Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-06, 15:23   #2521
paula78
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez monisiaaaa87 Pokaż wiadomość
witam,
chciałam zapytac czy któraś z was ma wkładke Gyne Fix?? ile ona kosztuje i czy jesteście z niej zadowolone??
pozdrawiam
Czy chociaz przeszukałaś ten wątek ?
byc moze znajdziesz odp.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 20:10   #2522
mousefish
BAN stały

Witajcie
Mam takie pytanko - czy któraś ma założoną wkładkę GyneFix ???
Ja mam implant antykoncepcyjny i wyglądam jak słoń - 35kg po porodzie, zaraz później implant i waga nie zjeżdża w dół... mimo wcinania samych w sumie warzyw i ryb... no i ruchu rzecz jasna... może nie żaden aerobik, czy siłownia, ale nieustanny ruch przy niemowlęciu, które właśnie zaczyna próbować chodzić - mniej ruchu miałam przed ciążą - a wskaźnik BMI 25, teraz BMI 34 !!!
Wyjmuję ten przeklęty implant jeszcze w tym miesiącu!
Aczkolwiek dla kobiet przyjmujących minipigułki i nietyjących po nich - polecam bo jest super. To na mnie tak zadziałał... niestety...
Zamierzam zainstalować sobie niehormonalną wkładkę - GyneFix Mark2, według opinii angielek - super sprawa, a działanie antykoncepcyjne ma jak pigułki dwuskładnikowe. Jest przyczepiana do górnej ścianki macicy - dlatego nie ma prawa przesuwać się jak w przypadku spiral T ramiennych, których w życiu bym sobie nie zaaplikowała.
Czytałam kilka początkowych postów na tym wątku, i dziwi mnie niewiedza osób stosujących spiralki...
Spotkałam się z pytaniami czy spiralka może doprowadzić do niepłodności... i jedna z odpowiedzi mnie troszkę zdziwiła - a jej sens brzmiał jakoś tak - że wszystkie metody antykoncepcji mogą powodować bezpłodność... hmmm... ale nikt nie wspomniał że to może przez budowę właśnie - spiralka jest taka niebezpieczna... Źle wprowadzona może przebić ściankę macicy. Do tego każda macica jest inna, zmienia się jej wielkość w trakcie cyklu - a spiralka niestety pozostaje taka sama. Dlatego właśnie te obfite krwawienia czasami. Obkurczona macica próbuje się pozbyć tego co jej przeszkadza, to tak jak by mieć piasek w oku... Spiralki T ramienne to dla mnie narzędzie tortur dla bezbronnej macicy - choć czasami niektórym macicom się udaje i wydalają spiralkę Dlatego ja decyduję się na GyneFix, jest tak skonstruowana, że bez względu na cykl - nie przeszkadza macicy w jej naturalnym bycie.
Życzę wszystkim mieszkającym w PL żeby w końcu GyneFix weszła na polski rynek, a dziewczynom które mają spiralki T ramienne radzę żeby od razu zdecydowały się na zmianę. Niektóre może pomyślą - no tak, ale mi nie przeszkadza, ja nic nie czuję... no i nie poczujesz, to odczuwa Twoja macica. Ciekawa tylko jestem czy ktoś z Was ma już GyneFix, i jak wyglądało "instalowanie" jej. Ciekawa jestem opinii polek, angielki trochę extremalne są

Aha - jak tylko ja będę po zabiegu - dam znać o wszelkich odczuciach Wizyta 16 października na rozmowę... na zabieg myślę, że wyznaczą ok 2 tygodnie po 16

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Jeszcze jedno - w UK wszelkie metody antykoncepcji są za darmo !!! Jeżeli któraś ma możliwość i dwutygodniowe wakacje w planach - może je spędzić w UK - i przy okazji zainstalować sobie coś co w PL nie rzadko kosztuje tyle, co właśnie takie wakacje...

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Tak będę sobie dopisywać co trochę he he...

Cofnęłam się parę stron, i mam jeszcze parę odpowiedzi.

Co do nitek na ten przykład - to fakt, że niektórym mężczyznom mogą przeszkadzać - nie trzeba ich skracać, ponieważ oprócz tego że się ułożą - to jeszcze ZMIĘKNĄ
Dziwi mnie też to, że kobitki mieszkające w UK wybrały T ramienne...
mimo iż mogłyście wybrać GyneFix - która nie ma ramion, nie powoduje obfitszych krwawień, miesiączki pozostają bez zmian, i nie są bardziej bolesne... Chyba że lekarz nie poinformował Was o takiej opcji - szczerze mówiąc - mnie właśnie NIE POINFORMOWAŁ!!! sama sobie wyszukałam informacje o niej A to dlatego może że żeby założyć ją lekarz musi być do tego przeszkolony, a nie każdy jest Trzeba popytać.
Dziewczyny - po co się męczycie z tymi krwawieniami, i jakimiś dziwnymi brunatnymi plamieniami? Toż to jakiś koszmar! Zaraz poszukam jakiegoś linku o tej spiralce...

Zaraz wracam

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ----------

Oto link jak wygląda wskaźnik Pearla:
http://images.google.pl/imgres?imgur...a%3DN%26um%3D1
mousefish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 20:53   #2523
paula78
Zakorzenienie

Oosbiscie wiem wszytsko co napisalas o spiralach i nie mam żadnyc bóli,nadmiernego krwawienia,plamien itp więc nie zamierzam zmieniac jaj na GF,lekrz polecil mi taką a nie inną wlasnie ze wgledu na ksztalt ktory się ładnie trzyma w macicach takich jak moja bo dobór to podstawa a nie wybieranie bo ta mi sie podoba.

nastepna jaka zaloze bedzie ze srebrem lub cos wtym stylu ktora ma moja kolezanka i nosi ja juz 10 rok.

koszt spirali to 100 zł więc bez przesady z tymi cenami a zalozenie jest refundowane.

jade do UK i ta za darmo zakladam spiralę ?w ramach czego ? biletu lotniczego ?

Warto ufac lekarzowi ,owszem poczytać i dyskutowac.

Stary 2009-10-06, 22:05   #2524
monisiaaaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Czy chociaz przeszukałaś ten wątek ?
byc moze znajdziesz odp.
szczerze mówiąc przejrzałam pare stron i nic nie znalazłam dlatego zamieściłam pytanie, i miałam nadzieje że albo mnie ktos odeśle do konkretnej strony lub udzieli informacji, ale w takim wypadku widze że musze wszytsko przeczytać

mousefish jak bedziesz juz po wizycie daj znać czekam z niecierpliwościa na twoje relacje

pozdrawiam
monisiaaaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-06, 22:26   #2525
mousefish
BAN stały

Do Paula.

Akurat Ty nie masz żadnych bóli, krwawień, itp...
Widzę że jesteś aktywna na tym wątku, więc wiesz że jesteś raczej z tych nielicznych, które nie mają objawów niepożądanych. A denerwujesz się dlaczego???
Dlatego, że napisałam o dużo lepszej, mniej inwazyjnej i skuteczniejszej spiralce niż tą którą musiałaś kupić???

A co do lekarzy i zaufania, to sorry, ale wydaje mi się że jesteś osobą z dużym poczuciem humoru.
Zanim przyjechałam do UK pracowałam przez prawie 5 lat w przyszpitalnej poradni specjalistycznej, i wierz mi - lekarz poleci Ci to za co mu akurat firma płaci. Przykro mi że sprowadziłam Twoje zaufanie do lekarza do poziomu ZERO

Odsetek lekarzy którzy tego nie praktykują jest taki jak pigułka antykoncepcyjna na skali Pearla.

Oczywiście już teraz znam Twoją linię obrony co do lekarza - że on taki nie jest, że jest jedyny i wyjątkowy. Ale jeżeli mówi Ci to osoba, która w tym siedziała i widziała jak się wszystko odbywa, to nie wiem jak jeszcze mogę Cię przekonać, że mój wcześniejszy post nie był atakiem...
Dopiero tym Cię trochę atakuję - a konkretniej odpieram Twój atak na mnie.

Tak naprawdę, to Ty musisz zdecydować jaką spiralkę chcesz. A jeżeli już - to po wcześniejszej konsultacji z alergologiem, który wykluczy alergie na metale zawarte w spiralach (miedź, srebro, złoto, platyna)
a nie będzie miał nic wspólnego z "odpowiednim doborem" spirali.
Ginekolog może dobrać jedynie rozmiar, i wykluczyć ewentualne choroby, które są przeciwwskazaniem do założenia spirali, no i oczywiście założyć i skontrolować od czasu do czasu.

Mam jednak nadzieję, że podpowiedziałam fajną ewentualność dla tych "kobitek" które zainteresowały się moim postem, a nie odczuły go jako atak.

Gdybym to ja miała taką informację podaną wcześniej - nigdy nie zdecydowałabym się za implant.
Myślałam nad spiralką, ale przerażały mnie jej skutki uboczne, aż znalazłam GyneFix, gdzie zalet jest więcej niż skutków ubocznych.

No i faktycznie - za bilet lotniczy nikt Ci nie założy spiralki. I choć służba zdrowia w UK pozostawia wieeeeleeeee do życzenia (oj bardzo wiele) to nie wymaga od nikogo numeru PESEL, numeru ubezpieczenia itp... Zresztą w Unii jesteśmy... i leczysz się tam gdzie masz ochotę... tu nie są polskie realia, tu każdy się leczy gdzie chce i jak chce.

No i szczepienia dla dzieci nie są obowiązkowe...

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Do Monisia:

Pewnie że dam znać
Stary 2009-10-07, 09:40   #2526
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
szczerze mówiąc przejrzałam pare stron i nic nie znalazłam dlatego zamieściłam pytanie, i miałam nadzieje że albo mnie ktos odeśle do konkretnej strony lub udzieli informacji, ale w takim wypadku widze że musze wszytsko przeczytać

mousefish jak bedziesz juz po wizycie daj znać czekam z niecierpliwościa na twoje relacje

pozdrawiam
kazdy watek mozesz przeszukac dzieki wyszukiwarce.

---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

Cytat:
Napisane przez mousefish Pokaż wiadomość
Do Paula.

Akurat Ty nie masz żadnych bóli, krwawień, itp...
Widzę że jesteś aktywna na tym wątku, więc wiesz że jesteś raczej z tych nielicznych, które nie mają objawów niepożądanych. A denerwujesz się dlaczego???
Dlatego, że napisałam o dużo lepszej, mniej inwazyjnej i skuteczniejszej spiralce niż tą którą musiałaś kupić???
Nie denerwuje sie wiec proszę nie pochlebiaj sobie ze mnie zdenerwowalas.
duze lepszej to subiektywne odczucie ,skuteczniejszej ?moja jest skuteczna .

Cytat:
A co do lekarzy i zaufania, to sorry, ale wydaje mi się że jesteś osobą z dużym poczuciem humoru.
Zanim przyjechałam do UK pracowałam przez prawie 5 lat w przyszpitalnej poradni specjalistycznej, i wierz mi - lekarz poleci Ci to za co mu akurat firma płaci. Przykro mi że sprowadziłam Twoje zaufanie do lekarza do poziomu ZERO
Przeczytalas moja historie i "walke o swoje ? gdybys to zrobila to wiedzialabys ze nie daje sobie niczego narzucic.

jesli nawet jest to spirala za którą lekarzowi sie placi to ma do tego watpliowsci biorac pod uwage jak niski % kobiet korzysta z spirali ,dwa koszty spirali to 100 zł ,ja ja kupowalam osobiscie i za nia placilam ,gdyby byla to spirala Mirena ktora kosztuje 800 zl to bym sie zastanowila .
trzy idac takim tokiem rozumowania nalezalaby nie realizowac recept bo lekarz polecil mi taki lek i pewnie dzieki temu pojedzie na wycieczkę .

I znowu sobie pochlebiasz z swoimi umiejetnosciami oświecania ludzi.

zaufanie do lekarza mam bo znam go od lat i troche sie znamy a jednoczesnie potrafie czytac i dowiedziec sie co i jak.

Cytat:
Oczywiście już teraz znam Twoją linię obrony co do lekarza - że on taki nie jest, że jest jedyny i wyjątkowy. Ale jeżeli mówi Ci to osoba, która w tym siedziała i widziała jak się wszystko odbywa, to nie wiem jak jeszcze mogę Cię przekonać, że mój wcześniejszy post nie był atakiem...
Dopiero tym Cię trochę atakuję - a konkretniej odpieram Twój atak na mnie.
nie mam zamiaru nikogo bronic bo opieka jak otoczyl mnie moj lekarz jest taka jaka jest i mnieona odpowiada i swoim postepowaniem ten lekarz broni sie sam.

jesli odebralas to jako atak to chyba jestes przewrazliwiona.

ja zwyczajnie nie lubie gdy kto wskakuje na watek i pod niebiosa wychwala jakis produkt to budzi moja nieufność ,nie lubie tez gdy ktos z zagranicy traktuje nasz podworko jak ciemnogród i probuje oswiecac i nauczac ,pouczas i na sile doradzać.

Cytat:
Tak naprawdę, to Ty musisz zdecydować jaką spiralkę chcesz. A jeżeli już - to po wcześniejszej konsultacji z alergologiem, który wykluczy alergie na metale zawarte w spiralach (miedź, srebro, złoto, platyna)
a nie będzie miał nic wspólnego z "odpowiednim doborem" spirali.
Ginekolog może dobrać jedynie rozmiar, i wykluczyć ewentualne choroby, które są przeciwwskazaniem do założenia spirali, no i oczywiście założyć i skontrolować od czasu do czasu.
zdecydowałam ze chce nie hormonalna a rodzaj dobiera lekarz ,wybieranie przez pacjenta to tak jakby kazdy z nas decydowal jaki lek chce przyjmowac.
nie mialam konsultacji z alergologiem.

zdecydowac co ja chce to moge w piekarni a nie w kwestii medycznej.

Cytat:
Gdybym to ja miała taką informację podaną wcześniej - nigdy nie zdecydowałabym się za implant.
Myślałam nad spiralką, ale przerażały mnie jej skutki uboczne, aż znalazłam GyneFix, gdzie zalet jest więcej niż skutków ubocznych.
i tym się roznimy ja przed zdecydowaniem na spirale poczytalam o innych metodach ty nie .

[/QUOTE]
No i faktycznie - za bilet lotniczy nikt Ci nie założy spiralki. I choć służba zdrowia w UK pozostawia wieeeeleeeee do życzenia (oj bardzo wiele) to nie wymaga od nikogo numeru PESEL, numeru ubezpieczenia itp... Zresztą w Unii jesteśmy... i leczysz się tam gdzie masz ochotę... tu nie są polskie realia, tu każdy się leczy gdzie chce i jak chce. [/QUOTE]

Leczyć a jechać aby zalozyc spirale to roznica prawda ?poza tym taka otwartosc na pacjenta i wyknywanie mu wszytskiego co wymyślil jest szczytem nieopdowiedzialnosci.

nie musze nigdzie jechać ,place podatki i lecze sie na nfz i ba mam lepszy dostep do lekarzy niz w UK.zreszta sluzba zdrowia Uk ma złą sławę i najwiekszy w europie odsetek mlodych matek co tez nie swiadczy dobrze.

[/QUOTE]
No i szczepienia dla dzieci nie są obowiązkowe...[COLOR="Silver"]

[/QUOTE]

i mam to traktowac na plus dla UK ?w dodatku nijak ma sie to do tematu.

Na prawde nigdzie nie mialm zamiaru cię atakować itp zwyczajnie jestem sceptyczna do wychwalania czegokolwiek a jednoczesnie krytykowaniu wszelkich innych w tym przypadku spirali i zarzucaniu ,ze lekarze nam cos wciskaja a potem jada sie opalać.

Trudno w medycynie porownywac lepsze-gorsze bo to subiektywne odczucie i inaczej moze na nas zadziałać.

Stary 2009-10-07, 10:14   #2527
monisiaaaa87
Raczkowanie

[QUOTE=paula78;14616024]kazdy watek mozesz przeszukac dzieki wyszukiwarce.

dzięki, wcześniej nie widziałam opcji wyszukiwarki
pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 16:21   #2528
ukrycior
Zakorzenienie

Wpadłam zameldować, że moja spiralka po 1.5 roku od założenia ma się koncertowo, bez żadnych skutków ubocznych. Krwawienia się unormowały, w tej chwili okresy trwają ok. 5 dni, w tym dwa są bardziej intensywne, ale przywykłam. Co więcej, krwawienia mam jak w zegarku co jakieś 31 dni, zwykle 15 danego miesiąca i to po 11 latach brania piguł non stop i poważnych zmianach hormonalnych. Okazało się, że jak to napisała Paula na jednym z wątków - jest to DLA MNIE metoda bez wad. I jestem pewna, że idąc za jakiś czas na wymianę spirali założę następną. Czasem zapominam, że ją mam. O ile na początku często zastanawiałam się: O kurcze, czy my się zabezpieczamy?! o tyle od jakiegoś czasu o tym nie myślę. Na ostatnim przeglądzie moja gin zaprosiła mnie za rok, o ile nic się nie będzie działo. Jestem więc jak najbardziej szczęśliwą posiadaczką tego wynalazku.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 18:47   #2529
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ukrycior Pokaż wiadomość
Wpadłam zameldować, że moja spiralka po 1.5 roku od założenia ma się koncertowo, bez żadnych skutków ubocznych. Krwawienia się unormowały, w tej chwili okresy trwają ok. 5 dni, w tym dwa są bardziej intensywne, ale przywykłam. Co więcej, krwawienia mam jak w zegarku co jakieś 31 dni, zwykle 15 danego miesiąca i to po 11 latach brania piguł non stop i poważnych zmianach hormonalnych. Okazało się, że jak to napisała Paula na jednym z wątków - jest to DLA MNIE metoda bez wad. I jestem pewna, że idąc za jakiś czas na wymianę spirali założę następną. Czasem zapominam, że ją mam. O ile na początku często zastanawiałam się: O kurcze, czy my się zabezpieczamy?! o tyle od jakiegoś czasu o tym nie myślę. Na ostatnim przeglądzie moja gin zaprosiła mnie za rok, o ile nic się nie będzie działo. Jestem więc jak najbardziej szczęśliwą posiadaczką tego wynalazku.
Ukryciorku ależ milo cie spotkać

Tez przydarzają mi się takie chwile zapomnienia o spiralce
ja najprawdopodobniej bede za po roku wymieniać na kolejną juz się boję

Stary 2009-10-07, 19:04   #2530
czarna_kawa80
Zakorzenienie

GG do czarna_kawa80

a u mnie 17 pazdziernika minie 2 lata odkad jestesmy razem z moja Nova ale dzis dopadla mnie mala panika, sprawdzilam na necie ze moja spirale mozna nosic 30 miesiecy (macica mi sie zmarszczyla jak sobie pomyslalam ze trzeba bedzie wymieniach) , bylam pewna ze lekarz mowil ze 5 lat ale po 4 wymienimy wiec wpadlam do domu jak burza i szukam ulotki szukam szukam i jest okazalo sie ze internet wcale swietnym zrodlem wiedzy nie jest (macica odetchneła ) i bedziemy wymieniac dopiero za 2 lata

https://wizaz.pl/Mikroreklama

jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną

czarna_kawa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-07, 20:00   #2531
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Ukryciorku ależ milo cie spotkać

Tez przydarzają mi się takie chwile zapomnienia o spiralce
ja najprawdopodobniej bede za po roku wymieniać na kolejną juz się boję
Ciebie też Paulo. Dobrych wizażowych znajomych się nie zapomina mimo długiej nieobecności.

Będę czekała na relacje z wymiany.
Cytat:
Napisane przez czarna_kawa80 Pokaż wiadomość
a u mnie 17 pazdziernika minie 2 lata odkad jestesmy razem z moja Nova ale dzis dopadla mnie mala panika, sprawdzilam na necie ze moja spirale mozna nosic 30 miesiecy (macica mi sie zmarszczyla jak sobie pomyslalam ze trzeba bedzie wymieniach) , bylam pewna ze lekarz mowil ze 5 lat ale po 4 wymienimy wiec wpadlam do domu jak burza i szukam ulotki szukam szukam i jest okazalo sie ze internet wcale swietnym zrodlem wiedzy nie jest (macica odetchneła ) i bedziemy wymieniac dopiero za 2 lata
Zajmuję się zawodowo zapewnianiem ludzi o czymś z gruntu przeciwnym niż pogrubione. Ale trzeba się w tym celu nastarać. Google niestety wymięka...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-07, 21:58   #2532
mousefish
BAN stały

Cytat:
jesli nawet jest to spirala za którą lekarzowi sie placi to ma do tego watpliowsci biorac pod uwage jak niski % kobiet korzysta z spirali ,dwa koszty spirali to 100 zł ,ja ja kupowalam osobiscie i za nia placilam ,gdyby byla to spirala Mirena ktora kosztuje 800 zl to bym sie zastanowila .
trzy idac takim tokiem rozumowania nalezalaby nie realizowac recept bo lekarz polecil mi taki lek i pewnie dzieki temu pojedzie na wycieczkę
No i tutaj błąd - nieważne ile co kosztuje, i nie ważne jaki odsetek pacjentek decyduje się na spiralę. Nawet jeżeli do gabinetu przyjdzie 300 pacjentek w miesiącu, i na te 300 - 5 z nich założy sobie spiralkę, a większość - czyli np 3 z nich założy sugerowaną przez lekarza ( wiadomo o co chodzi ) to właśnie wtedy dostanie umówioną sumkę, i tu nie chodzi o to, żeby nakłaniać każdą wchodzącą pacjentkę do gabinetu na spiralkę, chodzi o to, żeby namówić te które chcą założyć spiralkę - na tę konkretną. Co do ilości kobiet stosujących antykoncepcję ( pominąwszy wszelkie metody naturalne, oraz sterylizację) spiralka zajmuje trzecią pozycję, z czego na pierwszym miejscu jest prezerwatywa, a na drugim pigułka... więc nie wydaje mi się że jest niski. Ok 160ml kobiet ma założoną spiralkę - to ok 2,5% ludzi żyjących obecnie na świecie... dalej twierdzisz że niewielki odsetek kobiet korzysta ze spirali? Co do sumy - np 100zł jak twierdzisz - 160ml. kobiet razy 100 to daje 16 miliardów złotych... a liczba ta stale rośnie.
Cytat:
zdecydowałam ze chce nie hormonalna a rodzaj dobiera lekarz ,wybieranie przez pacjenta to tak jakby kazdy z nas decydowal jaki lek chce przyjmowac.
SPIRALA TO NIE LEK !!!, a jak już wspomniałam, lekarz dostosowuje wielkość spirali do macicy, a nie jej nazwę.

Cytat:
i tym się roznimy ja przed zdecydowaniem na spirale poczytalam o innych metodach ty nie
Masz rację, różnimy się, bo ja nie tylko czytałam o wszystkich metodach antykoncepcji i to nie na żadnych forach tematycznych, ale szukałam informacji u źródeł - typu raporty medyczne, we wszystkich krajach w których dana metoda jest stosowana. Poza tym różnimy się jeszcze w jednej kwestii - Ty zdecydowałaś się na spiralę, bo "poczytałaś" sobie o innych metodach... Ja tak się składa - WSZYSTKIE INNE METODY STOSOWAŁAM (oprócz sterylizacji oczywiście)
Jak uważasz??? Lepiej sobie "poczytać" czy wypróbować na sobie - i stwierdzić na którą organizm najlepiej zareaguje... ????????????????

Cytat:
Leczyć a jechać aby zalozyc spirale to roznica prawda ?poza tym taka otwartosc na pacjenta i wyknywanie mu wszytskiego co wymyślil jest szczytem nieopdowiedzialnosci
Nie jedna kobieta tak robi - przyjeżdża sobie na urlopik do UK a kontroluje się później w swoim kraju - i wierz mi - większość z tych kobiet to nie są panie z PL...

Cytat:
nie musze nigdzie jechać ,place podatki i lecze sie na nfz i ba mam lepszy dostep do lekarzy niz w UK.zreszta sluzba zdrowia Uk ma złą sławę i najwiekszy w europie odsetek mlodych matek co tez nie swiadczy dobrze
No właśnie - pomimo darmowej antykoncepcji odsetek ten jest duży... a wiesz dlaczego? Bo matki z dziećmi nie są zostawiane tu na pastwę losu, a państwo płaci na dziecko nie małe kwoty do 16 roku życia dziecka, i matce która je wychowuje - więc kobiety tutaj - nawet te z biedniejszych rodzin nie boją się mieć dzieci, i nie martwią się że nie będą miały im co do garnka włożyć. Sama jestem mamą 9 miesięcznej dzidzi, tygodniowo na utrzymanie dziecka i domu dostaję łącznie dokładnie 190 funtów. Spędzam z córką każdą godzinę, uczęszczam na spotkania grupowe z mamami i ich dziećmi w których uczestniczą położne. Moja córka ma mamę dla siebie, a nie mamę która musi harować żeby dziecko miało co zjeść - kosztem nie widzenia się z mamą większą część dnia.
Co Tobie oferuje ten CIEMNOGRÓD ??? (jak pięknie nazwałaś swój kraj) strzał w setkę rzec można
A co do tego, że bardzo młode kobiety mają tu dzieci - no cóż - taka kultura, i nikt nie ma im tego za złe. Poczytaj sobie o... np. pakistanach...

Masz rację że na każdą kobietę inaczej działają spirale.
Nie zachwalałabym tej o której pisałam, gdybym wcześniej nie sprawdziła wszelkich możliwych źródeł wiedzy na jej temat.
Jedynym moim celem było opisanie jej, i przedstawienie opcji idealnej tym, które nie mogą przyjmować hormonów, nie mogą mieć założonej standardowej spiralki - bo np. wcześniej nie miały dzieci. I nawet w tej jednej kwestii zawarte są wszystkie plusy wkładki GF - no prawie wszystkie O CZYMŚ ŚWIADCZY FAKT, ŻE MOGĄ JE STOSOWAĆ KOBIETY KTÓRE WCZEŚNIEJ NIE RODZIŁY !!!
Stary 2009-10-07, 22:02   #2533
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
No i tutaj błąd - nieważne ile co kosztuje, i nie ważne jaki odsetek pacjentek decyduje się na spiralę. Nawet jeżeli do gabinetu przyjdzie 300 pacjentek w miesiącu, i na te 300 - 5 z nich założy sobie spiralkę, a większość - czyli np 3 z nich założy sugerowaną przez lekarza ( wiadomo o co chodzi ) to właśnie wtedy dostanie umówioną sumkę, i tu nie chodzi o to, żeby nakłaniać każdą wchodzącą pacjentkę do gabinetu na spiralkę, chodzi o to, żeby namówić te które chcą założyć spiralkę - na tę konkretną. Co do ilości kobiet stosujących antykoncepcję ( pominąwszy wszelkie metody naturalne, oraz sterylizację) spiralka zajmuje trzecią pozycję, z czego na pierwszym miejscu jest prezerwatywa, a na drugim pigułka... więc nie wydaje mi się że jest niski. Ok 160ml kobiet ma założoną spiralkę - to ok 2,5% ludzi żyjących obecnie na świecie... dalej twierdzisz że niewielki odsetek kobiet korzysta ze spirali? Co do sumy - np 100zł jak twierdzisz - 160ml. kobiet razy 100 to daje 16 miliardów złotych... a liczba ta stale rośnie.

SPIRALA TO NIE LEK !!!, a jak już wspomniałam, lekarz dostosowuje wielkość spirali do macicy, a nie jej nazwę.

Masz rację, różnimy się, bo ja nie tylko czytałam o wszystkich metodach antykoncepcji i to nie na żadnych forach tematycznych, ale szukałam informacji u źródeł - typu raporty medyczne, we wszystkich krajach w których dana metoda jest stosowana. Poza tym różnimy się jeszcze w jednej kwestii - Ty zdecydowałaś się na spiralę, bo "poczytałaś" sobie o innych metodach... Ja tak się składa - WSZYSTKIE INNE METODY STOSOWAŁAM (oprócz sterylizacji oczywiście)
Jak uważasz??? Lepiej sobie "poczytać" czy wypróbować na sobie - i stwierdzić na którą organizm najlepiej zareaguje... ????????????????

Nie jedna kobieta tak robi - przyjeżdża sobie na urlopik do UK a kontroluje się później w swoim kraju - i wierz mi - większość z tych kobiet to nie są panie z PL...

No właśnie - pomimo darmowej antykoncepcji odsetek ten jest duży... a wiesz dlaczego? Bo matki z dziećmi nie są zostawiane tu na pastwę losu, a państwo płaci na dziecko nie małe kwoty do 16 roku życia dziecka, i matce która je wychowuje - więc kobiety tutaj - nawet te z biedniejszych rodzin nie boją się mieć dzieci, i nie martwią się że nie będą miały im co do garnka włożyć. Sama jestem mamą 9 miesięcznej dzidzi, tygodniowo na utrzymanie dziecka i domu dostaję łącznie dokładnie 190 funtów. Spędzam z córką każdą godzinę, uczęszczam na spotkania grupowe z mamami i ich dziećmi w których uczestniczą położne. Moja córka ma mamę dla siebie, a nie mamę która musi harować żeby dziecko miało co zjeść - kosztem nie widzenia się z mamą większą część dnia.
Co Tobie oferuje ten CIEMNOGRÓD ??? (jak pięknie nazwałaś swój kraj) strzał w setkę rzec można
A co do tego, że bardzo młode kobiety mają tu dzieci - no cóż - taka kultura, i nikt nie ma im tego za złe. Poczytaj sobie o... np. pakistanach...

Masz rację że na każdą kobietę inaczej działają spirale.
Nie zachwalałabym tej o której pisałam, gdybym wcześniej nie sprawdziła wszelkich możliwych źródeł wiedzy na jej temat.
Jedynym moim celem było opisanie jej, i przedstawienie opcji idealnej tym, które nie mogą przyjmować hormonów, nie mogą mieć założonej standardowej spiralki - bo np. wcześniej nie miały dzieci. I nawet w tej jednej kwestii zawarte są wszystkie plusy wkładki GF - no prawie wszystkie O CZYMŚ ŚWIADCZY FAKT, ŻE MOGĄ JE STOSOWAĆ KOBIETY KTÓRE WCZEŚNIEJ NIE RODZIŁY !!!
Ja nie rodziłam, a mam zwykłą miedziankę. Jak widać - można.
Stary 2009-10-08, 01:50   #2534
mousefish
BAN stały

Boże - dziewczyny... skąd wyście się pourywały (niektóre) ??????

Mam tylko nadzieję, że wszystko będzie w porządku i zajdziesz w ciążę, którą donosisz. Nie ma nic wspanialszego w świecie niż dziecko!!!

Nic tu po mnie.
Jak już pewna osoba na tym wątku wspomniała (mówię o tej u której pewne w wypowiedziach są tylko błędy, i trzeba nieco czasu aby rozszyfrować o co chodzi...) jest sobie pewien CIEMNOGRÓD, który już zapomniałam jak bardzo uwstecznia żyjące w nim głupiutkie istotki. Naprawdę jest mi Was strasznie szkoda.
Nie piszę do WAS wszystkich obecnych na wątku, ale te do których kieruję moje słowa będą wiedziały, że właśnie o nie chodzi...

Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji, i .... zakładajcie sobie spiralki przed porodem, może wasze geny dalej się nie rozprzestrzenią, i świat stanie się nieco mądrzejszy...

Monisia - podaj swój mail, lub gg to dam znać jak wszystko przebiegło z GyneFix.

Wszystkie słowa napisane na TYM FORUM trafiają w umysłowe próżnie.
Na szczęście natura głupia nie jest i pomalutku pozbywa się zbędnego balastu... właśnie w tak wymyślny i nowoczesny sposób jak zakładanie spiralek u nieródek...
Stary 2009-10-08, 08:31   #2535
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Boże - dziewczyny... skąd wyście się pourywały (niektóre) ??????

Mam tylko nadzieję, że wszystko będzie w porządku i zajdziesz w ciążę, którą donosisz. Nie ma nic wspanialszego w świecie niż dziecko!!!

Nic tu po mnie.
Jak już pewna osoba na tym wątku wspomniała (mówię o tej u której pewne w wypowiedziach są tylko błędy, i trzeba nieco czasu aby rozszyfrować o co chodzi...) jest sobie pewien CIEMNOGRÓD, który już zapomniałam jak bardzo uwstecznia żyjące w nim głupiutkie istotki. Naprawdę jest mi Was strasznie szkoda.
Nie piszę do WAS wszystkich obecnych na wątku, ale te do których kieruję moje słowa będą wiedziały, że właśnie o nie chodzi...

Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji, i .... zakładajcie sobie spiralki przed porodem, może wasze geny dalej się nie rozprzestrzenią, i świat stanie się nieco mądrzejszy...

Monisia - podaj swój mail, lub gg to dam znać jak wszystko przebiegło z GyneFix.

Wszystkie słowa napisane na TYM FORUM trafiają w umysłowe próżnie.
Na szczęście natura głupia nie jest i pomalutku pozbywa się zbędnego balastu... właśnie w tak wymyślny i nowoczesny sposób jak zakładanie spiralek u nieródek...
Jakbyś przeczytała wątek to b ys przestała obrażać uczestniczące tu dziewczęta. Nie mam zamiaru rodzić dziecka i rozprzestrzeniać swoich genów. Wciskam zły post, bo jest napastliwy i obraża. Po mnie spływa jak po kaczce, ale chyba nie o to chodzi na forum, żeby mieć megaciasne poglądy i uważać ten swój na jedynie słuszny.
Stary 2009-10-08, 09:55   #2536
AnneMauro
Raczkowanie

Cytat:
Jakbyś przeczytała wątek to b ys przestała obrażać uczestniczące tu dziewczęta. Nie mam zamiaru rodzić dziecka i rozprzestrzeniać swoich genów. Wciskam zły post, bo jest napastliwy i obraża. Po mnie spływa jak po kaczce, ale chyba nie o to chodzi na forum, żeby mieć megaciasne poglądy i uważać ten swój na jedynie słuszny.
Zgadzam się w zupełności.
Ja mam Mirenę i też nie rodziłam.
Poza tym, dear mousefish, może troszkę szacunku do innych, co? I dla ich przekonań oraz decyzji.
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-08, 18:54   #2537
monisiaaaa87
Raczkowanie

[QUOTE=mousefish;14630168]

QUOTE]

marna_16@wp.pl czekam z niecierpliwością na wieści od ciebie

a tak poza tym to dziewczyny dajcie na luz to forum jest chyba po to żebyśmy wymieniały się doświadczeniami i przeżyciamia nie sprzeczały o coś, każdy ma prawo do swojego zdania, i każda z was ma po części racje

pozdrawiam wszystkie
Stary 2009-10-08, 21:28   #2538
ukrycior
Zakorzenienie

[QUOTE=monisiaaaa87;146414 45]
Cytat:

QUOTE]

marna_16@wp.pl czekam z niecierpliwością na wieści od ciebie

a tak poza tym to dziewczyny dajcie na luz to forum jest chyba po to żebyśmy wymieniały się doświadczeniami i przeżyciamia nie sprzeczały o coś, każdy ma prawo do swojego zdania, i każda z was ma po części racje

pozdrawiam wszystkie
Każda z nas ma prawo wyrazić własne zdanie w sposób kulturalny i nie obrażający innych. Jak sądzę.
Stary 2009-10-08, 22:41   #2539
stokrotka28
Raczkowanie

Wiecie co...tak poczytałam te ostatnie posty i aż mi szczena opadła...

Skoro w UK jest tak super i państwo tak doskonale pomaga młodym matkom to po co w ogóle sobie głowę zawracać antykoncepcją????Co rok to prorok a państwo i tak do garnuszka da i dziecko się wychowa...

A co do płodności i problemów z zajściem w ciążę...NIE MA CAŁKOWICIE BEZPIECZNEJ METODY ANTY...nawet naturalne niosą ze sobą stres który później może "owocować".

Zaufanie do lekarza...tak miałam całkowite i nie żałuję do dziś. Pani dr dobrała taką jaka była dla mnie najlepsza.
Uważam że nie znając się za grosz na medycynie i gdybym zasugerowała lekarzowi jaką wkładkę ja chcę i koniec to tak jakby łykać pigułki każde po kolei bo jedne bierze moja siostra inne koleżanka a ja spróbuję które lepsze....

A co do Ciemnogrodu...życzę jak najlepiej Polakom w UK ale każdemu noga może się podwinąć i wtedy co .....powród do Ciemnogrodu będzie baardzo bolesny.

Pozdrawiam wszystkich
Stary 2009-10-09, 07:22   #2540
paula78
Zakorzenienie

Cytat:

Pogrążasz się i dostrzegam w tobie sprzedawcę GF.
Błagam cię jeśli nadal chcesz odpowiadać z pozycji mędrca świata to lepiej zamilknij i idż oświecać gdzie indziej.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2009-10-09 o 07:24
Stary 2009-10-09, 09:19   #2541
monisiaaaa87
Raczkowanie

[QUOTE=ukrycior;14644778]
Cytat:

Każda z nas ma prawo wyrazić własne zdanie w sposób kulturalny i nie obrażający innych. Jak sądzę.

Tak masz racje każda ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale sądze, że troszke ta wymiana opini odbiega od tematu jaki tu powinien być poruszany.
Stary 2009-10-09, 13:28   #2542
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Pogrążasz się i dostrzegam w tobie sprzedawcę GF.
Błagam cię jeśli nadal chcesz odpowiadać z pozycji mędrca świata to lepiej zamilknij i idż oświecać gdzie indziej.
Paulo, o tym samym pomyślałam. Pomyślałam sobie - aha - marketin szeptany działa. Ciekawe, czy GF będzie wkrótce rejestrowana na polskim rynku... Coś w tym jest.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

[QUOTE=monisiaaaa87;146480 79]
Cytat:

Tak masz racje każda ma prawo wyrazić swoje zdanie, ale sądze, że troszke ta wymiana opini odbiega od tematu jaki tu powinien być poruszany.
Z mojej strony do tej pory padały informacje na temat spirali wyłącznie. Jaką mam, ile czasu i jak się z nią czuję. Ataki padły z innej strony.
Stary 2009-10-09, 13:39   #2543
monisiaaaa87
Raczkowanie

Cytat:

Z mojej strony do tej pory padały informacje na temat spirali wyłącznie. Jaką mam, ile czasu i jak się z nią czuję. Ataki padły z innej strony.
Wcale nie napisałam, że ty kogos zaatakowałaś, i moja wcześniejsza prośba o wyluzowanie była skierowana do pań toczących ostra wymiane zdań.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-10-12, 13:37   #2544
aga34
Raczkowanie

hej dziewczyny juz dawno mni nie było mam wkładke od stycznia róznie z nia bywało ale ogólnie nie jest zle ale teraz mam jakies dziwne pobolewanie brzucha z lewej strony i sluz jakis zółtawy na kontrole niby mam isc dopiero w grudniu ale w tym wypadku chyba sie wybiore wczesniej
mam nadzieje ze to nie ciaża
aga34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 20:15   #2545
ewzaw2
Przyczajenie

witam wszystkie Panie ,troszkę sobie poczytałam o spiralkach i w sumie jestem zdecydowana,tym bardziej że muszę sie zabezpieczyć mój mąż jest marynarzem i wraca w styczniu.Jestem po 3 cesarkach i nie mogę sobie pozwolić na kolejną ciąże ,mimo iż mąż pragnie jeszcze synka (mamy 3 córeczki)wie jednak że jest to zbyt wielkie ryzyko Mam jednak wątpliwości co do wyboru spiralki zwykła czy ta hormonalna .Muszę też dodać że stosowałam już tabletki ,jak i plasterki i mimo iż znosiłam je dobrze to puchłam ,strasznie zatrzymywały mi wodę w organizmie,nie wiem jak by to było w przypadku spirali z hormonami.Proszę o rady chiałabym poznać wasze opinie zanim wybiore się do ginekologa i zapoznam się z jego zdaniem.Mieszkam w malej miejscowości gdzie w poradni nie ma dobrych lekarzy a prywatnie przyjmuje 2 najleprzych ale za wizytę u jednego płaci sieę100 zł a u drugiego 120 nie wiem ile zapłacę za założenie spiralki ale pewnie też słono słyszałam że koło 500 zł więc zastanawiam się czy nie lepiej pojechać do więkrzego miasta ale z kolei tam nie znam lekarzy i nie wiadomo na kogo trafie ,a na miejscu jestem stałą pacjentką jednego lekarza więc to jest też kwestia do przemyślenia.Troszkę się rozpisalam ,mam nadzieje że was nie zanudziłam.pozdrawiam i dziękuje za rady.
ewzaw2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 22:36   #2546
kuseczka
Zadomowienie

GG do kuseczka

Hej! Ja miałam wczoraj założoną spiralę niehormonalną Coopper T380A, szczerze pisząc to jestem w szoku że niektórzy przypisują spiralom działanie wczesnoporonne, podobno nie jest to potwierdzone naukowo więc to tylko jedna z teorii...
W ogóle nie czuję, że ją mam. I ten "spokój" przez 10 lat
Myślę, że to dobry wybór
Stary 2009-10-15, 22:40   #2547
rapifen
Zakorzenienie

niektórzy przypisują spiralom działanie wczesnoporonne, podobno nie jest to potwierdzone naukowo więc to tylko jedna z teorii...

Jak nie jest :P to metoda "zabijania" zygot, zlepku komórek. Nie pozwalają zagnieździć się powstałej zygocie w macicy. Zależy co kto uznaje za człowieka.
No ludzie...

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-15, 23:13   #2548
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
niektórzy przypisują spiralom działanie wczesnoporonne, podobno nie jest to potwierdzone naukowo więc to tylko jedna z teorii...

Jak nie jest :P to metoda "zabijania" zygot, zlepku komórek. Nie pozwalają zagnieździć się powstałej zygocie w macicy. Zależy co kto uznaje za człowieka.
No ludzie...
Moja macica, moja decyzja.
Stary 2009-10-15, 23:28   #2549
rapifen
Zakorzenienie

Dlatego mówię, dla jednych to aborcja np dla środowiska katolickiego bo oni już od momentu połączenia się komórek uznają że to człowiek.
Dla innych to aborcja w ogóle nie jest tak samo jak tabletka escapelle i nie zaliczają tego do metod wczesnoporonnych ze względu na to że mamy kontakt z jeszcze dzielącymi się komórkami nawet nie z płodem. I nie da się tu nijak stwierdzić czy to aborcja, czy nie, zależy co kto nazywa człowiekiem. Dla mnie to zlepek komórek dla kogoś innego to pełnowartościowy człowiek.
Przekazuje wszystko czego dowiedziałam się na lekcji biologii i u lekarza. Jeśli źle mówię, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.

Edytowane przez rapifen
Czas edycji: 2009-10-15 o 23:30
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-16, 09:03   #2550
AnneMauro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewzaw2 Pokaż wiadomość
witam wszystkie Panie ,troszkę sobie poczytałam o spiralkach i w sumie jestem zdecydowana,tym bardziej że muszę sie zabezpieczyć mój mąż jest marynarzem i wraca w styczniu.Jestem po 3 cesarkach i nie mogę sobie pozwolić na kolejną ciąże ,mimo iż mąż pragnie jeszcze synka (mamy 3 córeczki)wie jednak że jest to zbyt wielkie ryzyko Mam jednak wątpliwości co do wyboru spiralki zwykła czy ta hormonalna .Muszę też dodać że stosowałam już tabletki ,jak i plasterki i mimo iż znosiłam je dobrze to puchłam ,strasznie zatrzymywały mi wodę w organizmie,nie wiem jak by to było w przypadku spirali z hormonami.Proszę o rady chiałabym poznać wasze opinie zanim wybiore się do ginekologa i zapoznam się z jego zdaniem.Mieszkam w malej miejscowości gdzie w poradni nie ma dobrych lekarzy a prywatnie przyjmuje 2 najleprzych ale za wizytę u jednego płaci sieę100 zł a u drugiego 120 nie wiem ile zapłacę za założenie spiralki ale pewnie też słono słyszałam że koło 500 zł więc zastanawiam się czy nie lepiej pojechać do więkrzego miasta ale z kolei tam nie znam lekarzy i nie wiadomo na kogo trafie ,a na miejscu jestem stałą pacjentką jednego lekarza więc to jest też kwestia do przemyślenia.Troszkę się rozpisalam ,mam nadzieje że was nie zanudziłam.pozdrawiam i dziękuje za rady.
Hej! Ja miałam zakładaną w kwietniu spiralę hormonalną Mirena. Jest, niestety, bardzo droga, po płaciłam za nią prawie 700 zł + jeszcze założenie prywatnie. Jednak została mi ona zasugerowana przez lekarza ze względu na bardzo obfite miesiączki i w związku z tym poważne problemy z żelazem. Zwykła spirala często zwiększa jeszcze krwawienia, więc w moim przypadku odpadała z wiadomych względów.
Zwykłe spirale niehormonalne są dużo tańsze, niż piszesz, bo chyba nawet mogą kosztować ok. 100 zł.
Ja hormony w postaci pigułek znosiłam dość kiepsko: przede wszystkim obniżenie libido, infekcje i otarcia, humory, a do tego okropne migreny w czasie 7 dni przerwy. Spiralę hormonalną znoszę dobrze. Krwawienia mam bardzo małe - nareszcie! Libido średnie, humory średnie... Wszystko dużo lepiej niż przy pigułkach. Niestety nie umiem porównać tego ze spiralą normalną. Wybór zależy do Ciebie i do lekarza. Wypytaj go o wszystkie skutki, skoro to Twój lekarz, to powinien znać Twój organizm.
Powodzenia!
Co do traktowania spirali jako środka wczesnoporonnego - mam wrażenie, że w naszym pięknym kraju środków wczesnoporonnych nie wolno stosować. Tymczasem i postinor, i spirale są w sprzedaży, więc prawnie stosowanie ich nie jest wywołaniem poronienia. Jednak prawo i biologia nie zawsze się pokrywają. Pojawia się kwestia definicji: czy 72 godziny po zapłodnieniu mamy do czynienia ze zlepkiem komórek czy z zalążkiem człowieka? Bo postinor działa do 72 godzin po...
Ja w ogóle uważam, że aborcja powinna być kwestią sumienia, a nie prawnych zakazów, tak jak to jest przyjmowane w większości krajów naszej kultury. I mam tylko nadzieję, że kiedyś dorośniemy jako społeczeństwo do tego typu podejścia. A na razie ingerujemy w macice kobiet nie proponując zbyt wiele w zamian, bo o antykoncepcji mówi się mało (w szkołach na przykład), a do tego jest to wszystko drogie. I co mamy? Podziemie aborcyjne takie, że włos się jeży.
No, ale to dyskusja do zupełnie innego wątku.
Pozdrawiam
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości