![]() |
#4531 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
Jeśli chodzi o czas na który można ją zakładać, to możesz ja mieć na 5 lat ale na własną odpowiedzialność. Ginekolog ma obowiązek poinformować, że jest ona na 3 lata bo tak jest w ulotce, ale moim zdanie ze spokojem można ją wymienić/usunąć po 5 latach. Jak firma dostanie pozwolenie na 5 lat to będzie ono obowiązywać te które dopiero po pozwoleniu zostaną założone, bo prawo nie działa wstecz. Cytat:
Tzn podczas zakładania spirali najlepiej mieć krwawienie, ponieważ wtedy szyjka macicy się nieco otwiera w celu ujścia krwi miesiączkowej i samo zakładanie nie jest takie problematyczne, bo nie trzeba "rozciągać" jej mechanicznie, albo przynajmniej o wiele mniej niż gdy miesiączki nie ma. Bierzesz tabletki, dostajesz krwawienie z odstawienia i zakładasz spiralę. Np kiedy masz tabletki 21 szt to zazwyczaj krwawienie jest w przerwie między tabletkami i wtedy zwyczajnie nie bierzesz kolejnego opakowania. Jesteś normalnie zabezpieczona.
"Położna to najpiękniejszy zawód świata, to kobieta w bieli otwierająca oczy na świat i usta do krzyku" S. Leszczyńska Edytowane przez zojka20 Czas edycji: 2015-12-19 o 06:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4532 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
To dobrze, że nie trzeba przerwy. Mam nadzieję, że moja macica nadaje się do założenia :P Z tego co was czytam, to nierodzące też mogą mieć mirenę, nie tylko jaydess? Gin mi zaproponuje po zbadaniu mnie, która jest dla mnie? Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2015-12-19 o 11:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4533 | |
Kici kici miau miau
|
spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
Nie rob zadnej przerwy a nawet zaloz i dokoncz opakowanie. Wtedy jest szansa ze miesiaczka szybko zniknie ![]() Zoyjka, u mnie to Jaydess jest drozsza wkladka przynajmniej w aptekach. Edytowane przez ranka Czas edycji: 2015-12-19 o 15:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4534 |
Raczkowanie
|
Ranka, ale ja wcale nie twierdze, ze jaydes jest tansza. Ja tylko napisalam, ze levosert jest o wiele tanszy od mireny. Nic nie pisalam o cenie jaydes. Ona jest zblizona cenowo do miremy.
#4535 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, tak sie zastanawiam, bo 29 grudnia mam wizyte u GP na zalozenie wkladki. A co jak nie dostane do tego czasu okresu? Wiadommo, zawsze sie moze zdarzyc jakas 2-3 dniowa obsuwa np. ze wzgledu na stres. Boje sie, ze wizyta mi przepadnie i pani powie do zobaczenia za miesiac. Czy raczej bez problemu Wasi ginekolodzy przestawiali wizyte? Wiem, ze moze w UK jest troche inaczej, ale chcialabym miec ogolny poglad. Nie biore hormonow, wiec roznie moze sie zdarzyc.
Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2015-12-19 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#4536 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala u nieródki
Cytat:
Wysłane z mojego Classic przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4537 |
Konto usunięte
|
Napisz jutro do mnie pw. Jak siadam do kompa zapominam odpisac xd a z telefonu to niewygodnie bo to dluga historia
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4538 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4539 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie jako nieródki, przerażająca jest troche wizja grzebania przy szyjce.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4540 |
Zakorzenienie
|
Napisałam pw drabineczka
Wysłane z mojego Classic przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#4541 |
Raczkowanie
|
Tez sie tego balam. Teraz troche sie boje niewydolnosci ciesniowo szyjkowej, ale z drugiej strony nie mam pewnosci, ze jakbym nie miala spirali to by mnie to ominelo.
![]() |
#4542 |
Raczkowanie
|
Ja nie rodziłam i mi lekarz zaproponował także Levosert - zwrócił jeszcze uwagę, że w przypadku tej wkładki mogę nie mieć prawie w ogole krwawień, albo minimalne, bo teraz mam duzy problem z bolesnawymi i obwitymi miesiączkami.
#4543 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny
Długo się zastanawiałam nad wkładką. Lekarz polecił mi i Mirenę i Jaydess. Zdecydowałam się na Jaydess. Wcześniej brałam Yaz przez jakieś 4 lata. Mam 23 lata i nie rodziłam. Wkładkę miałam założoną 5 listopada i był to mój 2 dzień cyklu. Zabieg: no przyjemne to to nie było, no ale jaki zabieg jest przyjemny. Ból umiarkowany, do zniesienia. U dentysty bywa gorzej. Po zabiegu wzięłam 2 pyralginy i później jeszcze wieczorem dwie. Ból utrzymywał się tylko w dniu zabiegu. Krwawienie "zabiegowe" też trwało tylko do wieczora. Po zabiegu: przez 2 do 3 dni utrzymywał się taki dziwny dyskomfort, brzuch nie bolał, ale po prostu czułam, że coś się dzieje, ale lekarz uprzedzał, że tak może być, bo wkładka to jednak ciało "obce" i nasz organizm musi się przyzwyczaić. Co do krwawień i plamień. To miesiączka zakończyła się jakieś 2 dni od zabiegu. Plamienia występowały 3 do 4 razy w tygodniu. Ale naprawdę były one ledwo zauważalne. Pierwsza miesiączka po założeniu wkładki pojawiła się 8 grudnia, więc w miarę normalnie. Trwała trochę długo, bo 6-7 dni. Przy Yaz miałam miesiączki 2 lub 3 dniowe. Po zakończeniu miesiączki jak na razie nie ma żadnych plamień. Jutro mam wizytę kontrolną u ginekologa. Kazał mi przyjść po miesiączce, by sprawdzić czy wszystko w porządku i czy wkładka się nie przesunęła czy coś. To tyle. Dam znać co i jak po wizycie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4544 |
Konto usunięte
|
Jak u was z cerą przy wkładkach?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4545 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4546 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4547 |
Pyskatka
|
cera ok , ja mam srebrną bez hormonów . Mialam cesarke rok temu.
#4548 |
Rozeznanie
|
Ja za miesiąc wkładkę wyjmuję i nieco się obawiam bólu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4549 |
Rewelka
|
Ja mam hormonalną-Levosert od 2 miesięcy i na szczęście nic się nie dzieje - chociaż obawiałam się, że mogę źle zareagować, bo przy tabletkach ciągle coś było nie tak.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4550 |
BAN stały
|
Ja miałam mirene i najbardziej podobał mi się brak okresu :-D
|
![]() ![]() |
![]() |
#4551 |
Rozeznanie
|
Ja mam miedziano- srebrną Nova T mini ( nie jestem pewna w 100%), bo muszę zajrzeć do ulotki.
Mam ją 5 lat, zakładałam bez znieczulenia prywatnie. Wkładka kosztowała 150 zł, a założenie 550 zł. Jestem z niej bardzo bardzo zadowolona i wrócę do wkładki na pewno. Chociaż pewnie już do innej. Za miesiąc wyjmuję i się nieco boje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4552 |
Raczkowanie
|
![]()
Miałam miedziankę już przed porodem. Teraz mam już trzecią wkładkę. Ma moja przyjaciółka - młoda dziewczyna, 24 l, nieródka, też nie chciała więcej hormonów. I inne moje znajome.
U każdej z nas - cera idealna. Okresy - ten podczas którego jest zakładana i pierwszy po założeniu nowej wkładki jest nieco większy, kolejne wręcz mi się unormowały, skrócił się czas i ilość krwawienia. I mam niezakłócone libido ![]() Moja ginekolog nie popiera wkładek hormonalnych. Miedziane dają takie samo zabezpieczenie (taki sam wskaźnik Pearla). A sztuczne hormony jednak obciążają organizm (tu - niepotrzebnie obciążają). Dlatego ja - gorąco polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
#4553 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala - co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
Jesli tak twierdzi Twoja ginekolog, to zwyczajnie kłamie albo nie ma pojęcia o czym mówi. Mirena - 99,8, wkładka miedziana 99,2-99,4. Wystarczy do netu zajrzec.
![]() ![]() |
![]() |
#4554 | |
Kici kici miau miau
|
Dot.: spirala - co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
Totalna bzdura. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4555 |
BAN stały
|
Ja między innymi własnie po to założyłam wkładkę, bo wcześniej miałam bardzo długie i obwite krwawienia - wkładka z tymi hormonami ma mi pomóc w ich zmniejszeniu, a być może i zatrzymaniu - tak obiecywała ginekolog i przez te 2 miesiące od założenia póki co mam tylko plamienia, okresem bym tego nie nazwała nawet. Ja akurat mam Levosert - była sporo tańsza od Mireny, a posiada te same hormony w takiej samej dawce, wiec zdecydowałam się na tańszą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4556 |
Kici kici miau miau
|
Powiem Wam ze jak mi wroca miesiaczki na drugiej Mirenie to sie chyba zapłaczę.. Ale poki co wymieniam za rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4557 |
BAN stały
|
Z tego co mówiła moja ginekolog mirena i levosert to wkładki, przy których ma nie być normalnych miesiączek ewentualnie plamienia.... po to właśnie głównie zakładałam, bo już nie mogłam poradzić sobie z krwawieniami, które trwały czasem nawet ponad 10 dni i były bardzo bolesne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4558 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, mam 21 lat. Od prawie 6 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Po pierwsze - nie znajdę w ciążę i po drugie mam śliczną cerę. Zastanawiam się jak byłoby przy wkładce. Szukam czegoś na kilka lat, bo w ciągu najbliższych 5 lat chcę się poddać zabiegowi sterylizacji.
Wiem, że wkładka daje podobną skuteczność zabezpieczenia jak tabsy, a jak z cera? |
![]() ![]() |
![]() |
#4559 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety mi wróciły po 3 latach używania :/ Było tak pieknie kompletnie bez miesiączki, a teraz... no cóż, tak jak przed wkładką niestety. Cytat:
Niestety na dwoje babka wróżyła. Zasadniczo wkładki hormonalne powinne skracać krwawienie lub je kompletnie eliminować (dzięki swojemu wpływowi na błonę śluzową macicy), ale tak wcale być nie musi. Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4560 |
Konto usunięte
|
Ja się tylko boję bólu przy zakładaniu, rozszerzania szyjki macicy... .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.