![]() |
#1831 |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
I nie taki diabeł straszny jak go malują...5 minut i po krzyku, trochę bolało ale nie aż tak jak sobie to wyobrażałam. Dostałam książeczkę i zaznaczone mam że mam wkładkę jakąś włoską Ancora de Cobre. Czy któraś z was się już z taką spotkała?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1832 |
Raczkowanie
|
Już troszkę poczytałam na temat tej wkładki i jest to odpowiednik Multiload. Można sobie o tym poczytać na www.eurogine.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
#1833 |
Raczkowanie
|
spotkałam się z tą wkładką
faktycznie podobna kształtem do Multiload, czyli o kształcie paraboli, podobno lepiej się trzymają macicy, jeśli tak można to nazwać, rzadziej wypadają, przesuwają się właśnie z racji kształtu |
![]() ![]() |
![]() |
#1834 |
Rozeznanie
|
Zgadza się, Omega i Multiload dzięki zawiniętym ramionom lepiej trzymają się "na miejscu" i nie ulegają przesunięciom, to stary ale bardzo skuteczny patent z czasów kiedy nie było tak rozpowszechnione USG
![]() ![]()
#1835 |
Raczkowanie
|
Ta wkładka jest na 5 lat ale nie wiem ile dokładnie kosztuje bo płaciłam za wszystko 400 zł i gin już tą wkładkę dla mnie miała a w żadnej internetowej aptece nie znalazłam takowej. Dostałam jeszcze ziołowe leki HEMORIGEN można kupić w aptece bez recepty na zmniejszenie obfitych miesiączek jeśli będą występować. W zasadzie kazała mi je stosować przez 2 kolejne miesiączki dla uregulowania krwawień.
przez te kilka dni od założenia czuję się bardzo dobrze a wyobrażałam sobie że będę cała obolała. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1836 |
Raczkowanie
|
wkładkę mam od miesiąca.
Jestem bardzo zadowolona i zaprzyjaźniłam sięjuż z nią ![]() Byłoby super gdyby nie to ,że ..... okres mi się spóźnia już 5 dni i lekka obawa ,że jestem w ciąży jest ,choć nie mam po ciąży regularnych okresów więc jeszcze nie robie testu . Przeszkadzają mi też troszeczkę co kilkudniowe lekkie plamienia ,czytałam jednak,że po pół roku powinno mi się to unormować i plamienia ustaną. zastanawia mnie też inna sprawa otóż prowadzi mnie już od kilku lat jeden lekarz ginekolog. Ufam mu bardzo ,ale tak nachodzi mnie jedna wątpliwość - założył mi wkładkę , powiedział,że samokontrolę odradza,bo jest ona przez niego dobrze założona i nie ma co się stresować- przed założeniem wkładki wykonał USG no i zaraz po sprawdził ,czy jest ona tam gdzie być powinna i było ok. Ale co mnie dziwi to to,że kazał mi przyjść na kontrolną wizytę dopiero za pół roku,podczas gdy z moich obserwacji wynika,że kontrola powinna być przeprowadzona po miesiącu po założeniu wkładki..... nie wiem sama co o tym myśleć... |
![]() ![]() |
![]() |
#1837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1838 |
Raczkowanie
|
z tymi kontrolami jest różnie, zależnie od lekarza - ja miałam pierwsza tydzień po założeniu, kolejną już po pół roku od założenia i teraz też za pół roku, ale są i tacy lekarze, którzy zalecają kontrolę raz w roku - tu chyba nie ma normy
|
![]() ![]() |
![]() |
#1839 |
Raczkowanie
|
A mi kazała przyjść na usg dopiero po pierwszej "spiralkowej" miesiączce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1840 |
Rozeznanie
|
A ja znam inny "system"
![]() ![]()
#1841 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niemniej jednak u mnie się nic takiego nie dzieje. No może akurat dziś mi się otworzył kranik z czerwoną cieczą i nic mi nie pomaga, tracę hektolitry rzadkiej krwi, jest mi momentami dość słabo, ciągle latam zmieniać tampony i podpaski, mam masakrę po prostu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1842 |
Raczkowanie
|
ukrycior, kąpałaś się w gorącej wodzie? albo aspiryny połknęłaś w większej ilości? jakieś zioła piłaś w mocnym naparze? nie wiem co jeszcze może krew rozrzedzać
|
![]() ![]() |
![]() |
#1843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale już jest ok. Zauważyłam, że to już niemal schemat po spiralce. 2 dni plamienia, jeden dzień kraniku, potem taki normalny okres ze dwa dni, a potem 1-2 dni plamień i spokój. I od lipca w tym schemacie. Wczoraj jakoś tak dużo było, ale pewnie to moja wina, ostatnio jestem cały czas na najwyższych obrotach, a to ostatnio trwa już 2.5 miesiąca. Muszę wyluzować i odpocząć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1844 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jestem pierwszy raz na forum i wybaczcie jeśli coś mi nie wyjdzie w prawidłowym "poruszaniu się" na nim. Ja mam spiralę założona od kilku dni (21 grudzień) , w kalendarzyku jest jej nazwa Ancora de Cobre 375. Zapłaciłam za nią 350 zł (z założeniem),a termin kolejnej wizyty mam po pierwszej miesiączce "pospiralowej". Moja bratowa po założeniu miała przyjść do kontroli za pół rok. Tak więc terminy sa różne. Ja od czasu założenia mam lekkie krwawienia (tak jak przy końcu miesiączki) i mam pytanie jak długo ono trwa (przeciętnie?). Zastanawiam się czy następny okres będe miała za te ok 28 dni od miesiączki ostatniej licząc czy dnia od założenia spiralki? (miała ją zakładaną tuż po okresie)?. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1845 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesteśmy w tej samej sytuacji. Ja swoją założyłam 18 grudnia i też Ancora de Cobre 375. Tak jak ty na kontrolne usg mam przyjść dopiero po pierwszej spiralkowej miesiączce. Wkładkę miałam zakładaną 2 dnia @ i do jej końca wszystko było normalnie ale teraz czasami zdaża mi się ,że jednego dnia mam plamienie a drugiego już nie. Moja gin mówiła że tak może być nawet do pół roku więc trochę cierpliwości. Wczoraj wieczorem miałam okropne bóle brzucha i wydaje mi się że to moja wątroba dała mi popalić ale rano okazało się że mam plamienia i teraz nie jestem pewna co spowodowało te bóle- może jajeczkowanie? Jestem 9 dni bez tabletek anty i mój organizm dopiero się dopasowuje do normalności a gin mówiła że nie wiadomo kiedy wystąpi jajeczkowanie więc może właśnie wczoraj...? Bynajmniej jestem zadowolona z decyzji o wkładce i mam nadzieję że nie będzie żadnych niespodzianek. Co do następnej @ to ponoć jak natura zechce-słowa pani gin- niekoniecznie po 28 dniach może być znacznie dłuższa przerwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1846 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że jestem szczęściarą, bo nie miałam tych plamień po założeniu. Koniec okresu i do widzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1847 |
Przyczajenie
|
dziewczyny mam pytanie dotyczące spirali.
Mam zamiar sobie założyć . Mam 35 lat od prawie 5 lat biorę pigułki ale mam dość hormonów. W tej chwili mam stan depresyjny problemy z żołądkiem i wogóle żle sie czuję. Ile zajmie mi zrobienie potrzebnych badań ile trzeba czekac za prywatnie zrobioną cytologią i jaką byście mi polecili spiralę |
![]() ![]() |
![]() |
#1848 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1849 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja na wynik cytologi w państwowym ośrodku czekałam dwa tygodnie, w prywatnej pewnie krócej. Wydaje mi się, że my pacjentki nie mamy wpływu na wybór spiralki, o tym decyduje ginekolog, więc warto wybrać dobrego i sprawdzonego może będzie życzliwszy ![]() ![]() Co do Twoich problemów z zołądkiem to może przez środki anty... Taka mała tabletka a tak dużo potrafi zrobić w ciele kobiety. Ja przez 1,5 roku brałam cerazzette -tabletki anty dla karmiących i od dłuższego czasu miałam częste bóle głowy i migreny -jak nigdy wcześniej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1851 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nie martw się! Po odłożeniu tabletek anty, po ok 7 dniach jajniki zaczynaja pracować stąd ból brzucha, moga być też upławy. Jak tak miałam (ból w dole podbrzusza szczególnie wieczorami) i też się bałam, o co chodzi... spytałam o to gin i mi to wyjaśniła, że to nic niepokojącego!!! Wszystko musi wrócić do normalności hormonalnej. Ja odłożyłam 1,5 miesiąca temu tabletki anty (cerazzette). Teraz ze spiralką będzie super (bezstresowo i bez alarmu w telefonie by nie zapomnieć ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1852 |
Raczkowanie
|
z tymi plamieniami to przy hormonalnej, bo przy miedzianych krócej powinno być
jak ja się cieszę, że u mnie skończyła się miesiączka, podczas której zakładałam i potem to juz tylko normalnie okresy |
![]() ![]() |
![]() |
#1853 |
Raczkowanie
|
Witajcie.
Zauważyłam że na drugi dzień po stosunku mam plamienia. Czy też tak wasz organizm reagował? A i jeszcze ...w niektórych pozycjach mój Tż wyczówa niteczki a w niektórych nie czy to może oznaczać że są za długie...? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1854 |
Przyczajenie
|
Hej. Ja również mam plamienia na drugi dzien po stosunku
![]() Nie miałam okresu od urodzenia córeczki (tj. 21 miesięcy -tabletki anty [cerazzetki] go wstrzymywały),a teraz czuję się jakbym musiała za karę nadrobic zaległości;( |
![]() ![]() |
![]() |
#1855 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1856 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Panie,
starałam się przeczytać prawie połowę wątku w kwestiach mnie interesujących (spirale ze złotem). Mam pytanie do wszystkich dziewczyn które miały zakładane spirale bo tego nie doczytałam. Jeżeli chcę sama kupić spiralę (w moim przypadku nowoczesną z serii Goldenlily), to ginekolog powinien być w stanie ocenić odpowiedni rozmiar takiej wkładki prawda? Choćby na podstawie badania USG. Czy którejkolwiek z Was przed zakładaniem lekarz coś mówił o różnych kształtach czy rozmiarach? (Wiem że jedne bardziej bolą inne mniej przy zakładaniu, jednak mnie najbardziej niepokoi fakt tego że jak będzie już "w" to niektóre z Was i Waszych partnerów je jednak CZUJE) No i ile z was ma dodatek złota czy słyszało tych wkładkach ze złotem, srebrem i platyną (oprócz miedzi)? Mirena mnie wogóle nie interesuje, z różnych powodów. |
![]() ![]() |
![]() |
#1857 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1858 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1859 |
Raczkowanie
|
[quote=wiktym80;10329111]Może, ale nie do końca jestem przekonana. Ja odłożyłam tabletki "anty" 1,5 miesiąca przed założeniem spiralki, żadnych plamień nie miałam przed założeniem jej, tylko jeden normalny okres.
Ja skończyłam opakowanie cilestu, wystąpiła miesiączka i w jej trakcie miałam zakładaną spiralę. Moja gin mówiła mi właśnie że w takich przypadkach jak po stosunku, dźwiganiu czegoś ciężkiego czy pomiędzy miesiączkami mogą wystąpić plamienia. Oprócz tych plamień nie mam żadnych innych negatywnych skutków i samopoczucie o.k. Wydaje mi się że bie ma co się jeszcze niepokoić - organizm musi dojść do nowej sytuacji. ![]() Wiktrym ty odstawiłaś cerazette i nie miałaś przez dłuższy czas okresu a ja cilest który przez kilka lat hamował jajeczkowanie więc...może rzeczywiście to jakieś ma znaczenie. Na następnej wizycie u gin spytam sie dokładnie. No ale co z tymi niteczkami???? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1860 |
Raczkowanie
|
Złote i srebrne kosztują od 100 do 300 zł. Ale one też mają miedź w sobie, tylko inaczej jest połączona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:11.