|
|
#631 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Cytat:
wspaniałe uczucie |
|
|
|
|
#632 |
|
Raczkowanie
|
Jolu trochę spóźnione ale szczere życzenia zdrowia i spełnienia marzeń
|
|
|
|
#633 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
no chyba że siostra uwierzy mi na słowo że pieniążki juz wirtualnie płyną na Jej konto
|
|
#634 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!” |
|
|
|
|
#635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Musze przyznać Ci racje takie maile są najwspanialsze Ja szalałam z radości zarówno za pierwszym razem, jak okazało sie ze zastaliśmy rodzicami 15letniego Francisa, jak również tydzień temu gdy zostaliśmy rodzicami 3letniej Elizabeth. Coś niesamowitego![]() Pozdrawiam wszystkich
Edytowane przez PatrycjaMal Czas edycji: 2008-06-17 o 13:37 |
|
|
|
|
#636 |
|
Rozeznanie
|
Markos Kiedy by to miało być bo 28 miało być i w Wawie i w Jastrzębiu. To jest też dzień rocznicy mojego ślubu i żona wcale nie byłaby zachwycona. Tak ogólnie to chciałbym być na tym i na tym spotkaniu.
|
#637 |
|
Raczkowanie
|
Joluś wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych imienin Byłem w Łodzi w tym czasie i pisałem do Ciebie w sobote ale nie wiem czy dostałaś, bo nic nie odpisałaś. Pewnie zajęta byłaś przygotowaniami do impry ![]() Widze, że dwa spotkania sie szykują Do Jastrzębia trochę daleko ale do Radomia z chęcią bym pojechał, ale akurat w tym dniu idę na wesele, a że będę świadkiem to nie dam rady sie urwaćPozdrowionka
|
#638 |
|
Rozeznanie
|
Ok, w takim razie 28 czerwca na spotkanie radomsko-warszawskie odpada. Co wobec tego powiecie na 1 weekend lipca? Zaczyna się co prawda okres urlopowy i niektórzy mogą wyjechać...ale może nie
I wtedy pojechalibyśmy do Radomia. I nie nakładały by się na siebie terminy... Co Wy na to?PS. Wystawa zrobiła furorę. Wszyscy byli pod wrażeniem Jedna kobitka położyła przy wystawie albumy zdjęć z Afryki Wschodniej, robione przez Gonię Zduńczyk Bo na temat Pogadałyśmy 10 min i...poleciała urabiać wyższych w firmie żeby wydali zgodę na sfinansowanie wysyłki zebranych w firmie rzeczy dla misji, bo póki co jeszcze takiej zgody nie mam :/ Najpierw miała być wystawa...potem decyzja. Ale mam nadzieję, że będzie wszystko OK Trzymajcie mocno kciuki
|
|
|
|
#639 |
|
Raczkowanie
|
Hej! No szkoda, że ta Warszawa jest tak daleko
Ale do rzeczy.Dziś w TVN24 mówili, że w Zambii był straszny wypadek autokarowy ![]() ![]() 26 osób zostało ciężko rannych (nie wiem, gdzie dokładnie to było).A u nas, na Podkarpaciu goszczą dzieciaczki z Zambii ![]() ![]() Szkoda że nie wiedziałam wcześniej. Tu jest link do strony Radia Rzeszów http://www.radio.rzeszow.pl/index.ph...818&Itemid=114i na stronę TVP3 Rzeszów http://ww6.tvp.pl/400,20080615735402.strona gdzie możecie zobaczyć relacje naszych mediów. Miłej lekturki
|
|
|
|
#640 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Teresko mam pytanie, zrobiłabyś do października "drobiazgi" w stylu afrykańskim na sprzedaż na nasz "Dzień Misyjny"? |
||||
|
|
|
#641 |
|
Rozeznanie
|
OCZYWIŚCIE- sama miałam Ci to zaproponować.
Latam po internecie i szukam inspiracji, jakby ktoś miał pomysł co można zrobić to proszę o propozycje. Pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
#642 |
|
Raczkowanie
|
Teresko, chodzi mi o opaski na rękę, naszyjniki,broszki w kolorach afrykańskich. Czekam też na inne propozycje.
|
|
|
|
#643 |
|
Przyczajenie
|
Jestem tu nowa i wybaczcie jak moje pytania dla innych będa oczywiste.
Próbowałam wejśc na chat ale cały czas mnie wywala. Czy to normalne? I jeszcze jedno. W jakiej walucie robi sie przelewy dla dzieci? Czy oprócz tego, ze wysyłam ustalone kwoty moge wysłac inne pieniadze wskazujac ze to dla konkretnego malucha? |
|
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
Problemy z czatem są niezależne od nas, to kłopot Polczatu na którym znajduje się nasz dział.
Wpłat dokonujemy w złotówkach. Poza wpłatą główną, możesz dokonać wpłat dodatkowych na dziecko, wpisując w tytule wpłaty numer kartoteki, imię i nazwisko, wtedy zostaną dokonane zakupy produktów, rzeczy, których rodzina i dziecko najbardziej potrzebują. |
|
|
|
#645 |
|
Przyczajenie
|
Ojjj to super. Bardzo, bardzo dziekuję
|
|
|
|
#646 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rewelacja![]() Cytat:
Cytat:
Wklejam email MAMY od Siostry Józefy.: "Szczesc Boze! Pani Agnieszko!nic sie nie odzywam bo finalizuje juz budget na oczny program na rok '09,za tydzien mamy 3-dniowe szkolenie dla naszego personelu o chorobach oczu,a calkiem na koniec miesiaca 44 osoby czeka na operacje catarakty. Z forum jestem na biezaco:dla Pani Joli najlepsze zyczenia!Duuuuuuuzo radosci!Ciesze sie na tyle pomyslow i zaangazowania a wszystko po to by pomoc,ulzyc dzieciom,dac nadzieje....dziekuje,dzie kuje,dziekuje... kochani,musimy przemyslec pare spraw: program pomocy naszym dzieciom jest duzy tzn.moze gdzie indziej maja wiecej dzieci co wcale nie znaczy ze ta grupa sie nie powiekszy ale zanim co ,tutaj ktos delikatnie mi podszepnal ze trzeba sie zarejestrowac bo mozemy miec problemy,oczywiscie ciagle podpinamy sie pod szpital ,hospicjum,archidiecezje ale prawda jest taka ze tam gdzie sa pieniadze lepiej juz teraz prawidlowo ustawic wszystko azeby ani teraz ani w przyszlosci ktos nie poniewieral moim lub Zgromadzenia imieniem. Rosnie liczba dzieci,rosna pieniadze i do teraz, ja dysponuje tymi pieniedzmi dla dzieci.Teraz przyjmuje ksiegowego,dla przejrzystosci sprawy zachodzi potrzeba aby bylo tu na miejscu konto dla prowadzenia :przychodow i rozchodow. Jesli chcemy zeby to dzielo sie rozwijalo,zeby byla nawet wieksza liczba dzieci,musimy miec tu zatrudnionych powiedzmy 2 pracownikow socjalnych + ksiegowy na pol etatu. Osobiscie swoj czas i prace daje bezplatnie i nadal bede pracowac a nagroda mi bedzie radosc tych malutkich. Inaczej bedziemy kulec,popelniamy bledy my tutaj,podajemy informacje niepelne ,czas oczekiwania strasznie dlugi....podejrzenia.... Oczywiscie ci ludzie musza byc zatrudnieni,wyplata,ubezp ieczenie...tego nie unikniemy...urzad pracy doczepi sie predzej czy pozniej szczegolnie jeszcze gdy prowadzone jest to przez bialych. U nas mamy w domu dziewczyne ,ktora gotuje,placimy jej miesiecznie + ubezpieczenie.. to jest prawo pracownika,trudno mowic o wolontariacie,ci ludzie maja duze rodziny. Pani Agnieszko,na razie tyle lece do pracy bo mam krotka przerwe i chcialam sie z Wami podzielic.dodam ze zarejestrowanie sie kosztuje K 200.000 na rok tj.niecale US 100. Pozdrawiam i czekam na odzew,porade..... s.Jozefa" Oddaje to do przemyślenia i dyskusji, ale będzie łatwiej jak Siostra wszystko tam zalegalizuje. Myślimy z MAMĄ czy by nie podnieść kwoty dla Rodziców 5 $ żeby było na legalizację tam i wypłatę dla pracowników Ale czy adopcyjni Rodzice niezwiązani z naszym forum zgodzą się na to i zrozumieją, ze to nie nasze widzimisie?
|
|||
|
|
|
#647 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
#648 |
|
Raczkowanie
|
Norton, to super
|
#649 |
|
Raczkowanie
|
Jestem jak najbardziej za tym, aby Siostra zatrudniła pracowników socjalnych do pomocy i księgowego. Tu chodzi o pieniądze i wcześniej czy później ktoś się zainteresuje naszą działalnością. Lepiej już teraz o tym pomyśleć. Nie mam też nic przeciwko temu (zapewne jak i wszyscy uczestnicy tego forum), aby podnieść opłatę o 5$. Na pewno i tak większość płaci więcej
![]() Poza tym bedziemy otrzymywać pełniejsze informacje o swoich dzieciach, a tego chciałby chyba każdy |
|
|
|
#650 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie, przeczytałam maila od siostry i też uważam, że warto a nawet trzeba akcję zalegalizować. Wiadomo, że za tym idą koszty ale myślę, że ludzie zaangażowani w pomoc Zambii to zrozumieją. Wiadomo przecież, że siostra nie wyprodukuje pieniędzy i albo się dołożymy albo odbije się to na dzieciach. Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
|
#651 |
|
Raczkowanie
|
Ja róznież uważam, że jeśli miały by być jakieś problemy to lepiej zalegalizować i przyjąć pracowników. Nie mam też nic przeciwko dodatkowym opłatom tym bardziej, że pewnie mogło by to pomóc większej ilości dzieciaczków
|
|
|
|
#652 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#653 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli takie są wymogi prawne, to trzeba to zarejestrować. Nie ma o czym dyskutować. Tak samo wygląda sprawa z pracownikami - jeśli są potrzebni, muszą być. Pozostaje kwestia sfinansowania tego wszystkiego. I tu się obawiam reakcji osób, które nie siedzą tak głęboko w całej akcji, jak my. Reakcji osób niezaglądających na nasze forum, kiedy poprosimy je o dodatkowe pieniądze. Pamiętacie niedawne nieporozumienia związane z opłatami administracyjnymi i nieufność niektórych osób.
Mamy więc takie możliwości: 1. Prosimy wszystkich, którzy mają podopiecznych w Zambii, o dodatkowe pieniądze na te opłaty (i musimy się liczyć z negatywną reakcją części z nich, a nawet możliwością wycofania się z pomocy) 2. Informujemy wszystkich o nieznacznym wzroście opłaty rocznej za dziecko, bez wdawania się w szczegóły na temat opłat rejestracyjnych i opłacaniu pracowników, a uzasadniając ogólnym wzrostem kosztów utrzymania dziecka ( negatywne reakcje jak w pkt.1, choć może trochę mniej ("przecież wszędzie wszystko drożeje"), ale być może podejrzenie o mniejszą przejrzystość) 3. Siostra z niezmienionych opłat za każde dziecko potrąca potrzebną jej kwotę - większość osób i tak płaci więcej, niż zadeklarowaną kwotę roczną, więc można z tego skorzystać. I wydaje mi się, że nie ma tu żadnego nadużycia, ponieważ pieniądze te i tak będą spożytkowane dla dobra tego (i innych) dziecka. 4. Robimy "zrzutkę" tu na forum i każdy wpłaca ile może 5. Szukamy sponsora I mam jeszcze pytanie do Siostry: Jaka dokładnie kwota miesięcznie byłaby potrzebna? Jak Siostra może, to proszę o policzenie tego. Jest jeszcze jedna sprawa - pamiętajmy, że kilka osób w ten sposób może dostać pracę, a dzięki temu będzie łatwiej ich rodzinom i dzieciom. |
|
|
|
#654 |
|
Rozeznanie
|
Seona - chatkę zrobiła moja Siostra na potrzeby swojej firmy - robią różne imprezy tematyczne
Co do maila Siostry - ZAREJESTROWAĆ! A co do opcji podanych przez Markosa - ja myślę, że dobrze byłoby puścić do wszystkich maile/listy z wyjaśnieniem sytuacji i z mailem Siostry jako załącznik. Nie należy unikać wyjaśniania. Ktoś mógłby poczuć się oszukany. I można napisać że w razie jakichkolwiek wątpliwości niech się kontaktują z jakimiś osobami od nas (można wyznaczyć 2/3 osoby) które będą wszystko wyjaśniać, objaśniać itp. My będąc na forum widzimy i rozumiemy chyba troszkę więcej niż Ci którzy nas nie czytają. Takie jest moje zdanie Ludziska - kiedy do Radomia??????
|
|
|
|
#655 | |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie.
Rośnie liczba dzieci,rosną pieniądze. Siostra powinna jak najszybciej zarejestrować, dokonać opłat , oraz zatrudnić potrzebnych pracowników,za wynagrodzeniem.Popieram propozycje Markosa 2 i 3. Cytat:
|
|
|
|
|
#656 |
|
Raczkowanie
|
Po głębszym przemyśleniu stwierdzam, że prośba o dodatkowe pieniądze może wywołać u niektórych jakieś podejrzenia
. Mogliby zacząć wycofywać się z adopcji, a to bardzo pogorszyłoby sytuację dzieci. Moim zdaniem najlepsza jest opcja 3 podana przez Markosa. Siostra z pieniędzy wysyłanych przez rodziców pokrywa także koszty prowadzenia adopcji serca (legalizacja akcji, pracownicy). Tym bardziej, że na pewno większość osób przesyła więcej pieniążków niż zadeklarowali. Edytowane przez yustyna777 Czas edycji: 2008-06-17 o 19:38 Powód: dopisek |
|
|
|
#657 |
|
Raczkowanie
|
Uważam, że takie zmiany finansowe można wprowadzać od nowego roku, kiedy rodzice będą przygotowywać się do wpłat rocznych i trzeba by było wyjaśnić zmianę płatności. Nie wiem jak inni, ale ja lubię wiedzieć "dlaczego" i wydaje mi się, że byłoby to fair. Informacja wysłana w listopadzie/grudniu na maila / na stronie, tak, aby, każdy rodzic mógł przygotować się na zmianę w płatności, ewentualnie podjąć decyzję, czy nadal chce podejmować się adopcji. Na razie pieniążki niech będą potrącane z wpłat na dzieci, tak jak napisał Markos wielu z nas dokonało wpłat większych niż "wymagana" i można z tego skorzystać, chyba, że zostały wykorzystane. Nagła informacja o "dopłacie" może przynieść niezbyt dobry efekt w szczególności wśród rodziców nowych i nie czytających forum, może się odbić i nasza praca zostałaby źle postrzegana, a chyba nie chcemy popsuć tego co do tej pory udało się zrobić. Jeżeli chodzi o zrzutkę na forum, wydaje mi się, że niektóre osoby dokonają wpłat, ale nie może tego opierać jedynie na tym bo nie damy rady, większość z nas dokonuje wpłat na Arke, szpital, kucharkę, stypendium, wysyła paczki to wszystko kosztuje. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam, ale takie jest moje zdanie. Buźka.
Edytowane przez KateMwale Czas edycji: 2008-06-17 o 20:21 |
|
|
|
#658 | |
|
Raczkowanie
|
Załącznik 1547235
Cytat:
hmmm pękła przednia opona? ... mimo,ze na tych zdjęciach poniżej sie usmiechamy to wcale nie było mi do smiechu jak nas zarzuciło na pobocze i zobaczyłam to koło. KTOŚ czuwał... Gdy ja byłam w Zambii to tez był taki straszny wypadek. Dzieciaki skończyły rok szkolny i wracały do domów. Zatrzymała się taka otwarta ciężarówka i zabrała ponad 40 osób. To było za duzo i samochód się przewrócił. to była masakra. Od nas pół wioski jechało na pogrzeb, bo każdy miała jakieś znajome dziecko w tej szkole... Takie wypadki zdarzają się często... Ja kiedyś jechałam autobusem do Lusaki to musiałam uciekać ze środka, bo zaczęła sie opona palic, ale nie było gaśnicy. Ugasili woda z kałuży. Na szczęscie była pora deszczowa...w tym wypadku tez podobno wina była kierowcy bo przeładował autobus. wziął ponad 20 osób za dużo..... a co do zatrudnienia legalnej ksiegowaj to ja tez jestem bardzo za mimo,że nie mam dziecka w tej adopcji. Ale niech sie kiedys jakies dane zagubią, ktoś nie "dostanie" dziecka mimo,że wpłacał pieniązki to suchej nitki nie zostawią na Siostrze i Kościele. Każdy powód jest dobry... wystarczy poczytac komentarze na onecie pod róznymi artykułami na temat Kościoła...
Edytowane przez mukashana Czas edycji: 2008-06-17 o 21:13 |
|
|
|
|
#659 |
|
Raczkowanie
|
Witam serdecznie
Zglaszam sie, aby oddac glos na 3 opcje Markosa (to mi wyglada na wybory )Poniewaz adopcja tak sie rozrasta (chwala za to Bogu i ludziom ![]() Na koniec chcialam pogratulowac wszystkim nowym rodzicom, cieszcie sie i zarazajcie swoja radoscia innych |
|
|
|
#660 |
|
Raczkowanie
|
Witam
Tez jestem za rejestracją i tą resztą, która jest związana z tym. Myślę, że siostra ma wizję jakby miało wyglądać finansowanie tego. Niezły jest pomysł KateMwale. Ja wpłacam zawsze troche więcej pieniędzy i nie miałabym nic przeciwko wykorzystaniu części na opłaty...to jest też pomoc dla dzieci, a przeciez oto nam chodzi w tym wszystkim
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:28.

wspaniałe uczucie

.

Do Jastrzębia trochę daleko ale do Radomia z chęcią bym pojechał, ale akurat w tym dniu idę na wesele, a że będę świadkiem to nie dam rady sie urwać

Ale do rzeczy.

Zaadoptuj dziecko z Afryki