Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?-wątki zebrane - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu
zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę 50 26,46%
sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii 123 65,08%
daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje 63 33,33%
inna wersja 32 16,93%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-01-28, 16:16   #31
linnia
Przyczajenie

GG do linnia
Dot.: Dziewczyny - sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?

dobra, dziewczyny, a teraz pytanie - czy któras z was, mogła by mnie oświecic jak wygląda sprzedaż na wylegarni? bo ja po przeczytaniu regulaminu zgłupiałam całkiem i nie wiem co mam zrobic
linnia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-01-28, 16:28   #32
krufka80
Rozeznanie

ja nie o kolczykach ale o skarbowce sie wypowiem
moj chlopak mial kontrole w tym roku przetrzepali konkretnie a za to ze w zeznaniu nie uznal 26 przeprowadzonych aukcji na allegro, sprzedawal glownie jakies niepotrzebne w domu rzeczy
wg regulaminu allegro nie trzeba placic podatku jezeli
a. sprzedajesz rzecz nie nową (nowa rzecz wg regulaminu allegro to taka ktorej nie posiadasz krocej niz 6 miesiecy)
b. sprzedajesz jednorazowo rzecz za kwote mniejsza niz 1000 zł (jak sprzedasz za 1000 zł i wiecej takze placi sie podatek)

polecam czytanie dokladne regulaminu allegro, bo wlasciwie to mozna powiedziec ze sie te przedmioty dostalo gorzej jak sie powtarzaja.
krufka80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 10:14   #33
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez linnia
dobra, dziewczyny, a teraz pytanie - czy któras z was, mogła by mnie oświecic jak wygląda sprzedaż na wylegarni? bo ja po przeczytaniu regulaminu zgłupiałam całkiem i nie wiem co mam zrobic
no w tego co czytam, to wysyłasz tam fotki swoich prac, oni robią Ci ekspozycję, do Twojej ceny doliczają indywidualną, ustaloną przez nich marżę, no i czekasz pokrywają też koszty przesyłki. to tyle, co w regulaminie. sprzedawał ktoś tam? jestem ciekawa, jak to wygląda w praktyce...
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 10:43   #34
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Co do skarbówki to niestety nie ma żartów. Nasze prawo jest tak dziurawe, ze bardzo dużo zależy od urzędnika, na jakiego się trafi Ostatnio czytałam o gościu, który zbierał puszki aluminiowe, sprzedawał je w skupie i wychodziło mu około 200pln miesięcznie, no i dorwała go skarbówka i nie dość, ze chciała opodatkowac, to jeszcze chcieli przyłożyć mu jakieś potężne kary... A to był biedny człowiek, z rodziną na wyżywieniu, no i chciał jakoś tą rodzinę godnie utrzymac, dzieci nakarmić... Ehh, zgroza z tą skarbówką Lepiej uważać i nie dać im powodu, by sie mogli przyczepić...
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 11:27   #35
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez YenneferD
Co do skarbówki to niestety nie ma żartów. Nasze prawo jest tak dziurawe, ze bardzo dużo zależy od urzędnika, na jakiego się trafi Ostatnio czytałam o gościu, który zbierał puszki aluminiowe, sprzedawał je w skupie i wychodziło mu około 200pln miesięcznie, no i dorwała go skarbówka i nie dość, ze chciała opodatkowac, to jeszcze chcieli przyłożyć mu jakieś potężne kary... A to był biedny człowiek, z rodziną na wyżywieniu, no i chciał jakoś tą rodzinę godnie utrzymac, dzieci nakarmić... Ehh, zgroza z tą skarbówką Lepiej uważać i nie dać im powodu, by sie mogli przyczepić...
ja.... no bez przesady!! paranoja! opodatkować puszki
30766aa7dce2531e8b37b15ae86c8847ef0755ae_5f137ef245055 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 12:37   #36
aniielica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Avariel
no w tego co czytam, to wysyłasz tam fotki swoich prac, oni robią Ci ekspozycję, do Twojej ceny doliczają indywidualną, ustaloną przez nich marżę, no i czekasz pokrywają też koszty przesyłki. to tyle, co w regulaminie. sprzedawał ktoś tam? jestem ciekawa, jak to wygląda w praktyce...

Dostac się do wylęgarni jest bardzo bardzo trudno. Oni chca cos nowego, czego jeszcze tam nie ma. Więc jak kolczyki, to oryginalne, nie podobne do żadnych innych tam wystawionych. Jest straszna selekcja. Ja mam prace wystawione w innej galerii internetowej i nie narzekam A na allegro, tez nie było źle Więc to zalezy i od szczęścia i od wyrobionej marki.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-03, 13:00   #37
eklerka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Avariel
ja.... no bez przesady!! paranoja! opodatkować puszki
Jeszcze większa paranoja, o jakiej słyszałam, to facet (producent), który oddawał "wczorajsze" pieczywo dla biednych do jakiegoś przytułku, czy darmowej jadłodajni. Nałożyli mu takie podatki od darowizny, że zbankrutował, czy tam był na skraju bankructwa. Chore przepisy .

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 22:50   #38
yynka
Przyczajenie

o tak allegro to jak ruletka sama wystawiam tam biżuterie - rozna dla roznych kobiet nawet bardzo tania za grosze. Przde wszystkim trzeba wiedziec co obecnie schodzi, obserwowac aukcje. Duzo daja aukcje wyroznione, ale sa drogie Czasem ludzie chyba chca przeplacac bo kupuja u konkurencji korale ( z aukcji wyroznionej ) za 25 zl kiedy u mnie te same sa za 19 zl eh tak juz jest raz lepiej raz gorzej jak cos nie schodzi to wystawia sie jeszcze raz i tak do skutku jak znajdzie sie chetna to kupi nawet po wysokiej cenie jesli sie jej towar spodoba. Ja mam o tyle dobrze, ze mam swoja dzialalnosc ( zalozylam bo skontrolowali mojego znajomego i dowalili mu ladna kare ) ile sie na tym da zarobic jeszcze nie wiem bo dopiero zaczynam
yynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-04, 23:12   #39
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yynka
o tak allegro to jak ruletka sama wystawiam tam biżuterie - rozna dla roznych kobiet nawet bardzo tania za grosze. Przde wszystkim trzeba wiedziec co obecnie schodzi, obserwowac aukcje. Duzo daja aukcje wyroznione, ale sa drogie Czasem ludzie chyba chca przeplacac bo kupuja u konkurencji korale ( z aukcji wyroznionej ) za 25 zl kiedy u mnie te same sa za 19 zl eh tak juz jest raz lepiej raz gorzej jak cos nie schodzi to wystawia sie jeszcze raz i tak do skutku jak znajdzie sie chetna to kupi nawet po wysokiej cenie jesli sie jej towar spodoba. Ja mam o tyle dobrze, ze mam swoja dzialalnosc ( zalozylam bo skontrolowali mojego znajomego i dowalili mu ladna kare ) ile sie na tym da zarobic jeszcze nie wiem bo dopiero zaczynam
to zyczę Ci powodzenia! żeby Ci się sprzedawało dużo i w wysokich cenach
a ten Twój znajomy - czemu go skontrolowali? oni to tak losowo, czy jak ktoś za dużo sprzedaje czy jak? ciągle się waham z tym wystawieniem...
Stary 2006-02-04, 23:29   #40
yynka
Przyczajenie

znajomy sprzedawal duzo i przede wszystkim byla to sprzedaz ciagla, a co za tym idzie wysoki przychod, jesli bedziesz wystawiala kilka rzeczy w miesiacu to nie sadze zeby komus chcialo sie to kontrolowac, a co do handlu to jestem przesadna, wiec nie dziekuje
yynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-28, 15:52   #41
Alinda
Raczkowanie

Dziewczyny ja wpadłam na pomysł!
Poróbcie fotki kolczyków i wyślijcie je meilem do znajomych, którzy u was kupują, po uprzednim poinformowaniu ich. Jeszcze lepiej na meila do pracy, zwłaszcza tam gdzie pracuje wiecej kobiet. Później tylko uzupełniajcie kolekcje wysyłając zdjęcia. W firmach jest zakaz handlu i akwizycji ale gdy ktoś sobie coś wybierze to idziesz do konkretnej osoby.
Wszystko zaś działa na zasadzie poczty patoflowej.
A koleżance za to jakas para kolczyków gratis !

Co wy na to
Alinda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-01, 21:24   #42
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alinda
Dziewczyny ja wpadłam na pomysł!
Poróbcie fotki kolczyków i wyślijcie je meilem do znajomych, którzy u was kupują, po uprzednim poinformowaniu ich. Jeszcze lepiej na meila do pracy, zwłaszcza tam gdzie pracuje wiecej kobiet. Później tylko uzupełniajcie kolekcje wysyłając zdjęcia. W firmach jest zakaz handlu i akwizycji ale gdy ktoś sobie coś wybierze to idziesz do konkretnej osoby.
Wszystko zaś działa na zasadzie poczty patoflowej.
A koleżance za to jakas para kolczyków gratis !

Co wy na to
można, można najważniejsze, to zrobić sobie sieć kontaktów
Stary 2006-03-02, 09:54   #43
Alinda
Raczkowanie

Ja tak zrobiłam ze swoimi kwiatkami przesyłam je do koleżanki a ona dalej i jakoś idzie.
Na marginesie Avariel dzięki tobie zaistniałam na forum zakładając swój wątek
dziękuję
Alinda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-02, 11:03   #44
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alinda
Ja tak zrobiłam ze swoimi kwiatkami przesyłam je do koleżanki a ona dalej i jakoś idzie.
Na marginesie Avariel dzięki tobie zaistniałam na forum zakładając swój wątek
dziękuję
naprawdę nie ma za co! widziałam Twoje cudeńka w Kwiatuszkowym szaleństwie - zdolniacha z Ciebie!
Stary 2006-03-02, 12:14   #45
zu_za
Raczkowanie

GG do zu_za Send a message via Skype™ to zu_za

Zrobilam katalog swoich prac, ktory na bieżaco uzupelniam. I rozsylam wśrod osob zainteresowanych. W ten sposob sprzedalam najwięcej kolczykow.
Trochę poszlo też na allegro, choc nigdy nie wyrożnialam swoich aukcji. Ale szału za bardzo nie było.
No i jeszcze galerie internetowe... Z tym bywa rożnie. Z reguly narzucają swoją marże w wysokości 25-40%.
Teraz przymierzam się do sprzedaży prac w jednej z galerii moim mieście.

P.S. Z tego, co wiem, jesli osoba jest zatrudniona w firmie na umowe o pracę, moze zalożyć dzialalność i wtedy placi zusu tylko 100 zlotych, bo reszta jest odciagana normalnie za umowe o pracę.
Ale warto się zastanowić, czy na pewno zalożenie dzialalności tylko dla biżuterii się oplaca. Może warto najpierw jak najbardziej rozkręcić interes i potem myśleć o działalności?
Ja swojej nie mam, ale myślę o zalożeniu, przy czym nie będzie ona zakładana pod biżuterię, tylko pod moją dzialalnośc zawodową. Ale biżuterię podlączę.

To tyle z przemyśleń podatkowego lajkonika
Stary 2006-03-24, 09:13   #46
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up
Question Co robicie ze swoimi dziełami?

Ostatnio zaczęła nurtować mnie ta kwestia.Co robicie ze swoimi dziełami?Magazynujecie,sz pedajecie,dajecie w prezencie czy może jeszcze coś innego?Zapraszam do sondy i czekam na dokładniejsze opisy
Stary 2006-03-24, 09:44   #47
mala77
Zakorzenienie

Dot.: Co robicie ze swoimi dziełami?

ja swoje usiłuje sprzedawać i dużo rozdaję po rodzinie /siostra mama ciocia/
a kilka par mam zrobionych tylko dla siebie.
p.s. i co ja biedna mam w sondzie zaznaczyć??
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 10:00   #48
burn-it-up
Zakorzenienie

GG do burn-it-up

Cytat:
Napisane przez mala77
ja swoje usiłuje sprzedawać i dużo rozdaję po rodzinie /siostra mama ciocia/
a kilka par mam zrobionych tylko dla siebie.
p.s. i co ja biedna mam w sondzie zaznaczyć??
to sonda wielokrotnego wyboru,możesz zaznaczyć kilka
Stary 2006-03-24, 10:10   #49
mala77
Zakorzenienie

aha... no to zagłosowałam
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 10:14   #50
czarny kot
Zakorzenienie

Ja szaleje w moim bylym lo I nie tylko wsrod óczniuff, ale i szanownej kadry profesorskiej. Jestem jedyna uczennica mile widziala w pokoju nauczycielskim
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 13:36   #51
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Ja sprzedaje znajomym i znajomym znajomych, ostatnio czesc moich dlubaninek powedrowala do sklepu z bizuteria Czasem tez zdarza sie cos sprezentowac
maghia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 13:45   #52
eklerka
Zakorzenienie

Daję w prezencie z różnych okazji. (Np. dziś muszę wymyślić coś na jutrzejsze urodziny kuzynki). Sprzedaje znajomym i znajomym znajomych Ogólnie wszystkiego się pozbywam. ("Odpukać" ).
Bardziej kręci mnie robienie niż noszenie, chociaż 2 pary kolczyków sobie zostawiłam. Uwielbiam patrzeć, jak koleżanki chodzą w mojej biżuterii. Nie ma nic przyjemniejszego

eklerka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 17:56   #53
Konto usunięte

a jak to zrobiłaś, że poszły do sklepu? (rozumiem, że nie chodzi o galerię internetową) ale w sumie nie dziwię się, Twoja biżuteria jest przepiękna!
ja też rozdaję i sprzedaję po znajomych znajomych... Czarny Kocie - gratuluje pomysłowości! liceum dobra rzecz szkoda, że ja nie mam takich kontaktów...
Stary 2006-03-24, 21:08   #54
mooooonia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maghia
Ja sprzedaje znajomym i znajomym znajomych, ostatnio czesc moich dlubaninek powedrowala do sklepu z bizuteria Czasem tez zdarza sie cos sprezentowac
ze tak z ciekawosci spytam masz na mysli moze sklep na dietla - avangarda? nie robie kompletnie zadnej reklamy, zeby potem nie bylo ja tam oddalam pare par, ale mnie denerwuje czekanie
mooooonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 22:16   #55
aniielica
Zakorzenienie

Galeria internetowa, znajomi, znajomi znajomych Ciąge dostaję smsy, że ktoś chętnie weźmie mój magiczny kartonik z biżuterią do szkoły albo do pracy Nie nadążam ostatnio z produkcją Najlepsza była kobietka, z którą mam zajęcia. Jak w końcu dopadła do niego, to ponad połowe wymiotło Nie żebym narzekała
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-24, 22:34   #56
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Cytat:
Napisane przez Avariel
a jak to zrobiłaś, że poszły do sklepu? (rozumiem, że nie chodzi o galerię internetową) ale w sumie nie dziwię się, Twoja biżuteria jest przepiękna!
ja też rozdaję i sprzedaję po znajomych znajomych... Czarny Kocie - gratuluje pomysłowości! liceum dobra rzecz szkoda, że ja nie mam takich kontaktów...
Droga dedukcji doszlam, ze to chyba do mnie A z tym sklepem to byl w sumie taki przypadkowy przypadek. Znajoma chciala obejrzec wszystkie zdjecia mojej bizuterii, a ze nie miala dostepu do netu, to poprosila o wyslanie na maila siostry. Siostrze sie spodobalo i napisala mi, ze chcialaby to miec w swoim sklepie. Kilka dni temu mnie odwiedzila i zagarnela wszystko co mialam

Cytat:
Napisane przez mooooonia
ze tak z ciekawosci spytam masz na mysli moze sklep na dietla - avangarda? nie robie kompletnie zadnej reklamy, zeby potem nie bylo ja tam oddalam pare par, ale mnie denerwuje czekanie
Zadne tam avangardy To maly sklepik w NH
maghia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 09:38   #57
mooooonia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maghia
Zadne tam avangardy To maly sklepik w NH
ostatni raz pytam znowu moja ciekawosc wychodzi, jaki to sklepik? bo sama jestem z nh i bym sie przeszla poogladac twoje dziela na zywo
mooooonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 11:27   #58
nafie
Wtajemniczenie

GG do nafie

znajomym ( jak to zawsze idzie - po sznureczku:P) i na Allegro <nie robie sobie reklamy bo i tak nie znacie mojej nazwy uzytkownika Allegro >
jak na razie idzie dobrze, ale nie wiem jak sie zakrecic zeby sprzedawac gdzies jeszcze.......

Henry Miller

nafie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 23:43   #59
D.D.L.
Raczkowanie

Pytanie może niezbyt wygodne, ale odpowiedź mnie bardzo interesuje, czy macie założoną działalność gospodarczą, czy sprzedajecie "z wolnej ręki"?
Jak jest ze wstawieniem do sklepu? czy dajecie biżuterię w komis, czy od razu wam płacą?
D.D.L. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-25, 23:50   #60
abstrakcja
Raczkowanie

GG do abstrakcja

Sprzedaję znajomym, czasem rozdaję, część noszę sama. A czasem wrzucam wytwór na dno szuflady, bo nie wyszedł,a wyrzucić szkoda :P

abstrakcja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości