Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 157 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-03-31, 10:11   #4681
201611240917
Konto usunięte

Dot.: Spirala - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez dorris23 Pokaż wiadomość
No raczej niech sie douczy, spirala niehormonalna bardzo dobrze zabezpiecza. Ja mam srebrną Nova T od poltora roku i nie zawiodla. Co więcej mam w rodzinie kilka osób z taką spiralą i również chwalą. Nie wiem jak można opowiadać pacjentom takie głupoty.
Zakładają nieródkom?
201611240917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 10:20   #4682
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez shantai Pokaż wiadomość
Zakładają nieródkom?
Według wskazań WHO wkładki wewnątrzmaciczne mogą być stosowane u nieródek.

Ja akurat mam założoną po porodzie.
Ale wiele osób ma założone a nie mają dzieci.
Wiadomo to moze się wiązać z jakimś uszkodzeniem i późniejszym problem z zajściem w ciąże, ale to sie bardzo rzadko zdarza.
Znam jedną nieródkę z tą samą wkladką co ja, wiadomo też że wkładki mają różny rozmiar.
GYNEFIX - nowa niehormonalna wkładka domaciczna, również dla nieródek. Jedna z wielu.
dorris23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 12:03   #4683
marynka42
Zakorzenienie

Ja też zastanawiam się nad wkładką (mireną), mam jedno dziecko i aktualnie jestem w 2.ciąży. hamuje mnie tylko ewentualna możliwość uszkodzenia narządów (chciałabym mieć 3. dziecko za jakieś 5 lat) i kwestie religijne (przez K spirala uważana jest za środek wczesnoporonny). Interesuje mnie też implant (ten wszczepiany w ramię). Brałam kiedyś pigułki (qlaira, regulon itd.), próbowałam plastrów, ale niestety mam zylaki (ciąże;/) plus moja mama miała kamienie w woreczku przez pigułki i boję się tego samego. O libido, zawrotach głowy, wahaniach nastroju niemalże jak podczas depresji nie wspomnę. A czy któraś z Was próbowała zastrzyków? wiem, że to wszystko hormony, ale na prezerwatywy się na pewno nie zdecyduję

Edytowane przez marynka42
Czas edycji: 2016-03-31 o 12:05
marynka42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 12:31   #4684
Georgina_Kincaid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marynka42 Pokaż wiadomość
Ja też zastanawiam się nad wkładką (mireną), mam jedno dziecko i aktualnie jestem w 2.ciąży. hamuje mnie tylko ewentualna możliwość uszkodzenia narządów (chciałabym mieć 3. dziecko za jakieś 5 lat) i kwestie religijne (przez K spirala uważana jest za środek wczesnoporonny). Interesuje mnie też implant (ten wszczepiany w ramię). Brałam kiedyś pigułki (qlaira, regulon itd.), próbowałam plastrów, ale niestety mam zylaki (ciąże;/) plus moja mama miała kamienie w woreczku przez pigułki i boję się tego samego. O libido, zawrotach głowy, wahaniach nastroju niemalże jak podczas depresji nie wspomnę. A czy któraś z Was próbowała zastrzyków? wiem, że to wszystko hormony, ale na prezerwatywy się na pewno nie zdecyduję
Z zastrzykami jest ten problem, że jak będziesz miała paskudne skutki uboczne to nic z tym nie zrobisz. Ja mam implant od ponad 2mies i polecam.
Stary 2016-03-31, 12:58   #4685
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
Według wskazań WHO wkładki wewnątrzmaciczne mogą być stosowane u nieródek.

Ja akurat mam założoną po porodzie.
Ale wiele osób ma założone a nie mają dzieci.
Wiadomo to moze się wiązać z jakimś uszkodzeniem i późniejszym problem z zajściem w ciąże, ale to sie bardzo rzadko zdarza.
Znam jedną nieródkę z tą samą wkladką co ja, wiadomo też że wkładki mają różny rozmiar.
GYNEFIX - nowa niehormonalna wkładka domaciczna, również dla nieródek. Jedna z wielu.
Dzięki.

Ja już hormonom dziękuję, jak już to pomyślę właśnie o czymś takim.
Stary 2016-03-31, 13:01   #4686
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Georgina_Kincaid Pokaż wiadomość
Z zastrzykami jest ten problem, że jak będziesz miała paskudne skutki uboczne to nic z tym nie zrobisz. Ja mam implant od ponad 2mies i polecam.
czytałam o tym, dlatego zastrazyk to chyba ostateczna ostateczność a zauważyłaś jakieś wady po tych 2 miesiącach?
Stary 2016-03-31, 13:04   #4687
Georgina_Kincaid
Zakorzenienie

Cytat:
czytałam o tym, dlatego zastrazyk to chyba ostateczna ostateczność a zauważyłaś jakieś wady po tych 2 miesiącach?
Wad zero, nie mam okresu ale z implantem to normalne. Jak masz jakieś pytania to napisz na pw, żeby dziewczynom od tematu nie odbiegać

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-03-31, 13:38   #4688
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Georgina_Kincaid Pokaż wiadomość
Wad zero, nie mam okresu ale z implantem to normalne. Jak masz jakieś pytania to napisz na pw, żeby dziewczynom od tematu nie odbiegać
Stary 2016-03-31, 13:52   #4689
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Dzięki.

Ja już hormonom dziękuję, jak już to pomyślę właśnie o czymś takim.
Ja szczerze moge polecić. Nie bolało zakładanie, nie czuje skutków ubocznych. Bardzo dobrze zabezpiecza, nie musze truć się hormonami, których i tak nie moge brać. Na poczatku tylko miałam bardziej obfite krwawienia miesiaczkowe ale teraz juz wszystko jest ok więc nawet nie pamiętam o tym, że mam wkładke

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
Tyle kobiet ma wkładki i to naprawdę bardzo rzadkie żeby się coś uszkodziło, tym bardziej skoro już rodziłaś.

A co do kwestii religinych to skoro chciałabys się tak tego trzymać- nie powinnas stosować żadnej antykoncepcji, tylko kalendarzyk Więc bez żartów

Z punktu widzenia WSPÓŁCZESNEJ terminologii medycznej wkładka wewnątrzmaciczna, nawet ta miedziana, pozbawiona hormonów, nie jest środkiem wczesnoporonnym. Nie powoduje ona bowiem poronienia zagnieżdżonych płodów lecz uniemożliwia zarodkom zagnieżdżenie. Ponieważ zarodek się nie zagnieżdża, nie można mówić o poronieniu.

Działanie spirali antykoncepcyjnej opiera się głównie na zmianie śluzu szyjkowego i niedopuszczeniu plemników do macicy. Dzieje się tak dzięki temu, że spirala antykoncepcyjna powoduje jałowy odczyn zapalny, który nie jest szkodliwy dla organizmu kobiety. Utrudnia zapłodnienie, uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka.

Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala antykoncepcyjna nie dopuszcza.

Edytowane przez dorris23
Czas edycji: 2016-03-31 o 13:56
Stary 2016-03-31, 14:08   #4690
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ginekolog powiedział, że spirali bo nie rodzilam.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-03-31, 14:25   #4691
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ginekolog powiedział, że spirali bo nie rodzilam.
I cóż w związku z tym, że nie rodziłas? Odmówił Ci? Nie ma prawa tego robić.
Wiele nieródek ma spirale, są spirale specjalnie dla nieródek.
Stary 2016-03-31, 14:31   #4692
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Powiedział, że on nie założy bo nie rodzilam (i w związku z tym nie odpowiedział na żadne moje pytanie) i żebym poszła do innego lekarza. I tyle
Stary 2016-03-31, 14:33   #4693
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Powiedział, że on nie założy bo nie rodzilam (i w związku z tym nie odpowiedział na żadne moje pytanie) i żebym poszła do innego lekarza. I tyle
Aha rozumiem. To już zrobisz tak jak będziesz uważała
Stary 2016-03-31, 15:11   #4694
marynka42
Zakorzenienie

Cytat:
Ja szczerze moge polecić. Nie bolało zakładanie, nie czuje skutków ubocznych. Bardzo dobrze zabezpiecza, nie musze truć się hormonami, których i tak nie moge brać. Na poczatku tylko miałam bardziej obfite krwawienia miesiaczkowe ale teraz juz wszystko jest ok więc nawet nie pamiętam o tym, że mam wkładke

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Tyle kobiet ma wkładki i to naprawdę bardzo rzadkie żeby się coś uszkodziło, tym bardziej skoro już rodziłaś.

A co do kwestii religinych to skoro chciałabys się tak tego trzymać- nie powinnas stosować żadnej antykoncepcji, tylko kalendarzyk Więc bez żartów

Z punktu widzenia WSPÓŁCZESNEJ terminologii medycznej wkładka wewnątrzmaciczna, nawet ta miedziana, pozbawiona hormonów, nie jest środkiem wczesnoporonnym. Nie powoduje ona bowiem poronienia zagnieżdżonych płodów lecz uniemożliwia zarodkom zagnieżdżenie. Ponieważ zarodek się nie zagnieżdża, nie można mówić o poronieniu.

Działanie spirali antykoncepcyjnej opiera się głównie na zmianie śluzu szyjkowego i niedopuszczeniu plemników do macicy. Dzieje się tak dzięki temu, że spirala antykoncepcyjna powoduje jałowy odczyn zapalny, który nie jest szkodliwy dla organizmu kobiety. Utrudnia zapłodnienie, uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka.

Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala antykoncepcyjna nie dopuszcza.

to jest chyba cytat z jakiejś strony? bo gdzieś już to czytałam, w tej samej formie. w ogóle w internecie można znaleźć tyle samo stron pro, jak i anty, ale to już inny temat:P jeśli mam do wyboru antykoncepcję uniemożliwiającą zagnieżdżenie zarodka i taką, która hamuje owulację, to wolałabym tę drugą

Edytowane przez marynka42
Czas edycji: 2016-03-31 o 15:12
Stary 2016-03-31, 15:46   #4695
dorris23
Pyskatka

Cytat:
to jest chyba cytat z jakiejś strony? bo gdzieś już to czytałam, w tej samej formie. w ogóle w internecie można znaleźć tyle samo stron pro, jak i anty, ale to już inny temat:P jeśli mam do wyboru antykoncepcję uniemożliwiającą zagnieżdżenie zarodka i taką, która hamuje owulację, to wolałabym tę drugą
To juz Twoj indywidualny wybor. Natomiast mowie o tym ze kosciol jest na nie jesli chodzi o antykoncepcje, kazda noe tylko spirale.Kalendarzyk wiec zostaje
Stary 2016-04-03, 20:09   #4696
201611240917
Konto usunięte

Gdyby ktoś coś wiedział, gdzie w Warszawie założą nieródce wkładkę bez hormonów, dajcie proszę znać na priv.
Stary 2016-04-03, 21:22   #4697
Antarees
Raczkowanie

Cześć
Piszę tutaj, bo to wątek zbiorczy, a nie jestem w stanie przekopać się przez tony wątków na forach i w ogóle w internecie na temat wkładek.
Przejdę do sedna- postanowiłam po 3 latach przejść z tabletek antykoncepcyjnych na spiralę. Powód jest prosty- zaczęłam miewać coraz częstsze bóle głowy, aury migrenowe, których wcześniej nie miałam, nieznaczny spadek libido, suchość pochwy itp. Poza tym miałam już dość katowania organizmy hormonami. Po wizycie u pani ginekolog ustaliłyśmy, że będę miała zakładaną wkładkę z jonami miedzi (jeszcze nie wiem dokładnie jaką, pani dokor ma zamówić, zaznaczyłam tylko, że cena ma nie przekroczyć 70-80 zł ). Powiedziała mi, że nie będzie problemu z jej działaniem, nawet jeśli jestem nieródką. I tutaj mam pytanie- czy są tutaj jakieś kobietki, które też jako nieródki miały zakładaną taką wkładkę tylko z jonami miedzi? Jakie są wasze odczucia, opinie na ich temat, jakie wkładki miałyście/macie?
Spiralę będę miała zakładaną za kilka dni
Antarees jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-04, 07:40   #4698
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Dziewczyny, mam dwa pytania, w tym jedno mnie nurtuje bardzo :P
Po pierwsze, spirala sprawia, że embrion się nie zagnieżdża, ale jednak ta komórka zostaje zapłodniona? czyli gdybym zrobiła test, to wyszłoby, że jestem w ciąży?

2. czy zakładanie boli?
Stary 2016-04-04, 07:58   #4699
fi
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, mam dwa pytania, w tym jedno mnie nurtuje bardzo :P

Po pierwsze, spirala sprawia, że embrion się nie zagnieżdża, ale jednak ta komórka zostaje zapłodniona? czyli gdybym zrobiła test, to wyszłoby, że jestem w ciąży?

2. czy zakładanie boli?

W spirali z jonami metali jej główne działanie polega na osłabianiu plemników, metal działa plemnikobójczo albo osłabia ich ruchliwość.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-04, 08:01   #4700
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

będę mieć hormonalną
Stary 2016-04-04, 08:25   #4701
dorris23
Pyskatka

Cytat:
będę mieć hormonalną
Nie nie boli.test nie wyjdzie pozytywny raczej.hormonalna dziala miejscowo,czyli hamuje owulacje.tak mi sie wydaje.poza tym utrudnia ruch plemnikom.stwarza nieprzyjazny dla plemnikow odczyn.itd
Stary 2016-04-04, 12:04   #4702
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:

2. czy zakładanie boli?
to kwestia indywidualna. Dla jednych to jest jak standardowa wizyta u ginekologa, dla innych lekki dyskomfort, dla innych ból.
U mnie jest lekkie, niezbyt straszne ukłucie, potem chwila uczucia dyskomfortu. Ból zaczyna się później i trwa kilka dni (mam w tej chwili drugą spiralkę, mniejszą i było tak samo, jak za pierwszym razem). Ale niektóre dziewczyny pisały, że w ogóle nic nie bolało ani w trakcie ani po, a inne, że cały zabieg był dla nich bolesny, więc ciężko określić jak będzie u Ciebie.
Stary 2016-04-04, 13:44   #4703
Magdalena242
Przyczajenie

Cytat:
W tym wypadku chyba najepiej udac się do innego lekarza, bo jak widać ten sobie nie radzi.
Magdalena242 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-05, 09:44   #4704
antonowka41
Przyczajenie

Pierwszą spiralę Nova T-380 założyłam sobie po narodzinach 2 dziecka 5 lat temu, przez ten czas nie odczuwałam żadnego dyskomfortu. Obecnie jestem przed włożeniem nowej spirali ten sam model. Jak dla mnie jest to najlepsza forma antykoncepcji, nie jestem fanką tabletek, przestrzeganie codziennego rygoru pamiętania o tabletce to dla mnie za dużo. Wkładka to także w przeliczeniu na 5 lat niewielkie obciążenie finansowe. Nową wkładkę kupiłam w xx. mieli dobrą cenę.
Także niezdecydowanym polecam

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-10-25 o 17:55 Powód: Reklama.
antonowka41 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-05, 10:35   #4705
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Napisane przez antonowka41 Pokaż wiadomość
Pierwszą spiralę Nova T-380 założyłam sobie po narodzinach 2 dziecka 5 lat temu, przez ten czas nie odczuwałam żadnego dyskomfortu. Obecnie jestem przed włożeniem nowej spirali ten sam model. Jak dla mnie jest to najlepsza forma antykoncepcji, nie jestem fanką tabletek, przestrzeganie codziennego rygoru pamiętania o tabletce to dla mnie za dużo. Wkładka to także w przeliczeniu na 5 lat niewielkie obciążenie finansowe. Nową wkładkę kupiłam w xxx. mieli dobrą cenę.
Także niezdecydowanym polecam
Również mam Nova T 380 ag ze srebrem.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-10-25 o 17:57 Powód: Reklama w cytacie.
Stary 2016-04-08, 07:02   #4706
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Dziewczyny, chciałam się zdecydować na Jaydess, ale ona jest tylko na 3 lata... na pewno chcę wkładkę hormonalną, ale na dłuższy czas. jakie są jeszcze? tylko mirena i jaydess?
Jak jest z tamponami przy spirali?

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2016-04-08 o 07:20
Stary 2016-04-08, 09:08   #4707
dorris23
Pyskatka

Cytat:
Dziewczyny, chciałam się zdecydować na Jaydess, ale ona jest tylko na 3 lata... na pewno chcę wkładkę hormonalną, ale na dłuższy czas. jakie są jeszcze? tylko mirena i jaydess?
Jak jest z tamponami przy spirali?
Mirena jest na 5 lat, ale jest droga natomiast jej siostra Levosert jest duzo tansza ale na 3 lata.

Z tamponami podobno zdania sa podzielone, ja nie uzywam i to mój lekarz mi tak doradził.
Stary 2016-04-11, 15:13   #4708
201611240917
Konto usunięte

Ma ktoś gynefix?
Ja już mam mętlik w głowie czy miedziana czy jaydess :P
Stary 2016-04-11, 18:13   #4709
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Ma ktoś gynefix?
Ja już mam mętlik w głowie czy miedziana czy jaydess :P
Widzę, że jednak się zastanawiasz nad wkładką
Mi moja ginka powiedziała, że to czy miedziana czy hormonalna spirala będzie zakładana zależy głównie od tego jak funkcjonuje nasz organizm, czy cykle są regularne, jak obfite są miesiączki, czy w tym wszystkim jest potrzeba ingerencji hormonalnej... Ja szczerze mówiąc zrezygnowałam w wakacje z wkładki (miałam zakładać Jaydess u innego lekarza), ale teraz jak odstawiłam tabletki i korzystam z prezerwatyw, to ta spirala mi siedzi z tyłu głowy i osobiście mam nadzieję, że będę mogła sobie pozwolić na zwykłą miedziankę, bo wolałabym uniknąć hormonalnej ingerencji

Aha, moja ginekolog też powiedziała,â że Mirenę również można zakładać nieródce jeśli wielkość macicy pozwoli. Jakby nie było Mirena to jednak 5 lat, Jaydess ledwie 3, a koszt taki sam Mówiła też, że przy Mirenie są generlanie mniej obfite miesiączki, a czasami wręcz zanikają, przy Jaydess podobno rzadziej się zdarza brak miesiączek.
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-04-11, 19:23   #4710
201611240917
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Vinnga Pokaż wiadomość
Widzę, że jednak się zastanawiasz nad wkładką
Mi moja ginka powiedziała, że to czy miedziana czy hormonalna spirala będzie zakładana zależy głównie od tego jak funkcjonuje nasz organizm, czy cykle są regularne, jak obfite są miesiączki, czy w tym wszystkim jest potrzeba ingerencji hormonalnej... Ja szczerze mówiąc zrezygnowałam w wakacje z wkładki (miałam zakładać Jaydess u innego lekarza), ale teraz jak odstawiłam tabletki i korzystam z prezerwatyw, to ta spirala mi siedzi z tyłu głowy i osobiście mam nadzieję, że będę mogła sobie pozwolić na zwykłą miedziankę, bo wolałabym uniknąć hormonalnej ingerencji

Aha, moja ginekolog też powiedziała,â że Mirenę również można zakładać nieródce jeśli wielkość macicy pozwoli. Jakby nie było Mirena to jednak 5 lat, Jaydess ledwie 3, a koszt taki sam Mówiła też, że przy Mirenie są generlanie mniej obfite miesiączki, a czasami wręcz zanikają, przy Jaydess podobno rzadziej się zdarza brak miesiączek.
Tak i jestem coraz bardziej za założeniem.
Tylko właśnie nie po to rzucałam tabsy, żeby znowu się pakować w coś z hormonami.. .
Gumki na zawsze, to nie jest fajne :P
Pójdę do ginki i pogadam czy założy mi jakąś miedziankę i co sądzi o tych hormonalnych.
Nie chciałabym problemów z libido jak przy tabsach.

Najbardziej mnie interesuje gynefix.

Edytowane przez 201611240917
Czas edycji: 2016-04-11 o 20:14
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości