Misja w Zambii - część III - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-16, 07:53   #631
kate354
Raczkowanie

Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
Napisane przez AniaSar Pokaż wiadomość
Witam wszystkich

Dzisiaj odczytałam jednego z najwspanialszych maili. Zostałam „mamą” Goldfridah Nyangu prześlicznej dziewczynka, która urodziła się 09-08-2002r.

Jestem bardzo wzruszona i szczęsliwa
Aniu, witaj u nas. Ja do dziś pamiętam tego sms-a, kiey dowiedziałam się, że zostałam mamą wspaniałe uczucie prawda.
kate354 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 09:12   #632
kajarabek
Raczkowanie

Jolu trochę spóźnione ale szczere życzenia zdrowia i spełnienia marzeń
kajarabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 11:02   #633
tehawanka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dla ciebie J. Pokaż wiadomość
Ja proponuję "polećmy po znajomościach"
Mówie polećmy bo moja Maloni ma urodziny 11 lipca
Skoro nasza kochana siostra czyta nasze forum to może możemy poprosić o zaoczne zorganizowanie jakiegoś prezentu na urodzinki,w moim przypadku poprosiłabym o coś co Maloni najbardziej potrzebuje,chce .
A my (albo bedę mówic za siebie) JA uroczyście obiecuję wpłacić należną kwotę na konto czerwiec-lipiec.
To tak po cichu,prawda siostrzyczko,ze siostra mi pomoże.
fajny pomysł Dla Ciebie J. tylko że ja juz wyslałem pieniążki z dopiskiem "na fajny prezent" i z data urodzin... może zdążą no chyba że siostra uwierzy mi na słowo że pieniążki juz wirtualnie płyną na Jej konto
Stary 2008-06-16, 13:25   #634
agu_siek
Raczkowanie

GG do agu_siek

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość
Jolu - spełnienia wszystkich marzeń

gosiakk7 - wystawa rewelacyjna

AniaSar - witaj, cieszymy się że tu jesteś

To co z tym ewentualnym spotkaniem w Radomiu? Są jeszcze (oprócz mnie,
gosiakk-a i chyba beautyb) jacyś chętni?

jeżeli to będzie weekend to być może dam radę
(...) wzniósł ręce do nieba, i zwracając się do Boga, wrzasnął: „Dlaczego właśnie ja?!” Przez chwilę przyglądał się milczącym gwiazdom, a ponieważ żadna odpowiedź nie nadchodziła, wzruszył ramionami i wymamrotał: „Jasne, że wiem! Bo niby dlaczego właśnie nie ja?!”
agu_siek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 14:34   #635
PatrycjaMal
Raczkowanie

GG do PatrycjaMal

Cytat:
Witam wszystkich

Dzisiaj odczytałam jednego z najwspanialszych maili. Zostałam „mamą” Goldfridah Nyangu prześlicznej dziewczynka, która urodziła się 09-08-2002r.

Witaj!!
Musze przyznać Ci racje takie maile są najwspanialsze Ja szalałam z radości zarówno za pierwszym razem, jak okazało sie ze zastaliśmy rodzicami 15letniego Francisa, jak również tydzień temu gdy zostaliśmy rodzicami 3letniej Elizabeth. Coś niesamowitego
Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez PatrycjaMal
Czas edycji: 2008-06-17 o 13:37
PatrycjaMal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 17:10   #636
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Cytat:
[B]

To co z tym ewentualnym spotkaniem w Radomiu? Są jeszcze (oprócz mnie, [/SIZE]gosiakk-a i chyba beautyb) jacyś chętni?

Markos Kiedy by to miało być bo 28 miało być i w Wawie i w Jastrzębiu. To jest też dzień rocznicy mojego ślubu i żona wcale nie byłaby zachwycona. Tak ogólnie to chciałbym być na tym i na tym spotkaniu.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 19:04   #637
pita777
Raczkowanie

Joluś wszystkiego najlepszego z okazji wczorajszych imienin

Byłem w Łodzi w tym czasie i pisałem do Ciebie w sobote ale nie wiem czy dostałaś, bo nic nie odpisałaś. Pewnie zajęta byłaś przygotowaniami do impry

Widze, że dwa spotkania sie szykują Do Jastrzębia trochę daleko ale do Radomia z chęcią bym pojechał, ale akurat w tym dniu idę na wesele, a że będę świadkiem to nie dam rady sie urwać

Pozdrowionka
pita777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 19:29   #638
gosiakk7
Rozeznanie

Ok, w takim razie 28 czerwca na spotkanie radomsko-warszawskie odpada. Co wobec tego powiecie na 1 weekend lipca? Zaczyna się co prawda okres urlopowy i niektórzy mogą wyjechać...ale może nie I wtedy pojechalibyśmy do Radomia. I nie nakładały by się na siebie terminy... Co Wy na to?

PS. Wystawa zrobiła furorę. Wszyscy byli pod wrażeniem Jedna kobitka położyła przy wystawie albumy zdjęć z Afryki Wschodniej, robione przez Gonię Zduńczyk Bo na temat Pogadałyśmy 10 min i...poleciała urabiać wyższych w firmie żeby wydali zgodę na sfinansowanie wysyłki zebranych w firmie rzeczy dla misji, bo póki co jeszcze takiej zgody nie mam :/ Najpierw miała być wystawa...potem decyzja. Ale mam nadzieję, że będzie wszystko OK Trzymajcie mocno kciuki
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 21:18   #639
kate354
Raczkowanie

Hej! No szkoda, że ta Warszawa jest tak daleko Ale do rzeczy.
Dziś w TVN24 mówili, że w Zambii był straszny wypadek autokarowy 26 osób zostało ciężko rannych (nie wiem, gdzie dokładnie to było).

A u nas, na Podkarpaciu goszczą dzieciaczki z Zambii Szkoda że nie wiedziałam wcześniej. Tu jest link do strony Radia Rzeszów http://www.radio.rzeszow.pl/index.ph...818&Itemid=114
i na stronę TVP3 Rzeszów http://ww6.tvp.pl/400,20080615735402.strona
gdzie możecie zobaczyć relacje naszych mediów.
Miłej lekturki
Stary 2008-06-16, 21:57   #640
Norton
Raczkowanie

GG do Norton
Smile Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
Napisane przez kate354 Pokaż wiadomość
Przeglądnęłam sobie właśnie wcześniejsze strony z tego wątku (o spironolu) i już wyjaśniam: Mam na imię Kaśka i jestem dziennikarką w "Super Nowościach" w Rzeszowie. Z pomocą Seony udało nam się stworzyć kilka artykułów o adopcji serca i jestem wdzięczna losowi, że nas ze sobą spotkał. Bo dzięki temu jestem MAMĄ
Mam nadzieję, że one pomogły w jakiś sposób i więcej osób zainteresowało się adopcją serca i misjami

Piszę też do polonijnego dwutygodnika White Eagle, która ukazuje się w 5 stanach w USA. Może i tam napiszę o pomocy dla misji w Zambii? Pewnie warto Kilka tygodni temu napisałam w White Eagle o zjawisku "adopcji serca" i podałam linki do różnych stron związanych z misjami i adopcją serca (bo u nas wstrzymana była). Może teraz podam namiary na szpital i misje i poproszę o wysyłkę potrzebnych rzeczy.

dlatego poproszę o listę najbardziej potrzebnych rzeczy
Kasiu jeszcze raz serdecznie Cię pozdrawiam. Odezwę się jeszcze. Moje rodzinne strony to Przemyśl i niedługo tam będę

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
Kate354 - ja ostatnio szukałam namiarów w necie na Foremniakową i Żmijewskiego. Oni byli w Afryce i z tego co wiem udzielają się jakoś w UNICEFie. Niestety nic nie mogłam znaleźć...teraz przynajmniej wiem jak szukać

Dzięki
Nasza szkoła odpowiedziała na Apel Pana Artura Żmijewskiego i wysłaliśmy pieniądze na mleko terapeutyczne do UNICEFu. Niestety brak odzewu-myślę,że otrzymali pieniądze.

Cytat:
Napisane przez mamapity Pokaż wiadomość
Dla ciebie J.

Najlepsze i najcieplejsze życzenia imieninowe
zdrowia,szczęścia,spełnie nia marzeń oraz STO LAT.
życzy Danka.

Seona -szkoda że nie wiedziałam wcześniej,jak się robi cytat.Piotrka nie ma bo pojechał do Łodzi,a dla mnie to czarna magia.
Jolu, moja Siostro Bliźniaczko spóźnione ale najserdeczniejsze życzenia i całuski od brata bliźniaka

Cytat:
Witam wszystkich

Witam serdecznie nową Mamę

Teresko mam pytanie, zrobiłabyś do października "drobiazgi" w stylu afrykańskim na sprzedaż na nasz "Dzień Misyjny"?
Stary 2008-06-16, 22:18   #641
tereska
Rozeznanie

OCZYWIŚCIE- sama miałam Ci to zaproponować.
Latam po internecie i szukam inspiracji, jakby ktoś miał pomysł co można zrobić to proszę o propozycje.
Pozdrawiam wszystkich

tereska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 22:25   #642
Norton
Raczkowanie

GG do Norton
Smile Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
Napisane przez tereska Pokaż wiadomość
OCZYWIŚCIE- sama miałam Ci to zaproponować.
Latam po internecie i szukam inspiracji, jakby ktoś miał pomysł co można zrobić to proszę o propozycje.
Pozdrawiam wszystkich
Teresko, chodzi mi o opaski na rękę, naszyjniki,broszki w kolorach afrykańskich. Czekam też na inne propozycje.
Stary 2008-06-16, 22:48   #643
AniaSar
Przyczajenie

Jestem tu nowa i wybaczcie jak moje pytania dla innych będa oczywiste. Próbowałam wejśc na chat ale cały czas mnie wywala. Czy to normalne?
I jeszcze jedno. W jakiej walucie robi sie przelewy dla dzieci? Czy oprócz tego, ze wysyłam ustalone kwoty moge wysłac inne pieniadze wskazujac ze to dla konkretnego malucha?
AniaSar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 22:54   #644
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Problemy z czatem są niezależne od nas, to kłopot Polczatu na którym znajduje się nasz dział.
Wpłat dokonujemy w złotówkach. Poza wpłatą główną, możesz dokonać wpłat dodatkowych na dziecko, wpisując w tytule wpłaty numer kartoteki, imię i nazwisko, wtedy zostaną dokonane zakupy produktów, rzeczy, których rodzina i dziecko najbardziej potrzebują.

KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 22:56   #645
AniaSar
Przyczajenie

Ojjj to super. Bardzo, bardzo dziekuję
AniaSar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-16, 23:35   #646
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
A teraz wstawię Wam kilka fotek z wystawy którą dziś rozkładałam w pracy cały dzień. Zmachana jestem jak nie wiem, ale warto było. Sami zobaczcie
Gosiakk7 skąd Ty tą chatkę wytrzasnęłaś, skoro jeszcze w Zambii nie byłaś? Rewelacja
Cytat:
WitamyDopisuję Cię do listy.

Cytat:
Napisane przez kate354 Pokaż wiadomość
Dziś w TVN24 mówili, że w Zambii był straszny wypadek autokarowy 26 osób zostało ciężko rannych (nie wiem, gdzie dokładnie to było).
Piszą tutaj o tym wypadku

Wklejam email MAMY od Siostry Józefy.:

"Szczesc Boze!
Pani Agnieszko!nic sie nie odzywam bo finalizuje juz budget
na oczny program na rok '09,za tydzien mamy 3-dniowe szkolenie dla naszego personelu o chorobach oczu,a calkiem na koniec miesiaca 44 osoby czeka na
operacje catarakty. Z forum jestem na biezaco:dla Pani Joli najlepsze zyczenia!Duuuuuuuzo
radosci!Ciesze sie na tyle pomyslow i zaangazowania a wszystko po to by pomoc,ulzyc dzieciom,dac nadzieje....dziekuje,dzie kuje,dziekuje...
kochani,musimy przemyslec pare spraw:
program pomocy naszym dzieciom jest duzy tzn.moze gdzie indziej maja wiecej dzieci co wcale nie znaczy ze ta grupa sie nie powiekszy ale zanim co ,tutaj ktos delikatnie mi podszepnal ze trzeba sie zarejestrowac bo mozemy miec problemy,oczywiscie ciagle  podpinamy sie pod szpital
,hospicjum,archidiecezje ale prawda jest taka ze tam gdzie sa pieniadze lepiej juz teraz prawidlowo ustawic wszystko azeby ani teraz ani w przyszlosci ktos nie poniewieral moim lub Zgromadzenia imieniem.
Rosnie liczba dzieci,rosna pieniadze i do teraz, ja dysponuje tymi pieniedzmi dla dzieci.Teraz przyjmuje ksiegowego,dla przejrzystosci sprawy zachodzi
potrzeba aby bylo tu na miejscu konto dla prowadzenia :przychodow i rozchodow.
Jesli chcemy zeby to dzielo sie rozwijalo,zeby byla nawet wieksza liczba dzieci,musimy miec tu zatrudnionych powiedzmy 2 pracownikow socjalnych + ksiegowy na pol etatu.
Osobiscie swoj czas i prace daje bezplatnie i nadal bede pracowac a nagroda mi bedzie radosc tych malutkich.
Inaczej bedziemy kulec,popelniamy bledy my tutaj,podajemy informacje niepelne ,czas oczekiwania strasznie dlugi....podejrzenia....
Oczywiscie ci ludzie musza byc zatrudnieni,wyplata,ubezp ieczenie...tego
nie unikniemy...urzad pracy doczepi sie predzej czy pozniej szczegolnie
jeszcze gdy prowadzone jest to przez bialych.
U nas mamy w domu dziewczyne ,ktora gotuje,placimy jej miesiecznie +
ubezpieczenie.. to jest prawo pracownika,trudno mowic o wolontariacie,ci ludzie maja duze
rodziny.
Pani Agnieszko,na razie tyle lece do pracy bo mam krotka przerwe i chcialam sie z Wami podzielic.dodam ze zarejestrowanie sie kosztuje K
200.000 na rok tj.niecale US 100.
Pozdrawiam i czekam na odzew,porade.....
s.Jozefa
"

Oddaje to do przemyślenia i dyskusji, ale będzie łatwiej jak Siostra wszystko tam zalegalizuje. Myślimy z MAMĄ czy by nie podnieść kwoty dla Rodziców 5 $ żeby było na legalizację tam i wypłatę dla pracowników Ale czy adopcyjni Rodzice niezwiązani z naszym forum zgodzą się na to i zrozumieją, ze to nie nasze widzimisie?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 07:02   #647
kate354
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Gosiakk7 skąd Ty tą chatkę wytrzasnęłaś, skoro jeszcze w Zambii nie byłaś? Rewelacja
WitamyDopisuję Cię do listy.

Piszą tutaj o tym wypadku

Wklejam email MAMY od Siostry Józefy.:

"Szczesc Boze!
Pani Agnieszko!nic sie nie odzywam bo finalizuje juz budget
na oczny program na rok '09,za tydzien mamy 3-dniowe szkolenie dla naszego personelu o chorobach oczu,a calkiem na koniec miesiaca 44 osoby czeka na
operacje catarakty. Z forum jestem na biezaco:dla Pani Joli najlepsze zyczenia!Duuuuuuuzo
radosci!Ciesze sie na tyle pomyslow i zaangazowania a wszystko po to by pomoc,ulzyc dzieciom,dac nadzieje....dziekuje,dzie kuje,dziekuje...
kochani,musimy przemyslec pare spraw:
program pomocy naszym dzieciom jest duzy tzn.moze gdzie indziej maja wiecej dzieci co wcale nie znaczy ze ta grupa sie nie powiekszy ale zanim co ,tutaj ktos delikatnie mi podszepnal ze trzeba sie zarejestrowac bo mozemy miec problemy,oczywiscie ciagle  podpinamy sie pod szpital
,hospicjum,archidiecezje ale prawda jest taka ze tam gdzie sa pieniadze lepiej juz teraz prawidlowo ustawic wszystko azeby ani teraz ani w przyszlosci ktos nie poniewieral moim lub Zgromadzenia imieniem.
Rosnie liczba dzieci,rosna pieniadze i do teraz, ja dysponuje tymi pieniedzmi dla dzieci.Teraz przyjmuje ksiegowego,dla przejrzystosci sprawy zachodzi
potrzeba aby bylo tu na miejscu konto dla prowadzenia :przychodow i rozchodow.
Jesli chcemy zeby to dzielo sie rozwijalo,zeby byla nawet wieksza liczba dzieci,musimy miec tu zatrudnionych powiedzmy 2 pracownikow socjalnych + ksiegowy na pol etatu.
Osobiscie swoj czas i prace daje bezplatnie i nadal bede pracowac a nagroda mi bedzie radosc tych malutkich.
Inaczej bedziemy kulec,popelniamy bledy my tutaj,podajemy informacje niepelne ,czas oczekiwania strasznie dlugi....podejrzenia....
Oczywiscie ci ludzie musza byc zatrudnieni,wyplata,ubezp ieczenie...tego
nie unikniemy...urzad pracy doczepi sie predzej czy pozniej szczegolnie
jeszcze gdy prowadzone jest to przez bialych.
U nas mamy w domu dziewczyne ,ktora gotuje,placimy jej miesiecznie +
ubezpieczenie.. to jest prawo pracownika,trudno mowic o wolontariacie,ci ludzie maja duze
rodziny.
Pani Agnieszko,na razie tyle lece do pracy bo mam krotka przerwe i chcialam sie z Wami podzielic.dodam ze zarejestrowanie sie kosztuje K
200.000 na rok tj.niecale US 100.
Pozdrawiam i czekam na odzew,porade.....
s.Jozefa"

Oddaje to do przemyślenia i dyskusji, ale będzie łatwiej jak Siostra wszystko tam zalegalizuje. Myślimy z MAMĄ czy by nie podnieść kwoty dla Rodziców 5 $ żeby było na legalizację tam i wypłatę dla pracowników Ale czy adopcyjni Rodzice niezwiązani z naszym forum zgodzą się na to i zrozumieją, ze to nie nasze widzimisie?
No to czeka nas trochę pracy
Stary 2008-06-17, 07:08   #648
kate354
Raczkowanie

Norton, to super Będziesz musiał zahaczyć o Rzeszów jadąc do Przemyśla
Stary 2008-06-17, 09:55   #649
yustyna777
Raczkowanie

Jestem jak najbardziej za tym, aby Siostra zatrudniła pracowników socjalnych do pomocy i księgowego. Tu chodzi o pieniądze i wcześniej czy później ktoś się zainteresuje naszą działalnością. Lepiej już teraz o tym pomyśleć. Nie mam też nic przeciwko temu (zapewne jak i wszyscy uczestnicy tego forum), aby podnieść opłatę o 5$. Na pewno i tak większość płaci więcej
Poza tym bedziemy otrzymywać pełniejsze informacje o swoich dzieciach, a tego chciałby chyba każdy
yustyna777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 09:58   #650
kajarabek
Raczkowanie

Witajcie, przeczytałam maila od siostry i też uważam, że warto a nawet trzeba akcję zalegalizować. Wiadomo, że za tym idą koszty ale myślę, że ludzie zaangażowani w pomoc Zambii to zrozumieją. Wiadomo przecież, że siostra nie wyprodukuje pieniędzy i albo się dołożymy albo odbije się to na dzieciach. Pozdrawiam wszystkich.
kajarabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 13:29   #651
PatrycjaMal
Raczkowanie

GG do PatrycjaMal

Ja róznież uważam, że jeśli miały by być jakieś problemy to lepiej zalegalizować i przyjąć pracowników. Nie mam też nic przeciwko dodatkowym opłatom tym bardziej, że pewnie mogło by to pomóc większej ilości dzieciaczków
PatrycjaMal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 13:48   #652
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez yustyna777 Pokaż wiadomość
Jestem jak najbardziej za tym, aby Siostra zatrudniła pracowników socjalnych do pomocy i księgowego. Tu chodzi o pieniądze i wcześniej czy później ktoś się zainteresuje naszą działalnością. Lepiej już teraz o tym pomyśleć. Nie mam też nic przeciwko temu (zapewne jak i wszyscy uczestnicy tego forum), aby podnieść opłatę o 5$. Na pewno i tak większość płaci więcej
Poza tym bedziemy otrzymywać pełniejsze informacje o swoich dzieciach, a tego chciałby chyba każdy
Całkowicie się zgadzam 5$ to nie dużo dla jednej osoby a gdy pomnożymy to x 300 to mamy sporą sumkę, która na pewnie starczy na wynagrodzenie i inne.

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 17:31   #653
Markos
Raczkowanie

Jeśli takie są wymogi prawne, to trzeba to zarejestrować. Nie ma o czym dyskutować. Tak samo wygląda sprawa z pracownikami - jeśli są potrzebni, muszą być. Pozostaje kwestia sfinansowania tego wszystkiego. I tu się obawiam reakcji osób, które nie siedzą tak głęboko w całej akcji, jak my. Reakcji osób niezaglądających na nasze forum, kiedy poprosimy je o dodatkowe pieniądze. Pamiętacie niedawne nieporozumienia związane z opłatami administracyjnymi i nieufność niektórych osób.
Mamy więc takie możliwości:

1. Prosimy wszystkich, którzy mają podopiecznych w Zambii, o dodatkowe pieniądze na te opłaty (i musimy się liczyć z negatywną reakcją części z nich, a nawet możliwością wycofania się z pomocy)

2. Informujemy wszystkich o nieznacznym wzroście opłaty rocznej za dziecko, bez wdawania się w szczegóły na temat opłat rejestracyjnych i opłacaniu pracowników, a uzasadniając ogólnym wzrostem kosztów utrzymania dziecka ( negatywne reakcje jak w pkt.1, choć może trochę mniej ("przecież wszędzie wszystko drożeje"), ale być może podejrzenie o mniejszą przejrzystość)

3. Siostra z niezmienionych opłat za każde dziecko potrąca potrzebną jej kwotę - większość osób i tak płaci więcej, niż zadeklarowaną kwotę roczną, więc można z tego skorzystać. I wydaje mi się, że nie ma tu żadnego nadużycia, ponieważ pieniądze te i tak będą spożytkowane dla dobra tego (i innych) dziecka.

4. Robimy "zrzutkę" tu na forum i każdy wpłaca ile może

5. Szukamy sponsora

I mam jeszcze pytanie do Siostry: Jaka dokładnie kwota miesięcznie byłaby potrzebna? Jak Siostra może, to proszę o policzenie tego.

Jest jeszcze jedna sprawa - pamiętajmy, że kilka osób w ten sposób może dostać pracę, a dzięki temu będzie łatwiej ich rodzinom i dzieciom.
Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 18:52   #654
gosiakk7
Rozeznanie

Seona - chatkę zrobiła moja Siostra na potrzeby swojej firmy - robią różne imprezy tematyczne

Co do maila Siostry - ZAREJESTROWAĆ!

A co do opcji podanych przez Markosa - ja myślę, że dobrze byłoby puścić do wszystkich maile/listy z wyjaśnieniem sytuacji i z mailem Siostry jako załącznik. Nie należy unikać wyjaśniania. Ktoś mógłby poczuć się oszukany. I można napisać że w razie jakichkolwiek wątpliwości niech się kontaktują z jakimiś osobami od nas (można wyznaczyć 2/3 osoby) które będą wszystko wyjaśniać, objaśniać itp. My będąc na forum widzimy i rozumiemy chyba troszkę więcej niż Ci którzy nas nie czytają. Takie jest moje zdanie

Ludziska - kiedy do Radomia??????
gosiakk7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 18:57   #655
mamapity
Raczkowanie

Witam wszystkich serdecznie.

Rośnie liczba dzieci,rosną pieniądze.
Siostra powinna jak najszybciej zarejestrować, dokonać opłat , oraz zatrudnić potrzebnych pracowników,za wynagrodzeniem.Popieram propozycje Markosa 2 i 3.

Cytat:
2. Informujemy wszystkich o nieznacznym wzroście opłaty rocznej za dziecko, bez wdawania się w szczegóły na temat opłat rejestracyjnych i opłacaniu pracowników, a uzasadniając ogólnym wzrostem kosztów utrzymania dziecka ( negatywne reakcje jak w pkt.1, choć może trochę mniej ("przecież wszędzie wszystko drożeje"), ale być może podejrzenie o mniejszą przejrzystość)

3. Siostra z niezmienionych opłat za każde dziecko potrąca potrzebną jej kwotę - większość osób i tak płaci więcej, niż zadeklarowaną kwotę roczną, więc można z tego skorzystać. I wydaje mi się, że nie ma tu żadnego nadużycia, ponieważ pieniądze te i tak będą spożytkowane dla dobra tego (i innych) dziecka.
mamapity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 19:32   #656
yustyna777
Raczkowanie

Po głębszym przemyśleniu stwierdzam, że prośba o dodatkowe pieniądze może wywołać u niektórych jakieś podejrzenia . Mogliby zacząć wycofywać się z adopcji, a to bardzo pogorszyłoby sytuację dzieci.
Moim zdaniem najlepsza jest opcja 3 podana przez Markosa. Siostra z pieniędzy wysyłanych przez rodziców pokrywa także koszty prowadzenia adopcji serca (legalizacja akcji, pracownicy). Tym bardziej, że na pewno większość osób przesyła więcej pieniążków niż zadeklarowali.

Edytowane przez yustyna777
Czas edycji: 2008-06-17 o 19:38 Powód: dopisek
yustyna777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 19:50   #657
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Uważam, że takie zmiany finansowe można wprowadzać od nowego roku, kiedy rodzice będą przygotowywać się do wpłat rocznych i trzeba by było wyjaśnić zmianę płatności. Nie wiem jak inni, ale ja lubię wiedzieć "dlaczego" i wydaje mi się, że byłoby to fair. Informacja wysłana w listopadzie/grudniu na maila / na stronie, tak, aby, każdy rodzic mógł przygotować się na zmianę w płatności, ewentualnie podjąć decyzję, czy nadal chce podejmować się adopcji. Na razie pieniążki niech będą potrącane z wpłat na dzieci, tak jak napisał Markos wielu z nas dokonało wpłat większych niż "wymagana" i można z tego skorzystać, chyba, że zostały wykorzystane. Nagła informacja o "dopłacie" może przynieść niezbyt dobry efekt w szczególności wśród rodziców nowych i nie czytających forum, może się odbić i nasza praca zostałaby źle postrzegana, a chyba nie chcemy popsuć tego co do tej pory udało się zrobić. Jeżeli chodzi o zrzutkę na forum, wydaje mi się, że niektóre osoby dokonają wpłat, ale nie może tego opierać jedynie na tym bo nie damy rady, większość z nas dokonuje wpłat na Arke, szpital, kucharkę, stypendium, wysyła paczki to wszystko kosztuje. Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam, ale takie jest moje zdanie. Buźka.

Edytowane przez KateMwale
Czas edycji: 2008-06-17 o 20:21
KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 20:07   #658
mukashana
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to mukashana

Załącznik 1547235
Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość

hmmm pękła przednia opona? ... mimo,ze na tych zdjęciach poniżej sie usmiechamy to wcale nie było mi do smiechu jak nas zarzuciło na pobocze i zobaczyłam to koło. KTOŚ czuwał...

Gdy ja byłam w Zambii to tez był taki straszny wypadek. Dzieciaki skończyły rok szkolny i wracały do domów. Zatrzymała się taka otwarta ciężarówka i zabrała ponad 40 osób. To było za duzo i samochód się przewrócił. to była masakra. Od nas pół wioski jechało na pogrzeb, bo każdy miała jakieś znajome dziecko w tej szkole... Takie wypadki zdarzają się często... Ja kiedyś jechałam autobusem do Lusaki to musiałam uciekać ze środka, bo zaczęła sie opona palic, ale nie było gaśnicy. Ugasili woda z kałuży. Na szczęscie była pora deszczowa...

w tym wypadku tez podobno wina była kierowcy bo przeładował autobus. wziął ponad 20 osób za dużo.....

a co do zatrudnienia legalnej ksiegowaj to ja tez jestem bardzo za mimo,że nie mam dziecka w tej adopcji. Ale niech sie kiedys jakies dane zagubią, ktoś nie "dostanie" dziecka mimo,że wpłacał pieniązki to suchej nitki nie zostawią na Siostrze i Kościele. Każdy powód jest dobry... wystarczy poczytac komentarze na onecie pod róznymi artykułami na temat Kościoła...

Edytowane przez mukashana
Czas edycji: 2008-06-17 o 21:13
mukashana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 22:07   #659
Tesik
Raczkowanie

Witam serdecznie

Zglaszam sie, aby oddac glos na 3 opcje Markosa (to mi wyglada na wybory, ciekawe jaka bedzie frekwencja)

Poniewaz adopcja tak sie rozrasta (chwala za to Bogu i ludziom) to Siostra faktycznie powinna to zalegalizowac dla wlasnego dobra i spokoju innych. Skoro potrzebni sa pracownicy, to zatrudnic ich i juz. Pieniadze poki co do konca roku mozna wykorzystac z nadwyzki - a w przyszlym podniesc oplate o to 5 czy 10 USD i poinformowac o tym wszystkich rodzicow.

Na koniec chcialam pogratulowac wszystkim nowym rodzicom, cieszcie sie i zarazajcie swoja radoscia innych
Tesik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 22:40   #660
sobótka
Raczkowanie

Witam

Tez jestem za rejestracją i tą resztą, która jest związana z tym. Myślę, że siostra ma wizję jakby miało wyglądać finansowanie tego.
Niezły jest pomysł KateMwale.
Ja wpłacam zawsze troche więcej pieniędzy i nie miałabym nic przeciwko wykorzystaniu części na opłaty...to jest też pomoc dla dzieci, a przeciez oto nam chodzi w tym wszystkim

dla Wszystkich.
sobótka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości