![]() |
#4111 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Czucie nitek zależy od waszej budowy i dnia cyklu. Moze się tak zdarzyć, że nitek nie czuje się a spirala jest na swoim miejscu więc nie popadajmy w panike bo tym sposobem przed i po kazdym stosunku należaloby sprawdzać nitki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4112 |
Raczkowanie
|
Mój gin na wizycie kontrolnej (tydzień po założeniu) przyciął nitki , "upchnął" i powiedział bym się nimi nie przejmowała. W sumie to do teraz się nie przejmowałam, ale zwątpiłam, jak przeczytałam tę wypowiedź i dziś poczułam je wyraźnie. A jak koleżance spirala się wysunęła to jak po nitkach mogłaby to sprawdzić ? Jak spirala się wysuwa, to nitki właśnie czuć bardziej czy wcale?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli się wysunęła na tyle, by zaburzyć antykoncepcję, to będzie czuć końcówkę spirali.
![]() ![]() |
![]() |
#4114 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() ja mam już trzecią spiralkę, wszystkie wyłącznie bez hormonów. I tylko takie - szczerze polecam. Nie mam, nie miałam, żadnych skutków ubocznych ![]() Czytałam, że niby mogą być dłuższe, czy obfitsze okresy - ja się z tym u siebie nie spotkałam. Owszem, przedłuża się ta miesiączka, podczas której wkładka jest zakładana. Ale potem już wszystko w normie ![]() Sporo u było wpisów o tym, że bierzecie pod uwagę wkładkę, by NIE stosować hormonów. Czyli również nie Mirena ;o - Mirena jest z hormonem. Przy okazji dodam od siebie kilka słów, na co ja polecam zwrócić uwagę. Czytałam w tym wątku, że to lekarz kupuje Wam spiralkę - nie spotkałam się z tym, ja kupowałam sobie sama. Pierwsze kupowałam w aptece, na receptę od mojej pani ginekolog, ostatnią kupiłam w aptece internetowej. Jestem zadowolona z tej opcji (kupiłam taniej ![]() Był w wątku również temat - czy można założyć wkładkę antykoncepcyjną w ramach NFZ - tak można. Ale... - nie każdy ginekologi zakłada spiralkę, ja np. miałam problem ze znalezieniem (w dużym mieście!) ginekologa z ubezpieczenia, który zakłada spiralki. :| I samo zakładanie. Miałam cudowną panią ginekolog, która zakładał mi dwie poprzednie spiralki - delikatnie, bezboleśnie. Niestety przestała prowadzić ten gabinet i wtedy szukałam kogoś innego (wtedy też przekonałam się, że z ubezpieczenia nie jest to takie łatwe, ale i nie niemożliwe ![]() Nie, nie jestem przeciwna lekarzom z NFZ. Piszę Wam tylko, że różnie bywa i że jeśli Was coś zaniepokoi już w poczekalni, czy w zachowaniu lekarza - lepiej poczekać miesiąc a zmienić lekarza. Spiralkę zaś, jako metodę antykoncepcyjną - gorąco polecam. - żadnych hormonów, zatem i ich skutków, - nie ma efektu spadku libido (co się często przy tabletkach zdarza), żadnego tycia, problemów z cerą - nic z tych rzeczy ![]() - swoboda, nie muszę pamiętać o codziennej tabletce, (ani cotygodniowym plastrze, ani co m-c o krążku, ani co kwartał o zastrzykach... ![]() - za wkładkę płaciłam ok. 80 zł (poprzednia), 41 zł (obecna) - za 5 lub 10 lat antykoncepcji (tak, są już 10-letnie, na taką właśnie się zdecydowałam) - także ekonomicznie wygrywa zdecydowanie ![]() - nie mam też poczucia "ciała obcego w środku" xD, ani mój partner nie czuje nitek ![]() - zaletą dodatkową jest - motywacja do badań ![]() Co do badań: moja pani doktor-ginekolog zaleca raz na rok (a najrzadziej co 5 lat) cytologię i sprawdzenie "stanu rzeczy" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4115 |
Zakorzenienie
|
witam
![]() potrzebuję porady... W sobotę byłam u gin w celu konsultacji przed założeniem wkładki (hormony muszę odstawić, a dzieci nie planuję), mam 29 lat, nie rodziłam. Pani doktor po zrobieniu mi usg stwierdziła, że mam za małą macicę do tego... Czy to jest możliwe? Nieródki, jak to było u Was? Powiem szczerze, że trochę mnie to załamało, bo jeśli nie spirala, to wyjazd za granicę w celu podwiązania.... A wolałabym jednak tego uniknąć... Jakie macie spirale? A może znacie wymiary macicy z usg ?
#4116 |
Zakorzenienie
|
Ja mam mirene i nie bylo problemow z zalozeniem itd. Z ostatniego usg wymiary macicy 55mm x 26mm ;-)
Ps. Jestes z Bialegostoku? ![]() ![]()
Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. Śledź też pies! - blogujemy ♥ Edytowane przez klempaa Czas edycji: 2013-10-28 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4117 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzę do dr. Pytko, ale może pora zmienić lekarza? Do kogo Ty chodzisz?
![]() |
#4118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4119 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę hormonalnej, bo muszę zrezygnować z hormonów całkowicie... Chciałam złotą, wersję mini, ale lekarz mi wmawia, że się żadna u mnie nie zmieści. Zastanawiam się czy to możliwe jest? Przecież tyle kobiet instaluje spirale i jakoś im się mieszczą...
#4120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szerokość. Ja do dra Karwowskiego, u arciszewskich przyjmuje, baaardzo polecam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4121 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4122 |
Rozeznanie
|
Mam od 2 lat wkładkę bez hormonów. Bardzo sobie chwalę. Jestem nieródka.
Dla mnie najlepsza metoda antykoncepcji. Gdy na naukach przedmałżeńskich powiedziałam, że wolę wkładkę zamiast metody objawowo-termicznej, pani prowadząca zrobiła mi godzinny wykład, że dokonuje co miesiąc aborcji na moich dzieciach ! ![]() Wiem, że wyjmę wkładkę, gdy będę chciała mieć dzieci, a potem powrócę do niej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4123 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez madzia0007 Czas edycji: 2013-11-01 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4124 |
Raczkowanie
|
ja też o niej myślę, bez hormonów ... ostatnio brałam tabletki - pierwsze opakowanie i po 10 dniach zrezygnowałam straszny ból łydek... teraz czekają mnie badania... a zabezpieczyć się muszę, dwójka dzieci mi wystarczy więcej nie planuje
![]()
#4125 |
Zakorzenienie
|
i jednak u mnie spirala się nie zmieści, długość mojej macicy to 2,3 cm. Będę sprowadzała z Belgii Gynefix (ma długość 2 cm), lekarza już znalazłam, także z założeniem nie będzie problemu. Szkoda tylko, że wszystko odwlecze się w czasie, bo na przesyłkę poczekam z 2 tyg pewnie...
Cóż, mocno mnie to wszystko zdziwiło, byłam PEWNA, że wkładka "zmieści" się u każdej kobiety...
![]() |
#4126 |
Raczkowanie
|
Ja również zdecydowałam się na wkładkę, mam miedzianą. Przedtem stosowałam krążek Nuva Ring, też był ok, ale hormony już mi nie służą.
Oczywiście wkładkę zakładałam na NFZ, jedyny koszt to zakup wkładki. Ginekolog prosił, abym dla pewności miała dwie, gdyby jednak coś nie poszło za pierwszym razem xxx Samo założenie nic nie bolało, jak i teraz nie odczuwam zupełnie nic, jedynie mam delikatne plamienia, które powinny zniknąć po pierwszej miesiączce, zobaczymy. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-11-29 o 09:07 Powód: regulamin |
![]() ![]() |
![]() |
#4127 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny z Warszawy możecie polecić jakiegoś lekarza do założenia spirali? Ideałem byłoby na nfz, ale niech tam bedzie i prywatnie ;-) Umówiłam się do jednego gabinetu, ale nie tylko mam wizyte za 3 tygodnie, to jeszcze strasznie drogo cala usługa...
Dodam, że jestem nieródką i chciałabym spiralę zwykłą, bez hormonów, gdyż tych mi nie wolno.
#4128 |
Przyczajenie
|
Zbliża mi się termin 5 lat od założenia Mireny, chciałabym od razu założyć nową. Napiszcie proszę o swoich doświadczeniach, słyszałam, że wyjęcie bardzo boli. Moja ginekolog wspominała coś o znieczuleniu i pobraniu wycinków do badania po wyjęciu. Ktoś tak miał?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
żadnych wycinków nikt mi nie pobierał, trwalo to 10 sekund. Możena od razu zakładac kolejna chociaż co lekarz to inna opinia. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4130 |
Przyczajenie
|
Gdzieś w poprzednich postach czytałam, że lekarz przywraca miesiączkę, żeby łatwiej było wyjąć. Czy tak było u Ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4131 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moja ukochana pani dr skończyła praktykę i sama 2 lata temu szukałam innego lekarza by założyć wkładkę. Z NFZ trafiłam na Starynkiewicza. Koszmar! Upiorne babsko, które już dawno powinno być na emeryturze i jej upiorna asystentka. Ja nie mam nic przeciwko starszym osobom! To sie zazwyczaj wiąże z wiedzą, doświadczeniem. Ale w tym przypadku są to jedynie zasady jak z poprzedniej - epoki: nieprzyjemna, nie wpuściła do gabinetu mojego faceta (na moje zdumienie: dlaczego? - usłyszałam: bo my tak nie praktykujemy), nienowoczesna (więc też pewnie nie założyła by nieródce), bardzo niedelikatna, itd... A jej asystentka: kobitka po 50-ce w podkolanówkach-kabaretkach z makijażem a'la clown. <szok> Wizytę wspominam koszmarnie. A po założeniu odchorowałam dwa dni i do dziś mam problem z lewym jajnikiem (to moja 3 spirala, także wiem jak jest normalnie, 1 dn osłabienia - owszem, a po tej wizycie sama bym do domu nie dotarła). Także upiora na pl. Starynkiewicza - odradzam. (jest tam też młoda, sympatyczna lekarka, ale ona tylko ciąże prowadzi) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyjmowanie jest łatwiejsze pod koniec miesiaczki i tak bylo u mnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4133 |
Raczkowanie
|
Mnie wyciąganie nic nie bolało, nie wyciągałam jej w czasie miesiączki. Lekarz kazał mi kaszlnąć i w tym momencie pociągnął za sznureczki. Trwało to kilka sekund. Myślę ze nie ma się czego bać.
Po 2 miesiącach od wyciągnięcia mireny założyłam sobie srebrno miedzianą. Zakładanie było o wiele mniej bolesne niż przy mirenie. Nie wiem czy to kwestia tego, że zjadłam o wiele większą porcje tabletek przeciwbólowych czy lekarz był delikatniejszy.... Teraz po 2 tygodniach mam infekcję ;/ i jakoś nie mogę się jej pozbyć. Za tydzień idę na kontrolę do lekarza więc jak mi nie przejdzie to pewnie skończy się jakimś antybiotykiem ;(. Mam nadzieję, że ta wkładka nie spowoduje częstszych infekcji, bardzo się tego boję... Najwyżej będę musiała ja wyciągnąć i wtedy to już nie wiem jaka metodę będę stosować- chyba pozostanie mi guma albo ladycomp. |
![]() ![]() |
![]() |
#4134 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4135 |
Zakorzenienie
|
A to nie wiem jak wygląda wyjmowanie przy Mirenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja równiez na Mirenie nie mam miesiączki i nawet pytałam o to wyjmowanie (choć w moim przypadku to jeeeeszcze ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4137 |
Zakorzenienie
|
Ja w sobotę założyłam Gynefix, wersja mini. Bolało okropnie, po wszystkim musiałam poleżeć, bo byłam bliska omdlenia. Ból minął po ok 1,5 h i już nie wrócił- nawet przeciwbólowego nie zdążyłam połknąć
![]() Na usg wszystko ok, wkładka leży (a raczej zwisa) na swoim miejscu. Sznureczek wymacałam, jest dosyć długi (lekarka mówiła, że zostawia dłuższy na razie), oby wszystko było ok, bo ściągnięcie tej wkładki zza granicy i znalezienie lekarza, który ją założy, kosztowało mnie dużo nerwów ![]()
#4138 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4139 |
Przyczajenie
|
Jestem nierodząca i mój ginekolog stwierdził, że w moim przypadku założenie wkładki jest możliwe tylko przy znieczuleniu ogólnym. Wyciągniecie również. Ból jest nie do zniesienia i odradza tą meteodę antykoncepcji dla mnie. Nie podał mi moich wymiarów dróg rodnych ale podobno jest wąsko i ciasno. Zostaje przy plastrach. Natura nie daje mi możliwości wyboru.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.