![]() |
#4681 |
Konto usunięte
|
Dot.: Spirala - wątek zbiorczy!
Zakładają nieródkom?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4682 |
Pyskatka
|
Według wskazań WHO wkładki wewnątrzmaciczne mogą być stosowane u nieródek.
Ja akurat mam założoną po porodzie. Ale wiele osób ma założone a nie mają dzieci. Wiadomo to moze się wiązać z jakimś uszkodzeniem i późniejszym problem z zajściem w ciąże, ale to sie bardzo rzadko zdarza. Znam jedną nieródkę z tą samą wkladką co ja, wiadomo też że wkładki mają różny rozmiar. GYNEFIX - nowa niehormonalna wkładka domaciczna, również dla nieródek. Jedna z wielu.
#4683 |
Zakorzenienie
|
Ja też zastanawiam się nad wkładką (mireną), mam jedno dziecko i aktualnie jestem w 2.ciąży. hamuje mnie tylko ewentualna możliwość uszkodzenia narządów (chciałabym mieć 3. dziecko za jakieś 5 lat) i kwestie religijne (przez K spirala uważana jest za środek wczesnoporonny). Interesuje mnie też implant (ten wszczepiany w ramię). Brałam kiedyś pigułki (qlaira, regulon itd.), próbowałam plastrów, ale niestety mam zylaki (ciąże;/) plus moja mama miała kamienie w woreczku przez pigułki i boję się tego samego. O libido, zawrotach głowy, wahaniach nastroju niemalże jak podczas depresji nie wspomnę. A czy któraś z Was próbowała zastrzyków? wiem, że to wszystko hormony, ale na prezerwatywy się na pewno nie zdecyduję
![]() Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-03-31 o 12:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4685 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja już hormonom dziękuję, jak już to pomyślę właśnie o czymś takim. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4687 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4688 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4689 | ||
Pyskatka
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
A co do kwestii religinych to skoro chciałabys się tak tego trzymać- nie powinnas stosować żadnej antykoncepcji, tylko kalendarzyk ![]() ![]() Z punktu widzenia WSPÓŁCZESNEJ terminologii medycznej wkładka wewnątrzmaciczna, nawet ta miedziana, pozbawiona hormonów, nie jest środkiem wczesnoporonnym. Nie powoduje ona bowiem poronienia zagnieżdżonych płodów lecz uniemożliwia zarodkom zagnieżdżenie. Ponieważ zarodek się nie zagnieżdża, nie można mówić o poronieniu. Działanie spirali antykoncepcyjnej opiera się głównie na zmianie śluzu szyjkowego i niedopuszczeniu plemników do macicy. Dzieje się tak dzięki temu, że spirala antykoncepcyjna powoduje jałowy odczyn zapalny, który nie jest szkodliwy dla organizmu kobiety. Utrudnia zapłodnienie, uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka. Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala antykoncepcyjna nie dopuszcza.
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez dorris23 Czas edycji: 2016-03-31 o 13:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4690 |
Konto usunięte
|
Ginekolog powiedział, że spirali bo nie rodzilam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4691 |
Pyskatka
|
I cóż w związku z tym, że nie rodziłas? Odmówił Ci? Nie ma prawa tego robić.
Wiele nieródek ma spirale, są spirale specjalnie dla nieródek.
![]() |
#4692 |
Konto usunięte
|
Powiedział, że on nie założy bo nie rodzilam (i w związku z tym nie odpowiedział na żadne moje pytanie) i żebym poszła do innego lekarza. I tyle
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4694 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest chyba cytat z jakiejś strony? bo gdzieś już to czytałam, w tej samej formie. w ogóle w internecie można znaleźć tyle samo stron pro, jak i anty, ale to już inny temat:P jeśli mam do wyboru antykoncepcję uniemożliwiającą zagnieżdżenie zarodka i taką, która hamuje owulację, to wolałabym tę drugą ![]() Edytowane przez marynka42 Czas edycji: 2016-03-31 o 15:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4695 | |
Pyskatka
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4696 |
Konto usunięte
|
Gdyby ktoś coś wiedział, gdzie w Warszawie założą nieródce wkładkę bez hormonów, dajcie proszę znać na priv.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Piszę tutaj, bo to wątek zbiorczy, a nie jestem w stanie przekopać się przez tony wątków na forach i w ogóle w internecie na temat wkładek. Przejdę do sedna- postanowiłam po 3 latach przejść z tabletek antykoncepcyjnych na spiralę. Powód jest prosty- zaczęłam miewać coraz częstsze bóle głowy, aury migrenowe, których wcześniej nie miałam, nieznaczny spadek libido, suchość pochwy itp. Poza tym miałam już dość katowania organizmy hormonami. Po wizycie u pani ginekolog ustaliłyśmy, że będę miała zakładaną wkładkę z jonami miedzi (jeszcze nie wiem dokładnie jaką, pani dokor ma zamówić, zaznaczyłam tylko, że cena ma nie przekroczyć 70-80 zł ![]() Spiralę będę miała zakładaną za kilka dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4698 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, mam dwa pytania, w tym jedno mnie nurtuje bardzo :P
Po pierwsze, spirala sprawia, że embrion się nie zagnieżdża, ale jednak ta komórka zostaje zapłodniona? czyli gdybym zrobiła test, to wyszłoby, że jestem w ciąży? 2. czy zakładanie boli? |
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W spirali z jonami metali jej główne działanie polega na osłabianiu plemników, metal działa plemnikobójczo albo osłabia ich ruchliwość.
![]() |
#4700 |
Konto usunięte
|
będę mieć hormonalną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4701 |
Pyskatka
|
Nie nie boli.test nie wyjdzie pozytywny raczej.hormonalna dziala miejscowo,czyli hamuje owulacje.tak mi sie wydaje.poza tym utrudnia ruch plemnikom.stwarza nieprzyjazny dla plemnikow odczyn.itd
#4702 |
Zakorzenienie
|
to kwestia indywidualna. Dla jednych to jest jak standardowa wizyta u ginekologa, dla innych lekki dyskomfort, dla innych ból.
U mnie jest lekkie, niezbyt straszne ukłucie, potem chwila uczucia dyskomfortu. Ból zaczyna się później i trwa kilka dni (mam w tej chwili drugą spiralkę, mniejszą i było tak samo, jak za pierwszym razem). Ale niektóre dziewczyny pisały, że w ogóle nic nie bolało ani w trakcie ani po, a inne, że cały zabieg był dla nich bolesny, więc ciężko określić jak będzie u Ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4703 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4704 |
Przyczajenie
|
Pierwszą spiralę Nova T-380 założyłam sobie po narodzinach 2 dziecka 5 lat temu, przez ten czas nie odczuwałam żadnego dyskomfortu. Obecnie jestem przed włożeniem nowej spirali ten sam model. Jak dla mnie jest to najlepsza forma antykoncepcji, nie jestem fanką tabletek, przestrzeganie codziennego rygoru pamiętania o tabletce to dla mnie za dużo. Wkładka to także w przeliczeniu na 5 lat niewielkie obciążenie finansowe. Nową wkładkę kupiłam w xx. mieli dobrą cenę.
Także niezdecydowanym polecam ![]() Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-10-25 o 17:55 Powód: Reklama. |
![]() ![]() |
![]() |
#4705 | |
Pyskatka
|
Cytat:
Najważniejsza na świecie jest rodzina. Najpierw ta, w której się urodziłeś. Później ta, którą sam stworzyłeś. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-10-25 o 17:57 Powód: Reklama w cytacie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4706 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, chciałam się zdecydować na Jaydess, ale ona jest tylko na 3 lata... na pewno chcę wkładkę hormonalną, ale na dłuższy czas. jakie są jeszcze? tylko mirena i jaydess?
Jak jest z tamponami przy spirali? Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-04-08 o 07:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4707 | |
Pyskatka
|
Cytat:
Z tamponami podobno zdania sa podzielone, ja nie uzywam i to mój lekarz mi tak doradził.
![]() |
#4708 |
Konto usunięte
|
Ma ktoś gynefix?
Ja już mam mętlik w głowie czy miedziana czy jaydess :P |
![]() ![]() |
![]() |
#4709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi moja ginka powiedziała, że to czy miedziana czy hormonalna spirala będzie zakładana zależy głównie od tego jak funkcjonuje nasz organizm, czy cykle są regularne, jak obfite są miesiączki, czy w tym wszystkim jest potrzeba ingerencji hormonalnej... Ja szczerze mówiąc zrezygnowałam w wakacje z wkładki (miałam zakładać Jaydess u innego lekarza), ale teraz jak odstawiłam tabletki i korzystam z prezerwatyw, to ta spirala mi siedzi z tyłu głowy i osobiście mam nadzieję, że będę mogła sobie pozwolić na zwykłą miedziankę, bo wolałabym uniknąć hormonalnej ingerencji ![]() Aha, moja ginekolog też powiedziała,â że Mirenę również można zakładać nieródce jeśli wielkość macicy pozwoli. Jakby nie było Mirena to jednak 5 lat, Jaydess ledwie 3, a koszt taki sam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4710 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tylko właśnie nie po to rzucałam tabsy, żeby znowu się pakować w coś z hormonami.. . Gumki na zawsze, to nie jest fajne :P Pójdę do ginki i pogadam czy założy mi jakąś miedziankę i co sądzi o tych hormonalnych. Nie chciałabym problemów z libido jak przy tabsach. Najbardziej mnie interesuje gynefix. Edytowane przez 201611240917 Czas edycji: 2016-04-11 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:50.