Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-23, 11:40   #1291
Ef28
Raczkowanie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Jasmin ja właśnie mam Goldlilly z podwójna ilością złota, bo często miewałam infekcje. Zobaczymy jak z tym będzie.
Co do infekcji dróg moczowych,to po założeniu mi wkładki gin mówiła,że często się zdarzać mogą..... nie wiem co ma to wspólnego z wkładka,która jest w macicy? Przecież układ moczowy jest gdzie indziej?
Widocznie wkładka działa na wszystkie narządy w obrębie podbrzusza...
Stary 2008-04-23, 17:57   #1292
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
no to tym bardziej
Cytat:
Napisane przez jasmin30 Pokaż wiadomość
No,no ....Taki kuzyn to skarb ! Tylko pozazdrościć.

I Ty jeszcze pytasz?
Dziewczyny, wyobraźcie sobie iść na założenie wkładki do kogoś z własnej rodziny. No spróbujcie chociaż...

Niestety do mojej gin na prywatną wizytę udało mi się zarejestrować dopiero na 26 maja...
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 19:11   #1293
Wiedziemka
Raczkowanie

jasmin30, ale w tych wkładkach ZE złotem rdzeń jest nadal miedziany, niestety... (przynajmniej tak wynika z wiadomości na stronie tej wkładki)
TMargoT, się nie martwić pomyłką, w zasadzie wstrzykują wewnątrz...
ukrycior, wyobrażam sobie, bo tam pal sześć założenie wkładki,a le weź się obnaż przed krewnym, jakim by lekarzem nie był...
Wiedziemka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 19:21   #1294
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wiedziemka Pokaż wiadomość
jasmin30, ale w tych wkładkach ZE złotem rdzeń jest nadal miedziany, niestety... (przynajmniej tak wynika z wiadomości na stronie tej wkładki)
TMargoT, się nie martwić pomyłką, w zasadzie wstrzykują wewnątrz...
ukrycior, wyobrażam sobie, bo tam pal sześć założenie wkładki,a le weź się obnaż przed krewnym, jakim by lekarzem nie był...
Bardzo dziękuję za zrozumienie.
Stary 2008-04-23, 20:04   #1295
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Napisane przez jasmin30 Pokaż wiadomość
No,no ....Taki kuzyn to skarb ! Tylko pozazdrościć.

I Ty jeszcze pytasz?
Ja sobie też nie wyobrażam pójść do kuzyna ginekologa nawet na badanie
Ale Ukrycior może Twój kuzyn polecił by Ci kogoś....chociaż nie...to chyba nie jest dobry pomysł

Też mnie zainteresowała ta wkładka Goldlilly double, tylko na stronie Goldlilly nie mogłam znaleźć jej dokładnego opisu, dlaczego ona jest "double" ile kosztuje i jakim cudem na 10 lat??To kusząca propozycja, ja niestety oszukana przez (tfu) lekarza mam wkładkę na 3 lata, a po 2,5 jest zalecana wymiana, wiec już niebawem pocieszam się troszkę tym co piszecie, że wyjęcie nie boli tak jak zakładanie, ale zakładanie też miało nie boleć więc mam dystans...

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 20:06   #1296
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bergamia Pokaż wiadomość
Ja sobie też nie wyobrażam pójść do kuzyna ginekologa nawet na badanie
Ale Ukrycior może Twój kuzyn polecił by Ci kogoś....chociaż nie...to chyba nie jest dobry pomysł

Też mnie zainteresowała ta wkładka Goldlilly double, tylko na stronie Goldlilly nie mogłam znaleźć jej dokładnego opisu, dlaczego ona jest "double" ile kosztuje i jakim cudem na 10 lat??To kusząca propozycja, ja niestety oszukana przez (tfu) lekarza mam wkładkę na 3 lata, a po 2,5 jest zalecana wymiana, wiec już niebawem pocieszam się troszkę tym co piszecie, że wyjęcie nie boli tak jak zakładanie, ale zakładanie też miało nie boleć więc mam dystans...
Jesli u mojej pani gin się nie uda założyć to będę pewnie zmuszona się poradzić. Kuzyn jest fajny, często z nim gadam, jakoś temat tabu nie istnieje. Ale badać bym się nie poszła, no way! Wystarczy, ze musiałam przeżyć rodziców nauczycieli, którzy mnie uczyli
Stary 2008-04-23, 20:12   #1297
Ef28
Raczkowanie

Bergamia jak chcesz się dowiedzieć czegoś więcej o tej double to po prostu zadzwoń do dystrybutora,tam są bardzo miłe babki i Ci powiedzą. Myślę,że ta wkładka jest po prostu z podwójnym drucikiem złoto-miedzianym i dlatego jest na 10 lat.

ukrycior dlaczego jesteś oszukana przez gina? na 3 lata?Przecież zwykłe są na 5?
Byłam dziś u gin-wessały mi się nitki, bardzo sie cieszę, wszystko w porządku-można testować

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-24, 06:56   #1298
jasmin30
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wyobraźcie sobie iść na założenie wkładki do kogoś z własnej rodziny. No spróbujcie chociaż...
OK, zartowałam Też bym się krępowała

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Niestety do mojej gin na prywatną wizytę udało mi się zarejestrować dopiero na 26 maja...
A mnie , do Kuzyna dopiero na 4 czerwca....
jasmin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 10:15   #1299
paula78
Zakorzenienie

A ide 6 maja ,chyba rzeczywiscie nasza sluzba zdrowia jest wyjatkowa.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 18:54   #1300
Wiedziemka
Raczkowanie

są wkładki na 3,4,5,7,10 lat - przynajmniej takie udało mi się znaleźć w przepastnych pokładach sieci (a o tych na 4 i 7 lat to mi dziś ginekolog opowiadał - na cytologii byłam - hiszpańskie, też sa ze złotem - w necie również je znalazłam - tworzone były przy współpracy Uniwersytetu Katalońskiego a cena zbliżona do Goldlily, bo w gabinecie 115 zł)
wiem też, ze zakładać można od razu po wyjęciu starej, ze wyjmować należy na kwartał przed zakończeniem rekomendowanego działania, Mirena działa antynowotworowo i w niej odczucia moga zależeć od własnego poziomu hormonów, bo bardzo czułe organizmy teoretycznie mogą wychwytywać nawet tak śladową ilość hormonu... taka mądra jestem, bo był inny ginek i dostałam od razu kolejna porcję informacji (jak widać co lekarz, to nowa porcja wiedzy )

ach, TMargoT, zapomniałabym - kajam się, bo mi kazano przyjąć drugiego dnia miesiączki na założenie (czyli już za jakieś dwa tygodnie maksymalnie ), czyli widac wyraźnie rozbrat między praktyką a teorią, o której pisałam wczesniej
Stary 2008-04-24, 20:04   #1301
Ef28
Raczkowanie

Wiedziemka to Ty następna na wsad? a którą wkładkę będziesz mieć? Moja Goldlilly jest węgierska ogólnie gin sie dziwiła,że ma nitki tylko na 'nóżce' a nie jak zwykłe miedziaki na ramionach też. no,ale mówiła,że takiej jeszcze nie zakładała.
Stary 2008-04-24, 22:07   #1302
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
są wkładki na 3,4,5,7,10 lat - przynajmniej takie udało mi się znaleźć w przepastnych pokładach sieci (a o tych na 4 i 7 lat to mi dziś ginekolog opowiadał - na cytologii byłam - hiszpańskie, też sa ze złotem - w necie również je znalazłam - tworzone były przy współpracy Uniwersytetu Katalońskiego a cena zbliżona do Goldlily, bo w gabinecie 115 zł)
wiem też, ze zakładać można od razu po wyjęciu starej, ze wyjmować należy na kwartał przed zakończeniem rekomendowanego działania, Mirena działa antynowotworowo i w niej odczucia moga zależeć od własnego poziomu hormonów, bo bardzo czułe organizmy teoretycznie mogą wychwytywać nawet tak śladową ilość hormonu... taka mądra jestem, bo był inny ginek i dostałam od razu kolejna porcję informacji (jak widać co lekarz, to nowa porcja wiedzy )

ach, TMargoT, zapomniałabym - kajam się, bo mi kazano przyjąć drugiego dnia miesiączki na założenie (czyli już za jakieś dwa tygodnie maksymalnie ), czyli widac wyraźnie rozbrat między praktyką a teorią, o której pisałam wczesniej
p0o to jesteśmy,żeby wymieniać się opiniami i wiedzą.nikt nie jest nieomylny
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-25, 19:17   #1303
Wiedziemka
Raczkowanie

ja to Mirenę, zbierałam sie na nią tyle czasu (i zbierałam na nią tyle czasu) - mam nadzieje mieć długi,święty spokój bez wyszukiwania skutków ubocznych, ani realnych takowych
Ef, widzisz Ty, to Ty masz prototypa jakowegoś i jestes niczym sejf, nie rozpowiadaj, bo Cie jeszcze kto ukradnie
TmargoT, dziękuję za zrozumienie - trzeba się umieć do błędu przyznać
Stary 2008-04-25, 20:20   #1304
Ef28
Raczkowanie

Wiedziemka a Ty rodziłaś? Bo Mirenę zalecają głównie tym co rodziły i maja długie i bolesne miesiączki.........
Nie chciałam Mireny, bo to w końcu hormon, a ja mam nieciekawe doświadczenia z nimi. Choć wiem,że w Mirenie jest jeden hormon i w mniejszej ilości niż w tabletkach ale jakoś uraz pozostał.

Moje życie seksualne odżywa
Stary 2008-04-25, 20:23   #1305
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ef28 Pokaż wiadomość
Wiedziemka a Ty rodziłaś? Bo Mirenę zalecają głównie tym co rodziły i maja długie i bolesne miesiączki.........
Nie chciałam Mireny, bo to w końcu hormon, a ja mam nieciekawe doświadczenia z nimi. Choć wiem,że w Mirenie jest jeden hormon i w mniejszej ilości niż w tabletkach ale jakoś uraz pozostał.

Moje życie seksualne odżywa

Mnie ostatnio endokrynolog polecał własnie Mirenę, mimo, ze nie rodziłam i mam kłopoty hormonalne.
Stary 2008-04-28, 19:10   #1306
Wiedziemka
Raczkowanie

rodziłam już, mój osobisty terrorysta ma ponad półtora roku ja właśnie z powodu tego hormonu - dałam się zwieść reklamie :P prawie jak sterylizacja (panicznie boję się ciąży)
Stary 2008-04-29, 10:52   #1307
makareska
Przyczajenie

witam!Pisze prace mgr na temat wpływnu antykoncpecji hormonalnej na libido kobiet i proszę o pomoc.jesli ktoras z Pań zechciala by wypelnic moja ankiete do pracy,to prosze napisac mi swój maila,a wysle ankiete.dziękuje!
moj mail- makareska@wp.pl
makareska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-29, 13:45   #1308
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez makareska Pokaż wiadomość
witam!Pisze prace mgr na temat wpływnu antykoncpecji hormonalnej na libido kobiet i proszę o pomoc.jesli ktoras z Pań zechciala by wypelnic moja ankiete do pracy,to prosze napisac mi swój maila,a wysle ankiete.dziękuje!
moj mail- makareska@wp.pl
zrób nową wypowiedź-nowy temat.tam dziewczyny ci się wpiszą.wklej ankietę .bedzie prościej i bardziej anonimowo.
Stary 2008-04-29, 19:17   #1309
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

Witam! byłam ostatnio na usg pół roku po założeniu spirali, wszystko wszysło ok. Niby wszystko ok a ostatnio sie shizuje, czy kontrolujecie długość nitek?? a moje pytanie to: czy w różnych dniach cyklu macie różne długości nitek?? chodzi mi o to ze podczas miesiączki ja mamm króciótkie a już po tak jakby spirala się troche obnizała jak myslicie moze to miec zwiazek z tym ze podczas okresu skurcze jakby troche "wciągaja" nitki do srodka?? ale zamotałam

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-29, 19:22   #1310
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
Witam! byłam ostatnio na usg pół roku po założeniu spirali, wszystko wszysło ok. Niby wszystko ok a ostatnio sie shizuje, czy kontrolujecie długość nitek?? a moje pytanie to: czy w różnych dniach cyklu macie różne długości nitek?? chodzi mi o to ze podczas miesiączki ja mamm króciótkie a już po tak jakby spirala się troche obnizała jak myslicie moze to miec zwiazek z tym ze podczas okresu skurcze jakby troche "wciągaja" nitki do srodka?? ale zamotałam
ja nie kontroluję nitek.wiem tylko,ze poczas stosunku -podniecenia szyjka macicy się rociąga.to coś jak u faceta wzwód.

może jest to zwiazane z czyszczeniem macicy w trakcie miesiączki.nigdy tego nie zauważyłamn u siebie
Stary 2008-04-29, 21:26   #1311
paula78
Zakorzenienie

Szyjka macicy w roznych fazach cyklu obniza sie lub podnosi twardnieje lub jest rozpulchniona wiec mysle ze to o to chodzi z tymi nitkami.

Stary 2008-04-30, 18:52   #1312
Wiedziemka
Raczkowanie

własnie chciałam napisać to, co napisała juz paula nisko i twarda jest szyjka w okresie niepłodnym, a wysoko i miękka w okresie płodnym
Stary 2008-05-06, 16:04   #1313
sylwia-zuza
Zakorzenienie

czesc dziewczyny, poradzcie mi, bo juz nie wiem co myslec.............
ostatni okres mialam w swieta , dzis jest 44 dzien cyklu.
Przed ostatnim okresem caly miesiac mocno plamilam, bardzo obfity okres dostalam po 22 dniach cyklu(czyli wlasnie w swieta). Tydzien temu troche plamilam, myslam,ze to poczatek miesiaczki, a tu nic......... czy to normalne przy spirali? mam Nova T Cu 200 Ag
Stary 2008-05-06, 18:53   #1314
Wiedziemka
Raczkowanie

ja nie wiem, teraz będę dywagować, właściwie tradycyjne podobno zwiększają krwawienia (wróć, MOGĄ, ale nie muszę)...a robiłaś test, tak profilaktycznie? może najlepiej lekarz?
Stary 2008-05-06, 18:58   #1315
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia-zuza Pokaż wiadomość
Przed ostatnim okresem caly miesiac mocno plamilam, bardzo obfity okres dostalam po 22 dniach cyklu(czyli wlasnie w swieta). Tydzien temu troche plamilam, myslam,ze to poczatek miesiaczki, a tu nic......... czy to normalne przy spirali? mam Nova T Cu 200 Ag
czy to jest z miedzią?bo ja nie znam już nazw
jesli tak to w dni płodne wypływa brazowy śluz tak jakby rdzawy.to normalne.
miesiączki to różnie.ja miałam zawsze nieregularne.stres,przezi ębienie zawsze rozregulkowywały mi okres.co do obfitości to przeważnie,choć są wyjątki zwiększa się krwawienie.pogadaj z ginem -on wie najlepiej
Stary 2008-05-06, 20:17   #1316
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
a od kiedy masz spirale ?
do pol roku moze sie dziac wszytsko pozniej raczej powinno sie stabilizowac.

co do plamien w trakcie owulacji to ja takie moze mialam 4 w czasie ponad 2 lat posiadania spirali.

Stary 2008-05-07, 12:20   #1317
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie wiem, teraz będę dywagować, właściwie tradycyjne podobno zwiększają krwawienia (wróć, MOGĄ, ale nie muszę)...a robiłaś test, tak profilaktycznie? może najlepiej lekarz?
test sobie darowalam, nie czuje sie "ciazowo"
Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
czy to jest z miedzią?bo ja nie znam już nazw
jesli tak to w dni płodne wypływa brazowy śluz tak jakby rdzawy.to normalne.
miesiączki to różnie.ja miałam zawsze nieregularne.stres,przezi ębienie zawsze rozregulkowywały mi okres.co do obfitości to przeważnie,choć są wyjątki zwiększa się krwawienie.pogadaj z ginem -on wie najlepiej
w sumie to sama nie wiem, bo w nazwie jest i miedz i srebro
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość

co do plamien w trakcie owulacji to ja takie moze mialam 4 w czasie ponad 2 lat posiadania spirali.
Od konca stycznia. Wiec mieszcze sie w widelkach rozregulowania

znowu zaczelam plamic
Stary 2008-05-07, 13:39   #1318
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:

ja z miedzią miałam prawie 6 lat i cały okres miałam rdzawe plamienia w okresie płodnym
Stary 2008-05-07, 14:35   #1319
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
t
Od konca stycznia. Wiec mieszcze sie w widelkach rozregulowania

znowu zaczelam plamic
no to pozostaje zacisnac zeby i zrobic zapas podpasek i wkladek ;-)
niestety nie jest to najfajniejsze wiecznie z podpaska ale daj sobie jeszcze troche czasu.

bylam u gina w sprawie urlopu i okresu,przepisal mi cilest 2 opakowania ,mam brac pod rzad ,zaczac w 5 dniu majowego okresu,eshh mam nadzieje ze skutki uboczne sie nie pojawia w ciagu tych 2 opakowan.

Stary 2008-05-07, 15:01   #1320
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
no to pozostaje zacisnac zeby i zrobic zapas podpasek i wkladek ;-)
niestety nie jest to najfajniejsze wiecznie z podpaska ale daj sobie jeszcze troche czasu.

bylam u gina w sprawie urlopu i okresu,przepisal mi cilest 2 opakowania ,mam brac pod rzad ,zaczac w 5 dniu majowego okresu,eshh mam nadzieje ze skutki uboczne sie nie pojawia w ciagu tych 2 opakowan.
ja od cilestu przytyłam.w ciągu 2 mis 10 kg.może ty nie bedziesz odczuwała takich skutkow ubocznych
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości