![]() |
#1171 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
na mojej nic takiego nie ma wiec tez nie pytalam gina.
ale jak znam zycie to firmy produkujace wpisuja w skutki uboczne nawet przypadki pojedyncze ktore wydarzyly sie przez np. wysuniecie,zle zalozenie itp. w ten sposob firmy sie zabezpieczaja. |
![]() ![]() |
![]() |
#1172 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po pierwsze jesli dojdzie do zapłodnienia mimo wkladki to wkładka się przesuwa-tak miala moja kolezanka. po drugie jesli sie kontroluje spirale co pol roku to lekarz moze wyeliminowac takie niespodzianki.u mnie sie przesunela pod koniec noszenia.moim szczesciem bylo to ,zemoj t.z. byl za granicą ![]() a nie mozna wyciągnąć wkładki kiedy sie zaszlo w ciąże,bo to jest jednoznaczne w usunięciem płodu. moja kolezanka ze szkoły byla przy porodzie,kiedy noworodek trzymał spiralę w rączce. oni pisza tak,zeby kobieta miała świadomość faktu i nie sądziła ich w sądzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1173 |
Zakorzenienie
|
na mojej ulotce jest napisane ze:" jesli dojdzie do ciazy a chce sie ja utrzymac nalezy wkladke usunac.
nie usuniecie moze spowodowac poronienie lub przedwczesny porod." |
![]() ![]() |
![]() |
#1174 |
Raczkowanie
|
Witam, miłe Panie
![]() Przeczytałam od deski do deski caaalutki watek i bardzo dużo ciekawych rzeczy sie dowiedziałam. Jestem po wizycie u ginekolog,chcę załozyć wkładkę. Przekopałam net i znalazłam coś akurat dla mnie-Goldlily Exclusive. Czy któraś z Was ma/miała taka wkładkę i czy może przed zakładaniem miała częste infekcje babskich rzeczy? Jak to wygląda z wkładką? W sumie jestem zdecydowana na wkładkę--dzieci już mam, nie planuję już na pewno, tabletki odpadają-trułam się 12 lat i starczy-teraz seks może dla mnie nie istnieć ![]() ![]() Czytałam,że Goldlily Exclusive jest specjalnie dla kobiet, które maja skłonność do infekcji, wiec taka wybrałam.A infekcje miałam od dobrych 8 lat, bardzo często ![]()
#1175 |
Zakorzenienie
|
Witamy kolejna zdecydowana na wkladke
![]() jesli przeczytalas caly watek to zauwazylas ze o wkladce ktora ciebie interesuje jest malo i zaledwie 1 jest na nia zdecydowana ,zalozonej tej wkladki chyba nie ma nikt z naszego watku wiec trudno powiedziec jak to z infekcjami jest w przypadku tej wkladki i czy faktycznie statystycznie jest lepsza od innych w kwestii infekcji. sklonnosc niestety zostaje na zawsze i wyskoczyc kolejny problem w kazdej chwili. osobiscie nie mialam nigdy infekcji odpukac- czysto ginekologicznych ,kilka razy infekcje cewki moczowej ,spirale mam od 2 lat i zadnej infekcji nie zlapal oprocz ww ,ktore mialam tez nie posiadajac wkladki wiec trudno mi to wiazac. z pewnoscia przy wymianie na kolejna popytam lekarza,jesli dowiesz sie czegos interesujacego to podziel sie info ,z pewnoscia skorzystamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1176 |
Raczkowanie
|
paula78--dzięki za tak szybką odpowiedź
![]() Właśnie nie przypominam sobie o tej wkładce,żeby ją któraś miała, padła tylko nazwa, a ja resztę wyszukałam. Zresztą jak przyszłam do ginekolog to była pełna uznania, bo pokazałam jej płachtę papieru z wypisanymi wszystkimi dostępnymi wkładkami, które udało mi sie znaleźć w necie,również z opisem, typem, rozmiarami i ceną Kazała sobie skserować. ![]() Ale jak spytałam się o bezpłatne założenie to okazało się,że nic z tego-ceny jeszcze nie znam, mam dopiero się zgłosić z badaniami. Ale jestem pełna uznania dla wizyty z funduszu. Niedawno się przeprowadziłam do innego miasta,więc byłam pierwszy raz. Nie dość,że zrobiła cytologię,której wynik mam mieć JUŻ za tydzień (sic!)(normalnie w moim dawnym mieście czekałam czasem i 3 tygodnie na cytologię za pieniądze,a na kasę to chyba 2 miesiące) to jeszcze wybrała rozmiar wkładki robiąc mi usg. Ale nie podoba jej się moją szyjka......więc kazała zrobić wymaz z niej,a jeśli jeszcze nie będzie dobrze to kolposkopię,która, niestety kosztuje 150zł. No,ale jeśli ma mi to wszystko wrócić ochota na igraszki ze ślubnym to sie poświęcę. ![]() Boję się,że badania wykażą jakiś stan zapalny i nici z wkładki. Ale w sumie tyle lat się męczyłam z tym draństwem(infekcjami),że zdziwiłabym się,gdybym miała wszystko w środku "czyściutkie" jak u dziewicy. ![]() A jeszcze z innej beczki--bardzo podoba mi się to forum, a szczególnie to, jak traktujecie osoby, które chcą na siłę szerzyć swą ideologię (czyt.pseudoobrońców życia poczętego) ![]() Uśmiałam się do łez. Można wykurzyć takich osobników, nie rzucając mięsem, jak to bywa na innych forach. Tak trzymać! ![]()
#1177 |
Przyczajenie
|
Dot.: spirala-co i jak
Witam
od 3 lat mam spiralkę. założyłam ją kiedy poroniłam. mam plamienia między okresami. teraz się zastanawiam nad zdjęciem bo planuję ciąże. ile czasu trzeba odczekać po zdjęcieu żby można było zajść w ciążę? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moj GIN powiedział,że można próbować od razu.choć powinnaś brać kwas foliowy przez dwa miesiące od planowanej ciąży.pomoże ci to wyeliminować problemy dziecka z układem nerwowym np.ADHD,lub porażenie móżgowe,podaczki itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1180 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1181 |
Raczkowanie
|
z kwasem foliowym faktycznie powinny kobiety chcące zajść w ciążę niezależnie od stosowanej antykoncepcji - co do Waszych wyjasnień w sprawie mojego pytania, to przyjmuję, najprawdopodobniej to tylko takie ubezpieczenie na wypadek - a co do wkłdki ze złotem, to przy wertowaniu Internetu spotkałam się prawie wyłącznie z pytaniami, albo początkami użytkowania, więc podejrzewam, ze to taka nowinka, co do której jeszcze nie ma za dużo informacji z życia wziętych
|
![]() ![]() |
![]() |
#1182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1183 |
Raczkowanie
|
osz Ty! a masz, jak mi nie wierzysz, że ze złotem http://www.goldlily.pl/wkladka.html - jest jeszcze ze srebrem, niestety platyny niet - ale zawsze możesz zaproponować to rozwiązanie producentowi :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#1184 |
Rozeznanie
|
Witaj Ef28, wyczytałam że brałaś tabsy 12 lat, ja podobnie i te stany zapalne o których piszesz ja miałam właśnie podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej, to był koszmar miesiąc w miesiąc miałam problem, ciągle biegałam o lekarza....nie kojarzyłam tego z tabletkami aż zrezygnowałam z nich i problem zniknął, jestem na 100% pewna że to była wina hormonów, tak jak i spadek libido. Wkładkę mam od ponad 2 lat zwykłą miedziankę, libido wróciło, stanów zapalnych nie zaobserwowałam.Niedługo muszę wymienić i zainteresowałyście mnie tą ze złotem...hmm pomyślę, popytam mojego gina. A Tobie Ef28 gratuluję przeczytania 40 stron
![]()
#1185 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam i dziękuję za te wszystkie mądre słowa dla poszukujących wiedzy. Nie pochwalę się iż czytałam wszystkie strony bo jest tego baaaardzo dużo a mnie ciekawość już zjada.
Właściwie już jestem zdecydowana. Biore tabletki od jakis 13 lat z przerwą na dwoje dzieciaczków. Lekarz mi polecił wkładkę z powodu mega migren jakie ostatio mam (podobno to przeciwskazanie do brania tabletek) a z racji tego iż mam 7 dni miesiączkę zaproponował mi hormonalną wkładke, w sumie koło 1 tys zł ma wyjść. Sporo więc staram się jak najwięcej dowiedzieć. Właściwie wszystko już znalazłam na tym forum ale zaintrygowały mnie te "niteczki" przez jakiegoś męża porównane nawet do jeża...hmmm, czy tak po babsku mozecie powiedziec co i jak w praktyce? ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#1186 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
witam spiralka jest zdecydowanie tańsza niz 1 tys. max 600 zł. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pisałam wcześniej,że można zamówić bezpośrednio z hurtowni.ja znalazłam w necie adres.można tez zakupić na raty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1188 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zalozenie jest refundowane tak przypominam tylko. nitki sa przycinane na maxa i b. rzadko sa wyczuwane przez partnera. jesli jest z tym problem nalezy zglosic sie do gina i skontrolowac. te nitki sa potrzebne do wyciagnieci aspirali. mysle ze tutaj nie mas powodow do obaw. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1189 |
Raczkowanie
|
Paula78--czytałam Twoje perypetie z zakładaniem refundowanym-dobra jesteś-nie dałaś się
![]() Ja,niestety nie mam czasu ganiać za tym co mi się należy,więc odpuszczam. Dzwoniłam,żeby zamówić wkładkę i miła pani mi powiedziała,że oczywiście nie jest na receptę (kolejny minus dla mojej apteki-przestaję tam chodzić),a dostawa do 2ch dni-przyjadą do domu. ![]() Jutro idę na badanie,coś ostatnio mi się wydawało,że nic z wkładki,bo znów jakaś infekcja-ale przeszła (może mam już schizy),wiec w zależności od wyniku zamówię wkładkę,albo jeszcze nie teraz. A co do platyny--oczywiście,że są wkładki z jonami platyny Pt+ ![]() Pozdrawiam-będę informować na bieżąco o moich postępach ![]() bergamia---kiedy starałam się o dziecko,przestałam brać tabletki na 1,5 roku i infekcje były rzadsze, ale jednak były. Dopiero po porodzie odpuściło,miałam może ze trzy razy, a jak na 2 lata to naprawdę malutko.I bez porównania w intensywności z poprzednimi. Może mnie wyjałowili po cesarce w szpitalu? dostawałam końskie dawki antybiotyków i leków p/grzybiczych.
#1190 |
Raczkowanie
|
Ef28, ale wkładki tradycyjne nie są na receptę właśnie, tylko Mirena jest (i faktycznie jest w działaniach niepożądanych, ze moze wywoływac migreny, ale powinny po jakims czasie przejść i tego hormonu jest bardzo mało, ale jest, przyznaję) TmargoT, później tak sobie pomyslałam, że się śmiałaś, ale chyba nie byłam napastliwa... a o platynowych nie słyszałam, więc kajam się i przyznaję do niewiedzy
|
![]() ![]() |
![]() |
#1191 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny czy ja dobrze czytam?
wiedźminko nie gniewam się,ale czy naprawde MIRENA jest na receptę? ja zakładałam swoją półtora roku temu i nie było jej.zakupiłam ją z hurtowni,można było rozłożyc na raty |
![]() ![]() |
![]() |
#1192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja dostalam recepte .czy byla potrzebna ?nie pamietam ale wiem ze w aptece ja mialam. mirena na recepte no ma hormony ktore sa na recepte ale co z nia samemu mozna zrobic ? zalozyc ? no niby mozna ,moze tez ja zalozyc weterynarz wiec teoretycznie powinna byc na recpete tak jak i zwykla. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1193 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1194 |
Raczkowanie
|
zaraz poszukam - Mirena POWINNA być na receptę, natomiast wkłądki tradycyjne nie - nie wiem jaki jest mechanizm tego dokładny, ale tak powinno być...
dobra, mam, informacja z apteki internetowej: " Rx - MIRENA Spirala z hormonem Lek na receptę. wkładka Mirena- Produkowana jest przez firmę Schering (Finlandia) – Wg oficjalnych wyników badań nie zwiększa obfitości krwawień, wręcz przeciwnie – zmniejsza je. Zwiększa gęstość śluzu w macicy i w pochwie. Wkładka wydziela w ciągu doby 20 ug hormonu. Ma kształt litery T i jest wyposażona w specjalne nitki umożliwiające jej usunięcie. Działa przez 4-5 lat. (...)" tu z innej: Postać: WKŁADKA Nazwa międzynarodowa: Levonorgestrelum Producent: SCHERING AG UWAGA: Lek dostępny wyłącznie na receptę ! Należy niezwłocznie po złożeniu zamówienia wysłać listem (priorytet) do Domzdrowia.pl oryginał recepty dotyczącej kupowanego leku ! RECEPTA: Odpłatność 100% a teraz informacja względem tradycyjnej miedzianki (akurat Nova T): Wskazania i działanie
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowania, oraz informacje dotyczące stosowania i przechowywania produktu leczniczego. czyli BEZ recepty... aleście mnie zakręciły |
![]() ![]() |
![]() |
#1195 |
Raczkowanie
|
Wiedziemka----ja sobie tak myślę,że w aptece pewnie chcieli się zabezpieczyć receptą, bo mogłam zamówić wkładkę i nie odebrać
![]() Ale z aptekami i refundacją jest bajzel nie z tej ziemi.To co w jednej mam za darmo, w innych za opłatą, te same leki w jednej refundują a w innej nie i nie przetłumaczysz. ![]()
#1196 |
Raczkowanie
|
tu się zgodzę, bo potem poszperałam i faktycznie w części aptek nie chcieli recept
ale rękę sobie dam uciąć, ze na Mirenę musi być recepta, bo jest traktowana jako lek (coś na równi z pigułkami, bo z hormonem), natomiast tradycyjne są w traktowaniu czymś równym prezerwatywom zgubiłam się... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1197 |
Przyczajenie
|
Gyne-fix
Witam serdecznie!
Mam pytanie: czy jest w Polsce dostępna wkładka Gyne-fix (czy też Gynefix, w każdym razie chodzi o tę wkładkę dla kobiet, które jeszcze nie rodziły)? Jeśli nie ma to czy można ją w jakiś sposób zdobyć - sprowadzić, kupić u jakiegoś lekarza? I czy jest u nas w kraju zakładana? Proszę o odpowiedzi na powyższe pytania - zarówno na forum, jak i drogą mailową. Z góry dziękuję i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1198 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gyne-fix
wyszukiwarka odpowie na twoje wszytskie pytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1199 |
Przyczajenie
|
Nie odpowiedziała niestety na moje pytania. Dlatego proszę o to tutaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1200 |
Zakorzenienie
|
https://wizaz.pl/forum/search.php?searchid=8121486
na pewno nie ma tu odpowiedzi? jesli nie ma to widocznie nikt o tej wkladce nie wie. osobiscie wiem ze nie ma jej w polsce ,kupic mozna za granica ale czy ktorys z polskich lekarzy zalozy ?nie wiem. musisz zapytac swojego lekarza ,sa tez lekarze ktorzy zakladaja normlane spirale kobieta bez dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:54.