Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-07, 11:08   #4591
klempaa
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fi Pokaż wiadomość
Było napisane " dla mnie taki sam"
Po prostu ludzie inaczej odbierają wartości liczbowe. Dla jednego bedzie to "dużo" dla kogoś " mało" a dla trzeciego bedzie to " to samo". Ja nie rozumiem po co ta agresja i wytykanie komuś 0,4%???

Tak było napisane.
Cytat:
ja powiedziałabym ze oba rodzaje wkładek maja taki sam współczynnik
Nie jest taki sam. No ni cholery.
Jeśli tego nie rozumiesz - szkoda. Wydawało mi sie, że wartości liczbowe nie pozostawiają wiele miejsca na spekulacje czy to tyle samo czy nie.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 19:39   #4592
mrofka
wizażowy robalek

Noo dobra. Ja już po! Byłam pewna że lekarz mówił mi o Jaydess a po przyjściu do gabinetu zobaczyłam Levosert ale nie protestowałam... byłam zdecydowana na spiralę, Levosert też może być. Ból był, nie powiem. Ale był do zniesienia. Trochę mojego wołania 'ała ała' było (mój chłopak czekający przed gabinetem był przerażony...), ale dałam radę. Najgorsze to pierwsze ukłucie. Potem już było znośnie. Obecnie boli mnie brzuch, ale nie jakoś strasznie. Do wytrzymania. Więc sama z siebie jestem dumna

Teraz muszę się przyzwyczaić do myśli że mam ciało obce w środku... przez najbliższe 3 lata. Dziwnie
mrofka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-07, 19:47   #4593
ranka
Kici kici miau miau

Cos Ty , zapomnisz szybciutko

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-08, 21:48   #4594
shiwa880
Raczkowanie

Dot.: spirala - co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Radoja Pokaż wiadomość
a może delikatniej ze słowami!
Nie obrażam Ciebie, Twoich wyborów, i nie wyzywam dlatego, że masz inne zdanie. Moja dr wiele razy i baardzo pomogła mnie i wielu dziewczynom. Jest wysokiej klasy lekarzem, z drugim stopniem specjalizacji. I bardzo mądrą kobietą.
Proszę o kulturę rozmowy.

1) net nie jest zawsze idealnym źródłem informacji. Zajrzeć to należy do badań, nie do netu. (to tak ogólnie, dla uporządkowania źródeł )
2) OK, Ty widzisz te 0,4 %. To nie jest różnica choćby 2 %. Dla mnie ważne jest to, że dobrze się z tą wkładką czuję, że nie ingeruje w mój organizm. Przy - równie dobrym zabezpieczeniu. Jak dla mnie, w tej skali - równie dobrym (nawet jeśli w cyferkach nie identycznym).
3) może teraz, po latach, badania są dokładniejsze - ja decydowałam się na pierwszą wkładkę, gdy Mirena dopiero co pojawiła się na rynku. I nie żałuje tego wyboru, i nadal stosuję miedziane - jak dla mnie ich zalety przeważają te 0,4 %.

Przy kolejnej chętnie rozważę srebrne, nie znałam ich dotąd w praktyce. Ale hormonalnej nie chcę. Wolno mi?
Dziękuję ;p

co niby bzdura?
to, że mam miedziankę?, to, że stosują taką wkładkę również moje znajome?
może moje objawy? - znasz lepiej, niż ja? :O
czy to, że polecam!??!?
Rozumiem Cię, dwa razy miałam miedzianą spiralę ale za drugim zaszłam w ciążę i mam już trzecie dziecko. I co ? I ponownie mam miedziaczka bo hormony nie są dla mnie. I tyle!
shiwa880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-10, 21:53   #4595
mrofka
wizażowy robalek

Hej,

brzuch mnie już nie boli Przestał następnego dnia! A się trochę bałam, bo dość mocno bolał. Ponadto mój gin w trakcie zakładania stwierdził, że "bolało mnie w takich momentach w których nie powinno mnie boleć" ale biorę poprawkę na to że nie rodziłam i się trochę spięłam w trakcie.

Mam do Was takie pytanie: czy Wy też miałyście tak, że po miesiącu wizyta kontrolna i wtedy przycięcie nitek? Bo się zastanawiam czy mogę uprawiać seks... i w ogóle boję się tam dotykać żeby sobie sprawdzić czy czuję te nitki, bo się boję, że jakąś pociągnę
Stary 2016-01-11, 05:45   #4596
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrofka Pokaż wiadomość
Hej,

brzuch mnie już nie boli Przestał następnego dnia! A się trochę bałam, bo dość mocno bolał. Ponadto mój gin w trakcie zakładania stwierdził, że "bolało mnie w takich momentach w których nie powinno mnie boleć" ale biorę poprawkę na to że nie rodziłam i się trochę spięłam w trakcie.

Mam do Was takie pytanie: czy Wy też miałyście tak, że po miesiącu wizyta kontrolna i wtedy przycięcie nitek? Bo się zastanawiam czy mogę uprawiać seks... i w ogóle boję się tam dotykać żeby sobie sprawdzić czy czuję te nitki, bo się boję, że jakąś pociągnę

Tak, też tak miałam + USG na tej wizycie.

Nie masz się czego bać, spróbuj sobie najpierw palcem sprawdzić, jak to czuć Nie pociągniesz, to takie sztywne żyłki, nie ma szans, by np. palec się w nie zaplątał. I seks też uprawiać możesz Co prawda mój TŻ na początku trochę narzekal, że te nitki czuje, ale przycięliśmy i jest ok

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-11, 09:01   #4597
dorris23
Pyskatka

Ja mialam usg po tygodniu a nastepne przy miesiaczce. Mojego meza nitki nie kluly tylko mnie wiec je przycial.
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 08:51   #4598
revelkove_love
BAN stały

Cytat:

Ja akurat bolesnych miesiączek nie mam, więc to nie jest dla mnie kryterium. Zakładam wkładkę przede wszystkim z tego względu że (zdaję sobie sprawę z tego że to co zaraz tu napiszę jest dość kontrowersyjne...) mam migrenowe bóle głowy (choć i tak jestem cudownym przypadkiem, bo na tabsach bóle mi się nie zaostrzyły... ) i się boję brać z tego względu dłużej tabsy. Ponadto chcę odciążyć organizm łykaniem tabsów i na pewno dziecko pojawi się nie wcześniej niż za 3 lata.
U mnie zmiana na wkladke miała równiez pomoc przy odciazeniu organzimu od sporej dawki hormonow serwowanej w tabletkach czy plastrach. W Levosercie są to o wiele mniejsze dawki. Przy tabsach też zmagałam sie z migrenami i licze na to, ze przy wkładce bedzie lepiej. Na razie cieżko ocecnić, po roku będe na pewno w stanie powiedzieć więcej - ale odpukać od czasu założenia ból głowy miałam raz góra dwa razy.
revelkove_love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 19:15   #4599
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Dziewczyny, piszecie tu o dużych kwotach za zakładanie. Pytałam mojego ginekologa i na pytanie o cenę odpowiedział "proszę kupić w aptece i ja założę". Sprawdziłam cenę na doz i najdroższa srebrna 121 zł.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-13, 19:36   #4600
NinaSimone
Zakorzenienie

U mnie spirale zakładają na NFZ. Więc idę na jedną wizytę. Ustalam jaka spirala. I na następną przychodzę w czasie okresu? Bo ja nie mam idealnie co do dnia. I nie wiem jak to rozegrać. Znieczulenie jest dodatkowo płatne? Ktoś wie jaki to koszt?

Wyciśnięte z jeżynki
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 01:42   #4601
Radoja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
U mnie spirale zakładają na NFZ. Więc idę na jedną wizytę. Ustalam jaka spirala. I na następną przychodzę w czasie okresu? Bo ja nie mam idealnie co do dnia. I nie wiem jak to rozegrać. Znieczulenie jest dodatkowo płatne? Ktoś wie jaki to koszt?
ja też ostatnią zakładałam już na NFZ (choć coraz trudniej znaleźć ginekologa z NFZ, który zakłada wkładki, paranoja). Wkładkę kupiłam sama, przyszłam na umówioną wizytę z wkładką i wynikami cytologii (pierwsza wizyta - przyjęcie mnie jako pacjentki, zlecenie badań, tp. i druga - umówiona - już na włożenie wkładki). Zatem tam nie płaciłam. Tam, gdzie zakładałam nie oferowano znieczulenia.
A koszt wkładki? - zależy jaką wkładkę wybierzesz i jaką ofertę znajdziesz.
Termin: ponieważ, wiadomo, wkładka zakładana jest w czasie okresu, to umawiasz się w rejestracji, że taka sytuacja, zatem będziesz w dniach - podaj widełki. I faktycznie przychodzisz w czasie okresu, nie jesteś zapisana na konkretną godzinę, ani nawet stricte na dany dzień i masz być przyjęta tego dnia, bo tak

Edytowane przez Radoja
Czas edycji: 2016-01-14 o 01:45
Radoja jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-14, 11:13   #4602
magdaa3008
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy jaydess

hej
mam pytanie otoz mam zalozona jaydess juz od czerwca i mam niereguralne nadal krwawienia czasem co 2 msc czasem dwa razy w msc czasem trwaja 6 dni a czasem dwa tygodnie. czy to jest normalne? myślałam ze to wszystko po takim czasie juz sie ustabilizuje. czy ktos sie juz z tym spotkal? :/ boje sie czy wkladka dziala prawidlowo
magdaa3008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-14, 13:30   #4603
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Radoja Pokaż wiadomość
ja też ostatnią zakładałam już na NFZ (choć coraz trudniej znaleźć ginekologa z NFZ, który zakłada wkładki, paranoja). Wkładkę kupiłam sama, przyszłam na umówioną wizytę z wkładką i wynikami cytologii (pierwsza wizyta - przyjęcie mnie jako pacjentki, zlecenie badań, tp. i druga - umówiona - już na włożenie wkładki). Zatem tam nie płaciłam. Tam, gdzie zakładałam nie oferowano znieczulenia.
A koszt wkładki? - zależy jaką wkładkę wybierzesz i jaką ofertę znajdziesz.
Termin: ponieważ, wiadomo, wkładka zakładana jest w czasie okresu, to umawiasz się w rejestracji, że taka sytuacja, zatem będziesz w dniach - podaj widełki. I faktycznie przychodzisz w czasie okresu, nie jesteś zapisana na konkretną godzinę, ani nawet stricte na dany dzień i masz być przyjęta tego dnia, bo tak
Dziękuję

Czy Ciebie bolalo?

Wyciśnięte z jeżynki

Edytowane przez NinaSimone
Czas edycji: 2016-01-14 o 13:32
NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-15, 01:50   #4604
Radoja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Czy Ciebie bolalo?
to moja trzecia wkładka. Wcześniejsze zakładałam u mojej ukochanej pani ginekolog (która też w innych, bardzo poważnych sprawach mnie wyratowała). U niej bolało tyle, co ukłucie. I nie byłam osłabiona, bez problemu dotarłam ten 1 przystanek do domu. U niej czułam się po zabiegach do tego stopnia dobrze, że drugą zakładałam w tym samym dniu, co wyjecie pierwszej.
Tę ostatnią, niestety, ku mojemu ubolewaniu, nie mogłam już u niej. Skoro nie u niej, to zdecydowałam się zakładać na NFZ.
1) mało który lekarz refundowany zakłada wkładki antykoncepcyjne [paranoja]
2) trafiłam w W-wie, do przychodni przy pl. Starynkiewicza - odradzam!!
Ginekolożka, lat z 70 - zwykle cenię fachowców z doświadczeniem, niestety w tym przypadku nie doświadczenie, a zatrzymanie się w poprzedniej epoce :/
Pierwszy szok - nie pozwoliła wejść ze mną mojemu facetowi :O - cholera, toż to nasz wspólna sprawa!
- "bo my tak nie praktykujemy" - wot???
Uciekłabym w tym momencie, gdyby nie to, że nie miałam alternatywy w swojej okolicy.
Ona również "nie praktykuje" wyjęcia i włożenia kolejnej tego samego dnia. Trudno, jakoś przeżyję ten miesiąc (i postaram się nie osiwieć ;p). Tu w sumie okazało się to słuszne, po tym, jak się czułam...
3) bolało. Ale nie to było najgorsze. Bolało chwile, tyle, co na fotelu. Gorzej było potem - byłam kompletnie bez sił. Wyszliśmy z przychodni i z trudem doszłam do najbliższej ławki. Tam już wezwaliśmy samochód, bo nie byłam w stanie dojść do domu. W ogóle nie byłam w stanie iść!
Te dwa dni miałam wyjęte - byłam tak osłabiona. Trochę też bolało, ale to no-spa, albo termofor pomagał. Gorzej z tym osłabieniem, byłam po prostu "ścięta z nóg". A to przecież moja niepierwsza wkładka.
Ale to, jak mówię, ten koszmarny przypadek. Przy poprzednich było zupełnie spoko.
Radoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-17, 11:52   #4605
mrofka
wizażowy robalek

Dziewczyny, a czy miałyście tak, że po założeniu nie chciało Wam się w ogóle kochać? Bo ja nie mam za bardzo ochoty....

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-18, 10:55   #4606
revelkove_love
BAN stały

Cytat:
Dziewczyny, a czy miałyście tak, że po założeniu nie chciało Wam się w ogóle kochać? Bo ja nie mam za bardzo ochoty....
Ja nie mam żadnego problemu z libido, przy krążkach, które miałam wcześniej jakos niekoniecznie miałam ochotę, a teraz z wkładką zdecydowana poprawa na plus.
Stary 2016-01-18, 18:16   #4607
magdaa3008
Raczkowanie

Up Up
mam pytanie otoz mam zalozona jaydess juz od czerwca i mam niereguralne nadal krwawienia czasem co 2 msc czasem dwa razy w msc czasem trwaja 6 dni a czasem dwa tygodnie. czy to jest normalne? myślałam ze to wszystko po takim czasie juz sie ustabilizuje. czy ktos sie juz z tym spotkal? :/ boje sie czy wkladka dziala prawidlowo
Stary 2016-01-18, 18:58   #4608
ranka
Kici kici miau miau

Wkładka działa. Natomiast to o czym piszesz to objaw niepożądany i ma prawo być do pół roku

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-19, 08:56   #4609
Must
Rozeznanie

Ja dziś idę usunąc wkładkę boje się
Must jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-19, 12:05   #4610
adrijah
Zakorzenienie

Pojutrze wyjmuję po 6 latach Mirenę (tak, wiem, że jest na 5 lat. Pierwszą trzeba było po roku wyjąć i "podmienić" na nową). Chciałabym się przerzucić na coś niehormonalnego, bo chcę ogarnąć tarczycę, a przez te 6 lat wszyscy endokrynolodzy, u których byłam, na wkładkę tylko narzekali i twierdzili, że z nią nic się nie da zrobić. Może to bzdura, nie wiem, w każdym razie postanowiłam się z Mireną pożegnać. I teraz nie wiem na co się zdecydować. Czy na nową, niehormonalną spiralę czy coś zupełnie innego?

Jakie są Wasze doświadczenia w kwestii antykoncepcji po wkładce hormonalnej?
Stary 2016-01-19, 16:40   #4611
lightangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Pojutrze wyjmuję po 6 latach Mirenę (tak, wiem, że jest na 5 lat. Pierwszą trzeba było po roku wyjąć i "podmienić" na nową). Chciałabym się przerzucić na coś niehormonalnego, bo chcę ogarnąć tarczycę, a przez te 6 lat wszyscy endokrynolodzy, u których byłam, na wkładkę tylko narzekali i twierdzili, że z nią nic się nie da zrobić. Może to bzdura, nie wiem, w każdym razie postanowiłam się z Mireną pożegnać. I teraz nie wiem na co się zdecydować. Czy na nową, niehormonalną spiralę czy coś zupełnie innego?

Jakie są Wasze doświadczenia w kwestii antykoncepcji po wkładce hormonalnej?
Ja akurat nie mam wkładki (stosuję tabletki i dopiero rozważam zamianę na wkładkę ), ale w sprawie endokrynologów mogę co nieco powiedzieć. Poszukaj w swoim mieście ginekologa endokrynologa, z doświadczenia wiem że lekarze tej specjalności patrzą na kobietę bardziej kompleksowo, po sobie samej wiem że zlecają więcej badań. Ginekolog endokrynolog zajmie się Twoją tarczycą i odpowiednio dobierze antykoncepcję po wkładce.
lightangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-19, 21:03   #4612
Must
Rozeznanie

Byłam, wyjęłam, ból trwał może z 2 sekundy więc tyle co nic.
Więcej strachu niż to warte.

Dziwna świadomość, że po 5 latach nie mam już mojej wkładeczki
Must jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-20, 12:14   #4613
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

Hej Tabletki antykoncepcyjne biorę już ósmy rok. Mam 27lat i nie rodziłam, a dziecko rozważam najwcześniej za 3-4lata. Z racji, że tarczyca niedomaga pomyślałam o odstawieniu pigułek na rzecz wkładki. Podczytuję ten wątek, a mimo to mam pytanie: Czy jak odstawię tabletki, założę wkładkę hormonalną to czy będę odczuwać skutki odstawienia tabletek anty? Bo wiem, że po odstawieniu pigułek hormony szaleją i zastanawiam się jak to się ma do wkładki
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-21, 16:38   #4614
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Ja mam wkladke od roku srebrną i własnie nie mam w ogole ochoty na seks
Stary 2016-01-21, 19:31   #4615
revelkove_love
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nikiii Pokaż wiadomość
Hej Tabletki antykoncepcyjne biorę już ósmy rok. Mam 27lat i nie rodziłam, a dziecko rozważam najwcześniej za 3-4lata. Z racji, że tarczyca niedomaga pomyślałam o odstawieniu pigułek na rzecz wkładki. Podczytuję ten wątek, a mimo to mam pytanie: Czy jak odstawię tabletki, założę wkładkę hormonalną to czy będę odczuwać skutki odstawienia tabletek anty? Bo wiem, że po odstawieniu pigułek hormony szaleją i zastanawiam się jak to się ma do wkładki
Zależy jaka wkładka - jak taka zwykła spirala bez hormonów, to rzeczywiscie może być różnie, ale jak wkładka z hormonami np. Levosert taka jak mam ja , to nie odczulam praktycznie zadnej zmiany. Tabletki maja dosc duze dawki hormonow, a wkladka z hormonami zdecydowanie mniejsze i dzialaja miejscowo. Nie wiem jak to ma sie do tarczycy akurat, ale warto poradzic sie endokrynologa chyba w tym przypadku.
Stary 2016-01-21, 22:21   #4616
mrofka
wizażowy robalek

Cytat:
Napisane przez klempaa Pokaż wiadomość

Nie masz się czego bać, spróbuj sobie najpierw palcem sprawdzić, jak to czuć Nie pociągniesz, to takie sztywne żyłki, nie ma szans, by np. palec się w nie zaplątał. I seks też uprawiać możesz Co prawda mój TŻ na początku trochę narzekal, że te nitki czuje, ale przycięliśmy i jest ok
No właśnie nie czuję nic. Ani ja, ani mój partner

Cytat:
Napisane przez Must Pokaż wiadomość
Dziwna świadomość, że po 5 latach nie mam już mojej wkładeczki
Ja za to nie mogę się przyzwyczaić do tego, że mam coś tam w środku. I że tego nie czuję. I się boję że w trakcie poczuję...

Cytat:
Napisane przez dorris23 Pokaż wiadomość
Ja mam wkladke od roku srebrną i własnie nie mam w ogole ochoty na seks
Ja mam zmniejszoną ochotę: wcześniej mogłabym to robić i ze 3 razy dziennie. A teraz to niekoniecznie
Stary 2016-01-22, 21:26   #4617
dorris23
Pyskatka

Cytat:
No właśnie nie czuję nic. Ani ja, ani mój partner

Ja za to nie mogę się przyzwyczaić do tego, że mam coś tam w środku. I że tego nie czuję. I się boję że w trakcie poczuję...

Ja mam zmniejszoną ochotę: wcześniej mogłabym to robić i ze 3 razy dziennie. A teraz to niekoniecznie

No wlasnie, ja ze 4 razy w miesiacu moze. Ciekawe czy mozna sobie jakos pomoc?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-22, 22:38   #4618
magdaa3008
Raczkowanie

Unhappy Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

ja na szczescie mam wieksza ochote niz wczesniej chociaz mam obawe bo byłam na wakacjach i kapalam sie w morzu siarkowym i moje obraczki cale poczarnialy (były ze srebra ) i boje sie ze ze wkładka tez cos nie tak jaydess tez ma cos ze srebrem:/ mam schize jakas ze nie dziala jak nalezy.
Stary 2016-02-06, 19:48   #4619
dodka126
Przyczajenie

Witam ten wątek jest tak duży ze trudno go przeczytać cały. Chciałam się doradzić ponad 2 tyg temu założyłam wkładkę Yunona bio-t. I na początku miałam lekkie krwawienie. W środę byłam na wizycie kontrolnej i doktor mnie badała,po tym badaniu mam silniejsze krwawienie. Nie miałam zrobionego wcale usg. Czy powinnam pójść znowu do niej?
dodka126 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-02-06, 21:15   #4620
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez dodka126 Pokaż wiadomość
Witam ten wątek jest tak duży ze trudno go przeczytać cały. Chciałam się doradzić ponad 2 tyg temu założyłam wkładkę Yunona bio-t. I na początku miałam lekkie krwawienie. W środę byłam na wizycie kontrolnej i doktor mnie badała,po tym badaniu mam silniejsze krwawienie. Nie miałam zrobionego wcale usg. Czy powinnam pójść znowu do niej?
Powinnas iec zrobione usg zeby sprawdzić czy wkładka dobrze leży.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości