Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-17, 14:23   #1231
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
samo wyciąganie mniej boli,niż zakładanie.poza tym powinnaś mnieć najmniej 2 miesiące przerwy.nie pamiętam już,czy zdejmowanie też musi być w trakcie miesiączki,ale powinno.wtedy szyjka jest najmiększa i bardziej elastyczna
Słuchajcie - napiszcie coś więcej o tych dwóch miesiącach przerwy. Ktoś wie, po co to? Jakie sązalecenia, wskazania, powody?
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-17, 15:10   #1232
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Słuchajcie - napiszcie coś więcej o tych dwóch miesiącach przerwy. Ktoś wie, po co to? Jakie sązalecenia, wskazania, powody?
macica musi się zregenerować.błagałam gina,żeby mi założył od razu,bo nie chcę brać tabletek,ale się nie dało.powinno być 3 miesiące,ale skrócił mi do 2,bo zagroziłam,że jak zapomnę wziąć tabsy to będzie ojcem chrzesnym mojego dziecka.jestem dobrze zaznajomiona z moim ginem i nie oszukałby mnie.poza tym skończyłam medyk-położnictwo(choć nie pracuję zawodowo już 8 lat)
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-17, 15:35   #1233
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
macica musi się zregenerować.błagałam gina,żeby mi założył od razu,bo nie chcę brać tabletek,ale się nie dało.powinno być 3 miesiące,ale skrócił mi do 2,bo zagroziłam,że jak zapomnę wziąć tabsy to będzie ojcem chrzesnym mojego dziecka.jestem dobrze zaznajomiona z moim ginem i nie oszukałby mnie.poza tym skończyłam medyk-położnictwo(choć nie pracuję zawodowo już 8 lat)
Ja nie będę szaleć, ubłagam żeby założył. A po co ona ma się regenerować?
Stary 2008-04-17, 15:36   #1234
paula78
Zakorzenienie

A ja z kolei znam przypadki kiedy podczas wyciagania starej gin od razu zakladal nowa ale byly to 2 miedziaki ,moze z mirena jest inaczej chociaz to byloby bez senu bo cykl po mirenie moze byc rozny .

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-17, 15:37   #1235
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
A ja z kolei znam przypadki kiedy podczas wyciagania starej gin od razu zakladal nowa ale byly to 2 miedziaki ,moze z mirena jest inaczej chociaz to byloby bez senu bo cykl po mirenie moze byc rozny .
Dla mnie ta przerwa wygląda kuriozalnie.
Stary 2008-04-17, 15:37   #1236
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie będę szaleć, ubłagam żeby założył. A po co ona ma się regenerować?
on mi tłumaczył,że musi się zregenerować,żeby nie było powikłań chorobowych.poczytaj w internecie ,dokładnie.mówię ,co pamiętam,choć nawet znajomości nie pomogły założyć raz po raz.
myślę,że wszystko zależy od lekarza.może inny bedzie się bał,że pójdzie do innego?mój kazał zrobić przerwę dwa miesiące i ja mu ufałam,że tak musi być.powiedział,że nie bierze odpowiedzialności,gdyby coś się stało.jeśli chcę zaraz to mam iść do innego
Stary 2008-04-17, 15:38   #1237
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
on mi tłumaczył,że musi się zregenerować,żeby nie było powikłań chorobowych.poczytaj w internecie ,dokładnie.mówię ,co pamiętam,choć nawet znajomości nie pomogły założyć raz po raz.
Piep... powikłania. Moim zdaniem branie spowrotem piguł przez 2-3 cykle to paranoja.
Stary 2008-04-17, 18:49   #1238
Wiedziemka
Raczkowanie

a ja gdzieś czytałam artykuł,że można od razu (ale wieki to temu było, więc nie pomnę...) - tak zreszta jak pisałyście, to zależy od lekarza w głównej mierze (a ja w następnym tygodniu badania i umawiamy się na "wizytkę instalacyjną" )
Wiedziemka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-17, 19:15   #1239
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Piep... powikłania. Moim zdaniem branie spowrotem piguł przez 2-3 cykle to paranoja.
są różne piguły i mają różne działania-nie tylko antykoncepcja.wiele znich leczy różne choroby.nie chcę się wymądrzać,bo nie jestem lekarzem.najlepiej pogadać z osobą kompetentną
Stary 2008-04-17, 22:54   #1240
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wiedziemka Pokaż wiadomość
a ja gdzieś czytałam artykuł,że można od razu (ale wieki to temu było, więc nie pomnę...) - tak zreszta jak pisałyście, to zależy od lekarza w głównej mierze (a ja w następnym tygodniu badania i umawiamy się na "wizytkę instalacyjną" )
Ja też.
Cytat:
są różne piguły i mają różne działania-nie tylko antykoncepcja.wiele znich leczy różne choroby.nie chcę się wymądrzać,bo nie jestem lekarzem.najlepiej pogadać z osobą kompetentną
Tak. Ale ja jestem chora. I piguły biorę już 11 rok. I naprawdę mam wielkie wskazania, by się hormonó z organizmu pozbyć jak najszybciej. W zasadzie mam wskazania medyczne do podwiązania jajników, może kiedyś się na to porwę, na razie chcę spróbować ze spiralą, choć pewnie będą boje o założenie...
Stary 2008-04-18, 07:29   #1241
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też.

Tak. Ale ja jestem chora. I piguły biorę już 11 rok. I naprawdę mam wielkie wskazania, by się hormonó z organizmu pozbyć jak najszybciej. W zasadzie mam wskazania medyczne do podwiązania jajników, może kiedyś się na to porwę, na razie chcę spróbować ze spiralą, choć pewnie będą boje o założenie...
ale ja mówię między spiralami.z tego co zrozumiałam to zakładasz pierwszy raz. a po pieciu,lub sześciu zmieni się dużo i zobaczysz ,czy będziesz musiała robić przerwy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-18, 12:08   #1242
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
ale ja mówię między spiralami.z tego co zrozumiałam to zakładasz pierwszy raz. a po pieciu,lub sześciu zmieni się dużo i zobaczysz ,czy będziesz musiała robić przerwy
Prawdopodobnie po dwóch, trzech latach będę chciała zmienić na Mirenę, bo szczerze mówiąc pasowałby mi brak krwawień, jeśli to prawda co mi powiedział mój lekarz (o miejscowym działniu hormonów z mireny). Ale czy ja w ogole znajdę u nas kogoś kto mi założy spiralę... oto jest pytanie...
Stary 2008-04-18, 12:22   #1243
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Prawdopodobnie po dwóch, trzech latach będę chciała zmienić na Mirenę, bo szczerze mówiąc pasowałby mi brak krwawień, jeśli to prawda co mi powiedział mój lekarz (o miejscowym działniu hormonów z mireny). Ale czy ja w ogole znajdę u nas kogoś kto mi założy spiralę... oto jest pytanie...
powiem tak ZA PIENIADZE KSIĄDZ SIĘ MODLI,A PIENIĄDZE LUD SIĘ PODLI.
moj gin tez potrafi załatwić coś ,za coś.jeśli nie on to poleci kogoś innego.
pogadaj ,poproś ,spytaj.
powiem tak-wszystko się da załatwić,tylko trzeba miec motywację.moj nawet powiązywał jajniki po ostatnim szóstym porodzie pacjentce
Stary 2008-04-18, 12:25   #1244
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
powiem tak ZA PIENIADZE KSIĄDZ SIĘ MODLI,A PIENIĄDZE LUD SIĘ PODLI.
moj gin tez potrafi załatwić coś ,za coś.jeśli nie on to poleci kogoś innego.
pogadaj ,poproś ,spytaj.
powiem tak-wszystko się da załatwić,tylko trzeba miec motywację.moj nawet powiązywał jajniki po ostatnim szóstym porodzie pacjentce
Tyle, że ja nie rodziłam. Ponadto nie siedzę na forsie, mam pewną ograniczoną kwotę, spirala + założenie jest kwestią kosztowną, o jakiejś formie przekonania finansowego lekarza do założenia nie mam co marzyć, bo mnie na to nie stać. Jestem chora przewlekle, wystarczająco dużo wydaję na lekarzy, diagnostykę i leki. Nie wiem... cały czas moje myśli krążą wokół tematu, porozmawiam z moją gin. mam nadzieję, że zdecyduje się mi pomóc. Ale już raz mi odmówiła, 7 lat temu...
Stary 2008-04-18, 12:35   #1245
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Tyle, że ja nie rodziłam. Ponadto nie siedzę na forsie, mam pewną ograniczoną kwotę, spirala + założenie jest kwestią kosztowną, o jakiejś formie przekonania finansowego lekarza do założenia nie mam co marzyć, bo mnie na to nie stać. Jestem chora przewlekle, wystarczająco dużo wydaję na lekarzy, diagnostykę i leki. Nie wiem... cały czas moje myśli krążą wokół tematu, porozmawiam z moją gin. mam nadzieję, że zdecyduje się mi pomóc. Ale już raz mi odmówiła, 7 lat temu...
wiesz 7 lat temu,nie miałaś tyle przejść do dzisiaj.mozesz zmienić lekarza.popytaj się koleżanek ,może jest jakiś fajny lekarz,z którym da się załatwić.pogadaj,popłacz i błagaj jak trzeba bedzie.moja psiapsiuła miała ciężką sytuację i pomogłam jej załatwić usun.ciązy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-18, 12:39   #1246
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz 7 lat temu,nie miałaś tyle przejść do dzisiaj.mozesz zmienić lekarza.popytaj się koleżanek ,może jest jakiś fajny lekarz,z którym da się załatwić.pogadaj,popłacz i błagaj jak trzeba bedzie.moja psiapsiuła miała ciężką sytuację i pomogłam jej załatwić usun.ciązy.
Ja mam najfajniejszą ginekolog w mieście i nie zamierzam jej zmieniać. Najwyżej będę musiala poszukać lekarza, który mi założy spiralę, chociaż lekko mnie to przeraża. Niestety, nie mam nikogo, kto by mógł mi polecić kogokolwiek...
Śmieszne, bo mój kuzyn jest ginem. Ale na pewno nie udam się do niego w tym celu.
Stary 2008-04-18, 12:44   #1247
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam najfajniejszą ginekolog w mieście i nie zamierzam jej zmieniać. Najwyżej będę musiala poszukać lekarza, który mi założy spiralę, chociaż lekko mnie to przeraża. Niestety, nie mam nikogo, kto by mógł mi polecić kogokolwiek...
Śmieszne, bo mój kuzyn jest ginem. Ale na pewno nie udam się do niego w tym celu.
CEL UŚWIĘCA ŚRODKI.może on poileci ci kogoś kto założy.masz idealne warunki.ja mam inną możliwość,jak nie w polsce to w czechach.mam tylko 30 km do granicy.zawsze jest wyjcie-trzeba myśleć pozytywnie
Stary 2008-04-18, 12:53   #1248
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
CEL UŚWIĘCA ŚRODKI.może on poileci ci kogoś kto założy.masz idealne warunki.ja mam inną możliwość,jak nie w polsce to w czechach.mam tylko 30 km do granicy.zawsze jest wyjcie-trzeba myśleć pozytywnie
Nie sądzę, by był zwolennikiem fakt, że zamierzam ją założyć. Ale jak nie będę miała wyjścia będę musiała się go poradzić. Dziewczyny, czy jest tu dużo nieródek, którym założono spirale? (czytałam cały wątek, ale może ktoś się podzieli w tej chwili czymś istotnym). Jakich argumentów uzyłyście, żeby przekonać lekarza?
Stary 2008-04-18, 19:04   #1249
Wiedziemka
Raczkowanie

moja koleżanka w sredniej miała, zwyczajnie nie mogła hormonów w tabletkach z powodu kruchych naczyń krwionośnych chyba (no długie lata temu to było i w głowie mam tylko coś o pękających naczynkach) - swoją drogą na http://www.ladyinsert.pl/szukaj.php masz ginekologów, którzy zakładają wkładki (na pewno hormonalną, więc i tradycyjne pewnie) - poszukaj sobie w swoim mieście, nie szkodzi zadzwonić, zobaczyć
Stary 2008-04-18, 19:28   #1250
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wiedziemka Pokaż wiadomość
moja koleżanka w sredniej miała, zwyczajnie nie mogła hormonów w tabletkach z powodu kruchych naczyń krwionośnych chyba (no długie lata temu to było i w głowie mam tylko coś o pękających naczynkach) - swoją drogą na http://www.ladyinsert.pl/szukaj.php masz ginekologów, którzy zakładają wkładki (na pewno hormonalną, więc i tradycyjne pewnie) - poszukaj sobie w swoim mieście, nie szkodzi zadzwonić, zobaczyć
Wiedziemko, dziękuję za namiary. Na liście w moim mieście znalazłam lekarza, którego obejmuje moje dodatkowe ubezpieczenie medyczne w PZU Medica. Jeśli nie uda mi się u mojej ginki prywatnie pójdę do niego. W końcu płacę za to ubezpieczenie co miesiąc, moze uda mi się w ten sposób umówić na założenie spirali.

Swoją drogą, mój kuzyn też jest na tej liście, zabawna sytuacja.
Stary 2008-04-19, 16:50   #1251
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Ukrycior ja jeszcze nie rodziłam a spirale mam u mnie wskazeniem było to że bardzo po hormonach tyłam a poza tym u mnie w rodzinie sa skłonności do żylaków jesli chodzi natomiast o spirale to moj gin mirene mi odradzał bo ja jeszcze nie rodziłam a mirena jest troche wikesza ja mam NOVAT Ag 200 miedz+srebro

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-20, 14:16   #1252
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
Ukrycior ja jeszcze nie rodziłam a spirale mam u mnie wskazeniem było to że bardzo po hormonach tyłam a poza tym u mnie w rodzinie sa skłonności do żylaków jesli chodzi natomiast o spirale to moj gin mirene mi odradzał bo ja jeszcze nie rodziłam a mirena jest troche wikesza ja mam NOVAT Ag 200 miedz+srebro
Cały czas moje myśli krążą wokół tej sprawy, próbowałam się w piątek zarejestrować do mojej gin, ale niekt nie odbierał telefonu, więc jestem nadal w kropce.
Stary 2008-04-21, 17:48   #1253
Ef28
Raczkowanie

Słuchajcie, a te nitki,które wystają ze spiralki to po pewnym czasie miękną,co? Bo jak sprawdziłam to one są twarde jak druty i się martwię o ptaka mojego TŻ. A gdzieś wyczytałam,że miękną..... dobrze by było
Stary 2008-04-21, 17:55   #1254
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ef28 Pokaż wiadomość
Słuchajcie, a te nitki,które wystają ze spiralki to po pewnym czasie miękną,co? Bo jak sprawdziłam to one są twarde jak druty i się martwię o ptaka mojego TŻ. A gdzieś wyczytałam,że miękną..... dobrze by było
nie wiem czy miekna ,moje po 2 latach sa twarde a ptak i Tż maja sie dobrze i nie wyczuwaja nic,nitki sa max. krrotko przyciete.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 18:42   #1255
Ef28
Raczkowanie

cholera.............
Stary 2008-04-21, 18:59   #1256
Wiedziemka
Raczkowanie

ja tez czytałam, ze miękną
ale tylko czytałam niestety, żadnych autorytetów nie przytoczę,więc jeśli paula piszę, ze jej nie zmiękły, to ona jest tu autorytet, bo "naoczny" obserwator, ale może to jeszcze zależy od wkładki
Stary 2008-04-21, 20:50   #1257
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Ef28 co do nitek...ja mam tak krótko przycięte, że nie ma mowy o tym żebym je sama wyczuła a co dopiero TŻ, niektórzy lekarze przycinają nitki jeśli pacjentka o to poprosi...
Co do tej przerwy pomiędzy wkładkami...z jednej strony rozsądek nakazywałby żeby przerwę zrobić a z drugiej strony tak sobie myślę, że jak mi się tam wszystko zagoi, zaleczy, unormuje to czy po takiej przerwie znowu nie będę przeżywać masakry przy i po założeniu:-/? a jakbym zakładała od razu to moze uda się organizm oszukać i bolało nie będzie?? To taki mój dylemacik....a co lekarz to opinia, jedni mówia że można od razu nową zamontować inni, że trzeba zrobić przerwę....ja tej przerwy boję się tylko i wyłącznie z ww powodów...

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-21, 20:53   #1258
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
cholera.............
one miękną,ale nie tak jak zwykła nitka.
wiem to ,bo sama sprawdzałam,bo mojego kuło.dlatego gin przyciął na max-a
Stary 2008-04-21, 21:37   #1259
Ef28
Raczkowanie

Oj,no właśnie,kłuje........i to tak,jakbym wyciągnęła drucik z osłonki z kabla.np.od żelazka W sumie tak na wyczucie jakieś 2,3 mm tego,ale mojego będzie kłuło na bank Jeszcze nie sprawdzaliśmy, bo czekam na środowe usg i gin kazała nie seksić się jeszcze.Spytam się jej i może jeszcze przytnie.
Ale jak przytnie na maksa to jak potem się wyjmuje?Jak nie ma za co chwycić?Rozszerza się szyjkę macicy czy co? brrrrrrr.......straszne uczucie ble
Ech, już panikuję, że zajdę w ciążę,(jak nawet jeszcze seksu nie było,hehe).......
Stary 2008-04-21, 21:44   #1260
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Oj,no właśnie,kłuje........i to tak,jakbym wyciągnęła drucik z osłonki z kabla.np.od żelazka W sumie tak na wyczucie jakieś 2,3 mm tego,ale mojego będzie kłuło na bank Jeszcze nie sprawdzaliśmy, bo czekam na środowe usg i gin kazała nie seksić się jeszcze.Spytam się jej i może jeszcze przytnie.
Ale jak przytnie na maksa to jak potem się wyjmuje?Jak nie ma za co chwycić?Rozszerza się szyjkę macicy czy co? brrrrrrr.......straszne uczucie ble
Ech, już panikuję, że zajdę w ciążę,(jak nawet jeszcze seksu nie było,hehe).......
nie bój się on zostawia taką długość,żeby mógł chwycić.
moja pierwsz spirala był przycinana dwa razy,bo mojego kuło.sprawdzałam sama palecm co on gada.nitki są miększe,nie takie jak z paczki.poza tym one układają się między fałdami szyjki macicy i kiedy przycioł na maxa nic już nie czuje.przy drugie obciął już najkrócej ile sie da.pytałam się,czy nie bedzie problemów z wyjęciem i nie było przy pierwszej.nie matrw się na zapas.oni wiedzą co robią
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości