![]() |
#1651 |
Przyczajenie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
A ja czekam na drugi okres po założeniu wkładki, pierwszy był baaaaardzo długi i obfity, ale ginka mówiła, że może tak być. Mam nadzieję, że kolejny będzie "normalniejszy". Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#1652 |
Raczkowanie
|
Doczekałam sie okresu wczoraj ale dwa dni przed miałam lekkie dreszcze a dzien przed goraczke 38,5, myslałam ze skonam, rano biegunka i popołudniu okres i juz jak nowo narodzona tylko leci ze mnie jak z kranu ale dam rade najwazniejsze ze wogóle jest, tylko mam nadzieje ze przed nastepnym tak cierpiec juz nie bede
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1653 |
Raczkowanie
|
ja co cykl mam inny okres, ale widzę tendencję do stabilizowania się...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1654 |
BAN stały
|
zaczełam czytać wątek, ale odp póki co nie znalazłam, jeśli jest gdzieś w srodku to nie bijcie, jeszcze tam nie doszłam a potrzebuje do jutra odpowiedzi na 2 pytania. bądźcie tak miłe i pomózcie
![]() 1) czym rozni sie wkładka zwykła od tej z hormonami? 2) czy mozna brać jakies tabletki, mając spirale, zmniejszające obfitosc okresu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1655 |
Raczkowanie
|
Wkłada z hormonami rózni sie przede wszystkim tym ze jedna ma hormony i zalecana jest głownie kobietom po 40 ,zmniejsza krwawienia ,ja osobiscie nie moge brac zadnych hormonow wiec mam wkladke bez hormonow,ale przepisał mi lekarz lek w razie obfitej miesiaczki, takze widocznie mozna brac leki zmniejszajace krwawienia.Podczas okresu kazała mi tez zazywac Rutovit C bo podobno skraca okres i zmniejsza krwawienie. Ile wiem tyle ci odpowiedziałam ale najlepiej jak porozmawialabys ze swoim lekarzem na nurtujace cie pytania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem moze przepisac leki na recepte lub mozna zazywac ogolno dostepe bez recepty jednak zakladajac spirale trzeba sie liczyc ze okres moze byc bardziej obfity i dluzszy szczegolnie przez pierwsze pol roku od zalozenia ,jak pisze wiedziminka co okres to inny i bardziej sie stabilizuje w koncu spirala to dla organizmu cialo obce i musi ja zaakceptowac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1657 |
BAN stały
|
i jak działają te hormony?
dzięki za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1658 |
Zakorzenienie
|
no jak hormony
![]() brak okresu podczas stosowania mireny jest normalne dlatego poleca sie ja kobietą z obfitymi okresami . |
![]() ![]() |
![]() |
#1659 |
BAN stały
|
dziękuję bardzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1660 |
Raczkowanie
|
Wczoraj wymieniłam copper T na multiload. No i muszę Wam powiedzieć, że o ile przy zakładaniu copper T miałam znieczulenie, to i tak czułam to założenie i mnie zabolało. Tym razem znieczulenia nie miałam. wiem tylko kiedy byla wyciągana copper T, bo wtedy mnie zabolało. ale nie mam pojęcia kiedy została założona multiload: czekałam, kiedy mnie zaboli, a tu w końcu usłyszałam, że już po wszystkim i mogę zejść z fotela!
Biorąc pod uwagę, że copper T zakłada się złożoną i ramiona uwalnia dopiero w środku, to przy jej zakładaniu dokładnie czułam wszystko, i wydawało mi się, że przy kształcie multiload i technice zakładania (nic się nie składa, ani nie rozkłada, tylko wkłada się spiralę rozłożoną: a w ten sposób jest ona szersza, większa) - będzie mnie to bardziej bolało - zwłaszcza bez znieczulenia. A tu kompletnie nic. A ja nie rodziłam dołem, więc szyjka nie jest poszerzona, jak po porodzie naturalnym. Na usg wyglądało, że tym razem jest ok. I mm nadzieję, że tym razem tak będzie. Jak chodzi o zakładanie - to polecam multiload! |
![]() ![]() |
![]() |
#1661 |
Raczkowanie
|
poczytaj dokładnie na stronie www.ladyinsert.pl, tam jest i o różnicach i o działaniu hormonów
dorzucę jeszcze, że wkładka hormonalna nie uczula (jak może miedź w tradycyjnej), jest kilka procent pewniejsza, na receptę (leczy pewne dolegliwości) i niestety droższa |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Byłam przygotowana, że ten pierwszy okres wkładkowy będzie długi (z 10 do kilkunastu dni) i dziwny, ale mógłby się zdecydować czy słabnie, albo czy się kończy, bo zaczyna mnie to denerwować. Najbardziej nie lubię braku zdecydowania u ludzi i przedmiotów martwych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1663 |
Raczkowanie
|
wkurzające, prawda? ja mam plamienia wprawdzie, ale tez się nie mogą zdecydować ile trwać
|
![]() ![]() |
![]() |
#1664 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny...trzymajcie kciuki za mnie... ide jutro o 9 rano na wyjęcie wkładki, nawet nie myślę o tym, bo mam mega stres
![]() ![]() ![]()
#1665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1666 |
Raczkowanie
|
kciuki trzymane
|
![]() ![]() |
![]() |
#1667 |
Raczkowanie
|
oj bergamia chyba nie było za dobrze ze nie zdałas nam relacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1668 |
Rozeznanie
|
Wybaczcie kochane, wszystko w porządku tylko wczoraj internet mi "odfrunął" i nie miałam jak Wam napisać co i jak
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#1669 |
Raczkowanie
|
o tym kształcie jest jeszcze Ancora (hiszpańska)
grunt, ze nie bolało |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1670 |
Raczkowanie
|
Pytanie może wydawać się dziwne, ale o tym, że leki przeciwzapalne osłabiają skuteczność wkładki, tez nie każdy wie, i nie wszędzie o tym mówią.
Mi chodzi o leki przeciwalergiczne: zyrtec, claritine. Czy któraś z Was słyszała coś na temat tego, czy maja one jakiś wpływ na skuteczność wkładki? W końcu w jakimś stopniu likwidują one pewien proces zapalny w organizmie. A może któraś z Was bierze takie leki mając wkładkę. Przy najbliższej wizycie u lekarza dopytam się na wszelki wypadek, bo mi się zdarza od czasu do czasu alergia i różne rzeczy na to biorę. |
![]() ![]() |
![]() |
#1671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1672 |
Raczkowanie
|
z tymi lekami przeciwzapalnymi - dowiadywałam się i to chodzi o nadmierne ich spożywanie, wkładka działa też na różne inne sposoby i wywoływany przez nią stan zapalny jest przez te leki przyjmowane raz na jakiś czas niwelowany w bardzo niewielkim stopniu
|
![]() ![]() |
![]() |
#1673 |
Raczkowanie
|
Wiecie, ta wkładka Multiload to chyba strzał w dziesiątkę. W ogóle nie czuję (mam juź 2 tygodnie), byłam na kontroli - tym razem dobrze leży. Mam nadzieję, że tak będzie dalej. Już ją wypróbowałam, żadnych plamień, skurczów, ani nić nie mam. Czuję się lepiej niż przy copper T - faktycznie kształt multiload chyba jest lepszy.
Trochę miałam ( i do tej pory mam) wątpliwości przy wypróbowywaniu tej wkładki - bo jej w ogóle nie czuję!!! No ale, stwierdziłam, że zaryzykuję. |
![]() ![]() |
![]() |
#1674 |
Raczkowanie
|
ona się nieco inaczej wpasowuje w macicę
jeśli leży prawidłowo, to próbuj ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1675 |
Raczkowanie
|
ja swoja mam juz dwa miesiace i juz zapomnialam ze ja wogóle mam, a na poczatku wciaz mialam watpliwosci czy nie wyleciała czasem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1676 |
Raczkowanie
|
ja ciągle pamiętam swoją panikę pierwszego dnia, jak skrzep mi wypadł, a ja do kontroli myślałam, czy czasem to nie była wkładka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1677 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny !
Mam pytanko, pomozcie... 21 sierpnia mialam zalozona Mirene - jakis tydzien krwawilam bardzo lekko po czym zaczely sie bardzo male uplawy ( wystarczy tylko wkladka) i do tej pory trwaja .. czy to moze dlugo tak potrwac ?? Dodam ze nadal karmie piersia i lekarz odrazu mnie uprzedzil ze pewnie okres mi sie zatrzyma, ale jak na razie konca nie widac ![]() Pozdrawiam
#1678 |
Raczkowanie
|
upławy w sensie plamienio-brudzenia? no trochę mogą potrwać niestety, nawet kilka cykli,a le ostatecznie się normuje ten stan (macica się przyzwyczaja do hormonu i wkładki)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1679 |
Raczkowanie
|
Witajcie.
Mam do was pytanko (tylko się nie wściekajcie od razu i nie piszcie żebym sobie poszukała bo ja kompletnie nie mam na to czasu.. ![]() Mianowicie..coraz częściej myślę o założeniu wkładki i ceny tego sprytnego czegoś już mam ale brak mi danych o cenach założenia i prywatnie i w szpitalu? Konkretnie ile płaciłyście za założenie i czy jest ono jakoś refundowane? Najlepiej jakby któraś z was była z Sulęcina w woj.lubuskim. Dzięki i sorki... Pa pa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no sorry ale to twoja sprawa i tobie powinno zalezec ,wystrczy od poczatku przejrzec watek aby dowiedziec sie jak wyglada zakladanie i refundacja. tak jestem wredna ale takie podejscie jest poprostu delikatnie mowiac irytujace:-/ pzdr i pa pa :-/ :-D |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:37.