Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-28, 12:59   #1651
kasienka1204
Przyczajenie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

A ja czekam na drugi okres po założeniu wkładki, pierwszy był baaaaardzo długi i obfity, ale ginka mówiła, że może tak być. Mam nadzieję, że kolejny będzie "normalniejszy". Pozdrawiam
kasienka1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 20:44   #1652
Agnesx32
Raczkowanie

Doczekałam sie okresu wczoraj ale dwa dni przed miałam lekkie dreszcze a dzien przed goraczke 38,5, myslałam ze skonam, rano biegunka i popołudniu okres i juz jak nowo narodzona tylko leci ze mnie jak z kranu ale dam rade najwazniejsze ze wogóle jest, tylko mam nadzieje ze przed nastepnym tak cierpiec juz nie bede
Agnesx32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 12:25   #1653
Wiedziemka
Raczkowanie

ja co cykl mam inny okres, ale widzę tendencję do stabilizowania się...
Wiedziemka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-29, 16:41   #1654
linusiaihaha
BAN stały

GG do linusiaihaha

zaczełam czytać wątek, ale odp póki co nie znalazłam, jeśli jest gdzieś w srodku to nie bijcie, jeszcze tam nie doszłam a potrzebuje do jutra odpowiedzi na 2 pytania. bądźcie tak miłe i pomózcie

1) czym rozni sie wkładka zwykła od tej z hormonami?
2) czy mozna brać jakies tabletki, mając spirale, zmniejszające obfitosc okresu?
linusiaihaha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 10:23   #1655
Agnesx32
Raczkowanie

Wkłada z hormonami rózni sie przede wszystkim tym ze jedna ma hormony i zalecana jest głownie kobietom po 40 ,zmniejsza krwawienia ,ja osobiscie nie moge brac zadnych hormonow wiec mam wkladke bez hormonow,ale przepisał mi lekarz lek w razie obfitej miesiaczki, takze widocznie mozna brac leki zmniejszajace krwawienia.Podczas okresu kazała mi tez zazywac Rutovit C bo podobno skraca okres i zmniejsza krwawienie. Ile wiem tyle ci odpowiedziałam ale najlepiej jak porozmawialabys ze swoim lekarzem na nurtujace cie pytania.
Stary 2008-08-30, 13:31   #1656
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linusiaihaha Pokaż wiadomość
zaczełam czytać wątek, ale odp póki co nie znalazłam, jeśli jest gdzieś w srodku to nie bijcie, jeszcze tam nie doszłam a potrzebuje do jutra odpowiedzi na 2 pytania. bądźcie tak miłe i pomózcie

1) czym rozni sie wkładka zwykła od tej z hormonami?
2) czy mozna brać jakies tabletki, mając spirale, zmniejszające obfitosc okresu?
spirale roznia si eprzede wszytskim tym ze jedna ma hormony a pozostale nie ale maja np. miedz,srebro,zloto i ew. roznia sie ksztaltem wielkoscia

owszem moze przepisac leki na recepte lub mozna zazywac ogolno dostepe bez recepty jednak zakladajac spirale trzeba sie liczyc ze okres moze byc bardziej obfity i dluzszy szczegolnie przez pierwsze pol roku od zalozenia ,jak pisze wiedziminka co okres to inny i bardziej sie stabilizuje w koncu spirala to dla organizmu cialo obce i musi ja zaakceptowac.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-30, 16:51   #1657
linusiaihaha
BAN stały

GG do linusiaihaha

i jak działają te hormony?
dzięki za odpowiedz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-30, 17:18   #1658
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
i jak działają te hormony?
dzięki za odpowiedz
no jak hormony wplywaja na owulacje ,zgaleszczaja sluz,czesto wplywaja takze na brak okresu.
brak okresu podczas stosowania mireny jest normalne dlatego poleca sie ja kobietą z obfitymi okresami .

Stary 2008-08-31, 09:13   #1659
linusiaihaha
BAN stały

GG do linusiaihaha

dziękuję bardzo
Stary 2008-08-31, 12:27   #1660
kirki
Raczkowanie

Wczoraj wymieniłam copper T na multiload. No i muszę Wam powiedzieć, że o ile przy zakładaniu copper T miałam znieczulenie, to i tak czułam to założenie i mnie zabolało. Tym razem znieczulenia nie miałam. wiem tylko kiedy byla wyciągana copper T, bo wtedy mnie zabolało. ale nie mam pojęcia kiedy została założona multiload: czekałam, kiedy mnie zaboli, a tu w końcu usłyszałam, że już po wszystkim i mogę zejść z fotela!

Biorąc pod uwagę, że copper T zakłada się złożoną i ramiona uwalnia dopiero w środku, to przy jej zakładaniu dokładnie czułam wszystko, i wydawało mi się, że przy kształcie multiload i technice zakładania (nic się nie składa, ani nie rozkłada, tylko wkłada się spiralę rozłożoną: a w ten sposób jest ona szersza, większa) - będzie mnie to bardziej bolało - zwłaszcza bez znieczulenia. A tu kompletnie nic. A ja nie rodziłam dołem, więc szyjka nie jest poszerzona, jak po porodzie naturalnym.

Na usg wyglądało, że tym razem jest ok. I mm nadzieję, że tym razem tak będzie.

Jak chodzi o zakładanie - to polecam multiload!
kirki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 11:54   #1661
Wiedziemka
Raczkowanie

Cytat:

czym rozni sie wkładka zwykła od tej z hormonami?
poczytaj dokładnie na stronie www.ladyinsert.pl, tam jest i o różnicach i o działaniu hormonów
dorzucę jeszcze, że wkładka hormonalna nie uczula (jak może miedź w tradycyjnej), jest kilka procent pewniejsza, na receptę (leczy pewne dolegliwości) i niestety droższa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-02, 21:05   #1662
kirki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szperrr Pokaż wiadomość
U mnie juz niemal regula staje sie to, ze najpierw mam 2 dni delikatnego plamienia, po czym otwiera sie kranik A wtedy, musze zmieniac wkladki higieniczne (niezaleznie od ilosci narysowanych na opakowaniu kropelek) co najmniej co 2 godziny, bo inaczej przecieka. Po kilku dniach takiego krwawienia nie mam na nic sily, kreci mi sie w glowie i generalnie nie jest fajnie. Domyslam sie, ze czego kawa ze mnie nie wyplucze (magnez) to ucieknie wraz z krwia.. Widze, ze wiele z Was ma ten problem, dlatego o tym pisze.

Od tygodnia zaczelam lykac suplementy z witaminami i mineralami o duzej zawartosci magnezu i zelaza i czuje sie lepiej. Jesli pod koniec obecnego okresu znowu bede miala takie chece, to jednak ide do lekarza.
No i miałaś rację, tylko u mnie ta "rozpędówka" trwała 1, 5 dnia. Trzeciego dnia byłam u ginekologa na wymianie urządzenia i dostałam cyclonaminę na zmniejszenie krwawienia - sama mi dała, bo powiedziała, że mocna leci. chyba trochę zadziałało, ale od niedzieli z kolei mam dziwną sytuację: jak w staję po nocy, to wiadomo, coś tam się uzbierało, więc trochę wyleci, potem w ciągu dnia, tak mniej więcej do godz. 2-3 co jakiś czas coś tam wyleci (ale żywa krew), no i - sorry za dosłowność - w toalecie przy wysiłku. A potem w zasadzie czysto, tzn pojawi się "wąs" śluzu z krwią i nic. W niedzielę myślałam, ze okres mi się kończy i się ucieszyłam, że po proszkach tak szybko się kończy, a tu poniedziałek to samo, i dzisiaj też.

Byłam przygotowana, że ten pierwszy okres wkładkowy będzie długi (z 10 do kilkunastu dni) i dziwny, ale mógłby się zdecydować czy słabnie, albo czy się kończy, bo zaczyna mnie to denerwować. Najbardziej nie lubię braku zdecydowania u ludzi i przedmiotów martwych
Stary 2008-09-03, 12:26   #1663
Wiedziemka
Raczkowanie

wkurzające, prawda? ja mam plamienia wprawdzie, ale tez się nie mogą zdecydować ile trwać
Stary 2008-09-03, 22:10   #1664
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Dziewczyny...trzymajcie kciuki za mnie... ide jutro o 9 rano na wyjęcie wkładki, nawet nie myślę o tym, bo mam mega stres Boję się żeby nie bolało jak przy zakładaniu Postanowiłam nie zakładać na razie nowej, zobaczę jak będzie bez, trochę mnie wkurzają krótkie 23-24 dniowe cykle poprzedzone kilkudniowymi plamieniami...zdam relację wieczorem, bo idę do pracy po, mam nadzieję że dam radę...ale mam pietra

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 07:52   #1665
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bergamia Pokaż wiadomość
Dziewczyny...trzymajcie kciuki za mnie... ide jutro o 9 rano na wyjęcie wkładki, nawet nie myślę o tym, bo mam mega stres Boję się żeby nie bolało jak przy zakładaniu Postanowiłam nie zakładać na razie nowej, zobaczę jak będzie bez, trochę mnie wkurzają krótkie 23-24 dniowe cykle poprzedzone kilkudniowymi plamieniami...zdam relację wieczorem, bo idę do pracy po, mam nadzieję że dam radę...ale mam pietra
trzymam kciuki ,mocno

Stary 2008-09-04, 11:58   #1666
Wiedziemka
Raczkowanie

kciuki trzymane
Stary 2008-09-05, 11:17   #1667
Agnesx32
Raczkowanie

oj bergamia chyba nie było za dobrze ze nie zdałas nam relacji
Stary 2008-09-05, 20:14   #1668
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Wybaczcie kochane, wszystko w porządku tylko wczoraj internet mi "odfrunął" i nie miałam jak Wam napisać co i jak Dziękuję za kciuki Pomogły Nie bolało prawie wcale, prawie bo może przez 2 sekundy poczułam takie jakby ciągnięcie, ale to wszystko Pan doktor zapytał czy chcę ją na pamiątkę hehe powiedziałam że dziękuję ale chętnie ją zobaczę...maleństwo z zawiniętymi rogami To była "Omega" bardzo stary patent, podobno "Multiload" ma podobny kształt i dzięki temu rzadko ulega przesunięciom a także rzadziej jest wydalana samoistnie. Ja na razie odczekam, ale pewnie jak założę to właśnie "Multiload" Jeszcze raz dziękuje za wsparcie i Paula nie obawiaj się, jak mnie nie bolało to chyba nie boli nikogo

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-07, 18:57   #1669
Wiedziemka
Raczkowanie

o tym kształcie jest jeszcze Ancora (hiszpańska)
grunt, ze nie bolało

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-08, 20:23   #1670
kirki
Raczkowanie

Pytanie może wydawać się dziwne, ale o tym, że leki przeciwzapalne osłabiają skuteczność wkładki, tez nie każdy wie, i nie wszędzie o tym mówią.

Mi chodzi o leki przeciwalergiczne: zyrtec, claritine. Czy któraś z Was słyszała coś na temat tego, czy maja one jakiś wpływ na skuteczność wkładki? W końcu w jakimś stopniu likwidują one pewien proces zapalny w organizmie.
A może któraś z Was bierze takie leki mając wkładkę.

Przy najbliższej wizycie u lekarza dopytam się na wszelki wypadek, bo mi się zdarza od czasu do czasu alergia i różne rzeczy na to biorę.
Stary 2008-09-09, 07:21   #1671
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bergamia Pokaż wiadomość
Wybaczcie kochane, wszystko w porządku tylko wczoraj internet mi "odfrunął" i nie miałam jak Wam napisać co i jak Dziękuję za kciuki Pomogły Nie bolało prawie wcale, prawie bo może przez 2 sekundy poczułam takie jakby ciągnięcie, ale to wszystko Pan doktor zapytał czy chcę ją na pamiątkę hehe powiedziałam że dziękuję ale chętnie ją zobaczę...maleństwo z zawiniętymi rogami To była "Omega" bardzo stary patent, podobno "Multiload" ma podobny kształt i dzięki temu rzadko ulega przesunięciom a także rzadziej jest wydalana samoistnie. Ja na razie odczekam, ale pewnie jak założę to właśnie "Multiload" Jeszcze raz dziękuje za wsparcie i Paula nie obawiaj się, jak mnie nie bolało to chyba nie boli nikogo
no to ufff

Stary 2008-09-09, 12:06   #1672
Wiedziemka
Raczkowanie

z tymi lekami przeciwzapalnymi - dowiadywałam się i to chodzi o nadmierne ich spożywanie, wkładka działa też na różne inne sposoby i wywoływany przez nią stan zapalny jest przez te leki przyjmowane raz na jakiś czas niwelowany w bardzo niewielkim stopniu
Stary 2008-09-12, 19:17   #1673
kirki
Raczkowanie

Wiecie, ta wkładka Multiload to chyba strzał w dziesiątkę. W ogóle nie czuję (mam juź 2 tygodnie), byłam na kontroli - tym razem dobrze leży. Mam nadzieję, że tak będzie dalej. Już ją wypróbowałam, żadnych plamień, skurczów, ani nić nie mam. Czuję się lepiej niż przy copper T - faktycznie kształt multiload chyba jest lepszy.

Trochę miałam ( i do tej pory mam) wątpliwości przy wypróbowywaniu tej wkładki - bo jej w ogóle nie czuję!!! No ale, stwierdziłam, że zaryzykuję.
Stary 2008-09-13, 15:52   #1674
Wiedziemka
Raczkowanie

ona się nieco inaczej wpasowuje w macicę
jeśli leży prawidłowo, to próbuj
Stary 2008-09-14, 12:16   #1675
Agnesx32
Raczkowanie

ja swoja mam juz dwa miesiace i juz zapomnialam ze ja wogóle mam, a na poczatku wciaz mialam watpliwosci czy nie wyleciała czasem
Stary 2008-09-14, 19:24   #1676
Wiedziemka
Raczkowanie

ja ciągle pamiętam swoją panikę pierwszego dnia, jak skrzep mi wypadł, a ja do kontroli myślałam, czy czasem to nie była wkładka
Stary 2008-09-14, 19:46   #1677
dune321witaszek
Raczkowanie

GG do dune321witaszek

Czesc dziewczyny !
Mam pytanko, pomozcie...
21 sierpnia mialam zalozona Mirene - jakis tydzien krwawilam bardzo lekko po czym zaczely sie bardzo male uplawy ( wystarczy tylko wkladka) i do tej pory trwaja .. czy to moze dlugo tak potrwac ??

Dodam ze nadal karmie piersia i lekarz odrazu mnie uprzedzil ze pewnie okres mi sie zatrzyma, ale jak na razie konca nie widac
Pozdrawiam
Stary 2008-09-15, 12:07   #1678
Wiedziemka
Raczkowanie

upławy w sensie plamienio-brudzenia? no trochę mogą potrwać niestety, nawet kilka cykli,a le ostatecznie się normuje ten stan (macica się przyzwyczaja do hormonu i wkładki)
Stary 2008-09-17, 15:32   #1679
stokrotka28
Raczkowanie

Witajcie.
Mam do was pytanko (tylko się nie wściekajcie od razu i nie piszcie żebym sobie poszukała bo ja kompletnie nie mam na to czasu..)
Mianowicie..coraz częściej myślę o założeniu wkładki i ceny tego sprytnego czegoś już mam ale brak mi danych o cenach założenia i prywatnie i w szpitalu? Konkretnie ile płaciłyście za założenie i czy jest ono jakoś refundowane? Najlepiej jakby któraś z was była z Sulęcina w woj.lubuskim.
Dzięki i sorki... Pa pa.
stokrotka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-17, 21:29   #1680
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokrotka28 Pokaż wiadomość
Witajcie.
Mam do was pytanko (tylko się nie wściekajcie od razu i nie piszcie żebym sobie poszukała bo ja kompletnie nie mam na to czasu..)
Mianowicie..coraz częściej myślę o założeniu wkładki i ceny tego sprytnego czegoś już mam ale brak mi danych o cenach założenia i prywatnie i w szpitalu? Konkretnie ile płaciłyście za założenie i czy jest ono jakoś refundowane? Najlepiej jakby któraś z was była z Sulęcina w woj.lubuskim.
Dzięki i sorki... Pa pa.
moglabym odpowiedziec na twoje pytania a na dodoatek jestem z zielonej gory ale kompletnie nie mam czasu.

no sorry ale to twoja sprawa i tobie powinno zalezec ,wystrczy od poczatku przejrzec watek aby dowiedziec sie jak wyglada zakladanie i refundacja.
tak jestem wredna ale takie podejscie jest poprostu delikatnie mowiac irytujace:-/

pzdr i pa pa :-/ :-D

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości