![]() |
#1681 |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
dziewczyny, mam pytanie i bardzo prosze o odpowiedz, bo nie moglam nigdzie znalezc informacji na te temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1682 |
Raczkowanie
|
Takie informacje to raczej ginekolog powinien udzielac, zapytaj go.
Co prawda wydaje mi sie, ze bedzie ok od razu, podczas pierwszego krwawienia, w koncu jak sie zmienia spirale to podczas jednego zabiegu mozna wyjac i wlozyc kolejna. Ale nie jestem fachowcem, wiec pytaj gina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1683 |
Raczkowanie
|
do ginekologa ide w poniedzialek i oczywiscie sie zapytam, ale jestem ciekawa, bo nie chce czekac np. 2-3 miesiecy na zalozenie(bez tabletek mam az tak nieregularne cykle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy wspomnialas lekarzowi o tym ze zakladanie spirali jest refundowane ?najlepiej zadzown do odzidalu swojego nfz i od rzecznika potwierdz ta wiadomosc.poprosci mozesz o liste lekarzy ktorzy maja podpisana umowe na ta usluge.i zapytac co jesli odmowi . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1685 |
Raczkowanie
|
badan hormonalnych nie robilam - lekarz przepisal mi tabletki antykoncepcyjne tak ot, po prostu, tylko zbadal mnie i zapytal o pare rzeczy
![]() Przez prawie 2 lata bralam cilest i czulam sie bardzo dobrze, ale lekarz marudzil, ze ma za duzo hormonow i zmienil na novynette. Po novynnecie zaczely sie problemy z nogami, pojawilo sie pare peknietych naczynek na lydkach. Polecialam od razu do lekarza, zapisal cyclo3forte, polopiryne, biore jeszcze rutinoscorbin i jest ok. Na poprzedniej wizycie powiedzialam lekarce o skutkach ubocznych i powiedziala zebym jeszcze sprobowala cos innego, zapisala mi kontracept. No i biore teraz ten kontracept, ale nogi dalej bola. Za niedlugo koncze opakowanie i chce na zawsze pozegnac sie z antykoncepcja hormonalna. Lekarzowi nie wspominalam, ze jest to refundowane, bo nie mialam o tym nawet pojecia, nie czytalam nigdy o spirali, po prostu na wizycie wspomnial o spirali, o zalozeniu i teraz juz wiem, ze pewnie mnie do swojego prywatnego gabinetu zaprosil ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1686 |
Raczkowanie
|
niestety wkładka tradycyjna cyklu nie unormuje, tak jak pisała paula, a założyć można w dowolnym dniu cyklu, nawet bez krwawienia, tyle że nieco więcej czynności, bo trzeba szyjkę rozszerzyć bardziej, natomiast te 300 zł to nie jest tak znowu przesadzona kwota, bo Multiload kosztuje około 50 zł, a założenie przeciętnie 250 zł, w sumie te 300 zł; chyba, że robisz według zaleceń pauli, wtedy zostaje Ci tylko koszt wkładki
|
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Raczkowanie
|
WIem, ze nieprzesadzona, ale przeciez mozna sprobowac zaoszczedzic te 250 zl, zawsze warto sprobowac no nie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1688 |
Raczkowanie
|
z tym pytaniem to do lekarza, ale myślę, że tradycyjną tak (jeśli wiesz, ze można dowolnego dnia, to po co czekać na okres? chyba, że chodzi Ci o ewentualne "wyczyszczenie" organizmu po hormonach, ale to trwa dłuższy czas)
|
![]() ![]() |
![]() |
#1689 |
Zakorzenienie
|
przylazlam tu, bo chyba znowu mi sie zbiera na okres
![]() ![]() ![]() ![]() taki kalendarzyk ![]()
#1690 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1691 |
Zakorzenienie
|
I co? Sprawdza Ci sie wizaz zamiast kalendarzyka?
![]() Ja wlasnie wyszperalam, ze tak ok. 24go jest plamienie juz zawsze, a kilka dni pozniej kranik na calego. Dzis 19, to prawie sie zgadza ![]() Kiedy ja sie naucze normalnie zapisywac? ![]() Moze TZ poprosze, zeby to robil? ![]()
#1692 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny pytanie...do tych które są po usunięciu wkładki...2 tygodnie temu wyjęłam spiralę a od wczoraj mam jakieś plamienia...trochę wcześnie na okres...jak myślicie czy po wyjęciu wkładki organizm też musi się przyzwyczaić tak jak po założeniu?? W sumie nie wydaje mi się żeby tak było, ale może już któraś tak miała...
#1693 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1694 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja miałam zakladana wkładke 3 dni po wzieciu ostatniej tabletki i poprostu juz nie zaczynalam brac nastepnego opakowania ,uwazam ze tak mozna bo nastepny okres dostałam za 6 tyg a zawsze bez tabletek mialam bardzo nieregularny..tak wiec zakladaj i nic sie nie obawiaj ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1695 |
Raczkowanie
|
89 zł za Multiload? to sporo, bo ona chyba przeciętnie około 40-50 zł kosztuje...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1696 |
Raczkowanie
|
paula 78
Seeerdecznie dziękuję.....koleżanki z pracy jednak były bardziej pomocne i z większą chęcią udzieliły porad .....ale zamiast tyle się rozpisywać o swojej wredności szubciej i łatwiej byłoby poprostu odpisać na pytanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1697 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1698 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie w 70% aptek nie bylo ich na stanie ,trzeba bylo zamowic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Raczkowanie
|
aż sprawdziłam w trzech pierwszych aptekach internetowych, które się wyświetliły http://www.domzdrowia.pl/64254,multiload-cu-375-spirala-antykonc.htmlhttp://www.vitanea.pl/product/details/wkladka-domaciczna-multiload.html
http://apteka.mediweb.pl/64254,multi...-antykonc.html i faktycznie - 80 kilka złotych bez promocji a Cooper T znalazłam tylko u dystrybutora bez podanej ceny ![]() http://www.amed.net.pl/index.php?opt...157&Itemid=199 |
![]() ![]() |
![]() |
#1700 |
Rozeznanie
|
Jeszcze tańsza jest "Omega" ale nie wiem czy jest dostępna, zresztą nie warto bo zakłada się ją tylko na 2-3 lata ale budową zbliżona jest do "Multiload", a dowiedziałam się ostatnio od lekarza, że właśnie te wkładki najlepiej się "trzymają" ze względu na swoją budowę. Ja na razie pierwsza @ bez wkładki, bezbólowo prawie i cykl troszkę dłuższy, no i bez tych kilkudniowych plamień przed, poza tymi o których pisałam ale podejrzewam że to jakiś stan zapalny był :/ Ale już myślę nad załozeniem następnej, może to będzie "Mirena"...
#1701 |
Raczkowanie
|
a ja się dziś sama do siebie śmiałam, bo poszłam do łazienki, a tu miesiączka, jej czas, ale sam fakt mnie zaskoczył, ot tak bez zapowiedzi sobie przyszła, żadnego bólu, tkliwości i sobie jest
|
![]() ![]() |
![]() |
#1702 |
Raczkowanie
|
A ja właśnie czekam, i nie mogę doczekać się na okres - test już oczywiście zrobiłam - wyszedł negatywny.
Od 2 dni mam takie mocniejsze plamienia co parę godzin, ale nic się nie rozkręca. Jak tak dalej będzie, to zrobię kolejny test. Obecnie ten cykl jest najdłuższy ze wszystkich jakie miałam od roku (na razie tylko o 1 dzień, ale jednak). Poprzedni cykl był krótszy o 10 dni. |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 |
Raczkowanie
|
czytam wasze wypowiedzi
i sama nie wiem czy zakładac spirale czy nie? jakie sa plusy i jakie największe minusy? |
![]() ![]() |
![]() |
#1704 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
zartujesz chyba dziewczyno , trzeba miec niezly tupet zeby pytac o takie rzeczy w watku na interesujacy cie temat :-/ przeczytaj watek to sie dowiesz . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1705 |
Raczkowanie
|
faktycznie w tej kopalni wiedzy masz wszystko i nawet więcej
dla każdej z nas plusy i minusy będą inne, a już na pewno te największe w najgorszym razie zerknij na skrót - www.ladyinsert.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#1706 |
Raczkowanie
|
No i wreszcie doczekalam sie okresu - 40 dni!!! Takiego dlugiego cyklu nie mialam od ponad roku. No i ile nerwow.
Ale przynajmniej wiem, ze urzadzenie dziala. Wiec pieniazki nie poszly na darmo. To jednak bardzo wygodna forma antykoncepcji |
![]() ![]() |
![]() |
#1707 |
Raczkowanie
|
nie da się ukryć, ze wygodna
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1708 |
Raczkowanie
|
mam pytanie, bo mnie zaintrygowało - przyjmijmy, że posiadaczka wkładki ma ochotę na seks podczas miesiączki i teraz, czy byłoby możliwe wyjęcie wkładki? w sumie sobie nie wyobrażam (ja mam plamienia, więc się specjalnie nie przejmuje konsekwencjami takiej zachcianki), ale tak mi się nasunęło, jak o tamponach myślałam, bo przy wkładkach tradycyjnych miesiączka bywa bardzo obfita...można jakoś te nitki wyciągnąć podczas stosunku?
![]() dobra, przyznaję, pytanie dziwaczne, ale intryguje mnie to |
![]() ![]() |
![]() |
#1709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie sadze aby penis byl zdolny do wyciagniecia wkladki;-) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1710 |
Przyczajenie
|
witam dziewczyny.a ja trochę z innym pytaniem.
Mam angine biorę antybiotyk moje pytanko to czy są jakies leki ,których nie można zazywać mając wkładke ?Jak dajecie sobie rade z lekkimi stanami zapalnymi? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.