|
|
#4291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wkładka domaciczna Jaydess
Rozumiem, dzięki za odpowiedź. U mnie jest tak: cerę zawsze miałam skłonną do czerwonych wyprysków i gul, raczej nie do zaskórników. Przy braniu tabletek antykoncepcyjnych cera idealna nie jest, tzn. muszę dbać o skórę i nie mam tak jak niektórzy, że zero pryszczy
Aczkolwiek nie jest też źle i ogólny stan skóry jest bardzo dobry, po prostu muszę się pilnować. Strasznie się boję, że przy Jaydess wrócą gulowe koszmary, ale cóż, jak nie zaryzykuję to się nie dowiem Po prostu przerażające jest to, że "u więcej niż 1 na 10 kobiet" występuje to pogorszenie cery, więc długo... Ale jak Twoja lekarka mówi, ze po kilku cyklach powinno się unormować, to dobrze. Jeśli to nie problem, poinformuj za jakiś czas jak się czujesz i jak buzia ![]() Swoją drogą rozbieżności cenowe mnie zaskakują. Doz: 670 zł, internetowa "Apteka przy żwirki": 390 zł
|
|
|
|
#4292 |
|
Kici kici miau miau
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Rodzilas dzieci?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4293 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4294 |
|
Kici kici miau miau
|
Czyli masz mala macice teoretycznie. Wiec musisz kupic mala wkladke.. Sa rozne oznaczenie np short. Powiedz w aptece, ze mala wkladke. On line nie ma ale moze stacjonarnie ci zamowia albo zamow sama
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4295 |
|
Przyczajenie
|
W Aptece przy Żwirki cena jest tak niska, bo wkładka ma krótką datę ważności (musi zostać założona do 30.06.15, pewnie chcą szybko wyprzedać).
|
|
|
|
#4296 |
|
Zakorzenienie
|
Rzeczywiście
|
|
|
|
#4297 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam spiralę miedzianą od 4 lat i żadnych "skutków ubocznych",jedynie prócz zapalenia pęcherza moczowego po 4 miesiącach od założenia,mam 5 letnią wiec jeszcze rok.Tą miałam zakładana "na żywca" więc nastepna będzie juz u innego gina bo chcę znieczulenie bo niestety u mojej gin nie stosuje sie znieczulenia a to bardzo boli.
Czy któraś z was miała zakładana spiralke w znieczuleniu?Czy znieczulenie naprawdę działa warto? |
|
|
|
#4298 |
|
Kici kici miau miau
|
A jaki ginekolog da ci znieczulenie w gabinecie?
Ja mialam tzw glupiego Jasia ale w szpitalu. Nic nie czulam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#4299 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#4300 |
|
Kici kici miau miau
|
Na pewno warto
ja na poczatku mialam bezi to byl koszmar i sie nie udalo z powodu bolu
|
|
|
|
#4301 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje bardzo już sie zdecydowałam ze znieczuleniem
|
|
|
|
#4302 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie,
a jak u Was z libido. U mnie przy stosowaniu różnych "tabletek" wynosi dosłownie ZERO. Jest to właściwie główny powód brania pod uwagę wkładki. Latka lecą i chciałabym się nacieszyć, bo na razie to szkoda gadać... |
|
|
|
#4303 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4304 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja również zastanawiam si e nad założeniem wkładki hormonalnej, jestem umówiona na zwykłą i nie wiem czy zmieniać czy nie
|
|
#4305 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Czytam ten wątek już jakiś czas. Po wielu miesiącach zdecydowałam się w końcu na założenie wkładki miedzianej. Sam zabieg przebiegł ku mojemu zdziwieniu całkiem szybko i prawie bezboleśnie, pomimo ze jestem po 2cc i nigdy nie rodziłam siłami natury. Jestem właśnie w trakcie pierwszej spiralkowej miesiączki i nie wiem kiedy się skończy bo na razie się nie zapowiada.
I tu moje pytanie czy bierzecie dziewczyny jakieś suplementy czy np żelazo żeby zapobiegać ewentualnej anemii, z powodu obfitszych miesiączek. |
|
|
|
#4306 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po przeanalizowaniu zdecydowałam sie na Jaydess. Zwykła miedzianka to jednak dyskomfort, a gynefix odpada bo chciałabym w przyszłości dzieci. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#4307 |
|
Kici kici miau miau
|
A nie ppwiedzial lekarz ze na miedzianej spirali sa obfitsze miesiaczki?
|
|
|
|
#4308 |
|
Przyczajenie
|
Ja byłam świadoma tego ze będą to obfitsze miesiączki. pytam tylko czy stosujecie suplementacje żelazem np
|
|
|
|
#4309 |
|
Kici kici miau miau
|
Wszystko zalezy odbwynilow morfologii. Twoj organizm sam moze sobie poradzic ale moze byc tak ze nie. W razie czego sa dostepne leki ktore troszke hamuja obfite miesiaczki np Exacyl. Ale na recepte
|
|
|
|
#4310 |
|
Zakorzenienie
|
a jaki wpływ ma gynefix na późniejsze ciąże?
|
#4311 |
|
Konto usunięte
|
Wkładka domaciczna Jaydess
Ginekolog tłumaczył, ze pojawiły sie publikacje na temat tego, ze przy używaniu gynefixu wytwarzają sie przeciwciała antyplemnikowe, ma to związek z tym, ze gynefix jest wszczepiany, co powoduje przerwanie ciagłości tkanki i uruchamiają sie mechanizmy immunologiczne . Przy Jaydess nie zaobserwowano zmian płodności pomiędzy kobietami stosującymi ta wkładkę a kobietami nie stosującymi tej metody. Jest tez mniejsza , wiec łatwiej ja wprowadzić kobiecie która nie rodziła i działa nawet jesli troszkę sie wysunie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez 201607231711 Czas edycji: 2015-05-07 o 20:06 |
|
|
|
#4312 |
|
Konto usunięte
|
A ja mam pytanie z męskiej strony: kłują mnie w penisa nitki, to normalne?
Najczęściej podczas pozycji klasycznej, widocznie taki kąt. Skrócenie nitek chyba niewiele pomoże bo akurat z partnerką lubimy głęboką penetrację aż do końca (do samej szyjki macicy), a nitki coś wystawać przecież muszą. |
|
|
|
#4313 |
|
Raczkowanie
|
Do osob ktore maja wkladke
Przez ile bolalo was podbrzusze ? Mnie po zalozeniu bolało tydz. Tydz spokoju i znowu :/ czuje jakby ukucia. Nie mam plamien moze lekko sluz ciemny. Bole sa bardzo bolesne takie skurcze co jakis czas |
|
|
|
#4314 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, po ponad 3 latach kończę (niestety) moją przygodę ze spiralą. Przesunęła się i jestem w ciąży. To były trzy piękne lata mojego życia i szkoda, że tak się stało... Muszę wrócić do tabletek...
|
|
|
|
#4315 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
A mnie męczy jedno pytanie jak to jest z paleniem papierosów przy tej wkładce? Pytałam swojego lekarza i powiedział, ze nie ma żadnych przeciwwskazań takich jak przy tabletkach dwuskładnikowych dlatego też między innymi się na nią zdecydowałam.Tym czasem przeglądają różne strony natknęłam się na ulotkę informacyjną innej wkładki hormonalnej Levosert i tam jasno jest napisane, że nie wolno palić podczas jej stosowania. Czyli jak to w końcu jest? W ulotce Jaydees i Mireny nie mam żadnej informacji o papierosach a w ulotce Levosert taką informację już znajdujemy? Może jakaś dobra dusza mi to wytłumaczy, bo nie ukrywam że teraz się trochę przeraziłam. Pozdrawiam |
|
|
|
#4316 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, czy któraś z Pań ma PCOS i zdecydowała się na tę wkładkę?
Ciekawi mnie, czy hormony zawarte w tej wkładce działają podobnie korzystnie na to schorzenie, jak te z tabletek.
|
|
|
|
#4317 |
|
Raczkowanie
|
W poniedzialek bylam na kontroli
Wszystko jak najbardziej w porzadku ! Jestem mega zadowolona ze wybralam jaydess. W ogole o niej nie pamietam nie mam zadnych skutkow ubocznych tak jak mialam przy tabletkach. Zauwazylam nawet wzrost libido jestem przeszczesliwa oby tak dalej
|
|
|
|
#4318 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tabletki, to zwiększają one ryzyko choroby zakrzepowo-zatorowej. Tak samo jak papierosy. Dlatego oba te czynniki zwiększają je na tyle, że przynajmniej z jednego powinniśmy zrezygnować. Zwłaszcza, jeśli do tego dochodzi jeszcze np. otyłość lub wiek powyżej 35 lat. Wkładka natomiast działa hormonem tylko w obrębie macicy i dlatego nie zwiększa ryzyka tej choroby. Myślę, że producenci Levosert-u chcieli się po prostu dodatkowo zabezpieczyć, żeby nikt ich nie skarżył w razie wystąpienia efektów ubocznych. Innego wytłumaczenia nie znajduję. Może ktoś posiada inną wiedzę na ten temat Tak czy inaczej palenie lepiej rzucić :P
|
|
#4319 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z Jaydess, ile macie lat?
Dzisiaj byłam na wizycie u nowego lekarza. Mam 22 lata, doktor powiedział, że nie założy mi wkładki, ponieważ jestem zbyt młoda i ponieważ - uwaga - nie rodziłam. Gdy zaskoczona powiedziałam, że przecież podobno wkładka ta jest przeznaczona dla kobiet nierodzących, usłyszałam że większość lekarzy stwierdzi, że to tylko chwyt Podobno wkładka zwiększa ryzyko zrostów macicy, co w przyszłości może skutkować problemami z zajściem w ciążę. Nie planuję w przyszłości dzieci, jednak w opinii lekarza jestem zbyt młoda na taką decyzję i mogę jeszcze zmienić zdanie. Dlatego też spotkałam się z odmowną decyzją. Rozumiem dlaczego lekarz nie chce brać odpowiedzialności za potencjalne problemy w przyszłości, jednak jestem zdenerwowana sytuacją. W dalszym ciągu wolałabym przejść z tabletek na wkładkę, która ma tylko jeden hormon i która nie obciąża tak bardzo wątroby, a w dodatku o której nie trzeba codziennie pamiętać. Wkładka dla nieródek nie jest dla nieródek, losie... |
|
|
|
#4320 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W długiej rozmówek z lekarzem wyjaśnił mi, ze Jaydess jest mniejsza niż inne wkładki, dlatego łatwiej je założyć kobietom, które nie rodziły. Pokazał gynefix, Jaydess i tradycyjna miedzianke. Sa różnice. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:25.

Aczkolwiek nie jest też źle i ogólny stan skóry jest bardzo dobry, po prostu muszę się pilnować. Strasznie się boję, że przy Jaydess wrócą gulowe koszmary, ale cóż, jak nie zaryzykuję to się nie dowiem

jestem przeszczesliwa
Podobno wkładka zwiększa ryzyko zrostów macicy, co w przyszłości może skutkować problemami z zajściem w ciążę.