![]() |
#3781 |
Rozeznanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
dziewczyny, a spytam tak: nigdy nie miałam bardzo bolesnych miesiączek (oczywiście nim zainstalowałam sobie spiralę miedzianą
![]() ![]() tego typu bóle pojawiły się przez 2 ostatnie cykle. Myślicie, że to ma związek z tym zapaleniem macicy? Dodam, że mimo antybiotyków i badań "po" bóle się jedynie zmniejszyły. to już pół roku od wyjęcia spirali, a u mnie nic nie jest tak, jak przed założeniem. A bardzo, bardzo bym chciała. Dosłownie płacz i zgrzytanie zębami. Niedługo chyba do jakiejś gazety się z moją historią wybiorę, ku przestrodze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3782 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisalam wyzej o przypadku kolezanki. Wprawdzie rodzila juz ale Mirene wziela dlatego ze miala obfite i bolesne miesiaczki a Mirena miala temu zaradzic. Co sie okazuje ze sprawa sie pogorszyla bo miesiaczki trwaja 10 dni i sa obfite a pomiedzy nimi plami + doszly inne cuda. Wychodzi na to ze te hormony z Mireny jej nie sluza i musi wkladke wyjac. Bedzie zakladac miedzianke. Wiec nie da sie powiedziec jak twoj organizm zareaguje dopuki nie zaryzykujesz i nie sprawdzisz tego na sobie. manymanyways to ze tobie zaszkodzila miedzianka i masz problemy przez nia to nie znaczy ze inne musza miec. A odnosze wrazenie (moze mylne) ze na sile probujesz straszyc wszystkie chetnie na miedzianke swoim przypadkiem i na sile starasz sie powiedziec ze to samo zlo. Ja NIE MAM ZADNYCH PROBLEMOW z miedzianka. Wszysto jest tak samo jak bylo a nawet lepiej bo miesiaczki sa calkowicie bezbolesne i skape tzn trwaja 2 dni, potem 2 dni plamienie/brudzenie. Wiec dopuki kazda z nas nie wytestuje na sobie czegos to nie bedzie wiedziala czy jej szkodzi czy nie. Wiec przykro mi ze u ciebie bylo jak bylo ale nie musisz straszyc tym innych dodajac ciagle jakie to masz przez miedzianke problemy i ze opiszesz w gazecie ku przestrodze. Ja np ryzykowalam zakladanie miedzianki poniewaz mam bardzo mocne uczulenie na Nikiel a ze na miedź nie robia testow to balam sie ze tez moge miec, ale zaryzykowalam i wszystko jest ok. Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2012-01-05 o 22:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3783 |
Przyczajenie
|
manymanyways dokladnie to samo pomyslalam o Twoich opiniach wczoraj, ale nie chcialo mi sie pisac
![]() ja_majka_i_ja, bylam na mirenie przez 7 mcy i juz po dwoch mcach nie mialam miesiaczki w ogole. Wiem, ze generalnie mirena tak dziala, ze miesiaczki zanikaja . To moze i byl plus tej wkladki, ale to zaburzenie naturalnego cyklu zabilo moje libido i spowodowalo wypryski na twarzy . Teraz od 1,5 mca mam miedzianke 10-letnia i wrocilam do zycia, a w zasadzie do malzenskiego loza ![]() Edytowane przez Ewka301 Czas edycji: 2012-01-06 o 09:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3784 |
BAN stały
|
Dziewczyny jakiś czas temu czytałam wasz wątek, wtedy na rynek chyba wchodziła spirala dla nieródek, w formie prostego drucika, chyba z koralikami, ona była chyba bez hormonów. Niestety nie wiem gdzie są moje notatki z jej nazwą i ówczesną ceną.
Na pewno wiecie o jaką mi chodzi ![]() Dlatego teraz chciałam się dowiedzieć jaka jest jej aktualna cena i czy jets już dostępna na polskim rynku? Czy nadal macie z jej założeniem na NFZ problem? Może wiecie gdzie robią to w Trójmieście? Mnie od zawsze polecali gabinet w Gdyni na Świętojańskiej, ponieważ tam rzekomo miła i kompetentna babeczka przyjmuje (niestety po latach zapomniałam nazwisko), zastanawiam się nad nim. Chcę jak najszybciej założyć spiralkę, myślicie, że od pierwszej wizyty ile jeszcze muszę mieć odbytych by móc już ją założyć? Nie chcę spiralek hormonalnych ale chcę mieć pewność, że nie zajdę w ciążę tylko dlatego bo moja ich nie miała ![]() Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2012-01-06 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3785 |
ma zielone pojęcie
|
mmm3m, zapewne chodzi Ci o GyneFix (choć ponoć są też inne spirale dla nieródek). Z tego, co wiem to jednak żadna spirala dla nieródek nie jest w Polsce dostępna. Trzeba ją sprowadzać z zagranicy i znaleźć ginekologa, który umie ją założyć (z tego, co wiem to trochę inaczej się zakłada tradycyjną spiralę, a inaczej spiralę dla nieródek).
#3786 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety nie moge podac zrodla, ale przeczytalam to na wizazu na watku o Gyne Fix albo na tym, nie pamietam dokladnie. mmm3m jak zakladalam prywatnie w Gda, jesli jestes zainteresowana moge przeslac namiary na pm. Moje wrazenia po zakladaniu opisywalam w tym watku w pazdzierniku. U mnie juz ponad 3 miesiace, okres sie ustabilizowal(trwa 4 dni, jest nieco bardziej obfity niz normalnie, ale bez skrajnosci na szczescie), bole miesiaczkowe albo nie wystepuja albo sa takie jak zawsze, czyli bez zmian. Juz nie plamie, tylko lekko kilka dni przed miesiaczka, ale to raczej normalne przy spirali.
Edytowane przez curry Czas edycji: 2012-01-06 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3787 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak tak, możesz mi podać namiary na priv. Fajnie jakby gabinet miał swoją stronę internetową, chętnie poczytam co i jak. ![]() I lecę szukać twoich postów, bo ostatnio czytam wątek z dziurami ![]() Edit: Przeczytałam twoje posty, juz się bałam, ze może byłas kolejną osobą która tutaj niemiło wspomina ten zabieg. Ale jednak nie każdej to się zdarza. Sprawdziłam też cenę twojej wkładki i mnie nie przeraziła. Teraz tylko znaleźć gabinet, który zrobi to albo za darmo albo jak najtaniej,, jednak studentki są biedne - m.in. dlatego decyduję się na wkładkę, bo to jednorazowy koszt na który mogę się trochę poświęcić. Na tabletki anty nie zawsze bym miała pieniążki, poza tym ja już mam tyle różnych problemów, że nie chcę dorobiać sobie kolejnych przez skutki uboczne związane z tab.anty. Edytowane przez mmm3m Czas edycji: 2012-01-06 o 14:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niehormonalnych jest spory wybór i cenowo też ,posiadają miedż,złoto ,srebro dzialaja tak samo ,lekarz ci zaproponuje jakąś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3789 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3790 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na calym swiecie zaklada sie wkładki nieródką takie same jak rodzącym ,należy dobrac wielkość i kształt ba nawet mirenę, która jest duża zakłada się nieródką. Myślę ,że lekarze tego nie polecaja nieródką ze względu na ew. pozniejsze problemy z donoszeniem ciąży. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3792 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez curry Czas edycji: 2012-01-06 o 17:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3793 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No byc może ,dlatego dobrze ,że lekarze zakładaja "normalne" wkladki także nieródką ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3794 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3795 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jedyne czego troche sie boje to "niedonoszenia ciazy", ale z drugiej strony czytalam, ze to moze wystepowac przez przewlekle nieleczone zapalenie przydatkow(na ktore wkladka naraza bardziej), a umnie poki co(najwieksze ryzyko jest miesiac po zalozeniu) nic takiego nie ma miejsca. Na swiecie lekarze nie maja problemu z zakladaniem nierodkom. Ale czego mozna by sie spodziewac w kraju, w ktorym niektorzy wierza w mikropory w prezerwatywach ![]() A Paula Ty juz masz druga spirale?
![]() |
#3796 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() nie grzmię. a ostrzegać nikt mi nie zabroni. a nóż widelec ktoś nie kupi spirali jak przeczyta X takich opinii jak moja. a może, jakby ten ktoś wstawił sobie spiralę, miałby później podobne jak ja problemy. Kto wie? |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3797 |
Zadomowienie
|
manymanyways a mialas robione badania laboratoryjne? Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie ze morfologia(a konkretnie OB) wykazalaby stan zapalny?
Moze jakis posiew?
#3798 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3799 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Badanie ginekolokiczne nei zawsze wszystko czarno na bialym wykaze, a po badaniach mialabys pewnosc, ze np. nie ma juz stanu zapalnego.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3800 |
Rozeznanie
|
może i racja. W sumie 2 lekarki powiedziały mi, że jak badanie ginekologiczne i tym bardziej usg wskazuje że jest ok, to jest. zresztą dostałam sporą dawkę antybiotyków, jakoś myślałam że nie ma siły żeby mi nie pomogły :P może faktycznie powinnam zrobic morfologię, dzięki za wskazówkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3801 |
Przyczajenie
|
Witam,
weszlam sobie z ciekawosci na Forum, i troche sie zestresowalam. Ale widze, ze nie ja jedna, bo buziaczekk tez sie podniecila ![]() To, ze jedna z nas miala miedzianke i skutki uboczne, to chyba normalne, ze chce sie podzielic swoimi doswiadczeniami. I chwala jej za to. Ja mam Mirene, ale nie bede was na sile zmuszac do zakladania jej, bo nie oto tu chodzi. Nie mam zadnych skutkow ubocznych. Chociarz jak stosowalam inna forme antykoncepcji to zawsze bylam w tym procencie skutkow ubocznych. Miesiaczka mi zanikla, ale nigdy nie mialam jakis obfitych. Moj maz tez nie narzeka w lozku. ![]() Mam inna kolezanke, ktora ma miedzianke i wlasnie zmienia na Mirene, bo ma bardzo obfite i dlugie miesiaczki, i ma nadzieje na poprawe po Mirenie. Kazda metoda ma swoje plusy i minusy i to od nas zalezy co wybierzemy. Proponuje jednak doinformowanie sie o plusach i minusach i oczywiscie o kosztach. |
![]() ![]() |
![]() |
#3802 |
Raczkowanie
|
Hejka. Od dłuższego czasu śledzę ten wątek. Od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem założenia spirali. W końcu zdecydowałam - zakładam. Miałam tylko obawy, co na to mój lekarz, bo do tej pory jakoś nie był zbyt chętny. Dziś byłam u niego i pytam, czy mi założy, a on: skoro chcę, to mi założy. Tylko ze względu na tyłozgięcie macicy będzie mi zakładał w szpitalu, bo tam ma położną do pomocy. Pytam go, ile zapłacę, a on na to, że jak w szpitalu - to nic! Spiralę już kupiłam: Multiload cu 350 za 88 zł i modlę się o okres. Gdybym dostała najpóźniej w poniedziałek (tak powinien być, ale kto go tam wie), to już 30 byłabym zaspiralkowana. Pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez mam tyłozgiecie jak ogomna ilosc kobiet-nawet o tym nie wiedzą i lekarz zakladal sam. fajnie , że nic nie chce za ta usługę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3804 |
Raczkowanie
|
Ja o tyłozgięciu dowiedziałam się przy drugiej ciąży. Skoro mu wygodniej w szpitalu, to dla mnie lepiej - nie muszę płacić. Ma to jeden minus - muszę mieć okres w określone dni tygodnia, bo inaczej mi nie założy...
Pamiętam, że swoją zakładałaś na NZF, a teraz jak będzie? Bo chyba niedługo będziesz zmieniać? Edytowane przez ewciula29 Czas edycji: 2012-01-24 o 19:53 Powód: zapomniałam dopisać |
![]() ![]() |
![]() |
#3805 |
Raczkowanie
|
Rany, dziewczyny, przed chwilą umówiłam się z lekarzem, że jutro zakładamy spiralę. Rany, jak się cieszę i denerwuję... nie wiem, co bardziej... Trzymajcie kciuki za mnie!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3806 |
Raczkowanie
|
Witam. Może Wy mi podpowiecie którą spiralę wybrać- z hormonami czy bez. Obecnie jestem 8 tyg po 2 porodzie. WIęcej dzieci nie panuję. Kiedyś brałam tabletki i w miarę je znosiłam. Najbardziej obawiam się tycia i bolesnych okresów. ALe jak pisała któraś z was to sprawa indywidualna. Jak długo może utrzymywać się plamienie po założeniu? Mój okres na ogół trwa ok 7 dni, póki co po porodzie jeszcze nie miałam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3807 |
Przyczajenie
|
http://www.antykoncepcja.pl/index.ph...z-prof-debskim
Dużo na temat mireny jest również pod tym linkiem ---------- Dopisano o 07:28 ---------- Poprzedni post napisano o 07:20 ---------- http://www.krosno24.pl/opinie.php?po...t&topicid=3645 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez martamaciejowa Czas edycji: 2012-02-05 o 06:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#3808 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3809 |
Przyczajenie
|
ja miałam zakładaną pierwszą mirene w czasie przerwy 7 dniowej w tabletkach i następnego opakowania juz nie brałam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3810 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
pisałam tu juz kiedy zakładałam wkładke.Teraz moja przygoda z wkładka chyba juz dobiega konca.Wczoraj wyczułam zgrubienie -twarde jak kamien ![]() 2 lutego minal rok od jej załozenia.Musze jak najszybciej dostac sie do gina,a nie jest to łatwe,tym bardziej ze 13-stego powinnam dostac miesiaczke. ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:59.