![]() |
#3601 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
No tak tylko ze ja uzywam sama z siebie bo chce, a tamta dziewczyna napisala ze trzeba dodatkowo na miedziance a nie trzeba na Mirenie i tabletkach
|
![]() ![]() |
![]() |
#3602 |
Rozeznanie
|
trzeba, nie trzeba... kto o tym decyduje?? czy warunkiem "trzeba" jest jakiś indeks pearla, poniżej/powyżej którego jest (nie)konieczne drugie zabezpieczenie? Jeśli tak, to jaki? Już nie mowiąc o tym, że miedzianka chyba nie jest wg tego indeksu znacznie mniej skuteczna od hormonów. Jakoś mój mózg nie może pojąć tego "trzeba"
![]() ![]() ![]() w ogóle dostalam okres. czuję się po prostu paskudnie, a bólu jest więcej niż zwykle. chcę i tak iść na tę kontrolę we wtorek, bo nie podoba mi się ten przedłużony cykl itp. no i to, że ten "okres" skończył się już wczoraj wieczorem. w nocy i dzsiaj ani kropelki krwi. Edytowane przez manymanyways Czas edycji: 2011-07-10 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
Raczkowanie
|
witam, w szpitalu poznałam dziewczyne która przez 6 lat miała spiralke i nie zaszła nie używała innych dodatkowych zabezpieczeń ale wystarczyło ze zmieniła i po 2 miesiacach zaszła w ciążę, a powód, spirala sie obsuneła. jest jakis konkretny czas na sprawdzenie po założeniu czy sie wlasnie nei osunela u niej bylo wszystko oki a jednak. ja 3 lata na tabletkach i niczym innym i nie zaszłam dopiero po odstawieniu i 3miesiecznym detoxie ;D.
Różnie to bywa z zabezpieczeniami, pamietam jakis program moze nawet "rozmowy w toku" gdzie dziewczyny opowiadały o tym jak to zaszły w ciąże bedąc na tabletkach. Ale nie ma co popadac w paranoje to troche jak łud szczescia reka boska czy inna karma ;D zawsze jakos ktos to nazwie po swojemu ;D |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Rozeznanie
|
a ja przez spiralę mam zapalenie macicy. Poryczałam się z bólu na badaniu (a jednak próg bólowy u mnie nie jest jakiś najniższy). Dostałam dwa antybiotyki. Pewnie zapalenie tym wyleczę, ale myślę, że spirala poleci do kosza. W pon lub wt mam przyjść na kontrolę i wtedy zobaczymy, co i jak. Ale z drugiej strony, jeśli spiralę wyjmę, to zostanie mi tylko loteria z kondomami... świetnie po prostu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3605 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() moze to po prostu zbieg okolicznosci ![]() trzymaj sie manymanyways ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3606 |
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;28176037]
![]() moze to po prostu zbieg okolicznosci ![]() trzymaj sie manymanyways ![]() dzięki. niestety zdaniem lekarki to spirala (np. jakieś bakterie sobie po nitce powędrowały, a kurczę nawet tampony ograniczyłam do absolutnego minimum itp). |
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() obecnosc chlamydii wyklucza zalozenie spiralki- jesli sie zdarzy ze spiralka zostanie zalozona i jest sie "posiadaczka" chlamydii=> zapalenie gwarantowane |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 |
Rozeznanie
|
nie miałam badań na chlamydię... ale moze dlatego, że miałam tylko 1 partnera, któergo mam do dziś, i zawsze używaliśmy kondomów? dzisiaj mi pobrali próbkę do badania, zobaczymy. w sumie aż tak mnie już powód nie interesuje, chcę to wyleczyć i pozbyć się spirali , bo ból jest straszny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3609 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Rozeznanie
|
no pewnie, że jest ważne. Nie mówię, że nie
![]() ![]() no i pomyśleć nad nowa antykoncepcją, samym gumom nie ufamy, hormony się u mnie nie sprawdzały i lekarz zaczął mi je odradzać (zresztą w maju wykryto mi gruczolakowłókniaka w piersi, jakoś się boję teraz babrać z hormonami), a globulki (które dokładaliśmy w pewnym okresie do gumek) to była jedna wielka walka z późniejszymi podrażnieniami. No przypadek tragiczny ![]() co do chlamydii jako standardowego badania - nie mieszkam w PL, jak już gdzieś pewnie pisałam, i tu wykonuje się o wiele mniej badań jesli chodzi o spiralę, przepisanie tabsów anty itp. Cytologię miałam robioną, i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;28182391]kurcze.... to lekko nie masz
![]() ![]() dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3613 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny.
U mnie też chyba spirala poleci do kosza. Wszystko jest ok, oprócz tego,że mój okres trwa 14-15 dni i mam go co 24 dni. Niestety, mija się to z celem, bo nie o to chodzi,żeby nie było kiedy się bzyknąć, a o to,żeby było bez stresu. Szkoda jak cholera,że tak się dzieje, bo z metody tej jestem bardzo zadowolona, poza tym jednym defektem. Powiedzcie mi,czy spiralę wyjmuje się podczas @, czy wszystko jedno kiedy? Myślę teraz o mirenie, ale moja dr jest przeciwna, Słyszałam też o krążkach. Znacie takie zabezpieczenie? Napiszcie jak to działa. |
![]() ![]() |
![]() |
#3614 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() jesli mozesz- nalegaj na testy na chlamydie... znalazlam ulotke, ktora dostalam ze szpitala- ocenia sie ze nawet 75% ludzi jest jej "posiadaczami" ![]() mozna to przywlec z sauny/basenu/toalety publicznej/prysznica publicznego itd... nie majac o tym zielonego pojecia ![]() leczenie antybiotykiem (oboje partnerzy)- jakies 2 tygodnie Cytat:
![]() ![]() ja na ten temat mam jaies tam tylko bazowe info, ale sie nad ta metoda tez zastanawialam, spiralka zwyciezyla tym ze jest w zaadzie bezobslugowa ( o ile sie "przymnie" ...) a jak dlugo masz miedzianke? a moze zmien na mirene? u mnie tez jak na razie @ plata figle ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 12b24d2a455c078f5629813f5df538e108ef39c5_6556ae3ede293 Czas edycji: 2011-07-18 o 21:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Rozeznanie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;28212943]dobrze, ze wyniki krwi sa lepsze
![]() ![]() jesli mozesz- nalegaj na testy na chlamydie... znalazlam ulotke, ktora dostalam ze szpitala- ocenia sie ze nawet 75% ludzi jest jej "posiadaczami" ![]() mozna to przywlec z sauny/basenu/toalety publicznej/prysznica publicznego itd... nie majac o tym zielonego pojecia ![]() leczenie antybiotykiem (oboje partnerzy)- jakies 2 tygodnie [/QUOTE] miałam robiony test na chlamydię, w sobotę mi coś tam pobrali - wynik negatywny (właśnie dzwoniłam do polikliniki, bo mi się zapomniało wczoraj lekarza spytać o ten wynik ![]() ![]() W każdym razie to raczej nie chlamydia. Swoja drogą nie wiedziałam, że tylu ludzi to ponoć ma ![]() Zła jestem, chyba jutro muszę jechać znowu do przychodni, bo mam chorobowe teraz, ale tylko do jutra. Bólu jest już mniej ![]() ![]() ![]() DuzaMala, a od kiedy masz spiralę? Przyznam, że i ja myślę teraz nad krążkiem, choć się boję przez gruczolakowłókniaka w piersi no i moje niefajne przejścia z hormonami... ale nie mamy chyba innego wyjścia... |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3616 |
Zakorzenienie
|
manymanyways wspolczuje
![]() Ja obecnie mam 3 dzien drugiej miesiaczki z miedzianka, tym razem dostalam po 28 dniach ale to nic dziwnego bo ja zawsze mialam cykle 28 dniowe przed ciazami, a potem sie to troche poprzesuwalo i na szczescie juz druga miesiaczka ze spirala jest calkowicie bezbolesna i trwa tak samo dlugo jak wczesniej 5-6 dni , ja wogole nie czuje ze mam okres, wczoraj zapomnialam o zmianie tampona przez dluzszy czas bo zapomnialam ze mam okres, no i nie jest obfity tylko normalny a nawet mniejsze krwawienie niz mialam wczesniej, oby tak juz zostalo ![]() ![]() Ale wiem ze to i po kilku m-cach moze sie cos zaczac dziac i jestem tego swiadoma ale jak narazie jest to piekne i oby tak 5 lat ![]() Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-07-19 o 07:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja akurat jestem szczęśliwą posiadaczką mireny od dwóch lat i bardzo bardzo sobie chwalę. @ prawie nie ma (to był główny powód jej założenia), jedynie słabe pokapywanie we właściwych chwilach ;-) A dodam, że jestem nieródką. Więc takie przeciwwskazanie odpada. Pisałam już chyba o tym, ale miałam szczęście trafić na dr, która wprowadziła mirenę na polski rynek i szkoliła na jej temat polskich lekarzy z ramienia producenta. Dla wątpiących od razu powiem, że to nie ona mi tę mirenę zasugerowała. Przyszłam już z decyzją i zakupioną wkładką. Ja bym Ci sugerowała poczytać trochę na ten temat, wypytać Twoją dr o powody bycia przeciwną i o ewentualne skonsultowanie sie z innym lekarzem (mnie też nie każdy lekarz chciał wkładkę założyć, odwiedziłam chyba czterech). Trzymam kciuki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Raczkowanie
|
Mam spiralę od lutego. Trochę już minęło czasu i powinno się normować. Dzisiaj znowu ma jakieś plamienie i za chwilę @. Jutro dzwonię do mojej dr. Nie mam zamiaru dłużej chodzić z podpaskami, wkładkami przez całe miesiące.
Lekarz jest przeciwny Mirenie właśnie ze względu na hormony. Powiedziała mi,że takie spirale są najlepsze dla kobiet w okresie przekwitu, a nie dla młodszych. Sama nie wiem co o tym sądzić. W sumie chciałam się uwolnić od hormonów i dlatego zdecydowałam się na miedziankę. Te krążki mnie teraz zaciekawiły. Chyba wypróbuję wszystkie metody anty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3619 |
Rozeznanie
|
a mnie lekarka próbowała namówić właśnie na mirenę
![]() ![]() pojęcia nie mam, jaką antykoncepcję teraz stosować, doradzicie coś może? hormony - nie, bo źle znosiłam, no i ten gruczolakowłókniak w piersi ; niehormonalne - tak jakby się już wyczerpały :P; sama gumka jako niehormonalny środek - zbyt zawodny... cyzli coś hormonalnego ;/ ale co? narzeczony odebrał dziś wyniki badań, jest czyściutki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3620 |
Raczkowanie
|
To hormony w końcu tak czy nie?
![]() Jesli wykluczasz te przyjmowane drogą doustną to pozostaje - nuva ring, zastrzyk (nie polecam) bądź plastry... |
![]() ![]() |
![]() |
#3621 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
- piers - złe przejścia ![]() ale, hormony tak, bo: - niehormonalnych metod juz nie ma. Chyba zdecyduję się na krążek... a słyszałyście coś może o guzkach w piersi a hormonalnej antykoncepcji?? Nelly, a miałaś zastrzyki robione?? Co się potem działo, można wiedzieć? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Raczkowanie
|
Nie miałam ale nie jestem jakąś ich specjalną zwolenniczką...
Taki zastrzyk nie dość, że wcale nie ma wysokiego działanie anty to jednorazowo do organizmu jest dostarczana mega duża dawka hormonalna. Ma działaś dośc długo prawda? Taki powód. Oglądałam niedawno wywiad z ginką, która osobiście odradzała tej formy anty. Myślę, że nieistotne w jakiej formie przyjmujesz sztuczne hormony bo one i tak mogą wpływać na różne problemy. W tym "piersiowe". W końcu wzrost gruczolowłókniakow pobudzają estrogeny. Tu trochę o tym : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=256766 |
![]() ![]() |
![]() |
#3623 |
Rozeznanie
|
dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Raczkowanie
|
No ale...minipigułka świetnie skomponuje się z podwyższoną prolaktyną a sama nie ma już takiej skuteczności jak normalne anty.
Czy Ty miałaś badania hormonalne? Lekarz wiązał antykoncepcję ze zmianą w piersi? |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Rozeznanie
|
i tak zamierzamy stosować raczej gumki, więc różnica w indeksie pearla pomiędzy zwykła tabletką anty a minipigułką nie jest dla nas wielkim problemem
![]() Nie mialam badań hormonów i tak, wiem, w Polsce wszyscy radzą by wiać od takich lekarzy, co to bez badań przepisują tabsy anty, ale tutaj takich badań się raczej nie robi. Ale lekarz odradzał jednak normalne tabsy anty po tym, jak mu opowiedziałam o skutkach ubocznych itp. no i jak wykryłam tego gruczolakowłókniaka. |
![]() ![]() |
![]() |
#3626 |
Raczkowanie
|
Rozumiem. Skoro i tak masz zamiar korzystać z prezerwatyw to może dołączysz do tego coś z samoobserwacji? Nie mówię tu NPR jako takim ale choćby ciut "pobieznym". Możesz kupić komputerki określajace płodnośc choć to trochę zabawy i koszta. Sama zdecydowałabym się już na mini pigułkę niż powyższe.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3627 |
Rozeznanie
|
w sumie też jakiś pomysł. trzeba pomyśleć
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mialam zadnych badan hormonalnych przed przepisaniem tabsow i jakos z tego powodu bym nie zwiala od mojego gina, ktory jest uznawany za bardzo dobrego gina...
Jesli kobieta sama poprosi i sama chce badania zrobic to skierowanie dostanie a skoro gin nie daje to widocznie nie ma takiej potrzeby bo wszystko wyjdzie podczas zazywania tabsow A co do zastrzykow to one sa o tyle zle, ze dzialaja przez 3 m-ce i jesli po tej dawce hormonow z nami bedzie sie cos dziac to niestety nic na to nie poradzimy, trzeba bedzie czekac az przestanie dzialac za te 3 m-ce... A z tabsami to jesli cos sie nam dzieje to je poprostu odstawiamy, spirale wyciagamy od razu a zastrzyk musi sam wyparowac bo ja tez bralam pod uwage zastrzyki ale nie przekonalo mnie to wlasnie z tego powodu, duzoczytalam o roznych zabezpieczeniach, gin tez odradzil, mowil ze jesli nie tabsy i nie spirala to plastry Zastrzyki moga brac kobiety do okreslonej wagi ciala (chyba 80 kg) bo powyzej one nie beda mialy takiego dzialania Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-07-20 o 19:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3629 |
Raczkowanie
|
Poczytałam dzisiaj o tych krążkach. Niestety większość złych opinii, a oprócz tego też zawierają hormony, przed którymi chcę uciec. Chyba jednak się nie da. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem była by sterylizacja, ale kto mi w Polsce to zrobi i jak ? :/Chciałam namówić męża na wazektomię, ale powiedział,że aż tak wielkiej krzywdy mi nie zrobił,że mu chcę podciąć siusiaka
![]() Muszę przedyskutować wszystkie metody z moją gin. Nie ukrywam,że spirala i krążek były by najlepszym rozwiązaniem, ze względu na mega wygodę. Dzisiaj dostałam @, jak powiedziałam mężowi, to się zdziwił,że ZNOWU???? Tak więc, TA spirala we mnie, to kwestia czasu. manymanyways, mamy zbliżony problem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny.Chcę założyć spirale ale wszędzie gdzie pytałam to tylko prywatnie,i tu mam pytanie-czy któraś miała może zakładaną spirale na NFZ w Gliwicach lub okolicach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:01.