Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-28, 07:07   #2911
Kathi75
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

mamcia mam nadzieje ze wyjma ci wkladke i jeszcze uda ci sie sliczne dzieciatko nosic w sobie mysl pozytywnie

fankapsyhiatrii
nie mialam miesniakow przy ostanim USG ale w zyciu swoim juz tak Ginekolog za tydzien wytrzymam

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 09:19   #2912
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Napisane przez mamcia81 Pokaż wiadomość
Jestem przykładem na to, że z wkładką nie wszystko idzie tak różowo.
Boże, to wszystko mnie załamuje, czuję sie jak w półapce, nie moge pozbyć sie czegoś co jest we mnie, wszystkie te zabiegi są bolesne, wiąże się z jakimś poniżeniem...sama nie wiem. Okropność!
Chcę mieć kolejne dziecko (mam córcię urodzona naturalnie)a teraz boję się, że coś mi zrobią podczas tego wyjmowania w szpitalu, że uszkodzą szyjkę i bede miała problemy z donoszeniem ciąży.
Nie nakręcaj się i myśl pozytywnie . Przed zabiegiem to ja bym mimo wszystko dla pewności upewniła się w czyje ręce się oddaję i czy to naprawdę fachowiec i porozmawiała o ryzyku, tak dla spokoju, a jeśli miałabym wątpliwości to udałabym się do innego szpitala
Musisz mieć pewność że zrobią Ci to fachowo i nie uszkodzą bo potem to wiesz już za późno warto teraz wszystko sprawdzić
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-28, 11:14   #2913
mamcia81
Raczkowanie

To duzy specjalistyczny szpital ginekologiczny, rodziłam tam, wiem, że to dobre miejsce. Ufam też pomimo wszystko, mojemu ginekologowi, zrobił co mógł. Tu chyba ma znaczenie szerokośc kanału szyjki macicy, nie można przeciągnąć wkładki z macicy do szyjki. Lekarz nie chce sprawiac mi wiecej bólu i dlatego przekazuje do szpitala, w ręce znajomego lekarza, który sie mną zaopiekuje.
Mojego gina zna cała rodzina, przy takich znajomościach on stanie na glowie, by wszystko bylo ok. Tylko że ja bardzo sie boję.
mamcia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 11:58   #2914
mamcia81
Raczkowanie

Za godzine wyjeżdząmy do szpitala, trzymajcie kciuki zeby wróciła cała i zdrowa już bez wkładki.
Stary 2010-10-29, 12:54   #2915
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77

Jejku Mamcia trzymam kciuki, będzie dobrze!!!!
Dziewcyny to może sie przydarzyc każdehj z nas
joannab77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-29, 18:15   #2916
AnneMauro
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joannab77 Pokaż wiadomość
Jejku Mamcia trzymam kciuki, będzie dobrze!!!!
Dziewcyny to może sie przydarzyc każdehj z nas
Dziewczyny, myślę, że nie należy aż tak panikować. To, że hegarowanie szyjki macicy po to, żeby założyć wkładkę, albo ją wyjąć, boli, to nie jest nic nadzwyczajnego. Ja miałam zakładaną wkładkę w znieczuleniu ogólnym półtora roku temu i żyję. Nic się złego nie wydarzyło. Moja lekarka po prostu stwierdziła, że na żywca tego nie będzie robić, bo będzie mnie zbyt bolało i mogę tego nie wytrzymać. I sie poruszyć. I wtedy może być problem, kiedy na przykład narzędzie się omsknie gdzieś w środku, albo sama wkładka i albo źle sie ułoży, albo - co gorsza - przebije ściankę.
W wypadku Mamci81 na pewno też będzie ok, bo to, że będzie miała wyciąganą wkładkę w szpitalu nie oznacza, że dzieje się coś złego. Po prostu znieczulenie ogólne musi być wykonane przez anestezjologa, a w gabinetach ginekologicznych zazwyczaj takiej opcji nie ma. I myślę, że to tyle tego wielkiego strachu.
Nie dajmy się zwariować!
Mamcia81 - i jak było?
AnneMauro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 15:01   #2917
mamcia81
Raczkowanie

No nie wiem czy to jest takie normane...
Ból podczas trzykrotnego, bezskutecznego wyjmowania wkładki do tego stopnia że zemdlałam i dostałam drgawek.
Przyjazd do szpitala, strach, opracja, narkoza. Nie mogli podczas zabiegu znaleźć wkładki, włożyli mi do macicy urządzenie z kamerą, które spowodowało peknięcie szyjki macicy, którą trzeba było zszyć, boli to wszsytko strasznie, ledwo chodzę. Trzy dni w szpitalu.
Wkładki nie znaleźli, najprawdopodobniej wypadła, nie wiadomo kiedy. Dla pewności mam jeszcze zrobić prześwietlenie, bo jest prawdopodobieństwo(b.małe ) że wrosła w macicę. Mówią, że raczej nie(było robieone dokładne usg, które niczego nie wykazało) ale dla pewności, kazali przeswietlić.
To wszysto to koszmar po prostu.
Można sobie wmawiać, że to mnie nie dotyczy, też tak myślałam, ale to naprawdę może się zdarzyć każdej kobiecie uzywającej wkładki.
Piszę to także dla przestrogi.
Stary 2010-10-31, 18:40   #2918
agula79
Raczkowanie

Oh mamcia81 dobrze ze się pojawiłaś bo strasznie ciekawa byłam co z tobą
Czy to możliwe żebyś jej nie zauważyła jak wypadła?

Oby jednak było to a nie wrośnięcie o jakim piszesz - zresztą na to potrzeba by było baaardzo dużo czasu i przenoszenia chyba jej co nie?
tak mi się wydaje
Przykro mi że tak to się u ciebie potoczyło ale będzie ok,
nie martw się
Stary 2010-11-01, 07:09   #2919
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

A jaki typ wkładki miałaś/masz? Nie myśleliście o zrobieniu rezonansu magnetycznego? Może wkładka uległa wydaleniu wraz z miesiączką? Ale jeśli nie to jest tez opcja że przemieściła sie do jamy brzusznej. Moim zdaniem lekarz powinien skierowac cię na MRI...Nie wiem czy RTG jest tu badaniem wystarczającym - zależy z czego zbudowana jest wkładka, najlepiej skonsultowac to z radiologiem jakie badanie pozwoliło by ją zlokalizowac.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 17:33   #2920
mamcia81
Raczkowanie

To nie koniec tej histroii...niestety...
Pisałam do was o 16 a ok 18 dostałam wielkiego krwotoku, podłoga była zalana krwią. Przyjechało pogotowie, zabrali mnie na sygnale do szpitala na oddział ginekologii i leże teraz na sali intensywnej opieki medycznej. Mąz przywiózł kompa bo jestem tu sama.
Krwotok był powikłaniem po łyżeczkowaniu macicy. Takiej ilości krwi nigdy nie widziałam...wylatywały też skrzepy.
Zrobiono mi przeswietlenie miednicy i wkładki nie ma na 100%(była wykonana ze stali nierdzewnej i miedzi ięc napewno świeciłaby jak ta lala). Nie widomo kiedy wypadła. Przymajmniej to jedno jest dobre. Czuje sie już dobrze, wlali i wlewają we mnie duże ilosci antybiotyków i srodków na krzepilość krwi, teraz tylko lekko plamię. Wierzę, że wszystko bedzie juz dobrze.
Stary 2010-11-01, 19:42   #2921
mamcia81
Raczkowanie

Możliwe jest nie zauważenie, że wkładka wypadła, np przy korzystaniu z toalety.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-02, 08:00   #2922
AnneMauro
Raczkowanie

Mnie zastanawia jedno: po co był w takim razie ten zabieg, skoro wkładki nie ma... Czy nie można było tego stwierdzić RTG albo rezonansem? Po co było ingerować aż tak w organizm?
W każdym razie szczerze współczuję i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze...
Stary 2010-11-02, 08:37   #2923
mamcia81
Raczkowanie

W tej rzeczywistości faktycznie zabieg nie był potrzeby, ale przyjechałam do szpitala z wkładką której nie mozna wyjąć, nikt nie podejrzewał, że jej tam nie ma.
Dziś wychodze do domu, wszystko wygląda ok. Mam nadzieje, że tak juz zostanie.
Ja wiem, że wkładka to relatywnie dobre rozwiazanie, mało ingerujące w działanie organizmu, tanie, skuteczne. Większośc kobiet ją stosujących jest zadowolonych, osobiście znam tylko takie.
Jednak mój głos i moje doświadczenie może też sie komuś przydać, dlatego piszę tu to wszystko. Sama już nigdy wkładki nie założę i bede raczej odwodzić innych od jej stosowania.
Stary 2010-11-02, 09:09   #2924
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnneMauro Pokaż wiadomość
Mnie zastanawia jedno: po co był w takim razie ten zabieg, skoro wkładki nie ma... Czy nie można było tego stwierdzić RTG albo rezonansem? Po co było ingerować aż tak w organizm?
W każdym razie szczerze współczuję i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze...
dziwne jest to ,że nikt nie zrobil przed zabiegiem nie zorbil glupiego usg

Cytat:
W tej rzeczywistości faktycznie zabieg nie był potrzeby, ale przyjechałam do szpitala z wkładką której nie mozna wyjąć, nikt nie podejrzewał, że jej tam nie ma.
Dziś wychodze do domu, wszystko wygląda ok. Mam nadzieje, że tak juz zostanie.
Ja wiem, że wkładka to relatywnie dobre rozwiazanie, mało ingerujące w działanie organizmu, tanie, skuteczne. Większośc kobiet ją stosujących jest zadowolonych, osobiście znam tylko takie.
Jednak mój głos i moje doświadczenie może też sie komuś przydać, dlatego piszę tu to wszystko. Sama już nigdy wkładki nie założę i bede raczej odwodzić innych od jej stosowania.
lekarze sie nie popisali brakiem usg.:/

W każdym razie dobrze ,że historia dobrze się kończy

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 07:16   #2925
AnneMauro
Raczkowanie

No więc właśnie dokładnie to miałam na myśli. Skoro wkładka była metalowa, no to głupie USG, albo RTG powinni zrobić, żeby przynajmniej wiedzieć, gdzie wkładki szukać. A nie od razu z łapami do środka. No nie popisali się, nie popisali...
Szkoda, że musiałaś przez to wszystko przechodzić. Trzymam kciuki, żeby było ok.
Stary 2010-11-03, 07:32   #2926
Agee79
Rozeznanie

GG do Agee79 Send a message via Skype™ to Agee79

o kurcze Mamcia...
troche mnie nie bylo i nie wiem dokladnie od czego zaczely sie problemy z ta wkladka... ale ciesze sie ze juz wszystko ok! i wspolczuje tego co musialas przejsc...

troche sie przestraszylam przyznaje, bo u mnie jakis czas temu nitki sie pozwijaly i schowaly w szyjce macicy... wyczuwam je jedynie przed samym @ lub zaraz po jak szyjka jest dosyc nisko i jest miekka... no i na poczatku jak myslalam ze mi wkladka wypadla to sie balam ale jak na USG wyszlo ze siedzi idealnie to sie ucieszylam of kors ale nie pomyslalam od razu ze skoro nie ma nitek na zewnatrz to jak mi ja beda kiedys wyjmowac...
ostatnio coraz czesciej o tym myslalam i teraz Twoja historia...

ide za jakis tydzien gora 2 do dzina na kontrol to sie go spytam

a tak przy okazji to normalnie nie moge wyjsc dalej z zachwytu noszenia wkladki hehehe pomimo tego ze juz mam ja 1,5 roku hahaha

Agee79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-03, 14:12   #2927
adrijah
Zakorzenienie

ja ostatnio padłam. Moja Mama ma kolejną spiralkę i czas najwyższy ją wyjąć. Trafiła do jakiejś nowej gin, polecanej mocno przez naszą internistkę i zonk. Babka nie taka znowu super młoda, a powiedziała, że ona się wkładaniem i wyjmowaniem spiralek nie zajmuje i już wydawało mi się, że to jedna z podstawowych umiejętności w tym zawodzie
Stary 2010-11-03, 14:18   #2928
Agee79
Rozeznanie

hmmm a moze to chodzi o przekonania...
bo ja tez mialam w swoim czasie taka pania gin co nie uznawala zadnej antykoncepcji poza NPR i nie chciala mi recepty na tabsy wypisac

Stary 2010-11-03, 20:23   #2929
adrijah
Zakorzenienie

Sęk w tym, że nie. wypisanie tabletek to dla niej żaden problem. Właściwie to nawet głównie przepisywaniem tabletek się zajmuje

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-04, 06:46   #2930
Agee79
Rozeznanie

hmm no to rzeczywiscie cos nie halo...

Stary 2010-11-14, 10:59   #2931
mamcia81
Raczkowanie

Znowu jestem w szpitalu, wczoraj miałam krwotok, taki sam jak dwa tygodnie temu, pogotowie zabrało mnie na sygnale...kiedy skończy sie ta historia? Hemoglobina nisko...
Stary 2010-11-14, 17:14   #2932
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Znowu jestem w szpitalu, wczoraj miałam krwotok, taki sam jak dwa tygodnie temu, pogotowie zabrało mnie na sygnale...kiedy skończy sie ta historia? Hemoglobina nisko...
Jeżżuu
daj znac co i jak.

Stary 2010-11-15, 07:06   #2933
Agee79
Rozeznanie

jejq... mam nadzieje ze nic zlego sie nie dzieje... i od czego to skoro wkladki juz nie ma? moze to @???

ja u swojego dzina juz sie nie pytalam co bedzie z wyciaganiem tej mojej wkladki [bez nitek] bo po ostatnim @ nitki sie odnalazly hahahaha masakra jakas!!! hahha wg usg wkladka lezy idealnie i kolejna wizyta za pol roku

Stary 2010-11-15, 08:46   #2934
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77

Witaj Agee dawno Ciebie tutaj nie było
Śledzę co się z Mamcią dzieje...szok.
Kurcze nie mam jak iśc do gina a miałam sie pokazac we wrześniu ;(
Stary 2010-11-15, 08:50   #2935
Agee79
Rozeznanie

hej Joasiu no nie bylo bo powiadomienia mi nie przychodzily...
ale mam nadzieje ze juz sie to nie powtorzy

ja staram sie chodzic regularnie chociaz te 6 m-cy mi tak szybko mija ze nie wiem kiedy i juz czas na kolejna wizyte! szok! hihihi

Stary 2010-11-15, 16:00   #2936
mamcia81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Agee79 Pokaż wiadomość
jejq... mam nadzieje ze nic zlego sie nie dzieje... i od czego to skoro wkladki juz nie ma? moze to @??
Dzieje się źle i to bardzo, mówili mi już dwa razy, że jeśli będzie się to powtarzać, to istnieje ewentualność wycięcia macicy!!!
To nie miesiączka, to były dwa potężne krwotoki po których hemoglobina spada na łeb na szyję. Pogotowie całe stanęło jak wryte gdy zobaczyli tyle krwi.
Wszystko to zaczęło się od pi.... wkładki...

Nadal jestem w szpitalu, już nie krwawię ale jestem na mocnych lekach, wciąz dają kroplówki. Lekarka mówiła, że najprawdopodobniej podczas łyżeczkowania, gdy pękła szyjka i była szyta, pękniecie poszło dalej, wgłąb trzonu macicy, który jest bardzo ukrwiony. Nie zaopatrzone pęknięcie, trudniej się goi a jesli pękło jakieś duże naczynie to może to dawać takie krwotoki.
Jeśli powtórzy się to znowu będzie trzeba ciąć brzuch by dostac się do środka, bo nastepny krwotok może być niebezpieczny dla zycia...(mam hemoglobinę 8/min 12)
Myślimy z mężem i jednym lekarzem bym znów pojechałam do szpitala w Wałbrzychu gdzie był robiony zabieg bo mają tak laparoskop i taką operację mogą zrobić bez cięcia brzucha. Wczesniej będzie dokładne usg.
Niezła jadka...

Edytowane przez mamcia81
Czas edycji: 2010-11-15 o 16:05
Stary 2010-11-15, 16:50   #2937
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Mamcia serdecznie Ci współczuję
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 16:55   #2938
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieje się źle i to bardzo, mówili mi już dwa razy, że jeśli będzie się to powtarzać, to istnieje ewentualność wycięcia macicy!!!
To nie miesiączka, to były dwa potężne krwotoki po których hemoglobina spada na łeb na szyję. Pogotowie całe stanęło jak wryte gdy zobaczyli tyle krwi.
Wszystko to zaczęło się od pi.... wkładki...

Nadal jestem w szpitalu, już nie krwawię ale jestem na mocnych lekach, wciąz dają kroplówki. Lekarka mówiła, że najprawdopodobniej podczas łyżeczkowania, gdy pękła szyjka i była szyta, pękniecie poszło dalej, wgłąb trzonu macicy, który jest bardzo ukrwiony. Nie zaopatrzone pęknięcie, trudniej się goi a jesli pękło jakieś duże naczynie to może to dawać takie krwotoki.
Jeśli powtórzy się to znowu będzie trzeba ciąć brzuch by dostac się do środka, bo nastepny krwotok może być niebezpieczny dla zycia...(mam hemoglobinę 8/min 12)
Myślimy z mężem i jednym lekarzem bym znów pojechałam do szpitala w Wałbrzychu gdzie był robiony zabieg bo mają tak laparoskop i taką operację mogą zrobić bez cięcia brzucha. Wczesniej będzie dokładne usg.
Niezła jadka...
Na oko laika to lekarz dali d.... nie robiąc usg przed wyciąganiem spirali ,której tam nie było a i przegapili pęknięcie szyjki .
Współczuję

Stary 2010-11-16, 06:50   #2939
Agee79
Rozeznanie

o boshe Mamcia... strasznie Ci wspolczuje.. i tez uwazam ze to nei wina wkladki a raczej niekompetencji lekarzy ktorzy sie na poczatku Toba zajeli... :/ ale rozumiem Twoje stwierdzenie ze od niej sie zaczelo, bo gdyby nie ona to pewnie nie byloby takich przejsc...

zycze Ci Kochana aby wszystko sie w koncu zaczelo ukladac i aby nie doszlo do najgorszego... mocno, mocno trzymam kciuki!!!

Stary 2010-11-17, 08:30   #2940
joannab77
Raczkowanie

GG do joannab77

Witajcie
Oderwę was od tematu Mamci (współczuję jej).
Mam pytanie...... czy możemy nosic tampony np. na basen? przy naszych kochanych spiralkach :conf used:
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości