|
|
#1741 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
My Cię też.
Jakby coś było niejasne to pytaj - ty i inni też - bo ja tylko tak czasami marudzę o ciągle tych samych pytaniach, ale zawsze się ktoś znajdzie i odpowie. Fajnie jest otworzyć forum i tyle towarzystwa razem - nawet z Zambii. Bo ja pracuję w domu. I przed południem jestem sam i na forum było pusto. A teraz to się nie zmieścicie w pokoju - przynajmiej wirtualnie. |
|
|
|
#1742 |
|
Raczkowanie
|
Wiec zaczne od pytania ile czasu uplynie od wplaty ...do zakupu w sklepiku...
Osobiscie wole gdy mam wyciag bankowy i tam jest podane przy wplacie ze te pieniazki sa na zakupy w sklepiku...wtedy pisze karteczke ,dziecko z opiekunem przychodza i ida robic zakupy na miejscowym markecie.Sa czasami takie sytuacje "emergency"gdy Rodzic sobie nagle przypomni ze sa urodziny dziecka to wtedy kupujemy prawie od razu ozywiscie gdy nie trzeba jechac do Lusaki. Mubanga Mulenga to nie "Mr"-to dziewczyna ,ktora skonczyla teraz 12-ta klase ,jest w naszym Programie,pomaga nam przy pisaniu listow.Bedzie z nami jeszcze 1 rok -nie otrzymala stypendium na studia med.Wiec pracujac oszczedza sobie aby w przyszlym roku znowu zastartowac na medycyne lub dentystyczne... Jesli chodzi o dzielenie sie....w domu dzieci dziela sie z domownikami paczka lub materacem tez tzn.dzieci spia razem na materacu. odnosnie nadwyzek wplat to dobrze wspomniec przy wplacaniu na co nadwyzke przeznaczyc. Mundurek kupujemy z wplaconych pieniazkow.Kazda szkola ma swoje kolory mundurka.Wszystkie dzieci tzn.dzieci z Adopcji nie chodza do jednej szkoly ,zalezy to od miejscowosci gdzie mieszkaja.Mamy SP w Mpanshyi,Rufunsie,Chimusa nya,Shikabeta,Lukwipa... Jesli ktos wysyla budyn czy kakao,prosze dolozyc mleko w proszku.Moje zapasy sie wykonczyly. Czy wszystkie dzieci chodza do szkoly? Nie wszystkie.Powody:duza odleglosc,choroba rodzica,brak troski rodzicow o edukacje dzieci. Wieczorem podam do kogo poleca formularze do Polski z Gosia,pozdrawiam |
|
|
|
#1743 |
|
Raczkowanie
|
s. Józefo, dziękujemy baaardzo za odpowiedzi na nasze pytania.
|
|
|
|
#1744 |
|
Raczkowanie
|
Zapasy mleka się skończy. Może zorganizujemy zbiórkę, mogę wysłać prośbę z 2 newsletterem w przyszłym tygodniu, że każdy kto może niech wpłaci tytułem "Mleko dla szpitala". Większość rodziców pewnie zapewni swoim dzieciakom, ale nie każde ma tyle szczęścia. Co Wy na to?
|
|
|
|
#1745 |
|
Rozeznanie
|
ja mam pytanko - czy mleko dla niemowląt (Lactogen w sklepiku) to to samo mleko co do budyniu?? Bo innego nie mam w sklepiku i tak się zaczęłam zastawiać...
|
|
|
|
#1746 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkich, a głównie Siostre!
KateMwale - uważam, że to bardzo dobry pomysł, wtedy wszyscy rodzice będą wiedzieli o zbiorce na mleko a nie pojedyncze osoby I mam pytanko: jak już mi się udało wejść na stronę , to nie mogę wejść do sklepiku, bo trzeba się zalogować , czy to oznacza, że znowu jest niedostępny?
|
|
|
|
#1747 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1748 |
|
Rozeznanie
|
Kasiunia, wejdź przez galerię. Normalnie do sklepiku tez nie mogłam wejść, ale przez galerię wchodzę bez problemu
![]() Tu masz linka do spisu produktów ![]() http://www.misjawzambii.fora.pl/skle...klepiku,9.html |
|
|
|
#1749 |
|
Raczkowanie
|
Wydaje mi się, że tak. Dlatego ja wysyłam najczęściej kakao, a kupuje w sklepiku to mleko, a budynie te gotowe do zalewania wrzątkiem.
|
|
|
|
#1750 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za pmoc
|
|
|
|
#1751 |
|
Rozeznanie
|
Mam do was prośbę, na forum utworzyłam subforum dotyczące Zambii
http://www.misjawzambii.fora.pl/zambia,31/ Wiele osób pyta jak tam jest, jaki klimat itp. Znalazłam kilka fajnych stron ale po angielsku więc tłumaczenie troszkę mi zajmie biorąc pod uwagę, że mam jeszcze 3 egzaminy ![]() Ale może Wy macie jakieś informacje którymi chcielibyście się podzielić?? Zapraszam do zakładania tematów i pisania postów w tematach już powstałych. Myśle że taka baza danych przyda sie nowym i "starym" rodzicom
|
|
|
|
#1752 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bardzo dobry pomysł, Kasiu newsletter też FANTASTYCZNY Siostro Józefo baaardzo dziękuję za odpowiedź edit: pieniążki na mleko dla szpitala już poszły Edytowane przez Mikrejsza Czas edycji: 2008-09-09 o 18:25 |
|
|
|
|
#1753 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam dziś list od dziecka, bardzo się ucieszyłam ale...
List jest do rodziców adopcyjnych chłopca o imieniu WILLIAM(nazwisko Sandia czy jakoś tak) ![]() a ja mam córkę Alice... Proszę o sprawdzenie tego. I powiedzcie mi co mam zrobić z listem??? Na liście jest numer 426- czyli dobry moja Ali ma właśnie taki numer, ale jest poprawione z 425 może ktoś źle poprawił i rzeczywiście ma być 425??? |
|
|
|
#1754 |
|
Raczkowanie
|
Ja też dostałam list od mojego synka i jego rodziny
Cieszą się, że zostali częścią mojej rodziny i że mnie również serdecznie witają w swojej. Piszą, że u nich wszystko dobrze i pytają co u mnie. Ulubionym zajęciem mojego synka (11 lat) jest granie w piłkę (to oczywiste) i ..... UWAGA ....słuchanie opowieści swojej babci przed snem. Czyż to nie słodkie? Żaden list do tej pory nie sprawił mi tyle radości. Moje kochane maleństwo Idę robić paczkę
|
|
|
|
#1755 |
|
Rozeznanie
|
Moira - wiesz że w sprawie aukcji możecie na mnie liczyć. Jak ktoś coś ma to niech przysyła, albo chociaż zdjęcia , ale wtedy proszę wziąć pełną odpowiedzialność za wysłanie przedmiotu
![]() Pyziulka - forum dobra robota, jestem pod wrażeniem... Kasia - cudowny Newsletter!!! Fajnie że jest w 2 wersjach - pdf i word, bo np. moja siostra nie ma w ogóle worda w kompie, a tak sobie mogła w pdfie odczytać Jeśli chodzi o wpłaty na mleko do szpitala - super pomysł, jak mi przyjdzie wypłata do się dorzucę... ![]() ![]() edit: PS> A propos aukcji... zaglądacie czasem na allegro...?
Edytowane przez ulisia1 Czas edycji: 2008-09-09 o 20:11 Powód: reklama :) |
|
|
|
#1756 |
|
Raczkowanie
|
Teraz będę wysyłała Newslettery jako normalne wiadomości, ew. tylko dołączę zdjęcie, wtedy już nikt nie będzie miał problemu
a to dopiero za tydzień, a ja mam już 2 tematy
|
|
|
|
#1757 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki
Zapraszam do rejestracji, zakładania tematów i uzupełniania wiadomości. Szczególnie tutaj - http://www.misjawzambii.fora.pl/zambia,31/ A ja nie dostałam ;( |
|
|
|
#1758 |
|
Raczkowanie
|
[quote=ahamar;8935891]Chyba, wszyscy Cię PROSIMY. No teraz poprostu, chyba napewno nie masz innego wyjścia.
Afryka jest wielka i w różnych jej częściach różnorodna pod każdym względem. Europa – tu tez różnimy się a każde państwo to inna mentalność, kultura, religia, obyczaje, itp. Tylko tu w Europie chyba jest więcej ludzi o ciemnej, czarnej karnacji co jest dla nas normalne. A tam w Afryce to czułam się różnie pod tym względem – białych praktycznie z e r o. Pamiętam kiedy byłam w Aruschy – to jedno z większych miast w Tanzanii - dzieciaki na widok białych uciekały z płaczem, młodzież śmiała się pokazując palcami, starsi reagowali spokojnie i ciepło. Pamiętam dziewczynę, która coś tam mruczała pod nosem i szybko założyła wiadro na głowę. A zdjęcia można było robić tak i owszem - za kasę. W Tanzanii wierzy się, że robienie zdjęcia to odbieranie duszy. Kiedy się za to zapłaci można pstrykać do woli. I tak jak pisała Gosia pełnią szczęścia jest pokazanie efektu obfotografowanym. Fajnie wyglądają nosy dzieciaków wpatrzonych w ekran wyświetlacza aparatu. Co tu wyszło ? To ja , czy nie ja ? hi, hi. Tak reagują dzieciaki, wszyscy. Taką prawdziwą Afrykę poczułam podczas pobytu na terenie Parku Narodowego Kilimandżaro. Miałam do czynienia ze zwykłymi prostymi, ludźmi. Z nimi mieszkałam, jadłam, dzięki ich opiece zdobyłam Kili. Życie w Afryce jest bardzo trudne, ciężkie, jest to często walka o przetrwanie swoje, rodziny, wioski. cdn Edytowane przez alicjazopola Czas edycji: 2008-09-09 o 22:01 |
|
|
|
#1759 | ||
|
Zakorzenienie
|
Zaglądamy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wyliczałam, że jakby każdy z 600 Rodziców co miesiąc odkładał 1 zł to w ciągu roku wszyscy Rodzice opłaciliby paliwo do szpitala na rok
|
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1760 |
|
Raczkowanie
|
Seona,Dzięki za odpowiedź!
![]() A na swój poczekam ![]() Dobry pomysł! |
|
|
|
#1761 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie!!!
alicjazopola - Wielkie dzięki, fajnie jest poczytać o Afryce. ![]() ![]() ![]() Zdjęcia super. ![]() ![]()
|
#1762 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Numerki formularzy ,ktore poleca z Gosia do Polski przeslalam /czesc/seonie,poprosilam aby wkleila je tutaj,ja tymczasem wpisze numerki do formularzy nowych dzieci i tez ta druga czesc dosle .....za dluuuzsza chwilke,pozdrawiam goraco, |
|
|
|
|
#1763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszelkie formularze - przesyłki baaardzo proszę przesłać do Joli lub MAMY. "Teraz podam numerki formularzy ,ktore poleca z Gosia do Polski:Numery:97,236,224 Laika,224Kennedy,384,390, 389,398,397,377,334,347,3 45,344,381,385,383,382,38 7, 386,317,388,499,426,434,4 49,448,409,394,393,392,40 7,414,366,450,460,461,491 , 457,452,490,494,493,486,4 08,410,435,415,438,440,43 9,419,437,441,433, Pani Ewo prosze te numery wkleic na forum,ja jeszcze mam sporo formularzy tylko wpisze numerki bo to sa z tych nowych dzieci i znowu podam , dzieki, s.Jozefa" Edit.: LUDZIE DO SKLEPIKU NA STRONIE NIE LOGUJE SIĘ! NIE NA TYM TO POLEGA. ZALOGOWAĆ MOŻE SIĘ TYLKO ADMINISTRATOR W CELU DODANIA NOWYCH ZDJĘĆ. W SKLEPIKU OGLĄDA SIĘ ZDJĘCIA PRODUKTÓW, ZLICZA CENY, NASTĘPNIE ROBI PRZELEW NA TO SAMO KONTO (NA KTÓRE WPŁACA SIĘ NA SWOJE DZIECKO) I SIOSTRA ROBI ZAKUPY W ZAMBIJSKIM SKLEPIE WYMIENIONYCH W TYTULE PRZELEWU PRODUKTÓW: 1. WCHODZĘ NA STRONIE WWW.ADOPCJASERCA.PL DO ZAKŁADKI SKLEPIK 2. OGLĄDAM ZDJĘCIA PRODUKTÓW. 3. ZLICZAM CENY. 4. ROBIĘ PRZELEW: W TYTULE WPISUJE: JAŚ KOWALSKI NR 13, OŁÓWEK, 3X KOCYK, 4 ZESZYTY NIE TRZEBA NIGDZIE SIĘ LOGOWAĆ Edytowane przez Seona Czas edycji: 2008-09-09 o 23:29 Powód: DOPISEK |
|
|
|
|
#1764 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak Ci wyszło Mnie wyszło że na mniej, ale nie ważne - zawsze to jakaś pomoc ![]() Pomysł świetny i warto go w życie wprowadzić ![]() EDIT: Na forum zamieściłam tekst o klimacie w Zambii. Zainteresowanych zachęcam do lektury. http://www.misjawzambii.fora.pl/zamb...klimat,26.html Edytowane przez Pyziulka Czas edycji: 2008-09-10 o 07:10 Powód: Reklama :D |
|
|
|
|
#1765 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim
i znowu dzień się zapowiada wspaniale, skoro z samego rana takie dobre wiadomości (dostanę formularz Clebsona 392 Bardzo przepraszam Mulenge za zmianę płci (to chyba tylko mnie się przytrafia )Chciałabym Ją przy okazji za pośrednictwem Siostry pozdrowić i podziękować za pomoc przy pisaniu listów. Czy Clebson, który kończy 7 klasę nie powinien jednak czegoś napisać sam ? Jak to wygląda z nauką na tym poziomie? ktoś się może orientuje ? Jeszcze raz życzę wszystkim radosnego dnia |
|
|
|
#1766 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I pytanie - może Clebson też chodzi do szkoły w Rufunsie? Tak pytam bo numerki zbliżone - Clebson 392 a Jeremiasz 397 No i też mój Jeremiasz kończy 7 klasę |
|
|
|
|
#1767 |
|
Przyczajenie
|
Dostanę formularz!!! Wreszcie dowiem się czegoś więcej o Regince (440)! |
|
|
|
#1768 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proszę się nie logować i nie męczyć mi Danielka pytaniami jakie jest hasło do sklepiku Wczoraj odebrała ok. 40 meili Tam tylko ogląda się produkty, zlicza ceny i robi przelewKateMwale Newsletter suuuuper Cytat:
![]() ![]() "Pani Ewo a oto druga czesc numerkow kartotek ,ktore poleca z Gosia do Polski: 474,473a,447,513,514,505, 502,503,506,507,508,509,5 24,556,525,527,415, 438,440,439,419,437,441,4 33,535,533,530,532,504a,5 29,626,523,521,519,520, 518,517,516,515,511,512,5 10,522" Edytowane przez Seona Czas edycji: 2008-09-10 o 10:12 Powód: dopisek |
||
|
|
|
#1769 |
|
Przyczajenie
|
witam serdecznie wszystkich
Ogromnie się cieszę, że dostanę wreszcie jakieś informacje o mojej córeczce Precious Njobvu nr 343 !!!! Kasia - jesteś wspaniała!! newsletter super!! Ludzie skąd Wy bierzecie czas na takie rzeczy, podziwiam i chylę czoła!! Pyziulka - pomysł z forum jest świetny. Wreszcie tematy będą uporządkowane i łatwo będzie znależć odpowiedź na nurtujące pytania, które w tym wątku często giną w nadmiarze innych informacji. miałam straszne zaległości w lekturze, teraz na gorąco wskoczę do sklepiku i na nowe forum |
|
|
|
#1770 |
|
Zadomowienie
|
Dostaliśmy list od córeczki
Nareszcie wiemy o niej i o jej rodzinie coś więcej ![]() Pozdrawiam!
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:59.

, to nie mogę wejść do sklepiku, bo trzeba się zalogować
, czy to oznacza, że znowu jest niedostępny?

bardzo dobry pomysł, Kasiu newsletter też FANTASTYCZNY 

a to dopiero za tydzień, a ja mam już 2 tematy
Zapraszam do rejestracji, zakładania tematów i uzupełniania wiadomości.

Mnie wyszło że na mniej, ale nie ważne - zawsze to jakaś pomoc