznie bolal mnie chyba jajnik bo wsumie to bardziej posrodku bolalo, teraz od paru dni leciutenko pobolewa mnie brzuch momentami i od tygodnia duzo sluzu przeźroczystego, czasami z domieszka krwi, raz wiecej a raz mniej i tak do dzis i nie wiem co to ma znaczyc? czy miala ktoras tak?
Dodam ze nigdy nie mialam takich dlugich cykli, zawsze 28-29 dni i teraz nie wiem co o tym myslec czy to moze byc z powodu odstawienia tabletek? czy moze przez ta spirale? bo ciaze to zdecydowanie wykluczam bo to chyba bylby cud do ksiegi ginessa
Spokojnie
Mam identyczną sytuację, pierwsza miesiączka to krwawienie z odstawienia, drugą dostałam normalnie, a teraz też 35 dzień cyklu i nic. Bole miałam jak na @, czasem też odrobinę krwi ( to pewnie były dni płodne) i tyle. Ale wiadomo, po odstawieniu tabletek mogą sie dziać takie rzeczy, wszystko się powoli reguluje. Ja dodatkowo schudłam 19 kilogramów więc i to może mieć tu wpływ.

Czekaj spokojnie, za jakiś czas jak się nic nie zmieni wybierz się do lekarza, wtedy najpewniej luteina na wywołanie.

Ja zrobię identycznie.
Stary 2011-06-20, 19:52   #3595
snoggy
Przyczajenie

Hej dziewczyny Mam spiralę od dwóch miesięcy, po ok. 8 latach stosowania tabsów. Zdecydowałam się na nią bo zaczęłam mieć problemy z miesiączką. Powiem szczerze, że jeszcze mam małe opory przed uprawianiem seksu, ale przyzwyczajam się. Tabletki dawały ten komfort, że nie było jajeczka do zapłodnienia, a tutaj jest tylko droga plemnika utrudniona...Czytając wasze wypowiedzi przekonuję się o działaniu spirali, bo jak wiadomo nie ma 100% pewności w żadnej antykoncepcji.
Jestem nieródką i dzieci przez następne lata nie planuję, najgorsze jest jeszcze to, że wpadka byłaby dla mnie końcem świata, więc mam nadzieję, że spirala sie mimo wszystko u mnie sprawdzi.
Jeśli chodzi o różnicę to tak jak piszecie libido wraca ze zdwojoną siłą i z jednego wzgledu polecam spiralę, orgazm pochwowy teraz to dla mnie pestka, a przy tabsach był prawie niemozliwy, przynajmniej dla mnie.
Tak więc generalnie u mnie wkładka sie przyjeła póki co modelowo, siedzi na swoim miejscu i działa.
Pozdrawiam.
snoggy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-06, 13:12   #3596
manymanyways
Rozeznanie

a u mnie znowu cyrki dziewczyny, dziś powinnam dostać okres i nic, wczoraj zaczęłam plamić, myslę oho ,będzie okres, a dziś... plamienie się skończyło objawów na okres też za bardzo nie mam. testu nie ma raczej co robić,bo stosujemy podwójne zabezpieczenie. Powoli myślę, że może coś mi jest i spirala to mój najmniejszy problem Na szczeście we wtorek mam kontrolę.
Stary 2011-07-06, 13:57   #3597
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293
Konto usunięte

many, daj znac
u mnie @ jeszcze glupieje (nigdy nie mialam regularnej) jest dluzsza (nie bardziej obfita), ale calkowicie bezbolesna . mam nadzieje ze z czasem sie unormuje bo tak nieregularna @ to mialam jako nastolatka
12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-07, 16:14   #3598
manymanyways
Rozeznanie

a jednak zrobiłam test, choć konia z rzędem plemnikowi co się przedrze przez gumę i zagęszczony przez spiralę śluz ale TŻ stwierdił że może podświadomie się stresuję ciążą, i lepiej test zrobić, no to zrobiłam. wynik rzecz jasna negatywny. czekam na rozwój wydarzeń, to znaczy na pojawienie się okresu oczywiście myślę już, ze mam jakąś torbiel czy coś
z drugiej strony uczepilam się myśli ,że może to odstawienie tabletek anty tak miesza, przy czym
1) odstawiłam w styczniu
2) jak na złość, po odstawieniu cykle normalne po 27, 28 dni a teraz jakieś cyrki. Porażka.
Stary 2011-07-07, 17:52   #3599
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez manymanyways Pokaż wiadomość
a u mnie znowu cyrki dziewczyny, dziś powinnam dostać okres i nic, wczoraj zaczęłam plamić, myslę oho ,będzie okres, a dziś... plamienie się skończyło objawów na okres też za bardzo nie mam. testu nie ma raczej co robić,bo stosujemy podwójne zabezpieczenie. Powoli myślę, że może coś mi jest i spirala to mój najmniejszy problem Na szczeście we wtorek mam kontrolę.

Ja plamilam prawie tydzien z przerwami zanim mnie porzadnie zalalo to bylo teraz przy tej 1 @ po zalozeniu spirali i bez tabletek, jak zaczely sie plamienia to tez myslalam ze to juz a to przeszlo i na 2-3 dzien znowu plamienia i przeszlo i tak tydzien a potem normalna @
@ mialam taka sama jak przed spirala czyli normalna i bezbolesna, wczesniejsze sprzed ciazy byly bolesne
Teraz wybieram sie do gina na kontrole tej wkladki

A czy slyszalysmy o takim stwierdzeniu ze majac miedzianke to trzeba sie dodatkowo zabezpieczac ? ze niby na Mirenie i tabletkach nie trzeba a na miedziance trzeba?

Tak wczoraj napisala na innym watku w klubie pewna dziewczyna

Czas edycji: 2011-07-07 o 17:55
Stary 2011-07-07, 18:23   #3600
manymanyways
Rozeznanie

teoretycznie to na żadnym w miarę pewnym się pewnie nie trzeba dodatkowo zabezpieczać ;p tylko jak tu ktoś słuszne zauważył (chyba nawet Ty, buziaczek ) jak ktoś bardzo nie chce być tym 0,X % którzy wpadają, to nie bedzie myśleć co trzeba a co nie, tylko do gumek czy spirali dołoży gumę czy globulkę i już. Moje stanowisko w sprawie ciąż i dzieci jest dość jednoznaczne, dlatego zabezpieczam się podwójnie i tyle.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości