Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-10, 14:52   #2491
Kathi75
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Witam
Chciala bym do was dolaczyc poniewaz dzis zostane posiadaczka spirali miedzianej a raczej zawieszki miedzianej , niestety nie znalazlam odpowiednika w jezyku polskim ale to jest cos takiego
http://www.pett-jandi.de/medizinisch...kette_gynefix/

jest to tez spirala
Poczatkowo bylam zdecydowana na hormonalna ale jak przeczesalam internet to sie z niej szybko wyleczylam
Dzis mam motyle w brzuchu , ciekawa jestem co na to moj gin bo jest pewny ze wezme hormonalna

Zycze wszystkim posiadaczkom spiralek samych przyjemnosci w posiadaniu ich

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 08:48   #2492
steysi
Raczkowanie

Kathi75 - A gdzie kupiłaś/dostałaś i gdzie zakładałaś Gyne-Fix,tą spiralkę z nitką i kulkami?Bo w Polsce jej nie ma,nie mogłam znaleźć nigdzie w necie,w aptekach.Jaka cena spirali?Nie każdy lekarz umiałby to założyc w ogóle lub dobrze założyć,bo to kształt nietypowy i nie zakłada się tego u nas.Chyba,że ktoś sobie to kupi za granica lub sprowadzi.Moge się mylić,ale ja tego niegdzie nie znalazłam do kupna.
steysi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 21:09   #2493
Zapach deszczu
Zadomowienie

Dziekuje za odpowiedzi odnośnie ceny, nie wiedziałam, że mozna płacić w ratach, cenna informacja
Roczny koszt zakupu moich tabletek hormonalnych to 600 zł z groszami dlatego w najblizszej przyszlosci pomysle o spirali.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-12, 21:23   #2494
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77
Talking Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Helllowww Spiraleczki

Jestem po kontroli.....moje maleństwo leży jak ulał
Wszystko gra...za pół roku do kontroli

A tym czasemmm
Pozdrawiam Kochane.......jestem bardzo zadowolona
joannab77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-13, 06:36   #2495
Kathi75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez steysi Pokaż wiadomość
Kathi75 - A gdzie kupiłaś/dostałaś i gdzie zakładałaś Gyne-Fix,tą spiralkę z nitką i kulkami?Bo w Polsce jej nie ma,nie mogłam znaleźć nigdzie w necie,w aptekach.Jaka cena spirali?Nie każdy lekarz umiałby to założyc w ogóle lub dobrze założyć,bo to kształt nietypowy i nie zakłada się tego u nas.Chyba,że ktoś sobie to kupi za granica lub sprowadzi.Moge się mylić,ale ja tego niegdzie nie znalazłam do kupna.
Ja mieszkam w Austrii i tutaj sa te spiralki ogolno dostepne , sa skuteczniejsze niz te miedzianki standardowe a podwiesze die je podszywajac do dny macicy co nic a nic nie boli
Zabieg trwal moze 5 min lacznie USG nie bolaloa tego sie balam
Na razie plamie ale to niby normalne w koncu "skaleczyl " mnie
Koszt tutaj zalozenia lacznie z kupnem i USG prywatnie wychodzi 400euro . Spiralka ta jest na 5 lat
Dla porownania dwuletnia zwykla spirala u nas kosztuje 200 euro 5 letnia zwylka 350€ a hormonalna 430€ wszysto z zalozeniem
Niestety nie wiem ile spirala kosztuje w aptece

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Stary 2009-08-14, 16:20   #2496
vivaxyz
Raczkowanie

Hej dziewczyneczki

Dokładnie tydzień temu załozyłam sobie miedzianke (parę lat temu juz taka miałam i byłam bardzo zadowolona ) , ale teraz wciąz dziwnie boli mnie dół brzuch -to takie ciągnięcie w dół, czasami boli jeszcze mocniej gdy np. szybko wstaję z fotela. To normalne? juz nie pamietam jak to było za pierwszym razem. Mija juz 7 dni, a podbrzusze mam jakos tak dziwnie twarde (może to ma też związek z tym ,że równocześnie odstawiłam pigułki,które brałam parę lat) sama nie wiem. Po założeniu miałam robione USG i wszystko niby ok. Czy Wy też tak na początku miałyście?
vivaxyz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-15, 09:11   #2497
gosiaborkowska
Raczkowanie

Ja miałam tak przy pierwszej, która mi defacto przesunęła, i musiałam ja wyjąć po 3 m-cach.
Teraz mam juz m-c druga i nic nie czuje, totalnie nic, na drugi dzien po załozeniu wstałam i byłam zaskoczona ze moze nie bolec.
A co najdziwniejsze, 2 m-c nie czułam jajeczkowania .
Jest super.

Radze wizyte u lekarza. Nie ma nic lepszego jak pewnośc ze jest OK.
Powodzenia

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-17, 08:20   #2498
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77

Cytat:
Napisane przez vivaxyz Pokaż wiadomość
Hej dziewczyneczki

Dokładnie tydzień temu załozyłam sobie miedzianke (parę lat temu juz taka miałam i byłam bardzo zadowolona ) , ale teraz wciąz dziwnie boli mnie dół brzuch -to takie ciągnięcie w dół, czasami boli jeszcze mocniej gdy np. szybko wstaję z fotela. To normalne? juz nie pamietam jak to było za pierwszym razem. Mija juz 7 dni, a podbrzusze mam jakos tak dziwnie twarde (może to ma też związek z tym ,że równocześnie odstawiłam pigułki,które brałam parę lat) sama nie wiem. Po założeniu miałam robione USG i wszystko niby ok. Czy Wy też tak na początku miałyście?

Pawda! lepiej skonsultować z lekarzem. Miałam zakładaną i odrazu nic nie bolało. A co dopiero tydzień od założenia.

Mnie to dziwi, że nie trzeba nic liczyć dni i niczym sie nie stresować. Czasem to zastanawiam się czy działa....jeszc ze to do mnie nie dociera
joannab77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-18, 08:22   #2499
KarmaPema
Raczkowanie

GG do KarmaPema

Mój kochany Gin powiedział żebym za każdym razem kiedy coś jest wg mnie nie tak- skonsultowała się z nim.
Ja jestem po 3 @ od założenia- mam zwykła miedziankę i jest naprawdę wszystko w najlepszym porządku.
Po założeniu czułam tu i tam że ciągnie ale lekarz mnie o tym uprzedził- gdyby tego nie powiedział poleciałabym od razu bo ja lekko panikuje i nie chce narazie dzidziusia
Nawet sobie nie wyobrażacie jak się dzisiaj pukam w głowę że tak długo zwlekałam z założeniem spiralki- ale już ją mam
pozdrawiam
KarmaPema jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 07:15   #2500
vivaxyz
Raczkowanie

Hej dziewczyny
Juz mi ulzyło byłam na wizycie u gin.(miałam zgłosić się po miesiącu od założenia,ale pobiegłam szybciej przez ten okropny ból), okazało się ,że wszystko jest ok! a i ból minął. Teraz jestem spokojna i zadowolona bo zakładając spiralkę odstawiłam jednocześnie pigułki,które przyjmowałam 8 lat, niezłe spustoszenie zrobiły w moim org.
vivaxyz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 09:30   #2501
amarzena
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez KarmaPema Pokaż wiadomość
Mój kochany Gin powiedział żebym za każdym razem kiedy coś jest wg mnie nie tak- skonsultowała się z nim.
Ja jestem po 3 @ od założenia- mam zwykła miedziankę i jest naprawdę wszystko w najlepszym porządku.
Po założeniu czułam tu i tam że ciągnie ale lekarz mnie o tym uprzedził- gdyby tego nie powiedział poleciałabym od razu bo ja lekko panikuje i nie chce narazie dzidziusia
Nawet sobie nie wyobrażacie jak się dzisiaj pukam w głowę że tak długo zwlekałam z założeniem spiralki- ale już ją mam
pozdrawiam
Witam, zastanawiam się nad założeniem, w środę idę do gin, ale pierwszy raz do tej, bo moja przyjmuje tylko prywatnie, więc się zastanawiam czy będę dalej do niej chodziła, czy zmienię na inną, może powiesz gdzie chodzisz i ile zapłaciłaś? Też jestem z Gdańska.
Pozdrawiam

Edytowane przez amarzena
Czas edycji: 2009-08-24 o 10:08
amarzena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 09:53   #2502
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79

Cytat:
pozdrawiam
to identycznie jak u mnie
przez 1-wszy miesiac odczuwalam jakies klucia ale wiedzialam ze jest to adaptacja! i najwazniejsze to aby obserwowac wlasne cialo... jak sie dzieje cos nie tak, jakies bole ktorych wczesniej nie bylo, jakies plamienia to jak najszybciej skontaktowac sie z ginem

ja teraz czakam na @ i zaraz po niej ide na kotrole i tak sie ciesze bo te pierwsze 3 m-ce (najgorsze) za mna i nic zlego sie nie dzieje

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 01:36   #2503
zuni
Rozeznanie

GG do zuni Send a message via Skype™ to zuni

A jeśli ktoś jest uczulony na metale sztuczne to może nosić spirale??
Czy sa spirale bez hormonow dla młodych kobiet??
zuni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 07:43   #2504
Agee79
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zuni Pokaż wiadomość
A jeśli ktoś jest uczulony na metale sztuczne to może nosić spirale??
Czy sa spirale bez hormonow dla młodych kobiet??
oczywiscie ze tak sa np z powloka zlota lub srebna
i tylko jedna na rynku jest spirala z hormonami...
poszperaj troche na necie a wszystkiego sie dowiesz

Stary 2009-08-25, 08:36   #2505
gosiaborkowska
Raczkowanie

Ja jestem uczulona na metale, i na miedź tez, tzn. żadnych pasków, guzików,kolczyków itp. ale spiralka siedzi sobie spokojnie i bynajmniej narazie nie przeszkadza. Mozliwe ze alergia do uaktywnienia sie potrzebuje jeszcze czegos i tlenu, a w środku tlenu to chyba za duzo nie ma .

Konsultowałam z lekarzem (nie jednym) swoja alergię a spiralke, zaden nie widział problemu

Jestem w trakcie 2@ luzik, zero bólu, zero czegokolwiek.

Ależ ja jestem szczęsliwa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-18, 18:54   #2506
stokrotka28
Raczkowanie

Hej dziewczyny a tu co taka cisza.....
Gosiu i jak z tą spiralką....wszystko o.k? Z tego co pamiętam poprzednią musiałaś usunąć po 3 miesiącach a nową masz właśnie 3 miesiące i mam nadzieję, że ta się sprawuje....
U mnie na razie o.k. Bardzo się cieszę i żyję pełnią życia
Pozdrawiam was serdecznie.
Stary 2009-09-18, 19:07   #2507
Agee79
Rozeznanie

ha! a ja juz myslalam ze mi po prostu powiadomienia nie przychodza

ja tez ze swoja przyjaciolka jestem juz 3 miesiace i nawet teraz we wtorek mialam kotrolne usg jak sie ona tam ma no i wyszlo ze ma sie suuuper
ja tez sie czuje super a w sumie to sie nie czuje tzn jej nie czuje
@ sie ladnie wyregulowal i wyglada to tak ze mam 2 dni plamien, 2 dni krwawien i 2 dni plamien a plamienia to takie ze nawet wkladki nie musze miec no i sa ta @ w sumie bezbolesne a tak sie balam... glupia ja

buziaczki!

Stary 2009-09-19, 07:37   #2508
Kathi75
Zakorzenienie

Hej dziweczki
Ja juz po mojej pierwszej @ z miedzianka i nie bala ona bolesniejsza , obfitsza czy w dniach dluzsza
Trwala 3 dni i prawie mi nie przeszkadzala dokladnie jak przed ciaza wiec powod do radosci

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Stary 2009-09-19, 23:44   #2509
KarmaPema
Raczkowanie

GG do KarmaPema

Cytat:
Napisane przez amarzena Pokaż wiadomość
Witam, zastanawiam się nad założeniem, w środę idę do gin, ale pierwszy raz do tej, bo moja przyjmuje tylko prywatnie, więc się zastanawiam czy będę dalej do niej chodziła, czy zmienię na inną, może powiesz gdzie chodzisz i ile zapłaciłaś? Też jestem z Gdańska.
Pozdrawiam
Witaj!
Byłam u dr H. Raszczyka. Polecam go całym sercem!!! Wspaniały lekarz a przy tym po prostu człowiek- odpowie Ci na każde pytanie, rozwieje Twoje ewentualne wątpliwości.
Pozdrawiam
Stary 2009-09-21, 08:07   #2510
Agee79
Rozeznanie

dziewczyny czy ktoras z Was moze polecic jakiegos gina w kolobrzegu albo okolicach i najlepiej aby zakladal spiralke na kase?

Stary 2009-09-21, 08:40   #2511
amarzena
Przyczajenie

Cytat:
Witaj!
Byłam u dr H. Raszczyka. Polecam go całym sercem!!! Wspaniały lekarz a przy tym po prostu człowiek- odpowie Ci na każde pytanie, rozwieje Twoje ewentualne wątpliwości.
Pozdrawiam
Witaj,
chodzisz do niego prywatnie czy na książeczkę? Jak możesz daj mi namiary. Płaciłaś z tego wyczytałam 300 zł ale ze wszystkim, czy za samo założenie?

Pozdrawiam
Stary 2009-09-21, 11:06   #2512
kasia19987
Raczkowanie

Witam. Przeczytalam znaczna wiekszosc watku, zastanawiam sie nad wkłądka miedziana bo hormony jakos zle na mnie dzialaja. Mam jednak pewne watpliwosci czy moj partner bedzie czul te nitki? Nie planuje juz dzieci bynajmniej nie teraz. Mam juz synka (5 latek) Jeszcze do niedawna chcialam miec corcie ale teraz wzielam sie za siebie schudlam czuje sie swietnie do pelni szczescia brakuje mi pewnej i wygodnej metody antyterrorystycznej Mysle ze ta bedzie dobra i tania a to tez jest dla mnie wazne. Jeszcze sie zastanowie znajde dobrego gina ktory mi doradzi czy to metoda dla mnie i dam znac co postanowilam. Pozdrawiam.
Zaczynamy--> 22.02.2010
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

kasia19987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 11:12   #2513
Agee79
Rozeznanie

ja mam dlugie dosyc nitki ale moj M ich nie wyczuwa - mysle ze im dluzsze tym lepiej bo wtedy ladnie sie owijaja a jak sa krotkie to stercza i kloja
to tak jak z wlosami dlugie opadaja a krotkie stercza jak jezyk hehehehe

Stary 2009-09-21, 11:36   #2514
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agee79 Pokaż wiadomość
ja mam dlugie dosyc nitki ale moj M ich nie wyczuwa - mysle ze im dluzsze tym lepiej bo wtedy ladnie sie owijaja a jak sa krotkie to stercza i kloja
to tak jak z wlosami dlugie opadaja a krotkie stercza jak jezyk hehehehe
Ale przeciez te nitki nie sa elastyczne jak np. nici krawieckie wiec jak beda długie to partner moze je odczuwać.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-21, 11:42   #2515
Agee79
Rozeznanie

no nie sa jak krawieckie ale moje maja ok 2-3cm i sie pieknie wokol szyjki obwijaja

Stary 2009-09-22, 11:52   #2516
KarmaPema
Raczkowanie

GG do KarmaPema

Cytat:
Napisane przez amarzena Pokaż wiadomość
Witaj,
chodzisz do niego prywatnie czy na książeczkę? Jak możesz daj mi namiary. Płaciłaś z tego wyczytałam 300 zł ale ze wszystkim, czy za samo założenie?

Pozdrawiam
300 zł to koszt wizyty z założeniem i kolejnej kontrolnej ( taki pakiet) w tym dodatkowo przed po i na kontroli masz usg dopochwowe
tel 694478632 jeżeli będziesz dzwonila a on nie odbiera, nie przejmuj się on sam oddzwania! Powiedź mu że dostałaś numer od jego pacjentki Eli Kawalec i KONIECZNIE go ode mnie pozdrów!
Powodzenia i daj znak jak poszło
Pozdrawiam
Stary 2009-09-22, 12:07   #2517
gosiaborkowska
Raczkowanie

Hej dziewczyny

U "nas" wszystko OK.

Teraz zaganiana jestem, praca, praca, praca jestem tak zarobiona, ze nie mam czasu na nic, i niestety ochota mi na seks uciekła, chyba z tego zmęczenia.

Ale radośc z posiadania "przyjaciółki" jest, zero stresu ostatnio złapałam sie na tym, ze od 2 m-cy nie zanotowałam w notesie kiedy był okres, po prostu pilnowanie okresu juz mi nie w głowie.
Okres przychodzi, jest i odchodzi

Kontrola za 3 m-ce.
Stary 2009-09-22, 12:27   #2518
amarzena
Przyczajenie

Cytat:
300 zł to koszt wizyty z założeniem i kolejnej kontrolnej ( taki pakiet) w tym dodatkowo przed po i na kontroli masz usg dopochwowe
tel 694478632 jeżeli będziesz dzwonila a on nie odbiera, nie przejmuj się on sam oddzwania! Powiedź mu że dostałaś numer od jego pacjentki Eli Kawalec i KONIECZNIE go ode mnie pozdrów!
Powodzenia i daj znak jak poszło
Pozdrawiam

Dzięki wielkie,
Ale chcę się upewnić, czyli spiralę sama kupiłaś? Ile kosztowała?
na pewno to zrobię, tylko teraz z kasą krucho, ale jak coś wpadnie to na pewno pójdę i pozdrowię.

Edytowane przez amarzena
Czas edycji: 2009-09-22 o 12:30
Stary 2009-09-23, 14:07   #2519
KarmaPema
Raczkowanie

GG do KarmaPema

To jest już ze spiralką w cenie. Ten lekarz ma w gabinecie spory wybór ale patrzy na budowę pacjentki i oczywiscie jej zasoby finansowe. Ja nie ukrywałam ze nie stac mnie na drogą spiralkę.
Powodzenia
Stary 2009-10-06, 14:46   #2520
monisiaaaa87
Raczkowanie

witam,
chciałam zapytac czy któraś z was ma wkładke Gyne Fix?? ile ona kosztuje i czy jesteście z niej zadowolone??
pozdrawiam
monisiaaaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości