![]() |
#3871 |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Ja nie sprawdzałam często sznurków.Zapominałam o tym.
Ja już po usunięciu spirali. Ból podobny do tego przy zakładaniu. Dr przepisała mi tabsy. Od nowego cyklu mam je brać. Szkoda,ze nie wyszło ze spiralką, bo to super sprawa i zdania nie zmienię. Mam lekkie tyłozgięcie macicy i podobno to było przyczyną tych moich problemów. Odczekam jakiś czas i spróbuję od nowa z wkładką ![]() Pozdrawiam Was dziewuszki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3872 |
Rozeznanie
|
ja to wiem, ale tz skarzyl sie ze podczas stosunku je wyczuwa.... teraz juz jest lepiej.
#3873 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3874 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wyciaganie mnie nic nie bolało a plamienie jest jakies dwa dni |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3875 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3876 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zakładałam ponad tydzień temu i mi powiedziano, że za 6 tyg mam przyjść na kontrol. I jak wtedy spirala będzie siedziała na właściwym miejscu, to już nie ma prawa się przesunąć. Bo ponoć w pierwszych tygodniach po założeniu czasami może się ułożyć inaczej, ale też będzie zabezpieczać. Zakładałam 2 dni przed okresem i jak go dostałam, to już tydzień mam same plamienia. Sznureczki wyczuwam palcami, ale mój mąż ich nie czuje. Aha i zakładałam 8 lat po porodzie naturalnym bez znieczulenia i nic mnie nie bolało, także bez paniki kobietki. Edytowane przez truskawk_a Czas edycji: 2012-08-17 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3877 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1,5 roku miałam spiralę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3878 |
Raczkowanie
|
Mam już trzecią mirenę, jestem zadowolona i szczerze polecam
![]() Fakt, może boleć zakładanie - mnie bolało, ale to nie znaczy, że każda będzie miała tak samo ![]() Mimo, iż moje miesiączki nigdy nie należały do tych obfitych i długich - raptem do 3 dni a używac mogłam wkładek higienicznych, tak teraz sa jeszcze krótsze i jeszcze bardziej skąpe- czasem jeden dzień, czasem pół, czasem kilka godz, przy wkładkach pozostałam. Wcześniej brałam tabletki, po urodzeniu dziecka, zdecydowałam się na spiralę, cieszę się z wyboru. Ale zawdzięczam to raczej mojemu lekarzowi, bo to On podsunął mi ją, mimo iż wtedy ( pierwsza mirena 2002r ) była ona raczej nowością, przynajmnie tu gdzie mieszkam. W sumie to nawet byłam drugą pacjentką mojego gin. ( pierwszą była Jego żona ![]() Jak wspomniałam jestem zadowolona z niej. I pewnie przy niej pozostanę, no chyba, ze mój lekarz zaproponuje równie coś tak dobrego - tu musze dodać , ze mam do mojego lekarza pełne zaufanie ![]() Nie jestem osobą zbytnio przewrażliwioną na punkcie zdrowia ![]() Rzeczywiście cena może być powalająca czy też zaporowa dla niektórych, można by powiedzieć, ze największy wydatek jest przy pierwszy załozeniu, bo potem każde następne - a wiemy już kiedy ono nastąpi- az tak się nie odczuwa, wystarczy parę zł miesięcznie odłożyć i już się potem tego nie odczuwa jednym dużym szarpnięciem z konta ( można zrezygnować np z jednego lakieru do paznokci miesięcznie czy innego drobiazgu ![]() U mnie załozenie jej to koszt - 250 zł + koszt spirali. Nie kupuję sama w aptece, tylko dzwonię do lekarza, i to On mi ją kupuje ( oczywiście mam rachunek do wglądu, ale też wychodzi taniej ) Ale też nie ma co się czarować, jeśli chcemy mieć coś dobrego, coś co jest naprawdę skuteczne to musi to kosztować. Mogę tylko dodać, że mój gin nie miał jeszcze przypadku ciąży u żadnej ze swoich pacjentek ( oj uwierzcie, ma ich napwdę sporo ) stosujących mirenę. Przy innych - ale tu nie podam nazw, bo nie wypytywałam- miał, co by znaczyło, że jednak mirena jest dobrym środkiem anty.
#3879 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
od kilku dni mam jakies dziwne bole, takie niby skurcze macicy i bole plecow... jakby okres sie zblizal /co nie jest prawda/. wczoraj mialam jakis wielki skurcz, ktory jednak ustapil po paru sekundach, nie mam podwyzszonej temperatury. jakies 3 tyg. temu bylam u ginekologa i przy badaniu stwierdzila ze wszystko ok, nie wspominala nic o np. powiekszonych jajnikach czy cos w tym stylu. czy te bole sa normalne przy spirali? mam ja 2 i pol miesiaca i ogolnie jestem zadowolona, ale troche sie niepokoje tymi dziwnymi bolesciami. dodam jeszcze, ze za tydzien ide na usg kontrolne zeby sprawdzic czy spirala siedzi poprawnie.
http://www.youtube.com/watch?v=XZBgmb0Yapo Edytowane przez telka146 Czas edycji: 2012-09-04 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 |
Raczkowanie
|
Zakładałam spiralę dzień przed okresem. Parę dni potem sprawdzałam palcem, to czułam sznureczki. A teraz po około 4 tygodniach od założenia ich nie czuję. Powiedzcie mi proszę, czy sznureczki nie zawsze są wyczuwalne? Na kontrol idę za jakieś 2-3 tygodnie. Schizuję, że mi wypadła. Czy można nie zauważyć np. podczas toalety, że spiralka wypadła?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3881 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() W trakcie cyklu szyjka macicy zmienia swoje polozenie, wiec w pewnych dniach mozesz nie wyczuwac nietek. Nitki tez moga sie zawinac, mozesz je miec bardzo krotko przyciete itd. Najlepiej sprawdzac po okresie i lepiej nie robic tego codziennie ze wzgledow higienicznych ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3882 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3883 |
Rozeznanie
|
Koleżanki mirenowiczki, mam mały problem... wydaje mi się, że z mireną. Ostatnio podczas stosunku i po nim bolało mnie nieco podbrzusze. To jest takie kłucie zaraz nad wzgórkiem łonowym, bardziej w prawą stronę. Nasila się to podczas chodzenia, napinania mięśni i kiedy pęcherz mam pełny. Często chodzę siusi, ale z tym to ja zawsze tak miałam, tyle że teraz właśnie troszkę mnie kłuje... po oddaniu moczu jest jakiś czas ok, potem znowu to wraca. Mam tak już 3 dzień i się zastanawiam, czy to infekcja pęcherza? Czy z mireną coś nie tak? W ogóle nie miałam okresu w tym miesiącu, ale okropnie bolą mnie piersi od wczoraj, może ten brzuch i kłucie to zapowiedź okresu? Do tej pory miałam co miesiąc plamienia, nie trafiło się tak, że całkiem okresu nie było.... Czy któraś z mirenowiczek miała podobnie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3884 |
Wtajemniczenie
|
A w ciąży nie jesteś?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3885 |
Rozeznanie
|
To raczej niemożliwe, bo mam przecież mirenę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3886 |
Wtajemniczenie
|
No wiesz z opisu to cięzko wywnioskować co cię boli, ale ciąża też może być bo i z wkładka się zdarzają a skoro nie masz wyraźnych objawów zapalenia pęcherza, za to @ nie było
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3887 |
Rozeznanie
|
Kurczaczki no nie było @, ale przy mirenie podobno może być całkowity zanik.... Tyle, że przez prawie rok miałam chociażby małe plamienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3888 |
Wtajemniczenie
|
A ile czasu mineło od terminu spodziewanej miesiączki? Może to owulacja?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3889 |
Rozeznanie
|
Powinnam dostać między 10 a 13 września, a nie było nic
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3890 |
Wtajemniczenie
|
No to może owulacja, też zależy jak długie miałas wcześniej cykle i czy miałaś takie bóle owulacyjne. No i zrozumiałam,że boli/ciągnie jakby bardziej po prawej stronie - co by wskazywało albo na jajnik albo na ciążę ale to tylko luźne przypuszczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3891 |
Rozeznanie
|
Przy mirenie miałam coś podobnego, w tym miesiącu jakby mocniej... Cykle normalnie trwają 28 dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3892 |
Przyczajenie
|
Hej. Słuchajcie chyba nie wiecie CZYM jest spirala bo na pewno nie środkiem zapobiegawczym.
http://www.voxdomini.com.pl/sw/gloria_polo.htm Nie chcę żebyś wzięła mnie za fanatyczkę, ale zachęcam Cię do poczytania linku, dużo zrozumiałam przez niego. "Wiecie, jakie jest naprawdę działanie spirali? Mikroaborcja. Tak, spirala powoduje mikroaborcję, gdyż zapłodniona komórka jajowa chce się zagnieździć w macicy i nie może z powodu spirali, jak wam już to wcześniej powiedziałam. Te zapłodnione komórki jajowe to są już ludzie. Mają już duszę, w pełni wykształconą duszę, a nie pozwala się im żyć." Można decydować o swoim ciele ale nie o ciele innego człowieka. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3894 |
Wtajemniczenie
|
A ta historia rażenia piorunem to co ma do spirali??
po pierwsze to przerwanie ciąży ma miejsce gdy zaistnieje ciąża (to niezbędny warunek ![]() po drugie dusza to nie jest termin medyczny i medycyna nic nie wie na temat duszy zapłodnionej komórki jajowej zapłodniona komórka jajowa to też nie człowiek w sensie biologicznym bo nie ma cech gatunkowych Homo sapiens - takowe osiągnie dopiero w 9 tygodniu ciąży więc w świetle medycyny działanie spirali to ani aborcja, ani zabijanie ludzi ani dusz, a jeśli kogoś interesuje pogląd danej religii nt zjawisk biologicznych i duchowych zachodzących podczas stosowania wkładek wewnatrzmacicznych to najlepiej aby sie udał do odpowiedniego przedstawiciela kościoła |
![]() ![]() |
![]() |
#3895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3896 |
ma zielone pojęcie
|
Mały offtop: a jak jest z genami? One nie świadczą o tym, że zarodek jest zarodkiem gatunku homo sapiens?
#3897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdyby takie faktycznie było działanie spirali miedzianej... ![]()
![]() |
#3898 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zapewne owa przewidywana możliwość jest wystarczającym argumentem dla wyznawców części religii. W medycynie trudniej coś (lub kogos) zdefiniować , tak aby wyczerpywało to wszystkie możliwości różnorodności (i jednocześnie było poprawne etycznie!) Wydawałoby się,że materiał genetyczny powinien najściślej definiowac człowieka. Jednak o tym czy powstanie przedstawiciel tego gatunku nie decyduje sama zawartośc genów, a ich ekspresja (często zależna od mniej specyficznych gatunkowo rejinów inf.genetycznej). póki nie mamy możliwości zdefiniowania jaka pula genów stanowiłaby o zaistnieniu człowieka i sprawdzenia tej zawartości w danym materiale genetycznym to nie wiemy czy powstanie człowiek. Zaś gdy doświadczalnie stwierdzimy rozwój płodu z zygoty możemy juz określic przynależność gatunkową. Powstała w wyniku zapłodnienia zygota obarczona nieprawidłowa ilościa chromosomów (czy ich fragmentów) może nie rozwinąc się w zarodek czy płód (a czy wg opinii osób uważających,że zygota to już człowiek - czy to był człowiek?? ) choć zapewne ma geny występujące tylko u ludzi. A np. komórki nowotworowe moga mieć prawidłową ploidię, istotne dla powstania gatunku geny, ale czy to sprawia,że są ludzmi? ![]() ![]() Edytowane przez fankapsychiatrii Czas edycji: 2012-10-05 o 08:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3899 |
Zadomowienie
|
Ależ wywód. Z zaciekawieniem czytałam
![]()
#3900 |
Rozeznanie
|
a moze skoro zaplodniona komorka jajowa nie moze sie zaimplantowac w macicy to dusza tez nie?
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.