![]() |
#2131 | |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Dzięki Nutka! Mam nadzieję, że się będzie dobrze sprawować ;-)
[quote=stokrotka28;1177995 0] Cytat:
A co do dzieci, to cóż, jestem już w takim wieku, że decyzje o dzieciach mam dokładnie przemyślane i wiem, że mirena jest dla mnie najprawdopodobniej najlepszym środkiem. No, chyba, że organizm się zbuntuje, ale to już insza inszość... Gosia, mam nadzieję, że nuvaring będzie Ci służył, a jeśli będziesz potrzebować kontaktu do pani doktor, żeby założyć spiralę, to wal prosto jak w dym! ![]() Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2132 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mąż mi schize złapał. Seksu sie boi. Boi sie ciąży, cholera jasna, wziął sie "zamroził" boi sie, ze NuvaRing nie da odpowiedniego zabezpieczenia, ze w razie jak coś wyskoczy (ciąża), to ja sie zdecyduje.
I było miło, i sie wzięło i zmyło. Spiralka, dawała, komfort, już było tak fajnie, sie chłopak rozluźnił, seks był super, zero obaw, zero myslenia. i co? ![]() ![]() Czekam na okres zeby zacząc przygode z krążkiem. A mąz zaczyna znowu mi mówić, o wasektomii ![]() Zero seksu, zero rozluźnienia. ![]()
#2133 |
Rozeznanie
|
Gosiu to powiedz mu ze nawet wasektomia nie daje 100% zabezpieczenia
![]() kiedys jeszcze bedac w stanach bardzo sie nad tym zastanawialismy bo tak jest to legalne ale nie moge dac sobei reki uciac ze kiedys nie zachce number 3 ![]() oczywiscie poki co to mnie az ciary przechodza jak sobie pomysle o kolejnym dziecku ![]() moj maz z kolei na odrwot... powiedzial (opowiadalam mu Twoj przypadek) ze jakby sie tak spirala przesunela i zaszlabym w ciaze to on by sie nawet cieszyl! SZOK!!!! nie spodziewalam sie tego po nim heheheh bo caly czas mowi ze nie chce juz 3-go dziecka ![]() Gosiu wielki ![]() ![]() ![]() dziewczyny tak sie zastanawiam... czy majac wkaldke mozna cwiczyc? chodzi mi o aerobik, step, jazda na rowerze, bieganie... nie ma to zadnego wplywu na wkladke? nawet na poczatku? |
![]() ![]() |
![]() |
#2134 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
![]() ![]() zastanawiam się nad spiralą Silverlily, Goldlily albo Multiload. czy któraś z was je stosuje??nie wszystkie naraz oczywiście ![]() ![]() piszcie co macie ![]()
![]() |
#2135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przy spirali plamienia moga sie regulowac i pol roku. okresy mam regularne i srednie +/- 7 dni w tym pierwsze 2 takie plamienie pozniej sie rozkreca i 2 ostatnie tez plamienie. gdybym musiala wytrzymalabym caly dzien na 1 podpasce wiec raczej nie sa obfite. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2136 |
Raczkowanie
|
A ja chciałam się z Wami podzielić kolejnym etapem mojej przygody z Mireną. Byłam na pierwszej kontroli. Mirena siedzi tam, gdzie powinna, usg jest ok
![]() Pani doktor, u której byłam, to naprawdę duża klasa! Badanie kontrolne wraz z usg za free, bo po założeniu u niej spirali jest ono zawsze za free ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2137 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkie - podzielę się z Wami moimi odczuciami co do spirali
![]() Naprawdę polecam ![]() Założyłam spiralę miedzianą dwa lata temu po urodzeniu córeczki zaraz po połogu (mam jeszcze 2 synków więc same rozumiecie ![]() ![]() Jeszcze rok i znów zakładam następną bez wachania - koszt nie był wysoki jak na 3 lata zabezpieczenia bo ok.300zł. + założenie 100zł. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2138 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ratujcie!!!!
Dopadły mnie jakieś swędzenia sromu i wejścia do pochwy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2139 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zacznij podmywać się rumiankiem, kup płyn do higieny intymnej z kwasem mlekowym - globułek żadnych dobrych nie znam - miałam kiedyś propolisowe ale nic nie dały.
![]() ![]() |
![]() |
#2140 |
Raczkowanie
|
witajcie! Mam 28 lat. Jestem szczęśliwą mamą dwumiesięcznej córci. Aby wrócić do roli szczęśliwej żonki podreptałam po porodzie do ginekologa, który polecił i założył mi dwa tygodnie temu tę miedziną wkładkę(nie wiem czy mogę podać ten link ale nie słyszałam o kimś kto zna to nowe ustrojstwo): http://www.amed.net.pl/index.php?opt...156&Itemid=198
Czy ktoś nosi tę wkładkę? To ponoć nowość wśód miedzianek. Zakładanie nie było bardzo bolesne, teraz miewam rdzawe upławy ale takie plamienia to chyba norma. Mam parę pytań: karmię piersią, nie mam jeszcze miesiączki i nie wiem kiedy ją dostanę, skąd mam wiedzieć, że nie jestem w ciąży? Czy mając wkładkę mogę ćwiczyć brzuszki i robić ćwiczenia mocno obciążające mięśnie brzucha? Bardzo proszę o odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
#2141 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Witaj Mała Mi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2142 |
Zakorzenienie
|
Ale fajna ta wkladka
![]() co do ciazy to skoro sie zabezpieczasz to nie zawracalabym sobie glowy ciażą. mozna cwiczyc brzuch w zasadzie od razu po zalozeniu jednak ja poczekalabym do pierwszej kontroli usg z ciezkimi cwiczeniami. |
![]() ![]() |
![]() |
#2143 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, w niedziele, dostałam okres
![]() ![]() Mąż ma schize, ![]() ![]() ![]()
#2144 |
Rozeznanie
|
o jaaa....
poczytalam, poogladalam i tez taka bym chciala ![]() Mamcia ile kosztowalo to cudo? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2145 |
Raczkowanie
|
Za wkładkę i założenie zapłaciłam 400zł, mój gin miał ją już w gabinecie. Fajne jest to, że zakłada się ją na 10 lat a nie wykazuje oznak zużycia nawet przez 20. To się chyba opłaca patrząc na to, że pigułki dla karmiących kosztują 40zł to wkładka zwróci się po 10 miesiącach a można ją mieć przez 10 lat. Lekarz mierzył głębokość macicy i do tych danych dobrał rozmiar.
To moja pierwsza wkładka, miałam wiele wątpliwości ale nie chcę mieć drugiego dziecka jeszcze przez jakieś 6 lat, a lekarz bardzo mi tę wkładkę polecał. To nowość, jest elastyczna i giętka(obmacałam przez opakowanie) dostosowuje się do kształtu macicy nawet wtedy gdy ona się kurczy. Na zewnątrz ma elastyczną sprężynkę ze stali a w środku jest drucik miedziany, ponoć to zmniejsza efekty uboczne, no i nic nie wystaje na zewnątrz. Tyle wiem...ciekawe co będzie dalej ![]() I jeszcze jedno...czy takie rdzawe upławyi śluz to norma po założeniu? Niedużo tego ale jest... Edytowane przez mamcia81 Czas edycji: 2009-04-15 o 10:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#2146 |
Rozeznanie
|
no mi tak wlasnie gietkosc przy ewentualnych skurczach sie spodobala
![]() bo dosyc duzo sie ruszam i mysle ze ta bylaby strzalem w 10-tke ![]() wyslalam tez do nich zapytanie o cene... zobaczymy a gina sie spytam na nastepnej wizycie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2147 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczynki.
Pani w aptece zlitowała się nade mną i sprzedała mi clotrimazol w globulkach i jest już dużo lepiej....na szczęście... ![]() mamcia81 Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy Za wkładkę i założenie zapłaciłam 400zł, mój gin miał ją już w gabinecie. Fajne jest to, że zakłada się ją na 10 lat a nie wykazuje oznak zużycia nawet przez 20. Kurczę rewelacja...ja tyle płaciłam za wkładkę na 5 lat.... ![]() Mamcia ja też na początku tak lekko plamiłam a szczególnie po seksie ale ustało z biegiem czasu. Muszę przyznać że pierwszy raz widzę takie cudeńko i jestem ciekawa jak się spisze ale zapowiada się rewelacyjnie a szczególnie jej kształt i ułożenie w macicy. Ciekawa jestem czy moja gin o niej coś słyszała...aż się zapytam jak będę na kontroli... |
![]() ![]() |
![]() |
#2148 |
Zakorzenienie
|
Jestem po kontroli,wkladka siedzi idealnie ,lekarz kazl przyjsc na wymiane po ok 4,5 roku po zalozeniu ,wczesniej nie wymienia.
Mowil mi ,ze jego żona tylko miala wkladki ,pigulki jej nie sluzyly a pierwsze wkladki kupowal w peweksie ![]() Troche żaluje ,ze tak malo kobiet sie decyduje na wkladki ,niestety wynika to z niewiedzy i uprzedzen typu :"wczesnoporonne" |
![]() ![]() |
![]() |
#2149 |
Rozeznanie
|
Paula baaaardzo sie ciesze...
![]() ja wstyd sie przyznac do niedawna bylam jedna z tych co uwazali ze spirala jest srodkiem wczesnoporonnym lub z wizjami dziecka ze spirala wrosnieta w glowke ![]() ale juz zmienilam zdanie ![]() i wrecz doczekac sie nie moge ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2150 |
Raczkowanie
|
witam. nikt nie napisał o Silverlily, Goldlily czy Multiload, więc proszę piszcie co macie i jak się sprawdza??czas płynie, maj tuż, tuż a ja ciągle niezdecydowana
![]() a o tej, co stronka podana to już czytałam i muszę przyznać, że kusi...tylko jak dla mnie 400zł na dwa lata (albo może mniej??) to dużo trochę.zdecyduję się na taką jak już baby nie będę miała w planach ![]()
![]() |
#2151 |
Rozeznanie
|
mimee ale ta wkladka jest na 10 a nie na 2 lata
![]() co do tych spirali co wymienilas to umiem powiedziec tylko tyle ze ta multiload to mi moj dzin zdecydowanie odradzil... (chyba nawet juz o tym pisalam) ze nie trzyma sie ona tak dobrze jak te T i w ogole czesciej sie przesuwa... no ale czytalam tez zupelnie inne opinie wiec... raczej nie pomoge... ale tak jak ja bylam na nia zdecydowana, tak teraz juz o niej nawet nie mysle... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2152 |
Zakorzenienie
|
Moj tez dzisiaj mowil ze Multiload nie poleca bo ona "wciska" sie w sciany macicy co moze powodowac bolesne okresy i bolesne wyjmowanie.
jego ulubiona jest cooper t i nova t bo one maja ksztalt T i ramionaopieraja sie o wejscie do jajowodow ,przez co ladnie "wisi" w macicy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2153 |
Rozeznanie
|
hihihi Paula a czy my nie mamy tega samego gina przypadkiem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2154 |
Raczkowanie
|
Ojoj
![]() ![]() Po dwóch tygodniach ja już swojej nie czuję zupełnie. Myślałam, że zakładanie będzie bolało, a bardziej bolało znieczulenie zaaplikowane mi przez gina. Przygotowuję się psychicznie na ten straszny ból a lekarz mówi, że mogę już zchodzić z fotela. Trwało to może 30 sekund. Potem szybkie usg i papa do zobaczenia za miesiąc. Tyle było tego krzyku ![]() Moja przyjaciółka nosi wkładki id 25 lat, nigdy nic jej nie było, jest bardzo zadowolona, to ona mi poleciła tę metodę po porodzie, a lekarz powiedział, że wkładki wybierają dojrzałe kobiety i psychicznie i fizycznie, bo młode kobiety myślą tylko o najbliższym czasie a nie o tym, że gdy juz nie bedą chciały mieć więcej dzieci to co, maja brać pigułki przez następne 30 lat? |
![]() ![]() |
![]() |
#2155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja moją mirenę mam już prawie trzy lata.szkoda,że czas tak szybko leci i jest już z górki,bo uwielbiam ją. okres mam co trzy miesiące i to tylko dwu,trzy dniowe plamienia.nic mnie nie boli,a jaki komfort. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2156 |
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedzi
![]() napisałam, że na 2 lata albo mniej, bo planuję dziecko w tym czasie, więc muszę to wtedy wyciągnąć ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2157 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam przy okazji do Ciebie pytanie: czy nie miałaś problemów z jakimś pęcherzykiem co to się tworzy na jajniku w trakcie cyklu i który, jeśli się nie wchłonie, to może coś tam pokomplikować... Moja gin o czyms takim wspomniała, ale nie pamiętam szczegółów. W każdym razie mam się zjawić na kontroli za 3 miesiące, żeby właśnie kwestię tego pęcherzyka sprawdzić... ![]() Poza tym dwie sprawy mnie zastanawiają: po pierwsze, popsuła mi się cera od momentu założenia Mireny. No i nie wiem czy to kwestia raczej odstawienia tabsów (czyli, że organizm dochodzi do siebie po sztucznych hormonach), czy Mirena może mieć takie działanie uboczne... To by było nieklawo... Po drugie... jak kwestia libido? Bo u mnie wstrząsającej zmiany nie widzę, ale może to jeszcze za wcześnie po odstawieniu tabsów. Czy Mirena może jakoś znacząco wpłynąć na tę kwestię? Na plus lub na minus? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2158 |
Rozeznanie
|
wg mnie przy mirenie z libido moze nie byc takie super szybkiej zmiany bo jakby nie bylo hormony nadal aplikujesz do organizmu...
co do tego pecherzyka... to chyba chodzi o zespol pco... ale pierwsze slysze aby spirala powodowala problemy z pecherzykami... no nei wiem.... ale moze niedoedukowana jeszcze jestem... ![]() Edytowane przez Agee79 Czas edycji: 2009-04-16 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie iwme jak szybko po odstawieniu pigulek zalozylas mirene ,ja odstawilam tabsy i libido z dnia na dzien wrocilo do normy a nawet ze zdwojona siłą, po ostawieniu moga si eppojaiwc problemy z cera szczegolnie jesli przed branie pigulek tez cos sie dzialo z cera. mysle ,ze zwyczajnie nalezy poczekac kilka miesiecy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2160 |
Raczkowanie
|
Kilka zdań ode mnie dotyczące i libido i cery.
Spiralę założyłam bezpośrednio po odstawieniu tabsów ( odstawienie-miesiączka-założenie spirali). Przez pierwsze 1,5 miesiąca rzeczywiście mój organizm przeszedł burzę bo i włosy, skóra i paznokcie się pogorszyły a szczególnie cera. nigdy nie miałam jakiś wyprysków a tu proszę.... ![]() Co do libido...była poprawa ale nie aż taka wielka...też potrzebowałam czasu. Teraz dopiero mogę powiedzieć że naprawdę mam ochotę na sex ![]() nie wiem jak mirena może wpływać na organizm ale moja gin właśnie przez hormony mi ją odradziła....bynajmniej na razie póki nie skończę 40 a to jeszcze 11 lat przede mną. ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- a i jeszcze zapomniałam dopisać, że co do libido to dużą rolę odgrywa nasze nastawienie psychiczne ( mózg ludzki jest zaskakujący )! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.