Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-12, 11:06   #2701
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

ja po kilku latach brania tabletek po zalozeniu wkladki cykle mam nie zapeszajac idealne!!! i raczej nie mysle aby sie pogorszylo bo to juz 11 moj cykl

a ryzyko pozniejszych klopotow z cyklem oczywiscie jest... no i moze tez tak byc ze po tej wywolanej @ moga pojawic sie plamienia jednak...

no ale lepsze juz plamienia niz @

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-12, 12:40   #2702
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agee79 Pokaż wiadomość

no ale lepsze juz plamienia niz @
podczas wakacji to ja wole okres niz plamienie ,w czasie okresu wkladam tampon i mam z glowy a plemienie to niby tampon mozna ale ile go mozna nosić a jednak wkładanie i wyciaganie dla mnie suchego jest nieprzyjemne

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 07:27   #2703
effcia82
Zakorzenienie

Uff, przeczytałam cały wątek. Zajęło mi to równy tydzień
Niestety nadal nie podjęłam decyzji.

Od około 10 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Ogólnie dobrze je toleruję poza jednym drobnym szczegółem - całkowitą utratą libido, co niestety nie ma dobrego wpływu na mój związek. Tabletki zmieniałam kilkakrotnie i przy każdych to samo.
Jako, że nie ma wiele opcji skutecznej antykoncepcji, rozważam spiralę. Ze względu na obfite i bolesne miesiączki biorę pod uwagę głównie Mirenę. Ale tu pojawia się problem - ona też ma hormon. Czy istnieje w ogóle antykoncepcja, która wyeliminuje okres (najlepiej całkowicie) bez spadku libido?
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 08:46   #2704
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Dzieki dziewczyny - bede na kontoli u dzina to sie dopytam - tez myslałam o pigułkach a co wyjazdu - tak jedziemy z dzieckiem - wszyscy nasi znajomi jada z dziecmi...

daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-13, 09:03   #2705
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość

Od około 10 lat biorę tabletki antykoncepcyjne. Ogólnie dobrze je toleruję poza jednym drobnym szczegółem - całkowitą utratą libido, co niestety nie ma dobrego wpływu na mój związek. Tabletki zmieniałam kilkakrotnie i przy każdych to samo.
Jako, że nie ma wiele opcji skutecznej antykoncepcji, rozważam spiralę. Ze względu na obfite i bolesne miesiączki biorę pod uwagę głównie Mirenę. Ale tu pojawia się problem - ona też ma hormon. Czy istnieje w ogóle antykoncepcja, która wyeliminuje okres (najlepiej całkowicie) bez spadku libido?

Mirena owszem moze wyeliminowac okres ale nie musi ,moga byc plamienia
co do mireny i libido ,niestety nie mam zadnych informacji.

Cytat:
Napisane przez daphne81 Pokaż wiadomość
Dzieki dziewczyny - bede na kontoli u dzina to sie dopytam - tez myslałam o pigułkach a co wyjazdu - tak jedziemy z dzieckiem - wszyscy nasi znajomi jada z dziecmi...
mysle ze zaproponuje wlasnie pigulki ,innej opcji zdaje sie nie ma.

jak dla mnie jazda do egiptu w lipcu z 1,5 rocznym dzieckiem to brak wyobrazni.

Stary 2010-04-13, 16:39   #2706
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Mirena owszem moze wyeliminowac okres ale nie musi ,moga byc plamienia
co do mireny i libido ,niestety nie mam zadnych informacji.

mysle ze zaproponuje wlasnie pigulki ,innej opcji zdaje sie nie ma.

jak dla mnie jazda do egiptu w lipcu z 1,5 rocznym dzieckiem to brak wyobrazni.

Jeżdżą i z mniejszymi - Sashka ma 2,5 roku a moim zdaniem to najlepszy pomysł - nad naszym morzem brak pogody i drogo a Hiszpania, Grecja, Bułgaria to te same temperatury a do tego duza wilgotność nie wskazana dla mojego dziecka.

i przepraszam za off top'a

Stary 2010-04-14, 07:10   #2707
Agee79
Rozeznanie

no jednak roznica pomiedzy egiptem a pozostalymi krajami jest i to ogromna...
zobacz sobie na srednie temperatury w egipcie w ciagu calego roku!!!! lipiec sierpien to najgorsze miesiace na wakacje w egipcie!!! szczegolnie z malym dzieckiem!

wg mnie to tez brak wyobrazni...

http://www.abcegipt.pl/pokaz/pogoda_w_egipcie.html

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-14, 07:44   #2708
AnneMauro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość

Ja mam mirenę od roku i mogę powiedzieć tyle: przez całe życie miałam potwornie obfite @, doszło do tego, że mój poziom żelaza drastycznie się obniżył. W tej chwili z jedną podpaską mogłabym chodzić cały dzień, kiedyś wystarczała mi na godzinę... Więc pod tym względem jest kolosalna poprawa. Mimo, że jest to środek hormonalny, to przywraca normalne objawy cyklu, które miewałam kiedyś: napięcie, drażliwość, pobolewanie piersi... podobnie z libido... Może nie strzela aż tak, jak kiedyś ;-), ale jest w porządku... klask i:Więc ze swojej strony jak najbardziej polecam! To naprawdę wielka ulga i wygoda!
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-14, 08:08   #2709
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daphne81 Pokaż wiadomość
Jeżdżą i z mniejszymi - Sashka ma 2,5 roku a moim zdaniem to najlepszy pomysł - nad naszym morzem brak pogody i drogo a Hiszpania, Grecja, Bułgaria to te same temperatury a do tego duza wilgotność nie wskazana dla mojego dziecka.

i przepraszam za off top'a
Widac nie masz pojecia co do klimatu i polozenia egiptu skoro porównujesz go do hiszpani czy bułgarii.
Dziecko ma byc przede wszytskim bezpieczne i jemu jest bez roznicy czy jest cieplo czy drogo.
Ja sama w licpu nie jeżdzę ze wzgledu na upaly i tłumy,no ale na szczescie to twoje dziecko.

W egipcie w licpu tez jest najdrożej .

A jak polecą w kosmos to tez bedzie to dla ciebie argument aby wyslac tam dziecko.
EOT.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-04-14 o 08:11
Stary 2010-04-14, 19:17   #2710
Indicolite
Raczkowanie

wątpliwości

hej dziewczyny

jestem umówiony na założenie spirali miedzianej ale ciąge mam wątpliwości czy to dla mnie
mam już dwójkę dzieciaków i więcej byśmy nie chcieli
tabletki już brałam przez prawie 9 lat i miałam po tym mega problemy z zajściem w ciążę ale to już inna historia ... hormonów nie chcę juz brać w jakiejkolwiek postaci ... pomijam fakt ze po nich mam libido mniejsze od 0, to jeszcze bóle głowy, migreny itp sprawy

mama namawia mnie na miedziankę bo sama takiej używała przez lata ... kiedyś to byl bardzo powszechny środek ... ale jedno co mnie martwi to ze może mi się pogorszyć z miesiączkami ... jak brałam tabsy to miesiączki były ledwo ledwo ale odkąd urodziłam i mój organizm doszedł do równowagi hormonalnej to okresy mam raczej duzeeeeee - dwa pierwsze dni bardzo mocne .... nie jestem w stanie zliczyć ile by mi podpasek zeszło bo nie mam do nich cierpliwości używam tamponów

i to drugi problem bo ponoc przy spiralce nie można

czy wielu z was zmieniły się miesiączki na obfitsze po założeniu?
i jak to z tymi tamponami jest ?
Indicolite jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-14, 19:38   #2711
ukrycior
Zakorzenienie

Dot.: wątpliwości

Ja używam tamponów mając spiralę.

Co do miesiączek - sprawa indywidualna. No takiej jak na tabsach raczej nie będziesz miała, ale ja mam normalną, jak przed braniem tabsów, wiadomo 2 dni obfitsze, ale bez szału.
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-14, 22:22   #2712
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81
Dot.: wątpliwości

Wracając do mojej wycieczki do Egiptu - jedziemy w czerwcu - przepraszam za pomyłkę, która dopiero teraz zauważyłam - po drugie Paula błagam bądź milsza - każda twoja wypowiedź, która czytałam to atak na druga osobę i często obraźliwy ton...

Agee79 dziekuje za strone - znalazlam tam wiele cennych porad co do pobytu z dzieckiem w Egipcie.

Edytowane przez daphne81
Czas edycji: 2010-04-14 o 22:27
Stary 2010-04-22, 10:26   #2713
handzia777
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: wątpliwości

Cytat:
Napisane przez Indicolite Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

jestem umówiony na założenie spirali miedzianej ale ciąge mam wątpliwości czy to dla mnie
mam już dwójkę dzieciaków i więcej byśmy nie chcieli
tabletki już brałam przez prawie 9 lat i miałam po tym mega problemy z zajściem w ciążę ale to już inna historia ... hormonów nie chcę juz brać w jakiejkolwiek postaci ... pomijam fakt ze po nich mam libido mniejsze od 0, to jeszcze bóle głowy, migreny itp sprawy

mama namawia mnie na miedziankę bo sama takiej używała przez lata ... kiedyś to byl bardzo powszechny środek ... ale jedno co mnie martwi to ze może mi się pogorszyć z miesiączkami ... jak brałam tabsy to miesiączki były ledwo ledwo ale odkąd urodziłam i mój organizm doszedł do równowagi hormonalnej to okresy mam raczej duzeeeeee - dwa pierwsze dni bardzo mocne .... nie jestem w stanie zliczyć ile by mi podpasek zeszło bo nie mam do nich cierpliwości używam tamponów

i to drugi problem bo ponoc przy spiralce nie można

czy wielu z was zmieniły się miesiączki na obfitsze po założeniu?
i jak to z tymi tamponami jest ?

Witam
Byłam w podobnej sytuacji, 2 dzieci, parę lat na pigułce a teraz od 5 lat wkładka, napisze o moich wrażeniach ale każdy jest inny więc trzeba poczytać też co inni piszą.
Pierwsze pół roku nie było ciekawe, plamienia, ból podbrzusza itp. naprawdę źle się czułam ale psychika, tu mnie zrozumiesz- była wyluzowana, żadnego zagrożenia, luz psychiczny-naprawde.
Miesiączki są u mnie co 3.5 tygodnia dwa dni to leci jak z potoku i potem spokój.
To dobra metoda, mimo że na poczatku może być nieprzyjemnie ale nic nie zastąpi tej świadomości, że jesteś wolna.
Teraz u mnie czas zmienić, 5 lat własnie minęło i napewno nie wrócę do pigułek. Pozdrawiam.
handzia777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 08:53   #2714
alcia77
Raczkowanie

Hej. Jestem nowa w tym watku. Mam pytanko i z gory przepraszam,jezeli juz wczesniej sie pojawilo i nawet byla na nie odpowiedz-ale przy 2 rozbrykanych maluszkow nie dam rady przeczytac wszystkiego . Moje pytanie dotyczy nitek,ktore powinno sie wyczuwac.Spiralke mialam zalozona 3 tygodnie temu-ale nie czuje tych niteczkek-jak gleboko powinno sie je wyczuwac .I caly czas mam lekkie pobolewanie podbrzusza-czy to normalne-okres mi sie skonczyl 2 tygodnie temu. -mam przejrzysty sluz-wyglada jak podczas jajeczkowania. Dodam,ze nie mam napewno zadnego stanu zapalnego. Z gory dziekuje za odpowiedz.
alcia77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-04, 09:15   #2715
Agee79
Rozeznanie

no to troche dziwne ze nei czujesz nitek ale moze masz je tak krotko obciete ze sie calkiem schowaly w szyjce... bo podczas jajeczkowania nitki sie skracaja [bynajmniej u mnie]

ja mam dosyc dlugie bo po @ mam na ok 2-3cm a przy owu skracaja mi sie tak do 1 cm aby pozniej znow sie wydluzyc

a wczesniej je wyczuwalas?

Stary 2010-05-05, 06:18   #2716
alcia77
Raczkowanie

Dziekuje za odpowiedz .Jak juz pisalam mam ja dopiero 3 tygodnie-a zaraz pojej zalozeniu dostalam okres-i gin powiedziala,zebym nie sprawdzala do tygodnia -okres mi sie skonczyl po tygodniu i pozniej jeszcze tydzien plamilam. Mam dzisiaj umowiona wizyte-wiec wszelkie watpliwosci zostana rozwiane. To moja pierwsza spiralka-Nova T 380-slyszalam,ze sa dobre-troszke czytalam na forum-ale jak zwykle braklo mi czasu . Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Stary 2010-05-05, 06:44   #2717
Agee79
Rozeznanie

ja tez mam ta akurat spiralke i naprawde jestem zadowolona! wlasnie w zeszly piatek bylam na kontroli jak sie ma po roku noszenia i wszystko bardzo ladnie! nawet zdjecia z usg dostalam

napisz jak po wizycie!

Stary 2010-05-05, 20:42   #2718
alcia77
Raczkowanie

Bylam i jest wszystko w porzadku . Racja,ze przy jajeczkowaniu jest mniej wyczuwalna-wiec nie musze sie o nic martwic. Mam jajeczkowanie i boli brzuszek

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ----------

Dziekuje za rady milo miec wsparcie. Powodzenia z odchudzaniem,bo widze,ze sie zmagasz z kilogramami. Ja tez
Stary 2010-05-06, 07:50   #2719
Agee79
Rozeznanie

no to super ze wszystko ok!

najgorszy jest pierwszy miesiac bo musi sie ona zaadoptowac i ulozyc ale zobaczysz z miesiaca na miesiac coraz mniej bedziesz ja czula nawet przy owulce

Stary 2010-05-21, 11:56   #2720
Agee79
Rozeznanie

ja robie co pol roku...
wole robic to tak jak lekarz mowi niz pozniej miec nie daj Boze do siebie pretensje ze cos zaniedbalam...

Stary 2010-05-21, 12:09   #2721
Agee79
Rozeznanie

no ja szczerze to nei znam zadnej co ma sie pojawiac raz na rok

poza tym dla mnie teraz moje spokojne i spelnione macierzynstwo jest warte kazdej ceny hahahahaha no i poza tym na *******y wydaje sie w ciagu pol roku wiecej niz na takie usg wiec co mi szkodzi isc i sie upewnic, skoro poprzez tylko usg mozna stwierdzic prawidlowe umiejscowienie wkladki?

Stary 2010-05-21, 13:23   #2722
paula78
Zakorzenienie

Ja na kontrol chodze raz w roku ,robie usg,cytologie ,badanie piersi.

Stary 2010-05-24, 13:07   #2723
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Ja na kontrol chodze raz w roku ,robie usg,cytologie ,badanie piersi.
Ja też.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-27, 09:03   #2724
alcia77
Raczkowanie

Hej. To znowu ja .Mam maly problem Jak juz wczesniej pisalam mam spiralke Nova T380-2 miesiac i moje pytanie dotyczy okresow-mianowicie,przed spiralka mialam okres 5 dni-1 dzien delikatne krwawienie, 2 i 3 dzien krwawienie -ale naprawde niewielkie i 4 i 5 dzien koncowka. A teraz mam tragedie-1 i 2 dzien plamienie pozniej 7 dni "zalewu"-doslownie strasznie krwawie i nastepne 4 dni plamien . Czy to normalne? Czy to sie jakos unormuje,bo naprawde nie chce miec prawie 2 tygodnie okresu. Czy ktoras z Was tak miala? Chyba musze sie skontaktowac z moja gin.
Stary 2010-05-27, 20:05   #2725
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alcia77 Pokaż wiadomość
Hej. To znowu ja .Mam maly problem Jak juz wczesniej pisalam mam spiralke Nova T380-2 miesiac i moje pytanie dotyczy okresow-mianowicie,przed spiralka mialam okres 5 dni-1 dzien delikatne krwawienie, 2 i 3 dzien krwawienie -ale naprawde niewielkie i 4 i 5 dzien koncowka. A teraz mam tragedie-1 i 2 dzien plamienie pozniej 7 dni "zalewu"-doslownie strasznie krwawie i nastepne 4 dni plamien . Czy to normalne? Czy to sie jakos unormuje,bo naprawde nie chce miec prawie 2 tygodnie okresu. Czy ktoras z Was tak miala? Chyba musze sie skontaktowac z moja gin.
Może tak być na początku, z dużym prawdopodobieństwem unormuje się po czasie. Ja na początku miałam 7 dni intensywnego bolesnego krwawienia, co z czasem przeszło w 5 dni intensywnego krwawienia i 2 dni plamień, a w tej chwili, po niemal dwóch latach od założenia mam 3 dni średnich krwawień + 2 dni plamień. Więc po prostu zdaje się organizm się przystosował, śluzówka i endometrium już tak "alergicznie" nie reagują na ciało obce w postaci spiralki i jest ok. Ale skonsultować z ginem zawsze możesz.
Stary 2010-05-28, 06:06   #2726
Indicolite
Raczkowanie

ja jestem dopiero po pierwszej miesiączce od założenia
przed nią miałam ze 4 dni plamien (nieraz co drugi dzien) wiec w sumie tydzien potem okres moze nie był bardziej obfity niz miałam ale 7 dni (zwykle miałam do 5-6) no i potem znowu plamienia ... tez jestem tym podłamana ... mnie lekarka uprzedzała ze z tymi plamieniami moze ta byc ... ale tez mam nadzieje ze to się unormuje .... bo narazie to załamka ... własnie wybieram się na pierwszą kontrolę więc zobaczę co mi powie
Indicolite jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-28, 06:39   #2727
alcia77
Raczkowanie

Bardzo Ci dziekuje "ukrycior" ,za odpowiedz. Pocieszylas mnie tym bardzo,ale jak piszesz-jeszcze skontaktuje sie z gin.
Stary 2010-05-30, 09:47   #2728
martamaciejowa
Przyczajenie

Normaln ie wkładka kosztuje od 650 -700 zł a w niektórych aptekach nawet 840 zł. W zależności od lekarza razem z założeniem kosztuje od 900 zł nawet do 1500 zł. Jeśli wymienia się wkładkę na drugą to najlepszym rozwiązaniem jest wyjecie i założenie wkładki podczas tej samej wizyty- mniejsze koszty, mniejsze bóle bo szyjka jest drożna po wyjęciu spiralki , brak plamień po założeniu nowej bo błona śluzowa w macicy nie kiedy odrosnąć.
Bardzo ważną rzeczą jest zrobienie USG dopochwowego przed założeniem czy nie ma w macicy np polipa i po założeniu spiralki żeby sprawdzić czy dobrze założona
Ponieważ dr Wajda z Krosna spełnia te wszystkie warunki dlatego dalej twierdze ze zakłada najlepiej i najtaniej
( 750 zł z założeniem)kla ski:
martamaciejowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-30, 10:51   #2729
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martamaciejowa Pokaż wiadomość
Normaln ie wkładka kosztuje od 650 -700 zł a w niektórych aptekach nawet 840 zł. W zależności od lekarza razem z założeniem kosztuje od 900 zł nawet do 1500 zł. Jeśli wymienia się wkładkę na drugą to najlepszym rozwiązaniem jest wyjecie i założenie wkładki podczas tej samej wizyty- mniejsze koszty, mniejsze bóle bo szyjka jest drożna po wyjęciu spiralki , brak plamień po założeniu nowej bo błona śluzowa w macicy nie kiedy odrosnąć.
Bardzo ważną rzeczą jest zrobienie USG dopochwowego przed założeniem czy nie ma w macicy np polipa i po założeniu spiralki żeby sprawdzić czy dobrze założona
Ponieważ dr Wajda z Krosna spełnia te wszystkie warunki dlatego dalej twierdze ze zakłada najlepiej i najtaniej
( 750 zł z założeniem)kla ski:
Przepraszam, odnośnie czego ten post? Reklama czy jak? Moja wkładka z założeniem kosztowała 300 zł, więc nie jak nie ma sumy, o której piszesz. Więc pisz precyzyjnie, że piszesz o spiralce hormonalnej... I to w zasadzie post wyrwany z kontekstu.
Stary 2010-06-01, 20:31   #2730
Javarem
Rozeznanie

GG do Javarem

Dziewczyny mam takie pytanko na poczatku roku zalozylam sobie spiralke Gynetics Cu 375 i tak naprawde jestem z niej zadowolona-okresy co prawda rozregulowaly sie ale to nieznacznie-raczej do przezycia
tyle ze ok tygodnia przed okresem pojawiaja sie u mnie mdlosci-wspomagam sie kroplami zoladkowymi wtedy pomaga. Czy takie mdlosci moga byc jakims skutkiem ubocznym spiralki czy po prostu moj organizm troche sfiksowal i wyczulil sie na zblizajace krwawienie?:con fused: troche to meczace niestety
Javarem jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości