Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-18, 14:45   #1741
paula78
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez aneta80s Pokaż wiadomość
Witajcie, wlasnie dzisiaj trafilam na Wasz watek, nie przeczytalam jeszcze wszystkiego ale juz udalo mi sie odnalezc odpowiedzi na wiele pytan dotyczacych wkladek.
Jestem troche przestarszona ale z drugiej strony i spokojniejsza. Widze, ze kazda z Was roznie reagowala na zalozenie i na dalsze "przygody" z nią zwiazane.
Ja teraz biore tabletki ale mam podwyzszoną bilurbine i bede musiala prawdopodobnie z nich zrezygnowac. Lekarz proponuje mi wkladke ale do tej pory bylam strasznie na "nie", nie moge sie jakos do niej przekonac. Nie umiem wyobrazic tego w sobie i chyba z tym mam najwiekszy problem, do tego jakies niteczki wyczuwane palcem, obfite, dlugie i bolące okresy... wszystko to mnie odstrasza.
Po lekturze Waszego watku jakos tak spokojniej na to patrze ale nadal mam mase wątpliwosci.

No nic, ide dalej czytac o Waszych doswiadczeniach. Dzieki za tyle informacji.
Pozdrawiam

odkad mam spirale zachecam do niej kazda kobiete bo u mnie sprawdzila sie super mimo iz tez balam sie czegos w srodku ale lapie si ena tym ze zapominam o niej i zastanawiam sie jakiej metody uzywam :-D

nie badam sobie niek ,moze zdarzylo mi sie z 2-3 razy i s au mnie ciezko wyczuwalne wiec tego nie robie.
okres owszem mam dluzszy o 2 dni i obfitszy ale ja zawsze mialam bardzo skepe okresy wiec teraz wyglada zapewne jak normalny u wikszosci kobiet ,bolesny nie jest ,owszem cos tam moze zabolec ale wezme 2 no spy i przechodzi wiec bol zaden.

plusem nie watpliwie jest brak hormonow wiec zly nastroj moge tlumaczyc tylko tym ze jstem z natury jędza ;-)
cena i czas dzialania.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 15:34   #1742
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Paula, Twoj przypadek zakladania wkladki szczegolnie mnie zainteresowal, glownie chyba przez ten NFZ Czytalam, ze tez sie balas, ze panikowalas a teraz chwalisz i polecasz.
Pewnie to glupie ale ja jakos boje sie, ze w czasie sexu bedzie inaczej, a biorac pod uwage ze po porodzie i tak juz nie jest jak kiedys to ta wkladka juz calkiem namiesza.
Tyle tu napisalyscie, ze nie wiem kiedy to przeczytam ale tu naprawde jest o wszystkim
aneta80s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-18, 19:02   #1743
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Witaj Anetka80s brawa dla Ciebie że czytasz wątek, to prawda tu jest wszystko, a jesli czegoś nie znajdziesz wtedy pytaj na pewno chętnie odpowiemy Moją historię też zapewne znajdziesz tutaj Ja również bałam się, że spirala będzie mi przeszkadzała, ze wypadnie podczas na przykład jazdy konnej lub ćwiczeń...głupoty Miałam tak krótko przycięte nitki, że nawet mowy nie było o sprawdzaniu czy wyczuwaniu przez partnera. Podobnie jak Paula zapominałam o niej aż do tygodnia poprzedzającego @ i podczas niej. Zresztą opisałam to też gdzieś Miłego czytania, w razie wątpliwości pytaj

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 11:56   #1744
Wiedziemka
Raczkowanie

a ja z kolei jestem ta od hormonalnej i chyba tylko tym się różni, o swojej zapomniałam już w godzinę po założeniu w zasadzie, jak przeszedł ból podbrzusza i pamiętam tylko przed kontrolami naprawdę świetna rzecz
Wiedziemka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-19, 14:03   #1745
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Dzieki dziewczyny,
Jeszcze duzo zostalo mi do przeczytania
Powiem Wam ze jestem coraz bardziej do niej przekonana tylko zastanawia mnie jedna rzecz, mam uczulenie na metale, guziki w spodniach, suwaki, klamra od paska, byle jaka bizuteria powoduja wysypke i swedzenie. Zloto i srebro jest ok ale z innymi metalami jest roznie. Nie moge powiedziec ze kazdy guzik, w kazdych spodniach do wysypki sie przyczynia, ostatnie dwie pary sa ok ale w wiekszosci tak sie dzieje. I nie wiem jak to bedzie z wkladką...
podejrzewam ze jak doczytam do konca to sie cos dowiem i ostatecznie lekarz powie mi o tym wiecej
dobra zmykam

pzdr
Stary 2008-11-19, 14:35   #1746
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki dziewczyny,
Jeszcze duzo zostalo mi do przeczytania
Powiem Wam ze jestem coraz bardziej do niej przekonana tylko zastanawia mnie jedna rzecz, mam uczulenie na metale, guziki w spodniach, suwaki, klamra od paska, byle jaka bizuteria powoduja wysypke i swedzenie. Zloto i srebro jest ok ale z innymi metalami jest roznie. Nie moge powiedziec ze kazdy guzik, w kazdych spodniach do wysypki sie przyczynia, ostatnie dwie pary sa ok ale w wiekszosci tak sie dzieje. I nie wiem jak to bedzie z wkladką...
podejrzewam ze jak doczytam do konca to sie cos dowiem i ostatecznie lekarz powie mi o tym wiecej
dobra zmykam

pzdr
mozez wybrac wkladke z np. zlotem lub srebrem ,niekoniecznie musi to byc miedz.

Stary 2008-11-19, 15:18   #1747
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Paula, dzieki
wlasnie doszlam do postow, w ktorych o nich pisalyscie....

... a mowilam ze i na to pewnie znajdzie sie odpowiedz

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-20, 09:48   #1748
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Dobra, przeczytalam wszystko

Jednak mam pytanie bo o tym bylo jednak malo pisane a jesli juz to bardziej o przodozgieciu niz tylozgieciu macicy. Ja mam wlasnie ta drugą i nie wiem...
- ma to wplywa na bol przy zakladaniu wkladki?
- wyczytalam ze przy przodozgieciu jest mniejsza szansa wypadniecia wkladki, a co z tylozgieciem...? wiec cos ktoras z Was o tym?

druga sprawa (ale to juz bardziej do mojego lekarza pytanie bedzie ale napisze Wam o tym)
Koncze w sumie karmic piersią synka ale biore jeszcze tabletki Cerazette gdzie normalna sprawa jest ze sie nie ma okresu przy nich. Babka kazala mi brac je do momentu az zdecyduje sie i zaloze wkladke. Ale jesli nie mam okresu to jak to bedzie z zakladanie ? Masaze szyjek mi sie nie usmiechają
Stary 2008-11-20, 12:01   #1749
Wiedziemka
Raczkowanie

paulo, ale wkładki ze złotem nadal są z miedzią, złoto otacza miedziany rdzeń, tak samo ze srebrem:
"Aktywne elementy wkładek wykonane są ze złoto-miedzianych lub srebrno-miedzianych drucików nawiniętych na polipropylenową kształtkę."(ze strony Goldlily)
całkowicie plastikowa jest tylko hormonalna

przy tyłozgięciu chyba też lepiej się trzyma, z tego co wiem odwrotnie wtedy ginekolog insertor trzyma i założenie idzie tak samo jak przy normalnej macicy

nie będzie masażu szyjki, tylko lekarz będzie musiał rozewrzeć szyjkę, poprzez wkładanie coraz grubszych takich jakby szydełek (gdzieś to czytałam), trwa podobno chwilę i nie jest szczególnie odczuwalne

Stary 2008-11-20, 12:23   #1750
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Cytat:
Napisane przez Wiedziemka Pokaż wiadomość
paulo, ale wkładki ze złotem nadal są z miedzią, złoto otacza miedziany rdzeń, tak samo ze srebrem:
"Aktywne elementy wkładek wykonane są ze złoto-miedzianych lub srebrno-miedzianych drucików nawiniętych na polipropylenową kształtkę."(ze strony Goldlily)

hmmm...
to chyba jak ktoras z wizazanek owine sie miedzianym drutem i obadam to uczulenie, bedzie komedia jak jednak wysypie mnie krostkami...
Cytat:
będzie musiał rozewrzeć szyjkę, poprzez wkładanie coraz grubszych takich jakby szydełek
brzmi strasznie ale pewnie to lepsze niz masaż

Dzieki
Stary 2008-11-20, 12:28   #1751
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

przy tyłozgięciu chyba też lepiej się trzyma, z tego co wiem odwrotnie wtedy ginekolog insertor trzyma i założenie idzie tak samo jak przy normalnej macicy

nie będzie masażu szyjki, tylko lekarz będzie musiał rozewrzeć szyjkę, poprzez wkładanie coraz grubszych takich jakby szydełek (gdzieś to czytałam), trwa podobno chwilę i nie jest szczególnie odczuwalne

a to nie wiedzialam o tych zloto-miedzianych kombinacjach ,przepraszam za wprowadzanie w blad.

Stary 2008-11-20, 12:53   #1752
Patrilla
Zakorzenienie

Question Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

do dziewczyn które maja mireny co z Libido wiem że hormonku jest w mirenie bardzo mało ale czy wpływa osłabło Wam zrezygnowałam z tabsów właśnie bo miałam 0 libido
Stary 2008-11-20, 18:47   #1753
kajdka
Raczkowanie

GG do kajdka

cześć wszystkim
jestem po wizycie u gin
pytałam o te wkładkę jak bede chciała to założy mi albo jedną albo drugą ale jak dla mnie to poleca miedziaka. Generalnie powiedział że nie moge przyjmować żadnych tabl z estrogenami dlatego zapisał mi tabl które mają tylko progesteron niby pisze że to dla matek karmiących tylko ale on mi powiedział że dla takich babek jak ja też bedą dobre bo w broszurce jest tez napisane ze dla kobiet karmiących jak rowniez tych ktore nie moga paść sie estrogenami
jest tylko jeden minus bo nie wiem kiedy bede miała okres i czy wogóle no ale coś kosztem czegoś
ciesze sie ze nie musze na razie testować spirali bo mówił ze jest to strasznie drogie a nie wypróbowałam jeszcze wszystkiego
wypróbuje i napisze co i jak bierze sie je na okrągło bez żadnych przerw ale ja tam w braniu jestem dobra 7 lat łykam o tej samej porze tabsa to sie przyzwyczaiłam
no i najważniejsze moje libido wróci do normy
cxzytałam na kafeteri ze faktycznie libido ok zobaczymy
kajdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-20, 19:43   #1754
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kajdka Pokaż wiadomość
c bo mówił ze jest to strasznie drogie
i tu wprowadzil cie mniej lub bardziej celowo w blad bo najtanszy miedziak kosztuje ok 100 zl na 5 lat -wystarczy policzyc jakie to "drogie" i porownac do cen pigulek na 5 lat.

Stary 2008-11-20, 20:30   #1755
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Kajdka, jesli dostalas Cerazette to za jedno opakowanie ok 40zl placisz wiec spiralka wcale nie jest droga biorac pod uwage ze zakladasz ja na 5 lat.
Co do okresu to po nich rzeczywiscie nie ma krwawien.
Ja 9 miesiecy bez niego zylam w ciazy, teraz ponad rok brak bo biore te tabletki i jestem troche przestraszona jak to bedzie jak zaloze wkladke i nagle mnie zaleje.
No ale coz kiedys musi to nastapic i okres powrocic
Stary 2008-11-21, 07:26   #1756
kajdka
Raczkowanie

GG do kajdka

co do spirali to rozmawialiśmy o mirenie i powiedział że najpierw mam wypróbować cetazette a poźniej w razie czego spirale bo jest strasznie droga. Mi tam o kase nie chodzi na to nie moge narzekać to lekarz zaproponował mi inne rozwiązanie właśnie ze względu na koszty
czy ja dobrze zrozumiałam bierzesz cetazette?
ja mam takiego cykora jak mam to brać że hej
jestem przyzwyzajona do zwykłych duwskładnikowych tabl i zawsze wiedzialam kidy mam okres nawet jak cos było nie tak to jak dostałam okres wiedzialam ze bejbe nie bedzie a teraz to chyba bede trzaskać testy raz w tyg
powiedz mi czy one faktycznie dobrze działają? nie moge miec dzieci na razie nie przez najbliższe 7 lat a może i nawet wogóle
ale boje sie
w tamtych (brałam yasminelki) byłam obcykana co z czym itp a tu nie wiem kompletnie nic
a w tych nie wiem jakie leki moge brac co powoduje ze mają mniejszą skuteczność
to czy libido mi wzrośnie to sie przekonam mam nadzieje ze tak co do migren to jak faktycznie nie bede miala tego okresu to i migren nie bedzie
tak sie boje czy jest cos o czym powinnam wiedziec przy braniu cetazete?
Stary 2008-11-21, 07:47   #1757
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

odpisze Ci na priv bo tu watek o spiralkach a my jak o cerazette zaczniemy ględzic to szybko nas stad wymiotą
Stary 2008-11-21, 07:49   #1758
kajdka
Raczkowanie

GG do kajdka

dzięki ci dobra kobieto
dawaj na maila kajdka@gmail.com
Stary 2008-11-21, 08:06   #1759
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

odpisalam na wizazowego prywata

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-21, 12:49   #1760
Wiedziemka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
do dziewczyn które maja mireny co z Libido wiem że hormonku jest w mirenie bardzo mało ale czy wpływa osłabło Wam zrezygnowałam z tabsów właśnie bo miałam 0 libido
ja mam - libido na poziomie normalnym dla mnie, czyli wysokim
Stary 2008-11-21, 14:43   #1761
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
chwalipięta ;-P :-*

Stary 2008-11-21, 15:41   #1762
aneta80s
Rozeznanie

GG do aneta80s

Cytat:
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
chwalipięta ;-P :-*
udane jestescie
Stary 2008-11-22, 20:41   #1763
platynowa
Raczkowanie

Witam
od 2 dni mam założoną spiralkę Nova T 380.
czuję się fizycznie super ,psychicznie natomiast ciągle mam stracha czy ona jest dobrze założona,czy mi nie wypadnie przy wysiłku.
Poza tym nie wyczuwam żadnych nitek,więc nie bardzo mogę sprawdzić czy wszystko jest ok.
Poza tym mam lęk przed wsółżyciem,przed zajściem w ciążę...
Mam już 10 m-cznego bobaska i w najbliższej przyszłości nie planujemy mieć dziecka kolejnego

Aha ja uwielbiam gorące kąpiele i już dzień po założeniu kąpałam się w wannie....gdzieś czytałam,że raczej przez pierwsze dni po założeniu nie powinno się tego robić....

Ehhhhhhh stresa mam ..... mam nadzieję,że szybko sięprzyzwyczaję.

zakładanie bolało...oj bolało
Ale może to dlatego ,że nie rodziłam siłami natury a przez cc.

Pozdrawiam!!!!
platynowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-22, 21:10   #1764
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platynowa Pokaż wiadomość
Witam
czuję się fizycznie super ,psychicznie natomiast ciągle mam stracha czy ona jest dobrze założona,czy mi nie wypadnie przy wysiłku.
Poza tym nie wyczuwam żadnych nitek,więc nie bardzo mogę sprawdzić czy wszystko jest ok.
Mam już 10 m-cznego bobaska i w najbliższej przyszłości nie planujemy mieć dziecka kolejnego

Aha ja uwielbiam gorące kąpiele i już dzień po założeniu kąpałam się w wannie....gdzieś czytałam,że raczej przez pierwsze dni po założeniu nie powinno się tego robić....

Ehhhhhhh stresa mam ..... mam nadzieję,że szybko sięprzyzwyczaję.

Pozdrawiam!!!!
no to witamy w spiralkowej rodzinie

tez mialam stresa,nitki sprawdzalam moze 2 razy potem dalam sobie spokoj.

za jakis cza -chyba miesiac idz na usg na sprawdzenie.

bedzie dobrze

ja rodzilam naturalnie i tez mnie bolalo wiec nie ma regul.

pzdr;-)

Stary 2008-11-23, 00:45   #1765
bergamia
Rozeznanie

GG do bergamia

Cytat:
Dobra, przeczytalam wszystko

Jednak mam pytanie bo o tym bylo jednak malo pisane a jesli juz to bardziej o przodozgieciu niz tylozgieciu macicy. Ja mam wlasnie ta drugą i nie wiem...
- ma to wplywa na bol przy zakladaniu wkladki?
- wyczytalam ze przy przodozgieciu jest mniejsza szansa wypadniecia wkladki, a co z tylozgieciem...? wiec cos ktoras z Was o tym?

Ale jesli nie mam okresu to jak to bedzie z zakladanie ? Masaze szyjek mi sie nie usmiechają
Anetka ja mam tyłozgięcie, lekarz mówił że to może troszkę utrudniac założenie ale nie jest niemożliwe, jak widać na moim przykładzie dało się, tylko bolało i nie wiem czy to właśnie nie wina tyłozgięcia, jeśli chodzi o "trzymanie się" to bardziej ależy od wkładki jej budowy, podobno "multiload" i "optima"(której chyba już nie ma w sprzedaży) lepiej się trzymają tak powiedział mi lekarz.
Aha co do okresu, ja miałam zakładaną spiralę chyba w połowie cyklu, to podobno nie ma znaczenia ale może bardziej boleć...

Cytat:
hmmm...
to chyba jak ktoras z wizazanek owine sie miedzianym drutem i obadam to uczulenie, bedzie komedia jak jednak wysypie mnie krostkami...

brzmi strasznie ale pewnie to lepsze niz masaż

Dzieki
Jeśli chodzi o uczulenie, to może Ty masz uczulenie na nikiel a nie na miedź, to właśnie ten metal jest często przyczyna uczuleń i jest w składzie stopu guzików nitów itp.

Cytat:
Napisane przez platynowa Pokaż wiadomość
Witam

Pozdrawiam!!!!
Witaj Platynowa Ja miałam te same obawy, pisałam o tym wcześniej i nitki też nie wyczuwalne. Co do obawy przed zajściem w ciażę, zawsze jest jaieś ryzyko, ja całkowitego luzu też nie miałam ale tylko na początku, później już sie nie przejmowałam tak bardzo, unikałam tylko "pełnego" współżycia w dniach płodnych
Pamietaj o regularnych kontrolach u lekarza, pros zawsze o usg żebys wiedziała że spiralka leży na miejscu szczególnie przez pierwsze pół roku, a będzie ok
A zakładanie mnie też bolało a rodziłam naturalnie, więc to nie reguła

bergamia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 01:50   #1766
LouLou25
Zakorzenienie

Dziewczyny ja wam odradzam zakladanie tego zelastwa, przez nie sie bardzo nacierpialam, to nie jest obojetne dla organizmu. Mialam bole brzucha, czeste zapalenia pecherza i oczywiscie swiety spokoj od antykoncepcji na jakis czas. Ale nie warto, krotko po wyjeciu (mialam rok) dostalam cysty na jajniku a jak lezalam w szpitalu czekajac na operacje podczas rozmowy wyszlo, ze dziewczyny ktore lezaly w mojej sali i czekaly na to samo tez mialy kiedys spirale. Poza tym zakladanie i wyjecie bardzo boli. Chyba nie warto sobie psuc zdrowia.
LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 17:27   #1767
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LouLou25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja wam odradzam zakladanie tego zelastwa, przez nie sie bardzo nacierpialam, to nie jest obojetne dla organizmu. Mialam bole brzucha, czeste zapalenia pecherza i oczywiscie swiety spokoj od antykoncepcji na jakis czas. Ale nie warto, krotko po wyjeciu (mialam rok) dostalam cysty na jajniku a jak lezalam w szpitalu czekajac na operacje podczas rozmowy wyszlo, ze dziewczyny ktore lezaly w mojej sali i czekaly na to samo tez mialy kiedys spirale. Poza tym zakladanie i wyjecie bardzo boli. Chyba nie warto sobie psuc zdrowia.
skutki uboczne zawsze moga wystepowac ,nie ma metody obojetnej dla zdrowia dlatego warto dowiedziec sie wszytskiego przed ostateczna decyzja .

czy wczesniej mialas bolesne okresy ?zapalenia pecherza ,infekcje ?

w takim razie co proponujesz w zamian ?
dla niektorych nie ma juz innych metod.

czy cyste mialas przez spirale ?i jest na to jakis dowod czy tylko domysly np. lekarzy-przeciwnkow spirali.

wiele dziewczyn zakladanie nie bolalo i sobie ogolnie chwala spirale noszac ja juz kilka lat a nawet ja kilkakrotnie zmieniajac na kolejna.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2008-11-23 o 17:31
Stary 2008-11-23, 18:28   #1768
LouLou25
Zakorzenienie

To ze mialam cyste wyjatkowo paskudna wlasnie po spirali to tylko i wylacznie moje domysly i dziewczyn ktore mialy to samo. Niestety nie jestem w stanie tego udowodnic naukowo, wczesniej tez nie mialam zapalen pecherza, a podczas "noszenia" spirali mialam czeste bole brzucha chociaz spirala byla jak najbardzie prawidlowo zalozona.
Moze ktos by chcial uslyszec zdanie kogos kto nie jest zadowolony i zrobil sobie krzywde spirala?
Ja polecam prezerwatywe jako najskuteczniejszy, najmniej inwazyjny srodek antykoncepcji, wygoda i przyjemnosc faceta jakos malo mnie w tej kwestii obchodzi.
LouLou25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-23, 20:01   #1769
Wiedziemka
Raczkowanie

oj LouLou, oczywiście, ze Twoje zdanie jak najbardziej się liczy, bo kazdy ma do niego prawo, ale wkładki nie są żelazne, tylko plastikowe, nawiniętego druciku jest pewnie ze 2 cm, cysta sama przyznajesz, że wcale nie musi być spowodowana wkładką - chodzi po prostu o rzetelne informacje , a nie kierowanie się emocjami

ach i część z nas jednak woli nie martwić się co kiedy po wyjściu okaże się, ze prezerwatywa pękła i wszystko zostało w nas, nie wspominając o tym, że cześć też lubi kiedy i partnerowi jest wygodnie i miło
Stary 2008-11-23, 21:52   #1770
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
To ze mialam cyste wyjatkowo paskudna wlasnie po spirali to tylko i wylacznie moje domysly i dziewczyn ktore mialy to samo.
no i o to mi chodzilo ze to tylko twoje domysly,cysty maja tez kobiety nie majace spirali wiec argument kiepski

Cytat:
Niestety nie jestem w stanie tego udowodnic naukowo, wczesniej tez nie mialam zapalen pecherza, a podczas "noszenia" spirali mialam czeste bole brzucha chociaz spirala byla jak najbardzie prawidlowo zalozona.
no niestety na to nikt nie da gwarancji ze niebedzie skutkow ubocznych ,poodbnie jak przy pigulkach

Cytat:
Moze ktos by chcial uslyszec zdanie kogos kto nie jest zadowolony i zrobil sobie krzywde spirala?
no i jak najbardziej nalezy takie opinie wyglaszac ,najlepiej jednak gdy sa poparte dowodami lekarsko-medyznymi a nie domyslami.
chociaz rozumiem ,ze takie doowdy latwo zdobyc chociazby od lekarza -przeciwnika spirali

Cytat:
Ja polecam prezerwatywe jako najskuteczniejszy, najmniej inwazyjny srodek antykoncepcji, wygoda i przyjemnosc faceta jakos malo mnie w tej kwestii obchodzi.
wiesz wystepuja uczulenia na gumki i co wtedy ?

najskuteczniejszy nie sadze ,przeszlam 1,5 roku na gumkach i czestotiwosc seksu byla niska i tylko w dni nieplodne co dla nas bylo niewygodne i stresujace uwazania czy aby sie nie "ślizgła"
chociaz moj Tz na niewygody nie narzekał,to jednak dla mniesamej bylo to niekomfortowe szczegolnie zapach gumy,chociaz plusem bylo to ze bylam "sucha" po.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości