|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Stephen King
Ja Kingha czytałam, jak narazie jedynie 'Bezsenność' i ostatni 'hit' 'Komórkę'. Nie jest najgorszy, ale dla mnie momentami przeraźliwie nudny. Mało jest już takich książek, które czytam od początku do końca z zapartym tchem.
|
|
#362 |
|
Raczkowanie
|
Na filmie juz bylam i... polecam!! Dla fanow Kinga miejscami denerwujacy, ale ogolnie warto obejrzec. Mmmmmm... jak ja lubie takie strrrrrrrraszne filmy!!
Zwlaszcza bez nadmiaru potworow i krwi!
|
|
|
|
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny od kilku dni męczy mnie taka sprawa...Po prostu nie pamiętam...
Dlaczego klown Pennywise nazywał się (kiedyś?) Robert Drake? (w sensie - jak człowiek, bo nawet gdyby się kiedyś tam wcielił w jakiegoś Drake'a, to nazwisko to nie padałoby kilkakrotnie, tak, jakby było jakieś ważne)
|
|
#364 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja uwielbiam adaptacje jego filmow
|
|
|
|
|
#365 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzis kupiłam przyjaciółce książe Kinga "1408 wszystko jest względne". Chyba dobrze wybrałam. Ona kocha twórczość Kinga.
![]() Jest tam mniej więcej opowiesc o pokoju 1408, którazostała sfilmowana, miałam szczęscie oglądnąć i jestem zadowolona. King the best.
|
|
|
|
|
#366 |
|
Raczkowanie
|
Ja wlasnie koncze "Gre Geralda" i mam pytanie ... slyszalam,ze jest to kontynuacja innej z jego ksiazek ... ale jakiej?
Bo nic w recenzjach mi do tej nie pasuje. |
|
|
|
|
#367 |
|
Rozeznanie
|
wlasnie skonczylam lsnienie, meczylam ta ksiazke chyba z miesiac, tylko dlatego ze sie strasznie balam ja czytac
ale w pewnym momencie (gdy w hotelu robilo sie juz naprawde zle) po prostu nie moglam sie oderwac i skonczylam ja w dwa dni, zdecydowanie warto bylo tylko nie wiem czy odwaze sie teraz obejrzec film
|
|
#368 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest tam nie tylko "1408" Ja osobiście lubię ten tomik, i muszę przyznać, że się bałam czytając opowiadanie "Drogowy wirus zmierza na północ" i proszę się z mnie nie śmiać... ![]() Cytat:
A ja koniecznie muszę sobie sprawić wreszcie "Rose Red", może na miołajki wyłudzę od kogoś.... Prószyński chyba wydał, nie? A w ogóle to sobie nie mogę darować jednej rzeczy... I w dodatku był promocja 2 w cenie 1..... Będę musiała kogoś poprosić aby mi kupił...ehhh....
|
||
|
|
|
|
#369 |
|
Rozeznanie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;5913707]
Jeżeli masz starą wersję ekranizacji "Lśnienia" to się nie bój bo jest głupio zrobiona i w ogóle nie straszna. Chciaż nie straszna to ona jest, ale dlatego, że nie odzwierciedla książki i panuje ogólne pomieszanie z poplątaniem, tzn nic nie jest takie jak być powinno... [/quote] a zebym to ja wiedziala? przekonam sie jak w koncu obejrze
|
|
#370 |
|
Raczkowanie
|
Gra Geralda - fajna książka ale nie słyszałam zeby to była kontynuacja jakiejś innej powiesci...
|
|
#371 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#372 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;5913707] i muszę przyznać, że się bałam czytając opowiadanie "Drogowy wirus zmierza na północ" i proszę się z mnie nie śmiać... [/quote]Ja się nie śmieję, sama się bałam Cytat:
|
|
|
#373 | |
|
Konto usunięte
|
Nooo to się cieszę, że nie jestem sama...
![]() Jeszcze się przy "Mgle" bałam... A właśnie kiedy ma wejść do polskich kin ekranizacja "Mgły" Bo gdzieś mi mignęło, że w listopadzie, a mamy już grudzień a ja nic nie słyszałam, żeby gdziej ją grali... ![]() Cytat:
![]() Za pierwszym razem film mi się podobał, ale wtedy nie miałam jeszcze książki w rękach. Potem sobie przeczytałam ze dwa, może trzy razy i pooglądałam film jeszcze raz. I doszłam do wniosku, że nie podoba mi się zupełnie jako ekranizacja książki. ![]() EDIT: OK już widzę "Mgłę" ![]() " Kino: 1408 - już jest The Mist - 22 luty TV: Z Dziennika Ellen Rimbauer: Czerwona Róża - 5.12; godz. 22:00, TVP2 Martwa strefa, sezon 5, odc. 1 - 7.12; godz. 20:05, AXN Czerwona Róża, odc. 1 - 7.12; godz. 23:50, TVP1 Szpital Królestwo, odc. 3 - 7.12; godz. 1:55, TVP1 Szpital Królestwo, odc. 4 - 7.12; godz. 2:35, TVP1 " I jeszcze tv wklejam jakby sobie ktoś chciał pooglądać... ![]() (to ze strony www.stephenking.pl )
|
|
|
|
|
|
#374 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;5925544]Nooo to się cieszę, że nie jestem sama...
![]() Jeszcze się przy "Mgle" bałam... A właśnie kiedy ma wejść do polskich kin ekranizacja "Mgły" Bo gdzieś mi mignęło, że w listopadzie, a mamy już grudzień a ja nic nie słyszałam, żeby gdziej ją grali... ![]() ![]() Za pierwszym razem film mi się podobał, ale wtedy nie miałam jeszcze książki w rękach. Potem sobie przeczytałam ze dwa, może trzy razy i pooglądałam film jeszcze raz. I doszłam do wniosku, że nie podoba mi się zupełnie jako ekranizacja książki. ![]() EDIT: OK już widzę "Mgłę" ![]() " Kino: 1408 - już jest The Mist - 22 luty TV: Z Dziennika Ellen Rimbauer: Czerwona Róża - 5.12; godz. 22:00, TVP2 Martwa strefa, sezon 5, odc. 1 - 7.12; godz. 20:05, AXN Czerwona Róża, odc. 1 - 7.12; godz. 23:50, TVP1 Szpital Królestwo, odc. 3 - 7.12; godz. 1:55, TVP1 Szpital Królestwo, odc. 4 - 7.12; godz. 2:35, TVP1 " I jeszcze tv wklejam jakby sobie ktoś chciał pooglądać... ![]() (to ze strony www.stephenking.pl ) [/QUOTE]Kubrick zrobil "Lsnienie" po swojemu. Kingowi podobno sie nie spodobalo,dlatego zrobil jego druga wersje "po swojemu" w 97 roku... mnie osobisce ta druga czesc wydala sie tandetna... "Lsnienie " Kubricka jest o wiele bardziej glebokie,a to ze nie opiera sie w 100% na ksiazce to juz inna spawa. Rezyser to rezyser i po prostu mial swoja wizje
|
|
|
|
|
#375 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na temat wersji z 97 roku się nie wypowiem bo nie widziałam... A wizja "Lśnienia" Kubrika w konfrontacji z książką mi nie odpowiada. ![]() A możesz rozwinąć myśl czym się ta tandeta objawiała w 2 wersji?
|
|
|
|
|
|
#376 |
|
KWC
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;5925787]
Na temat wersji z 97 roku się nie wypowiem bo nie widziałam... A wizja "Lśnienia" Kubrika w konfrontacji z książką mi nie odpowiada. ![]() A możesz rozwinąć myśl czym się ta tandeta objawiała w 2 wersji? [/QUOTE]Mnie też kubrickowe Lśnienie nie podeszło. Tej nowej wersji nie widziałam, nawet nie miałam pojęcia, ze takowe istnieje. |
|
|
|
|
#377 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Widziałyście trailer do ekranizacji "Mgły"? ![]() Nawet udało im się "przypasować" aktora (a raczej jego twarz) do postaci Davida... strasznie się wybredna zrobiłam... Strrrrrrrrrrasznie jestem ciekawa tego filmu..... ![]() Coś ta Mgła dziś za mną łazi cały czas.... Chyba sobie poczytam....
|
|
|
|
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
Podobno "The Mist" <film> ma Polska premiere dopiero pod koniec lutego 2008... ehhh... Polska zawsze tyle.
|
|
|
|
|
#379 |
|
Raczkowanie
|
No znalazlam juz to powiazanie.
Zreszta powiazanie jak powiazanie. ![]() Chodzi o ksiazke "Dolores Claiborne" gdzie cala akcja toczy sie podczas zacmienia slonca o,którym bylo wspominane dosyc czesto w "Grze Geralda"... "Dolores Claiborne" jeszcze nie czytalam bo zabralam sie wlasnie za tak chwalone przez was "Lsnienie" ![]() Poza tym ogladala,ktoras z was "Podpalaczke" - z Drew Barrymore? |
|
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;5925544]
Za pierwszym razem film mi się podobał, ale wtedy nie miałam jeszcze książki w rękach. Potem sobie przeczytałam ze dwa, może trzy razy i pooglądałam film jeszcze raz. I doszłam do wniosku, że nie podoba mi się zupełnie jako ekranizacja książki. ![]() [/quote]Ja myślę, że on sam chciał, żeby mu się "nie udało" PS. To jak to było z tym Drake'iem = Pennywisem? (moje pytanie kilka postów wyżej)
|
|
#381 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny o filmowe "Lśnienie" nie ma się co spierać, bo to nie jest ekranizacja książki Kinga, tylko jej adaptacja. To w sumie dzieło Kubricka oparte na motywach dzieła Kinga
Cheer, a o co dokładnie pytasz? Jakoś nie mam natchnienia do przeszukania wątku :/ Syndrom piątkowego zmęczenia całotygodniowego. UUUPs, zauważyłam. Czeki, pomyślę ![]() Dziewczynki, "Gra Geralda" nie jest żadną "następną częścią". To, że pojawiają się w niej wątki z "Dolores Claiborne" akurat nie jest do końca właściwym argumentem, bo we wszystkich powieściach Kinga można odnaleźć takie "intertekstualności". Chodzi o to, że "Gra Geralda", razem z "Dolores Claiborne" i "Rose Madder" tworzą taką "kobiecą trylogię" - w każdej z nich boheterem uczynił King kobietę, która dzięki wewnętrznej sile przeciwstawia się mężczyźnie. Edytowane przez selfish Czas edycji: 2007-12-07 o 09:41 Powód: dla Cheer |
|
|
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, tak! Gray'a. Nie wiem skąd mi się ten Drake wziął ![]() Dlaczego Pennywise się tak nazywał? Przecież nie był człowiekiem. Może to było wyjaśnione, ale ja nie pamiętam
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#384 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj w koncu ide zobaczy "1408".Bardzo jestem ciekawa,co oni tam wymyslili.Zawsze ekranizacje moich ulubionych ksiazek,powiesci,czy opowiadan mnie rozczarowywaly.Zobaczymy tym razem
|
|
|
|
|
#385 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Eee, o ile mnie pamięć nie myli, to "prawdziwe" imię Pennywise'a, wzięło się ze sceny, kiedy dorosła Beverly powraca do Derry i wchodzi do swego dawnego domu. Mieszka tam teraz pani Kersh, która mówi o sobie, że jest córką Roberta Graya, zwanego też Bobbym Grayem albo Pennywisem, Tańczącym Klaunem. A potem sama pani Kersh okazuje się być... nie, nie, nie będę spoilerować. :P Wydaje mi się, że po prostu kiedyś zło To nawiedziło Roberta Graya. To przecież nie pierwszy taki przypadek. To często posługiwało się ludźmi, żeby dokonywać ohydnych zbrodni. W końcu żywiło się lękami, a lęki pojawiały się, gdy w Derry zaczynało się dziać źle. Samo To jest jednak bezimienne (stąd ten zaimek) i starsze niż ktokolwiek na Ziemi. To jest też mityczną Pra-Pajęczycą, podobną trochę do Tolkienowskiej Ungoliat, która zaatakowała Frodo. Aaaa, jeszcze jedno. Pan Gray pojawia się też w Łowcy snów, a finalne sceny tej powieści rozgrywają się w opuszczonym zbiorniku wodnym w Derry
Edytowane przez selfish Czas edycji: 2007-12-07 o 11:18 Powód: lit. |
|
|
|
|
|
#386 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Z działu informacji mało przydatnych i nieaktualnych jedna ciekawostka: wczoraj można było kupić "Zieloną Milę" na DVD z gazetą codzienną za 6 zł. Ja oczywiście kupiłam, ale nie wiem czy dam radę pooglądać, bo za pierwszym razem płakałam jak bóbr... ![]() I mam pytanie, a właściwie dwa. King napisał scenariusz do "Rose Red" na podstawie powieści czy jako samodzielne dzieło? Szukam, szukam i znaleść nie mogę... a jako niedoinformowana mam ochotę na "Czerwoną Różę" w postaci martwego druku, ale chyba będę się musiała obejść smakiem... ![]() I drugie pytanie. W środę na "dwójce" leciał film "Z dziennika Ellen Rimbauer: Czerwona Róża" i tak się złożyło, że nie mogłam oglądać więc sobie nagrałam I to tak nagrałam, że nie mam napisów ani początkowych ani końcowych... I w końcu nie wiem kto pisał scenariusz do tego filmu... King, czy ktoś inny? Edit: Już znam odpowiedź na drugie pytanie. Wystarczyło tylko poszukać. Scenariusz napisał Ridley Pearson ![]() Eeehhh zaśmiecam wątek... EDIT 2: Teraz też znam odpowidz na pierwsze pytanie... ![]() Książkę napisał Ridley Pearson, a King na jej podstawie scenarjusz... Teraz to już naprawdę zaśmiecam wątek.... Idę stąd bo chaos wprowadzam.... |
|
|
|
|
|
#387 |
|
Rozeznanie
|
A propo tego typu "scenariuszowej" twórczości Kinga - to napisał on też scenariusz do serialu TV "Szpital Królestwo", a z jakieś rok temu ukazała się po polsku książeczka "Szpital Królestwo. Dziennik Eleanor Druse" - teoretycznie jej autorem jest owa Eleanor Druse, która swój pamiętnik wysłała do pisarza Stephena Kinga
Smaczne bardzo polecam
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do samego ostatniego wcielenia Tego (czy było to wcielenie prawdziwe czy najbliższe "prawdzie"?) - wyobrażałam je sobie raczej jako jakieś koszmarne połączenie człowieka z pająkiem, choć przyznam, że również początkowo skojarzyłam je z Szelobą
|
|
|
#390 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj na TVP1 o 21:50 jest "Skazani na Shawshank"
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:24.

Zwlaszcza bez nadmiaru potworow i krwi!

i proszę się z mnie nie śmiać...
A w ogóle to sobie nie mogę darować jednej rzeczy...

I doszłam do wniosku, że nie podoba mi się zupełnie jako ekranizacja książki. ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)