![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak
Chyba się przespaceruję do mojej ginekolog i porozmawiam z nią na temat spirali. Ciekawa jestem jakie ona ma zdanie... Pierwsze dziecko planuję za jakieś 3-4 lata, chciałabym spokojnie współżyć i zgadzam się z paulą co do prezerwatyw - ile można? Tabletki antykoncepcyjne w moim przypadku odpadają, męczyłam się 2 lata, po odstawieniu było jeszcze gorzej niż w trakcie brania i obiecałam sobie, ze nigdy więcej. Martwię się co do spirali tylko o kilka rzeczy:
- jeszcze nie rodziłam - mam bolesne i obfite miesiączki - psychika (taaaak, ciało obce - chociaż początkowo założenia soczewki na oko też sobie nie wyobrażałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Mialam spirale zalozona zanim urodzilam dziecko. Po tabletkach mialam krwawienia i zle sie czulam. Moj lekarz (nie mieszkam w polsce) twierdzil ze to nie ma znaczenia czy kobieta rodzila czy nie. Zalozono mi ja w 2-3 dniu okresu, zakladanie mnie dosyc mocno bolalo. Tydzien po zalozeniu czulam jeszcze lekki bol. Przez pierwsze dni ciagle myslalam ze mam w sobie cos obcego ![]() Nie kazda kobiete boli zakladnia spirali, niektory znajome dziwily sie ze mnie bolalo. Pozdrawiam Kasia |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ooo i jeszcze ten ból przy zakladaniu brrr
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Mnie nie bolało przy zakładaniu - więc niejest to regułą, poczułam tylko lekkie ukłócie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie dlatego,ze jest jednak bardzo skutecznym środkiem antykoncepcyjnym.
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W każdym razie wiedz, że będąc ubezpieczoną NIE POWINNAŚ PŁACIĆ za zakładanie spirali w przychodni. Mam nadzieję, że rozumuję prawidłowo; w razie błędu bardzo proszę o Pana Doktora o sprostowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój ginekolog stanowczo odradził mi spiralę ze względu na to, że nie rodziłam i dlatego przez 4 lata łykałam pigułki. Właściwie nie odczuwałam żadnych skutków ubocznych, ale mam przesyt i skończyłam je brać. Gdyby pojawiła się u nas spirala dla kobiet które nie rodziły to zdecydowałabym się na nią bez wahania. To chyba najlepsza forma antykoncepcji jaką wymyślono.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i:porada w prywatnym gabinecie = 50 zł; 5 porad po 15 min = 75 min pracy za 250 zł; założenie spirali = 15 min za 300 zł; proste wyliczenie, prawda? ![]() Nawiasem mówiąc w mojej przychodni nikt nikomu nie mówi o żadnych punktach; a robi się tu wszystko: i leczenie nadżreki, i zakładnie spirali itd itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do cen: moja przyjaciółka dzwoniła chyba dwa tyg temu umówic się w pryw gabinecie i spytała przy okazji ile kosztuje zakładanie spirali: 350 zł! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ze spiralą jak z nadżerką - państwowo usunąć ją np. przez krioterapię graniczy z cudem. 350 zł za założenie spirali to dużo, pytała innych lekarzy?
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W większości placówek jest ich za mało. Pamiętajmy, że spirala nie jest leczeniem Wykorzystując przyznane punkty na założenie spirali jednocześnie ogranicza się liczbę wizyt które mogłyby być refinansowane z NFZ. Wydłuża to kolejkę oczekujących lub powoduje, że pacjentka która chce zasięgnąć porady natychmiast, musi za wizytę płacić. W ośrodkach w których liczba przyznanych punktów jest duża problem ten zapewne nie występuje.
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czegoś tu nie rozumiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Złoszczą mnie takie bezsensowne przepisy, punkty... Bzdurne ograniczenia. Ale korzyść mam przewielką z tej dysputy: doceniam, jaką mam świetną przychodnię; to co mi się bez łaski należy to faktycznie mi się bez łaski należy czy jest leczeniem czy nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Bocznym wejściem jednak będę miała zrobione państwowo. I myślisz, że mnie to nie denerwuje?
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Ja w zasadzie już się prawie zdecydowałam na Mirenę. Jak mi mąż zasponsoruje to chyba założę.
W środę pójdę porozmawiać z ginekologiem. Ale 300 zł. za założenie to chyba przesada? Wychodzi na to, że 1000 zł. trzeba wyłożyć na tą przyjemność... |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A propos warkoczyki to ile kosztują?? Czy wystarczą na 5 lat ?? I czy nie można tego zrobić gdzieś bezpłatnie w jakimś zakładzie ?? ![]()
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Spirala owszem starcza na pięć lat, ale w końcu też swoje kosztuje.
Dlaczego założenie droższej spirali ma kosztować więcej niż tańszej? Moja koleżanka zapłaciła ostatnio za spiralę + założenie 150 zł. Nie wiem ile mój ginekolog za to bierze, nie jest z tych zdzierających ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
- jest nieco trudniejsze - wprzypadku wydalenia/nieudanego zalożenia przysluguje aplikacja nowej Ceny uslug ginekologicznych (właściwie nie tylko ginekologicznych) są zrożnicowane i nie zawsze idą w parze z jakością. Zależą od miejscowości, renomy doktora, czy wręcz "mody" na chodzenie do określonej osoby. Jasne, że nic nie stoi na przeszkodzie korzystać z usług w miejscu, gdzie taniej. Ale nie we wszystkich miejscowościach jest to niestety możliwe, bo obecność w róznych terenach lekarzy reprezentujących poszczególne specjalności jest bardziej zróżnicowana.
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pragne zauwazyc iz placimy wszyscy skladki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Albo ja coś nie tak tłumaczę a może zbyt trudnym językiem albo sam już nie wiem ![]() Proszę przeczytać wszystkie moje wypowiedzi w tym wątku. Tych pieniędzy z NFZ nie jest nieograniczona pula. Musi to być podzielone w miarę sprawiedliwie. Napisałem przecież nie tylko ja ale też inne czytelniczki, że są poradnie którym wystarcza punktów=pieniędzy na założenie wkładki. Należy takiej poradni poszukać. Są zapowiedzi, że będzie stworzony koszyk świadczeń refundowanych i wtedy "zapanuje jasność" P.S. Ja też płaciłem za świadczenia medyczne na zasadzie wyboru - albo chcę zrobić coś od razu albo czekać w kolejce na coś, co mi się należy.
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
po prostu dziewczyny: jak nie ten ginekolog to inny. jesli jakis sknera nie chce nam zalozyc spirali na NFZ tylko zaprasza do gabinetu prywatnego, radze zwyczajnie przpisac sie do innego lekarza. proste?
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Ale na przykład zakładając spiralkę kobiecie ze środowiska patologicznego możnaby uniknąć jej n-tej ciąży, tym samym zyskać mnóstwo punktów dla Kaski Chorych unikając jej kolejnych wizyt i porodów
![]() efka rozbawiona
#89 |
Raczkowanie
|
Najmocniej przepraszam - dla NFZ
![]()
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.