Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-25, 10:10   #601
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26
Dot.: Spirala- Czy Bezpieczna??

ja też bym odradzała z powodów moralnych!!!!Wpisz w google spirala a wyczytasz wiele ciekawych za i przeciw!

asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-30, 17:01   #602
M@RT@
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak

Mam pytanko. Dzisiaj byłam u ginekologa i stanowczo odradził mi mirene ze względu na zawarty w niej hormon. Polecił mi wkładke dla nieródek o dziwnie brzmiącej nazwie ,,short". Nie moge znaleź zadnych informacji na jej temat. jezeli któras z was miała jakies doswiadczenia z taką wkłądką , albo informacje na jej temt to bardzom prosze o kontakt
M@RT@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 17:30   #603
poziomka61
Rozeznanie

Akurat ten temat dotyczy nie mnie, ale mojej przyjaciółki, która ostatnio powiedziała, że od trzech lat, czyli od czasu założenia spirali nie ma wogóle menstruacji, oraz że lekarz zapewnia ją, że nie ma w tym nic dziwnego. Dla mnie jest to dziwne, a co najmniej niefizjologiczne. Dlatego proszę o pilną odpowiedż od kogoś, kto ma rozeznanie w temacie, bo się o nią martwię.
poziomka61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-15, 22:19   #604
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez poziomka61 Pokaż wiadomość
Akurat ten temat dotyczy nie mnie, ale mojej przyjaciółki, która ostatnio powiedziała, że od trzech lat, czyli od czasu założenia spirali nie ma wogóle menstruacji, oraz że lekarz zapewnia ją, że nie ma w tym nic dziwnego. Dla mnie jest to dziwne, a co najmniej niefizjologiczne. Dlatego proszę o pilną odpowiedż od kogoś, kto ma rozeznanie w temacie, bo się o nią martwię.
Poziomka, to zależy jaką spiralę ma Twoja przyjaciółka, bo jeśli to "mirena" to brak menstruacji jest w normie

M@rt@ nie słyszałam o wkładce typu "short"(słyszałam natomiast o nowej wkładce dla nieródek "gyne fix") moze idź do innego lekarza i zapytaj

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 07:32   #605
poziomka61
Rozeznanie

Dzięki, bergamia.
poziomka61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 11:10   #606
M@RT@
Raczkowanie

To jest dokładnie cooper T 380 A short. Mam ja juz od ponad miesiaca i jestem jak na razie zadowolona.Oczywiście zakładanie bolało , ale ból jest do zniesienia . Troszeczke denerwują mnie dosc długie nitki, ale mysle że mój lekarz skoryguje to przy najbliższej kontroli.
M@RT@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-16, 22:18   #607
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez M@RT@ Pokaż wiadomość
To jest dokładnie cooper T 380 A short. Mam ja juz od ponad miesiaca i jestem jak na razie zadowolona.Oczywiście zakładanie bolało , ale ból jest do zniesienia . Troszeczke denerwują mnie dosc długie nitki, ale mysle że mój lekarz skoryguje to przy najbliższej kontroli.
Ja moich nitek w ogóle nie wyczuwam, takie są króciutkie, możesz poprosić lekarza o skrócenie nitek. A z tą nazwą "short" to pewnie o rozmiar chodziło, bo ponoć jest kilka.Mnie zakładanie diabelnie bolało, a po to już był koszmar, ale przeżyłam.
Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-18, 12:09   #608
lilka26
Raczkowanie

byłam ostatnio na kontroli i pytałam po raz kolejny o te nitki, że dziwne jest to że ja je potrafie wyczuća partner podczas różnych zabaw nie, ale mnie okrzyczała!! Powiedziała że absolutnie nie można dotykać tych nitek bo grozi to naruszeniem spiralki i że to co piszą na różnych Forach to pewnei lekarze którzy chcą zarabiać na zakładaniu spiralek każą sprawdzać nitki, bo tego się absolutnie nei robi
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-18, 14:09   #609
aferka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lilka26 Pokaż wiadomość
byłam ostatnio na kontroli i pytałam po raz kolejny o te nitki, że dziwne jest to że ja je potrafie wyczuća partner podczas różnych zabaw nie, ale mnie okrzyczała!! Powiedziała że absolutnie nie można dotykać tych nitek bo grozi to naruszeniem spiralki i że to co piszą na różnych Forach to pewnei lekarze którzy chcą zarabiać na zakładaniu spiralek każą sprawdzać nitki, bo tego się absolutnie nei robi
Pewnie co lekarz - to opinia. Mój lekarz też powiedział, że nie muszę niczego sama sprawdzać (dokładnie powiedział - "od tego ma pani mnie"), co mnie zdziwiło, bo nawet na ulotce ze spiralki (ja mam Nova T) piszą, że trzeba sprawdzać zawsze po miesiączce.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-18, 21:33   #610
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez lilka26 Pokaż wiadomość
No to jak nie można dotykać nitek, to jak tu się kochać z partnerem, przecież podczas stosunku nitki sa "dotykane" i to dość intensywnie
Ale na poważnie, skoro nie wolno nam samym tych nitek sprawdzać to po kiego w ogóle są zostawiane, nawiasem mówiąc ja mam właśnie tak krótko przycięte, że nie ma szans żebym sprawdziła.

Stary 2006-12-19, 12:06   #611
kabietka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bergamia Pokaż wiadomość
No to jak nie można dotykać nitek, to jak tu się kochać z partnerem, przecież podczas stosunku nitki sa "dotykane" i to dość intensywnie
Ale na poważnie, skoro nie wolno nam samym tych nitek sprawdzać to po kiego w ogóle są zostawiane, nawiasem mówiąc ja mam właśnie tak krótko przycięte, że nie ma szans żebym sprawdziła.

No to życzę aby z powodu za krótkiego przycięcia nitek w przyszłosci nie trzeba było usuwać spirali operacyjnie
kabietka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-19, 15:02   #612
lilka26
Raczkowanie

BERGAMIA: otoż ja tez tak myślałam że nitki sa dotykane podczas stosunku, alepani dr mi to dokładnie wytlumaczyła co i jaksię dzieje podczas stosunku, ja jestem ciekawska i chcialam wiedzieś o konkretnych pozycjach i jeżeli ne starasz się obrócić macicy tzn. nie "przesz" nie ma szans na dotkniecie nitek i żeby absolutnie partner nei probował ich specjalnie szukać.
A niteczki w ogóle to sa nie do sprawdzania tylko żeby gin mógł wyjąć spiralkę wlaśnie w gabinecie a nei na stole operacyjnym
pozdrawiam
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-19, 19:33   #613
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez kabietka Pokaż wiadomość
No to życzę aby z powodu za krótkiego przycięcia nitek w przyszłosci nie trzeba było usuwać spirali operacyjnie
Dziewczyny, litości ale się wystraszyłam aż mi się gorąco zrobiło....Nie słyszałam od żadnego z lekarzy, żeby z powodu krótko przyciętych nitek zachodziła potrzeba operacyjnego wyciągania wkładki Słyszałam natomiast, że nitki niektórzy lekarze przycinają tak krótko aby zapobiec ewentualnym infekcjom, które mogły by się po tych niteczkach z pochwy do macicy dostać. No proszę nie straszcie mnie tak więcej, bo i tak przeszłam piekło przy zakładaniu...

Stary 2007-01-27, 18:42   #614
martaka
Przyczajenie

Spirala

Witam
Przez 5 lat bralam tabletki anty, po czym pojawil sie problem zatrzymywania wody w organizmie. Zmienialam tabletki kilkakrotnie z podobnym skutkiem. Pomyslatam o spirali, aby nie katowac organizmu hormonami, ale nie jestem pewna czy to dobry pomysl poniewaz jeszcze nie rodzilam. Mam 26 lat.
Z gory dzekuje za odpowiedzi
martaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-27, 19:07   #615
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Spirala

O spiralach było tu sporo. Wrzuć na górze strony w wyszukiwarkę słowo spirala i na pewno znajdziesz coś ciekawego.

Ogólnie lekarze nie chcą zakładać spirali nieródkom, ale są tacy, którzy nie widzą przeciwskazań.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-27, 19:34   #616
martaka
Przyczajenie

Smile Dot.: Spirala

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
O spiralach było tu sporo. Wrzuć na górze strony w wyszukiwarkę słowo spirala i na pewno znajdziesz coś ciekawego.

Ogólnie lekarze nie chcą zakładać spirali nieródkom, ale są tacy, którzy nie widzą przeciwskazań.

Spodziewalam sie takiej odpowiedzi, ale i tak warto pytac. Dzekuje
martaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-27, 22:22   #617
msroczka
Raczkowanie

Ja mam lat 23 i też jeszcze nie rodziłam, a mimo to zdecydowałam się na założenie spirali, gdyż z medycznego punktu widzenia nie ma żadnych przeciwskazan do stsowania tego typu antykoncepcji u kobiet, które nie rodziły.

na zachodzie Europy lekarze nie robia problemów z zakładniem spirali młodym kobietom. W Polsce nie chcą ich zakładać ze wzgledów czysto finansowych (spirala jest najtańszym srodkiem antykoncepcyjnym dostepnym na rynku)
msroczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-28, 13:11   #618
zaba84
Raczkowanie

poza tym sa specjalne spirale przeznaczona wlasnie dla kobiet ktore jeszcze nie rodzily (tak to sie jakos fajnie nazywa.. chyba nierodki). ale z tego co wiem one nie sa chyba dostepne w polsce, ale zawsze istnieje mozliwosc sprowadzenia ich z zagranicy. sa tez spirale zawierajace hormony. a co do tego ze spirala to jeden z najtanszych srodkow antykoncepcyjnych to prawda, bo mimo ze czasem jednorazowy wydatek na spirale potrafi wyniesc nawet 1000 zl to i tak podzielenie tej kwoty przez iloesc miesiecy jakie sie bedzie ja nosic daje kwote jaka placi sie miesiecznie za srednio drogie tabletki.
zaba84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-28, 16:44   #619
msroczka
Raczkowanie

Spirale o mniejszym rozmiarze są rownież dostepne w Polsce. Dla młodych kobiet poeca sie wkładki nie zawierające hormonów, gdyz u młodych kobiet organizm sam wytwarza potrzebne hormony.
msroczka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-28, 22:46   #620
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez martaka Pokaż wiadomość
Spodziewalam sie takiej odpowiedzi, ale i tak warto pytac. Dzekuje
No nie naburmuszaj się , tutaj masz naprawdę kopalnię wiedzy o spirali, zaglądnij: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=79103 pozdrawiam

Stary 2007-01-29, 22:19   #621
nikita-21
Raczkowanie

Do pana ginekologa ważne!!! Zastanawiam się którą spirale wybrać zwykłą miedzianą, czy hormonalną. Czytałam że kobiety mające silne miesiączki są narażone na zajście w ciąże przy stosowaniu wkładki miedzianej. Ja właśnie do nich należe mój okres trwa 6 dni przy czym pierwsze dwa dni to istny krwotok . Moja mama 24 lata temu zaszła w ciąże mając założoną miedzianą spiralkę i w efekcie jestem ja .Ona też miała bardzo silne miesiączki. Spirale hormonalne też nie są bez wad jestem młoda więc po kilku latach faszerowania się hormonami może mi wątroba nie wytrzymać. Boję się ze również przytyję. Dodam że nie moge mieć więcej dzieci gdyż to może być groźne dla mojego zdrowia. Bardzo prosze o odpowieć.
nikita-21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-01-30, 21:21   #622
kasia_80
Przyczajenie

Witam ja również koszmarnie wspominam zkladanie spiralki. Przeżyłam lekki...szok bolowy- a lekarz proponując mi jej założenie utwierdzał mnie, ze to jest tylko nieprzyjemny zabieg...?! Za kilka dni minie miesiąc od założenia spirali i jest juz w sumie dobrze gdyby nie fakt inensynej miesiączki- ale tak działa nova t 380. Pozdrawiam.
kasia_80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-07, 19:35   #623
@monika
Raczkowanie

Smile wkładka antykoncepcyjna

czesc,od czterech lat łykam tabletki antykoncepcyjne,chcialaby m to zmienic i założyc wkladke,może ktos by mi polecił jakąś konkretną?
@monika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-02-08, 08:11   #624
madana
Zakorzenienie

Dot.: wkładka antykoncepcyjna

Tak, lekarz.
madana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-02-08, 13:18   #625
Mo_niczka
Raczkowanie

Wkładke musi dobrac ci lekarz,po badaniu i wywiadze on decyduje jaka bedzie dla ciebie najlepsza...ja brałam tabletki 11 lat....teraz mam wkładke od 4 miesiecy...cooper T 380 A...jak na razie jest super...jestem bardzo zadowolona,a tyle lat trułam sie hormonami..wybierz sie do lekarza...konecznie
Stary 2007-02-08, 13:43   #626
@monika
Raczkowanie

Mo_niczka,dzieki za odpowiedz.Mam jeszcze pytanie,czytalam,ze taka wkladka moze sie wysunac,czy lekarz mowil Ci o tym?
Stary 2007-02-08, 14:27   #627
Mo_niczka
Raczkowanie

Lekarz powiedzial mi,ze dobrze dopasowana wkładka nie powinna sie wysunąć.Powiedzial tez,odpowiadając na moje pytanie,ze nie ma potrzeby sprawdzac nitek,bo wtedy wlasnie mozna podczas manipulowania nitkami ja przesunąć.A zresztą i tak "moje" nitki sa krociutko przycięte i niewyczuwalne.Pytaj o wszystko lekarza,bo on wie najlepiej...i zdecyduj
Stary 2007-02-08, 17:04   #628
@monika
Raczkowanie

Mo_niczka,mam jeszcze pytanie dotyczace zakladania.Czy lekarz zakładał Ci wkładkę podczas miesiączki i czy było to bolesne?
Stary 2007-02-09, 13:39   #629
Mo_niczka
Raczkowanie

Monik@...ide napisac do ciebie PW..tam ci opowiem
Stary 2007-02-09, 13:55   #630
paula78
Zakorzenienie

poszukaj w archiwum ,byl tam wielkki watek o spiralach mnie nie chee sie pisac po raz 100 tego samego,wiec zadaj sobie troche trudu.
mi wlasnie mija rok z spirala.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości