|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
| Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu | |||
| zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę |
|
50 | 26,46% |
| sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii |
|
123 | 65,08% |
| daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje |
|
63 | 33,33% |
inna wersja
|
|
32 | 16,93% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#901 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: działalność gospodarcza
no tak. Ale jeśli robisz biżuterię bez udziału srebra...
sama ''biżuteria'' nie wymaga kasy. Można robić z drewna, sznurka, miedzi itp...
|
|
#902 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyna robi i z posrebrzanych materiałów i z kamieni. Ja wiem, że jeśli robiłabym same fimowce + sznurek +korale +inne nieposrebrzane/niekamienne rzeczy, nie muszę mieć. Ale jak mówie - ona będzie uzywała takich rzeczy a mimo to skarbówka wyraźnie powiedziała, że kasy nie trzeba. Dlatego zgłupiałam - prawo jest jedno. Możliwa jest opcja, że koleżanka trafiła na wyjątkowo niekompetentną urzędniczkę...
|
|
|
|
|
#903 |
|
Zakorzenienie
|
To co skarbówka MÓWI...
jeśli dostałaby odpowied od urzędu na piśmie, to jest to podstawa do jakiegoś twierdzenia. Nie raz spotkałam się z niewiedzą urzędników niestety... a potem nie ma tłumaczenia 'bo ktoś mi powiedział tak' może pytała o coś innego niż myślisz albo ktoś ją źle zrozumiał. Srebro - kasa. Chyba że sprzedajesz tylko firmom na faktury to wtedy chyba nie jest konieczna - ale nie jestem tego pewna, tak mi się tylko zdaje."Podatnicy podatku od towarów i usług obowiązani są do ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej sprzedaży: * na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej; * na rzecz osób fizycznych - przedsiębiorców dokonujących zakupów prywatnie, nie na rzecz swojego przedsiębiorstwa; * na rzecz rolników ryczałtowych (zakup dla gospodarstwa i prywatne)." ...chyba że srebro i tu tworzy jakiś wyjątek?
|
|
#904 |
|
Konto usunięte
|
Ja jej tłumaczę jak krowie na miedzy za przeproszeniem
Ale ona "wie lepiej" bo przecież skarbówka, mało tego - rozmawiała z jakąś wieloletnią ksiegową. No cóż, ostatnio moja koleżanka wieloletnia nauczycielka napisała na kartce do mnie "wziąść"zamiast wziąć Lata nie zawsze znaczą mądrość&doświadczenie.Nie życzę jej kłopotów, ale nic więcej nie mogę zrobić. EDIT: znalazłam coś takiego jeszcze: Zwolnienia podstawowe Zasadniczo w okresie do 31 grudnia 2006r. zwolnione są z obowiązku ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy fiskalnej dwie grupy podatników: * podatnicy kontynuujący działalność w 2006r., u których w poprzedni roku obrót kasowy nie przekroczył 40'000 zł; * podatnicy rozpoczynający sprzedaż w 2006r. do czasu przekroczenia u nich obrotu kasowego 20'000 zł. Ale: to chodziło tylko o rok poprzedni, prawda? Aktualnie nie ma takiej opcji? |
|
|
|
|
#905 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja, ale:
"Zwolnień, o których mowa w ust. 1 i 9, nie stosuje się do importu towarów i usług, wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, dostawy towarów, dla której podatnikiem jest ich nabywca, oraz podatników: 1) dokonujących dostaw: a) wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali, ... 2) świadczących usługi prawnicze oraz usługi w zakresie doradztwa, a także usługi jubilerskie" O, i jeszcze interesujący załącznik stąd http://bap-psp.lex.pl/serwis/du/2002/0268.htm : "Lista towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku określone w art. 14 ust. l, 5 i 6 ustawy [...] I. Wyroby (złom) z metali szlachetnych lub z udziałem tych metali 1 0521-81 Złom srebra i stopów srebra 2 0521-82 Złom platyny i stopów platyny 3 0521-83 Złom złota i stopów złota 4 0521-84 Złom palladu i stopów palladu 5 0521-85 Złom irydu i stopów irydu 6 0522-33 Odpady srebra i stopów srebra 7 0531-41 Srebro - Ag technicznie czyste 8 0531-42 Platyna - Pt technicznie czysta 9 0531-43 Złoto - Au technicznie czyste 10 0531-44 Pallad - Pd technicznie czysty 11 0531-45 Iryd - Ir technicznie czysty 12 0531-47 Rod - Rh technicznie czysty 13 0532-41 Srebro - Ag o wysokiej czystości 14 0532-42 Platyna - Pt o wysokiej czystości 15 0532-43 Złoto - Au o wysokiej czystości 16 0532-44 Pallad - Pd o wysokiej czystości 17 0532-45 Iryd - Ir o wysokiej czystości 18 0532-47 Rod - Rh o wysokiej czystości 19 0533-95 Stopy srebra 20 0541-41 Proszek srebra 21 0541-42 Proszek platyny 22 0541-43 Proszek złota 23 0541-44 Proszek palladu 24 0541-45 Proszek irydu 25 0541-47 Proszek rodu 26 0556 Wyroby walcowane z metali szlachetnych i ich stopów 27 0566 Wyroby wyciskane i ciągnione z metali szlachetnych i ich stopów 28 0671-23 Nakrycia stołowe srebrne 29 0671-24 Nakrycia stołowe srebrzone 30 0676-1 Wyroby jubilerskie, z wyłączeniem wyrobów jubilerskich z innych metali pokrytych i niepokrytych (sztuczna biżuteria) SWW 0676-14 31 0676-2 Wyroby złotnicze 32 0676-5 Dewocjonalia i wyroby kultu religijnego, z wyłączeniem: 1) dewocjonaliów z innych metali pokrytych i niepokrytych (SWW 0676-54) 2) wyrobów kultu religijnego (SWW 0676-55) 33 0676-6 Monety 34 0676-7 Wyroby z kamieni półszlachetnych z udziałem metali szlachetnych 35 0676-9 Wyroby jubilerskie złotnicze, grawerskie i pokrewne pozostałe ze złota i z udziałem złota i platyny 36 2881-72, 9943-6 Wyroby pamiątkarskie, dekoracyjne z bursztynu z udziałem metali szlachetnych oraz biżuteria artystyczna II. Usługi 37 Usługi jubilerskie[...]" nie wiem czy te fragmenty nie doczekały się w międzyczasie jakichś poprawek...
|
|
#906 |
|
Konto usunięte
|
Law, ale popatrz na ten zapis: Wyroby jubilerskie, z wyłączeniem wyrobów jubilerskich z innych metali pokrytych i niepokrytych (sztuczna biżuteria) SWW 0676-14.
Czyli to tak jakby ma zastosowanie wyłączenie od podatku :| Bo lista jest tych wyrobów, które nie mają, ale z wyłączeniem cytowanych przeze mnie. Zgłupieję
|
|
|
|
|
#907 |
|
Zakorzenienie
|
ależ proszę
http://www.vat.pl/zwolnienia_i_wylac...skalna_722.php "Generalne wyłączenia Od 1 kwietnia 2006r. żadnych omawianych na tej stronie zwolnień nie należy stosować, bez względu na wysokość osiąganych obrotów: * do podatników prowadzących działalność w zakresie sprzedaży gazu płynnego; * przy świadczeniu usług przewozów regularnych i nieregularnych pasażerskich w samochodowej komunikacji, z wyjątkiem przewozów, o których mowa w poz. 6 i 7 załącznika do rozporządzenia; * przy świadczeniu usług przewozu osób i ładunków taksówkami; Od 1 września 2006r. żadnych zwolnień omawianych na tej stronie oraz na stronie zwolnienia - czynności (tabela) nie należy stosować, bez względu na wysokość osiąganych obrotów: * przy dostawie: o silników spalinowych tłokowych, wewnętrznego spalania, typu stosowanego w pojazdach mechanicznych (PKWiU 34.10.1); o nadwozi do pojazdów mechanicznych, przyczep i naczep (PKWiU 34.2); o części i akcesoriów do pojazdów mechanicznych i ich silników (PKWiU 34.3); * przy dostawie: o sprzętu radiowego, telewizyjnego i telekomunikacyjnego (w tym telefonów komórkowych), z wyłączeniem lamp elektronowych i innych elementów elektronicznych oraz części do aparatów i urządzeńdo operowania dźwiękiem i obrazem, anten (ex PKWiU 32); o sprzętu fotograficznego, z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego (ex PKWiU 33.40.3); * przy dostawie wyrobów z metali szlachetnych lub z udziałem tyc metali, których sprzedaż nie może korzystać ze zwolnienia podmiotowego VAT"
|
|
#908 |
|
Konto usunięte
|
Ja się tylko pocieszam, ze w sumie fimowce jako takie nie wymagają kasy
|
|
|
|
|
#909 |
|
Raczkowanie
|
No i mam co chciałam, czyli kolorowy zawrót głowy
Dziewczyny, ponieważ jestem ciemna w tych sprawach jak tabaka w rogu proszę o potwierdzenie, lub zaprzeczenie Wyłapałam te dwie kwestie w wątku i chwytam się ich jak tonący brzytwy ![]() Po pierwsze: Czy mogę wstawiać legalnie rzeczy do sklepu, w komis? Jeżeli tak, jka mam się rozliczać nie prowadząc działalności? Po drugie: Jeżeli założyłabym dg na mamę, emerytkę, czy istotna jest odległość naszych miejsc zamieszkania? Dzieli nas ponad 100 km, ale województwo to samo. Bardzo proszę zorientowane i cierpliwe o odpowiedź, bo pogubiłam się na amen ![]()
|
|
|
|
|
#910 |
|
Konto usunięte
|
DG na mamę - to nie ty de facto zakłądasz, tylko twoja mama
Dokumenty są na nią, ona się z tego rozlicza. Ale jest to powszechnie stosowane, bo jednak skłądki zwykłego szaraka są koszmarne, a emeryci mają naprawdę duże ulgi. A żebyś za każdym razem nie musiała wszystkiego załatwiać mamy rękami, to możesz być jej pełnomocnikiem W komis wstawiasz bez DG na własną odpowiedzialność
|
|
|
|
|
#911 |
|
Raczkowanie
|
Serdeczne dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie
Chodziło mi o to, czy jezeli moja mama założy działalność, to nie czeka jej np. kontrola i stwierdzenie, że je dg to lewizna, bo niema w domu żadnych potrzebnych materiałów, ani narzędzi?I ... co to znaczy "na własną odpowiedzialność"? Czyli tak jak teraz, mogę się spodziewać , że się do mnie US w którymś momencie odezwie ![]() Chodziło mi o to, czy mogę legalnie oddawać prace w komis , a sama rozliczać się z przychodu bez zakładania działalności gospodarczej? Przepraszam za nawal pytań i dzięki za cierpliwość ![]() Strasznie to wszystko skomplikowane
|
|
|
|
|
#912 |
|
Konto usunięte
|
Nie no sorki
Nie wiedziałam, na jakim poziomie orientacji jesteś ![]() Co do kontroli: byłam na stażu w skarbówce, popytałam tak z czystej ciekawości. i musiałąbyś naprawdę wielkie pieniądze robić zeby ci do domu weszli Szalenie rzadko kontrole robią.
|
|
|
|
|
#913 |
|
Raczkowanie
|
Hahaha
Dzięki serdeczne raz jeszcze Wiem, że gmina ma prawo skontrolować osobę, która zarejetrowała działaność, np. pod kątem tego, czy ją naprawdę prowadzi ... Powiedzmy rejestruję warsztata stolarski, ale rzeczywiste miejsce pracy mam inne niz w dokumentach. Jeżeli "spłynie" mi kontrola, mogą mi zamknąć działalność, pomimo, że naprawdę robię meble , ale nie tam, gdzie podałam. Wiem, że to porąbane ![]() Drugą częścią mnie bardzo pocieszyłaś Jedno małe "ale" ... zawsze ktoś Ci może świnię podłożyć i nasłać kontrolę, a wtedy .... ![]() Mieliśmy taką sytuację, że mój ex mąż nam ( mnie i obecnemu Małżowi) wywinął taki numer Na szczęście nie mieli się do czego przyczepić, ale miłe to nie było ...
Edytowane przez A_qq Czas edycji: 2007-11-18 o 17:21 Powód: literówki |
|
|
|
|
#914 |
|
Konto usunięte
|
Pociesz sie, że warsztat bizuteryjny jest warsztatem przenośnym
Zawsze mozesz powiedzieć, że planujesz remont i musiałaś wynieść rzeczy, coby ci nie poginęły
|
|
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5819301]Pociesz sie, że warsztat bizuteryjny jest warsztatem przenośnym
Zawsze mozesz powiedzieć, że planujesz remont i musiałaś wynieść rzeczy, coby ci nie poginęły [/quote]Nie wiem czy panie zza biurka
|
|
|
|
|
#916 |
|
Wtajemniczenie
|
to się dowiedzą
panie zza biurka, wbrew pozorom, to też ludzie
It's amazing with the blink of an eye you finally see the light It's amazing when the moment arrives that you know you'll be alright It's amazing and I'm sayin' a prayer for the desperate hearts tonight |
|
|
|
|
#917 |
|
Zakorzenienie
|
znalazłam mały wyciąg z przepisów
![]() http://trendy.modna.pl/bizuteria-i-n...-a-podatki-17/
|
|
#918 |
|
Rozeznanie
|
Trochę mnie ten wyciąg zmartwił
|
|
|
|
|
#919 |
|
Zakorzenienie
|
mnie nie, bo sama szukałam informacji w zeszłym roku i wtedy wymartwiłam się nawet na zapas...
|
|
#920 |
|
Rozeznanie
|
To ja mam jeszcze takie pytanie: w jaki sposób US może dotrzeć do osoby, która się nie rozlicza, a powinna? Sprawdzając wpływy na koncie, szukając po galeriach kto ile sprzedaje? Wszystkie te metody wydają mi się absurdalne
Czy może mogą robić kontrole w galeriach i stąd czerpać info, kto ile zarabia?
|
|
|
|
|
#921 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, rozmawiałam niedawno z facetem z Izby Skarbowej: działalność gospodarczą trzeba zarejestrować jeśli chce się coś sprzedawać w sposób ciągły NIE WAŻNY JEST ŻADEN LIMIT DOCHODÓW . A jeśli chodzi o dotarcie do osób, które powinny a nie prowadzą działalności: nawet nie wiecie ile donosów jest do US na np. brak paragonu (podawał mi liczby, były szokujące). Istnieje odpowiedni urząd - Urząd Kontroli Skarbowej, który zajmuje się śledztwami w takich sprawach. UKS robi tzw. kontrolowane zakupy (allegro itp.) i sprawdza czy transakcja została przeprowadzona poprawnie.
|
|
#922 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam Wasze wszystkie wiadomości - dziękuję za tyle informacji - wiele ciekawych rzeczy się dowiedziałam.
Sama zastanawiam się nad działalnością gospodarczą - niekoniecznie z biżuterią, bo z tym to dopiero zaczynam, ale... mam do Was takie pytania: -> czy za zmianę danych coś płacę?? (chodzi mi np o zmianę miejsca zamieszkania, nazwisko - w przypadku zamążpójścia np ; czyli np zakładam dg na takie nazwisko, po roku wychodzę za mąż - zmieniam nazwisko - czy za taką aktualizację danych ponoszę koszty?)-> czy jeśli założę dg teraz, czy będę w jakiś sposób rozliczana za to co było wcześniej - zanim jeszcze prowadziłam dg?? (chodzi mi o to, że jestem konsultantką i na początku mi mówili, ze wcale nie muszę do tego zakładać dg, ale teraz gdzieniegdzie słyszę, że jednak trzeba - no i sama już nie wiem. Powiem tak - ja dla świętego spokoju bym sobie założyła, ale trochę obawiam się, że będę musiała się rozliczyć za sprzedaż wcześniejszą) z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#923 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tyż mam ptanie, bo w sprawachskarbowo-urzędowych to ja jeszcze zielona jestem
![]() czy do tej kwoty(która jest podana w linku do modnej) wlicza się też honorarium otrzymywane od gazety za artykuły(ale nie jest to stale wynagrodzenie co miesiąc, tylko sporadyczne) oraz stypendium naukowe(ze studiów)?
|
|
|
#924 |
|
Konto usunięte
|
Styendia zdaje się są zwolnione. Ale poza tym wszystko inne. Po prostu nie możesz rocznie przekroczyć tej kwoty i juz.
|
|
|
|
|
#925 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, stypendia są zwolnione, te z uniwersytetu. Z kolei kiedy dostawałam stypendium od miasta, to te wypłaty stypendium, które otrzymałam w miesiącu, kiedy nie miałam innych dochodów - było zwolnione. A te, które otrzymałam w miesiącu, kiedy miałam jakąś pracę, to od tego był odprowadzony podatek i ja też miałam to wpisać jako dochód.
Pokiełbaszone
|
|
#926 | |
|
Raczkowanie
|
W jeśli działalność jest nieregularna? Jednego miesiąca coś jest a następnego nic?A potem znowu jest, a następne dwa miesiące nie ma?
Cytat:
|
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
to nie ma znaczenia, i tak jest ciągłość skoro raz jest raz nie ma. Jeśli masz dg a nic nie sprzedasz przez cały miesiąc też Cię to z opłat nie zwalnia.
|
|
#929 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli zarobisz na ten jeden miesiąc, a na resztę dokładasz - no to nie jest wesoło ZUS musisz płacić - czy masz dochód czy nie. Co do zmiany danych (zmiana adresu, nazwiska itp.) - z tego co pamiętam to się nie płaci. Chyba, że coś się zmieniło od 2003 roku. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

Na szczęście nie mieli się do czego przyczepić, ale miłe to nie było ...