![]() |
#1021 |
Przyczajenie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
dzieki w ciazy raczej nie jestem ale dla pewnosci pujde dolekarza ale bardzo wam dziekuje za wasze wypowiedzi . Przy karmieniu pierwszej córki okres dostałam dopiero dziesiec miesiecy po porodzie ale myslalam ze przy spirali jest inaczej .
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1022 |
Raczkowanie
|
chyba nie, bo prolaktyna działa cały czas, nie jest blokowana przez wkładkę - przynajmniej tak mi się wydaje
|
![]() ![]() |
![]() |
#1023 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do bólu, Ty myślisz że prywatnie mniej boli?? Ja płaciłam za "montaż" i co? A z tym zakładaniem zaraz po wyjęciu to zależy od lekarza i pacjentki, jedni mówia ze mozna od razu inni że trzeba "odpocząć", żeby to nie było tak jak z tabsami, że przerwy tak naprawde nie mają sensu, a ja z kolei się boje że jak mi "tam" wszystko "odpocznie" to znowu będzie "jazda" po założeniu ![]() ![]() Również wybieram sie do lekarza w lutym, napisz co powiedział Tobie ja napiszę co mi ![]() Pozdrawiam
![]() |
#1024 |
Przyczajenie
|
Ja mam pytanie do CZARNA KAWA 80. A mianowicie czytając Twoje posty dowiedziałam się, że tak jak ja nie rodziłaś. No i chciałam wiedzieć co Cię akurat skłoniło do spirali i czy lekarz nie miał nic przeciwko zakładaniu nieródce, bo takowi się często zdarzają. Zastanawiam się właśnie nad spirala z powodu bólu żołądka po pigułkach i plastrach, no i szukam jakiegoś fachowca, który zakładał już kobietom nierodzącym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1025 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1026 |
Przyczajenie
|
Czarna_kawa80 dziękuję za odpowiedź. No ja poczekam jeszcze ten cykl z pigułkami i udam się do lekarza. Zobaczę co mi powie ciekawego. Bo ja sama widzę, że jak mam przerwę w w pigułkach tą tygodniową to czuje się normalnie.
Z tego co czytałam to Ty miałaś ja zakładaną zaraz po pigułkach, bo czekania na normalny okres, tylko przy krwawieniu z odstawienia. A teraz już dobrze się czujesz?? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. |
![]() ![]() |
![]() |
#1027 |
Raczkowanie
|
jestem przyznam w kropce troszkę - lekarz polecił mi zrobić tylko cytologię, ale podobno warto upomniec się o skierowanie na inne badania, bo to jednak hormon i zrobic przed załozeniem wymaz z pochwy Jakie badania, poza bezwzględną cytologią, warto zrobić naprawdę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1028 |
Zakorzenienie
|
mam spirale od wczoraj-ciezko bylo zarowno w trakcie jak i po
![]()
#1029 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a Ty Sylwia już dobrze się czujesz, czy na lekach jesteś?
![]() |
#1030 |
Zakorzenienie
|
Ja tez wyszlam i zaraz zadzwonilam do Tż zeby po mnie przyjechal ,w poczekalni praktycznie lezalm na krzesle, Tż zaraz kupil mi no spe i zawiozl do odmu gdzie caly dzien przelezalam w praktycznie jednej pozycji bo balam sie ruszyc ,bylam cala obolala chyba wtedy caly stres ze mnie schodzil ,masakra :-/
ale bylo warto ,teraz nastawiam sie na wymiane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1031 |
Przyczajenie
|
hej
Czytałam Was już jakiś czas, a dziś byłam u gina uzyskać info o założeniu. Chciał wysępić ode mnie tysiaka, ale będę mieć wkładkę od koleżanki z Holandii (albo wezme na raty) a za samo założenie chciał 200, na co ja mu, ze chciałam na Fundusz założyc, a on tak: ![]() Do Funduszu mimo to poszłam i wiem juz w razie czego na kogo mam sie powołać. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1032 |
Zakorzenienie
|
A jaka spirale chceszz zalozyc hormonalna czy miedziaka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1033 |
Przyczajenie
|
Mirenę.
A powiedzcie mi, czy wszystkie miałyście robione USG od razu po założeniu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja po zalozeniu nie mialam robionego usg ,dopiero przyszlam na usg chyba po miesiacu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1035 |
Zakorzenienie
|
teraz czuje sie dobrze- ale wtedy zaplikowalam sobie ibum forte (kolo18)kolo22 drugi, nastepny rano -od tamtego czasu juz nic nie bralam. Usg mialam zaraz po zalozeniu, ale zastanawia mnie to ,ze nie zapisal mi antybiotyku itp. Ufam lekarzowi, pomogl mi zajsc w ciaze, pozniej ja prowadzi(kilka razy kladl mnie na swoj oddzial, gdy tylko zle sie poczulam), zrobil mi cesarke. moze nie zawsze trzeba go zapisywac?
#1036 |
Zakorzenienie
|
Mnie nic nie zapisywal ,powiedzial tylko o no spa i tyle.
zreszta po zalozeniu wzielam tylko 2 no spy i nic innego ,od kiedy mam spirale 2 lata w lutym nie bralam zadnych antybiotykow a no spe moze z 12 tabletek razy plus hemorigen na zmniejszenie krwawienia tez moze z 10 tabletek. |
![]() ![]() |
![]() |
#1037 |
Zakorzenienie
|
a ten hemorigen fatycznie pomaga?
#1038 |
Zakorzenienie
|
szczerze to srednio ,jest to srodek ziolowy ,bez recepty wiec oczekiwac wiele nie mozna zeby faktycznie zadzialal trzeba go lykac dluzej niz 1-2 dni zeby widziec efekt.
ale ja zazwyczaj biore go pod koniec okresu i szybciej sie konczy. |
![]() ![]() |
![]() |
#1039 |
Rozeznanie
|
Hemorigen nigdy nie brałam, ale na zmiejszenie krwawienia bardzo pomaga Exacyl.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1040 |
Raczkowanie
|
sylwio-zuzo, piszesz o antybiotyku - w jakim celu antybiotyk? ze względu na możliwość stanu zapalnego, czy z innego powodu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1041 |
Zakorzenienie
|
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=999 tutaj bergamia pisala o antybiotyku
#1042 |
Przyczajenie
|
Paula 78- a Ty jaka masz? Bo piszesz o okresie i sie zastanawiam, czy przy Mirenie masz taki, ze potrzebujesz tabletki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1043 |
Zakorzenienie
|
Ja mam zwykla miedziana i biore cos na skrocenie w okresie wakacyjnym ,normalnie okres mam normalny ,przed spirala mialam raczej skapy wiec teraz jest dla mnie wiekszy ale pewnie wiekszosc kobiet ma taki na codzien.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1044 |
Przyczajenie
|
ja mam właśnie nie dość, ze obfity to jeszcze długi...nieraz 8 dni, wiec dlatego nie pokusze sie na miedziana (choc ze wzgledy na koszty bardzo bym chciała)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1045 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pzdr ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1046 |
Raczkowanie
|
sylwio-zuzo, dziękuję, czyli dobrze myślałam zresztą dziś czekając w kolejce przeglądałam jakis tygodnik i akurat było o antybiotykach przepisywanych po załozeniu wkładki (ginekolog pisał, ze nitki mogą stanowić drogę przedostawania się ewentualnych drobnoustrojów i wspominał tez o Mirenie, że akurat ona tworzy czop śluzowy utrudniający zarazkom dostanie sie do macicy - rzeczy znane w zasadzie)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1047 |
Zakorzenienie
|
dubel
![]() |
#1048 |
Zakorzenienie
|
Czesc Wam
![]() Wczoraj bylam u lekarza, chcialam z nim skonsultowac mozliwe w moim przypadku metody antykoncepcji. Bylam juz nastawiona na Mirene. Doradzil mi, zebym poczekala na @, bo jeszcze nie mialam po porodzie. A czy ktoras z Was musiala czekac??
#1049 |
Zakorzenienie
|
Spirale zaklada sie w koncowej fazie okresu bo wtedy szyjka jest otwarta i podatna na rozciaganie i mniejszy bol -akurat ;-)
Po porodzie ja bym poeczekala na naturalny okres aby plodnosc wrocila do normy .karmisz piersia? przy karmieniu okresu moze nie byc dlugo. ciekawe czy przy karmieniu mozna zakladac hormonalna spirale?niby dziala miejscowo ale jednak gdzies tam przenika ten hormon. |
![]() ![]() |
![]() |
#1050 |
Raczkowanie
|
właśnie jedną z niewielu dostępnych przy karmieniu metod jest wkładka (tradycyjna oczywiście nie wpływa, a hormonalna nie wydziela takiej ilości hormonu, zeby dostała się do mleka w ilości wpływającej jakkolwiek na rozwój dziecka)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.