Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 89 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-05, 22:16   #2641
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez lipstik Pokaż wiadomość
nie wiem czy dziwna reakcja bo nie wiem jak na to zapatruja sie inni mezczyzni...
az tak radykalnej antykoncepcji stosowac nie bede, przynajmniej narazie
A co masz na myśli pisząc radykalnej?
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-05, 22:32   #2642
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem czy dziwna reakcja bo nie wiem jak na to zapatruja sie inni mezczyzni...
az tak radykalnej antykoncepcji stosowac nie bede, przynajmniej narazie
po pierwsze co ci obchodza inni dwa chyba kazdy normaln facet powinien wspierac swoja kobiete w podejmowaniu badz co bądż decyzji ktora dotyczy pary.
faceci w kwestii antykoncepcji maja małe ple manewru i to na kobiecie lezą konsekwencje antykoncepcji

radykalnej ?przeciez to nie podwiązanie czy wycięcie jajników,

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 08:43   #2643
Koticzek
Przyczajenie

Dot.: spirala-co i jak

Koticzek:
Taka mała uwaga a propos działania mireny - nie tylko ona działa na błonę śluzową. Normalna wkładka również - patrz wyżej: cytat na temat wkładek jako takich.
Po drugie - metoda ta przyszła do Polski ze Szwecji, gdzie była najczęściej zakładana bardzo młodym dziewczynom, raczej w związku z tym nieródkom, ze względu na zbyt częste niechciane ciąże. Każdy środek antykoncepcyjny wpływa na płodność, nie ma się co łudzić. U jednych bardziej, u innych mniej...
Po trzecie - dlaczego Twój lekarz uważa, że wkładek nie zakłada się w znieczuleniu? Jak najbardziej się zakłada i ja jestem tego najlepszym przykładem. A lekarz może się obawiać znieczulenia, bo może nie ma wprawy w zakładaniu i woli, żeby mu pacjentka reagowała, to wtedy lepiej widzi, co robi... Skoro zęby się leczy w znieczuleniu (a to chyba mniej boli), to dlaczego nie zakładać wkładki?
Poza tym, sorry, ale co ten pan doktor może wiedzieć o bólu porodowym? Raczej sam nie rodził...
Tak sobie myślę: Ty może zmień tego lekarza, bo mnie się on jakiś dziwny wydaje...

Zdaję sobie sprawę, że wkładka nie jest obojętna dla organizmu jednak miedziana mniej oddziałuje niż taka z hormonami świadczy o tym choćby zmiany w menstruacji lub jej zanik po jakimś dłuższym czasie. Znam kobiety które przy zakładaniu wkładki (równiez nie rodziły) odczuwały tylko dyskomfort mały ból lub zaliczały to do mało przyjemnych rzeczy, mój lekarz również zdziwił się, że aż tak bardzo zareagowałam na założenie spirali zrobił mi 2 razy usg po aby upewnić się, ze wszystko jest ok i dostałam zastrzyk przeciwbólowy od razu. Zdaje sobie sprawę, ze można to przeprowadzić w znieczuleniu jednak ogólnym a to co innego niż zastrzyk przy leczeniu zębów. Potrzebny jest anestezjolog a każda narkoza wpływa negatywnie osłabia serce itp najważniejsze jednak, ze trzeba mieć do tego warunki szpitalne i dwóch lekarzy jakby nie patrzeć a jeśli nie szpitalne to na pewno lepsze niż w większości prywatynych gabinetów, koszty też są większe także nie jest to takie proste dla wszystkich. Mój lekarz jest dobrym fachowcem ma ponad 20 lat doświadczenia nie dysponuje jednak anestezjologiem w swoim gabinecie. Wątpie też żeby patrzył jak ja reaguje i mu to coś wnosiło skoro samo zakładanie trwało kilkadziesiąt sekund to była dosłownie chwilka a efekty oglądał dopiero na usg i to go upewniło czy wkładka dobrze leży. Pewnie, ze lekarz sam nie rodził ale jeśli ja zemdlałam po kilku minutach bólu to ciężko wyobrazić sobie jak przeszłabym przez np 12 czy 18 godzin, są kobiety które z bólu nie potrafią współpracować z położną i rodzić normalnie - robi im się cesarkę niestety.
Tak czy inaczej swoje przeszłam lekarz nie może wszystkich reakcji przewidzieć a ja następnym razem pewnie zrobię to jednak w znieczuleniu bo strasznie boje się bólu i odwagi nie mam za grosz
Koticzek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 22:59   #2644
lipstik
Raczkowanie

GG do lipstik

nie tyle obchodzi co interesuje zdanie innych poniewaz kazdy chyba moze miec inny poglad na ten temat? jedni moga sie zgadzac na taka ingerencje inni nie koniecznie.
radykalne jest dla mnie zarowno spirala jak i podwiazanie nasieniowodow, wg mnie ma to bardziej niekorzystne skutki od innych metod antykoncepcyjnych ale tylko ja tak twierdze....
lipstik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-06, 23:05   #2645
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
nie tyle obchodzi co interesuje zdanie innych poniewaz kazdy chyba moze miec inny poglad na ten temat? jedni moga sie zgadzac na taka ingerencje inni nie koniecznie.
radykalne jest dla mnie zarowno spirala jak i podwiazanie nasieniowodow, wg mnie ma to bardziej niekorzystne skutki od innych metod antykoncepcyjnych ale tylko ja tak twierdze....
Ale jakie skutki ma spirala, bo to ciągle w Twoich postach są hipotetyczne skutki i ja osobiście nie wiem, o jakich skutkach piszesz?!
Stary 2010-02-07, 15:56   #2646
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
skoro sie nie zgadzasz na spirale to jej nie zakladasz i tyle w temacie

z checie poczytam jakie niekorzystne skutki ma spirala w porównaniu zinnymi srodkami bo wydaje mi sie ,że nie masz wiedzy na ten teamt a jedynie jakies zasłyszane opinie.

Ton twoich wypowiedzi w tym watku jakos dziwne pozwala mi sadzic ze jestes przeciwnikiem spirali i generalnie dla ciebie to morderstwo dzieci.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-02-07 o 15:57
Stary 2010-02-09, 00:00   #2647
lipstik
Raczkowanie

GG do lipstik

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
skoro sie nie zgadzasz na spirale to jej nie zakladasz i tyle w temacie

z checie poczytam jakie niekorzystne skutki ma spirala w porównaniu zinnymi srodkami bo wydaje mi sie ,że nie masz wiedzy na ten teamt a jedynie jakies zasłyszane opinie.

Ton twoich wypowiedzi w tym watku jakos dziwne pozwala mi sadzic ze jestes przeciwnikiem spirali i generalnie dla ciebie to morderstwo dzieci.
nie zakładam teraz, czego nie wykluczam w przyszłości....
o skutkach- mogłam źle skonstruować zdanie, chodziło mi bardziej o samopoczucie kiedy już sie ją założy bo skutków dotyczacych ciazy moze nie byc....albo i wcale nie ma
nie jestem przeciwnikiem spirali!!! i w zadnym wypadku morderstwem nie jest-dla mnie...
lipstik jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 23:38   #2648
Madona
Przyczajenie

GG do Madona

Drogie kobiety!
Piszę w takiej sprawie, a jest ona dość nagląca
Jestem w zasadzie z Poznania.
Chciałam założyć sobie spiralę. Jestem nieródką, ale ze względów ściśle zdrowotnych antykoncepcja hormonalna u mnie odpada, a brałam już kilka preparatów, wylądowałam ostatnio po nich na okulistyce.
Mam 21 lat i naprawdę rozważam założenie sobie spirali miedzianej.
Kobiety drogie.. wiem, że u nas w kwestii lekarzy panuje jeszcze renesans, więc nie sądzę, że pierwszy ginekolog do jakiego w Poznaniu się udam (a nie mam w nich zbyt dużego rozeznania) zaproponuje mi właśnie tę metodę antykoncepcji.
Oczekiwałabym od Was więc, wypowiedzi odnośnie doświadczeń ze spiralami kobietek w podobnej do mnie sytuacji, a nawet jeśli da radę konkretnych namiarów na ginekologów. Popieracie pomysł założenia sobie spirali? Czy odbywa się to zawsze w znieczuleniu ogólnym (jeśli sobie zażyczę) ?
Będę wdzięczna za wszelkie info, a już napewno odpowiedzi na e-mail: inteo@gazeta.pl
Z góry dzięki!
Buziaki.
Madona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-12, 09:53   #2649
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madona Pokaż wiadomość
Oczekiwałabym od Was więc, wypowiedzi odnośnie doświadczeń ze spiralami kobietek w podobnej do mnie sytuacji, a nawet jeśli da radę konkretnych namiarów na ginekologów. Popieracie pomysł założenia sobie spirali? Czy odbywa się to zawsze w znieczuleniu ogólnym (jeśli sobie zażyczę) ?
Będę wdzięczna za wszelkie info, a już napewno odpowiedzi na e-mail: inteo@gazeta.pl
Z góry dzięki!
Buziaki.
watek dot spirali i pisza w nim kobiety ze spiralami więc tak, popieramy zakladanie spirali

namiarów nie posiadam bo nie jestem z poznania,

zaklada sie ja na żywca i nawet ja ktora bolało założenie nie zdecydowałabym sie na znieczulenie ogólne bo jest to niepotrzebne obciążenie dla organizmu ,do tego musi byc anestezjolog a wtedy koszty wzrastaja
zakladanie trwa nie wiecej niz 5 minut czy warto brac znieczulenie ogólne ?

przeczytaj chociaz wyrywkowo kilka stron wątku a dowiesz sie wszytskiego.

Stary 2010-02-13, 09:34   #2650
Koticzek
Przyczajenie

Do Madona

Jeśli nie możesz korzystać z hormonalnej antykoncepcji to jedyną inna porównywalnie skuteczną antykoncepcją jest właśnie spirala. Ja na Twoim miejscu bym się zdecydowała jednak to wszystko nie jest takie proste. Znieczulenie nie jest standardem i raczej się go nie stosuje. Jednak natrafiłam na forum na kobiety które miały zakładaną spirale w znieczuleniu ogólnym (inne pewnie nie jest w ogóle możliwe) i pisałam do nich w tej sprawie odpowiadały, że anestezjolog wprowadza w narkozę na 15 minut i wtedy ginekolog zakłada spiralę. Ja miałam zakładaną na żywca wogóle nie spodziewałam się większego bólu bo wczesniej czytałam, że to tylko dyskomfort lub jest nieprzyjemne... Wiem, że każda czuje i inaczej i ma inny próg bólu ale nie uwierzę, ze nierodzącej to bardzo nie boli. U mnie założenie trwało kilkanaście do kilkudziesięciu sekund to była chwila dosłownie ale pierwszy raz w życiu nie zapanowałam nad odruchami ciała zawyłam dosłownie na tym fotelu, ledwo z niego zeszłam a ból był tak ogromny, ze po kilku minutach zasłabłam lekarz położył mnie na kozetkę dostałam domięśniowo pyralgin i po 15 minutach wyszłam już z gabinety i czekałam na ławce na taksówkę. Wstając zemdlałam z bólu.
Spirala była założona prawidłowo - lekarz 3 razy zrobił mi usg bo sam się przestraszył, wszystko było ok. Ale cały dzień po tym leżałam i bałam się ruszyć. Tydzień po czułam spirale w sobie. Do tej pory umie mnie minimalnie pobolewać - pół roku po też miałam usg i lezy prawidłowo. Teraz nie żałuję, że ją mam bo nie wyobrażam sobie życia bez antykoncepcji ale przeszłam traumę i jak będę zmieniać spirale napewno skorzystam ze znieczulenia po prostu nie wyobrażam sobie wyjęcia starej i włożenia nowej bez znieczulenia, z samego strachu zemdlałabym przez wejściem na fotel.
Mój przypadek jest wyjątkowy, raczej kobiety aż tak nie reagują na ten ból ale jeśli jesteś wrażliwa i boisz się bólu wybierz znieczulenie. Jeśli się nie boisz spróbuj bez. Ale znajdź jakąś dobrą prywatną klinikę gdzie mają warunki i anestezjologa takiego znieczulenia na pewno nie możne podać sam ginekolog!
Stary 2010-02-13, 14:50   #2651
agula405
Przyczajenie

Błagam drogie Panie pomóżcie. W poniedziałek idę na rezonans magnetyczny głowy /oczywiście prywatnie/ i tu pojawił się problem otóż co z mireną czy ona będzie przeszkodą? Dopiero teraz do mnie dotarło, iż mogą mi tego badania nie zrobić, a to ostatnia deska ratunku dla mnie? Szukam w necie , ale jakoś nic konkretnego nie znalazłam. Tyle tylko, że przy zwykłych miedziankach to przeciwskazane!
agula405 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-13, 15:41   #2652
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agula405 Pokaż wiadomość
Błagam drogie Panie pomóżcie. W poniedziałek idę na rezonans magnetyczny głowy /oczywiście prywatnie/ i tu pojawił się problem otóż co z mireną czy ona będzie przeszkodą? Dopiero teraz do mnie dotarło, iż mogą mi tego badania nie zrobić, a to ostatnia deska ratunku dla mnie? Szukam w necie , ale jakoś nic konkretnego nie znalazłam. Tyle tylko, że przy zwykłych miedziankach to przeciwskazane!
Zdaje się, że Mirenta też ma trochę miedzi. A więc generalnie przy rezonansie głowy mogą odizolować dolną część ciała, ale koniecznie trzeba o tym powiedzieć radiologowi.
Stary 2010-02-13, 18:08   #2653
paula78
Zakorzenienie

Ja bylma tydzien tmeu na tomografi co prawda glowy ,zaznaczylam w ankiecie ze mam wkladke ale nie bylo to przeszkodą,nikt tez nie oslaniał mi dolnych czesci ciala .

Stary 2010-02-13, 21:29   #2654
cerveza
Zakorzenienie

a jeśli zakładać to prywatnie, czy nfz? nie chcę, żeby lekarz z nfz odwalił chałę -.- a prywatny ile bierze?
i czy muszę odczekać jakiś czas po odstawieniu tabletek, żeby założyć spiralę?
przepraszam, że tak pytam, ale jestem ostatnio zabiegana i nie zdążyłam poczytać wątku.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 22:07   #2655
ukrycior
Zakorzenienie

Ja miałam zakładaną przy krwawieniu z odstawienia po ostatnim opakowaniu tabsów.
Stary 2010-02-14, 00:40   #2656
Madona
Przyczajenie

GG do Madona

Koticzek, dziękuję ślicznie za odpowiedź. Jestem zdecydowana na spiralę, jednak muszę najpierw udać się do kogoś, kto mi ją zaproponuje i założy
- a to nie będzie proste!
Przerabiałam już takie znieczulenie, znoszę je dosłownie jak "koń", więc gdybym tylko miała możliwość, to tak - od razu opcjonalnie bym je dokupiła. Mam dość wysoki próg bólowy, ale wiem że nieródki cierpią przy zakładaniu spirali ( Co mnie dość przeraża, ale mam za sobą gorsze rzeczy w życiu, więc w sumie sama nie wiem..
Stary 2010-02-14, 07:35   #2657
agula405
Przyczajenie

Dziękuję za info o mirenie i rezonansie /tomografia to coś innego tu mirena nie przeszkadza/ obawiałam się, że zakłóci ona pole magnetyczne.
Chciałabym dołączyć miłe, drogie Panie do Waszego grona może i moje doświadczenia też się przydadzą, bo co prawda już za tydzień usuwam mirenę /koniec terminu ważności/, ale nie wykluczam 2.
Stary 2010-02-14, 08:36   #2658
Koticzek
Przyczajenie

Madona mieszkasz w dużym mieście więc lekarza napewno znajdziesz i to nie on ma Ci zaproponować wkładkę bo skąd ma wiedzieć, że ją chcesz tylko Ty musisz to lekarzowi powiedzieć. Sprawdź w internecie prywatne kliniki i gabinety, popytaj znajomych o opinie i poszukaj sobie ocen i opinii w necie na tematy danych gabinetów i lekarzy. Wg mnie lekarz powinien mieć doświadczenie wieloletnie, bo źle założona spirala może narobić problemów w tym skończyć się ciążą. Co do bólu pogadaj z lekarzem i sama musisz zdecydować.
Ktoś jeszcze pytał czy nfz czy prywatnie i ile to kosztuje. Wkładka miedziana od 90 zł do chyba 150. Ja miałam taką za 90. Założenie kosztuje od 200 do 300 zł w małym mieście w zwykłym gabinecie nie żadnej klinice. Mirena kosztuje znacznie więcej ok650 zł jak jest w promocji i ceny idą wzwyż. Wg mnie to obojętne czy nfz czy prywatny gabinet ważne jest żeby dobry lekarz to robił i żeby dobrze go znać. Do pierwszego lepszego to na zwykłą wizytę bym nie poszła (kiedyś tak jednak robiłam i z doświadczenia wiem, ze szkoda nerwów) a co mówić o zakładaniu spirali. Ja mam tego samego ginekologa od początku czyli od jakiś 10 lat i przenosiłam się za nim do kolejnych przychodni i szpitali. Teraz mieszkam 250km od mojego rodzinnego miasta a lekarza i tak nie zmieniłam wolę przyjechać do niego niż pójśc do kogoś kogo nie znam. I jeszcze pytanie czy w nfz lekarz ma usg, bo np w moim mieście w gabinetach nfz nie ma usg i wtedy nie ma jak sprawdzić czy wkładka dobrze lerzy. Swoją drogą to lekarze często mówią że nie mają warunków do założenia spirali i zapraszają do swoich prywatnych gabinetów no ale to już zależy od uczciwości danego lekarza.
Stary 2010-02-14, 08:46   #2659
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Koticzek, dziękuję ślicznie za odpowiedź. Jestem zdecydowana na spiralę, jednak muszę najpierw udać się do kogoś, kto mi ją zaproponuje i założy
Przerabiałam już takie znieczulenie, znoszę je dosłownie jak "koń", więc gdybym tylko miała możliwość, to tak - od razu opcjonalnie bym je dokupiła. Mam dość wysoki próg bólowy, ale wiem że nieródki cierpią przy zakładaniu spirali ( Co mnie dość przeraża, ale mam za sobą gorsze rzeczy w życiu, więc w sumie sama nie wiem..
Nieróki cierpią czasem nie bardziej niż rodzące. Przykładem może być opis dziewczyn rodzących. Ja też skakałam na fotelu, ale to kilka sekund, a potem dzień dwa bolesne skurcze i po bólu. Ja nie rodziłam, a wyszłam z gabinetu o własnych siłach i poszłam na zakupy, a na drugi dzień pojechałam na weekend do znajomych. Więc aż tak w kość nie daje. Ale to wszystko cechy osobnicze.

Cytat:
Dziękuję za info o mirenie i rezonansie /tomografia to coś innego tu mirena nie przeszkadza/ obawiałam się, że zakłóci ona pole magnetyczne.
Chciałabym dołączyć miłe, drogie Panie do Waszego grona może i moje doświadczenia też się przydadzą, bo co prawda już za tydzień usuwam mirenę /koniec terminu ważności/, ale nie wykluczam 2.
A to nie możesz odrobinę wyjęcia przyspieszyć przed rezonansem?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 14:05   #2660
agula405
Przyczajenie

W sumie masz rację o tym usunięciu. Taka ze mnie panikara, wszystko robie na raz. Mirene mam 4 lata i 7 miesięcy. Ginekolog radzi usunąć i nie czekać do pełnych 5 lat. A ja jednak dalej się łudzę, iż może to "super zabezpieczenie" zostawię w sobie chociażby na 2 miesiące dłużej./i uzbieram na następną/Najpierw umówiłam się na termin rezonansu, a potem okazało się, iż zbiega się z terminem usunięcia wkłądki, ale rezonans to u mnie pilna sprawa. Jak będzie to przeszkoda w badaniu usunę natychmiast.
Stary 2010-02-14, 14:07   #2661
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie masz rację o tym usunięciu. Taka ze mnie panikara, wszystko robie na raz. Mirene mam 4 lata i 7 miesięcy. Ginekolog radzi usunąć i nie czekać do pełnych 5 lat. A ja jednak dalej się łudzę, iż może to "super zabezpieczenie" zostawię w sobie chociażby na 2 miesiące dłużej./i uzbieram na następną/Najpierw umówiłam się na termin rezonansu, a potem okazało się, iż zbiega się z terminem usunięcia wkłądki, ale rezonans to u mnie pilna sprawa. Jak będzie to przeszkoda w badaniu usunę natychmiast.
Koniecznie pogadaj z lekarzem wykonującym/kierującym na rezonans. Ja miałam zdrutowaną rękę i niby się zgodzili izolować ją podczas badania, ale udało mi się wybłagać wcześniej operację wyjęcia (i tak miałam już moje kochane druty z długo i dawały mi w kość dosłownie) i lekarz był bardzo zadowolony, że usunełam i nie ma kłopotu.
Stary 2010-02-15, 12:01   #2662
Madona
Przyczajenie

GG do Madona

Potrzebuję konkretny namiar na kogoś, kto zakłada w Poznaniu spiralki młodym kobietom. I nie pomoże tu baza danych lady insert nistety.
Stary 2010-02-15, 12:03   #2663
ukrycior
Zakorzenienie

Będzie trudno o takie nmiary. Ja bym podzwoniła po gabinetach i popytała. Mają obowiązek udzielić Ci takiej informacji.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-16, 16:50   #2664
Madona
Przyczajenie

GG do Madona

Wiem, że ciężko. Proponujesz dzwonić i pytać o zakładanie spirali młodym kobietom, które jeszcze nie rodziły??
Naprawdę irytuje mnie to szukanie lekarzy, już dwóch z góry powiedziało "nie", pomimo że są w bazie lady insert... ;/
te poszukiwania wzmagają we mnie stres i wątpliwości co do tej metody, jestem prawie bliska rezygnacji ze spirali i... seksu
Stary 2010-02-16, 20:47   #2665
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, że ciężko. Proponujesz dzwonić i pytać o zakładanie spirali młodym kobietom, które jeszcze nie rodziły??
Naprawdę irytuje mnie to szukanie lekarzy, już dwóch z góry powiedziało "nie", pomimo że są w bazie lady insert... ;/
te poszukiwania wzmagają we mnie stres i wątpliwości co do tej metody, jestem prawie bliska rezygnacji ze spirali i... seksu

nie poddawaj sie
wiesz to ze sa w bazie oznacz tylko tyle ze zakladaja mireny a te niekoniecznie nadaja sie dla nieródek.
Opory przed zakladaniem moga wynikac z różnych przyczyn od ideologicznych po finansowe.

Jestem pewna ,ze kogoś znajdziesz w koncu poznan to nie dziura ,moze wartopopytac na jakims forum lokalnym .

Stary 2010-02-16, 22:40   #2666
ukrycior
Zakorzenienie

Tak, proponuję dzwonić, bo gdyby moja lekarka się nie zdecydowała, ja bym dzwoniła.
Stary 2010-02-18, 21:38   #2667
nimfetka
Zadomowienie

hej.Czy jest tu jakas dziewczyna z Krakowa któa miała zakładaną spirale?
Stary 2010-02-21, 15:57   #2668
mag11111111
Raczkowanie

Ciągle zastaniwam się na tą spiralą? Lekarka boqwiem odradziła mi znieczulenie ogólne (przy. wąska szyjka macicy) a zaproponowała znieczulenie okołoszyjkowe. Czy wiecie jak to działą i czy któraś może z Was je miała?
mag11111111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-21, 16:02   #2669
kaolinait
Zadomowienie

mialam spirale przez rok czasu i bylam zadowolona, ale w styczniu poszlam do lekarza i okazalo sie ze spirala odczepila sie z jednej strony i musialam ja wyciagnac.
Objawem tego wszystkiego byla bardzo nieregularna i obfita miesiaczka.

[/CENTER]
kaolinait jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-28, 16:53   #2670
Viviana21
Przyczajenie

Cytat:
Cześć! Proponuję Ci zrobić 2 kroki:
1)Iść do wielkopolskiego oddziału NFZ w Poznaniu(gdzieś w centrum blisko ul. Św. Marcina, nie jestem pewna, jak się ta ulica nazywa) do pani rzecznik, poprosić o pisemne, papierowe potwierdzenie, taki wydruk, że zakładanie wkładki wewnątrzmacicznej jest na NFZ-ta. Możesz wcześniej zadzwonić, zamówić ten papier i potem przyjechać go odebrać. Spróbuj na nr: (61) 850-60-75. Więcej numerów- na stronie NFZ-tu.
2) Pochodzić z tym papierem po lekarzach, popokazywać go, powiedzieć, że masz nr do rzecznika itp. Ja byłam u doktora STĘPNIEWSKIEGO (przychodnia bodajże "Pięć Plus" na ul. Słowackiego- Jeżyce, blisko centrum) i powiedziałam mu, że mam taki papier i powiedział, że może mi założyć za free! ) Na razie jeszcze muszę poczekać na okres itp. Ale trzymam go za słowo!
Viviana21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości