![]() |
#3691 | |
Zadomowienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() U mnie 3 dzien z wkladka, powoli sie psychicznie z nia oswajam ;-) Nadal nic nie bol, mam tylko lekkie brazowe plamienia, ale to podobno norma na poczatku.
![]() |
#3692 |
Przyczajenie
|
![]()
urodziłam już dzieciaczki i moge sobie pozwolic,niestety troszke bolało,ale da sie wytrzymac nie jest żle ,za to efekty i pełen luz,pozadrawiam...
#3693 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3694 |
Rozeznanie
|
No i dwa tygodnie minęły. Z piersiami już jest o wiele lepiej, chociaż i tak cały czas bolą. Brzuch już wygląda lepiej. Jeszcze ostatnio zapomniałam dodać, że nie wyczuwam sznurków
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3695 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3696 |
Rozeznanie
|
Może i racja z tym sprawdzaniem, ale ja cały czas boje się, że coś się przesunie, albo wypadnie... W sumie nie powinno, lekarz mówił, że "dobrze siedzi", a ja oczywiście panikuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3697 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dzis 6 dzien, wczoraj plamienia zniknely i mam juz normalny sluz ![]()
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-09 o 17:31 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3698 |
Raczkowanie
|
dziweczyny,
Ja wlasnie mialam zalazana spirale miedziana bez znieczulenia i mnie boli i to dosc mocno, leze i wypoczywam. Pytanie, czy tak ma byc? Troche sie boje, watku nie czytalam bo sie zle czuje. Pocieszcie mnie prosze, ze wszystko jest w porzadku i ze to po prostu boli jak w okresie! I kiedy to przejdzie? ---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Do tego mam stan podgoraczkowy - mam sie zaczac martwic? |
![]() ![]() |
![]() |
#3699 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3700 |
Rozeznanie
|
Ambelle, wszystko zależy od tego, jak dawno miałaś założoną spiralę. Jeżeli było to niedawno, taki stan jest normalny. Jeśli minęło już kilka tygodni, przesżłabym się do lekarza. Mam nadzieję, że te dolegliwości u Ciebie ustąpią. Ja zaraz po założeniu czułam się bardzo źle, jechałam na tabletkach przeciwbólowych. Na drugi dzień też było nieciekawie. Tak naprawdę poczułam się lepiej dopiero ostatnio
![]() U mnie zaraz koniec 3 tygodnia. Niestety niteczek dalej nie wyczuwam ![]() ![]() Curry, cieszę się, że u Ciebie wszystko jak narazie okej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3701 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3702 |
Raczkowanie
|
Mialam spirale zalozona dzis po poludniu.
Niestety bolalo mnie tak bardzo, ze az sie przestraszylam i poszlam na pogotowie ginekologiczne. Tzn dowleklam sie jakos. Przychodnia mnie tam wyslala, bo zadzwonilam tam z moimi obawami, a oni juz zamykali, wiec przemila pani przez telefon nawet na to pogotowie zadzwonila i mnie zaanonsowala. Zadzwonila tez do lekarki, ktora mi to zakladala i ta lekarka stwierdzila, ze ladnie weszlo i ze procedura poszla gladko. Tam na pogotowiu mnie zbadalo trzech lekarzy i kazdy z nich powiedzial, ze no niestety tak wlasnie sie na to reaguje. W tym jedna ginekolog sama powiedziala, ze bolalo ja bardzo przez 48h po zalozeniu spirali, ktora zreszta polecila mi. Zapisali mi mocne tabletki przeciwbolowe (kodeine) i polepszylo mi sie. Poki co jest w miare ok - tzn duzo lepiej w porownaniu do tego jak bylo (ledwo zylam). A zaczelo mi przechodzic samo, nawet zanim wzielam te tabletki. Musze przyznac, ze pogotowie ginekologiczne bylo super - w razie jakbym sie bardzo zle czula jeszcze jutro to moga mi rentgen zrobic. Rzecz dzieje sie w Anglii, bo tu mieszkam - za spirale nic nie zaplacilam, mialam zakladana przez panstwowego ginekologa, na wizyte czekalam tydzien. Wkladanie bez znieczulenia - bolalo dosc mocno, ale samo zakladanie bylo ok. Ja nie moge brac pigulek (libido spada mi do zera - co jest komplenie bez sensu, a chcialabym sie zabezpieczyc pewniej niz prezerwatywy). Ogolnie jestem pod wrazeniem pogotowia ginekologicznego - nie musialam w ogole czekac, mimo ze zazwyczaj oczekuje sie 4h - tak bylo napisane na ich tablicy, zrobili mi wszystkie badania - moczu, krwi, cisnienie, puls itp. Obadali wziewnikiem, dali tabletki przeciwbolowe i w ogole bardzo byli pomocni i utwierdzili mnie w przekonaniu, ze niestety tak czesto sie reaguje i ze moja reakcja jest normalna - a bylo lekarzy trzech. Chyba troche spanikowalam, ale bolalo naprawde bardzo. Teraz to pikus - boli tylko troszeczke. Jestem dobrej mysli. |
![]() ![]() |
![]() |
#3703 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rowniez nie moge brac hormonow i chcialam cos pewniejszego niz prezerwatywy. Masz fajnie, ja za zakladanie(ze spirala) placilam 400zl do tego przed i po prywatna wizyta i teraz kontrole co pol roku. Trzymaj sie i wypoczywaj ![]()
![]() |
#3704 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Przypadkiem trafiłam na Wasze forum i mogę się podzielić własnym doświadczeniem na temat mireny , mam ją od 4 lat i jestem bardzo zadowolona, przy założeniu nie odczuwałam żadnego bólu, nigdy nie miałam żadnych efektów ubocznych, jestem bardzo zadowolona , jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#3705 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawa jestem ile zapłaciłaś za założenie, bo mnie się wydaje, że bardziej o kasę mu chodziło niż o oszczędzanie bólu. Ja zakładałam spiralę 6 tygodni po cc, bez znieczulenia. Najpierw poczułam lekkie ukłucie a potem delikatne rozpieranie w dole brzucha. Nie wiem gdzie jest ten wielki ból o którym piszesz. Wiadomo, że grunt to jest mieć do lekarza zaufanie, w końcu nie wiem czemu miałaś cc i dlaczego tak późno założyłaś wkładkę (bo może takie były zalecenia lekarza ze względu na np stan Twojej macicy). Aczkolwiek Piszesz o tym dość ogólnikowo i być może wprowadzasz w błąd dziewczyny chcące założyć wkładkę. Pozdrawiam ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3706 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3707 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3708 |
Raczkowanie
|
Hehe też mam tyłozgięcie macicy ;-) Może też troszkę liczy się wprawa lekarza ;-) Moje zakładanie trwało z 5 minut
![]() ![]() Jak dla mnie to jest to chyba metoda idealna. Brałam po pierwszym dziecku tabletki, niby wszystko ok, ale byłam ciągle "mokra", kurcze, okropnie irytujące przez cały czas chodzić z wkładkami :/ Odpuściłam i wszystko wróciło do normy. Jeszcze będąc w drugiej ciąży zastanawiałam się nad antykoncepcją po porodzie, zdecydowałam się na wkładkę i jestem bardzo zadowolona. Jedyny minus jest taki, że plamię więc teoretycznie wydłuża się okres, ale te 3 dni to pikuś ;-)
#3709 | |
Zadomowienie
|
Ja lezalam na fotelu kilka minut, samo zakladnie trwalo kilkanascie sekund. Rowniez widzialam spirale na USG po wszystkim.
Cytat:
![]()
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-13 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3710 |
Raczkowanie
|
Niestety musze sie podzielic z Wami moimi przykrymi doswiadczeniami.
Okazalo sie, ze wkladka zostala zalozona za nisko, to bylo przyczyna bolu oraz musieli mi usunac. Poszlam jeszcze raz na pogotowie ginekologiczne, bo ciagle mnie bardzo bolalo, zrobili mi tam USG i wyjeli. ![]() Wyjmowanie trwalo moze 2 minuty. Jakos mnie to nie zniechecilo. Mysle, ze za jakis czas znow sprobuje - tylko u innego lekarza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3711 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja mialam, zeby stwierdzic jak wkladka lezy. Masz racje, najwazniejsze znalezc dobrego lekarza ![]()
![]() |
#3712 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaplacilam prywatnie 400 zl i w tym bylo wszystko czyli zakladanie w szpitalu i anestezjolog i polozne, usg po zalozeniu i przed zalozeniem, wiec nie wiem jak oni sie potem rozliczali miedzy soba.... Dodam ze jest to prywatny szpital ginekologiczno polozniczy ale nfz tez refunduje np wlasnie porody, pobyt, opieke Cena niska bo 450 zl chcial odemnie gin na nfz mowiac ze nfz tego nie refunduje i on zaklada prywatnie za 450 (w gabinecie bez znieczulenia) Inny gin prywatny chcial 400 zl + usg przed i po 100 = 500 zl 3 ginow mi mowilo ze 6 m-cy po cc to jest minimum kiedy sie zaklada spirale z powodu swiezo pocietej rany bo za wczesne zalozenie spirali moze ciecie rozerwac, a nawet tutaj ktos pisal ze jej lekarz kaze odczekac 1 rok po cc. Do lekarza zaufanie mam zreszta nie tylko ja co widac po trudnosciach dostania sie do niego i opiniach, Od 18 tyg ciazy mialam ciaze zagrozona przedwczesnym porodem, lekarz stanal na glowie zebym donosila do konca, martwil sie, pocieszal, rozmawial, tlumaczyl a nie patrzyl na zegarek ze juz mam sobie isc i dac mu kase. Pierwszy raz spotkalam sie z takim ginem bo cala reszta u ktorych bylam traktuje pacjentke jak kolejne 100-200 zl do kieszeni. Ten gin robil mi cc, poszlo sprawnie, szybko, blizna prawie niewidoczna. Pierwsza ciaze tez z tego samego powodu mialam zagrozona przedwczesnym porodem od 20 tyg i urodzilam sn w 34 tyg ale u innego lekarza. A cc mialam dlatego ze mala sie nie odwrocila, siedziala glowa w gorze, na dole nogi czyli polozenie miednicowe...nie chcialam cc chcialam rodzic sn ale mloda uparcie do konca siedziala w tej samej pozycji I nikogo nie wprowadzam w blad, mowie tylko ze jest taka mozliwosc... Jednych widac to nie boli, innych boli bardzo. Jednym zakladaja po 6 tyg, innym po 6 m-cach a jeszcze innym po roku. Jedni nie zakladaja nierodkom inni zakladaja. Widac ze kazdy lekarz ma swoja teorie. Medycyna jedna a co lekarz to inna opinia. Wiec niech kazda ufa swojemu lekarzowi. Zbaczajac z tematu to bylam wkoncu na kontroli po 4,5 m-ca po zalozeniu (u innego gina, na nfz) Wkladka "siedzi" idealnie oby tak dalej bo jak narazie jestem w 200% zadowolona z niej Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-10-14 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3713 | |
Rozeznanie
|
O.... to współczuję Ambelle... zwłaszcza, że za tą wkładkę nikt kasy nie zwróci :/ U mnie z mireną jest tak, że jeżeli wypadnie, a przyniosę ją, to wtedy dostanę nową. Nawet jakby coś się stało, gdyby przesunęła się nie daj boże, to też mogę zareklamować. Także przynajmniej to mnie pociesza.
U mnie jest okej. Dostałam okres i w następny piątek mam wizytę kontrolną. Trzymajcie kciuki dziewczyny ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3714 |
Zakorzenienie
|
Proszę pana Epsilon3 nie przysyłanie mi PW i maili w sprawie aborcji i środków antykoncepcyjnych,zgłasza m i żegnam ww użytkownika.
Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2011-10-15 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3715 |
Przyczajenie
|
Witam. Wczoraj założyłam spiralę w prywatnym gabinecie. Podobnie jak większość nosicielek tego wynalazku zastanawiam się czy zupełnie normalne są te bule skurczowe i ile dni mogą trwać. Miałam robione usg przed i po założeniu spirali. Leżała idealnie. Zdjęcia nawet dostałam do ręki. Tylko nie wiem ile będę odczuwała te bóle. Najlepsze jest to że one nie są cały czas takie same tylko jak wspomniałam już wcześniej takie jakby skurczowe. Dodam, że jestem nieródką i nie ma możliwości ze złym dobraniem rozmiaru spirali ponieważ przed samym założeniem gin jeszcze zmierzył macicę.
---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Jeszcze chciałam odnieść się w paru słowach do postów Nina (czy jakoś tak) odnośnie strasznych skutków ubocznych spirali i rzekomej dobroczynności antykoncepcji hormonalnej. Z tego co mi wiadomo to tabletki i plastry są znacznie bardziej szkodliwe dla całego organizmu chociażby ze względu na: - niszczenie wątroby i żołądka ( nie dotyczy to akurat plastrów), - ryzyko zakrzepicy, - ciąże również się zdarzają, - zwiększone ryzyko powstaniem raka piersi i narządów rozrodczych, - absolutne przeciwwskazania przy chorobach układu krążenia czego efektem końcowym mogą być wylewy, - już nie wspomnę o niszczeniu komórek w mózgu o czym się dowiedziałam ostatnio od samego ginekologa, ale to w przypadku długotrwałego stosowania antykoncepcji hormonalnej gdy w rodzinie występują choroby układu krążenia , a w czasie stosowania antykoncepcji hormonalnej miewa się regularne bóle głowy ... Spirale nie mogą być takie złe skoro ginekolog zalecił 4 lata temu zastosowanie tej metody u mojej mamy, która właśnie jest 6 lat po wylewie spowodowanym o ironio przez antykoncepcję hormonalną przy chorobie układu krążenia ( słabe naczynia krwionośne i skoki ciśnienia tętniczego ) czego nie zbadał inny ginekolog zapisując tabletki mojej mamie jakieś 5 lat przed wylewem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Usg należy zrobić przede wszystkim 3-4 tygodnie po założeniu ,wtedy można zobaczyć czy ew. skurcze jej nie przesunęły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3717 |
Przyczajenie
|
Acha ... no to mam nadzieję, że miną szybko i nie będą mnie nękały aż pół roku ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3718 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do antykoncepcji hormonalnej to mam podobne zdanie.
![]() |
#3719 |
Rozeznanie
|
Mija miesiąc, do lekarza dopiero za tydzień się wybiorę. Okres (plamienia) dostałam w zeszły piątek i trwają już tydzień -_- Na razie końca nie widać. Za to sprawdzałam sznureczki i znowu są wyczuwalne. Denerwują mnie te plamienia, bo nigdy nie miałam aż tak długiego okresu, zazwyczaj 5 dni i koniec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3720 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.