Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-08, 20:31   #4321
Vinnga
Zakorzenienie

Dot.: Wkładka domaciczna Jaydess

Cytat:
Napisane przez _Caoimhe_ Pokaż wiadomość
W długiej rozmówek z lekarzem wyjaśnił mi, ze Jaydess jest mniejsza niż inne wkładki, dlatego łatwiej je założyć kobietom, które nie rodziły. Pokazał gynefix, Jaydess i tradycyjna miedzianke. Sa różnice.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie rozumiem jakie jest odniesienie tego posta do mojego.
Pytałam ile macie lat - osoby, którym ginekolog założył Jaydess - ponieważ mnie Jaydess odmówiono ze względu na wiek i to, że nie rodziłam. Nie ze względu na rozmiar Jaydess, a ze względu na ryzyko utrudnionego zajścia w ciążę w przyszłości.
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 20:43   #4322
magdaa3008
Raczkowanie

Ja mam 23 lata i nigdy nie rodzilam. I glupota jest jak lekarz mowi ze moze powodowac zrosty. I ze nie mozna jej zalozyc nierodkom. Przeciwskazaniem moze byc za mala macica ale nie to ze nie rodzilas. Proponuję zmiane lekarza
magdaa3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 04:59   #4323
201607231711
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vinnga Pokaż wiadomość
Nie rozumiem jakie jest odniesienie tego posta do mojego.

Pytałam ile macie lat - osoby, którym ginekolog założył Jaydess - ponieważ mnie Jaydess odmówiono ze względu na wiek i to, że nie rodziłam. Nie ze względu na rozmiar Jaydess, a ze względu na ryzyko utrudnionego zajścia w ciążę w przyszłości.

Mam 22, wyjaśniłam czemu jest dla nierodek i jaka widzę różnice pomiędzy innymi wkładkami. Badania nie wykazują negatywnego wpływu na płodność.

201607231711 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 12:48   #4324
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 22, wyjaśniłam czemu jest dla nierodek i jaka widzę różnice pomiędzy innymi wkładkami. Badania nie wykazują negatywnego wpływu na płodność.

A, dobra, dzięki
Też mi się wydawało, że nie wpływa na płodność, w przeciwieństwie do Gynefixu. No trudno, poszukam innego lekarza.
Stary 2015-06-11, 14:34   #4325
magdaa3008
Raczkowanie

gynefix również nie wpływa na płodność ! Niby jakim cudem :x
Nie szerzcie takich nieprawdziwych informacji
Stary 2015-06-11, 16:20   #4326
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdaa3008 Pokaż wiadomość
gynefix również nie wpływa na płodność ! Niby jakim cudem :x
Nie szerzcie takich nieprawdziwych informacji
Hmmm:

Cytat:
Ginekolog tłumaczył, ze pojawiły sie publikacje na temat tego, ze przy używaniu gynefixu wytwarzają sie przeciwciała antyplemnikowe, ma to związek z tym, ze gynefix jest wszczepiany, co powoduje przerwanie ciagłości tkanki i uruchamiają sie mechanizmy immunologiczne . Przy Jaydess nie zaobserwowano zmian płodności pomiędzy kobietami stosującymi ta wkładkę a kobietami nie stosującymi tej metody.

Jest tez mniejsza , wiec łatwiej ja wprowadzić kobiecie która nie rodziła i działa nawet jesli troszkę sie wysunie.

Z tego wynika, że jeśli ktoś ma tendencje autoimmunologiczne, to lepiej nie ryzykować. A ja niestety w swoim organizmie mam różne przeciwciała i nie chciałabym dolewać oliwy do ognia.
Stary 2015-06-13, 08:54   #4327
magdaa3008
Raczkowanie

Haha tu chodzi o to ze gynefix jest z miedzi i jak KAZDA wkladka miedziana dziala na macice w sposob taki ze reaguje ona na miedź i nie wytwarza wysciolki odpowiedniej grubosci co powoduje utrudnione zagniezdzenie sie zaplodnionej komórki bo jest podrazniana a organizm traktuje ja jak intruza owszem ale tak samo traktuje jaydess bo to cialo obce. Dodatkowo caly ten efekt zanika gdy wyjmujemy wkladke. Czytalam dostepne badania na temat gynefixu i jaydess a raczej skyla w usa. I nie doczytalam sie o problemach z potomstwem po wyjeciu wkladki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-06-13, 09:35   #4328
201607231711
Konto usunięte

Cytat:
Haha tu chodzi o to ze gynefix jest z miedzi i jak KAZDA wkladka miedziana dziala na macice w sposob taki ze reaguje ona na miedź i nie wytwarza wysciolki odpowiedniej grubosci co powoduje utrudnione zagniezdzenie sie zaplodnionej komórki bo jest podrazniana a organizm traktuje ja jak intruza owszem ale tak samo traktuje jaydess bo to cialo obce. Dodatkowo caly ten efekt zanika gdy wyjmujemy wkladke. Czytalam dostepne badania na temat gynefixu i jaydess a raczej skyla w usa. I nie doczytalam sie o problemach z potomstwem po wyjeciu wkladki
Z tym, że tradycyjna miedzianka nie jest zaczepiana w macicy, nie dochodzi do przerwania ciągłości tkanki i nie wywołuje to reakcji immuno Na moje ma to sens. Nie chodzi o jej działanie antykoncepcyjne związane z miedzią. Nie ma co demonizować, nikt nie będzie po tym bezpłodny, ale może być utrudnione zajęcie w ciąże zaraz po wyjęciu wkładki. Nie jest to nieodwracalne.Nie narzucam nic, nie odradzam, każda z nas musi wybrać dobrą metodę dla siebie

Sama planowałam gynefix. Uważam tą metodę za bardzo dobrą.

Edit.. Coś wizaż mi wariuje. :-(
Stary 2015-06-13, 14:36   #4329
Vinnga
Zakorzenienie

Caoimhe, a Ty już masz założoną Jaydess?
Stary 2015-06-13, 15:00   #4330
201607231711
Konto usunięte

Cytat:
Caoimhe, a Ty już masz założoną Jaydess?

Zbieram fundusze

Stary 2015-06-15, 21:16   #4331
toliveistodie
Przyczajenie

Mam 31 lat, rodziłam cc, 3 lata temu, dzisiaj założyłam Jaydess - cena w aptece 390zł, założenie za darmo - mam w pakiecie LuxMed.
Nie bolało - raczej nieprzyjemne uczucie, nic nie czuję teraz, po kilku godzinach - zobaczymy jak będzie.
toliveistodie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-16, 05:05   #4332
luffka
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym, że tradycyjna miedzianka nie jest zaczepiana w macicy, nie dochodzi do przerwania ciągłości tkanki i nie wywołuje to reakcji immuno Na moje ma to sens. Nie chodzi o jej działanie antykoncepcyjne związane z miedzią. Nie ma co demonizować, nikt nie będzie po tym bezpłodny, ale może być utrudnione zajęcie w ciąże zaraz po wyjęciu wkładki. Nie jest to nieodwracalne.Nie narzucam nic, nie odradzam, każda z nas musi wybrać dobrą metodę dla siebie

Sama planowałam gynefix. Uważam tą metodę za bardzo dobrą.

Edit.. Coś wizaż mi wariuje. :-(
Nie wprowadzaj w błąd jak nie masz sprawdzonych informacji!!
Jestem jedną w pierwszych kobiet w Polsce, której założono tutaj Gynefix... I na jej temat wiem akurat bardzo dużo.

Zresztą to jest temat o Jaydess i tego się trzymajmy
Stary 2015-06-23, 13:32   #4333
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
W poniedzialek bylam na kontroli
Wszystko jak najbardziej w porzadku !
Jestem mega zadowolona ze wybralam jaydess. W ogole o niej nie pamietam nie mam zadnych skutkow ubocznych tak jak mialam przy tabletkach. Zauwazylam nawet wzrost libido jestem przeszczesliwa oby tak dalej
I nie pojawiły się żadne plamienia międzymiesiączkowe itp itp? Nic ?
Stary 2015-06-23, 13:44   #4334
CherrryCat
Zakorzenienie

Cytat:
I nie pojawiły się żadne plamienia międzymiesiączkowe itp itp? Nic ?
No wlasnie wlasnie . Ja tez jestem ciekawa ;p. Ja stosuje tabsy ale od jakiegos czasu pekaha mi naczynka, pojawiaja sie siniaki. Mysle nad zmiana metody ale sie boje. Nie rodzilam, mam 20 lat. I jestem drobna i boje sie zakladania jak i tych nieregularnych miesiaczek i wgl. ;C

Wysłane z mojego GT-I8190

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-26, 12:14   #4335
CherrryCat
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EK21 Pokaż wiadomość
Ja również mogę wypowiedzieć się z doświadczenia.
Mój ginekolog zaproponował mi Jaydess bo z powodów zdrowotnych nie mogę przyjmować hormonów, a wkładka ma ich niewielką ilość i działa miejscowo. Ponadto jest jedyną wkładką dla nieródek dostępną na rynku. Patrząc na cenę trochę się wahałam ale to dla mnie najlepsze wyjście. Szukałam trochę informacji i założenie jej prywatnie to koszt od 1000 do 1200zł (przynajmniej w Warszawie). Ja zakładałam na koszt NFZ dostałam od gin receptę. W najbliższej aptece (żadna siecówka) chcieli 770zł, zalecam więc szukanie w Internecie. Im dalej szukałam tym było taniej w końcu kupiłam ją za 570zł (w aptece Marcinkowscy, dla zainteresowanych). Trzeba też znaleźć odpowiedniego ginekologa bo nie każdy zgodzi się na refundowane założenie. Moją koleżankę jej gin odesłał do swojego prywatnego gabinetu.
Wkładkę zakładałam 2 lutego, trzeciego dnia cyklu. Trochę się denerwowałam bo czytałam że to może boleć, okazało się że nie było po co, ból naprawdę niewielki, sam zabieg bardziej nieprzyjemny, ale może to kwestia indywidualna. Gin sprawdzał też na usg czy dobrze się ułożyła. Pisali również że ból może się utrzymywać przez kilka dni, ale ja następnego dnia nic już nie czułam. Dziś jest siódmy dzień cyklu i lekko plamię, odczuwam też niewielki ból, ale do przeżycia, da się go ignorować.
Jeśli chodzi o sex, również czytałam, że należy odczekać przynajmniej 8 dni, ale mój ginekolog zakazał mi stosunku przez miesiąc, aż do wizyty kontrolnej po kolejnej miesiączce.[/FONT]
Hej a mozesz powiedziec gdzie zakladalas ? I czy juz rodzilas ?

Wysłane z mojego GT-I8190

Wymiana

CherrryCat jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-26, 12:44   #4336
lightangel
Zakorzenienie

A czy któraś z tych dziewczyn które zakładały Jaydess ma może tyłozgięcie macicy? Widziałam dzisiaj w poczekalni u gina reklamę, dostałam ulotkę i zastanawiam się czy nie rozważyć na poważnie zamiany tabletek na wkładkę, ale ze względu na tyłozgięcie obawiam się że wkładka może nie ułożyć się odpowiednio albo może być wyczuwalna.
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-29, 12:19   #4337
Vinnga
Zakorzenienie

Nie wiem jak z Jaydess, ale wiem, że inne wkładki można zakładać przy rozpoznanym tyłozgięciu, więc tutaj też nie powinno być inaczej . Myślę jednak, że najlepszą opcją jest umówienie się do lekarza, aby ocenił czy Twoja budowa anatomiczna na to pozwala. Każda z nas jest inna i trafia do innych lekarzy, więc pewnie nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi.

Tymczasem ja umówiłam się do innego lekarza Obym tym razem trafiła dobrze
Stary 2015-06-30, 08:09   #4338
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem jak z Jaydess, ale wiem, że inne wkładki można zakładać przy rozpoznanym tyłozgięciu, więc tutaj też nie powinno być inaczej . Myślę jednak, że najlepszą opcją jest umówienie się do lekarza, aby ocenił czy Twoja budowa anatomiczna na to pozwala. Każda z nas jest inna i trafia do innych lekarzy, więc pewnie nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi.

Tymczasem ja umówiłam się do innego lekarza Obym tym razem trafiła dobrze
Wiem że wizyta u lekarza jest konieczna, nie wyobrażam sobie podjęcia decyzji bez dokładnej konsultacji z lekarzem, byłam po prostu ciekawa czy ktoś mógłby powiedzieć coś z własnego doświadczenia - zawsze będzie to inne spojrzenie niż z perspektywy lekarza.

Na ostatniej wizycie rozmawiałam z moją lekarką o wkładce i nie mówiła nic o tym, że mogłyby być jakieś problemy z moim tyłozgięciem. Choć tak naprawdę rozmowa była luźna, na zasadzie tego że dostałam ulotkę i mam się zastanowić czy w ogóle chciałabym wkładkę, a jak przyjdę za miesiąc po wyniki cytologii to lekarka odpowie na moje ewentualne pytania i pomoże mi podjąć ostateczną decyzję.
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-30, 13:02   #4339
magdaa3008
Raczkowanie

Na poczatku bolało mnie podbrzusze mocno nie ukrywam i w czasie okresu. Ale ostatni okres przeszłam lżej niż zazwyczaj (bez wkładki) odrobinie rozciągnał sie w czasie o 1-2 dni. plamien nie mialam lekkie co najwyzej zabarwienia sluzu ale nie plamilam. okres przesunał mi sie o tydzien wczesniej ale z tego jestem zadowolona Przetstowałam wkładke juz wiele razy i jak narazie sprawdza sie super. zapominam ze ja mam. no i nie mam swedzenia skory co mialam przy tabletkach ;/ no i nic nie musze brac czy wkladac itp
Co do tyłozgiecia pytałam mojego gin (bo moja kolezanka chciała tez ) i powiedział ze nie ma problemu jedynie ciezej (trudniej) ja załozyc no i jest to bardziej bolesne.
Co do gynefix sprawdziłam. to kłamstwo ze jakies problemy sie wytwarzaja przez to ze umieszcza się to na mięsniu. Radze zapoznac sie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-10, 15:41   #4340
Vinnga
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny, dzisiaj byłam u nowego lekarza. Zbadał mnie i powiedział, że jak najbardziej nadaję się na Jaydess W przyszłym miesiącu zakładam
Stary 2015-07-12, 16:16   #4341
Fithi
Przyczajenie

Cześć dziewczyny w tym tygodniu miałam zakładaną wkładkę Jaydess, lekarz sam mi ją zaproponował ze względu na to iż przez bardzo długi czas brałam tabletki (prawie 10 lat) i nie planuje dziecka. Jak dla mnie bomba, zakładaną wkładkę miałam na NFZ zapłaciłam cenę hurtową (lekarz zamawiał z hurtowni) tylko 430 zł.
Przyznaje że zabieg był dla mnie bardzo bolesny, ale raczej ze względu na to iż założyłam, że wytrzymam i w gruncie rzeczy nie spodziewałam się go aż tak wielkiego. Miałam zakładaną w 4 dniu krwawienia i niestety zdążyła mi się "przymknąć" szyjka macicy (stąd ten ból - lekarz musiał mi ją nieco "otworzyć"). Chciałam was dziewczyny dopytać jak długo i czy w ogóle odczuwałyście ból po zabiegu? Tzn. mija mi już 5 dzień po zabiegu i mam ciągle skurcze macicy niestety nie mogę powiedzieć że jest to lekki ból, nieco mocniejsze skurcze niż w pierwszym dniu miesiączki (niestety zawsze pierwszy dzień był dla mnie bolesny). Lekarz ostrzegał mnie że przez parę dni będzie się ból utrzymywał, bo macica będzie próbowała wypchnąć ciało obce, więc jest to całkowicie normalnie.
Chciałam zapytać jak to był w waszym przypadku? Wiem, że każdy jest inny :P ale chce wiedzieć czy już mam zacząć panikować czy spokojnie czekać aż przejdzie, ewentualnie dzwonić do lekarza?
Fithi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-12, 20:32   #4342
ewa 81
Raczkowanie

Fithi łączę się z Tobą w bólu Ja w piątek zakładałam miedzianą (400 zł prywatnie) w 3 dniu @ .Wyglądało to tak -badanie-założenie - usg .Nie było aż tak źle tzn da się przeżyć po za tym mam lekarza z fajnym podejściem a to też dużo daje (przynajmniej jak dla mnie ) też mam bóle takie jak opisujesz ,i to dość mocne więc to chyba norma .Zauważyłam że nasilają się wraz z upływem dnia (czyli jak więcej pochodzę ,poruszam się itd )Mi na kontrolę z usg (do przychodni na NFZ )kazał przyjść po kolejnym okresie ,mam nr tel.lekarza więc jak coś będzie nie bardzo w porządku to nawet na urlopie nie dam mu spokoju bo reszta lekarzy w moim mieście jest z tych co im sumienie nie pozwala
ewa 81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-12, 22:16   #4343
magdaa3008
Raczkowanie

Hej hej
To normalne ze boli mnie tez bolalo i to tak mocno ze ketonal nie pomagal. Ale teraz przy 3 okresie juz wystarczy ibuprom a okres jest o wiele mniejszy.
I mam pytanie do tych co maja dluzej !
Czy zmniejszyl sie wam okres ? Jak wyglada po dluzszym stosowaniu. Bo ja mialam bardzo obfite a teraz prawie go nie ma
Dzieki za odp

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-14, 11:39   #4344
Vinnga
Zakorzenienie

Magda, to ile Cię tak bolało? Aż do 3. okresu?
Stary 2015-07-14, 11:49   #4345
magbeth
Dzik

Ja tez prawie nie mam okresu, ale dzien, dwa przed mam cholerne bole brzucha. Wczesniej mialam obfitsza miesiaczke i opuchniete lydki przed, ale bol wystepowal rzadziej. Lekarz mowi, ze tak sie moze dziac i nie mam sie stresowac na zapas.
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-14, 20:17   #4346
magdaa3008
Raczkowanie

Bolalo mnie tylko przy okresie jak sie zaczynal i kilka dni. Ale teraz przy trzecim juz jest ok. Lekarz powiedzial ze to normalne. Bo cialo by chcialo usunac obce cialo. Teraz juz w ogole jej nie czuje i bol przy okresie jest mniejszy niz mialam bez wkladki a naturalnie jak mialam okresy to tez bardzo silne bóle (ketonal musialam brac)
Stary 2015-07-15, 19:36   #4347
SofiaPrunikos
Rozeznanie

Dziewczyny, zakładała któraś z was wkładkę w Rzeszowie? Szukam jakiegokolwiek ginekologa, ale dużo z nich rozkłada ręcę "bo nie mają odpowiedniego sprzętu" albo wołają o bagatela 1600 zł za założnie
SofiaPrunikos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 08:19   #4348
ewa 81
Raczkowanie

Ja zakładałam miedzianą za 400 zł po "sąsiedzku " w Tarnowie Lekarz godny polecenia -mogę dać namiary na priv -myślę że z inną też nie byłoby problemu .Chyba jedyny lekarz "bez sumienia" w moim mieście Coś mi się wydaje że nie "brak sprzętu odpowiedniego "jest problemem tylko chęć zarobku -" koszt rezygnacji z sumienia "
ewa 81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-16, 08:25   #4349
Vinnga
Zakorzenienie

Dziwne, że prawie każdy lekarz dookoła ma sumienie przepisywać tabletki antykoncepcyjne jak cukierki Z wkładkami mają jakiś dziwny problem.
Stary 2015-07-16, 10:33   #4350
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Dziwne, że prawie każdy lekarz dookoła ma sumienie przepisywać tabletki antykoncepcyjne jak cukierki Z wkładkami mają jakiś dziwny problem.
ja ostatnio uslyszalam ze takim co niem rodzily sie nie zaklada- od ginekologa.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości