Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-08-05, 17:24   #2821
adrijah
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

ja właśnie od dzisiaj mam Mirenę. Założoną bez znieczulenia, a nigdy nie rodziłam. Bałam się, że będzie bardziej bolało W sumie to teraz boli, ale tak jak typowe 'okresowe' skurcze. przejdzie, prawda?
Stary 2010-08-05, 17:53   #2822
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
ja właśnie od dzisiaj mam Mirenę. Założoną bez znieczulenia, a nigdy nie rodziłam. Bałam się, że będzie bardziej bolało W sumie to teraz boli, ale tak jak typowe 'okresowe' skurcze. przejdzie, prawda?

przejdzie pytanie kiedy
gratuluje i witam w spiralkowej rodzinie

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-05, 18:05   #2823
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
przejdzie pytanie kiedy
gratuluje i witam w spiralkowej rodzinie
hehe dziękuję i witam również mam nadzieję, że szybko minie.
dostałam na dzisiaj na wszelki wypadek antybiotyk i no spe, a pani doktor powiedziała, że ogólnie może dzisiaj boleć, bo macica jest 'nieprzyzwyczajona'. Może przejdzie razem z okresem...
Stary 2010-08-06, 07:13   #2824
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Dziewczyny czy któraś z Was jest po cięciu cesarskim?
Ja jestem po dwóch i ostatnio byłam u gin żeby sie umówić na założenie spirali i powiedziała mi że cięcie jest przeciwwskazaniem ja juz miałam 2 i nic mi nie było
Wiecie coś na ten temat??????
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 19:50   #2825
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77

Cytat:
Napisane przez ewaw71 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z Was jest po cięciu cesarskim?
Ja jestem po dwóch i ostatnio byłam u gin żeby sie umówić na założenie spirali i powiedziała mi że cięcie jest przeciwwskazaniem ja juz miałam 2 i nic mi nie było
Wiecie coś na ten temat??????

Kochana nic bardziej mylnego!!!!!!
Ja mam 3 cesarki i mam od roku spiralę zwykłą, miedzianą i jest suuuper. Nigdy czegoś podobnrgo nie słyszałam
joannab77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-06, 20:57   #2826
Camillina
Raczkowanie

Ja mam mirenę od paru dni. W sumie spodziewałam się, że będzie gorzej a tu nic nie boli.... zaskoczona jestem pozytywnie.

adrijah- mam identyczne okulary
Camillina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-07, 07:35   #2827
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Napisane przez joannab77 Pokaż wiadomość
Kochana nic bardziej mylnego!!!!!!
Ja mam 3 cesarki i mam od roku spiralę zwykłą, miedzianą i jest suuuper. Nigdy czegoś podobnrgo nie słyszałam
Wiesz ja też pierwszy raz sie spotkałam z taką opinią dotąd jestem po dwóch cesarkach i po dwóch spiralach i i tez mi nic nie było tylko jak usłyszałam taki tekst to zaczęłam się zastanawiać
Mam teraz miesięczną przerwę po i potem zakładam trzecią już
Teraz na ten miesiąc kupiłam sobie nuvaring ten pierścień tabsów brać nie moge ze względu na żylaki i gin mi powiedziała że nic mi po tym nie będzie że podobno mniejsze dawki hormonów
Ale nie ma to jak spirala

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-08-07, 08:55   #2828
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77

Cytat:
Napisane przez ewaw71 Pokaż wiadomość
Wiesz ja też pierwszy raz sie spotkałam z taką opinią dotąd jestem po dwóch cesarkach i po dwóch spiralach i i tez mi nic nie było tylko jak usłyszałam taki tekst to zaczęłam się zastanawiać
Mam teraz miesięczną przerwę po i potem zakładam trzecią już
Teraz na ten miesiąc kupiłam sobie nuvaring ten pierścień tabsów brać nie moge ze względu na żylaki i gin mi powiedziała że nic mi po tym nie będzie że podobno mniejsze dawki hormonów
Ale nie ma to jak spirala

Może to zależy od indywidualnego przypadku. Nie mam pojęcia, czemu tak jest. Może chodzi o pęknięcie macicy?
Ale to też nie mam kuzynkę, co ma 3 cesarki i pękła jej macica po dwóch latach od ostatniej cesarki. Miała podwiązane jajniki. Po peknięciu lekarz dopiero zalecił jej mirenę, żeby mniej krwawiła i nie miała miesiączek.
joannab77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-07, 13:10   #2829
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Oj to dziewczyna sie nacierpiała Bidulka
Stary 2010-08-07, 15:54   #2830
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Camillina Pokaż wiadomość
Ja mam mirenę od paru dni. W sumie spodziewałam się, że będzie gorzej a tu nic nie boli.... zaskoczona jestem pozytywnie.

adrijah- mam identyczne okulary
mnie też już nie boli po jednym dniu przeszło. To był akurat trzeci dzień okresu, także u mnie akurat najboleśniejszy (tak jak drugi).

ale już miałam schizę, że mi wypadła ale sądząc po nagłym zagęszczeniu śluzu, chyba jednak siedzi dalej i działa

no to ładne masz okulary
Stary 2010-08-14, 10:29   #2831
bellebelle
Zadomowienie

Hej

Czy ktoras z Was zaszla w ciaze PO wyjeciu spirali?
Ja mam zwykla miedziana ale doktor w czasie ostatniej wizyty powiedziala mi, ze moze nam to zajac nawet do roku i zeby przygotowac sie na mozliwosc poronienia przy pierwszych probach. Czy naprawde tak jest??

Pozdrawiam

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-08-16, 22:00   #2832
zakoffana
Przyczajenie

Dziewczyny, ja miesiac temu mialam zakladana Mirene, baaardzo pozytywne opinie sie pojawialy zewszad, i od kolezanek, i na foracho tej wkladce dlatego sie zdecydowalismy na nia. i wiecie co? musialam ja usunac zaraz po zalozeniu, takie skurcze mnie zlapaly jakbym miala rodzic (mam dwojke dzieci)... tak jakby organizm ja odrzucil. cos potwornego. szok serio, czy ktoras z was miala taki przypadek lubo takim slyszala???
Stary 2010-08-17, 09:19   #2833
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zakoffana Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja miesiac temu mialam zakladana Mirene, baaardzo pozytywne opinie sie pojawialy zewszad, i od kolezanek, i na foracho tej wkladce dlatego sie zdecydowalismy na nia. i wiecie co? musialam ja usunac zaraz po zalozeniu, takie skurcze mnie zlapaly jakbym miala rodzic (mam dwojke dzieci)... tak jakby organizm ja odrzucil. cos potwornego. szok serio, czy ktoras z was miala taki przypadek lubo takim slyszala???
Ja moze nie miala skurczy ale tak okropnie mnie bolalo, ze zemdlalam. Dzwonili po TZ zeby mnie odebral z przychodni No i oczywiscie wyjeli mi ja zaraz po zalozeniu.
W kazdym razie bylam tak uparta, ze poszlam za dwa tygodnie, kiedy mialam miesiaczke (bo mowili, ze wtedy latwiej), wzielam kilka paracetamoli i bol byl minimalny. Mialam troche dyskomfort przez reszte dnia bo mialam wrazenie, ze spirala mi zaraz wypadnie ale to oczywiscie minelo

Stary 2010-08-18, 19:21   #2834
dominikowa
Wtajemniczenie

Cześc
ja jestem po 2 cesarkach , ostatnia 2 miesiśce temu. Zamierza założyć spiralę, ale mój gin mówi że dopiero za poł roku a najlepiej poczekać z rok. Mam pytanie po jakim czasie od cc miałyście zakładane spirale?

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-23, 21:39   #2835
lena0
Przyczajenie

Hej, chciałabym założyć spiralę, czy możecie mi polecić ginekologa w Toruniu, który się tym zajmuje ?
lena0 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-27, 09:00   #2836
Legionistka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
Cześc
ja jestem po 2 cesarkach , ostatnia 2 miesiśce temu. Zamierza założyć spiralę, ale mój gin mówi że dopiero za poł roku a najlepiej poczekać z rok. Mam pytanie po jakim czasie od cc miałyście zakładane spirale?
hej dziewczynki ja juz jestem w trakcie robie nia badan..cytologia juz zrobiona czekam na wynik a pozniej posiew i jak wszytsko bedzie dobrze to bede miec spirale juz w pazdzierniku

jestem rok po porodzie i wczoraj lekarz mi powiedział, ze to najlepszy czas..ale ja rodziłam SS..i nie wiem jak to sie ma do cc

Nie jestem chamska
po prostu nie lubię być
sztucznie miła...
Legionistka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-08-28, 06:16   #2837
martamaciejowa
Przyczajenie

Pytałam swojego ginekologa dr Wajdy i on powiedział ze można zakładac spirale najwczesniej 3 miesiące po porodzie cięciem cesarskim.Do tego czasu macia spokojnie sie wygoi i rana zarośnie Oczywiście zakładac trzeba pod pełną kontrolą USG i wtedy nie ma problemu .A co do ceny to dalej uważam ze dr Wajda ma najlepszą cene w województwie podkarpackim i oczywiście zakłada w znieczuleniu jak ktoś sobie zyczy.
martamaciejowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-08, 22:33   #2838
mamcia81
Raczkowanie

Jutro ide do mojego gina na wyciągnięcie spirali. Spełniła swoją rolę, załozyłam ją po porodzie, przez półtora roku nie miałam @, gdy wszystko wróciło do normy chce ja wyjąć, myślę tez o drugim maleństwie.
Opiszę jutro co i jak, zakładnie nie było bolesne, moze wyjmowanie tez nie będzie...
mamcia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-09, 09:31   #2839
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Napisane przez mamcia81 Pokaż wiadomość
Jutro ide do mojego gina na wyciągnięcie spirali. Spełniła swoją rolę, załozyłam ją po porodzie, przez półtora roku nie miałam @, gdy wszystko wróciło do normy chce ja wyjąć, myślę tez o drugim maleństwie.
Opiszę jutro co i jak, zakładnie nie było bolesne, moze wyjmowanie tez nie będzie...
A miałaś jakieś znieczulenie? Mnie zakładanie bolało a miałam juz 2
Teraz mam wyjętą zdejmowanie też bolało i tak odkładam ale muszę w końcu założyć sobie
Tylko ta ginka co ostatnio u niej byłam w tej sprawie nastraszyła mnie że po cesarkach nie powinnam sobie zakładać , pierwszy raz spotkałam się z taką opinią

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-09-09, 15:03   #2840
mamcia81
Raczkowanie

Zdejmowanie zostało przesunięte, przyszłam za późno...

Zakładanie nie bolało, było dziwne ale nie bolesne, czekałam kiedy nastąpi ten straszny ból a tu lekarz każe z fotela schodzić. Już było po wszystkim. Zakręciło mi się tylko w głowie. Nie miałam znieczulenia.

Bardzo bym chciała miec już wyjętą wkładkę...szkoda że musi sie to odwlec...
Stary 2010-09-10, 16:23   #2841
mi.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
oho, czy Ty nie jesteś "starą znajomą" z nickiem na C ()? jeżeli się nie mylę, to miło mi widzieć!!

zastanawiam się nad taką samą wkładką, ale duużo wątpliwości. jeszcze będę tu wszystkich męczyć

HAPPINESS ONLY REAL WHEN SHARED

"Wierzę w styl, a nie modę" RL
mi.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-17, 08:44   #2842
agula79
Raczkowanie

Cześć "spiralki"

W końcu znalazłam ten wątek o taki jaki mi chodziło - uff
Tak sobie Was czytałam aby się dowiedzieć czy wyjęcie spiralki boli - i nastawiłam się ze boleć nie będzie bo przy zakładaniu czułam lekki dyskomfort.
Ale mam już teraz inny dylemat (oczywiście jak to ja jak się naczytam )
Wiele z Was zaraz po założeniu spirali czuło się słabo i bardzo źle - a ja mam dojechać do mojego ginekologa autkiem i teraz nie wiem czy lepiej tramwajem się nie wybrać bo co jak będę się źle czuła? (jest to ok. 40min autkiem)

Kurde jak znajdę odpowiedź na to co szukam to zawsze nasuwa się kolejny problem.

Nie mogę zabrać mojego mężusia bo wyjeżdża a trójkę dzieciaczków zostawiam z babcią
- tym samym jestem zmuszona sama podjechać i wrócić i tego się obawiam.

P.s
miałam zakładaną miedziuchę 3lata temu i jestem mega zadowolona z tej formy antykoncepcji

Fakt że przez 1wszy m-c non stop plamiłam ale minęło.
Miesiączki się uregulowały, nie boli nic przed okresem - luz blues coca-cola
Stary 2010-09-17, 09:53   #2843
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agula79 Pokaż wiadomość
Cześć "spiralki"

W końcu znalazłam ten wątek o taki jaki mi chodziło - uff
Tak sobie Was czytałam aby się dowiedzieć czy wyjęcie spiralki boli - i nastawiłam się ze boleć nie będzie bo przy zakładaniu czułam lekki dyskomfort.
Ale mam już teraz inny dylemat (oczywiście jak to ja jak się naczytam )
Wiele z Was zaraz po założeniu spirali czuło się słabo i bardzo źle - a ja mam dojechać do mojego ginekologa autkiem i teraz nie wiem czy lepiej tramwajem się nie wybrać bo co jak będę się źle czuła? (jest to ok. 40min autkiem)

Kurde jak znajdę odpowiedź na to co szukam to zawsze nasuwa się kolejny problem.

Nie mogę zabrać mojego mężusia bo wyjeżdża a trójkę dzieciaczków zostawiam z babcią
- tym samym jestem zmuszona sama podjechać i wrócić i tego się obawiam.

P.s
miałam zakładaną miedziuchę 3lata temu i jestem mega zadowolona z tej formy antykoncepcji
Fakt że przez 1wszy m-c non stop plamiłam ale minęło.
Miesiączki się uregulowały, nie boli nic przed okresem - luz blues coca-cola
Ja bym wziela tramwaj, proszki przeciwbolowe, butelke wody i batonika J abylam okropnie obolala po zalozeniu i czulam sie oslabiona, wzielam taksowke do domu

REKLAMA
Stary 2010-09-20, 07:46   #2844
agula79
Raczkowanie

I chyba tak też zrobię
Po co ryzykować
Stary 2010-09-20, 08:27   #2845
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Ja na wyjęcie wybrałam się sama a to że było blisko i wybrałam się za późno i mało co nie zdążyłabym na umówioną godz to wzięłam rower...i to był błąd
Czułam się fatalnie raz że bolało to jeszcze słabo mi było jak nie wiem
Prowadziłam ten nieszczęsny rower i myślałam przy którym kroku orła wywinę dobrze że kumpelę spotkałam to mnie odcholowała do domu
Już nigdy nie wybiorę się sama i Tobie też to radzę Weź może jakąś kumpelę
Stary 2010-09-20, 11:26   #2846
adrijah
Zakorzenienie

Mam drobny problem... Po założeniu spiralki cały czas mnie bolał brzuch, miałam straszne skurcze i kiepsko się czułam. Jako, że nie rodziłam, gin mnie ostrzegała, że nieprzyzwyczajona macica może tak zareagować, ale powinna się szybko uspokoić, a tego nie zrobiła.. Dostałam okresu po niecałym miesiącu - najgorszy jaki kiedykolwiek miałam, za to po nim cisza i spokój, jak ręką odjął. Ale w czasie tej męczarni zdążyłam się umówić na kontrolę do mojej gin, więc poszłam już nieobolała. Zrobiła mi usg i okazało się, że moja nieprzyzwyczajona macica próbowała się pozbyć intruza i udało jej się wypchnąć spiralę do szyjki macicy gin twierdzi, że to nic tak złego jak to się może wydawać, bo ona sobie dalej działa itd, ale na wszelki wypadek zareklamuje i mam przyjść jak będę miała okres, to mi ją za darmo wymieni. Ale od tamtego czasu okresu ani widu ani słychu i tak czekam na ten okres i rodzą mi się w głowie dwa pytania:
1. czy jest taka opcja, że jak znowu dostanę okresu, to mi ta biedna spirala wypadnie, czy nie ma opcji żeby się przez nierozcjągnięte ujście sama przecisnęła? bo z tego co zauważyłam, to jej w tej szyjce całkiem dobrze jest
2. jak ją zmienię na nową, w dobrym miejscu, to może się cała sytuacja powtórzyć? czy może jednak jest cień nadziei, że macica się przyzwyczai?

Edytowane przez adrijah
Czas edycji: 2010-09-20 o 11:28
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-09-28, 21:29   #2847
mamcia81
Raczkowanie

Dziś byłam na próbie wyjęcia spirali, piszę próbie bo nie udało sie jej wyjąć, jutro poprawka.
Nie udało sie jej usunąć bo z bólu zemdlałam na fotelu i dostałam drgawek jak przy padaczce. Obudziłam się i słyszałam w uszach tylko pisk, lekarz trzymał mi nogi w górze a ja byłam cała biała. Ledwo zlazłam z fotela. W recepcji tez prawie nie zemdlałam.
Lekarz przesunął wkładkę, więc tak czy siak muszę ją wyjąć, choć teraz to za chiny nie chcę mieć tego ustrojstwa, nigdy wiecej nie założę wkładki, wolę miec 5 dzieci...
Boje sie jutra, mam tabletkę ketonalu, lekarz ma mnie znieczulić miejscowo. Zgroza. To nie jest naturalne, a ja dziś poczułam to w pełni.

REKLAMA
Stary 2010-09-28, 22:30   #2848
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Napisane przez mamcia81 Pokaż wiadomość
Dziś byłam na próbie wyjęcia spirali, piszę próbie bo nie udało sie jej wyjąć, jutro poprawka.
Nie udało sie jej usunąć bo z bólu zemdlałam na fotelu i dostałam drgawek jak przy padaczce. Obudziłam się i słyszałam w uszach tylko pisk, lekarz trzymał mi nogi w górze a ja byłam cała biała. Ledwo zlazłam z fotela. W recepcji tez prawie nie zemdlałam.
Lekarz przesunął wkładkę, więc tak czy siak muszę ją wyjąć, choć teraz to za chiny nie chcę mieć tego ustrojstwa, nigdy wiecej nie założę wkładki, wolę miec 5 dzieci...
Boje sie jutra, mam tabletkę ketonalu, lekarz ma mnie znieczulić miejscowo. Zgroza. To nie jest naturalne, a ja dziś poczułam to w pełni.
Współczuję Ci wiem o czy mówisz ale emocje miną i będziesz inaczej do tego podchodziła
Ja mam zamiar założyć następną ale też się boję
Napisz jak poszło. To Twoja pierwsza?
Stary 2010-09-28, 22:46   #2849
mamcia81
Raczkowanie

To moja pierwsza i na pewno ostatnia. to nie dla mnie, nie czułam tego co wy, spokoju. Na pewno nie czułam się wolna w trakcie współzycia. Nie było dnia bym o niej nie myslała jako o ciele obcym we mnie. Nie zaakceptowałam wkładki i ciesze sie, że ją wyjmuję, zeby to tylko tak strasznie nie bolało...
Stary 2010-09-29, 07:26   #2850
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Trzymaj się dzielnie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości