![]() |
#1711 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
stany zapalne wlasciwie nie miewam nigdy,odkad zalozylam wkladke tez ich nie mam a gdy czuje ze cos mnie moze wziac zazywam urosept i no spe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1712 |
Raczkowanie
|
faktycznie wyskoczyłam jak filip z konopi, ale mnie ten tampon natchnął, tyle że on jest taki mechaty i na upartego nitki mogłyby się cudem niepojętym jakoś wczepić (jak się nie ma co robić, to się wymyśla
![]() żeby coś (np. leki przeciwzapalne, aspiryna) zadziałało na wkładkę, to trzeba by było to tonami łykać |
![]() ![]() |
![]() |
#1713 |
Przyczajenie
|
spirala-co i jak
Witam ja mam mirene od tygodnia.
Kosztowała mnie 0 zł ponieważ mieszkam w UK tutaj antykoncepcja jest za darmo i to każda.Na wkładke zdecydowałam sie po urodzeniu córki wczesniej jadałam tabletki po nich przytyło mi sie 12 kg wróciłam do wagi po ponad roku. Założenie nie bolało mnie teraz bede oczekiwac okresu Przeczytałam cały temacik bylam pod wrazeniem cen założenia wkładki u gina i to jeszcze prywatnie ja równiez walczyłabym o swoje wkoncu place to wymagam a jezeli kaza chodzic prywatnie to moze niech zrobia w PL tylko gabinety prywatne niech nie beda z NFZ Moim zdaniem w PL powinna antykoncepcja byc za darmo nawet prezerwatywy wtedy kobiety by nie zachodzily w niechciana ciaze i nie porzucalyby dzieci pod kosciól na smietnik itp nie bylo by domów dziecka Pozdrawiam Natalia |
![]() ![]() |
![]() |
#1714 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak
Cytat:
nastolatki w ciazy tez sa a macie antykoncepcje kazda za free. taki maly OT. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1715 |
Raczkowanie
|
zgodzę się z paulą (przy okazji w UK jest najwięcej nastoletnich matek w Europie)
a co do refundowania założenia wkładki - z tym należałoby coś zrobić, albo trzymać się litery - skoro napisane, to i wykonywane, albo usunąć zapis o refundacji, bo wymuszanie walki o należna usługę jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1716 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny.
Przebrnęłam przez dużą część wątku w poszukiwaniu informacji na temat zakładania spirali u nieródek. Mam 24 lata i stałego partnera, na razie nie planuję dzieci. Od półtora roku używam globulek i prezerwatyw (jednocześnie), czego mam serdeczne dosyć. Hormony nie wchodzą w grę. Zauważyłam, że temat spirali przed pierwszą ciążą jest słabo rozwijany. Na różnych forach znalazłam informacje, które z grubsza składają się na następującą całość: 1. Tylko w Polsce jest tylu lekarzy, którzy odradzają wkładki nieródkom. 2. Gyne fix jest być może super, ale na razie w Polsce jej nie ma. 3. Założenie spirali nieródce wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem odrzucenia jej przez organizm (wąska szyjka macicy). 4. Może (ale nie musi) powodować to później problemy z donoszeniem ciąży. Jadę dzisiaj do mojej ginekolog (prywatny gabinet, mam do niej duże zaufanie) dowiedzieć się dokładnie jakie są za i przeciw. Nie jest przeciwniczką tej formy antykoncepcji u kobiet bezdzietnych, główny problem widziała w mojej "małej maciczce", ale ponoć znalazła jakąś małą spiralkę, którą mogłabym wypróbować. Czego się dowiem - napiszę po powrocie. Chciałabym zapytać was, jakie są wasze i waszych znajomych doświadczenia jeśli chodzi o skuteczność antykoncepcyjną spirali bez hormonu (nie mam tu na myśli obniżenia skuteczności ze względu na jej wypadnięcie lub przesunięcie). I czy w ogóle są różnice w skuteczności Coopera, Omegi i innych wkładek? Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#1717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chyba wiekszosc z nas na tym watku ma spirale bez hormonow i sobie chwali. wsrod znajomych dziewczyn i kobiet nie znam zadnej z spirala jakakolwiek ,lykaja pigulki. Sama posiadam Coopera i sobie chwale.Co do roznic to zapewne chodzi o roznice wew. budowach ,zawartosci skladnika atywnego :miedz,zloto,srebro. Zdaja relacje co na to twoj ginekolog ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1718 |
Przyczajenie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy - spirala przed pierwszą ciążą
No więc tak:
Okazało się, że i tak nie można założyć u mnie spirali, gdyż mam macicę dwurożną i w tej sytuacji i tak prawdopodobnie nie byłaby ona skuteczna. Ale dopytałam moją ginekolog o ogólne doświadczenia ze spiralami u nieródek (a doświadczenie w ogóle ma spore, bo zawód wykonuje od kilkudziesięciu lat). Stwierdziła, że przepis, który mówi o tym, że spirala nie jest zalecaną metodą antykoncepcyjną dla kobiet przed pierwszą ciążą wszedł lata temu. Pacjentka, która decyduje się na wkładkę musi podpisać oświadczenie, że robi to na swoją odpowiedzialność. Dodała jednak, że ona sama nie spotkała się z wynikami badań, które potwierdzałyby negatywny wpływ spirali na późniejszy rozród, czyli zdania są podzielone. Ona sama prowadziła 3 nieródki ze spiralami, a w młodości pamięta, że jej koleżanki ze studiów również sobie je zakładały i nie przypomina sobie, żeby któraś miała z tego tytułu jakieś powikłania. Jednakowoż o ryzyku trzeba pamiętać. Jeśli o mnie chodzi, to w końcu zdecydowałyśmy się na NuvaRing, czyli krążki dopochwowe umieszczane na 21 dni i stopniowo uwalniające hormony, które dzięki temu mają mniejszy wpływ na organizm (u mnie przeciwwskazaniami do używania tabletek były duża nadwaga i tendencja do powstawania żylaków - jakkolwiek nie miałam nigdy choroby zakrzepowej). Zobaczymy jak się będę czuła z gumowym krążkiem w pochwie ![]() Tak czy inaczej - to, że nie rodziło się nigdy dzieci nie wyklucza założenia spirali. Trzeba tylko dobrać odpowiedni rozmiar i mieć mądrego lekarza, który oceni, czy warto. |
![]() ![]() |
![]() |
#1719 |
Raczkowanie
|
czyli to, co ustaliłyśmy już razem w tym wątku
bo też znam nieródki z wkładkami i żadnej z powikłaniami w późniejszej ciąży z tego tytuły w temacie skuteczności to w bez hormonalnych chodzi, jak pisała paula, o zawarte metale (złoto, srebro zapobiegają rzekomo infekcjom i zmniejszają ryzyko wydalenia) i kształt (taki paraboliczny np. Multiload podobno lepiej się trzyma i bardzo rzadko wypada) |
![]() ![]() |
![]() |
#1720 |
Zakorzenienie
|
![]()
Dziewczyny z góry przepraszam za to pytanie
![]() W następnym miesiącu idę założyć wkładkę.I tu moje pytanie,czy: - partner może swobodnie do "...środka... " ![]() - czy to prawda,że nie można używać tamponów ![]() ![]() - że okres może zniknąć całkowicie ![]() - od wkładki z hormonami się tyje ![]() Przepraszam za tak tendencyjne pytania,ale boję się jednak trochę ![]() Dodam,że już mam jednego ślicznego bobaska-rodziłam rok temu ![]()
#1721 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziwne ze zdecydowalas sie na wkladke nie majac wczesniej pojecia bo pytania te sa podstawowe. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1722 |
Raczkowanie
|
Witajcie.
Rozważam założenie wkładki ale 7 lat temu po urodzeniu pierwszego dziecka gin powiedziała że mam malutką nadżerkę ale nic z nią nie robiła, 3 lata temu urodziłam drugie dziecko i nadżerka jest nadal maciupka i cytologia o.k. Czy przed założeniem wkładki powinnam jednak wyleczyć tę nadżerkę czy w trakcie jakby coś się z nią działo będę mogła to zrobić? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1723 |
Zadomowienie
|
witam ja tez rozwazam zalozenie wkladki poniewaz po tabletkach tyje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1724 |
Zakorzenienie
|
![]()
xyz
D&A Edytowane przez iza251 Czas edycji: 2011-05-30 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#1725 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dwa watek jest obszerny ale dla chcacego nic trudnego . Ani ja ani inna "spiralka" nie ma ochoty po raz 100 odpowiadac jaki i co ,w watku sa odpowiedzi na twoje podstawowe pytania wiec poszukaj .Rozumiem ,ze ci sie nie chce ale tak samo mnie sie nie chce na nie odpowiadac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1726 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Poszukam odp gdzie indziej.Kończę z tobą dyskusję. Dodam jeszcze,ze jak jestem obecna na wizażu ponad 3 lata nie spotkałam się jeszcze z takim zachowaniem.
![]() |
#1727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jednak bedzie trzeba samamu poszukac odpowiedzi. z jakim zachowaniem ?z takim ze grzecznie odpisalam wskazujac ze watek zawiera odpowiedz ? ja natomiast wiele razy spotkalam sie z lenistwem ,lepiej zadac po raz enty pytanie niz samemu poszukac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1728 |
Zadomowienie
|
dziewczyny spokojnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1729 |
Zakorzenienie
|
i tylko o to mi chodzi zeby przeczytac ,przeszukac watek a nie zadawac kolejne pytania takie same .
|
![]() ![]() |
![]() |
#1730 |
Raczkowanie
|
stokrotko - nadżerkę musisz jednak wyleczyć, bo tylko wtedy można założyć wkładkę
MySSaao - ja tez się bałam, że będę psychicznie czuła obecność, ale było tak przez kilka godzin, a potem do teraz cisza izo, jeśli wyjątkowo nie chce Ci się przekopywać tej skarbnicy wiedzy (a warto, bo to z praktyki wzięte ze trzy wieczory czytania), zerknij na www.mirena.pl, albo www.ladyinsert.pl - pigułka, co znaczy, że skondensowane do niezbędnego minimum i zero doświadczenia życiowego |
![]() ![]() |
![]() |
#1731 |
Raczkowanie
|
[quote=Wiedziemka;9712896]stokrotko - nadżerkę musisz jednak wyleczyć, bo tylko wtedy można założyć wkładkę
Wiedziemka dzięki za odpowiedź bo już myślałam, że w tej bitwie słownej nikt na mnie nie zwrócił uwagi. Byłam dziś u mojej gin. i powiedziała mi, że ta nadżerka jest tak malusia, że szkoda jej ruszać i nie jest przeciwskazaniem do założenia wkładki, natomiast mam jakieś zapalenie a to koniecznie trzeba wyleczyć. MySSaao - ja też się boję ale nie mam innego wyjścia bo mój organizm odrzucił chormony, więc tylko spiralka mi została. Jak już założysz to daj znać. Pozdrawiam..... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1732 |
Raczkowanie
|
cześć
mam parę pytań - jeżeli ktoś by mógł mi udzielić info będę wdzięczna nie moge brać tabletek plastrów zastrzyków - mam po tym okropne migreny i zerowe libido zatsanawiam się nad wkładką tyle się naczytałam że tak sobie to chwalicie ale jednak mam wątpliwośći. Lekarza owszem też spytam ale wiecie to facet on tego w sobie nie nosi a lepiej chyba spytać doświadczone kobitki czy mirena (to jest bodajże wkładka hormonalna) powoduje spadek libido? ja już mam na prawde dość przechozenia obok seksu jak na razie ten rodzaj sportu może dla mnie przestać istnieć ale chciałabym w pełni czerpać korzyść z życia oglądałam jakieś prezentacje jak sie montuje taką wkładkę czy to sie wbija w ścianki? Taki jakiś rysunek znalazłam że aż ciarki mi przeszły mam nadżerkę nie rodziłam jeszcze czy może być problem z założeniem? a jak migreny macie migreny jeszcze jeżeli ktoraś się zdecydowała wlasnie na mirene z powodu migren to czy ustąpiły chociaż w minimalnym stopniu? dzieki wielkie za każdą nawet najmniejszą odp najbardziej chodzi mi o to libido nigdzie nie moge znaleźć czy ma to jkis wpływ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1733 |
Zakorzenienie
|
Tka jak pisalam skoro hormony nie sa dla ciebie wybierz spirale bez hormonow.
nadzerke musisz wyleczyc przed zalozeniem. spirala wrasta w sluzowke ,nie boli ,nie czuc jej ,partner tez nie czuje. jak wiesz migreny sa pzeciskazaniem jedynym z powaznijeszych do brania hormonow ,jednak nie wiem jak zlibido przy mirenie ,zapewniam cie jednak ze przy zwyklej miedzianej spirali libido wraca do normy a i migren sie nie ma chyba ze przyczyna migren jest cos innego niz hormony. |
![]() ![]() |
![]() |
#1734 |
Rozeznanie
|
Kajdka, ja co prawda jestem po "demontarzu" ale doświadczenie zostało
![]() ![]()
#1735 |
Raczkowanie
|
to dałąś mi do myślenia
wogóle to się naoglądałam na Youtube "montażu" Mireny i szczerze mówiąc troche mi się jej odechciało ![]() najgorsze w montażu to chyba ten okres nie wiadomo kiedy teraz to przynajmniej wiem ze w sobote lub w niedziele bede umierać a tak nie za bardzo i nie ma możliwości braku okresu. Trochę mam wątpliwości na czwartek jestem umówiona z moim lekarzem ciekawe co powie tylko chciałabym już byc na cokolwiek zdecydowana jak do niego pójdę zdania niby podzielone jedne super zadowolone jdne tak jak ty troszkę cierpią nie wiem cały czas o tym mysle nie mam też pewności że migrena ustąpi no i to libido....to jest chyba priorytet dla mnie chyba że znajde takie tabsy co moje libido wzrośnie po nich chociaż do 1 a nie ciągle na 0 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1736 |
Raczkowanie
|
ale Mirena ma trochę inne działanie (nawet mocno inne) od wkładek tradycyjnych i inaczej an organizm wpływa
a z tym montażem to się niepotrzebnie nakręcasz - nie widzisz tego i a czujesz jako pasmo ucisków o różnym natężeniu - chińską torturą to to nie jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1737 |
Zakorzenienie
|
Nie bardzo wiem dlaczego uparlas sie na mirene skoro ma hormony i wydasz 700 zl a okaze sie ze nadal bedzie cie bolala glowa wiec po co ?poza tym mirena jest duza spirala i moj gin nie zaklada ich nierodką.
okres mozna miec nadal regularnie a mozna nie miec wcale przy mirenie dlaego tez polca sie ja kobieta o b. obfitych okresach. |
![]() ![]() |
![]() |
#1738 |
Przyczajenie
|
Zakładałam Mirene 4 lata temu. Też się bałam, ale lekarz mnie uspokoił i faktycznie miał rację. Trwało to moment, lekko zaszczypało i po wszystkim. Jestem bardzo zadowolona. Słabe krwawienia (używam tylko wkładek hig.), żadnych dolegliwości. Jest super. Teraz przeżywać będę jej wyjmowanie. Jak będzie ok to na pewno założę kolejną. Uwież nie ma się czego bać. To co inni opowiadają. to nie sa ich przeżycia z tym związane. Ktoś od kogoś słyszał, coś dodał od siebie itd................
|
![]() ![]() |
![]() |
#1739 |
Rozeznanie
|
Kajdka uważam podobnie jak Paula, wydasz 700 zł albo i lepiej a zadowolona nie będziesz, ale zwykła miedzianka w Twoim przypadku też nie wchodzi w gre skoro masz obfite krwawienia :/ Co do libido...mirena hamije owulację a wiadomo, że to właśnie nasz naturalny cykl pomaga się nam "nakręcać" więc ryzyko że libido też nie bedzie na wysokim poziomie jakieś też jest. Jednak Mirena ma dużo mniej hormonów niż tradycyjna pigułka więc moze jednak nie będzie źle...porozmawiaj z lekarzem, daj sobie czas jeśli nie jesteś jeszcze zdecydowana, to Twoje ciało i Ty musisz zdecydować co dla Ciebie najlepsze
![]() Ania2707 po pierwsze nie zgodzę sie z Tobą co do opisywania przeżyć zwiazanych z zakładaniem spirali, że nie sa oparte na własnych przeżyciach, ja niestety jestem tym rzadkim przypadkiem który przeżywał katusze podczas zakładania ale najgorsze zaraz po i niestety żadna kobieta nie moze wykluczyć u siebie podobnej reakcji dopóki nie spróbuje, ale chciałam Cię jednocześnie uspokoić co do wyjmowania wkładki, ja byłam przerażona perspektywą ponownego bólu, ale trwało wszystko sekundę i poczułam tylko lekkie pociągnięcie którego nawet nie można zaliczyć do bólu ![]() ![]()
#1740 |
Rozeznanie
|
Witajcie, wlasnie dzisiaj trafilam na Wasz watek, nie przeczytalam jeszcze wszystkiego ale juz udalo mi sie odnalezc odpowiedzi na wiele pytan dotyczacych wkladek.
Jestem troche przestarszona ale z drugiej strony i spokojniejsza. Widze, ze kazda z Was roznie reagowala na zalozenie i na dalsze "przygody" z nią zwiazane. Ja teraz biore tabletki ale mam podwyzszoną bilurbine i bede musiala prawdopodobnie z nich zrezygnowac. Lekarz proponuje mi wkladke ale do tej pory bylam strasznie na "nie", nie moge sie jakos do niej przekonac. Nie umiem wyobrazic tego w sobie i chyba z tym mam najwiekszy problem, do tego jakies niteczki wyczuwane palcem, obfite, dlugie i bolące okresy... wszystko to mnie odstrasza. Po lekturze Waszego watku jakos tak spokojniej na to patrze ale nadal mam mase wątpliwosci. No nic, ide dalej czytac o Waszych doswiadczeniach. Dzieki za tyle informacji. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.