![]() |
#3661 |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
no właśnie nie w tylko czasie okresu ...
to nie był ból 24h na dobę tylko przychodził falami, wieczorami tak ok godziny 18/19 ustępował i do rana miałam spokoj (do ok godz.10), ból był czasami nie do zniesienia- żadne tabletki mi nie pomagaly. Moj organizm akurat tak zaaragowal co nie znaczy,że u Ciebie też tak bedzie ![]() co wycierpiałam to moje ale sie uparłam i mam spokój, nie załuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3662 |
Rozeznanie
|
Witajcie kobietki
Trzy dni temu lekarz założył mi mirene. Zdecydowałam się na tę wkładkę, ponieważ po pierwsze redukuje krwawienie i bóle miesiączkowe, po drugie posiada hormon, który daje dodatkową ochronę przed niechcianą ciążą, po trzecie daje najmniejsze ryzyko ciąży pozamacicznej. 4 lata temu urodziłam synka przez cesarkę, ale nie sądziłam właśnie, że przez to będą takie trudności z założeniem wkładki. Ból był niesamowity, lekarz sporo się namęczył, żeby ją założyć. Nie tylko poród przez cesarkę sprawił, że założenie było tak trudne. Mam macicę ułożoną w tyłozgięciu. Na szczęście jakoś się udało, lekarz zrobił USG i wszystko jest ok. Brzuch bolał mnie zaraz po założeniu, później przez cały kolejny dzień. W piątek już się uspokoiło, przestałam też plamić. Nie czuję już napięcia i ogólnie chyba wszystko wraca do normy. I tu moje pytanie laski. Od kiedy można rozpocząć współżycie? Ja czuję się na siłach, myślę że bym mogła. Na stronie mirena.pl piszą, że po 24 godzinach można. Jak było u was? Poza tym, obawiam się jeszcze, że przytyję. Nigdy nie miałam problemów z wagą, przy wzroście 162 ważę 53 kg. Wcześniej przyjmowałam yasminelle i też waga się utrzymywała. Jak jest u Was dziewczynki? Dodam, że mam 24 lata. |
![]() ![]() |
![]() |
#3663 |
Wtajemniczenie
|
Gogo ja jestem po 2 cc i przymierzam sie do mireny. wiem że załażenie nie bedzie latwe, powiedz czy mialas jakieś znieczulenie, łykałaś cos przed? np. no spe.
#3664 |
Rozeznanie
|
dominikowa, ja nie łykałam nic przed założeniem. Lekarz po prostu nie przypuszczał, że u mnie będzie tak ciężko. Jak on to powiedział: "trudne warunki", a u Ciebie nie musi tak być. U mnie głównie zadecydowało tyłozgięcie no i blizna po cesarce, która w pewnym momencie zahaczała i spiralka wyskakiwała. Później lekarz mówił, że jakby wiedział, że tak będzie, na pewno by znieczulił. Jeśli masz obawy przed bólem, porozamawiaj wcześniej o tym ze swoim lekarzem, wydaje mi się, że coś Ci zaproponuje. Być może wystarczy tylko zastrzyk, niekoniecznie zaraz anestezjolog
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3665 |
Wtajemniczenie
|
dzięki
jeszcz cie troche pomecze pytaniami. ja tez mam tyłozgiecie i mój lekarz powiedział ze to sztuka załozyć spirale ![]() miałas zakładana w czasie @ a i ile cię ta "przyjemność' kosztowała
#3666 |
Zadomowienie
|
Bylam dzis na wizycie przed zakladaniem, dr zrobila USG dopochwowe i powiedziala, ze u mnie nie powinno byc problemow z zalozeniem. Jak okres przyjdzie w terminie to zakladam w nastepny poniedzialek.
#3667 |
Rozeznanie
|
dominikowa, cały zabieg kosztował mnie 1200 zł. Jak pan dr powiedział, 800 zł spiralka (on ma swoje) plus 400 zł założenie. Cena dosyć wygórowana, ale dla mnie to nie miało znaczenia. Jest to najlepszy specjalista w moim mieście, ceni się, a ja i tak wiem, że mocno zaoszczędziłam, tabletki to jednak droższa sprawa.
Co do drugiego pytania, sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Spodziewałam się, że okres będzie trwał 5 dni tak jak zawsze, więc umówiłam się na ostatni dzień, a tu syprajs... okres był bardzo obfity i trwał tylko 3 dni, więc można powiedzieć, że zakładał mni 2 dni po zakończeniu. To chyba tyle. Jak jeszcze chcesz coś wiedzieć, pytaj śmiało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3668 |
Zadomowienie
|
Dostalam dzis okres, w pn jestem umowiona na zakladanie. To bedzie 7 dzien cyklu.
Troche sie boje, ale decyzje przemyslalam. Nie chce juz schizowac co miesiac czy aby prezerwatywy tym razem rowniez nie zawiodly. Zaufalam lekarzowi, mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Oczywiscie zdam relacje po zakladaniu(o ile bede w stanie ![]()
#3669 |
Zakorzenienie
|
dominikowa jesli twoj lekarz ma mozliwosc to popros o zalozenie przy znieczuleniu ogolnym. Ominie cie bol, stres i nie bedziesz nic wiedziec.
Ja wprawdzie mam miedzianke no ale to tez spirala, zakladana 6 m-cy po CC (bo tyle trzeba bylo odczekac) i w znieczuleniu ogolnym bo lekarz powiedzial ze inaczej bylby to bol straszny po CC a tak nawet nie wiem co, jak, kiedy ![]() Ja wprawdzie nie wiedzialam o tym ze bede usypiana (gin mi nie powiedzial) dowiedzialam sie dopiero w szpitalu w gabinecie jak krecilo sie kolo mnie za duzo osob w tym anestezjolog. Wiec przy zakladaniu maski dopiero sie domyslilam o co chodzi. Ale nie zaluje ![]() ![]() Tez mam podobno tylozgiecie co sie dowiedzialam po drugim porodzie. Spirale mam 4 m-ce i mam spokoj, nic nie bolalo, nie boli, nic nie czuc, miesiaczki o dziwo przy miedziance sa skapsze i niebolesne co niby przewaznie jest odwrotnie ![]() Zakladana mialam przed okresem tzn wg wyliczen mialam juz miec @ w terminie zakladania no ale nie dostalam. Polalo sie dopiero po zalozeniu spirali Jedyne co mnie wkurza to to, ze miesiaczki sa nieregularne ![]() Ostatnia miesiaczke mialam po 28 dniach a wczesniejsza po 38 dniach a jeszcze wczesniejsza 33 dniach 28 a 38 to juz czlowiek schizuje Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-09-30 o 22:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#3670 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Lekarz postąpił bardzo nieodpowiedzialnie ![]()
![]() |
#3671 |
Zakorzenienie
|
Dlaczego nieodpowiedzialnie ?
Przeciez byl przeprowadzony wywiad ale nie wiedzialam ze to do ogolnego znieczulenia, myslalam ze tak poprostu trzeba. Jest to lekarz ktory prowadzil moja ciaze i ktory robil mi CC. Lekarz do ktorego chodze na wizyty i ktory dobieral mi spirale. Nie wzial pacjentki pierwszej lepszej z ulicy. Zakladanie bylo w szpitalu gdzie rodzilam a nie w jego gabinecie prywatnym. Zakladanie odbywalo sie przy obecnosci anestezjologa, ginekologa i kilku poloznych Wiec gdzie tutaj jest nieodpowiedzialnosc? Nie kazdy ma problemy sercowe, wiec po co od razu z takim tekstem. Przeciez logiczne ze wczesniej prowadzi sie wywiad z pacjentka przy tego typu zabiegach ze znieczuleniem. Tak samo jak i przy operacjach wszelkiego rodzaju Owszem mialam pretensje do niego ze mi nie powiedzial bo bym sie jakos psychicznie nastawila i wole wiedziec wczesniej co mnie czeka. Powiedzialam mu ze dlaczego mi nie powiedzial? Powiedzial, ze specjalnie zebym sie nie denerwowala i nie stresowala, ze po CC kazdej zaklada przy ogolnym znieczulenie bo bez jest to okropny bol. A ze jest bardzo dobrym i fajnym lekarzem to machnelam reka. Wazne ze spirala zalozona bez bolu i stresu i nie ma z nia zadnych problemow. Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-09-30 o 22:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#3672 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ale to już mniejsza z tym. Kończę offtop.
![]() |
#3673 |
Zadomowienie
|
Z tego co wiem znieczulenie ogolne jest sporym obciazeniem dla organizmu. Ja swiadomnie nie zdecydowalabym sie na nie.
Moim zdaniem lekarz postapil nieprofesjonalnie nie informujac Cie o tym, juz nie piszac o tym, ze powinien uzyskac na to Twoja zgode.
#3674 |
Zakorzenienie
|
Tak sie sklada, ze wiekszym obciazeniem dla organizmu i wiekszym ryzykiem jest sama spirala, zwlaszcza u nierodek a nie znieczulenie ogolne
![]() Swiadomie bys sie nie zdecydowala na znieczulenie ogolnie ale swiadomie sie decydujesz na spirale i do tego bedac nierodka - po co? przeciez jest duze ryzyko powiklan ![]() Bo ja np bym nie zalozyla spirali bedac nierodka. Znieczulenie ogolne jest na chwile, spirala na kilka lat. A ze mam 2 dzieci to zdecydowalam sie na spirale i bylam wczesniej pouczona przez gina jakie moga byc skutki uboczne, decyzja nalezala do mnie. Zgode na zabieg podpisalam, ale ze bylam zestresowana, zdenerwowana to nie czytalam dokladnie co i jak. Mialam podpisac zgode na zabieg to podpisalam. Ufalam im wiec o szczegoly nie pytalam. Wiedzialam ze bedzie znieczulenie ale myslalam ze to jakies miejscowe a nie ogolne. Ten gin nie zaklada inaczej spirali kobietom bedacym po cc i do tego krotko po cc. Woli oszczedzic kobiecie bolu. Gdyby byl nieodpowiedzialny to zalozyl by mi ja u siebie w prywatnym gabinecie olewajac to, ze mnie to bedzie bolalo i nie fatygowalby do tego szpitala i zespolu ludzi. A ze nie powiedzial to owszem zgadzam sie, ze postapil troche nie fer. Ale tlumaczyl sie tym ze on woli nie mowic pacjentkom ktore same o to nie pytaja i wie ze beda strasznie panikowac. A ze wiedzial jak ja paniowalam kiedy mi powiedzial, ze bede musiala miec cesarke planowana to wolal mi nie mowic. Bylam zla o to, ale z biegiem czasu przyznaje mu racje. Bylo minelo, powiklan nie mam zadnych. I nawet gdyby mi powiedzial wczesniej to i tak bym sie zgodzila oszczedzajac sobie bolu i stresu przy samym zabiegu. Obciazenia organizmu nie poczulam. Wiekszym obciazeniem organizmu, ciala i mojej psychiki byla cesarka i znieczulenie do kregoslupa, dochodzenie do siebie dlugo i okropny bol. Znieczulenie ogolnie do spirali to bylo "nic" Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-10-01 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#3675 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Narkoza: Cytat:
Cytat:
Nie jestem przeciwna narkozie, sama mialam, ale dlatego, ze musialam. Przy spirali taka koniecznosc nie wystepuje. Na prawde uwazasz, ze warto bylo tak narazic organizm, zamiast zacisnac zeby na te 3 minuty zakladania? Czy lekarz wspominal Ci, ze nie masz nic jesc i pic przed zakladaniem? Skoro "zatail" informacje o narkozie to o tym mogl przeciez nie wspomiec, a narkoza powinna sie odbywac na czczo. W kazdym razie ja bym wolala wiedziec co mnie czeka.
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-01 o 11:46 |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3676 |
Zakorzenienie
|
Nie mam ochoty na dalsze glupie dyskusje z toba wiec powiem tylko tyle:
Przed zabiegiem bylam na czczo, nie wolno mi bylo nic jesc i nic pic wczesniej. W szczegoly, dlaczego nie wnikalam, uznalam ze tak musi byc. Gdybym nie byla po cc i do tego 6 m-cy po cc (to jest minimum ktore trzeba odczekac aby zalozyc spirale) pewnie zakladana spirale mialabym w gabinecie ze znieczuleniem miejscowym. W tej sytuacji kiedy podobno zakladanie spirali po cc jest bardzo bolesne wolalam miec znieczulenie ogolne. Zreszta jak wspomnialam moj gin inaczej spirali nie zaklada kobiecie po cc. Stwierdzil ze w tej sutuacji nie wytrzymalabym bolu bo rana jest jeszcze swieza i macica pocieta. Tak samo wielu ginow nie zaklada spirali nierodkom. Ja na swiadome ogolne znieczulenie bym sie zgodzila - ty nie Ja nie zalozylabym spirali bedac nierodka - ty tak Kazda ma swoje zdanie na ten temat I wszystko wiaze sie z jakims ryzykiem Amen Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-10-01 o 14:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#3677 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zakładałam spiralę 5 miesiecy po cc ciąży bliżniaczej. Nie miałam żadnego znieczulenia, nawet "po" nie łyknęłam pół tabletki. Ból(o ile to można nazwać bólem) był mniejszy niż podczas @i trwał sekunde.Zakładaną miałam w gabinecie na NFZ Wg. mnie, to twój lekarz ciut przesadza.Ale cóż, każda z nas ma swojego lekarza... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3678 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez N_i_n_a Czas edycji: 2011-11-18 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3679 |
Zadomowienie
|
Nina a co ma spirala do godnosci kobiety?
Ja np. uwazam, ze pigulki sa najbardziej inwazyjna, beszczalska, barbażyńska metoda antykoncepcji jaka istnieje. Po kilku miesiacach brania prawie dostalam zakrzepicy.
#3680 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Na litosc boska co ma antykoncecja do godnosci?! Litosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3681 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez N_i_n_a Czas edycji: 2011-11-18 o 11:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#3682 |
Zadomowienie
|
Godzine temu mialam zakladane wkladke NovaT Mini(jestem nierodka).
Zakladanie nic nie bolalo! Jedno uszczypniecie. Pani dr pyta sie po wszystkim jak sie czuje, ja na to, ze cytologia byla bardziej bolesna. Kilka min po wyjsciu z gabinetu mialam stan przedomdleniowy(nie wiem, czy przez samo zakladanie czy bardziej z wrazenia), ale przemycie twarzy zimna woda i chwila odpoczynku wystarczyly. Aktualnie nic mnie nie boli, mam tylko doslownie 3 krople krwi na wkladce. Mam nadzieje, ze dalej wszystko bedzie dobrze.
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-03 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#3683 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nino,jesteś tu drugą dobę więc twoja opowieść jest równie wiarygodna jak obietnice polityków ![]() Nie chce mi się wskazywać ci głupot i nie spójności jakie wypisujesz ale mnie byłoby wstyd byc tak słabo przygotowanym do prowokacji . |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3684 |
Zadomowienie
|
N_i_n_a nie bede sie odnosic do kazdego zdania, bo by mi znakow nie starczylo. Najwazniejsze-
po pierwsze: srodki wczesnoporonne sa w Polsce zakazane. Po drugie- dlaczego spirala jest wysilkiem? Po trzecie jednak chcialabym uslyszec, co masz do powiedzenia na temat godnosc kobiety a spirala, bo ja nie widze odpowiedzi w Twoim poscie. Wkladke mialas kilkadziesiat godzin, a wypowiadasz sie jakbys pisala w imieniu wszystkich kobiet. Bralas pigulki, wiesz ile one szkody wyrzadzaja? Jakie niosa za soba skutki uboczne? Z reszta niech kazdy dopiera sobie antykoncepcje do swoich "warunkow" i mozliwosci. ______ Ja dzis lekko plamie, nadal zadnego bolu, oby tak zostalo.
#3685 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
Dosyć długo już nie czytałam tego tematu, widzę że mamy "pikantną" dyskusję na temat antykoncepcji w ogóle. Tylko kilka słów do użytkowniczki N_i_n_a... Masz rację, że w internecie jest opisanych wiele tragicznych historii związanych ze spiralami. Sama sporo się naczytałam i długo zastanawiałam, czy założyć. Postanowiłam sprawdzić, czy tak samo opisywane są inne środki antykoncepcji i muszę Ci powiedzieć, że z prezerwatywami i pigułkami jest tak samo! 50 na 50 to opinie negatywne, straszenie, że np. pigułki są niebezpieczne dla organizmu, wywołują różne skutki uboczne u kobiet itp. Tak samo jak nie ma 100% metody antykoncepcyjnej, tak nie ma gwarancji, że przy stosowanie spirali lub tabsów nie pojawią się efekty uboczne. To jest jednak pewnego rodzaju ryzyko i wydaje mi się, że większość dziewczyn, które się decyduje na spiralki, zdaje sobie z nich sprawę. Ja np. strasznie bałam się, że przytyję, ale postanowiłam jednak spróbować. Jeżeli spirala się u mnie nie sprawdzi, po prostu ją usunę. A teraz kilka wrażeń po prawie 2 tygodniach użytkowania. W zeszłym tygodniu (tak od wtorku) czułam lekkie ciągnięcie w podbrzuszu. W czwartek pojawił się ból przy dotykaniu, na drugi dzień wszystko ustąpiło. W sobotę ból i obrzęk piersi, który trwa do dziś. Dodatkowo brzuch jak "napompowany". Myślałam, że przytyłam, ale waga nie drgnęła od zeszłego roku. Objawy jak przy miesiączce, ale wyczytałam na ulotce mireny, że to skutek uboczny.... Kochane, czy któraś z użytkowniczek mireny miała podobne skutki? Czy to ustąpi? Poza tym jest ok. Nie krwawię, nic nie boli przy współżyciu, tylko te piersi i brzuch :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3686 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
______ Mam jeszcze pytanie co do spirali. Czy uprawianie sportu(powiedzmy bardziej intensywnie, nie chodzi mi tylko o bieganie ale cos typu jazda konna) moze zwiekszyc ryzyko wypadniecia wkladki? Czy sport moze miec w ogole jakis wplyw? Wiem, ze wkladka moze sie wysunac przez skurcze w czasie okresu, szczegolnie w ciagu 3 miesiecy po zalozeniu. Troche absurdalnie brzmi, ze wkladka moglaby wysunac sie przez ruch, ale mam jak na razie male opory i chyba sobie na tem miesiac odpuszcze cwiczenia.
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-04 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3687 |
Rozeznanie
|
Bolało przy mirenie, czy przy tabsach? Po tych 3,4 miesiącach ból ustąpił samoistnie? W sensie nadal stosowałaś tą metodę, ale przestało boleć? Mnie zaczyna boleć w godzinach od 10-12 najbardziej.... Później trochę się uspakaja, ale nie można powiedzieć, że całkiem ból mija...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3688 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3689 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3690 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez N_i_n_a Czas edycji: 2011-11-18 o 11:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.