|
|
#2791 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
jezeli nie masz dziwnych boli brzucha ani podejrzanego krwawienia to jestem wiecej niz pewna ze wszystko jest OK!!!
|
|
|
|
#2792 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kasiu! jedziemy na tym samym wózku!!! miałam też 3 cesarki i nie mam podwiązanych jajników. Mam spiralę i jestem mega z niej zadowolona ![]() |
|
|
|
|
#2793 |
|
Zakorzenienie
|
Hej!
Czasami Was podczytuję i postanowiłam napisać ![]() Ja już miałam 2 spiralki właśnie dziś byłam wyjąć tą drugą i powiem i powiem Wam że po wyjściu od gina zasłabłam dobrze że znajoma spotkałam to odprowadziła mnie do domu. Na dzień dzisiejszy mam dość A co do cesarek i spirali to miałam 2 cesarki Edytowane przez ewaw71 Czas edycji: 2010-07-08 o 14:24 |
|
|
|
#2794 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny, cześć Paula
![]() Ja czasem do Was zaglądam, ale sama na ponowne założenie spiralki nie zdecydowałam się i pewnie się nie zdecyduję bo jednak dała mi popalić trochę, męczyły mnie te ciągłe plamienia przed @, bóle brzucha i potopy @ nad którymi czasem trudno było zapanować pomimo wszystko uważam spiralę za najlepszą-najwygodniejszą stosowana przeze mnie antykoncepcję. A wyjmowanie w odróżnieniu od zakładania nic nie bolało, tak wiec nie zawsze jest analogicznie ![]() Czekam aż w Polsce pojawi się i upowszechni GyneFix, jakaś mniej inwazyjna się wydaje, a może już się pojawiła?? Pozdrawiam Was wszystkie i życzę beztroskiego używania spiralek
|
#2795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2796 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wyjmowałam spiralę w piatek - ok 1,5 roku od założenia i napiszę, żę bolało i to bardzo - o malo nie zasłabłam - zeszłam z fotela i poleciałam a krzesło
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czemu po 1,5 wyjęłaś ?Zakładasz jeszcze? Ja tak myślę że założę jednak ostatnio jak miałam zakładaną to też bolało jak nie wiem i słabłam pielęgniarka otwierał okno i nogi do góry mi trzymała ,teraz przy wyjmowaniu też nie było przyjemnie i tak trochę się boję Dziewczyny pisały że w znieczuleniu można ale jakim? Tym w kręgosłup? Tak myślę o takim znieczuleniu ale tak w ogóle to muszę lekarza znaleźć bo ten do którego chodze nie zakłada I po jakim czasie założyć najwcześniej można? |
|
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
Hey Bergamia
![]() nie straszcie tym bólem ![]() chyba żaden rozsądny lekarz nie zaproponuje znieczulenie zewnątrzoponowego aby założyc spiralę w końcu po takim znieczuelniu trzeba leżec po drugie wystepuja mdłości,wymioty ból pleców itd jak dla mnie za duzo skutkow ubocznych no i robi to anestezjolog a więc koszty już poważne. Wdg. mnie można znieczulić jakoś samą szyjke macicy. |
|
|
|
#2799 |
|
Zadomowienie
|
Ja zakladalam 2x. Raz mi sama wypadła, a teraz czeka mnie wyciaganie kolejnej.
Boje sie troche, nie wiem czego sie spodziewac. Przy zakladaniu nie bolalo nic-a-nic, ale po zejsciu z fotela prawie zemdlalam, i siedzialam pol godziny na schodach zanim poszlam do domu. Tym razem bore TZ ze soba, najwyzej mnie wyniesie na rekach
|
|
|
|
#2800 |
|
Zakorzenienie
|
Tak ja też na drugi raz z obstawą idę
A zakładasz następną |
|
|
|
#2801 |
|
Zadomowienie
|
Tak, mam juz kupiona, ale dam odpoczac organizmowi miesiąc, i zaloze kolejną.
|
|
|
|
#2802 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez musze kupić ale najpierw musze z ginem jakimś się umówić
Daj znać jak tak wrażenia Ja się znowu boję |
|
|
|
#2803 |
|
Przyczajenie
|
Czy usuwanie sprali boli????
Witam wszystkie Panie.
Mam pytanie czy boli usuwanie spirali?????????? Mam ją 4 lata. Lekarz powiedział, że lepiej podczas miesiączki, a ja nie chcę czekać, jestem w połowie cyklu. |
|
|
|
#2804 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy usuwanie sprali boli????
Cytat:
Nie bądż bezczelna i poczytaj ten wątek. |
|
|
|
|
#2805 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czy usuwanie sprali boli????
|
|
|
|
#2806 |
|
Raczkowanie
|
O rany słabo mi się robi na myśl, ze wyjmowanie spirali boli. Mam jeszcze ok 4 lat, ale juz sie boję
Może przez te 4 lata będzie jakiś postęp madycyny ???????
|
|
|
|
#2807 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma się co bać (łatwo mówić )
Ja miałam 2 razy wyjmowaną i za pierwszym razem nic mnie nie bolało ,za drugim tak ale to się szybko zapomina . Każdy przypadek jest inny.Rozmawiałam wczoraj z jedną znajomą i mówiła mi że jak zakładała miała podane znieczulenie dożylnie i nic nie czuła. Miała któraś z Was takie znieczulenie? |
|
|
|
#2808 |
|
Przyczajenie
|
Ja nie miałam znieczulenia i zakładanie mnie bolało, a teraz się boję ze względu na to, że to nie podczas miesiączki się odbędzie.
O znieczulenie zapytam. |
|
|
|
#2809 |
|
Zakorzenienie
|
Za tydzien ide do gina wiec zapytam o znieczuelnie ale interesuje mnie miejscowe ,żadne narkozy itp .
Z polecanych rzeczy to no spa i jakies przeciwbolowe dostepne bez recepty wziete przed wizytą ,no i klasyczny znieczulacz - wódeczka
|
|
|
|
#2810 |
|
Przyczajenie
|
Ja idę jutro
Nafaszeruję się lekami i zobaczymy.
|
|
|
|
#2811 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jak zapytasz o to znieczulenie to daj znać. A ja pytałam jeszcze raz i mówi że znieczulenie w żyłę doastała |
||
|
|
|
#2812 |
|
Raczkowanie
|
Ja miałam zakładaną Mirenę w znieczuleniu ogólnym. Pan anestezjolog, który był przy zabiegu uśpił mnie na chwilę, pani ginekolog założyła co trzeba i już. Obudziłam się krótko potem i jak dotąa - rok już minął - wszystko jest ok.
A o wyjmowaniu jeszcze nie myślę. Się zobaczy... |
|
|
|
#2813 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Miałam take znieczulenie, co prawda, nie przy zakładaniu spirali, ale miałam łyżeczkowanie kilka lat tamu. Poprostu dają w żyłę znieczulenie i po jakiś 2, 3 min pacjent zasypia i budzi się po jakiejś ok 20, 30 minut. Nic nie boli napradę, wiem , że się dobrze czułam. Tylko to nie było związane ze spiralka |
|
|
|
|
#2814 |
|
Przyczajenie
|
Ale takie znieczulenie chyba musi dać anestezjolog?? wątpię, żeby w prywatnym gabinecie ginekolog tkiego używał. Dzisiaj zobaczę
|
|
|
|
#2815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2816 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale nie bolało wcale a tremę miałam okrutną, ja myślę ze boli wyjmowanie wtedy kiedy wkładka troszkę gdzieś przyrośnie, bo inaczej nie ma co boleć, szyjki przecież się tak nie rozciąga jak przy zakładaniu. Mnie zresztą przy zakładaniu to nie bolało rozciaganie szyjki tylko "manewrowanie" spiralką już w macicy....o matko...brrr...jak sobie to przypomnę to A może wie któraś z Was coś o GyneFix? Bo ja w necie nic konkretnego wyczytać nie mogę, tyle tylko że można ją zamówić przez internet z Belgii, ale jak z zakładaniem jej i w ogóle interesuje mnie jedna rzecz-właśnie sposób "zamontowania" tej wkładki i późniejsze jej wyjmowanie...nic nie mogę znaleźć
|
|
#2817 |
|
Zakorzenienie
|
Zdaje się, że GyneFix nadal nie jest zarejestrowana w Polsce, więc się nic konkretnego nie dowiemy...
|
|
|
|
#2818 |
|
Przyczajenie
|
Byłam, wyjęłam i nic nie poczułam
, bo dostałam znieczulenie domięśniowe, ale dożylne też można.I narazie spokój ze spiralami. Teraz się boję usuwania (wycinania) nadżerki
|
|
|
|
#2819 |
|
BAN stały
|
a czy któraś z Was jest z Krakowa? chciałabym znależc ginekolo9ga w Krakowie który zakłada/wyjmuje spirale ze znieczuleniem.
Pani doktor do ktorej chodze i u której zakładałam spirale, nie stosuje znieczuleń. przed założeniem pytałam pani doktor czy to boli, a ona na to: "da się wytrzymać" .Wytrzymac sie faktycznie dało ale przyjemne to to nie było, po zejściu z fotela kręciło mi sie w głowie i czułam sie jak pijana. ledwo oszłam dodomu. dlatego teraz jak będę wyjmowac wolałabym sobie oszczędzic tego typu doznań. |
|
|
|
#2820 |
|
Przyczajenie
|
Ja od dzis równiez mam założoną spiralę. Czy może któraś z Was ma założoną Nugard 380A?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

pomimo wszystko uważam spiralę za najlepszą-najwygodniejszą stosowana przeze mnie antykoncepcję. A wyjmowanie w odróżnieniu od zakładania nic nie bolało, tak wiec nie zawsze jest analogicznie

Nafaszeruję się lekami i zobaczymy.