Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-27, 09:34   #541
mk1978
Przyczajenie

Dot.: spirala-co i jak

tyg-wam - ja jak wyjmowałam byłam już po okresie i naprawde nie bolało, a bałam się strasznie.
mk1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-27, 11:25   #542
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez estera80
ja mam spirale zalozona tydzien temu w okresie i caly czas mam krwawienie czy to sie nie skonczy
Widze Esterko, że to pewnie juz nieaktualne i Twoje krwawienie sie skończyło, (dopiero teraz zobaczyłam Twój post bo byłam na uropie) ale ja też miałam dosyć długo krwawienie po załozeniu,(a zakładałam spiralkę jakoś tydziń po miesiączce) które nasilało się z dnia na dzień, dostałam wtedy od lekarza "Hemorigen" i antybiotyk. No ale mam nadzieję, że u Ciebie już wszystko ok. Pozdrawiam cieplutko

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 09:41   #543
lilka26
Raczkowanie

mk1978 - mam takie nietypowe pytanko, opowiadasz o spirali, a na innym poście piszesz że bardzo starasz się o dziecko, więc po co ci spirala???? Nie rozumiem, chyba że zaszła jakaś pomyłka
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 12:19   #544
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76
Question prawdopodobieństwo zajścia w ciążę zaraz po usunięciu spirali!!!

Witam serdecznie!
Przeglądam nagminnie strony internetowe w poszukiwaniu informacji na temat zajścia w ciążę zaraz po wyciągnięciu spirali. Czy jest to wogóle możliwe. Opiszę swój przypadek:
1. 1 kwiecień do 4 maj okres
- 26 dni przerwy
2. 31 maj do 6 czerwiec okres ( 15.06.2006 - 5 lat od założenia spirali Cooper TCu 380A )
- 23 dni przerwy
3. 30 czerwiec do 6 lipiec okres
- 27 dni przerwy
4. 3 sierpień do 9 sierpnia okres
- 21 usunięcie spirali przez lek. ginekologa
- z 22 na 23 stosunek, 25 na 26 stosunke
Czy jest prawdopodobieństwo, że mogło dojść tak szybko do zapłodnienia?
Nie ukrywam, że bardzo ale to bardzo bym chciała być w ciąży ale czytając niektóre wiadomości powinno się planować na 3 miesiące po jej usunięciu i nie ma wiadomości o wcześniejszych przypadkach......
GORĄCO PROSZĘ O PORADĘ!

z poważaniem
Kasia
Shadow76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 12:59   #545
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: prawdopodobieństwo zajścia w ciążę zaraz po usunięciu spirali!!!

Powinno sie planowac po 3 m-cach, bo przeciez wszystko tam musi wrocic do normy. Mozliwe ze scianki macicy sa podraznione zabiegiem wyciagania spirali itp.

Cokolowiek by nie bylo robione w macicy np. lyzeczkowanie, to tez zaleca sie odczekanie 3 m-cy
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 13:06   #546
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

Rozumię, przez Twoją odpowiedź, że jest to niemożliwe? Chyba za bardzo bym chciała i za szybko! boli mnie podbrzusze, piersi... i zdaję sobie sprawę, że to może jedynie swiadczyć o nadchodzącym kolejnym okresie. Wolałabym jednak aby to były objawy ciąży i tego chyba sobie sama życzę ) a jeśli nie to mam nadzieję, że cierpliwie uda mi się poczekać jeszcze troszkę )
Stary 2006-08-28, 14:45   #547
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76
Post Spirala Cooper TCu380A a ciąża...

Czy znajdzie się jakaś kobieta tutaj na forum, która zaraz po zdjęciu spirali zaszła w ciążę bez większego problemu a jednocześnie donosiła ją do końca?

Szukam opini na ten temat czy jest to możliwe więc proszę o wszystkie możliwe wiadomości z tego zakresu za co z góry dziękuję

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-28, 15:32   #548
sfinx
Przyczajenie

GG do sfinx
Dot.: Spirala Cooper TCu380A a ciąża...

z tego co wiem, dobrze zalozona i zdjeta spirala nie powinna byc probleme w zajsciu i donoszenia ciazy!!!sa wypadki ze nawet gdy spirala jest w srodku kobieta zachodzi w ciaze!
pozdrawiam
sfinx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 15:42   #549
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shadow76
Rozumię, przez Twoją odpowiedź, że jest to niemożliwe?
Nie, źle zrozumiałaś. Zajście w ciążę jest możliwe od razu po zdjęciu spirali.
Już Ci pisałam na gg, że płodnośc wraca wręcz natychmiastowo.

Jednak lekarze radzą poczekac z planowaniem ciąży przez chociaż 3 miesiące.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 16:11   #550
paula78
Zakorzenienie

moze warto byloby zapytac o to swojego lekarza a nie zakladac kilku watków o tym samym.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 20:52   #551
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

rozumię ale jest pytanie czy jest możliwe, że zdejmując np spiralę 21 bm. a odbywając stosunek 23 i 25 bm. ( przypuszczalnie dni płodne ) można zajść w tak szybkim tempie w ciążę???. Mam bóle u dołu brzucha, byłam zapytać się mojej lekarki czy to normalne po wyjęciu spirali ale ona powiedziała, że raczej nie. Nie pytałam się czy jest możliwość zajścia w ciążę! Przepisała mi Biseptol i Diclofenac i wysłała na badania moczu! Najbliższa spodziewana miesiącza przypada na 4 - 6 wrzesień!
Stary 2006-08-28, 20:57   #552
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

Ta metoda antykoncepcji jest bardzo dobra dla kobiet, które mają już dzieci, nie planują w najbliższym czasie kolejnej ciąży, a nie chcą lub nie mogą stosować antykoncepcji doustnej.
Natomiast kobiety, które jeszcze nie rodziły, nie powinny stosować wkładek domacicznych. Między innymi ze względu na możliwość uszkodzenia kanału szyjki macicy w czasie zakładania spirali. Także dlatego, że każda wkładka, niezależnie od tego, z czego jest zrobiona, powoduje lekki stan zapalny w macicy. Może to być przyczyną trudności z zajściem w ciążę lub mieć wpływ na jej przebieg. Stwierdzono, że u kobiet, które stosowały spirale, częściej dochodzi do poronień, więcej jest również ciąż pozamacicznych. Z tego też powodu, jeśli kobieta, która ma założoną spiralę, postanowi zajść w ciążę, po usunięciu wkładki musi odczekać 3 miesiące.
Stary 2006-08-28, 21:04   #553
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

PAULA 78 ---- KTO PYTA NIE BŁĄDZI! CZASAMI KOBIETY PRZECHODZĄ TAKIE SYTUACJE I CHCĄ JE OPISAĆ WIĘC W ZWIĄZKU Z TYM JA TYLKO PYTAM )
Kilka wątków jednocześnie daje więcej możliwości )

Pozdrawiam
Stary 2006-08-28, 21:13   #554
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

byłam u lekarki z moimi bólami brzucha! Nie stwierdziła niczego co by mogło niepokoić i przepisała tabletki Biseptol i czopki Diclofenac ( tych czoplów to raczej nie będę brała bo mają wszelkie przeciwskazania przed zajsciem w ciążę w czasie trawania ciąży ) poza tym mam skierownie na badanie moczu! Zobaczymy co z tego wyjdzie wszystkiego! Zatem nie pozostaje mi nic innego jak optymistycznie się nastawić, że w kolejnym miesiącu będę dalej próbowała i chyba a raczej powinno zaskoczyć! NIE MA TO JAK OPTYMIZM )
Stary 2006-08-29, 09:22   #555
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shadow76
Kilka wątków jednocześnie
= smiecenie

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-29, 09:27   #556
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

PAULA78 tak Ci się tylko zdaje ) bo więcej śmiecisz Ty jeśli każdemu tak zwracasz uwagę! Powinnaś zrozumieć ludzi, którzy szukają pomocy i jakiegoś duchowego wsparcia a nie doszukiwać się dziury w całym )

Dzięki za dobre chęci )
Stary 2006-08-29, 09:55   #557
tyg-wam
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mk1978
tyg-wam - ja jak wyjmowałam byłam już po okresie i naprawde nie bolało, a bałam się strasznie.
Dzieuję za odpowiedz i pozdrawiam
tyg-wam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-29, 11:38   #558
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

Po usunięciu spirali

Wkładki domaciczne, jako ciała obce, powodują stan zapalny śluzówki macicy, mający uniemożliwić zagnieżdżenie się poczętego dziecka i przez to spowodować jego unicestwienie. Wkładki działają więc antynidacyjnie (przeciwzagnieżdżeniowo) a nie antykoncepcyjnie (przeciwpoczęciowo).

Jeżeli wkładka domaciczna zawierała hormony, to po jej wyjęciu należy zastosować taki sam sposób postępowania, jak po odstawieniu pigułki (patrz: NPR-Po odstawieniu pigułki).Jeżeli natomiast spirala nie miała dodatku środków hormonalnych, to powinno się stosować zwykły sposób wyznaczania okresów płodności i niepłodności począwszy od pierwszego cyklu (patrz: NPR- Typowy cykl).
Stary 2006-08-29, 14:05   #559
mk1978
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lilka26
mk1978 - mam takie nietypowe pytanko, opowiadasz o spirali, a na innym poście piszesz że bardzo starasz się o dziecko, więc po co ci spirala???? Nie rozumiem, chyba że zaszła jakaś pomyłka
o spirali posty są moje a o ciąży mojej przyjaciółki która chciała zadać pytanie lekarzowi z forum (chyba odpowiedzi od lekarza się nie doczeka) a że ja loguję się automatycznie nie zauważyłysmy że poszło na mój loging i tak zostało. Miło mi że ktoś mnie kojarzy z postów, ja już mam dziecko 3lenie. Pozdrawiam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-29, 17:16   #560
lilka26
Raczkowanie

mk1978 przepraszam cię za jakieś tam dziwne podejrzenia, ale wydało mi się to dziwne, a powiedz zakładasz jeszcze raz wkładkę?? Bo kurcze lekarka stanowczo zabroniła mi sprawdzania nitek, a ty właśnie dzięki nitkom dowiedziałaś się że sie obsunęła, kurcze sama nie wiem. A sprawdzać je obojętnie kiedy czy np. tylko po okresie??
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-29, 17:45   #561
naanahanae
Zadomowienie

na tym forum obowiązują odpowiednie zasady i aby z niego kożystać należy się do nich stosować.

jedna z zasad jest taka: nie dublujemy wątków. jeżeli masz otrzymać odp to ją otrzymasz obojetnie czy założysz 3 czy 1 wątek. a zakładanie kilku wątków o tej samej tematyce jest poprostu zaśmiecaniem forum.
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-30, 09:17   #562
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

Kobiety skąd tyle złości macie w sobie? chodujecie zygotę uszczypliwości zamiast pomagać....

Gorąco pozdrawiam )
Stary 2006-08-30, 10:12   #563
dr W.Kazimierak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Shadow76
rozumię ale jest pytanie czy jest możliwe, że zdejmując np spiralę 21 bm. a odbywając stosunek 23 i 25 bm. ( przypuszczalnie dni płodne ) można zajść w tak szybkim tempie w ciążę???.
Jest możliwe jak najbardziej. Spirala w niewielkim stopniu wpływa na wzrost endomerium - z wyjątkiem Mireny, która uwalnia hormon. Nie ma natomiast wpływu na przebieg owulacji.
Leczenie nie może być bardziej uciążliwe od choroby
dr W.Kazimierak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-30, 12:17   #564
mk1978
Przyczajenie

lilka26 nie ma za co przepraszać, naprawde miło mi się zrobiło jak mnie skojarzyłaś z postami.
Wkładkę miałam krótko ale byłam bardzo zadowolona, więc jak będę miała wolne 400zł to spróbuję jeszcze raz z wkładką... miałam multiload (moja gin powiedziała jak wysuneła się że ona nie wypadła tylko zatrzymała się w szyjce bo trzeba pociągnąć aby wyszła cała - ja nie rodziłam naturalnie tylko przez cc.) poradziłą mi że jak chcę to mogę spróbować cooper lub gyne (nie pamiętam jak się pisze) bo mają inny kształt, ale nie ma gwarancji że się nie wysunie u mnie, bo ja naprawdę nie miałam żadnych bóli brzycha tak sobie myslę tak jakby "spłyneła z okresem" bo drugi dzień krwawienia miałam mocniejszy. Moja gin kazała sprawdzać tylko po miesiączce czy nitki są i jakiej długości tzn mają być po każdej miesiączce jednakowe, a u mnie było tak że po miesiączce wyczułam nitki które jakbym umiała to zrobiłabym supełek z kokardką a po poprzednich miesiączkach to wyczówałam krótsze, a i mówiła mi jescze że nieraz obsunięcie wkładki wyczówa partner bo go coś zakuje, ale to się zdarza naprawdę rzadko, ja miałam pecha pytasz jak często sprawdzałam - powinnam tylko po miesiączce ale ja z tych panikujących to sprawdzałam gdzieś raz na tydzień a polegało to na tym że wsunełam sobie jeden palec delikatnie i jak wyczułam nitki to koniec sprawdzania, bo jak czytałm wcześniej u innych dziewczyn to nie bardzo wiem jak one sprawdzają bo pisały że można coś zrobić wkładce chyba chodzi o przesunięcie wysunięcie itp ja tylko starannie myłam rękę żeby nie wprowadzić bakteri a tak sobie myślę że to co robi się podczas seksu to bardziej atakuje wkładkę niż jeden palec ja się nie znam nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, piszę tylko jak było u mnie. Życzę Ci żeby wkładka słuzyła Ci jak najdłużej i jak najskuteczniej. Pozdrawiam.
Stary 2006-08-30, 17:12   #565
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shadow76
Kobiety skąd tyle złości macie w sobie? chodujecie zygotę uszczypliwości zamiast pomagać....

Gorąco pozdrawiam )
wg ciebie zrwócenie komuś uwagi ze zachowuje się niewłaściwie jest uszczypliwością i złośliwościa??
może to zabrzmi zbyt górnolotnie ale forumowiczki wizarzu tworzą społeczność i w każdej społeczności obojętnie czy będzie to klub wielbicieli makaronu, wspólnota kościelna czy mieszkancy jakiegoś miasteczka obowiązują pewne zasady, do których należy się stosować ( w przeciwnym razie można się spotkać z negatywnym odzewem).
idąc do kogoś w gości nie będę chodziła tej osobie po mieszkaniu w butach bo to brak kultury, do kościoła nie pujde w ultra krutkiej kiecce.

zasady społeczności forumowiczów są zawarte w regulaminie.
tak więc zakładanie kilku wątków jednocześnie nie jest zwiększeniem możliwości a zaśmiecaniem forum, nikt nie che być tu złośliwy- egzekwyjemy nasze zasady.

również pozdrawiam naan
Stary 2006-08-30, 20:54   #566
Kari26
Raczkowanie

Jezu co za tytul watku - az mi serce stanelo: mam zalozona taka sama i juz myslalam po tytule ze ona ie dziala...
A jesli chodzi o wytykanie tego ze zalozylas nowy watek i tzw. smiecenie - jak to paula78 ''ladnie'' nazwala to nie przejmuj sie, ja jestem na biezaco w tych watkach o spirali ktore juz sa i nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie wiec majac takie same watpliwosci jak Ty pewnie tez zalozylabym watek chcac jak najszybciej uzyskac odpowiedz na dreczace mnie pytanie. Tak wiec pozdrawiam i nic sie nie martw kazda ma prawo do tego forum, odrobiny paniki, watpliwosci i checi uzyskania odpowiedzi.
Stary 2006-08-30, 21:06   #567
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kari26
ja jestem na biezaco w tych watkach o spirali ktore juz sa i nie ma tam jednoznacznej odpowiedzi na twoje pytanie wiec majac takie same watpliwosci jak Ty pewnie tez zalozylabym watek chcac jak najszybciej uzyskac odpowiedz na dreczace mnie pytanie.
no jeden wątek a nie trzy

http://www.wizaz.pl/forum/search.php?searchid=1609092
Stary 2006-08-30, 22:52   #568
Lemon_without_sugar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez naanahanae
bo to brak kultury, do kościoła nie pujde w ultra krutkiej kiecce.
Yy a Ty za to jeśli chcesz pisać takie "mądre rzeczy" (bo widzę, że chcesz brzmieć dojrzało itd) to zaopatrz się w słownik albo wklejaj swoje posty do Worda wtedy nie będzie problemów z pisownią, a tym samym unikniesz błędów

Zgadzam się z Shadow76 ona przecież tylko pyta...Jeśli coś Ci się nie podoba to po prostu nie odpisuj, bo na Twoje wypowiedzi natknęłam się już nie jeden raz i do przyjemnych dla odbiorców nie należą, są powiedziałabym nawet uszczypliwe i chamskie

pozdrawiam

Ś.p Ks. Jan Twardowski
Lemon_without_sugar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-31, 10:32   #569
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76

Dziękuję serdecznie za odpowiedź Panu dr W.Kazimierak....
Cieszę sie, że chociaż ( chyba )nie zaszłam, to szanse są szybkie przy kolenjych próbach (...) )

Lemon_without_sugar - dziękuje za wyrozumiałość

Kari26 - spokojnie! usunęłam spiralę bo stwierdziłam, że czas na maleństwo zważywszy, że moja pierworodna ma już 12 lat ) ale troszę się obawiałam, że mogę mieć problemy z zajściem w ciążę po niej....
Mam nadzieję, że szybciutko "zaskoczę" i będę przykładem na to, że wkładka Coopet T jest warta polecenia )

naanahanae - no popatrz jaka ty jesteś tutaj na bierząco USZCZYPLIWA! Ciekawe czy Ty we wszystkim jesteś taka idealna... WIDZISZ DRZAZGĘ W OKU BLIŹNIEGO ALE W SWOIM BELKI NIEDOSTRZEGASZ...
Zbagatelizuj to i problem masz z głowy... włącz ignora na te wątki moje bo Ja czekam nie na polemikę z takimi osobami jak Ty ale na szczere odpowiedzi osób, które w tym temacie coś mogą dopowiedzieć.
Pozdrawiam )
P.S. a cha poświeć więcej czasu na słownik ort. )
i proszę nie zaśmiecaj mi tutaj tego tematu.... dla mnie jest naprawdę istotny - DZIĘKUJĘ
Stary 2006-08-31, 11:35   #570
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shadow76
rozumię
i znikam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości