![]() |
#3571 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
1. Chyba kazdy, ewentualnie powie wczesniej ze nie zaklada 2. Ja mialam pod narkoza bo jestem po CC i to krotko i jak to gin stwierdzil bez narkozy byloby to dla mnie bardzo bolesne i nieprzyjemne 3. Ja zakladalam prywatnie wiec nie wiem jak to jest na NFZ ale nie sadze zebym cos za narkoze dodatkowo placila bo jak pytalam innych ginow o zalozenie prywatnie to podawali taka sama cene a nawet wyzsza i zadnego znieczulenia nie chcieli mi dawac a dokladnie jeden gin mowil o miejscowym, wszyscy chcieli zakladac w gabinecie wiec bez narkozy bo to tylko w szpitalu z narkoza zakladaja) 4. Tez sie nad tym zastanawiam bo zakladal mi spiralke gin ktory bierze 130 zl za wizyte i jakos szkoda mi juz kasy zeby isc na kontrole tej spiralki do niego (zreszta kazal przyjsc za pol roku ale to wg mnie za dlugo i pojde za miesiac po @) i mam zamiar isc do gina na NFZ 5. Przed zalozeniem nie robiono mi USG tylko badano palcem (chyba ze usg robil jak mnie juz uspili ale ja o tym nic nie wiem) a USG robione mialam po zalozeniu od razu zeby sprawdzic jak sie umiescila (usg dopochwowe) Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-05-30 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3572 |
Rozeznanie
|
witajcie
![]() jednak zorbilam test po tym jak bylam u lekarza z powodu bolu plecow [juz od miesiaca sie z tym mecze] test negatywny ![]() ale spytalam sie czy te leki co mi przepisal wczesniej i teraz moga oslabic dzialanie wkladki miedzianej i powiedzial ze jak najbardziej ![]() ale z tego wszystkiego nei zapytalam sie na jak dlugo... i jak myslicie? jak przy tabsach to wiadomo glownie w tym cyklu co sie cos dzieje trzeba uwazac... ale jak to sie ma do wkladki i zmniejszonego jej dzialania [chodzi o stany zapalne w macicy]? tak dlugo jak biore leki czy jeszcze dluzej? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3573 |
BAN stały
|
nie wiedzialam ze leki mogla oslabic dzialanie wkladki? rzeklabym ze to jakas bajka
![]() ja chyba bralam normalnie leki przez 2,5 roku i nic mi sie nie dzialo, rozumiem hormony ale co ma piernik do wiatraka mialam tylko 3 razy plamienia w srodku cyklu (pomyslalam ze to moze owulacyja) a takto nic a odpowiadajac na tamte pytania ja nie rodzilam i zakladana mialam ja w przychodni, bez narkozy - odplatnie (300 zl). bolalo strasznie, nie wiem czy bym sie zdecydowala ponownie na zywca mialam usg po zalozeniu, kolejne za tydzien i po miesiaczce; ja zrobilam odwrotnie - mialam lekarza na nfz ktory zakladal a poszlam prywatnie bo tamta dr nie robila mi juz usg, a dr taniuska, brala maks 50 zl za wizyte (w tym 2 usg mialam) wiec moglam sobie pozwolic leczylam sie u prywatnej, minelo 2,5 roku, poczulam okropny bol ktory sie okazal zapaleniem przypadkow i pani dr z nfz mi sciagnela spirale potem majac torbiele najpierw leczylam sie na nfz a potem poszlam do w/w prywatnej, wrocilam do nfz po operacji torbieli ale mnie zniechecila swoja osoba wiec zmienilam ja na inna jak ktos chce moge dac namiar na lekarza z cz-wy ktory zaklada, moze wam zalozy, moze nie, ale warto zagadac |
![]() ![]() |
![]() |
#3574 |
Rozeznanie
|
kurcze pisze odpowiedz a co innego mi wyswietla
![]() Agusia bo chodzi o to ze miedz wywoluje stale stany zapalne w macicy ktore uniemozliwiaja zagniezdzenie zaplodnionej komorki... a leki przeciwzapalne takie jakie mialam i jakie mam nadal nijako ten stan niweluja stad zmnijeszaja dzialanie wkladki... ale byla juz o tym mowa kiedys ![]() i ja nawet uwazam ze to sa wlasnie te odsteki przypadkow zajscia w ciaze przy wkladce jezeli lezy prawidlowo... Edytowane przez Agee79 Czas edycji: 2011-05-31 o 08:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#3575 |
BAN stały
|
a to numer
![]() no nic pewnie sama blokada zadzialalaby gdyby co |
![]() ![]() |
![]() |
#3576 |
Rozeznanie
|
no u mnie jak widac zadzialala chociaz z powodu tego bardziej skapega krwawienia mialam nie lada zagwostke
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3577 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3578 |
Rozeznanie
|
biore leki p. zapalne na korzonki i jest to xylo rapid, ale bralalam wczesniej venoruton i on tez jest np lekiem p.zapalnym o czym nie wiedzialam bo myslalam ze tylko p.bolowym
![]() ale tak sobie myslalam i myslalam i wymyslilam ![]() ![]() tylko jak mowie... ciekawe jak dlugo miedz na nowo zaczyna miec swoje dzialanie??? ![]() Edytowane przez Agee79 Czas edycji: 2011-06-01 o 06:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#3579 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Mam taką sytuację, 21 marca założyłam sobie wkładkę, niehormonalną. Potem przez miesiąc brałam jeszcze pigułki (wolałam żeby tej miedzi się trochę zdążyło uwolnić do organizmu) i miałam normalny okres. Odstawiłam pigułki i minęły 4 tygodnie, 5 tygodni, 6... I jak okresu nie było tak nie ma. Test robiłam, wyszedł negatywny. Czy takie sytuacje wam się zdarzały? Żeby okres tak się spóźniał? Dodam,że bardzo delikatnie plamie, ale to dosłownie minimalnie, jakby po prostu naturalna wydzielina była trochę innego koloru, ilościowo się nie zmieniło nic. Powiedzcie,że też tak miałyście, to się uspokoję, jak nie do się wybiorę do lekarza... |
![]() ![]() |
![]() |
#3580 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja nigdy nie mialam takich przesuniec... raczej od poczatku wszystko bylo w terminie ale kazdy organizm rozny ![]() teraz pewnie i stres wplywa negatywnie wiec postaraj sie wyluzowac i spokojnie czekac na @ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3581 |
Przyczajenie
|
Przed założeniem spiralki ile brałam? Hmm... To będzie gdzieś z 5 lat... A długo taki efekt odstawienia może trwać? Kiedy powinnam zgłosić się do lekarze, jak myślisz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3582 |
Rozeznanie
|
Proszę kliknij w jedną z ikonek Szybkiej Odpowiedzi przy postach, aby uaktywnić to okienko.
---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- jesuuu co sie dzieje z tym forum!!! pisze a tu mi cos innego wyskakuje ![]() pisalam ze mysle ze i do pol roku organizm moze sie oczyszczac i @ moga byc nieregularne... ja jakbym jeszcze przez 2 tyg nie dostala @ to poszlabym jednak do lekarza... Edytowane przez Agee79 Czas edycji: 2011-06-01 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3583 |
Rozeznanie
|
a u mnie znowu cyrki, ni stąd ni zowąd dziś zaczął mnie boleć brzuch jak na okres, noi pojawilo się jakieś krwawienie. nie wiem jednak, czy to miesiączka, bo miałam 0 objawów nadchodzącego okresu (zawsze bolą mnie piersi przez ok. 5 dni przed itp.). do tego mam długie cykle i okresu spodziewałabym się dopiero za jakieś 5,6 dni. dziwne to...
no i cóż, dziś po krwawieniu ani śladu, zblizającego się okresu też. Jutro albo w sobotę zrobię test ciążowy, choć nie wierzę - stosujemy z TŻem także prezerwatywy. Edytowane przez manymanyways Czas edycji: 2011-06-02 o 06:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#3584 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro się zabezpieczacie dodatkowo to nie ma sensu robić testu. Jednak u Ciebie ciągle coś niepożądanego dzieje. W sumie to dopiero początki i może być różnie, więc spokojnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3585 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3586 |
Zadomowienie
|
Moje Drogie, mogę zadać nieeleganckie pytanie? Od paru miesięcy przygotowuję się psychicznie do założenia wkładki (tabsy kończą mi się na początku lipca) i zastanawiam się, czy mogą się na nią decydować pary, które lubią głęboką penetrację. Odczuwacie w takim przypadku dyskomfort? Może się "przesunąć"?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3587 |
Zakorzenienie
|
jeżeli będę zakładać spiralę to... najpierw odstawić tabletki potem założyć, czy najpierw założyć potem odstawić tabletki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3588 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A znalazłaś u siebie lekarza, który zadeklarował, że spiralkę Ci założy? (bo o ile dobrze kojarzę, to nie rodziłaś jeszcze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3589 |
Zakorzenienie
|
No niestety jeszcze nie... Został mi ostatni blister tabletek, bardzo nie chcę ich brać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3590 |
Zadomowienie
|
Daj znac jak znajdziesz, moze byc na pw :} Moje zalozenie przesunelo sie na "po wakacjach", ale jestem zdecydowana w 99%.
#3591 |
Zadomowienie
|
Brałam pigułki normalnie, a założenie wkładki wypadło w połowie opakowania ( bo wiadomo lekarze prywatnie przyjmują czasem raz w tyg. więc ciężko by było trafic na krwawienie ). W tym dniu co założyłam wkładkę odstawiłam tabletki. Ale można brać do końca, albo odstawić wcześcniej, jak kto woli. Bo wkładki wcale nie trzeba zakładać w pierwszym dniu krwawienia. Można w każdym dowolnym dniu cyklu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3592 |
Przyczajenie
|
Witam. Jestem tu pierwszy raz. Spiralę mam założoną od 29 kwietnia tego roku. 25 maja miałam pierwszy okres przy spirali. Nie było tak źle, tylko przez 2 dni to praktycznie "pływałam" no i odczuwłam dni płodne. Nastepny termin miesiączki to 22 czerwca. Dziś w nocy zaczęło się sama nie wiem co czy wcześniejszy okres czy to ma być plamienie, w każdym razie musiałam założyć podpaskę. Czy to jest normalne? Czy 22 normalnie dostane okres? Po drugim okresie mam iść na kontrolne usg.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3593 |
Zakorzenienie
|
Myslalam ze nie bedzie probemow ze spiralka a jednak juz mam problem....
Dzis jest miesiac jak mi ja zalozyli i jest dokladnie 32 dzien cyklu i nie mam miesiaczki ![]() Dodam ze nigdy nie mialam takich dlugich cykli, zawsze 28-29 dni i teraz nie wiem co o tym myslec ![]() Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-06-18 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#3594 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam identyczną sytuację, pierwsza miesiączka to krwawienie z odstawienia, drugą dostałam normalnie, a teraz też 35 dzień cyklu i nic. Bole miałam jak na @, czasem też odrobinę krwi ( to pewnie były dni płodne) i tyle. Ale wiadomo, po odstawieniu tabletek mogą sie dziać takie rzeczy, wszystko się powoli reguluje. Ja dodatkowo schudłam 19 kilogramów więc i to może mieć tu wpływ. Czekaj spokojnie, za jakiś czas jak się nic nie zmieni wybierz się do lekarza, wtedy najpewniej luteina na wywołanie. Ja zrobię identycznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3595 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() Jestem nieródką i dzieci przez następne lata nie planuję, najgorsze jest jeszcze to, że wpadka byłaby dla mnie końcem świata, więc mam nadzieję, że spirala sie mimo wszystko u mnie sprawdzi. Jeśli chodzi o różnicę to tak jak piszecie libido wraca ze zdwojoną siłą i z jednego wzgledu polecam spiralę, orgazm pochwowy teraz to dla mnie pestka, a przy tabsach był prawie niemozliwy, przynajmniej dla mnie. Tak więc generalnie u mnie wkładka sie przyjeła póki co modelowo, siedzi na swoim miejscu i działa ![]() Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3596 |
Rozeznanie
|
a u mnie znowu cyrki dziewczyny, dziś powinnam dostać okres i nic, wczoraj zaczęłam plamić, myslę oho ,będzie okres, a dziś... plamienie się skończyło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3597 |
Konto usunięte
|
many, daj znac
![]() u mnie @ jeszcze glupieje ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3598 |
Rozeznanie
|
a jednak zrobiłam test, choć konia z rzędem plemnikowi co się przedrze przez gumę i zagęszczony przez spiralę śluz
![]() ![]() ![]() z drugiej strony uczepilam się myśli ,że może to odstawienie tabletek anty tak miesza, przy czym 1) odstawiłam w styczniu ![]() 2) jak na złość, po odstawieniu cykle normalne po 27, 28 dni a teraz jakieś cyrki. Porażka. |
![]() ![]() |
![]() |
#3599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja plamilam prawie tydzien z przerwami zanim mnie porzadnie zalalo to bylo teraz przy tej 1 @ po zalozeniu spirali i bez tabletek, jak zaczely sie plamienia to tez myslalam ze to juz a to przeszlo i na 2-3 dzien znowu plamienia i przeszlo i tak tydzien a potem normalna @ @ mialam taka sama jak przed spirala czyli normalna i bezbolesna, wczesniejsze sprzed ciazy byly bolesne Teraz wybieram sie do gina na kontrole tej wkladki A czy slyszalysmy o takim stwierdzeniu ze majac miedzianke to trzeba sie dodatkowo zabezpieczac ? ze niby na Mirenie i tabletkach nie trzeba a na miedziance trzeba? Tak wczoraj napisala na innym watku w klubie pewna dziewczyna Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-07-07 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3600 |
Rozeznanie
|
teoretycznie to na żadnym w miarę pewnym się pewnie nie trzeba dodatkowo zabezpieczać ;p tylko jak tu ktoś słuszne zauważył (chyba nawet Ty, buziaczek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:25.