|
|
#511 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Stephen King
Cytat:
|
|
|
#512 |
|
Zakorzenienie
|
Ekranizacja powieści Kinga to dla mnie zawsze gwarancja świetnego filmu.
przede wszytskim "Zielona mila" i "Misery", choć w drugim przypadku książka była o wiele lepsza od filmu.
|
|
#513 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to film "mgła"- porazka jakaś
|
|
|
|
|
|
#514 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zawsze z niepokojem sięgam po ekranizacje powieści SK. Niestety zazwyczaj jest tak, że moje obawy się potwierdzają. I aby obliczyć ile jest ekranizacji plasujących się na w miarę zadowalającym poziomie wystarczą zdolności matematyczne trzylatka. Większość ekranizacji to są ciężkie do przełknięcia gnioty. Kinga należy czytać, a nie oglądać. |
|
|
|
|
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
A moim zdaniem najpierw czytac, potem oglądać
|
|
|
|
|
#516 |
|
Zakorzenienie
|
Równiez jestem tego zdania że najlepiej warto przeczytać , a później sięgnąc po film, jeśli chodzi o Misery to najpierw oglądałam film, a dopiero potem zabrałam się za książkę i mimo że straciłam ten dreszczyk to i tak nie mogłam sie oderwać od ksiązki.
|
|
#517 |
|
Rozeznanie
|
Generalnie, jesli SK maczał palce przy scenariuszu, reżyserii, obsadzie... to można sobie darować
Stefan powinien poprzestać na pisaniu książek ![]() Oglądałyście ekranizację Maximum Override?? Heh, Stefan był tam w sumie drugi po bogu, a zobaczcie, co wyszło Kicz.Za to np. Lśnienie Kubricka to niekwestionowane arcydzieło... a Stefanowi się nie podobało
|
|
|
|
|
#518 |
|
Konto usunięte
|
Selfish, mamy zupełnie odmienne poglądy na ten temat. Za każdym razem gdy tylko pomyślę o kubricowskiej wersji "Lśnienia", skacze mi ciśnienie.
|
|
|
|
|
#519 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;10161365]Właśnie zaczęłam czytać "Rękę Mistrza".
Wiecie, że King jest podejrzewany o korzystanie z usług ghostwritera? A co Wy o tym myślicie? Sądzicie, że King jest autorem wszystkich tekstów sygnowanych swoim nazwiskiem? Nie podlega wątpliwości, że King jako autor jest niespójny, wystarczy prześledzić jego dorobek życiowy, aby się o tym przekonać, ale czy ta niespójność jest wynikiem pracy kogoś innego? Szczerze mówiąc wolę myśleć, że SK to utalentowany gość, a te wszystkie teksty są wynikiem jego ciężkiej pracy, aniżeli jakiegoś anonimowego pisarza.[/QUOTE] Nie wierzę [1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;10216175]Selfish, mamy zupełnie odmienne poglądy na ten temat. Za każdym razem gdy tylko pomyślę o kubricowskiej wersji "Lśnienia", skacze mi ciśnienie. Tu się zgadzamy Lśnienie Kubricka można obejrzeć, ale raczej jako ciekawostkę. O wiele bardziej przypadł mi go gustu miniserial, w którym King maczał palce (albo całe ręce )
|
|
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
Wczoraj skończyłąm czytać "zieloną mile". Płakałam jak bóbr przez ostatnie 100 stron.. Piękna!
|
|
|
#521 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba pisalam już o tym wcześniej, ale jakoś nie "czuję" twórczości Kinga, natomiast z reguły zachwycam się ekranizacjami jego powieści (oprócz kubrickowskiego "Lśnienia"). Jest kilka naprawdę dobrych powieści - "Wielki Marsz", "Misery", "Bezsenność", "Sklepik z Marzeniami", "Rok Wilkołaka" (dziwny, ale udany eksperyment) oraz kilka takich, które "zmęczyłam" - Dolores Claiborne, "Gra Geralda", "Cujo".
|
|
|
#522 |
|
Rozeznanie
|
Lśnienie Kubricka traktuję jako arcydzieło w kategoriach filmowych ADAPTACJI, nie EKRANIZACJI.
Jest to film pod wieloma względami wybitny, o niezwykłych i charakterystycznych dla Kubricka kolorach, "dualizmach" przestrzennych, ciekawych sposobach montażu i nowatorskich metodach pracy kamery. Ale, oczywiście, trudno się nie zgodzić, że ekranizacja książki Stephena to raczej żadna. Kubrick raczej posłużył się powieścią Kinga jako materiałem wyjściowym do stworzenia dzieła zupełnie odrębnego. I trudno też nie uśmiechnąć się pod nosem na słynne fochy Stephena za to, że jego powieść ktoś tak bardzo zmodyfikował, pozmieniał i pociął. Mona Lizie też kiedyś domalowano wąsy w postmodernistycznym tyglu wszystko można trawestować, przerabiać, inspirować się lub zohydzać - to tylko wyznacznik tego, że to, co służy innemu artyście/twórcy za punkt wyjścia jest Sztuką samą w sobie, więc Stefan powinien być raczej dumny. Ale rozumiem, że autorskie ego boli; w końcu to była jego opowieść. |
|
|
|
|
#523 |
|
Zakorzenienie
|
stary dobry king Tak
nowy Nie Lsnienie Arcydzielo (chodzi mi o film) Nicholson genialny ...REDRUM
|
|
#524 |
|
Wtajemniczenie
|
Muszę się pochwalić
: właśnie kliknęłam sobie dwie pozycje Kinga - Cmętarz Zwieżąt i Jak pisać. Pamiętnik rzemieślnika. Nie mogę się doczekać aż trafią na moją kingowską półkę
|
|
|
|
|
#525 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przeczytałam sporo książek Kinga i jest to mój ulubiony autor jednak od jakiegoś czasu czytam tylko jego książki, więc postanowiłam zrobić sobie przerwę na Grahama Mastertona, słyszałam że też jest bardzo dobry |
|
|
|
|
|
#526 |
|
Raczkowanie
|
Przeczytałam chyba z 3 książki Kinga i szczerze to nie miałam ochoty na więcej. Czasami zapominałam o czym jest dana książka. Faktycznie ekranizacje jego powieści są fantastyczne; szczególnie "Skazani na Shawshank".
|
|
|
|
|
#528 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale nie mogę nigdzie dostać Coś czuję że będzie fajna
|
|
|
|
#529 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz pochłaniam Cmętaż Zwieżąt. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#530 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Prawdopodobnie skorzystam
|
|
|
|
#531 |
|
Zakorzenienie
|
Ja obecnie czytam Lśnienie Kinga
![]() Chciałabym przeczytać rękę mistrza Fajna jest?
|
|
#532 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#533 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie polecicie mi jeszcze jego książki ?
Na razie przeczytałam zieloną milę , komórkę , lśnienie , carrie , smętarz dla zwierzaków ,rosie maddler ![]() Poprosiłam panią z biblioteki żeby zatrzymała dla mnie miasteczko salem , skazani na shawsank , ręka mistrza,marzenia i koszmary , bezsenność , sklepik z marzeniami , a w domu mam do czytania wszystko jest względne. Jakie są jeszcze fajne?
Ćwiczę i dbam o siebie Uczę się języków Nadrabiam braki w książkach Realizuje swoje plany i dążę do realizacji marzeń! Edytowane przez Aneczka91 Czas edycji: 2009-01-26 o 18:17 |
|
|
|
|
#534 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pochłonęłam ją w dwa dni
|
|
|
#536 |
|
Zadomowienie
|
Widzę, że tu cichutko, ale muszę się koniecznie dopisać do "klubu" Kingowskiego. Po prostu uwielbiam jego książki, mogę godzinami czytać (o ile oczy pozwalają). Mam wiele ulubionych, jednak Mroczna Wierza była czytana przeze mnie już chyba ze 4 razy
i ją wielbię najbardziej.Mam nadzieję, że ktoś tu będzie zaglądał. Pozdrawiam!!! |
|
|
|
|
#537 |
|
Zadomowienie
|
mnie Lśnienie rozczarowało, tyle słyszałam na temat tej książki dobrego więc kupiłam i mocno sie rozczarowałam
za to Miasteczko Salem czy Stukostrachy czy Cmętaż zwierząt uwielbiam. nie moge trafić na Sklepik z marzeniami a chciałabym bardzo |
|
|
|
|
#538 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#539 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz jestem w trakcie Łowcy snów, całkiem niezła... |
|
|
|
|
|
#540 |
|
Zadomowienie
|
wiem na allegro jest sklepik, czasem popatrze tylko bo na razie kaski brak
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:20.

Za to film "mgła"- porazka jakaś
Stefan powinien poprzestać na pisaniu książek
Kicz.

jednak od jakiegoś czasu czytam tylko jego książki, więc postanowiłam zrobić sobie przerwę na Grahama Mastertona, słyszałam że też jest bardzo dobry