Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-31, 23:17   #571
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia
Dot.: spirala-co i jak

No to ja to mam całkiem "przechlapane", bo nitki mam przycięte tak krótko, że nie ma mowy o ich wyczuwaniu kiedykolwiek, no i w sumie nie mam jak sprawdzić czy wkładka jest Lekarz powiedział, że skoro nie wysunęła mi się podczas pierwszych miesięcy (mam od listopada 2005) to raczej sama się nie wysunie. Co do tych nitek...niektórzy przycinają "na krótko" bo to niby wszelkie infekcje z pochwy do macicy po tych niteczkach mogą zawędrować, ale zdania są podzielone. Ostatnio mój gin rozśmieszył mnie bo powiedział, że czasami nitki przycina się tak krótko na życzenie pacjentki, jeśli ma partnera "eksperymentatora", dokładnie tak to określił, czyli jesli kobieta boi się, że partner może podczas zabawy palcami złapać za nitki i wysunąć wkładkę No pewnie, że w życiu róznie bywa mi wkładkę zakładał inny ginekolog i tak naprawdę nie wiem dlaczego te nitki tak krótko przyciął, ale nie zamierzam go odwiedzać ani widzieć zeby sie tego dowiedzieć.
A co do kwestii seksu z wkładką, też się czasami martwię jak ona się tam maale mam nadzieję że jest na tyle "elastyczna"
MK1978 pocieszyłaś mnie trochę z tym wyjmowaniem, bo chociaż mam nadzieję jeszcze troche czasu mi zostało, to obawiałam się tego okropnie, bo zakładanie i cały dzień po, to był straszny koszmar Pozdrawiam

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-01, 11:20   #572
mk1978
Przyczajenie

Bergamia - jak mi powiedziała gin że trzeba wyjąć wkałdkę to normalnie ze strachu ręce mi się spociły ale wyjmowanie polegało na tym że połorzyłam się na fotelu włożyła wziernik jak do cytologi pociągneła i już było po, całość zajeła z 30 sekund a poczułam tylko coś jak ukłucie przez komara. W moim przypadku nie było się czego bać, bo zakładanie wspominam koszmarnie tzn mnie bolało krótko bo tylko przy rozszerzaniu szyjki bo później czułam się dobrze.
muszę przestać tu zaglądać, zazdroszczę Wam że tak ładnie służą Wam wkładki a ja jej już nie mam.
mk1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 12:42   #573
nekome
Zakorzenienie

Dot.: Spirala Cooper TCu380A a ciąża...

Cytat:
Napisane przez Shadow76
P.S. a cha poświeć więcej czasu na słownik ort. )
i proszę nie zaśmiecaj mi tutaj tego tematu.... dla mnie jest naprawdę istotny - DZIĘKUJĘ
na przyszlosc odsylam do: http://www.wizaz.pl/forum/announcement.php?f=50&a=13 punkt 7
nekome jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 15:32   #574
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Spirala Cooper TCu380A a ciąża...

Shadow76

Z uporem nie chcesz się stosować do regulaminu tego forum... Do tego stopnia, że zastanawiam się, czy w ogóle ten regulamin czytałaś.

Po pierwsze - nie zakładamy kilku wątków jednocześnie. Bo, tak, to jest śmiecenie.

Po drugie - nie zwracamy na forum uwagi na błędy ortograficzne (patrz: link podany przez Nekome, puntk nr 7, aczkolwiek wypadałoby przeczytać całość...)

Jesteś tu nowa, więc daję ostrzeżenie - jeśli łamanie regulaminu będzie się powtarzać, zaczną się wpisy.

Gwoli ścisłości - Naan, ten cytat był zbędny. Wiem, że to odpowiedź na zaczepkę w tym samym stylu, ale regulamin jest taki sam dla wszystkich.
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 19:04   #575
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

mk1978 nie przestawaj zaglądac, zawsze możesz cos podpowiedzieć innym dziewczynom, skoro jesteś już po takim doświadczeniu, a jak tylko uzbierasz kaskę (bo z tego co napisałaś nie założyłaś od razu nastepnej ze względów finansowych?)to zakładaj nową. Chociaż wiesz co, właśnie w tym wątku jedna z Wizazanek opisała, ze osiagnęła to co nawet innym się nie śniło, a mianowicie założyła wkładkę na NFZ kosztowała ją tylko sama wkładka, którą kupiła w aptece. O juz sprawdziłam dokladnie, przeczytaj , jesli Cię to interesuje, wypowiedzi Pitipel i Pauli78, w sumie od strony 1szej tego wątku.nie ma tego tak dużo a lektura ciekawa i pouczająca
Aha a moja koleżanka kiedyś tez miała tak jak Ty, że wkładka się jej wysunęła, ale prawdopodobnie po prostu była źle dobrana. Pozdrawiam Cię serdecznie

Stary 2006-09-03, 12:14   #576
mk1978
Przyczajenie

Bergamia - moje doświadczenie jest mikre bo cćż to jest 3 miesiące ale mogę napisać że ja byłam BARDZO ZADOWOLONA Z WKŁADKI.
Lekarza nie chcę zmiemiać chodzę do niej już 6 rok i jestem zadowolona z "obsłubi" bo jest to lekarz prywatny, pracujący w szpitalu więc na fundusz nie przyjmuje . Poczekam jeszcze z 2-3 miesiące i założę inną ale też miedzianą, jak i ta by sie wysuneła to już bym się poddała.
Mam pytanie czy Twoja koleżanka zakładała jeszcze raz wkładkę i czy druga już była dobra?
Pozdrawiam
Stary 2006-09-04, 19:26   #577
Shadow76
Przyczajenie

GG do Shadow76
Red face Dot.: spirala-co i jak

Witam!

Osobiście uzywałam do niedawna tj do sierpnia - spirali Cooper TCu 380A. Przez 10 lat nosiłam ją w sobie - oczywiście po 5 latach zmienilam na nową! Moje zastrzeżenia: brak. Obfitsze miesiączki trwające 7 dni dało się przeżyć bo nie były aż takie tragiczne Stosunek - mąż nie narzekał, że coś go kłuje ( chociaż czasami coś wyczuwał przy głębokiej penetracji) a pytałam wielokrtonie.... Koszt hmmm jak dobrze pamiętam zakup spirali około 50 złotych i założenie w prywatnym gabinecie 200! Uważam, że jak na tak długi okres czasu to naprawdę się opłaca. Psychiczny komfort, że nie zajdę w ciążę i seks bez ograniczeń ) Cóż więcej wymagać? a te 250 złotych to naprawdę jest niewiele bo człowiek czasami jest w stanie je wydać na błachostkę bez zastanowienia (...)
Teraz tylko moje obawy skupiają się na tym, czy bezproblemowo będę mogła zajść w ciążę? Mam nadzieję, że TAK i niebawem napiszę wesołą dla mnie nowinę że zaskoczyłam )
Shadow76 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-07, 11:07   #578
lilka26
Raczkowanie

mk1978- zdecydowałam sie sprawdzić te nitki i one są takie sztywne takie jak żyłki czy to tak własnei jest??
Bergamia chyba powiem mojej gin. żeby przycięła mi też tak krótko bo też lubię eksperymentować
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-08, 21:33   #579
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez mk1978 Pokaż wiadomość
Bergamia - moje doświadczenie jest mikre bo cćż to jest 3 miesiące ale mogę napisać że ja byłam BARDZO ZADOWOLONA Z WKŁADKI.
Lekarza nie chcę zmiemiać chodzę do niej już 6 rok i jestem zadowolona z "obsłubi" bo jest to lekarz prywatny, pracujący w szpitalu więc na fundusz nie przyjmuje . Poczekam jeszcze z 2-3 miesiące i założę inną ale też miedzianą, jak i ta by sie wysuneła to już bym się poddała.
Mam pytanie czy Twoja koleżanka zakładała jeszcze raz wkładkę i czy druga już była dobra?
Pozdrawiam
Doświadczenie mikre czy nie, ale już masz, a co do kumpeli, jeszcze się nie zdecydowała na ponowne założenie spiralki, ale myśli o tym mocno. Wiesz, jak nie spróbujesz to się nie dowiesz A co Twoja pani gin. mówi?Jaką wkładke zaproponuje Ci nastepnym razem? No bo cos musiało być nie ok. albo załozenie albo wkładka, że Ci sie wysuneła.

Stary 2006-09-09, 13:05   #580
mk1978
Przyczajenie

lilka26 - tak to jest to przycięte nitki też dadzą jakiś większy komfort.

bergamia - gin mówi że można spróbować ale gwarancji mi nie da że się nie wysunie a proponowała inne Cooper lub gyne (nie wiem czy dobrze napisałam nazwę) bo miałam multiload. Ja spróbuję tylko za kilka tygodni .
Stary 2006-09-09, 18:33   #581
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

mk1978 a co z rozmiarem? Bo nie wiem czy wiesz spiralki dostępne są w trzech rozmiarach, może miałaś za dużą?albo za małą? Zapytaj lekarki też i o to. Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-11, 18:13   #582
mk1978
Przyczajenie

Bergamia już przed samym założeniem wypytam ją o wszystko sma nie wiem dlaczego tak wyszło na moje pytanie gin odpowiedziała "że tak się zdarza w malutkim procencie i ja miałam pecha". Pozdrawiam
Stary 2006-09-15, 11:06   #583
sylwiani
Zadomowienie

Dot.: Spirala- Czy Bezpieczna??

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
Sylwani moze juz dość ??

http://www.wizaz.pl/forum/announcement.php?f=17&a=13
Patrz punkt 2

Dzieczyny zalozyly wątek o określonej tematyce ,zupelnie nie rozumiem dlaczego od dluższego czasu prowokujesz i jątrzysz
jakoś nigdy, co widać po moich wypowiedziach na innych wątkach nie próbowałam jątrzyć, ale zawsze byłam przeciwna potępianiu innych za poglądy, które nie szkodzą innym, nigdy nie byłam wojującą katoliczką
nie rozumiem więc wycieczki moderatorki
człowiek ma nie tylko ciało, ale i duszę (i właśnie tym różni się od zwierząt), więc wypowiedzi o moralnej stronie uważam za całkiem na miejscu, a napadanie na innych, że biorą pod uwagę moralność nie różni się niczym od napadania, aby moralności nie brać pod uwagę
pozdrawiam nie tylko właścicielki sumienia

mam nadzieję, że punkt drugi regulaminu działa w obie strony, a nie tylko wtedy, kiedy innym to wygodne
sylwiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-15, 13:49   #584
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwiani Pokaż wiadomość
człowiek ma nie tylko ciało, ale i duszę (i właśnie tym różni się od zwierząt
polemizowalam bym...

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-16, 13:29   #585
Edycia15
Raczkowanie

GG do Edycia15

Ja uważam że każdy ma prawo wyboru, w końcu jestesmy ludżmi. Nie uwazam aby naturalne metody wnosiły cokolwiek dobrego do związku. Nie miałabym ochoty bać sie za kazdym razem czy dostane okres, ani kochając się z partnerem mysleć czy tym razem zajde w ciążę. Przeciez każde drobne przeziębienie , stres może wywołać przesuniecie dni płodnych i kolejny dzidzius gotowy.
Nie chce równiez aby mnie ktoś pouczał i wytykał rzekome błędy, kazdy postępuje według własnego sumienia i......... zasobności portfela bo kolejne dzieci kosztuja o tym tez trzeba pamiętać.
Edycia15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-18, 11:17   #586
sylwiani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Edycia15 Pokaż wiadomość
Ja uważam że każdy ma prawo wyboru, w końcu jestesmy ludżmi. Nie uwazam aby naturalne metody wnosiły cokolwiek dobrego do związku. Nie miałabym ochoty bać sie za kazdym razem czy dostane okres, ani kochając się z partnerem mysleć czy tym razem zajde w ciążę. Przeciez każde drobne przeziębienie , stres może wywołać przesuniecie dni płodnych i kolejny dzidzius gotowy.
Nie chce równiez aby mnie ktoś pouczał i wytykał rzekome błędy, kazdy postępuje według własnego sumienia i......... zasobności portfela bo kolejne dzieci kosztuja o tym tez trzeba pamiętać.
ale ja nikogo nie pouczam, sama niestety nie używam metod naturalnych, ale nie jestem wrogiem ich zwolenników, bo to wybór każdego z nas, jaką metodę chce stosować, raczej podziwiam tych, co stosują metody naturalne, bo są czasochłonne i wymagają systematyczności i samozaparcia, ale w każdej metodzie są jakieś za i przeciw, a jak mawiał mój pierwszy gin, jest tylko jedna metoda 100% przy innych metodach zawsze jest ryzyko i obawa o "okres" (patrz podpis jaga_2001)
ja mam już dzieci i wiem, ile kosztują i to nie tylko o finanse chodzi

wypowiedzi na tym forum mają pokazać, że różne aspekty bierze się pod uwagę przy wyborze metody antykoncepcji, a aspekty moralne są równie ważne, bo od naszej psychiki zależy nasze samopoczucie
Stary 2006-09-18, 14:40   #587
lilka26
Raczkowanie

Dziewczyny powiedzcie jak to jest z miesiączką powłożeniu spiralki bo u mnie to jakos dziwnie, nie moge trafić, przed spiralką brałm tabletki czyli cykl co 21 a wcześniej co 28, a teraz?? Jak to było u was??
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-18, 14:52   #588
paula78
Zakorzenienie

Ja zawsze mialam regularne okresy tzn. +/- 3 dni oczywiscie nastepowaly przesuniecia
zalozona dokladnie 17 lutego br ,okres od tego momentu wystepuje roznie tzn np. co 20 dni ale tez co 33 dni zazwyczaj poprzedzony 2-3 dniowym plamieniem stad wiem kiedy nastapi ,no i samopoczucie tez mi sie zmienia wiec wiem ze nadchodzi.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-18, 16:46   #589
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

U mnie okres pojawia się od 23-26 dni i też mam plamienia kilka dni wcześniej. Ale ja bardzo długo łykałam tabletki antykoncepcyjne i myślę, że dlatego cykl mi sie skrócił, bo dawniej też miałam tak co 30 dni. Spiralę mam od listopada 2005.

Stary 2006-09-18, 19:42   #590
mouzi
Raczkowanie

mnie dr uprzedzala ze dosc krotko przycina. mojemu eks i obecnemu partnerowi to nie przeszkadza/lo ze moze jest nitka.w ostatnich dniach wrecz nie wyczulam nitek(bylam tuz przed miesiaczka) ale poszlam do dr i powiedziala ze nie musze sprawdzac a i ze spirala jest wszystko wporzadku . kolejna kontrola dopiero za pol roku i nie zauje decyzji. miesiaczki mam srednio bolesne i srednio obfite i trwaja standardowo 5-7 dni. zawsze mam w szufladzie opakowanie exacylu ktore dr mi przepisala
ps: ja za coopera zaplacilam akurat 300 zl
mouzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-18, 19:48   #591
mouzi
Raczkowanie

ja jestem zadowolona ze mam spiralke pomimo mlodego wieku i pewnie bym postawila 100 zl ze gdybym "stosowala" npr to moj chlopak ani razu by nie skonczyl . nie chodze do kosciola, do spowiedzi i nikt sie nie czepia. chyba ze dziadek, przypomina mi co niedziele o mszy, ale to olewam.
mouzi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-19, 08:19   #592
michalina121
Raczkowanie

ważne, bo od naszej psychiki zależy nasze samopoczucie

dokładnie !!!!!!!!!!!!!! sylwiani - masz rację

bezpieczna fizycznie = bezpieczna psychicznie, bo :
- zbyt mały metraż na nastepne dziecko
- zbyt male zarobki na następne dziecko
- zbyt duży temperament i potrzeby męża na NIE ZABEZPIECZANIE SIĘ !!!!
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-19, 12:51   #593
sylwiani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez michalina121 Pokaż wiadomość
ważne, bo od naszej psychiki zależy nasze samopoczucie

dokładnie !!!!!!!!!!!!!! sylwiani - masz rację

bezpieczna fizycznie = bezpieczna psychicznie, bo :
- zbyt mały metraż na nastepne dziecko
- zbyt male zarobki na następne dziecko
- zbyt duży temperament i potrzeby męża na NIE ZABEZPIECZANIE SIĘ !!!!
przede wszystkim liczą się twoje potrzeby, nie ma potrzeby zbytnio się poświęcać, bo to nikomu nie wychodzi na zdrowie, poza tym przeczytaj dokładnie podpis jagi_2001, niestety nie ma metody 100% pewnej (oprócz jednej)
Stary 2006-09-19, 22:09   #594
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
niestety nie ma metody 100% pewnej (oprócz jednej)
taaa, szklanka zimnej wody... zamiast

AV by jaga_2001
Stary 2006-09-20, 10:48   #595
sylwiani
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
taaa, szklanka zimnej wody... zamiast
ale jak dobrze na cerę wpływa
Stary 2006-09-20, 20:53   #596
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
ale jak dobrze na cerę wpływa
baaa, i nie tylko o ile lepiej wtedy nerki pracuja

AV by jaga_2001
Stary 2006-09-21, 10:09   #597
sylwiani
Zadomowienie

dubel

Edytowane przez sylwiani
Czas edycji: 2006-09-21 o 12:22 Powód: dubel
sylwiani jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-21, 10:14   #598
sylwiani
Zadomowienie

Cytat:
baaa, i nie tylko o ile lepiej wtedy nerki pracuja
z posiadanego przeze mnie stanu wiedzy wynika, że nerki lepiej pobudzać innym płynem, takim bardziej gazowanym
Stary 2006-09-21, 12:56   #599
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
z posiadanego przeze mnie stanu wiedzy wynika, że nerki lepiej pobudzać innym płynem, takim bardziej gazowanym
z tym, ze alkohol w nim zawarty powoduje obumieranie szarych komorek w mozgu lepsza wiec zwykla woda

AV by jaga_2001
Stary 2006-09-25, 08:41   #600
sylwiani
Zadomowienie

Cytat:
z tym, ze alkohol w nim zawarty powoduje obumieranie szarych komorek w mozgu lepsza wiec zwykla woda
one i tak umierają i to już od dzieciństwa
coś nam się off-topic rozbudowuje, tak jak na innych wątkach

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości