![]() |
#1591 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
![]() Kolejna menstruacja ze spirala i znowu kranik.. Normalnie trace minimum pol litra krwi dziennie, ciagle mi slabo, ciagle kreci mi sie w glowie. O bolu (wczesniej plecow, a teraz opdbrzusza) nie wspomne. Powiedzcie, ze to norma ![]()
#1592 |
Raczkowanie
|
może nie tyle norma, co niestety przy miedziankach sie zdarza, ale może warto odwiedzić z tego tytułu ginekologa, a nuż coś poradzi
|
![]() ![]() |
![]() |
#1593 |
Raczkowanie
|
Wlasnie sie szykuje do zalozenia spirali... czy ktoras z was zakadala ja w UK ??
#1594 |
Raczkowanie
|
3 godziny temu założono mi wkładkę. Okazało się, że te mięśniaki co mam, to żaden problem (drobne i śródścienne).
Po tym co się tutaj naczytałam byłam naszykowana na nie wiadomo jaki ból. Doktor mówiła mi na poprzedniej wizycie, że to nie boli i nie ma się czego bać. No i rzeczywiście. Najpierw poszło odkażenie - piecze, nieprzyjemne. Potem zastrzyk znieczulający w szyjkę - i to mnie chyba najbardziej bolało. Ale ten zastrzyk to chyba miał tylko trochę skołować szyjkę, bo ja i tak wszystko dalej czułam tak samo. Potem rozszerzenie - nieprzyjemne, taka mniejsza wersja masażu szyjki w czasie porodu (jak któraś miała). No i samo wprowadzenie wkładki, które ledwo poczułam i tyle. A cały czas położna mówiła mi co się dzieje. No i zapomniałam dodać: na koniec doktor przycięła nitki, żebym sie "nie martwiła, że męża będzie kłuło". potem zapytała się mnie jak się czuję, czy przyszłam z obstawą, bo niektóre pacjentki dziwnie się czują... No cóż, byłam sama, wyszłam sama, poszłam na zakupy i przyjechałam sobie do domku. Mam przez dwa dni brać nospę, żeby zapobiec skurczom. Na razie (odpukać) nic nie czuję, krwawienie mi się nie zwiększyło (a to mój 3 dzień miesiączki), nawet przejściowo mi się zmniejszyło. Mam Copper T 380 A. Rodziłam raz - cc , bo rozwarcie stanęło na 2-3 cm. No i przez to mam szyjkę jak nieródka. Na razie jestem zadowolona (puk, puk) nie było się czego bać, i mam nadzieję, że wkładka dobrze się u mnie przyjmie. Edytowane przez kirki Czas edycji: 2008-08-01 o 07:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#1595 |
Raczkowanie
|
no to super
![]() ja miałam masowaną szyjkę, trzy razy i dziękuję - zakładanie wkładki to przy tym mięta z bubrem była |
![]() ![]() |
![]() |
#1596 |
Zakorzenienie
|
Wiedziemka, u lekarza nie bylam, bo nie mialam czasu
![]() Dune, ja mialam.
#1597 |
Raczkowanie
|
szperr i jak ? zadowolona jestes ?
![]() |
#1598 |
Przyczajenie
|
słuchajcie mam problem mam spirale juz kilka miesiecy, dwa dni temu skonczyl mi sie okres, a wczoraj przy współżyciu moj facet poczuł cos klujacego tak leciutko wiec sprawdzil palcem i mowi ze to cieniutki drucik tak troche z boku tak na wysokosci palca, slyszałam ze po okresie wlasnie powinno sie odczuwac i znaczy to ze jest w prawidłowym miejscu, wiecie cos na ten temat??????????????
|
![]() ![]() |
![]() |
#1599 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#1600 |
Raczkowanie
|
Mój trzeci dzień z wkładką: ogólnie lepiej niż się spodziewałam, krwawienie mniejsze (ale to 6-sty dzień, a moje okresy są właśnie takie 6-7 dniowe), podpaski zmieniam bardziej ze względu na obawę przed zakażeniem niż dlatego że przeleciały. No-spę biorę coraz mniej, tylko wtedy gdy czuję, że zaczyna mnie boleć brzuch.
Jedyne co mnie prześladuje, to obsesja, że wkładka mi wypadnie. Przy każdej wizycie w toalecie bacznie obserwuję, czy coś nie wypada. Ale to chyba normalne na początku. Tzn. ta obsesja wypadania. Jak na razie - uważam, że podjęłam dobrą decyzję. |
![]() ![]() |
![]() |
#1601 |
Przyczajenie
|
dzieki bardzo za odpowiedz jutro lecę do lekarza, wczesniej nic nie czuł, moze obsunela mi sie przy okresie bo był bardzo obfity :/ pozdrawiam
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1602 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
to jest obsesja chyba wlasnie bo ja mam wkladke niecaly miesiac i wciaz o niej mysle czy lezy dobrze a jak mnie cos kłuje w brzuchu to tylko o niej mysle ciekawe kiedy sie w koncu do niej przyzwyczaje,a najwieksze obawy mam podczas sexu czy aby igraszki nie spowoduja wysuniecia badz jakiegos uszkodzenie,wiem że to chore ale moja psychika nie moze sie przyzwyczaic.juz niedlugo kontrola u ginekologa i moze wtedy bede spokojniejsza... opowiedzcie jak to u was było z ta psychika,bo moze tylko mi tak odbija?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1603 |
Raczkowanie
|
Wiesz, ja to samo miałam w pierwszych miesiącach ciąży: ciągle krwawiłam, plamiłam, brałam tony prochów na podtrzymanie, a każda wizyta w toalecie to był prawie atak serca, bo bałam się, że stracę ciążę. Wtedy przeszło mi trochę, jak sytuacja się trochę uspokoiła i przestałam plamić (czyli 4 miesiąc).
Mam nadzieję, że przy wkładce, to mi prędzej przejdzie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1604 |
Raczkowanie
|
Wiesz, ja to samo miałam w pierwszych miesiącach ciąży: ciągle krwawiłam, plamiłam, brałam tony prochów na podtrzymanie, a każda wizyta w toalecie to był prawie atak serca, bo bałam się, że stracę ciążę. Wtedy przeszło mi trochę, jak sytuacja się trochę uspokoiła i przestałam plamić (czyli 4 miesiąc).
Mam nadzieję, że przy wkładce, to mi prędzej przejdzie. Z jednej strony dobrze poczytać sobie o doświadczeniach innych - wiem czego się spodziewać, ale jak czytam te fora antykoncepcyjne (szczególnie te amerykańskie, jak afrodite, czy inne tym podobne), to się można dopiero nakręcić. |
![]() ![]() |
![]() |
#1605 |
Raczkowanie
|
Czesc . Dziewczyny czy ktoras z Was ma kladke mirena ??
Zastanawiam sie nad ta bo polecil mi ja lekarz, ale mam takie miesane uczucia, a dzis do lekarza ide i trzeba sie na cos zdecydowac ![]()
![]() |
#1606 |
Raczkowanie
|
ja mam
i jestem zadowolona ja ją wybrałam z racji tego hormonu, wyszło mi, ze jednak nieco bezpieczniejsza niż miedziana |
![]() ![]() |
![]() |
#1607 |
Raczkowanie
|
a dostalas po niej okres ? bo slyszalam ze moze nie wystapic ! Ja nadal karmie piersia i lekarz mi powiedzial, ze jest szansa ze przez 5 lat nie bede miala okresu !!
#1608 |
Raczkowanie
|
Wczoraj wieczorem, to już tylko plamiłam przy podcieraniu, trochę też miałam śluzu podbarwionego krwią, więc przeszłam na wkładki higieniczne, a na noc w ogóle nic.Dzisiaj od południa - zupełanie czysta wkładka, nic nie czuję, nic mnie nie boli.
To dobrze, ale z drugiej strony od razu oczywiście myślę, że pewnie ta wkładka mi gdzieś wypadła, a ja nie zauważyłam. Zastanawiam się nad przeleceniem się na usg, tak kontrolnie, dla siebie, bo szukanie teraz nitek, a jak się okaże, że ich nie dosięgam, albo się zawinęły, to znowu stres - jest moim zdaniem bez sensu. Dlatego mam pytanie: to usg kontrolne na sprawdzanie położenia spirali, to lepiej zrobić dopochwowe? Bo ja mam mieć kontrolę po miesiączce, a to będzie za miesiąc, więc chciałabym teraz sama pójść sobie zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
#1609 |
Zakorzenienie
|
Dune, sama nie wiem.. Owszem, jestem bardzo zadowolona z samej spirali, pomimo ostatnich silnych boli okresowych (kiedys nie wiedzialam co to znaczy) i bardzo obfitych miasiaczek. Ale tutejszym lekarzom nie zaufalabym tak na 100%. Na spirale zdecydowalam sie kilka miesiecy po porodzie, akurat nie moglam dobrac terminu na zalozenie, wiec najpierw pojechalam do Polski na dlugie wakacje i poszlam tam przy okazji do swojej starej ginekolog. Babka byla w szoku slyszac, ze nikt nawet nie badal mnie ginekologicznie po porodzie i bez badania juz zdecydowali, ze moga mi zalozyc wkladke. Poniewaz ona mnie zbadala i wszystko bylo ok, to jednak zdecydowalam sie, ze zaloze po powrocie do Anglii. 3-4 tygodnie po zalozeniu mialam wizyte kontrolna u lekarza, zadawal pytania i sprawdzil, czy wkladka jest tam, gdzie powinna. Nie mialam USG, tego sie tu nie robi (chyba, ze sa jakies powiklania i juz bez USG to wiadomo). Jesienia chyba bede w Polsce i na pewno pojde jeszcze do swojej ginekolog sprawdzic co i jak.
Tak wiec, zakladalam tutaj, ale bez nadzoru polskiej ginekolog obawialabym sie.. (a wczesniej w pelni zaufalam tutejszej sluzbie zdrowia w opiece nad ciaza i dzieckiem i wszystko bylo dobrze) Edit: Najpierw chcialam Mirene, ale w koncu zdecydowalam sie na spirale bez hormonow (ktoras z T 380).
![]() |
#1610 |
Raczkowanie
|
Witam serdecznie jutro mam wizyte u ginekologa i musze podjąc ostateczną decyzje spirala czy zastrzyk depo provera.Musiałam zrezygnowac z antykoncepcji pigułkam,ze względu na zły wynik próby wątrobowej,brałam tabsy przez 5 lat.Prosze o jaką kolwiek porade na temat zastrzyku,czy brałyscie moze ten zastrzyk.Jesli macie jaką wiedze na ten temat to prosze o porade.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1611 |
Raczkowanie
|
ja nie zdecydowalabym sie na zastrzyk bo nie daj Boże zle bym sie czula po nim to juz nic nie zrobisz musisz tak sie meczyc 3 miechy,bo tabsy czy plastry zawsze mozna przerwac brac a to niestety nie,osobiscie wybralabym spiralke ja ja mam od miesiaca i jest jak narazie bez niespodzianek jakis i czuje sie ok(nareszcie bez migren)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1612 |
Raczkowanie
|
Dune, ja akurat mam miesiączkę, tyle, że to raczej w lwiej części plamienie
ale faktycznie - istnieje szansa, ze nie będzie okresu, bo czasem Mirena tak działa ![]() słuchajcie, z racji łykania obecnie środków przeciwbólowych zainteresował mnie jeden fakt, chyba prócz Apapu, reszta z nich jest przeciwzapalna, co by znaczyło, że teoretycznie może niwelować stan zapalny wywoływany przez wkładkę (akurat Mirena nie wchodzi w interakcje z niczym, ale samo zagadnienie mnie zainteresowało), w ulotkach tabletek żadnych nie ma słowa o wkładkach domacicznych - spotkałyście się z zaleceniami lekarskimi odnośnie ostrożnego używania przeciwbólowców z tego powodu przy okazji posiadania wkładki? |
![]() ![]() |
![]() |
#1613 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a czy hormony niedoustne nie maja wplywu na watrobe ? ja bym sie nie zdecydowala na zastrzyk bo to hormony a z tymi roznie bywa ,na spirale bym sie zdecydowala co zreszta zrobilam ![]() Cytat:
mirena badz co badz tez zapobiega ciazy poprzez swoj ksztalt i wgryzania sie w sluzowke wiec tez stany zapalny wywoluje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1614 |
Raczkowanie
|
Nigdy wczesniej nie miałam problemu z próbą wątrobową jak robiłam wyniki, kłopot pojawił sie jakies 4 miesiące temu przy kolejnych badaniach.Wiec Pani doktor powiedziała stanowczo żadnych tabletek,tylko spirala lub zastrzyk ewentualnie plastry.Zastrzyk jest na 3 miesiące wiec mysle ze tyle da sie przemeczyc gdyby było cos nie tak,a spirala 5 lat wydam 600zł i wyciągne bo tez nie mam pewnosci ze bedzie ok.Zastanawia mnie tylko to co wypisują na temat tego zastrzyku,a lekarka nic takiego mi nie wspomniała.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1615 |
Rozeznanie
|
Kaja ja kiedyś pytałam mojego gina o ten zastrzyk i powiedział mi dokładnie to co dziewczyny wcześniej, że jeśli źle zniosę to nie ma odwrotu, trzeba 3 miesiace wytrzymać. Niby niedługo ale jak zaczną Ci wyskakiwać mega pryszcze, bedziesz czuła mdłości, odezwie się depresja to te 3 miesiace będą Ci sie dłużyły niemiłosiernie...Spiralkę możesz spróbować taką na 2 lata, zwykły miedziak najtańszy, ja takiego mam przez przypadek
![]() ![]()
#1616 |
Raczkowanie
|
właśnie Mirena działa tylko przez hormon, sama kształtka to tylko nośnik http://www.ladyinsert.pl/wkladka_hormonalna.php (przynajmniej według tego opisu i słów ginekologa)
tak myślałam, ale temat mnie zaciekawił i chciałam spytać dziękuję za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1617 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1618 |
Rozeznanie
|
Kasienka1204 wydaje mi się trochę długo ten Twój @ Ja zazwyczaj mam tylko 2 dni obfitsze , reszta to plamienie (a trwa to w sumie 7 dni) Jeśli przez najbliższe dni krwawienie nie zmniejszy Ci się dzwoń do lekarza. Możesz też doraźnie kupić w aptece bez recepty "Hemorigen" to ziołowy lek na krwotoki, nie zaszkodzi a może pomóc.
#1619 |
Zakorzenienie
|
Hmm raz ze to dopiero miesiac oz zalozenia czyl 1 okres po zalozeniu ?dobrze mysle ?
reakcja moze byc rozna,ale tez polecam Hemorigen ,zmniejszy krwawienie mozna dla spokojnosci isc do gina,czy bylas juz na kontroli po zalozeniu ? |
![]() ![]() |
![]() |
#1620 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Konsultowalam sie tu na temat dlugosci i obfitosci krwawienia miesiaczkowego majac spirale i tak jak myslalam, uslyszalam, ze to NORMALNE - nawet do pol roku mam prawo miec krwawienie np. po 15 dni co 25 dni ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.