Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-10, 14:33   #1621
paula78
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Ja przezpo roku mialam dluzsze okresy plus mnostwo plamien pomiedzy ,po pol roku wszytsko wrocilo do normy ,okres jak w zegarku trwa nie jak wczesniej 4 dni ale 6 i jest owszem w 2-3 dniu najbardziej obfity.

Ogolnie z perspektywy ponad 2 lat z spirala bylo warto sie przemeczyc.wyniki morfologii mam w normie a nie bralam zadnych witamini zelaza.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 14:56   #1622
kirki
Raczkowanie

Wiem oczywiście, że nie można ze spiralą mieć rezonansu, ale czy jakieś zabiegi kosmetyczne z użyciem prądu, jak np peeling kawitacyjny kłóci się z wkłądką czy nie? Pytam, bo zawsze kosmetyczka każe mi zdejmować całą biżuterię i zegarek (bo metal)
kirki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 13:26   #1623
kasienka1204
Przyczajenie

10 dzień, a ja ciągle krwawię... ale dzwoniłam do ginekologa i powiedział, że przez pierwsze miesiące to normalne. Na wszelki wypadek za tydzień mam iść do kontroli. mam jeszcze jedno pytanie? czy Wasi partnerzy odczuwali dyskomfort po założeni wkładki??? Bo mój twierdzi, że czuje wystające niteczki i niekiedy, aż zakwiczy z bólu...
kasienka1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 18:42   #1624
Wiedziemka
Raczkowanie

ja sama nie czuje tych nitek, a co dopiero partner, ale je zawsze można krócej przyciąć, więc może przejdź sie do lekarza

co do tych zabiegów kosmetycznych, to szczerze powiem, ze nie wiem, taka Mirena jest w całości plastikowa, ale te tradycyjne...hmmm... nie wiem
Wiedziemka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-12, 11:10   #1625
michalina121
Raczkowanie

tez mi się tak czasami przytrafia
- Mirenka założona w wrzesniu zeszłego roku
NIe zamienie mojej Mrenki na nic innego !!!!!!!!
michalina121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:43   #1626
rodo
Przyczajenie

Witam
Od 4 lat jestem szczesliwą posiadaczką wkładki Cooper T , a w zasadzie byłam do zeszłego tygodnia ;-)kiedy to dostałam krwawienia w połowie cyklu jak sie okazało wdał sie stan zapalny- jestem obecnie na antybiotykach , a moj gin postraszył ze jak nie przejdzie mam sie liczyć z wyjęciem wkładki ! a tego bardzo nie chce
moze któraś z Was miała podobne "doświadczenia "
Jaka jest szansa ze przejdzie i obejdzie sie bez wyciągania
rodo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-16, 13:29   #1627
kirki
Raczkowanie

No i tak, zakładałam wkładkę 2 tygodnie temu, ale sznureczki wydawały mi się cokolwiek długie (sprawdziłam). Poszłam zrobić sobie usg , no i okazało się, że spirala się przemieściła. Nie jest przy dnie, ale 1 cm od dna macicy. Idę w tym tygodniu do lekarza i zobaczę, co powie, pewnie trzeba będzie wyciągnąć.

Ale najśmieszniejsze jest to, że ja nie miałam jakiś wybitnych skurczy i czułam się bardzo dobrze po założeniu, potem parę dni brałam no-spę, żeby do skurczy nie dopuścić, a tu taka niespodzianka.

No cóż, spróbuję drugi raz założyć, jak będzie trzeba. Chociaż - jako że naczytałam się sporo w internecie o wkładkach, to i doczytałam się o możliwości samodzielnego przemieszczenia się wkładki po początkowym okresie na właściwe miejsce. ale to chyba za piękne, żeby mogło być prawdziwe

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-17, 18:56   #1628
Agnesx32
Raczkowanie

A ja juz mam wkładke ponad miesiac i powinnam dostac okres dwa dni temu i nic czekam i mam rozne mysli,jak długi powinnam miec cykl?jak u was było?
Agnesx32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-18, 12:24   #1629
Wiedziemka
Raczkowanie

cykl mnie się wydłużył w pierwszych miesiącach, teraz powoli wraca do normy

a z tym przemieszczaniem to chyba lekarz musi się wypowiedzieć, bo szczerze mówiąc pojęcia nie mam
Stary 2008-08-18, 18:16   #1630
Agnesx32
Raczkowanie

a mam jeszcze eden problem otóz wciaz czuje takie klucie po lewej stronie i mam wrazenie jakby mi noga dretwiała czy to mozliwe ze wkladka mnie uwiera gdzies a mam mała macice to mam jakis ucisk na jakis nerw? ja zglupieje chyba bo wszystko co mi dolega to kojarze ze spiralka,ale moze wy tez tak mialyscie bo cialo moze musi sie przystosowac?
Stary 2008-08-19, 12:07   #1631
Wiedziemka
Raczkowanie

ja tez napisałam - cykl mi sie skrócił, za to plamienia miesięczne wydłużyły - teraz wraca do normy

z tym drętwieniem to ja bym się do lekarza przeszła, bo tak być nie powinno raczej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-19, 19:17   #1632
Agnesx32
Raczkowanie

i wiecie co? nie wytrzymalam i poszlam dzis na to kontrolne usg ,wysiedziałam sie 2 godz na poczekalni i zrobiła mi usg i stwierdzila ze wkladka moja to mistrzostwo swiata bo tak idealnie lezy i ze przy moim przodozgieciu nie ma prawa sie z nia nic stac i ze czeka na mnie za rok na kontrole a to dretwienie to od jelita wzdetego bo bardzo to widac na usg, za malo i rzadko sie wyprózniam i mam ucisk a z wkladka nic sie nie dzieje a okres po 13 latach brania anty ma prawo mi sie spoznic. Jak nie bede miała z dwa miesiace mam isc zrobic badania hormonalne i bedziemy działac a narazie to mam cierpliwie czekac(jestem juz spokojniejsza i jakos zniose ten ból wiedzac ze to nie wkladka mnie uwiera dzieki Bogu)
Stary 2008-08-20, 12:14   #1633
Wiedziemka
Raczkowanie

i fajnie
Stary 2008-08-21, 18:15   #1634
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24

Witam was mam pytanie czy której z was zatrzymała sie miesiączka??.Ja mam spirale od 2 lat i nie mam miesiaczki już 8 dni oczywiście zrobiłam sobie test i nie jestem w ciąży także niewiem co mam myśleć ,napiszcie mi jeśli któraś z was miała podobniez góry dziekuje i pozdrawiam
ilona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-22, 11:53   #1635
Wiedziemka
Raczkowanie

a masz wkładkę tradycyjną czy hormonalną? w sumie niby żadna różnica, bo to tak nagle jakby - dotąd miałaś normalnie miesiączki? może się przesunął, mi cykl wariuje, raz dłuższy, raz krótszy, a wahania nawet kilkudniowe (ale to u mnie standard)
Stary 2008-08-23, 09:14   #1636
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24

Witam ja mam wkładke tradycyjna NOVA T38 chyba tak nazwy dokładnie nie pamietam ,nie wiem co robić bo robilam test ostatnio i nie jestem w ciąży ,ale miesiaczki jak nie było tak nie ma niewiem czy zrobic sobie nowy test czy moze badania z krwi ,co o tym sadzicie . A co do moich miesiaczek to od maja zaczeło sie coś psuć mianowicie 17 maja dostałam miesiaczke po(17dniach)skończyła sie 23 maja i 31 maja dostałam plamienia pożniej było coraz mocniejsze trwało to do11 czerwca,i 14 czerwca dostałam kolejną miesiaczke,skończyła mi sie 24 czerwca ,i znowu 29 czerwca dostąłam silnego krawienia wygladało to jak krwotok, trwało to do 6 lipca, 17 lipca dostąłam kolejna miesiaczke miałam ja do 29 lipca.No także troche mi sie spoznia ale niewiem juz co mysleć mam nadzieje pozdrawiam i czzekam na jakąś porade

Edytowane przez ilona24
Czas edycji: 2008-08-23 o 14:53
Stary 2008-08-23, 15:12   #1637
Agnesx32
Raczkowanie

ta wkładka to pewnie miedziana i pewnie dlatego te czeste krwawienia a moze masz uczulenie tez na miedz ze tak sie dzieje? powinnas to lekarzowi ktory ci zakładał powiedziec
Stary 2008-08-24, 09:37   #1638
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24

Cytat:
Napisane przez Agnesx32 Pokaż wiadomość
ta wkładka to pewnie miedziana i pewnie dlatego te czeste krwawienia a moze masz uczulenie tez na miedz ze tak sie dzieje? powinnas to lekarzowi ktory ci zakładał powiedziec
Tak jest to wkładka miedziana,ale uczulona to chyba nie jestem bo mam ja juz 2 lat i dopiero teraz sie zaczeły te problemy wczesniej nic sie nie działo,a zreszta spirala leży dobrze niewiem pojde do lekarza pozdrawiam
Stary 2008-08-24, 13:26   #1639
kasienka1204
Przyczajenie

Witam Byłam u kontroli, z moją wkładką wszystko ok, ginka przycięła mi niteczki, także już nie przeszkadzają mojemu Miśkowi a co do @ to mówiła, że na początku mogą być dłuższe i obfitsze, a z czasem wszystko powinno wrócić do normy
kasienka1204 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-25, 12:11   #1640
Wiedziemka
Raczkowanie

ilono, no niestety tylko lekarz pomoże, obawiam się
Stary 2008-08-25, 13:26   #1641
rodo
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ilona24 Pokaż wiadomość
Witam ja mam wkładke tradycyjna NOVA T38 chyba tak nazwy dokładnie nie pamietam ,nie wiem co robić bo robilam test ostatnio i nie jestem w ciąży ,ale miesiaczki jak nie było tak nie ma niewiem czy zrobic sobie nowy test czy moze badania z krwi ,co o tym sadzicie . A co do moich miesiaczek to od maja zaczeło sie coś psuć mianowicie 17 maja dostałam miesiaczke po(17dniach)skończyła sie 23 maja i 31 maja dostałam plamienia pożniej było coraz mocniejsze trwało to do11 czerwca,i 14 czerwca dostałam kolejną miesiaczke,skończyła mi sie 24 czerwca ,i znowu 29 czerwca dostąłam silnego krawienia wygladało to jak krwotok, trwało to do 6 lipca, 17 lipca dostąłam kolejna miesiaczke miałam ja do 29 lipca.No także troche mi sie spoznia ale niewiem juz co mysleć mam nadzieje pozdrawiam i czzekam na jakąś porade

Droga Ilonko być może nabawiłaś sie tego samego co ja znaczy stanu zapalnego spowodowanego wkładką - mnie lekarz przepisał antybiotyk oraz cyclonamine na zatrzymanie krwawienia i po kilku dniach wszystko wróciło do normy byłam na kontroli i wszystko ok .A i przypadkiem nie sugeruj się tym że nie masz żadnych dolegliwości bólowych bo często tak bywa.
Wiec nie zwlekaj i udaj sie do lekarza bo mój gin mnie nastraszył ze zbagatelizowane zapalenie czesto konczy sie wyjęciem wkładki i łyżeczkowaniem
Wiec sio do lekarza
Pozdrawiam
rodo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-25, 18:12   #1642
kirki
Raczkowanie

Pisałam wcześniej o moich problemach z wkładką (załoźyłam miesiąc temu, na usg okazało się, źe nie jest przy dnie). No więc byłam u innego ginekologa w zeszłym tygodniu, no i faktycznie: wkładka zaczyna się 1 cm od dna, czyli żle, poza tym, wydaje się, źe załoźono mi za małą wkładkę, a macicę mam raczej większą. Podejrzewam, źe akurat taka została załoźona, bo jestem po cc, a Copper T, jest mała i aplikator też mały.

Poradziłam się, no i teraz jak będę miała miesiączkę, to wyjmę tą Copper T i mam założyć Multiload: większa, kształt lepiej dopasowany do wielkości macicy, podobno mniej wypada. To będzie moje drugie podejście, no i raczej ostatnie. Tym razem mam zakładac bez znieczulenia.

Martwi mnie jednak co innego. Od paru dni mam plamimenia (okres powinnam dostać najwczesniej za 2 dni). Te palmienia sa wkurzające, bo brzuch boli jak na okres, jest parę kropelek i nic. Następnego dnia poleciało więcej, więc myślałam, że to już, a dalej nic.

Do tego teraz przez 3 dni brałam antybiotyk, bo co
Stary 2008-08-25, 18:14   #1643
kirki
Raczkowanie

Pisałam wcześniej o moich problemach z wkładką (załoźyłam miesiąc temu, na usg okazało się, źe nie jest przy dnie). No więc byłam u innego ginekologa w zeszłym tygodniu, no i faktycznie: wkładka zaczyna się 1 cm od dna, czyli żle, poza tym, wydaje się, źe załoźono mi za małą wkładkę, a macicę mam raczej większą. Podejrzewam, źe akurat taka została załoźona, bo jestem po cc, a Copper T, jest mała i aplikator też mały.

Poradziłam się, no i teraz jak będę miała miesiączkę, to wyjmę tą Copper T i mam założyć Multiload: większa, kształt lepiej dopasowany do wielkości macicy, podobno mniej wypada. To będzie moje drugie podejście, no i raczej ostatnie. Tym razem mam zakładac bez znieczulenia.

Martwi mnie jednak co innego. Od paru dni mam plamimenia (okres powinnam dostać najwczesniej za 2 dni). Te palmienia sa wkurzające, bo brzuch boli jak na okres, jest parę kropelek i nic. Następnego dnia poleciało więcej, więc myślałam, że to już, a dalej nic.

Do tego teraz przez 3 dni brałam antybiotyk, bo coś mi płynęło po gardle i się podduszłąm. Już się przestraszyłam, że to może uczulenie tak wychodzi, ale chyba nie. A brzuch zaczął mnie boleć i zaczęłam plamić, dokładnie jak zaczęłam brać antybiotyk.
Stary 2008-08-26, 09:57   #1644
Agnesx32
Raczkowanie

A ja juz od 16 sierpnia nie mam przewidywanego okresu,piersi mnie bola bardzo i szlag mnie trafia ze te tabletki antykoncepcyjne mi tak rozregulowaly organizm.Poczekam jeszcze dwa tyg jak nie dostane ide ponownie do lekarza robic badania bo ona nie chciala mi dac nic na wywolanie bo to znow hormony a ja mam torbiele w piersiach i nie moge zazywac hormonow wiec nie wiem jak dlugo bede czekac na @
Stary 2008-08-26, 11:06   #1645
Wiedziemka
Raczkowanie

faktycznie Multiload z racji kształtu podobno lepiej sie trzyma macicy

ech, Agnes...a może poczekaj spokojnie na te miesiączkę?
Stary 2008-08-26, 15:12   #1646
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24

Witam wszystkich wczoraj byłam u lekarza nie jestem w ciąży , okazało sie że torbiel się zrobił na prawy jajniku i pęk (to one sie robia z dnia na dzień wie moze któras)i dzisiaj robiłam badanie z krwi czy nie jest to ciąza pozamaciczna ale wszystko jest ok dostąłam leki PROVERA na wywołanie zobaczymy czy cos to pomoże pozdrawiam dziekuje za szybkie odpowiedzi
Stary 2008-08-27, 11:51   #1647
Wiedziemka
Raczkowanie

chyba jakiś czas muszą się tworzyć, tym bardziej, że pękł (nie wiem tylko czy one pękają z przyczyn różnych, czy jak są już duże i nabrzmiałe), ale może ten czas nie jest tak długi jak nam się wydaje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 09:02   #1648
kirki
Raczkowanie

Dostałam pierwszego okresu z wkładką i jestem trochę zdezorientowana: prawie wszystkie dziewczyny piszą, że dużo obfitszy i w ogóle. Ja dostałam wczoraj i czekałam do dziś, żeby upewnić sie, ze to okres a nie plamienie. Jednak raczej okres. Jest słabszy niż normalnie miałam. Brzuch zachowuje się normalnie jak w czasie miesiączki: ani mocniej, ani lżej. U mnie z reguły najobfitsze są drugi i trzeci dzień. ale na razie, tak jak mówiłam, wygląda to słabiej niż normalnie. Praktycznie mogłabym jechać na tej samej podpasce co w nocy, ale ze względów higienicznych wymieniłam.

U mnie jedyna różnica, to to że równocześnie z miesiączką jest więcej śluzu.
Stary 2008-08-28, 11:14   #1649
szperrr
Zakorzenienie

U mnie juz niemal regula staje sie to, ze najpierw mam 2 dni delikatnego plamienia, po czym otwiera sie kranik A wtedy, musze zmieniac wkladki higieniczne (niezaleznie od ilosci narysowanych na opakowaniu kropelek) co najmniej co 2 godziny, bo inaczej przecieka. Po kilku dniach takiego krwawienia nie mam na nic sily, kreci mi sie w glowie i generalnie nie jest fajnie. Domyslam sie, ze czego kawa ze mnie nie wyplucze (magnez) to ucieknie wraz z krwia.. Widze, ze wiele z Was ma ten problem, dlatego o tym pisze.

Od tygodnia zaczelam lykac suplementy z witaminami i mineralami o duzej zawartosci magnezu i zelaza i czuje sie lepiej. Jesli pod koniec obecnego okresu znowu bede miala takie chece, to jednak ide do lekarza.
Stary 2008-08-28, 12:04   #1650
Wiedziemka
Raczkowanie

z okresami bywa różnie, jedna mają obficiej, inne normalnie, jeszcze inne mniej
ja każdy miałam inny
przy wkładce miedzianej sytuacja może się stabilizować z 3 cykle, przy hormonalnej nawet 6
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości