Misja w Zambii - część III - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-25, 09:50   #301
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_
Dot.: Misja w Zambii - część III

przeciez mamy Eliasa na I sem. i jeszcze 2 osoby przymierzające się tutaj ich listy i świadectwa:
http://mama.fotosik.pl/albumy/367093.html
Szczerze mówiac to ze względów finansowych głownie młodzież ma niewielkie szanse na studia wyższe, ale jak w kazdej populacji są bardzo zdolne i zdolne tylko trzeba im pomóc
Znajoma opowiadała mi o chłopaku, który uczył się w szkole polskich misjonarzy w Afryce, później ukończył studia a teraz mieszka i pracuje w Japonii (z ta znajomą) i jest naukowcem.
Dawaliśmy tu takze linki do artykułu w którym adopcyjne dziecko zostało biskupem
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 10:37   #302
blla
Raczkowanie

A nie wiecie czy jest szansa na studia w Polsce?
W Łodzi jest bardzo liczna grupa zagranicznych studentów, również z Afryki
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 11:10   #303
gosiakk7
Rozeznanie

Myślę, że szansa zawsze jest, tylko trzeba porozumieć się z władzami kraju i uczelni.

I powiem Wam, że fajnie byłoby ściągnąć jakieś "nasze" dziecko do Polski...ale mimo tego, że fajnie, to i tak jestem temu przeciwna...

Uważam, że Uniwersytet gdzieś w Afryce zapewni odpowiednie wykształcenie i taki człowiek pozostanie na kontynencie...a przynajmniej jest to bardziej prawdopodobne, niż jak będzie studiował w Polsce, Japonii, Anglii czy gdzieś tam...Afryka potrzebuje ludzi wykształconych...oni nie powinni uciekać, bo to źle wróży Afryce, nie sądzicie?
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 11:24   #304
blla
Raczkowanie

Ale studia np w Polsce nie są równoznaczne z pozostaniem tutaj.
Zawsze ktoś taki może do Afryki powrócić.
Teraz przez tydzień nie będzie mnie, wyjeżdżam służbowo, ale jak wrócę porozmawiam z moją p. prof. Nasz instytut kształci obcokrajowców, więc spróbuję dowiedzieć się na jakich zasadach.
Stary 2008-05-25, 11:34   #305
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
Uważam, że Uniwersytet gdzieś w Afryce zapewni odpowiednie wykształcenie i taki człowiek pozostanie na kontynencie...a przynajmniej jest to bardziej prawdopodobne, niż jak będzie studiował w Polsce, Japonii, Anglii czy gdzieś tam...Afryka potrzebuje ludzi wykształconych...oni nie powinni uciekać, bo to źle wróży Afryce, nie sądzicie?
zgadzam się ktoś kto wyjedzie na studia nie zawsze chce wrócić a tam trzeba podnieść świadomość i poziom życia całej społeczności, taka jedna osoba której się uda może pomóc kolejnym, dawać żywy przykład tego że można skończyć z tą biedą i coś w życiu osiągnąć.
Mimo ceny studiów sądzę, że i tak taniej wychodzi wykształcić kogoś tam na miejscu niż ściągać do nas-przynajmniej na Akademiach Medycznych studia dla obcokrajowców są nieporównywalnie droższe....a jak dodać do tego akademik, wyżywienie... Tam 3 semestry to koło 4000 zł- to cena biletu do Zambii jakby taki student raz do roku chciał rodzinę odwiedzić. A akademiki i wyżywienie w Zambii na pewno są tańsze niż u nas
Mikrejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 11:35   #306
gosiakk7
Rozeznanie

Oczywiście że nie są równoznaczne...ale który student będzie chciał wrócić???

Ale popytaj, jak masz możliwość, bo sama jestem ciekawa jak się takie coś załatwia
Stary 2008-05-25, 11:49   #307
blla
Raczkowanie

Niestety wielu studentów nie chce wracać. Trudno im się dziwić...
Ale znałam studenta z Mongolii który nie wyobrażał sobie życia w Polsce, jedynym jego celem było skończenie studiów i powrót do kraju...
Nie można więc uogólniać. To indywidualna sprawa każdego człowieka, a raczej jego charakteru...
Stary 2008-05-25, 12:31   #308
GrzesiekW
Przyczajenie

GG do GrzesiekW Send a message via Skype™ to GrzesiekW

Pamietajcie, ze sa jeszcze ludzie ktorzy tu studiuja, zeby pojechac tam...
GrzesiekW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 12:39   #309
gosiakk7
Rozeznanie

Hehe...Grzesiek - dobre Ale tak faktycznie jest... (żeby tylko chcieli uruchomić zaoczną afrykanistykę gdzieś w Polsce.... )

Dlaczego ludzie maja w sobie coś takiego że gonią za tym czego nie maja z przydziału natury?
Stary 2008-05-25, 13:25   #310
blla
Raczkowanie

Dlaczego ludzie maja w sobie coś takiego że gonią za tym czego nie maja z przydziału natury?

Możesz wyjaśnić co miałaś na myśli?
Stary 2008-05-25, 13:27   #311
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blla Pokaż wiadomość
Niestety wielu studentów nie chce wracać. Trudno im się dziwić...
Ale znałam studenta z Mongolii który nie wyobrażał sobie życia w Polsce, jedynym jego celem było skończenie studiów i powrót do kraju...
Nie można więc uogólniać. To indywidualna sprawa każdego człowieka, a raczej jego charakteru...
Również uważam, że nie można tu generalizować, że każdy student z Afryki (czy z innego kraju), który przyjedzie u nas studiować to na pewno zostanie.

Ale powinno być tak, że powinni wracać i probować swoim przykładem zachęcać innych lub studiować na kontynencie (w innym kraju np.). Nie można pozwolić, aby inteligencja wyjeżdżała, tylko ona jest przyszłością dla Afryki Dzięki nam mamy szanse pomóc przyszłym pielęgniarkom (np. Mailoni od Dla Ciebie J., o ile dobrze pamiętam), lekarzom, nauczycielom itp.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 13:52   #312
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek

Bywa różnie... niektórym udaje się osiągnąć u nas bardzo wiele i aż żal potem wyjeżdzać. Dobra praca, nowi znajomi i przedewsyztskim możliwośći. Ale są i tacy, któeych mimo wsyztsko ciągnie do swoich korzeni, swojej ojczyzny. Każdy inaczej do tego podchodzi.
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!”
agu_siek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 13:52   #313
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek

http://www.polibuda.info/art3115_Ric...omista_z_Afryk

a to znalazłam w sumie przez przypadek.
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!”
Stary 2008-05-25, 15:03   #314
gosiakk7
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blla Pokaż wiadomość

Możesz wyjaśnić co miałaś na myśli?
to było ( w dużym uogólnieniu oczywiście) w nawiązaniu do tego co napisał Grzesiek - ludzie z Afryki chcą się wyrwać z kraju, ludzie mieszkający np. w Polsce marzą o wyjeździe do Afryki...
Żeby było prościej, to najczęściej spotykany przykład obrazujący o co mi chodziło - dziewczyny z prostymi włosami często marzą o kręconej czuprynie, a te z kręconą czupryną maja jej dość i marzą o prostych włosach... Przykład mało adekwatny do tematu ale obrazujący to o co mi chodziło.
Jasne, że nie można uogólniać...ale człowiek często ma w swojej naturze dążenie do tego co odległe, co nie jest w zasięgu jego reki na "już". Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji...i jeszcze raz zaznaczam - nie u wszystkich!!!
Stary 2008-05-25, 15:13   #315
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

agu_siek ja specjalnie szukałam info Zambijczyku <- czy tak można pisać, który osiągnął wiele, a tu masz przyszłam na gotowe

A może zwrócić się z prośbą do Pana Richarda z prośbą o list motywujący dla naszych milusińskich, którym uczyć się nie chce.

KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-25, 15:31   #316
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Nie mamy sobie co głowy zawracać czy ktoś zostanie czy wyjedzie, będzie co ma być. Trzeba zrobic wszystko żeby pomóc. Powienim Wam że owszem fajnie jak ktoś dostanie sie na wyższą uczelnię i zrobi kariere.
Ja trzymam kciuki aby siostrom udało sie w Arce otworzyc przedszkole i wszyscy za kilka lat w rejonie Mpnashyi umieli pisać, czytać i liczyć bo teraz to wielu dorosłych jest analfabetami a inni to wykorzystują Siostra mówiła że niektórym pisze na kartce co w sklepie Pan ma wydać danej rodzinie a później ona za to płaci, czy siostra osobiście robi zakupy bo po prostu ludzie niektórzy nie bardzoradzą sobie z rachunkami :/ Są też dzieci które kończą szkołę - ileś tam klas podstawówki a podpisać sie nie umieją . Takze ogromnie się cieszę że te kilkaset dzieciaczków z adopcji serca pójdzie dzięki Wam do szkoły .
A to że studenci z Afryki zostaja po ukończeniu studiów w Polsce to po prostu wina pięknych Polek zakochuja się biedacy no i cały plan ratowania swojego kraju chłopaki maja zawalony :P

Ja też jakiś czas temu pisałam do pewnego ekonomisty bardzo znanego, który teraz podróżuje duzo po świece o wsparcie zdolnych dzieci ,ale nawet e-maila z odmową nie dostałam :/
na pewno go znacie klik
Stary 2008-05-25, 15:53   #317
blla
Raczkowanie

gosiakk7 - rozumiem o co Ci chodzi
Ale taka jest natura ludzka że to co odległe jest najbardziej pożądane...
Ale dosyć z filozofowaniem, myślę że prośba o list motywujący dla dzieciaków jest bardzo dobra
Oczywiście że najważniejsze jest to aby jak najwięcej dzieci chodziło do szkoły, a ta sprawa ze studiami to wynik tego że chyba za bardzo emocjonalnie podchodzę do sprawy...
Stary 2008-05-25, 16:03   #318
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

blla mój mały jeszcze do szkoły nie poszedł, a ja i tak wiem, że jest wybitny i będzie stomatologiem, ma takie słodkie 4 zęby

KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 16:08   #319
blla
Raczkowanie

A mój Jeremiah ma już 16 lat!!!
Ale ma bardzo smutne oczy...
Nie wiem jak załącza się zdjęcia bo bym się pochwaliła jakiego przystojnego synka mam...
Stary 2008-05-25, 17:16   #320
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

blla ----->zaawansowane opcje kliknij w okienku tam gdzie piszesz jest tuz obok "wyślij szybką odpowiedź" później klikasz w znak spinacza i gotowe, ale zdjęcie nie moze być większe niz 122 KB. Jak sobie nie poradzisz to podaj mi nr kartoteki a ja załącze bo mam zdjecia wszystkich dzieci tylko nie bardzo pamietam któro czyje zwłaszcza że na fporum posługujemy się nickami co jeszczebardziej komplikuje identyfikacje

a co do identyfikacji to wiel osób ciagle mysli że pisząc do mnie koresponduje z zakonnicą i co bardziej dovciekliwi na naszejklsie dopiero mnie identyfikują że skoro mam dziecko na kolanach to chyba zakon odpada
Stary 2008-05-25, 18:31   #321
blla
Raczkowanie

Smile Dot.: Misja w Zambii - część III

Seona - dziękuję
MAMA - ja nie wpadłabym na taki pomysł (zakonnica)
Niestety zdjęcie mam zapisane jako dokument word i nie chce się załadować
Więc poproszę Cię o dodanie - nr 397 Jeremiah Ngoma
Z góry dziękuję
Stary 2008-05-25, 18:37   #322
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

a oto i Jeremiach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Jeremiah Ngoma,28.4.1992G7, Rufunsa,.jpg (34,0 KB, 35 załadowań)
Stary 2008-05-25, 18:45   #323
blla
Raczkowanie

No właśnie , to mój Jeremiah
Wielkie dzięki MAMA
Stary 2008-05-25, 19:36   #324
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek

wlasnie znalazłam nas na naszej klasie nie wiedzialam ze i tam jestesmy
Stary 2008-05-25, 19:44   #325
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek

KOchani co myślicie o założeniu bloga na www.afryka.org o Adopcji Serca?? Na tą stronę wchodzi mase ludzi. Można było by zamieścić krótki opis, o tym, że budujemy Arke i że każda pomoc mile widziana i zamieściź link do www.adopcjaserca.pl, wtedy jest szansa że poszerzy nam się jeszcze bardziej grono dobrych duszyczek co o tym myślicie?
Stary 2008-05-25, 19:57   #326
GrzesiekW
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez agu_siek Pokaż wiadomość
wlasnie znalazłam nas na naszej klasie nie wiedzialam ze i tam jestesmy
A co, mamy tam jakas grupe, czy forum? bo nie jestem w temacie :P
Stary 2008-05-25, 20:22   #327
Markos
Raczkowanie

Grzesiek - zapraszam http://nasza-klasa.pl/school/109876

blla - jak Jeremiah będzie na tyle zdolny żeby studiować, to nie zostawimy jego (i Ciebie ) bez pomocy. Uruchomiliśmy przecież Fundusz Studencki na który s.Józefa odkłada pieniążki dla tych, którzy będą się chcieli uczyć

A ja wczoraj byłem na Dniu Jedności Afrykańskiej pod PKiN i trochę posłuchałem afrykańskich rytmów.
Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-25, 21:01   #328
GrzesiekW
Przyczajenie

Markos - dzieki hehe a jaka radosc z bycia w klasie z tak milym gronem
Stary 2008-05-25, 21:51   #329
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

A to można blog na tej stronie założyć? faktycznie !
ja to jednak ciemn masa jestem w tych sprawach :/ chyba jednak na tego Nobla nie mam szans

Uwaga ! Uwaga !

Dostałam dzisiaj cynk od naszego "człowieka" w Fundacji że Polfarma ofiaruje 129 opakowań leku (nie chcę przekręcić nazwy:/) !!!
W zwiazku z tym poprosiłam mukashanę o nie wypisywanie jeszcze recept, czekam na odpowiedź siostro na co innego mogłyby się przydać te pieniądze! Takze proszę Cie mukashana zechciaj jeszcze troszkę poczekać i nie denerwuj się nikt przecież nie posądza Cię poważnie o ten lakier do paznokci :P

Kasia jak tam sprawa stronki? ie zepsuliśmy?
Aha juz naszlink został dodany do str dobreuczynki, chociaż w sumie to chciałam aby podpieli link strony Kasi ale zrobili str adopcjiserca.pl ale nie będę już mieszać. Umieszczą natomiast historię Eliasa w newsleterze za 2 tygodnie w celu promnocji wspierania zdolnej młodzieży
Stary 2008-05-25, 22:17   #330
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek

Od nie dawna chyba można stworzyć blog. Ale bodajże tylko odnośnie Afryki czyli akurat
Można również dodawać newsy do portalu toteż jak jest jakaś potzreba ( a jest zawsze ) jakiś apel czy coś podobnego można tam zamieścić. Przy okazji będzie można zamieścić apelik w sprawie pomocy w spieraniu zdolnej młodzieży itd.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości