Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-09-23, 14:12   #841
piowo
Przyczajenie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Od początku małżeństwa stosujemy z żoną niezawodną w 100% metodę objawowo-termiczną. Niemożliwe jest zapłodnienie w gęstym, niepłodnym śluzie.
piowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-23, 15:32   #842
paula78
Zakorzenienie

No i zycze powodzenia ,wybraliscie metode dobra dla was ok ,wasze zycie,dla mnie jest to metoda dajaca male poczucie bezpieczenstwa(nie metody niezawodnej,wystarczy spojrzec w liczby-oczywiscie zaraz przytoczycz badania lekarzy katolikow i znowu beda te liczby rozne).

A przede wszytskim narzucajaca termin wspolzycia mnie to nie odpowiada,moze prawda?byc moze jestem malo odpowiedzialna i wole wygode niz obserwacje,moze jestem wygodna ale nie lubie sobie utrudniac zycia.

mnie odpowiada pigulka/gumka/spirala ze wszelkiemi konsekwencjami.

poza tym sa kobiety ktore dla wlasnego zdrowia nie moga zajsc ponownie w ciaze i metody wasze sa niepewne ,ryzykowne.

co do wyborow ty bedziesz glosowal "na kogos " ,ja "przeciwko komus" lub wrzuce pusty glos i tutaj tez sie roznimy.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-23, 20:38   #843
Teje
Rozeznanie

Nie słyszałam o metodzie w 100% bezpiecznej, a 99% pewności dają tylko pigułki. Których zresztą używam.

Wybacz piowo, ale zbyt dużo podróżuję, za często zmieniam klimat czy mam dużo stresu, żeby się bawić w takie metody. Poza tym, czasem widuję sie z mężem tylko przez kilka dni w miesiącu, nie wyobrażam sobie, że zaczneimy się wtedy bawić w sprawdzanie, czy to są płodne czy niepłodne dni, mierzenie temperatury i sprawdzanie śluzu - ble..
Teje jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-24, 11:03   #844
lilka26
Raczkowanie

Piwko, skoro wg ciebie i zarazem kościoła jednodniowa komórka to już "dzieciątko" to powiedz mi proszę jak nazwać płód który matka urodzi w 5 miesiącu ciąży?? Bo moja przyjaciółka po porodzie martwego dziecka w 5 miesiącu ciąży poprosiła księdza o pochowanie go na cmentarzu i on jej odpowiedział że nie może zrobić pogrzebu bo to nie jest jeszcze dziecko i w dodatku nie ochrzczone!!!! Więc czegoś tu nie rozumiem, kościół mówi że jednodniowa komórka bez uczuć bez mózgu bez serca jest dzieckiem a 5 miesięczy płód który ma to wszystko tym dzieckiem nie jest??? Zastanów się proszę o czym ty do nas mówisz i doczytaj jednak jak naprawdę dziala spirala zamiast codziennie kazać żonie wkładać sobie termometr w c...., chyba że sprawia jej to przyjemność !!
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-24, 12:51   #845
piowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lilka26 Pokaż wiadomość
Piwko, skoro wg ciebie i zarazem kościoła jednodniowa komórka to już "dzieciątko" to powiedz mi proszę jak nazwać płód który matka urodzi w 5 miesiącu ciąży?? Bo moja przyjaciółka po porodzie martwego dziecka w 5 miesiącu ciąży poprosiła księdza o pochowanie go na cmentarzu i on jej odpowiedział że nie może zrobić pogrzebu bo to nie jest jeszcze dziecko i w dodatku nie ochrzczone!!!! Więc czegoś tu nie rozumiem, kościół mówi że jednodniowa komórka bez uczuć bez mózgu bez serca jest dzieckiem a 5 miesięczy płód który ma to wszystko tym dzieckiem nie jest??? Zastanów się proszę o czym ty do nas mówisz i doczytaj jednak jak naprawdę dziala spirala zamiast codziennie kazać żonie wkładać sobie termometr w c...., chyba że sprawia jej to przyjemność !!
Do niedawna prawo cywilne po prostu zabraniało dokonywania pogrzebu płodów poronionych i dzieci, które urodziły się martwe. Pogrzeb dozwolony był na podstawie odpowiedniego dokumentu cywilnego. A więc żaden ksiądz nie miał tu nic do powiedzenia. Według mnie, ksiądz o którym piszesz, źle i niedelikatnie się wyraził.
Doczytaj także jak stosuje się metodę objawowo-termiczną. Temperaturę wystarczy mierzyć tylko przez kilka dni przed okresem, termometru nie trzeba wkładać w c... tylko normalnie np. pod pachę. Bardzo wygodne są szybkie elektroniczne termometry. Ja o spiralach czytałem bardzo dużo, Ty o metodzie obj.-term. chyba nic nie czytałaś.
Stary 2007-09-24, 13:05   #846
Teje
Rozeznanie

Oj, ja już wiem całkiem sporo...

Moja bratanica ma teraz w liceum zajęcia z przygotowania do życia w rodzinie i pani w czwartej ciąży uczy ją o niezawodności metod neturalnych. Przyznam, ze świetną później zabawę mamy w domu, jak nam o zajęciach opowiada. No w każdym razie doszklaanie musimy z siostrą prowadzić same z naszą zaufaną panią ginekolog. Boję się tylko, że później młoda w szkole obleje, jak udowodni pani, że matoda termalna nie daje 100% pewności i nie jest super bezpieczna. Boże, kto takim ludziom pozwala w szkole uczyć???
Stary 2007-09-24, 19:43   #847
piowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
Oj, ja już wiem całkiem sporo...

Moja bratanica ma teraz w liceum zajęcia z przygotowania do życia w rodzinie i pani w czwartej ciąży uczy ją o niezawodności metod neturalnych. Przyznam, ze świetną później zabawę mamy w domu, jak nam o zajęciach opowiada. No w każdym razie doszklaanie musimy z siostrą prowadzić same z naszą zaufaną panią ginekolog. Boję się tylko, że później młoda w szkole obleje, jak udowodni pani, że matoda termalna nie daje 100% pewności i nie jest super bezpieczna. Boże, kto takim ludziom pozwala w szkole uczyć???
Coś tu nie tak! Wielu moich znajomych z powodzeniem od wielu lat stosuje metodę naturalną. Nie mają z tym żadnych problemów. Stosowanie tej metody daje też doskonałe rozeznanie czasu poczęcia planowanego dziecka. Wystarczy odrobina systematyczności i cierpliwości. Warunek jest jeden: doprowadzić do porządku macicę zepsutą przez stosowanie innych środków, czyli odstawić inne metody.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-24, 19:48   #848
paula78
Zakorzenienie

jesli chcesz podzielic sie swoja wiedza na temat tej metody zaloz nowy watek lub poszukaj istniejacy ,ten jest o spirali.
dziekuje.

Stary 2007-09-24, 20:42   #849
Teje
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez piowo Pokaż wiadomość
Warunek jest jeden: doprowadzić do porządku macicę zepsutą przez stosowanie innych środków, czyli odstawić inne metody.
A także stres, podróże, choroby, nieregularny tryb zycia - tylko, że to się cięzko odstawia
Stary 2007-09-24, 21:21   #850
piowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Teje Pokaż wiadomość
A także stres, podróże, choroby, nieregularny tryb zycia - tylko, że to się cięzko odstawia
To fakt. Kobitka powinna być zdrowa i dobrze (zdrowo) się prowadzić.
Stary 2007-09-25, 08:04   #851
moniczka_2010
Wtajemniczenie

Piowo na litość Boska!! Ja za chwilę wyjdę z siebie Człowieku w 1 ciążę zaszłam stosując właśnie Twoją metodę a jak poszłam do mojego lekarza to mi się kazał ostro pier... w głowę bo to nie jest metoda antykoncepcji która przed czymkolwiek może chronić a już na pewno nie przed ciążą. I wystarczy nawet katar albo jakiś mały stan zapalny w organizmie kobiety i już po metodzie. Nie ucz więc nas swojej antykoncepcji bo nie jesteśmy przedszkolakami które można namówić do czegoś tylko dorosłymi kobietami i myślę, że żadnej z nas nie podoba się że facet który nawet nie ma macicy chce zaglądać do naszych i jeszcze mówić co mu się w nich nie podoba. Idz może do kościoła albo do psychologa i porozmawiaj to może ktoś ci pomoże bo jak widać masz spory problem z określeniem swoego miejsca na Ziemi
Stary 2007-09-25, 08:38   #852
piowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez moniczka_2010 Pokaż wiadomość
Piowo na litość Boska!! Ja za chwilę wyjdę z siebie Człowieku w 1 ciążę zaszłam stosując właśnie Twoją metodę a jak poszłam do mojego lekarza to mi się kazał ostro pier... w głowę bo to nie jest metoda antykoncepcji która przed czymkolwiek może chronić a już na pewno nie przed ciążą. I wystarczy nawet katar albo jakiś mały stan zapalny w organizmie kobiety i już po metodzie. Nie ucz więc nas swojej antykoncepcji bo nie jesteśmy przedszkolakami które można namówić do czegoś tylko dorosłymi kobietami i myślę, że żadnej z nas nie podoba się że facet który nawet nie ma macicy chce zaglądać do naszych i jeszcze mówić co mu się w nich nie podoba. Idz może do kościoła albo do psychologa i porozmawiaj to może ktoś ci pomoże bo jak widać masz spory problem z określeniem swoego miejsca na Ziemi
Okazuję się, że niektórzy ginekolodzy to przedszkolaki. Dziękuję za uwagę.
Stary 2007-09-25, 13:23   #853
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24

Witam czytałam ostatnie posty ,w szczególności pani o nicku piwoo czy jakos tak!!! mam do ciebie pytanie co ty wogule piszesz??? ja stosowałam naturale metody i co zaszłam w ciaże jedna i druga mam już 2 dzieci kobieto spirala jest najlepsza metoda zreszta w jakim ty świecie zyjesz 100 lat za murzynami!!!!!!!!! szok jestem w szoku dziewczyny jak:jup i: macie możliwośc to zabezpieczajcie sie zakładajcie spirale ja mam już rok i wszystko jest super kocham sie normalnie bez zadnego stresu ,miesiaczki mam regularne itp także polecam i nie sluchajcie takich ludzi jak ta pani oni sa zacofani i tyle !!!!!
ilona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 15:48   #854
piowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ilona24 Pokaż wiadomość
ja stosowałam naturale metody i co zaszłam w ciaże jedna i druga mam już 2 dzieci
w jakim ty świecie zyjesz 100 lat za murzynami!!!!!!!!! szok jestem w szoku wszystko jest super kocham sie normalnie bez zadnego stresu ,miesiaczki mam regularne itp także polecam i nie sluchajcie takich ludzi jak ta pani oni sa zacofani i tyle !!!!!
Widocznie coś źle stosowałaś.
W jakim Ty świecie żyjesz? Tak samo ja jestem w szoku. Ty nosisz spiralę rok, ja z żoną stosuję metodę objawową 17 lat, wszystko jest super, kochamy sie normalnie bez żadnego stresu, miesiączki żona ma regularne itp, wszystkie dzieci planowane także polecam i nie słuchajcie takich ludzi jak ta pani oni są zacofani i tyle !!!!!
Stary 2007-09-25, 15:59   #855
paula78
Zakorzenienie

pragne zauwazyc ze nie ma metody 100% pewnej ,poza tymodnosze wrazenie ze ludzie stosujacy naturalne metody traktuja wszytskie dzieci jako planowane.

Stary 2007-09-25, 16:11   #856
nykta
Przyczajenie

Śledzę forum i chyba jakiś moherowy berecik się wkradł rozsiewa głupoty a może, by tak kółko NPR założyć . Nawet 1000 jego postów + największe autorytety nie przekonają mnie do latania z termometrem. No , ale każdy ma swój wybór. Daj już spokój człowieku nikogo tu nie przekonasz! Sam widzisz jaki masz tu poklask. W realu NPR ma się nijak do antykoncepcji. Przypomnę się - mam mirenę od 2 lat.
nykta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-25, 16:38   #857
paula78
Zakorzenienie

mysle ze pora zakonczyc dyskusje na ten temat.

watek jest o spirali a nie wyzszosci metod i nie metod.

Stary 2007-09-26, 06:39   #858
michalina121
Raczkowanie

Święte słowa paula 78 ! Dośc przekonywania !
Szczere współczucia Piowo - z powodu braku radości z seksu spontanicznego - sprawdzanie śluzu i temperaturka - dziekuję bardzo - cóż jestem wygodną, pracująca, wychowujaca dziecko kobitką i nie zamierzam tego zmienić . MOJE CIAŁO !
Mam Mirenkę od początku sierpnia i w końcu mam świety spokój !!!!!!!!!!! I boski seks
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 10:16   #859
piowo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez michalina121 Pokaż wiadomość
Szczere współczucia Piowo - z powodu braku radości z seksu spontanicznego - sprawdzanie śluzu i temperaturka - dziekuję bardzo - cóż jestem wygodną, pracująca, wychowujaca dziecko kobitką i nie zamierzam tego zmienić . MOJE CIAŁO !
Mam Mirenkę od początku sierpnia i w końcu mam świety spokój !!!!!!!!!!! I boski seks
Jaki brak radości? W miesiącu to tylko kilka dni kiedy trzeba poczekać na siebie. Kto nie czeka ten nie wie ile potem radości daje seks. Jak kobieta opanuje ten sposób to po pewnym czasie nic nie musi sprawdzać ani mierzyć, po prostu czuje i wie kiedy jest płodna.
Masz święty spokój od sierpnia? Na jak długo? My mamy święty spokój przez całe 17 lat małżeństwa.
Stary 2007-09-26, 11:56   #860
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki brak radości? W miesiącu to tylko kilka dni kiedy trzeba poczekać na siebie. Kto nie czeka ten nie wie ile potem radości daje seks. Jak kobieta opanuje ten sposób to po pewnym czasie nic nie musi sprawdzać ani mierzyć, po prostu czuje i wie kiedy jest płodna.
Masz święty spokój od sierpnia? Na jak długo? My mamy święty spokój przez całe 17 lat małżeństwa.
Gadasz jak ksiadz z ambony,w takim razie ogormna liczba ludzi nie zna radosci sexu.
antykoncepcja daje nam wlasnie ta radosc i wolnosc ,mozemy sie kochac kiedy chcemy,nie musim zyc w stresie do kolejnego okresu -to jest radosc.

spiralkowe babeczki maja spokoj na 3-5 lat a pozniej mozna zalozyc kolejna spirale,byc moze za niedlugo bedzie mozna zakladac w polsce implant wiec kolejny sposob.

Stary 2007-09-26, 12:04   #861
michalina121
Raczkowanie

no to tylko pozazdrościć zdrowia i spokoju ducha Szanownej Małzonce - ja niestety prowadzę zbyt aktywny i stresujacy tryb życia i mój organizm nie jest tak wyregulowany

a swoją drogą - ciekawe - czy jakby zaproponowac Małzonce -Mirenkę lub to - co ma teraz - to ciekawe co wybrałaby - w kazdym bądź razie życzę powodzenia i wytrwałości w stosowaniu naturalnych metod
i nie mi oceniać co dla kogo jest własciwe
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 14:26   #862
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24

Cytat:
Antykoncepcją nazywamy działanie, które nie dopuszcza do zapłodnienia. A więc spirala to nie antykoncepcja tylko wczesna aborcja.
Przyszło do mnie mnóstwo podziękowań na priv od dziewczyn, które nie wiedziały dokładnie jak działa spirala. Piszą, że będą opieprzać swoich ginekologów za okłamywanie. No cóż, nie można ufać lekarzowi tylko dlatego, że zajmuje się Twoimi intymnymi sprawami.
Witam ponownie,załamują mnie twoje wypowiedz,wnioskuje że jesli juz od 17 lat stosujesz ta swoja metode z żona to już do młodych ludzi sie nie zaliczasztzn że poprostu nie idziesz z czasem tylko stoisz w miejscu i zachowujesz sie jak zacofany człowiek poczytaj troche czego ucza dzieci w szkole że komórka to jest komórka dopiero po kilku tyg uwaza się to za płód naprawde drażnią mnie tacy ludzie jak ty nikt niekogo nie zabija i nie oskarżaj mnie i osób kobiet które mają spirale bo ja sobie tego nie życze!!! swoje urojone poglady zachowaj dla siebie a jak nie masz co z nimi robic to załóż sobie pamietnik i tam zapisuj te swoje bezsensowne poglądy ,mam nadzieje że zrozumiałeś,chociaż watpie hahahaha : ehem:
ilona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-26, 20:39   #863
pestka35
Raczkowanie

faktycznie dosyć drastyczna teoria, spirala zagęszcza choćby śluz utrudniając paskudnie plemnikom poruszanie się, a sporo mają biedactwa do przebycia, gdzie tu miejsce na poronienie
pestka35 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-27, 07:57   #864
pumka6
Przyczajenie

witam
jestem na tym forum pierwszy raz,lecz nie bez powodu.
mam dwójke dzieci i w zeszłym roku w lipcu założyłam wkładke copper T380.wszystko przebiegało naormalnie,miesiączki które dało się przeżyc,zero stanów zapalnych.obecnie okres spóźnia mi sie 3 tygodnie,i co sie okazało?????????????????? ?????????????jestem w ciąży.wczoraj zrobiłam test,potwierdził to lekarz na usg.ciąża przy tej wkładce zdarza sie u dwóch kobiet na sto przez rok!!!!!!
lekarz od razu usunął mi wkładke.przekonywał mnie ze nie miała ona złego wpływu na płód i nie mogła go uszkodzic.chciałbym mu wierzyc.czekam na odpowiedz od jakiegos fachowca-ginekologa który spotkał sie z podobnym(jakże rzadkim!!!!!)przypadkiem
pozdrawiam
pumka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-27, 08:15   #865
paula78
Zakorzenienie

Nie jestem lekarzem ale to sie zdarza ,znam dziecko z takiej metody,w pelni zdrowe.
mysle ze nie masz sie czym martwic jesli chodzi o ew szkodliwy wplyw wkladki na plod.

Stary 2007-10-02, 07:18   #866
lilka26
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pumka6 Pokaż wiadomość
witam
jestem na tym forum pierwszy raz,lecz nie bez powodu.
mam dwójke dzieci i w zeszłym roku w lipcu założyłam wkładke copper T380.wszystko przebiegało naormalnie,miesiączki które dało się przeżyc,zero stanów zapalnych.obecnie okres spóźnia mi sie 3 tygodnie,i co sie okazało?????????????????? ?????????????jestem w ciąży.wczoraj zrobiłam test,potwierdził to lekarz na usg.ciąża przy tej wkładce zdarza sie u dwóch kobiet na sto przez rok!!!!!!
lekarz od razu usunął mi wkładke.przekonywał mnie ze nie miała ona złego wpływu na płód i nie mogła go uszkodzic.chciałbym mu wierzyc.czekam na odpowiedz od jakiegos fachowca-ginekologa który spotkał sie z podobnym(jakże rzadkim!!!!!)przypadkiem
pozdrawiam

pytanko, czy regularnie chodziłaś do ginekologa sprawdzać położenie spiralki, czy jak to wyglądało??
lilka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-02, 08:43   #867
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka26 Pokaż wiadomość
pytanko, czy regularnie chodziłaś do ginekologa sprawdzać położenie spiralki, czy jak to wyglądało??
regularnie to trzeba by chodzic co miesiac a lekarze zachecja do wizyt 1-2 w roku wiec zdarzyc moze sie wszytsko.
nie ma meotdy 100% pewnej

Stary 2007-10-03, 08:30   #868
pumka6
Przyczajenie

witam
lekarze owszem zalecaja wizyty kontrolne raz-moze dwa razy na rok.ja ze względu na to iż przebywałam za granicą nie byłam na kontroli przez 8 miesiecy.gdy juz sie wybrałam do lekarza było po wszystkim-ciąża,a spirala była prawidłowo umiejscowiona.po prostu stało sie-widac tak miało być.....
pumka6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-03, 11:47   #869
nie-bo
Przyczajenie

ale spiralka bez ramion poprzecznych jest jeszcze niedostępna w Polsce, zreszta z tego co czytałam na stronie producenta nawet niemieccy lekarze z pewnych landów musieli ją sprowadzać, bo ona jest w fazie prób
podobno dla nieródek nadaje sie Mirena, w każdym razie moja koleżanka w średniej miała i sobie chwaliła, a nieródką byłą z pewnością
nie-bo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-03, 11:56   #870
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nie-bo Pokaż wiadomość
ale spiralka bez ramion poprzecznych jest jeszcze niedostępna w Polsce, zreszta z tego co czytałam na stronie producenta nawet niemieccy lekarze z pewnych landów musieli ją sprowadzać, bo ona jest w fazie prób
podobno dla nieródek nadaje sie Mirena, w każdym razie moja koleżanka w średniej miała i sobie chwaliła, a nieródką byłą z pewnością
to :"ale" mialo byc odnosnie ktorej wypowiedzi ?
w polsce spirale maja ksztalt litery :"t" ,"s" z takimi sie spotkalam.

mirena wdg mojego lekarza nie nadaje sie dla nierodek bo jest podobno duza spirala.
dla nierodek sa jakies specjalne ,nie wiem czy w polsce juz sa.
mirena polecana jest kobitom o obfitych okresach ,dzieki hormonom okres znika.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości